Staffordshire Bull Terrier - Η αρχή.


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Χρήσιμες πληροφορίες για την φυλή απο το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην αρχική σελίδα:

Πως άρχισαν όλα (από τον Bill Boylan)

staffies-serie-2_002.jpg

To Cradley Heath Club δημιουργήθηκε στο «Old Cross Guns» με οικοδεσπότες την κα. Lil Mallen και τον κο. Joe Mallen. Ο Joe πάντα έλεγε πως αφού η άδεια ήταν στο όνομα της Lil, αυτός ήταν απλά πελάτης. Ο σκοπός της δημιουργίας του Club ήταν για να μπορέσει να γίνει η αίτηση αναγνώρισης της φυλής των Staffordshire Bull Terriers ως ξεχωριστή φυλή από το Kennel Club.

Κατά την διάρκεια του 1933, τα Staffordshire Bull Terriers αναφέρθηκαν στο Our Dogs (περιοδικό) σε άρθρο του John Bull σαν το «μαχητικό σκυλί των ανθρακωρύχων». Σε αυτό το τεύχος δεν υπήρχε κανενός είδους pedigree στην παρουσίαση. Στα τέλη του 1934, δημοσιεύθηκε στο Our Dogs ένα γράμμα από τον Stewart Poole of Tipton που ζητούσε από όσους και όποιους ενδιαφέρονται για την δημιουργία ενός Club για τα Staffordshire Bull Terriers να επικοινωνήσουν μαζί του. Εγώ το έκανα, αλλά δυστυχώς μόνο 9 απαντήσεις είχε η «πρόσκληση» του και έτσι αποφάσισε να περιμένει και να χρησιμοποιήσει το Our Dogs δίνοντας έμφαση στην βελτίωση της φυλής και στην «διαφήμιση» των προτερημάτων του υπέροχου Staffordshire Bull Terrier το οποίο ήταν δέκτης μόνο κακής δημοσιότητας μέχρι εκείνη την στιγμή.

Τρεις μήνες μετά, ο Joe Dunn συνάντησε τον Joe Mallen στη δουλειά και τον ρώτησε αν θα μπορούσε να βοηθήσει στην δημιουργία ενός Club και αν θα μπορούσε να οργανωθεί κάποια συνάντηση στο «Old Cross Guns» φωνάζοντας και κάποιους ντόπιους που είχαν σκυλιά και θα ήτα πρόθυμοι να «συνεισφέρουν» 5 σελίνια. Ο κος Mallen συμφώνησε και η συνάντηση κανονίστηκε γρήγορα με 9 ή 10 άτομα παρόντα και την κα Mallen να «δανείζει» τα 5 σελίνια της εγγραφής!

Μερικά από τα ονόματα των «πρώτων 10» ήταν ο Fred Silvers που είχε τον αυθεντικό «Queenie», ο Jack Shaw ιδιοκτήτης του «Jim the Dandy» και ο Harry Pegg με τον «Fearless Joe».

Το πρώτο Cradley Club Show διοργανώθηκε 9 βδομάδες αργότερα, στις 17 Αυγούστου 1935, με τον Mr. H. N. Beilby σαν κριτή. Όλα τα αξιόλογα σκυλιά της εποχής βρίσκονταν εκεί, με τον «Jim the Dandy» από τον οποίο και δημιουργήθηκε το πρώτο πρότυπο, τον «Cross Guns Johnson» που 6 μήνες αργότερα πήρε το πρώτο B.O.B. (Best Of Breed) στην Crufts, τον «Fearless Joe» και τον γιο του «Vindictive Monty» και τον δικό μου, τον «Game Lad». Στα θηλυκά είχαμε την «Brave Nell», την «Queenie» και την «Lioness».

Στην Ανοικτή κατηγορία και B.I.S. (Best In Show) ήταν ο »Jim the Dandy», δεύτερος ο »Game Lad» και τρίτος ο »Cross Guns Johnson». Reserve (αναπληρωματικός) ο »Vindictive Monty».

