Τοξικές τροφές, φυτά και ουσίες για τον σκύλο.


Status
Κλειδωμένο θέμα

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Σοκολάτα
Κρεμμύδι, Σκόρδο
Φιστίκια Macadamia (αυστραλιανής προέλευσης)
Κουκούτσια φρούτων
Διάφορες άλλες (δες παρακάτω)


Η ποσότητα των ανωτέρω τροφών που μπορεί να καταναλώσει ένας σκύλος χωρίς να αρρωστήσει (ή να πεθάνει) ποικίλει από σκύλο σε σκύλο. Σημαντικοί παράγοντες αποτελούν το μέγεθος, η ηλικία, η υγεία και η ατομική ευαισθησία.


Σοκολάτα
:

Η σοκολάτα είναι δηλητηριώδης για τα σκυλιά, τόσο στη καθαρή μορφή της όσο και στις επεξεργασμένες ή πιο αραιωμένες μορφές της (π.χ. σοκολάτα γάλακτος). Το συστατικό της σοκολάτας που είναι δηλητηριώδες είναι η θεοβρωμίνη που είναι καρδιοτονωτική και διουρητική. Αυτό το συστατικό δεν βρίσκεται στην ειδική σοκολάτα για σκύλους που αγοράζουμε στα pet-shops αλλά υπάρχει στη σοκολάτα που αγοράζουμε στα μαγαζιά τροφίμων.

Πιθανά συμπτώματα από την υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας:

Υπερδιέγερση και υπερκινητικότητα
Συχνοουρία και ασυνήθιστη δίψα (εξαιτίας της διουρητικής δράσης της θεοβρωμίνης)
Εμετός ή διάρροια
Αρρυθμία ή ταχυκαρδία

Κρεμμύδια και Σκόρδο :

Τα κρεμμύδια περιέχουν υποσουλφίδιο ή αλλιώς θειοσουλφονικό του νατρίου το οποίο είναι δηλητηριώδες για τους σκύλους. Αυτό το συστατικό βρίσκεται και σε άλλα μέλη της οικογένειας των κρεμμυδιών και ειδικά στο σκόρδο. Υπερβολική δόση έχει ως αποτέλεσμα τη ρήξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων του σκύλου (αιμολυτική αναιμία)

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Εμετό
Διάρροια
Μειωμένο ενδιαφέρον ή έλλειψη ενδιαφέροντος για τροφή.
Ακεφιά και αδυναμία.
Ούρα ελαφρώς κόκκινα (από τη ρήξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων).
Λαχάνιασμα (λόγω απώλειας ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μέρες μετά την κατανάλωση κρεμμυδιού.


Φιστίκια Macadamia

Τα Φιστίκια Macadamia είναι τοξικά για τους σκύλους αν και το ακριβές συστατικό τους που ευθύνεται για την τοξικότητά τους δεν είναι ακόμα γνωστό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Μυϊκά ρίγη.
Αδυναμία ή παράλυση των πίσω άκρων.
Δυσκολία στην αναπνοή.
Πρησμένα μέλη που πονάνε στο άγγιγμα.

Οι συνέπειες από τη κατανάλωση φιστικιών Macadamia δεν έχουν ερευνηθεί καλά. Χωρίς περαιτέρω έρευνα δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε αν τα παραπάνω συμπτώματα είναι βραχυπρόθεσμα ή όχι. Η μέχρι τώρα έρευνα υποδεικνύει ότι 6 φιστίκια Macadamia είναι αρκετά για να εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα.

Κουκούτσια φρούτων
Τα κουκούτσια διαφόρων φρούτων μπορεί να είναι επικίνδυνα. Κατά συνέπεια, αν δίνετε φρούτα στο σκύλο σας καλό είναι να αφαιρείτε προληπτικά τα κουκούτσια.

Δηλητηριώδη θεωρούνται τα κουκούτσια του μήλου, του βερίκοκου, του ροδάκινου, του αχλαδιού και του δαμάσκηνου

Άλλες τροφές που θεωρούνται επικίνδυνες

Υπάρχουν τροφές που θεωρούνται δηλητηριώδης τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τους σκύλους. Το ότι εμείς τις καταναλώνουμε με προσωπικό ρίσκο δε σημαίνει ότι πρέπει να τις ταΐζουμε στα σκυλιά μας. Θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι ένας σκύλος (ειδικά ένας μικρός σκύλος) ίσως έχει μικρότερες αντιστάσεις απ’ ότι εμείς.

Πιο συγκεκριμένα:

Αλκοόλ:
Υπάρχουν σκυλιά που με χαρά καταναλώνουν παραπάνω ποσότητα απ’ ότι είναι καλό γι’ αυτά (ή γίνονται ακόμα και αλκοολικά). Όπως και με τους ανθρώπους η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες ή ακόμα και πρόωρο θάνατο.

Τσιγάρα, καπνός, πούρα: Διάφορες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Καφές, κόκκοι καφέ και τσάι:
Η καφεΐνη που υπάρχει σε αυτά τα κάνει ακατάλληλα για σκύλους, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην καρδία και στο νευρικό σύστημα.

Εάν δε θεωρούμε κάτι κατάλληλο για να το φάμε οι ίδιοι τότε θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά αν πρέπει να το ταΐσουμε στο σκύλο μας. Είναι αλήθεια ότι το πεπτικό σύστημα ενός σκύλου αντέχει αρκετά πράγματα που θα ήταν επικίνδυνα για τον άνθρωπο (κάτι που μερικώς οφείλεται στα υψηλά επίπεδα οξέων του στομάχου). Παραδείγματα ακατάλληλων τροφών που δίνονται σε σκύλους με ατυχείς συνέπειες αποτελούν:

Βότανα πχ λυκίσκος
Μουχλιασμένα ή χαλασμένα φαγητά
Φλούδες από πατάτες ή πράσινες πατάτες
Φύλλα ρήου (δε χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην Ελλάδα)
Φύλλα και κοτσάνια ντομάτας


Τα σταφύλια, οι σταφίδες και τα αβοκάντο είναι επίσης γνωστό ότι είναι τοξικά για τους σκύλους (σε μεγάλες ποσότητες)

Επίσης..αλάτι, η υπερβολική ποσότητα καταστρέφει τα νεφρά.

Μανιτάρια

Επίσης τα κουκούτσια από μήλα και κεράσια περιέχουν υδροκυάνιο.

Μοσχοκάρυδο.

Μεγάλη ποσότητα συκωτιού

Κίνδυνος τοξικότητας από τη Βιταμίνη Α, πράγμα που επηρεάζει τους μυς και τα κόκκαλα.

Γλυκά χωρίς ζάχαρη και οτιδήποτε άλλο περιέχει ξυλιτόλη

Κίνδυνος ζημιάς στο συκώτι και θάνατος.

Συμπληρώματα διατροφής για ανθρώπους, τα οποία περιέχουν σίδηρο


Ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο περίβλημα των οργάνων του πεπτικού συστήματος και μπορεί να είναι τοξικός σε άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών και του συκωτιού.

Τροφή για γάτες σε σκύλους και το αντίστροφο.

Σε γενικές γραμμές, οι τροφές για γάτες περιέχουν περισσότερα λίπη και πρωτε’ί’νες από τη συνιστώμενη ποσότητα για σκύλους. Οι τροφές για σκύλους, αν καταναλώνονται εντατικά σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και σε ασθένειες που επηρεάζουν την καρδιά της γάτας.

Kάποιες πληροφορίες πάρθηκαν από εδώ.

και εδώ
 
Last edited:


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
:)
πολύ ωραία και συνοπτική λίστα

Θα ήθελα μόνο να επισημάνω ότι το "λίγο" σκόρδο κάνει "πολύ" καλό στον σκύλο και στα γαστρεντερικά του αλλά και στην γενική αποπαρασίτωση του -έσω και έξωπαρασίτωση
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Βότανα δίνω όποτε μου περισσεύουν.
Αν βράσω κανα χαμομίλι και μου περισσεύει το κρατάω και το ρίχνω πάνω στην τροφή τους :D
 


lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Πολύ χρήσιμο θέμα. Επίσης έχω διαβάσει οτι κάποια φυτά είναι δηλητηριώδη για τα σκυλιά και επειδή σε λίγο μετακομίζουμε σε σπίτι με κήπο πρεπει να προσέξω πολύ τι θα φυτέψω. Απλά ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με αυτό. Τα φυτά είναι δηλητηριώδη γι αυτά αν τα μασουλήσουν η γενικά δεν πρεπει να είναι δίπλα τους??
 


lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.512
750
Ξεσσαλονικη!!!
συμφωνω με το κοκονι,κ μιας κ υπαρχει περιπτση καποιος να μην διαβασει ολα τα ποστς,καλο ειναι να σημειωθει αυτο στο αρχικο...
 


madicta

Well-Known Member
27 Φεβρουαρίου 2011
130
0
Να ρωτήσω βρε παιδιά... εγώ έχω το σιχαμένο συνήθειο να φτύνω στο χέρι και να γλύφει η Πίσσα. Αλλά με πιάνει ένας προβληματισμός, εάν έχω φάει εκεί κοντά τίποτα σοκολατερό ή κάτι πικάντικο. Παραλογίζομαι ή δίκιο έχω;
 


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Δεν νομιζω οτι υπαρχει προβλημα ετσι. Να φτυνεις αφου εχεις καταπιει και την τελευταια ποσοτητα τροφης.
Ευχαριστουμε για το αρχικο ποστ.
 


vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
49
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Να ρωτήσω βρε παιδιά... εγώ έχω το σιχαμένο συνήθειο να φτύνω στο χέρι και να γλύφει η Πίσσα. Αλλά με πιάνει ένας προβληματισμός, εάν έχω φάει εκεί κοντά τίποτα σοκολατερό ή κάτι πικάντικο. Παραλογίζομαι ή δίκιο έχω;
Πες μου οτι κανεις πλακα.
 




Gwgw & "prigkipas"

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2011
217
0
Κρήτη
διάβασα σε κάτι παλιότερα θέματα οτι η μαγιά κανει κακό αλλα τώρα δεν το αναφέρετε πουθενά... ισχύει??... ρωτάω γιατι θέλω να πάρω απο το φαρμακείο μαγιά μπύρας να δίνω στο σκυλάκο μου για να δυναμώσει το τριχωμά του.... :confused: :confused:
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Μαγιά μπυρας να την δώσεις πως;
Τον κτηνίατρο σου τον ρώτησες;

Δεν σημαίνει πως όποια τροφή δεν βρίσκεται στην λίστα,
μπορούμε να την δίνουμε άφοβα..
 


Gwgw & "prigkipas"

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2011
217
0
Κρήτη
αύριο θα τον ρωτήσω που θα πάω για να δω για καινούργια τροφή.... απλά ρώτησα μήπως ξέρετε εσείς να μου απαντήσετε... αυτό ομως δεν σημαίνει οτι δεν θα ρωτήσω και τον κτηνίατρο....

εννοείται πως δεν τον ταΐζω οτι βρώ... μπορεί να μην ξέρω τα πάντα για τους σκύλους αλλα τα βασικά τα ξέρω!!!!...
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Πολύ χρήσιμο θέμα. Επίσης έχω διαβάσει οτι κάποια φυτά είναι δηλητηριώδη για τα σκυλιά και επειδή σε λίγο μετακομίζουμε σε σπίτι με κήπο πρεπει να προσέξω πολύ τι θα φυτέψω. Απλά ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με αυτό. Τα φυτά είναι δηλητηριώδη γι αυτά αν τα μασουλήσουν η γενικά δεν πρεπει να είναι δίπλα τους??

Δηλητηρίαση από φυτά

Πολλοί σκύλοι και γάτες έχουν εύκολη πρόσβαση σε αρκετά φυτά , κάποια από τα οποία είναι τοξικά . Η συχνότητα τοξίκωσης είναι μεγαλύτερη στο σκύλο απ' ότι στη γάτα και ιδιαίτερα στα νεαρά ζώα λόγω της περιέργειάς τους . Τοξικές ουσίες μπορεί να βρίσκονται σε οποιοδήποτε μέρος (φύλλα , μίσχο, καρπούς ή ρίζες ) ή και σε ολόκληρο το φυτό . Σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής τους κάποια φυτά είναι πιο τοξικά (π.χ. όταν δεν είναι ακόμη ώριμα). Συχνά τα δηλητηριώδη φυτά είναι αρκετά γευστικά για τα ζώα συντροφιάς και ειδικά όταν έχουν υποστεί επεξεργασία (αποξήρανση, ψύξη). Το έδαφος και το κλίμα μπορούν να επηρεάσουν την τοξικότητα και την γευστικότητα των φυτών. Οι περισσότερες δηλητηριάσεις προκαλούν ήπια έως μέτρια αυτοπεριοριζόμενα κλινικά συμπτώματα, τα οποία είναι συνήθως γαστρεντερικής φύσης. Τα κλινικά συμπτώματα στη δηλητηρίαση από φυτά δεν είναι ειδικά και η διάγνωση είναι δύσκολη. Η τοξικότητα ορισμένων φυτών είναι τόσο μεγάλη, ώστε ακόμα και έμμεση επαφή ( π.χ. γλείψιμο νυχιών που ακούμπησαν στο φυτό )μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα .

Κάνναβης /Μαριχουάνα /Χασίς


Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις τοξίκωσης μετά από κατανάλωση κάνναβης και δεν είναι λίγα τα περιστατικά σε σκύλους της δίωξης ναρκωτικών όπου προκαλείται τοξίκωση μετά από καταλάθος κατάποση, κατά τη διάρκεια εργασίας .Σε νοθευμένα παρασκευάσματα η δηλητηρίαση που προκαλείται μπορεί να οφείλεται σε άλλα συστατικά που περιέχονται. Η μικρότερη δόση που μπορεί να είναι τοξική είναι 3 mg/kg σωματικού βάρους για το σκύλο , ενώ η δόση των 50-100 mg/kg σωματικού βάρους είναι θανατηφόρα. Μετά τη λήψη ή την εισπνοή, η απορρόφηση και οι συνέπειες είναι άμεσες αφού κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε 1-3 ώρες, ενώ το ζώο ανακάμπτει μετά από 24-72 ώρες. Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, αταξία, λήθαργο, διαστολή της κόρης, νυσταγμό, φωτοφοβία, ταχυκαρδία, ακράτεια ούρων και κοπράνων και υπεραισθησία . Επίσης παρατηρείται αλλαγή συμπεριφοράς (επιθετικότητα , επίμονο γαύγισμα ).Ο σκύλος μπορεί να παρουσιάζει αυξημένη αίσθηση της όσφρησης και ακοής και<< ανακαλύπτει >> με εμμονή εικόνες, ήχους και μυρωδιές.

Κρίνα (Διάφορα είδη Lilium και Hemerocallis )

Στα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνονται ο έμετος, η ανορεξία, ο λήθαργος, η ολιγουρία / ανουρία ( οξεία νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες ), συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως αταξία, αποπροσανατολισμός, ρίγος, επιληπτικές κρίσεις και αναγκαστικές κινήσεις (προώθηση τοίχου ). Τα συμπτώματα τοξίκωσης εκδηλώνονται έως και 12 ώρες από τη λήψη, και εξελίσσονται σε νεφρική ανεπάρκεια μέσα σε 2-3 ημέρες.

Νάρκισσος (κυρίως στα σκυλιά)

Οι παράγοντες που προκαλούν τοξίκωση είναι τα αλκαλοειδή και οι γλυκοζίτες, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο βολβό. Έχει αναφερθεί δηλητηρίαση μετά από κατάποση νερού στο οποίο υπήρχε μπουκέτο με νάρκισσους. Τα κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται 15 λεπτά έως 24 ώρες μετά τη λήψη και συνήθως περιλαμβάνουν έμετο, διάρροια, κοιλιακό πόνο, ανορεξία, σιελόρροια, πυρετό, λήθαργο, ωχρότητα. Σε σοβαρές δηλητηριάσεις παρατηρείται αταξία, κώμα, υποθερμία, υπόταση, βραδυκαρδία, υπεργλυκαιμία , αφυδάτωση και έντονο κοιλιακό πόνο. Η δηλητηρίαση από το νάρκισσο σπάνια μπορεί να είναι θανατηφόρα. Η επαφή με το χυμό του φυτού, μπορεί να δημιουργήσει τοπικά ερύθημα και κνησμό.
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Μα δεν υπονόησα κάτι τέτοιο Γωγώ!

Απλά μου έκανε εντύπωση αυτό που είπες,
πρώτη φορά το ακούω.

Όσο για την διευκρίνση δεν απευθύνεται σε εσένα,
αλλά σε όλους όσους διαβάζουν που μπορεί να μην το έχουν καταλάβει αυτό ;)
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Δηλητηρίαση από φάρμακα

Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Από τις πιο συχνές τοξικώσεις είναι αυτή από τυχαία λήψη ή υπερδοσία μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων. Τα συμπτώματα που συνήθως παρατηρούνται σχετίζονται με έλκη στο γαστρεντερικό σωλήνα και διαταραχή της αιματικής ροής των νεφρών που καταλήγει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Παρακεταμόλη (Depon, Panadol)


Σε τοξίκωση από παρακεταμόλη προκαλείται ηπατική ανεπάρκεια στο σκύλο και έντονη μεθαιμοσφαιριναιμία στη γάτα. Είναι χαρακτηριστικό το χρώμα στο αίμα των ασθενών (καφέ-σοκολατί). Οι γάτες είναι πιο ευαίσθητες, οπότε η εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι περισσότερο οξεία, και μπορεί επίσης να παρατηρηθεί και οίδημα στο πρόσωπο. Η πρόγνωση είναι επιφυλακτική έως καλή όταν η θεραπεία είναι έγκαιρη. Σε περιπτώσεις με οξεία ηπατική ανεπάρκεια η πρόγνωση δεν είναι καλή.

Καλσιποτριόλη

Είναι συνθετικό ανάλογο της βιταμίνης D3 και βρίσκεται σε κρέμες που χρησιμοποιούνται τοπικά για τη θεραπεία της ψωρίασης στους ανθρώπους. Αρχικά τα κλινικά συμπτώματα είναι ασαφή όπως κατάπτωση και λήθαργος αλλά στη συνέχεια εντοπίζονται σε συγκεκριμένα οργανικά συστήματα. Έτσι παρατηρείται πολυουρία, πολυδιψία, έμετος, αταξία, μυικός σπασμός και επιληπτικές κρίσεις .

Σαλβουταμόλη

Πρόκειται για το σκεύασμα σε μορφή σπρέι / εισπνευστήρα που χρησιμοποιείται στο βρογχόσπασμο σε άτομα με άσθμα. Η τοξίκωση από σαλβουταμόλη είναι πιο συχνή στο σκύλο αφού στη διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να δαγκώσει τον εισπνευστήρα. Σ ' αυτή τη περίπτωση εκδηλώνουν ανησυχία, υπερδιέγερση ή κατάπτωση, ταχύπνοια, ταχυκαρδία και μυική αδυναμία.

Βήτα -αδρενεργικοί ανταγωνιστές

Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της υπέρτασης. Η δηλητηρίαση από β-αδρενεργικούς ανταγωνιστές προκαλεί επίμονη βραδυκαρδία, υπόταση, κάμψη του μυοκαρδίου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, αταξία, λήθαργο, κοιλιακό πόνο, δυσκοιλιότητα και ναυτία.
Ψυχοτρόπες ουσίες
Υπάρχουν 3 κατηγορίες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή τοξίκωση στα ζώα συντροφιάς

1) Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά (αμιτρυπτιλίνη,κλομιπραμίνη,δοξεπίνη )
2) Αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (φλουοξετίνη,παροξετίνη )
3) Αναστολείς μονοαμινοξειδάσης (σελεγιλίνη )

Αν και ο μηχανισμός δράσης των παραπάνω κατηγοριών διαφέρει, τα κλινικά συμπτώματα έχουν ομοιότητες .Σε τοξίκωση από τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης παρατηρούνται τα εξής κλινικά συμπτώματα : ταχυκαρδία, κοιλιακή αρρυθμία, υπόταση, έμετος, διάρροια, επιληπτικές κρίσεις, υπερθερμία, κατάπτωση, μυδρίαση, υπερδιέγερση, τύφλωση, σιελόρροια, δύσπνοια, αταξία, πάρεση, αποπροσανατολισμός, κώμα,θάνατος. Τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν μπορεί να ξεκινήσουν 30 λεπτά μετά τη λήψη και κρατούν έως και 72 ώρες. Η τοξίκωση από αναστολείς μονοαμινοξειδάσης εκδηλώνεται με έμετο, διάρροια, λήθαργο, ανησυχία, επιληπτικές κρίσεις και σιελόρροια.

Δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα και μυοκτόνα


Η χρήση των ουσιών αυτών είναι αρκετά διαδεδομένη, με αποτέλεσμα τη συχνή δηλητηρίαση των ζώων είτε εσκεμμένα ή τυχαία. Η γρήγορη ταυτοποίηση της εμπλεκόμενης ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένη θεραπεία και κατ ΄ επέκταση σε πιο ασφαλή πρόγνωση. Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζει ο κτηνίατρος και τον όγκο ή τη ποσότητα που καταναλώθηκε.
Τα παρασιτοκτόνα υποδιαιρούνται στις εξής κατηγορίες
Μυοκτόνα(αντιπηκτικά, ποντικοφάρμακα, χοληκαλσιφερόλη, στρυχνίνη, βρωμεθαλίνη)
Εντομοκτόνα (οργανοφωσφορικά ,καρβαμιδικά, πυρεθρίνεςκαι πυρεθρινοειδή)
Μαλακιοκτόνα (μεταλδεύδη)

Αντιπηκτικά ποντικοφάρμακα

Αρχικά τα ζώα παρουσιάζουν κατάπτωση, λήθαργο, έμετο και στη συνέχεια αιμορραγίες. Συνήθως τα κλινικά συμπτώματα ξεκινούν 5-7 ημέρες μετά τη λήψη της τοξικής ουσίας. Το ζώο πρέπει να προσκομίζεται αμέσως στο κτηνίατρο.

Χοληκαλσιφερόλη

Είναι ανάλογο της βιταμίνης D και βρίσκεται σε κάποια μυοκτόνα αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο τα αντιπηκτικά ποντικοφάρμακα. Λήψη της χοληκασιφερόλης μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια.

Οργανοφωσφορικά και καρβαμιδικά (περιέχονται κυρίως σε φυτοφάρμακα)

Τοξίκωση μπορεί να προκληθεί με κατάποση, εισπνοή ή με διαδερμική απορρόφηση. Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν σιελόρροια, δακρύρροια, αφόδευση, ούρηση ,έμετο, μύση, δύσπνοια, βραδυκαρδία, μυικό τρόμο, αδυναμία, παράλυση, επιληπτικές κρίσεις , κώμα.

Πυρεθρίνες και πυρεθρινοειδή (περιέχονται σε εντομοκτόνα)

Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερδιέγερση και σπασμούς που εξελίσσονται σε επιληπτικές κρίσεις και θάνατο. Μερικά ζώα παρουσιάζουν γαστρεντερικά συμπτώματα.

Μεταλδεύδη

Πρόκειται για ενεργό συστατικό στα δολώματα για σαλιγκάρια . Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε μικρό χρονικό διάστημα μετά τη λήψη (30 λεπτά -3 ώρες). Το ζώο με τοξίκωση από μεταλδεύδη παρουσιάζει επιληπτικές κρίσεις και υπερθερμία .

πηγή
 


yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Να συμπληρωσω στα Δηλητηριωδη φυτα.

Αζαλεα,ανθουριο γλαριουζα.διεφενμπαχια.
Ολα τα ειδη κισσου.ευφορβια,ευωνυμον,κληροδενδρο,κλιβια.
Ολα τα ειδη του κροτωνα,κυκλαμινο,φιλοδενδρο,πικροδαφνη.ροδοδενδρο,σινεραρια,σολονον,στεφανωτις,φιλοδενδρο.

Ξερω οτι ακουγονται κινεζικα αλλα τα περισσοτερα ειναι γνωστα.

ΠΗΓΗ Ολα γαι τα φυτα,εκδοσεις Καλλιεργητης.
 


tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Περι φαρμακων .... ιδιαιτεροτητα που αφορα COLLIES -SHETLAND SHEEPDOGS -AYSTRALIAN SHEEPDOGS ....(και πιθανον ημιαιμα απο αυτες τις φυλες ) και θελει ιδιαιτερη προσοχη .....

Do you own a collie or an Australian shepherd?
Have you been cautioned that they may be particularly sensitive to certain drugs, or have you heard not to give them certain medications? Parasiticidal drugs, especially the avermectin group of dewormers: ivermectin (Heartguard®), selamectin (Revolution®), milbemycin (Interceptor®), and moxidectin (ProHeart®) may result in toxicity of the central nervous system when given above therapeutic levels. Do you ever wonder why these potentially lethal reactions occur when most other breeds have a wide safety margin when using these drugs? Most idiosyncratic drug reactions in veterinary patients are seen in herding breeds of dogs or in cats,which have a narrower therapeutic dose range for these drugs. These same breeds of dogs can be sensitive to various treatments such as chemotherapy as well.

It has recently been determined that some herding breeds of dogs have a single mutation in a gene coding for a particular protein (P-glycoprotein) that will drastically affect the absorption, distribution, metabolism, and excretion of a variety of medications used in veterinary medicine. In herding breeds of dogs there is a defined mutation called MDR1-1∆ (multidrug resistance gene), also called ABCB1, which affects P-glycoprotein function.
http://www.critterology.com/articles/adverse-drug-reactions-herding-breeds-dogs-and-cats
 


Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Μα δεν υπονόησα κάτι τέτοιο Γωγώ!

Απλά μου έκανε εντύπωση αυτό που είπες,
πρώτη φορά το ακούω.

Όσο για την διευκρίνση δεν απευθύνεται σε εσένα,
αλλά σε όλους όσους διαβάζουν που μπορεί να μην το έχουν καταλάβει αυτό ;)
Μαγιά μπυρας σε δισκίο απο το φαρμακειο. Εγω της το ειπα για το τρίχωμα και το συνέστησε ο γιατρος μας. Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές εδω μεσα.
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Επίσης μεγάλη προσοχή μέσα στο σπίτι αν έχει διαρροή στις σωληνώσεις του φρέον στο ψυγείο, στο a/c και στο καλοριφέρ, έχουν φύγει πολλά σκυλιά γλείφοντας το, το οποίο μοιάζει σαν να έχει γλυκιά γεύση για τα σκυλιά, προσελκύοντας τα.
Δύσκολα σώνεται ο σκύλος αν πάρει μεγάλη ποσότητα.


Επίσης στον δρόμο που ειδικά αρκετά αρσενικά πηγαίνουν να σημαδεύσουν τα αυτοκίνητα, μεγάλη προσοχή στα υγρά φρένων, παραφλού, λάδια, βαλβολίνες, φρέον στα οποία μπορεί να έχει διαρροή κάποιο αμάξι στον δρόμο ή σκόνη από τα τακάκια.

Λεπτομέρειες αλλά τα μικρά γραμματάκια κάνουν πάντα την διαφορά..
 
Last edited:


G.M.Z.K.

Well-Known Member
29 Οκτωβρίου 2010
192
0
Αλεξανδρούπολη, Έβρος
Γωγώ
Η μαγιά δεν είναι τίποτε άλλο από μύκητες (ζυμομύκητες), δεν νομίζω να του κάνουν κακό (μάλλον στο στόμαχο). Σίγουρα πρέπει να ρωτήσεις τον κτηνίατρο. Μπορείς να το δεις ως "προβιοτικό"... Βεβαια για να λέγεται ένας μικροοργανισμός προβιοτικό πρέπει ήδη να υπάρχει στον οργανισμό μας, πράγμα που δεν μπορώ να διαβεβαιώσω για τους ζυμομύκητες της εκάστοτε μαγιάς.
 


Status
Κλειδωμένο θέμα

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.151
Μηνύματα
896.329
Μέλη
19.956
Νεότερο μέλος
gpc