Σκυλιά τρούφας


George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
238
Εδώ και 2-3 χρόνια όλο και πιό συχνά πολλοί κυρίως Βορειο Ελλαδίτες μου ζητάνε σκυλιά για τρούφα η αντίδραση μου στην αρχή ήταν έκπληξη και άρνηση γιατί είχα την εντύπωση ότι αυτή ήταν μια δουλειά για γουρούνια, ψάχνοντας όμως το θέμα βρήκα μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Η τρούφα είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που συμβιώνει και αναπτύσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Η μαύρη τρούφα που που είναι απο τις πιο συνηθισμένες κοστίζει περίπου 1.500 ευρώ το κιλό. Το κυνήγι της τρούφας γίνεται πλέον με εκπαιδευμένα σκυλιά, κατάλληλοι τρουφοκυνηγοί θεωρούνται κυρίως οι κυνηγετικές, και ποιμενικές φυλές αλλά και ροτβάιλερ και poodles, κάπου διάβασα επίσης ότι ένα doberman pincher έχει μάθει να αναγνωρίζει πάνω απο 110 διαφορετικές μυρωδιές. Το ρεκόρ έσπασε πρίν λίγες ημέρες όταν ο Rocco o σκύλος ενός κου Savini ξέθαψε μια τρούφα βάρους 1,5 κιλού όταν πουλήθηκε σε δημοπρασία για 330.000 :eek: δολάρια.

ΤΡΟΥΦΟΣΚΥΛΑ
Lagotto Romagnolo


Labrador retriever


όποιος γνωρίζει κάτι ας το προσθέσει, εγώ πάντως εαν έμενα στην Βόρεια Ελλάδα θα ήμουν κάθε Σαββατοκύριακο στο βουνό. :D
 


Gizmo

Well-Known Member
11 Φεβρουαρίου 2009
563
1
Ηρακλειο Κρητης
εαν googlaρεις την λεξη τρουφα εχει πολυ ενδιαφεροντες πλήροφοριες και για σκυλια ,παντως ειναι τρελη μπισνα!:D:D:D
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Παλιά κάναν αυτή τη δουλειά τα γουρούνια αλλά έτρωγαν και αρκετή τρούφα, ενώ τα σκυλιά είναι πολύ πιο εκπαιδευσιμα. Απ ότι ξέρω κάνουν πολλές φυλές γι αυτό το σκοπό. Η εκπαίδευσή τους αρχίζει πολύ νωρίς.

Κάποτε είχα διαβάσει στην εφημερίδα για κλοπές εκπαιδευμένων σκυλιών στη Γαλλία.

Σχετικό άρθρο στα Αγγλικά UK truffles
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Ξερω οτι χρησιμοποιουνται διαφορες ρατσες στο κυνηγι της τρουφας,και οτι η εκπαιδευση γινεται με τρουφελαιο το οποιο ειναι και σχετικα φθηνο και δεν χαλαει,υπαρχουν ομως και στο ebay προσφορες για τρουφα π.χ 100γρ. αλλα δεν αντεχει πολυ,η εκπαιδευση ειναι απλη αν ο σκυλος ενδιαφερεται,αλλα σε πραγματικες συνθηκες ειναι δυσκολο πρεπει να γνωριζει καποιος τα υψομετρα και τις περιοχες που θα ψαξει,για να υπαρχει επιτυχια,και να εχει και ο σκυλος την χαρα της επιτυχιας.
Η τρουφα υπαρχει σε ενα βαθος περ.25 ποντων,και υψομετρο πανω απο 800(υπαρχει απο τα 400),επισης η περιοδος ειναι απο Σεπτεβριο μεχρι Μαρτιο οσο πιο αργα τοσο πιο μεγαλες ειναι,η μυρουδια θυμιζει μια ορμονη των γουρουνιων και για αυτον το λογο γινοταν παλια με γουρουνια το ψαξιμο.
Υπαρχουν τρουφες εδω στην περιοχη της Δραμας,εχουν βρει φιλοι μου υλοτομοι οταν ξεριζωνουν δεντρα για δασικους δρομους,παλαιοτερα δεν την ηξεραν και δεν εδιναν σημασια,στα βουνα τις τρωνε τα αγριογουρουνα τα οποια σκαβουν με την μουσουδα τους για ριζες και τρουφες,οπως και για σαλιγκαρια.
Η ζητηση ειναι 50% μεγαλυτερη της προσφορας,Γαλλια Ιταλια ειναι οι μεγαλυτεροι καταναλωτες τρουφας,αυτη την στιγμη ομως ερχονται και απο Κινα, Κροατια, Πολωνια,μεγαλες ποσοτητες αλλα δεν πιανουν της τιμες Ιταλιας και Γαλλιας.
Λεξεις για ψαξιμο στο Google ειναι Tartufo,tartufi,και στα Γερμανικα Trüffel.
 