Στα θηλυκά, πρώτη η »Brave Nell», δεύτερη η »Queenie» και τρίτη η »Lioness». Reserve (αναπληρωματική) η «Victorious Lass».

Καλύτερος άνω των 4 ετών (ειδική κατηγορία) ήταν ο »Game Lad».

Η Crufts του 1936 ήταν ένας «σταθμός» για την φυλή μια που για πρώτη φορά εμφανίστηκε η φυλή μας εκεί και δόθηκε μεγάλη προσοχή από έναν άνθρωπο που είχε ακούσει πολλά για αυτήν στο παρελθόν και είχε κάνει πολλά για αυτήν, τον Joe Dunn, συνιδρυτή και γραμματέα του Club που θα έκρινε και την φυλή. Έδωσε στον Joe Mallen και τον «Cross Guns Johnson» το «Καλύτερος Φυλής» (B.O.B.) και στην «Brother of Looe» του Tom Walls το «Καλύτερο Αντίθετου Φύλλου» . Δυστυχώς ο »Cross Guns Johnson» πέθανε λίγο αργότερα και δεν κατάφερε να δώσει απογόνους. Μια τραγωδία που μπορούσε να αποφευχθεί και στοίχισε αρκετά στην φυλή.

Η επόμενη μεγάλη διοργάνωση που θα φιλοξενούσε Staffords ήταν το Wembley National Dog Show που διοργανώθηκε σε συνδυασμό με το Star Dog Tournament (με την χορηγία της εφημερίδας «London Star»). Αυτό το show οργάνωνε ο κος Leo Wilson, μεγάλο όνομα στον κυνολογικό τύπο και παγκοσμίου φήμης κριτής. Η ημερομηνία ήταν 2 Οκτωβρίου 1936 και δύο κατηγορίες είχαν τα Staffords, μία εκ των οποίων φιλοξενούσε 24 συμμετοχές με όλα τα ξακουστά σκυλιά της εποχής να συμμετέχουν.

Θυμάμαι αρκετά καλά την άφιξη του τρένου από το Cradley με τα σκυλιά στο Wembley Way. Αναρωτιόμουν πως ήταν το ταξίδι μια που τα έβλεπα σε πολύ καλή διάθεση, ζωντανά και κάνοντας θραύση στους «στίβους». Δύο διεκδικητές ήταν ο «Barham» του Jack Barnard και ο «Cloth of Gold». Ο Jack εν’τω μεταξύ είχε αγοράσει τον «Jim the Dandy» και τον είχε εκεί με τους υπόλοιπους. Ο κριτής, ο διάσημος allrounder, Mr. Jas. Saunders έκρινε τα Staffords και έδωσε το Best of Breed (Καλύτερος Φυλής) στο άγνωστο σε εμάς εως τότε «Bocking-Joseph» ένα ωραίο ραβδωτό (brindle) της Miss Joan Elliott και δεύτερο τον «Game Lad».

Καλύτερο θηλυκό, η δική μου «Timyke-Mustard» που ήταν από τον »Game Lad». Μέχρι τότε οι κα. και ο κος Mallen ήταν φίλοι μας και νιώθαμε ιδιαίτερα «δεμένοι» μαζί τους, έτσι νιώσαμε την δύναμη της απώλειας του «Cross Guns Johnson» που έκανε τον Joe να μείνει για λίγο «εκτός». Μέχρι την στιγμή που απέκτησε τον «Game Bill», ένα νεαρό ραβδωτό, που αργότερα πούλησε στον Dan Potter. Αυτό το σκυλί κέρδισε το «Καλύτερος Φυλής» στην Crufts το 1937 με τον Phil Dee.

BoatmansBovverBoy.jpg

Παρόλα αυτά, ήταν στις 25 Μαΐου του 1937 με την γέννηση του «Gentleman Jim», από τον Jack Dunn και τον «Brindle Mick», που η φυλή έκανε ένα μεγάλο βήμα προς μεγάλη ικανοποίηση του Joe μια που ο »Gentleman Jim» ήταν «αδελφός» (ίδιο ζευγάρωμα) με τον «χαμένο» «Cross Guns Johnson». Ήταν ο σκύλος «ιδρυτής» της γραμμής «Μ» των Staffords, γεγονός που βοήθησε αρκετά τον Joe να ξεπεράσει τις προηγούμενες ατυχίες.

Νωρίτερα, την 1η Ιανουαρίου 1936, μια γέννα που είχα «περιείχε» μια σκύλα με το όνομα «Game Laddie» (όπως την «έγραψα» αργότερα). Αυτή συμμετείχε στην Crufts το 1938 με τον «Gentleman Jim» να συμμετέχει στην κατηγορία «Κουτάβια» . Αυτός βγήκε «Καλύτερο Κουτάβι» και η »Game Laddie» B.O.B. (Καλύτερο Φυλής) με κριτή τον Mr. H. N. Beilby.

Ο Jim ήταν ο πρώτος Champion (CH) της φυλής και για την ακρίβεια, αυτός και η »Game Laddie» ήταν οι μοναδικοί Πρωταθλητές (CH) πριν τον πόλεμο.

Κάπως έτσι, υποθέτω, άρχισαν «τα πράγματα» για την φυλή μας και έγιναν ακόμα «μεγαλύτερα» με την ίδρυση της «δικής μας» Southern Society που διοργάνωσε το πρώτο show την 1η Μαΐου 1937 με κριτή τον Mr. Jas. Saunders. Με 76 συμμετοχές και 21 εκθέτες. Τώρα υπάρχουν πλέον πολλά Clubs για το Staffordshire Bull Terrier, στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Πιστεύω πως για τα Staffords, να κάνουν τόσο σημαντικά «άλματα» από μια μικρή αρχή που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’30, είναι ένας «άθλος» που αξίζει να καταγραφεί.

Buckhill Black Bomber.jpg
 
Last edited by a moderator:




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
Να σχολιάσω ότι είναι μάλλον από τις ελάχιστες φυλές που μοιάζουν σήμερα όπως ήταν "τότε";
 
  • Like
Reactions: manolo and ICE


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Να σχολιάσω ότι είναι μάλλον από τις ελάχιστες φυλές που μοιάζουν σήμερα όπως ήταν "τότε";
Αρκετά σωστή επισήμανση, αλλά όχι όσον αφορά τα αρχικά σκυλιά. Απο ένα σημείο και μετά, ναι. Τα σκυλιά στις φωτογραφίες 2-3 είναι μεταγενέστερα. :)
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Original Bull and Terrier Cross από το βιβλίο του 1881 με τίτλο
The illustrated book of the dog του Vero Shaw



"From all recognised accounts the ancestors of the modern Bull-terrier must have been a
rough-and-ready race, and the illustration overleaf is useful in conveying an idea to our readers of what the creatures were like.
In the dog situated in the lower portion of the plate may be found the type of a really half-bred dog, showing perhaps rather more bull, especially about the flews, than was permitted in even those days of careless breeding, but still displaying some Terrier characteristics.

The two dogs on the top of the steps very much resemble the Bull and Terrier still used for fighting purposes in the Midland Counties, but in form and colour they are as unlike a modern show Bull-terrier as it is possible to imagine.
"


Και μερικά αποσπάσματα από το εν λόγω βιβλίο που έχουν ενδιαφέρον.
Αν μη τι άλλο από εκεί ξεκίνησαν

"No breed of dog is at present making such a rapid advance in public favour as the modern
and improved Bull-terrier, and its well-deserved popularity seems far more likely to be
permanent than that of other breeds which have in turn been taken up only to be dismissed
by their owners when their lack of intelligence, cowardice, or general inutility, has proved them to be unworthy of the patronage bestowed upon them. The breed as it now exists is comparatively of recent manufacture, and is indisputably the result of judicious selection from and with the well-known Bull and Terrier of the Midland counties. This dog, in its turn, was brought into existence by crossing the Bull-dog with the white English Terrier, and was produced in the first instance by the supporters and lovers of dog-fighting, who wished to obtain a longer and more punishing head than that possessed by a pure Bull-dog.
"

Και λίγο πιο κάτω

"A very silly prejudice exists against the Bull-terrier on account of his alleged invariable ferocity of temper and irresistible inclination to fight with all other dogs that come within his reach ; thus many would-be supporters of the breed have held aloof from it in consequence of the reports they have heard concerning him. That there is a slight foundation for these detractions we cannot deny, but after a pretty considerable experience of Bull-terriers we unhesitatingly affirm that the prejudice against his temper is grossly exaggerated ;

Νo breed of dog, if properly brought up and kindly treated, is more susceptible of affection towards his master, and docility and intelligence are properties which are highly developed in a Bull-terrier. Naturally a dog which may be said to be a born gladiator possesses a greater amount of courage and tenacity in his attack than animals of a gentler temperament, and a firm temper is often required to keep them in thorough discipline ; but as a gentleman's companion in town or country, the Bull-terrier is unapproached by any other breed of dog.
"
 
  • Like
Reactions: spyv








ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
ε οχι και αρχαια :D!

και η περιγραφη αφορα τα bull terrier και οχι τα stafford.
Το διόρθωσα αλλά το είχες κάνει ήδη παράθεση, ακούς εκεί αρχαία! :D
 
  • Like
Reactions: spyv


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Δεν είναι οι πρόγονοί τους;
Όσο πηγαίνουμε πίσω προφανώς προγόνους θα βρίσκουμε. Εδώ όμως έχουμε μια συγκεκριμένη φυλή που είναι τα Staffordshire Bull Terrier δηλαδή τα Bull Terries του Staffordshire τα οποία είναι πολύ διαφορετικά στο μέγεθος και σε διάφορα άλλα χαρακτηριστικά μιας και αναπτύχθηκαν με βάση διαφορετικές ανάγκες απο εκείνες των προγόνων τους. Για αυτό και διαχωρίστηκαν ονομαστικά και χρησιμοποιήθηκε και ο τοπονυμικός όρος.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Yorkaddict


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.559
5.971
Πειραιάς
Δεν είναι οι πρόγονοί τους;
ειναι, ναι.

γενικα με την ιστορια αυτη (bull and terrier crosses) υπαρχει μεγαλη ασαφεια και οι απεικονισεις τους (πινακες, γκραβουρες, λεζαντες κλπ κλπ) δημιουργουν ακομη μεγαλυτερη συγχυση.

δεν το λεω για το ποστ σου, μη με παρεξηγησεις.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Αλίμονο, καμία παρεξήγηση :)

Απλά προσπαθώ να καλύψω το κενό (στο μυαλό μου).
Μέχρι να αναγνωριστεί η φυλή σαν Staffordshire Bull Terrier, τί ονομασία είχαν;

ή καλύτερα από ποιές φυλές προήλθε το Staffordshire Bull Terrier;
 
  • Like
Reactions: spyv




spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.559
5.971
Πειραιάς
Μέχρι να αναγνωριστεί η φυλή σαν Staffordshire Bull Terrier, τί ονομασία είχαν;

ή καλύτερα από ποιές φυλές προήλθε το Staffordshire Bull Terrier;
δε νομιζω οτι ειχαν ονομασια (δεν ειμαι και ειδικος για να σου δωσω μια σωστη απαντηση ομως), ηταν μια ποικιλια διασταυρωσεων που τη συναντουσες συχνα στην περιοχη του staffordshire. θιασωτες της φυλης απο την περιοχη τη βοηθησαν να αναγνωριστει.

κοντα στο staffordshire ειναι και το birmingham που δραστηριοποιουταν ο Hinks (ο λεγομενος πατερας της φυλης bull terrier).

τα staffordshire μαζι με τα pit bull terriers ειναι μορφολογικα τα πιο κοντινα στις διασταυρωσεις αυτες του τοτε, απ' ο,τι φαινεται απο τις εικονες που εχουμε (γεγονος που τους κοστισε και την καθυστερημενη τους αναγνωριση απο τους κυνολογικους ομιλους).

δεν μπορουμε να μιλησουμε για φυλες με την σημερινη τους εννοια, απο τις οποιες προηλθε το stafford αν θελουμε να ειμαστε ακριβεις. προηλθε απο διασταυρωσεις bulldogs με terriers.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Πάρα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο. Ευχαριστώ @ICE :)

Με βάση το άρθρο, τα Bull and Terrier που σώθηκαν από τις κυνομαχίες και ήταν αντιμέτωπα με την εξαφάνιση, σώθηκαν από τους ανθρακωρύχους της περιοχής του Staffordshire και για αυτό τιμητικά τους δόθηκε το όνομα Staffordshire Bull Terrier.
Πολύ αργότερα όμως.
Μέχρι το 1935 που αναγνωρίστηκαν, τι αλλαγές υπέστησαν;

Επίσης διακρίνω πως υπήρχε μια προκατάληψη ανάμεσα στα Bull and Terrier και στα "σκέτα" Bull Terrier. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.
 




Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Αναφέρει το άρθρο

"Επίσης, στη δεκαετία του 50, ο James Hinks δημιούργησε μια καινούργια φυλή, διασταυρώνοντας το «Μπούλ και Τέρριερ», το Δαλματίας και το Ισπανικό Πόιντερ. Η αυθεντική όψη των σκυλιών τα κατέστησαν ικανά να αναγνωριστούν πολύ γρήγορα και να καταγραφούν από τον Αγγλικό Κυνολογικό Όμιλο στη δεκαετία του ’80 με το όνομα Μπούλ Τέρριερς. Η γρήγορη αναγνώρισή τους, τα έσωσε από τη μαζική συμμετοχή τους στις κυνομαχίες. Παρόλ’ αυτά τα Μπούλ Τέρριερς έχουν μια δυνατή προδιάθεση γι’ αυτές."

και πιο μετά αναφορικά με τα Σταφ

" Οι λάτρεις της φυλής αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να γίνει δεκτή αυτή η ονομασία. Ο Κυνολογικός Όμιλος συγκατατέθηκε στη διάσταση των απόψεων και δέχτηκε το «Μπούλ και Τέρριερ» ως ικανό μόνο για κυνομαχίες και όχι για συμμετοχή σε εκθέσεις.
Αυτό φαίνεται παράξενο αν σκεφτούμε τη σύγχρονη αναγνώριση των Μπούλ Τέρριερς."


Μου φαίνεται σαν τα μπουλ και τερριερ ( με το "και" ανάμεσα) να θεωρούνταν σαν μια μίξη που έγινε με συγκεκριμένο στόχο, και θέλαν να σβήσουν το παρελθόν από πάνω της.
Σε αντίθεση με τα bull terriers που έκανε μια νέα αρχή και χάραξε μια άλλη πορεία, αφήνοντας πίσω το παρελθόν.
 


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.559
5.971
Πειραιάς
τα bull terriers ειναι μια φυλη που τη δημιουργησε ο Hinks κατα κυριο λογο, παιρνοντας τις διασταυρωσεις αυτες (bull and terriers) και διασταυρωνοντας τες με αλλες φυλες (στην πραγματικοτητα κανεις δεν ξερει ποιες ακριβως) για να δημιουργησει μια νεα φυλη που θα ειχε περαση στις εκθεσεις, στις λαικες μαζες αλλα και στην καλη κοινωνια της εποχης.

ο Hinks ηταν ενας εμπορος που ασχολιοταν με το εμποριο ζωων. ενας ανθρωπος της πιατσας ομως.

τα bull and terriers ηταν ημιαιμοι σκυλοι απο διασταυρωσεις που ειχαν ως στοχο τη νικη στις αρενες. δεν ηταν κατοικιδια, ηταν εργαλεια.

ανθρωποι που δεθηκαν και αγαπησαν τους σκυλους αυτους, δημιουργησαν τα σημερινα american pit bull terriers, american staffordshire terriers και τα staffordshire bull terriers.

τα boston terriers ειναι επισης μια φυλη που προερχεται απο τις διασταυρωσεις αυτες.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict