Ελ. Ποιμενικός - Μία Ράτσα;


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Σε συνέχεια τωνερωτημάτων και των σημειώσεων των φίλων sevah, tangerine, sea-mol, tsak, phili-pakis, κλπ., προτείνω να συζητήσουμε το ζήτημα το οποίοετέθη, εάν δηλαδή πιστεύω ότι ο ελληνικός ποιμενικός είναι ένα είδος:

Όρθος 6..JPGΕτυμολογικά, θααποφύγω να ορίσω το είδος, θα ήθελα όμως να τοποθετηθώ με μία απλή σκέψη. Σεμία όσο το δυνατόν πιο κλειστή φυλή ανθρώπων, όπως για παράδειγμα οιΣαρακατσαναίοι, ή οι Ashanti στην Αφρική, υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο μεγαλόσωμοι, λεπτοί καιχονδροί, με προγούλια ή χωρίς, δυνατοί ή όχι, κ.ο.κ. Γιατί λοιπόν θέλουμε ταμέλη μίας ράτσας σκυλιών να μοιάζουν πολύ περισσότερο μεταξύ τους από ότι ταμέλη μίας ράτσας ανθρώπων; Πιστεύω ότι ηεμπορευματοποίηση του σκύλου, εκείνη που τον αντιμετωπίζει σαν προϊόν προς πώληση,οδήγησε στο να δημιουργηθούν από τις φάμπρικες της εκτροφής, ζώα – φωτοτυπίες, προκειμένου να είναι αναγνωρίσιμα. Έτσι, ο πλούσιοςαστός που όταν παντρεύεται πηγαίνει στα προάστια, αγοράζει μαζί με την μεζονέτακαι έναν «Μπετόβεν», η μία «Λάσσυ» τα οποία πρέπει να είναι όπως στο έργο… Ελάχιστοιιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν τι σημαίνει να μεγαλώνεις ένα ζώο πριν την απόκτησήτου. Μερικοί δεν καταφέρνουν ποτέ να γίνουν καλά αφεντικά, όπως και κάποιοιάλλοι να γίνουν καλοί γονείς.

Κατά την άποψήμου η πολύ κοντινή ομοιότητα των ζώων τηςίδιας ράτσας είναι πιθανόν προϊόν εμπορικής εκμετάλλευσης, αμφιβάλω εάν υπήρχεπαλιά και δεν είμαι βέβαιος ότι είναιεπιθυμητή. Εξάλλου ο ικανοποιητικός φαινότυπος ενός σκύλου εργασίας, δεν αντιστοιχείαπαραίτητα και σε εξίσου ικανοποιητική εργασιακή ικανότητα. Για τον ποιμενικό,εργασιακή ικανότητα σημαίνει άγρυπνη φύλαξη, κινητικότητα και ικανότητα καταδίωξηςεπί μακρόν και συμπλοκής. Αυτό το ξέρει ο ποιμένας κυρίως και όσοι εξ’ υμών έχουνσκύλο που αντιμετώπισε εισβολέα.

Προσωπικά υποψιάζομαιότι πρόκειται για ένα είδος με μικρές διαφορές ανά περιοχή, λόγω της κλειστήςαναπαραγωγής, που μέσα του έχει όλη την πληροφορία του τσομπανόσκυλου τωνβουνών μας. Στα σκυλιά μου βλέπω να συνυπάρχουν χαρακτηριστικά που είναιπερισσότερο έντονα σε κάποιους άλλους ποιμενικούς που έχω δει. Το πιο ενδιαφέρονείναι ότι τα κουτάβια μεταξύ τους έχουν αρκετές διαφορές και ότι αποτελούν ένασυνδυασμό χαρακτηριστικών των γονέων και των παππούδων τους με χαρακτηριστικά,που ήταν καλά κρυμμένα στο DNA τους.

Παρακαλώ, εάνκάποιος γνωρίζει κάτι για το θέμα τηςομοιογένειας στον φαινότυπο των εμπορικών ρατσών φυλάκων που δεν είναι υβρίδια (γερμανικάποιμενικά, ροντβάϊλερ, κλπ), τα παλαιότερα χρόνια, να μας κατατοπίσει.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
15
earth
μιλάς περι Ελληνικού Ποιμενικού-Λεύκου Ελληνικού Τσοπανόσκυλου και Μολοσσού της Ηπείρου?
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Συζητώ για όλες αυτές τις κατηγορίες ελληνικών ποιμενικών σκύλων για τις οποίες διαβάζουμε ότι διεκδικούν την γνησιότητα της καταγωγής. Μία λύση είναι να εμπιστευτούμε τους ειδικούς, δηλαδή τον ΚΟΕ, ο οποίος κατηγοριοποιεί σε Ελληνικό Πομενικό, Λευκό Τσομπανόσκυλο, και Μολοσσό της Ηπείρου. Μία άλλη λύση είναι να το συζητήσουμε για να λύσουμε τις απορίες μας, μακριά από τους ειδικούς....
 


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Εγώ πάντως που έκανα μια συζήτηση με ένα κύριο, δυστυχώς δεν ανταλλάξαμε ονόματα μου ανέφερε κάποιο άλλο διαχωρισμό που αφορά αποκλειστικά τον Ε/Π, τον λεγόμενο ελαφρού τύπου που είναι και πιο μαλλιαρός και τον λεγόμενο βαρέως τύπου που έχει πιο στιλπνό και κοντό τρίχωμα. Από 'κει και πέρα απ' όσο μου είπε υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που τον ξεχωρίζουν απ' το Μολοσσό της Ηπείρου.
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
15
earth
επειδή είμαι κι εγώ νεόκοπος στο θέμα κυνολογία
και υποθέτω ότι κι εσείς είστε επίσης
πλήν ίσως του γρίφου που κάτι πιάνει λόγο σπουδών

πιστεύω πως με την συζήτηση δεν λύνεται τίποτα

οι διαφορές μεταξύ των τριών σκύλων που λέμε είναι κραυγαλέες
και είναι σε σχέση με τον σκελετό του ζώου -αναλογίες οστών κλπ
δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί απλά τα έχω δεί όταν μου τα δείχνανε πάνω σε σκυλιά

το ελληνικό λευκό μάλιστα είναι και άλλης χρήσης
ο μολοσσός έχει τεράστιες διαφορές μην το συζητάτε καν
ο ελληνικός ποιμενικός.......όσοι τον έχουν δεί...........ξέρουν ποιός είναι.........σπάνιο θέαμα πάντως

δεν είναι θέμα συζητήσιμο πάντως-αλλά θέασης τοκετομάδων και ανάπτυξής τους


αν συζητήσουμε πάντως γενικότερα περι εργασιακών εκτροφών του παρελθόντος
και περι μορφολογικής πανομοιοτυπίας
κάτι μπορούμε να κάνουμε
περι διαχωρισμών των τύπων σε φυλές ή όχι - δεν είναι θέμα συζήτησης όμως
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Ας πω κι εγώ την μπούρδα μου.....
Για εμένα το θέμα δεν χωράει καν συζήτηση!
Οι ορεινοί ποιμένες της χώρας μας αποτελούσαν κι αποτελούν ξεκάθαρα διαφορετικές φυλές!
Και οι διαφορές τους φαίνονται τόσο στην μορφολογία τους όσο και στον χαρακτήρα τους!

Είναι πολύ απλό να δικαιολογηθούν αυτές οι διαφορετικές φυλές!
Προέρχονται κατά βάση από τα διαφορετικά Ελληνικά νομαδικά φύλα, βλάχοι, σαρακατσαναίοι, αρβανίτες, κτλ!

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, σχεδόν απόλυτο, κυρίως στο παρελθόν όταν οι μετακινήσεις των κοπαδιών ήταν αποκλειστικά με τα πόδια, χωρίς την βοήθεια φορτηγών κι άλλων σύγχρονων μέσων, οι άνθρωποι αυτοί ακολουθούσαν αποκλειστικά τα δικά τους παραδοσιακά μονοπάτια μετανάστευσης από τα χειμαδιά στα καλοκαιρινά ορεινά βοσκοτόπια!
Όμως, λόγω του ορεινού αναγλύφου της χώρας μας, αυτά τα βοσκοτόπια, χειμερινά, καλοκαιρινά των διαφορετικών αυτών φύλων ήταν απομακρυσμένα μεταξύ τους, κάνοντας σχεδόν απαγορευμένη την αλληλεπίδραση μεταξύ τους!
Έτσι, ακόμα και τώρα ξέρουμε που ήταν και είναι τα βοσκοτόπια, αλλά και τα χωριά, των βλαχων, των σαρακατσαναίων κτλ!

Είναι γνωστό λοιπόν, από την μελέτη σύγχρονων δειγμάτων ανά περιοχή, αλλά και μιλώντας με βοσκούς για τα παλιά τους ζώα ότι σε πολύ γενικές γραμμές τα σκυλιά των Βλάχων ήταν διαφορετικά από αυτά των Σαρακατσαναίων!
Των βλάχων ήταν σκυλιά πιο μαστίφ και σνήθως κοντότριχα, ενώ των σαρακατσαναίων πιο ελαφριά, και κατά βάση μακρύτριχα!
Το ίδιο και στο χαρακτήρα!Τα βλάχικα ήταν πιο μαστίφ πάλι, ενώ τα σαρακατσάνικά είναι αναλογικά πιο ενεργητικά, πιο κινητικά!

Το εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι ότι ακόμα μπορεί κανείς να συναντήσει ζώα που σου δείχνουν τι υπήρχε παλαιότερα....
Όμως για να τα συναντήσει αυτά κανείς πρέπει να αφήσει το αυτοκίνητο και να αναζητήσει τα πιο δυσπρόσιτα μαντριά!

Δυστυχώς, ο εκμοντερνισμός των μεθόδων κτηνοτροφίας έφερε σε επαφή κοπάδια και σκυλιά που παλαιότερα δεν υπήρχε περίπτωση να συναντηθούν!Αυτό σε συνδυασμό με την αρχική επιλογή του ΟΦΕΠ, την μια και μοναδική ράτσα, οδήγησε στα πρώτα βήματα, στην ανάμειξη όλων των διαφορετικών τύπων, ανεξαρτήτως περιοχής καταγωγής και λοιπών δεδομένων, υπό μια μόνο φυλή!

Για τον ποιμενικό,εργασιακή ικανότητα σημαίνει άγρυπνη φύλαξη, κινητικότητα και ικανότητα καταδίωξηςεπί μακρόν και συμπλοκής. Αυτό το ξέρει ο ποιμένας κυρίως και όσοι εξ’ υμών έχουνσκύλο που αντιμετώπισε εισβολέα.
Ένα μικρό σχόλιο, άσχετο με το θέμα, και υπερφυλικό, αφού αφορά σχεδόν όλους τους βοσκούς της χώρας μας!
Ζώα που θα παρουσίαζαν συμπεριφορά όπως αυτή που έκανα bold, συνήθως συναντούσαν την καραμπίνα του βοσκού πριν αφήσουν απογόνους!
Είναι άκρως ανεπιθύμητα αφού και αναστατώνει άσκοπα το κοπάδι ένας σκύλος που είναι ιδιαίτερα κινητικός, αλλά και είναι άχρηστος ένας σκύλος που θα καταδιώξει τον εισβολέα πέρα των ορίων ασφαλείας του κοπαδιού!
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτησή σου Kokoni. Θα μπορούσες να μας διαφωτίσεις αναφορικά με τους όρους που χρησιμοποιείς (θέαση και ανάπτυξη τοκετομάδων κυρίως, αλλά και εργασιακών εκτροφών, μορφολογικής πανομοιοτυπίας - κατανοητό), ή να μας προτείνεις πηγές;
 


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Ένα μικρό σχόλιο, άσχετο με το θέμα, και υπερφυλικό, αφού αφορά σχεδόν όλους τους βοσκούς της χώρας μας!
Ζώα που θα παρουσίαζαν συμπεριφορά όπως αυτή που έκανα bold, συνήθως συναντούσαν την καραμπίνα του βοσκού πριν αφήσουν απογόνους!
Είναι άκρως ανεπιθύμητα αφού και αναστατώνει άσκοπα το κοπάδι ένας σκύλος που είναι ιδιαίτερα κινητικός, αλλά και είναι άχρηστος ένας σκύλος που θα καταδιώξει τον εισβολέα πέρα των ορίων ασφαλείας του κοπαδιού!
Να υπερθεματίσω τη ''μπούρδα σου'' (sorry κιόλας αλλά αν αυτό το κείμενο ήταν μπούρδα εγώ καλύτερα να πάω να κρυφτώ σε καμιά σπηλιά :rolleyes: ) συμπληρώνοντας πως το σχόλιο αυτό είναι περισσότερο υπερφυλικό και κατά τη γνώμη μου αφορά όλους τους Τσοπάνηδες είτε τους λέμε Ελληνικούς είτε Καυκάσιους κλπ.
 


phili-pakis

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2011
70
2
Πολλα μπραβο φιλε ΟΡΘΟ....η ποικιλομορφια δεν ειναι αλλο απο την κλειστη αναπαραγωγη που συνανταται κατα τοπους,αυτο διαμορφωνει χαρακτηριστικα....ειναι σα να αναμιγνυεις χαρακτηριστικα χρωματα.....να μπερδευεις 5 κιλα ασπρο χρωμα με ενα φλυτζανι του καφε μαυρο και το αποτελεσμα να το μπερδευεις ξανα με το ασπρο....το δευτερο αποτελεσμα θα ειναι επισης ασπρο που ομως εχει και ενα ''γονιδιο'' μαυρου το οποιο καπου υπαρχει και επειδη μιλαμε για γεννετικη βαση και οχι χρωματα καπως ετσι αρχιζουν και ξεπεταγονται διαφορα χαρακτηριστικα ποιμενικων....
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Πολύ καλή και μετριοπαθής άποψη Foibo. Θα ήθελα ωστόσο νασημειώσω σε σχέση με το σχόλιό σου ότι και τα κινητικά σκυλιά ήταν ενδεχομένως επιθυμητά. Σύμφωνα με μίακατηγοριοποίηση που γνωρίζω, άλλα σκυλιά, ελαφρύτερα κινούντο 300-500 μέτραγύρω από το κοπάδι, τη νύχτα και άλλα, τα επονομαζόμενα βαρέως τύπου,κοιμόντουσαν εντός αυτού. Επίσης, η ικανότητα καταδίωξης της αγέλης του λύκου,θεωρείται μεγάλης σημασίας από τους ποιμένες. Υποθέτω γιατί είχε στόχο την οριστικήεξολόθρευση του εισβολέα. Θα προσπαθήσω να μάθω και άλλες λεπτομέρειες. Τέλος,αναφορικά με την «καραμπίνα του βοσκού», νομίζω πως δεν ήταν ακριβώς έτσι πριν50 χρόνια και πως υπήρχε και κάποιο «δίκαιο», το οποίο κανόνιζε αυτά ταζητήματα.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
15
earth
μιλάει ο φοίβος που ασχολείται πολύ περισσότερο

πάντως
θέαση και ανάπτυξη τοκετομάδων είναι το να έχεις την ευκαιρία να δείς και να αξιολογήσεις ζευγαρώματα και τα αποτελέσματά τους (τα κουταβάκια) καθώς και την πορεία της ανάπτυξής τους
εργασιακές εκτροφές παλαιού τύπου που λέω είναι ότι οι βοσκοί είχαν δικά τους κριτήρια-δεν κοίταγαν φυλές και οφεπ και κοε και βεα αλλά αποτέλεσμα
μορφολογική πανομοιότυπία είναι να είναι όλα τα σκυλιά ολόιδια εμφανισιακώς
και πηγές δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ?περι αυτών που αναφέρω προηγουμένως?
πηγές θέασης τοκετομάδων πάντως ξέρω μερικές :p αλλά δεν ξέρω αν θα σε αφήσουν οι μανάδες κυρίως :)

πάντως
κάποια χαρακτηριστικά στους σκύλους είναι πολύ σημαδιακά και έντονα και δείχνουν διαφορετικές καταβολές
όπως και τα αποτελέσματα ζευγαρωμάτων δείχνουν ποιά χαρακτηριστικά είναι σταθεροποιημένα απο παλιά και πιά τυχαία και πρόσφατα
αυτά δεν είναι πράγματα που λέγονται αλλά που βλέπονται
αυτό κυρίως λέω

συντάσσομαι γενικά με την θέση του Φοίβου πάντως
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική

Διευκρίνιση: κινητικόςποιμενικός, σημαίνει δραστήριος, κυρίως την νύχτα και όχι κυνηγόσκυλο. Εάν όμωςδεν είναι δραστήριος φύλακας θα αντιληφθεί την επίθεση του λύκου όταν οτσοπάνης θα «θρηνεί» ήδη απώλειες σε πρόβατα…
 




kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
15
earth
πάντως :p :lol:
το παράδειγμα με την ανάμιξη χρωμάτων είναι κάπως αποπροσανατολιστικό

η δε εξολόθρευση του λύκου μάλλον γινόταν με τύπους κυνηγόσκυλου και όχι τσοπανόσκυλου-το σωστό τσοπανόσκυλο δεν αφήνει το κοπάδι του για να πιάσει έναν απο τους λύκους ενώ οι υπόλοιποι τρώνε άνετα ;)
περι εντός του κοπαδιού οι δικές μου πηγές λένε ότι τα θηλυκά κυκλοφορούν μέσα στο κοπάδι και τα αρσενικά γύρω

και τέλος
υπήρχαν και τα κινητικά σκυλιά που μαζευαν τα ξεστρατισμένα ή βοηθούσαν στο μάντρωμα

πέρα απο τις κλειστές αναπραγωγές πάντως
κάποια κρανία χαρακτηριστικά
κάποιες αναλογίες μήκους ύψους
είναι έντονα χαρακτηριστικά
αυτά κοιτάμε κυρίως και όχι χρώματα και τρίχες
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
15
earth
Πηγές, εννοώαναφορές, reference.
πηγές για ποιό πράγμα όμως?
για το θέμα του τόπικ το γενικότερο ή για τους όρους που χρησιμοποίησα? εκεί με μπέρδεψες :)
 


yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Θεωρω οτι η καλυτερη πηγη ειναι οι ιδιοι οι βοσκοι.
Παρακολουθεις τις τοκετοομαδες,τα σκυλια τους γενικα και τον τροπο που δουλευουν.

Απο τα λιγα που ξερω,το βραδυ τα σκυλια δεν κινουνται,απλα δεν κοιμουνται.
Αν υπαρξει εισβολη το ζητουμενο ειναι να απομακρυνθει ο εισβολεας και οχι να εμπλακουν σε μαχη,εκτος και αν δεν γινεται αλλιως.
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Ναι ρε παιδιά...αλλά δεν πρέπει σιγά σιγά να γίνουν λίγο πιο σαφή τα πράγματα? Τόσοι και τόσοι ασχολούνται με την μορφολογία, δεν πρέπει να ψάξουμε και λίγο την ιστορία?

Ο Μολοσσός παρουσιάζεται σαν "σκύλος του Αλέξανδρου" "σκύλος των Σουλιωτών" με καταγωγή από τα αρχαία μολοσσικά σκυλιά-φύλακες (καλά, αυτό το επικαλούνται για όλες τις ράτσες).....οι Βούλγαροι λένε για τον Σαρακατσάνο ότι προέρχεται από τον Θρακιώτικο Μολοσσό.....και ο "Ελληνικός" Ποιμενικός είναι ελληνικός για να έχουμε ένα εθνικό τσοπανόσκυλο....

Συμφωνώ απόλυτα με τον Φοίβο, και πιστεύω ότι όποιος έχει διαβάσει λίγο λαογραφία και τοπική ιστορία, μπορεί να καταλάβει ότι στο πολιτισμικό μωσαικό που λέγεται Βαλκάνια είναι πολύ πιθανότερο ένας σκύλος να έχει διαδοθεί γεωγραφικά σε απόλυτη αντιστοιχία με την φυλή που τον χρησιμοποιούσε, παρά να περίσεψε σε ένα τόπο από αρχαιοτάτων χρόνων και να έμεινε κληρονομιά σε επόμενες φυλές....
Αλλά με τον ίδιο τρόπο που επιβάλλονται οι ομογενοποιήσεις στις τοπικές παραδόσεις υπέρ των εθνικών "ιδεών" με τον ίδιο τρόπο επιβάλλονται και άγαρμπες ομογενοποιήσεις Μολοσσών, ΕΠ...κλπ....

Οι Βούλγαροι έχοντας ουσιαστικότερη πολιτική από εμάς, αναγνώρισαν τον Σαρακατσάνικο σαν Βουλγάρικο σκύλο, και πέτυχαν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.....κατοχύρωση του σκύλου ως Βουλγάρικου, και έμμεση κατοχύρωση μιας μειονότητας ανθρώπων ως Βουλγαρικής...

Στην Ελλάδα όμως...με τις μεγάλες ιδέες μας και τις μικροαστικές μειονεξίες είχε καταντήσει σχεδόν ντροπή το όνομα "Βλάχος" "Σαρακατσάνος" "Αρβανίτης"

Ευτυχώς όμως στην Ελλάδα ότι δηλώσεις είσαι...και εγώ γι'αυτό τον δικό μου τον λέω και θα συνεχίζω να τον λέω Μετσοβίτη....κι ας μην μοιάζει κιόλας (τουλάχιστον ακόμα):p
 


ΟΡΘΟΣ

Well-Known Member
12 Ιουλίου 2011
264
0
Αττική
Κυρίως ρωτάω εάν υπάρχει κάποια σχετική ενδιαφέρουσα βιβλιογραφία ή ακόμη και sites που μου συστήνεις.
 


Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
να κάνω μόνο μια παρένθεση για τη μορφολογική πανομοιοτυπία αν μου επιτρέπεις Κοκόνι,
φαντάζομαι συμφωνείς πως αν γράφαμε μια πρόταση για δυο σκυλιά θα λέγαμε:
ο σκύλος Α και ο σκύλος Β μορφολογικά φαίνονται πανομοιότυποι. Σωστά;
Άρα μιλάμε στην πραγματικότητα για μορφολογική φαινοτυπική πανομοιοτυπία. Μάλλον φαίνομαι σπαστικός, αλλά αν δεν έχουν προηγηθεί εξετάσεις σωματομετρικές και εργαστηριακές προγνωστικής βάσης δε μπορούμε να μη χρησιμοποιούμε και τον προσανατολισμό ''φαινοτυπικά''. Ο λόγος είναι απλός, στην κοινή συνείδηση δυστυχώς το ''πανομοιότυπο'' φαντάζει σα να λέμε ''ίδιο'' και γι' αυτό το διευκρινίζω όσο στενόμυαλος κι αν φαίνομαι.
 
Last edited:


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.597
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3