Last edited:


George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
238
Είμαι εκτός θέματος αλλά πολύ μου αρέσει αυτό το Lagotto Romagnolo
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Πριν από μερικά χρόνια, το είχα ψάξει να καλλιεργήσω τρούφες αλλά τελικά στην περιοχή μου οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνούσαν την ανάπτυξή τους, και το άφησα το όνειρο...

Τα γουρούνια είναι κλάσεις ανώτερα από τα σκυλιά στην ανάκαλυψη τρούφας, αλλά όσο εύκολο είναι να τα εκπαιδεύσεις να την αναζητούν,έχουν ασύγκριτη όσφρηση και με την βοήθεια της τεράστιας όρεξή τους μαθαίνουν πολύ εύκολα να την αναζητουν, τόσο δύσκολο είναι να τα προλάβεις να την πάρεις πριν αρχίσουν να την τρώνε...

Από τα σκυλιά, πάντως, συζητώντας με καλλιέργητές από την Γαλλία, τα lagotto είναι τα πιο αποτελεσματικά και τα προτιμούν οι περισσότεροι!
 


George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
238
Foibos υπάρχει και η καλοκαιρινή τρούφα σε εμβολιασμένα δενδρύλια ελιάς αυτό το έψαξες?
 


ainte

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2008
184
0
Αλεξανδρούπολη
Το κακό με τα γουρούνια είναι οτι βρίσκουν και την άγουρη τρούφα. Και γι αυτό δεν προτιμούνται.

Οι τρουφάδες που ξέρω χρησιμοποιηούν μύξη lab με griffon.
Το lab κάνει πολύ συστηματική έρευνα αλλά έχει μικρό πεδίο έρευνας και το griffon έχει μεγάλο πεδίο έρευνάς αλλά είναι πολύ νευρικά στο ψάξιμο.

Η μύξη αυτων των δύο δίνει ένα σκυλί το οποίο έχει ερκετά καλό πεδίο έρευνας δεν είναι τόσο νευρικό και ψάχνει αρκετά συστηματικά.
 




foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Foibos υπάρχει και η καλοκαιρινή τρούφα σε εμβολιασμένα δενδρύλια ελιάς αυτό το έψαξες?
Όχι, ελιά δεν είχα βρει!Μόνο δένδρα που ταιριάζουν σε πιο υγρά και ψυχρά κλίματα...
Θα το ψάξω κι αυτό!Η ελιά ευδοκιμεί στον τόπο μου, αν και η ποικιλία της τρούφας που εμβολιάζεται ταιριάζει, θα είμαι πολύ ευτυχισμένος!

Και θα έχω τρούφες που τρελαίνομαι και θα έχω κάτι να κάνω με τον σκύλο μου!!!:D:D
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Μερικοι ταρτουφι,οι Ιταλοι λενε παντως οτι παιρνουν οτι σκυλια εχουν τα παντα,δεν χρειαζονται ιδιαιτερες ικανοτητες απλα μονο ενδιαφερων,οταν ενα Ροττι βρισκει λουκανικο στο νερο σε 12 μετρα βαθος και μετα απο ωρες, μαλλον εχουν πολλα σκυλια καλη μυτη.
[ame]http://www.youtube.com/watch?v=8GBudaMWEts[/ame]

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=GOJEv4JblHw[/ame]
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Στην Ελλαδα υπαρχει ενας που πουλαει δεντρα εμβολιασμενα με μυκητα τρουφας στο Κιλκις,ελιες,αμυγδαλιες,οξιες,βελανιδιες,κ.α.πρωτη σοδεια μικρη βεβαια σε 3-4 χρονια κανονικη σε 10-12 χρονια,σε μια ακτινα 1 εως 5-6 μετρα γυρω απο το δεντρο(αναλογα με το δεντρο)κοστος απο 17 ευρω η ριζα νομιζω εως 22-28.
Οπως και στην Αυστρια και ειναι και φθηνοτερα μαζι με την μεταφορα.
 






omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Μονος σου,χτυπα στο ebay 50γρμ. τρουφα,και ενα μπουκαλι τρουφελαιο,σκυλο νεαρο να βρης βρεξε το αγαπημενο του παιχνιδι με το λαδι, κρυβε το,το βρηκε? επιβραβευση,μετα αρχιζε να το θαβεις, παλι επιβραβευση με κατι που να του αρεσει πολυ,2-3 φορες την εβδομαδα απο μια ωρα σε ενα χρονο δεν μπορει κατι θα μαθει,ειχα βρει κατι στο you tube οταν την εψαχνα με την τρουφα αλλα δεν θυμαμαι που,καπως ετσι τα εκπαιδευαν.
 
  • Like
Reactions: Lavernne




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.807
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf