Cane Corso ...η μηπως οχι?


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Η λεπτομέρεια που αναφέρεις οτι αν απέφευγες την σύγκρουση κτλ
οπως την αναφέρεις αλλάζει λιγο τα δεδομένα και ισος μεταπήδησε
στη κατηγορία ενα.

Περιμένουμε λεπτομεριες για την σύγκρουση και πως ξεκίνησε
και πως εξελίχθηκε γιατι καταλαβα οτι σύγκρουστηκατε.
Προειδοποιηση:
Ακολουθει non politically correct ποστ.

We had our moment που λενε κ στο χωριο μου, αν κ πιστευω οτι αυτο τελικα μας ενωσε περισσοτερο στο τελος.....
Ειχε παντα θεμα με τον "χωρο της" δλδ εκει που διαλεγε να κοιμηθει δεν ηθελε να την κουνησεις.
Αν την εσπρωχνες γρυλλιζε απο μωρο, κουταβακι.

Το ειχα αγνοησει να σου πω την αληθεια κ δεν εδινα σημασια, της "ζητουσα" δε με εντολη να φυγει, ωσπου μια μερα ειχα νευρα εγω παω να κατσω, και την σπρωχνω να κανει περα γρυλλιζει της φωναζω κ κανει ευθεια επιθεση η καριολα στα μουτρα!
Πρεπει να ηταν 7-8 μηνων.....
Η πρωτη σκεψη που μου περασε απο το μυαλο ηταν "κ@υλα ηρθε η ωρα" και αρπαχτηκαμε..... Οπως αρπαζονται τα σκυλια....
Λεπτομερης περιγραφη δεν υπαρχει γινανε πολλα που δεν τα πολυθυμαμαι, στο τελος την ειχα σηκωμενη στον τοιχο, μισοκρεμασμενη απο τον πνιχτη φωναζοντας της "θα σε σκοτωσω τωρα" μεχρι που σταματησε να γρυλλιζει (πολυ) , οπου κ την πεταξα σχεδον με τις κλωτσιες εξω απο την μπαλκονοπορτα, μαζι με το μαξιλαρι πανω στο οποιο καθομασταν.

Αφου μαζεψα τα.... δικα μου αιματα, κ εφτυσα τις τριχες που ειχα φαει δαγκωνοντας την (γιατι ναι μεσα στα πολλα την ειχα δαγκωσει κι ολας) ανοιξα την πορτα, μαζεψα το μαξιλαρι απ εξω πρωτα κ το σκυλο μετα κ κατσαμε ολοι μαζι αγκαλια.

Εκτοτε ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ Π Ο Τ Ε δεν μου εχει ξανακανει το παραμικρο κι ας τις κανω απειρα....
Το κρεββατι της μου δινει να ξαπλωσουμε μαζι, το φαι της, τον μ(#&) @ της αν το ζητουσα θα το εδινε....
Την σπρωχνω την τραβαω την παταω, καθομαι πανω της.
Πριν απο αυτο ειχε κανει αλλη μια μικρη δοκιμη, αλλα δεν την ειχε συνεχισει.
Επισης απο εκεινη την στιγμη κ μετα δεν μου ξαναγρυλλισε ποτε οταν βρισκομασταν τετατετ, αντιθετως αρχισε να μου δινει φιλακια οταν της κολλαγα το μουτρο μου ενω πριν το εκανε κ το κανει κ με οποιονδηποτε αλλο της πλησιασει τα μουτρα, θα του επιτεθει στεγνα.

Το μονο που μας εχει μεινει να μας θυμιζει εκεινη την στιγμη ειναι οτι αν την πιασω απο τα τσαουλια με τσαμπουκα κ της πω "θα σε σκοτωσω τωρα" γρυλλιζει σιγανα κ αμεσως πεφτει ανασκελα σαν να λεει "το ξερω οτι μπορεις αλλα δεν το κανεις" κ αρχιζει τις μαλαγανιες κ ετσι ξεκιναει το παιχνιδι μας......

Νομιζω οτι αν τοτε τις ειχε περασει, τα πραγματα θα ηταν πολυ διαφορετικα μεταξυ μας.....
Ηταν μια στιγμη που καθορισε απαξ δια παντως τα μεταξυ μας ορια......
Δεν ξερω αν το να πας σε κατα μετωπο επιθεση κ ευθεια συγκρουση με ενα σκυλο ειναι ο σωστος τροπος, σιγουρα ειναι ο σκυλισιος ομως κ σιγουρα εμας μας βγηκε σε πολυ καλο.....
 


Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
Πολύ μαρέσει που το θέμα αυτό δεν έχει τον αυστηρό "αυτισμό" άλλων φόρουμ και με επίκεντρο τις σκύλες του Ιστ μπορούμε να τραβάμε κύκλους γύρω τους

Γιαυτό και θέλω να πω αυτό.Οποιοσδήποτε επαγγελματίας,ΟΠΟΙΟΣΔΉΠΟΤΕ ΟΜΩΣ,που ασχολείται με κάτι που έχει ζωή μέσα του απαιτείται να σπουδάσει κάποια χρόνια.Στην Ελλάδα,πολλοί εκπαιδευτές (για να μην πω κάτι άλλο και γίνω χυδαίος) είναι τραγικά "λίγοι",υπερβολικά ανίδεοι,έχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά και μπορώ να συνεχίσω για ώρα.

Στην Ελλάδα αυτό το επάγγελμα είναι λίγο σαν τον προπονητή του τενις,ενας που δε μπόρεσε σε υψηλό επίπεδο να ανταπεξέλθει και κατά συνέπεια διδάσκει παιδάκια...Επίσης,εγώ προσωπικά έχω 2 ατομα στον ευρύτερο κύκλο μου που χουν τελειώσει μια σειρά από σεμινάρια και μπορεί κάποιος θεωρητικά να τους αποκαλέσει εκπαιδευτές.Ο ένας είδε φως και μπήκε,ο άλλος έχει αρρώστια σοβαρή με τα σκυλια.

Άρα λοιπόν,όταν μιλάμε για φυλές σαν του Ιστ & του Γιάννη,που θέλει τρομακτική προσοχή και η παραμικρή λεπτομέρεια,τα πάντα,ΤΑ ΠΑΝΤΑ ξεκινούν από τον εκτροφέα κατά την άποψή μου,ο οποίος αν είναι εξαιρετικός,θα μπορέσει να συστήσει και έναν αντίστοιχο εκπαιδευτή,που θα μπορεί να "πλάσει" και να κατευθύνει εκεί που πρέπει ένα τέτοιο σκύλο.

Οπως δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για όλες τις φυλές,έτσι δεν κάνουν και όλοι οι εκπαιδευτές εκεί έξω.Τα πα,ξεθύμανα,πανα καθαρίσω λίγο καρπούζι και να συνεχίσω το διάβασμα
 
  • Like
Reactions: Orilis


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
! ,
Όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα που γράφετε, τα βλέπει ο εκτροφέας στους δύο μήνες που κρατά (συνήθως) ολόκληρη την τοκετοομάδα;
Καλη η ερωτηση σου κ την εκανα στον εκτροφεα μου ενα χρονο μετα με την ιδια απορια με σενα....
Μου απαντησε μεσες ακρες το εξης
Με βαση τους γεννητορες ξερεις τι περιμενεις.
Απο κει κ περα με τεστ που κανεις απο την 40η εως την 60η μερα των κουταβιων, μπορεις να ξερεις βασικα χαρακτηριστικα του χαρακτηρα τους.
Αν ασχοληθεις ξερεις σιγουρα τα βασικα τους μειωνεκτηματα.
Τα συνδιαζεις κ υπολογιζεις ποιο κανει για που.
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Πολύ μαρέσει που το θέμα αυτό δεν έχει τον αυστηρό "αυτισμό" άλλων φόρουμ και με επίκεντρο τις σκύλες του Ιστ μπορούμε να τραβάμε κύκλους γύρω τους
Φιλε μου, εκτος απο τις ευχες που ειναι παντα καλοδεχουμενες κ ευχαριστουμε απαντες, ο σκοπος του ποστ δεν ειναι μονο να παινεψω το σπιτι μου μην τυχει κ με πλακωσει, αλλα να γινει αυτη η ευρυτερη κουβεντα, να υπαρχει σε οποιονδηποτε θελησει δυναμικο σκυλο.

Για πολυ καιρο, ΚΑΚΩΣ, θεωρουσα οτι καποια πραγματα που ηταν αυτονοητα κ αναμενομενα για μενα ηταν το χειροτερο σεναριο για τον πολυ κοσμο.
Το εγραψα κ παραπισω "το δικο ονειρο ζωης για αλλους μπορει να ηταν εφιαλτης"
Αυτο το διαπιστωσα σταδιακα, αφου απεκτησα τα σκυλια, σε αντιδρασεις γνωστων μου οταν τους ελεγα πτυχες των χαρακτηρων τους......
Εγω απλα τα θεωρουσα.... νορμαλ.

Στο δευτερο μισο του ποστ σου, θα πω οτι εγω εξ αρχης ειχα προνοησει να βρω δυο πολυ γνωστους κ καλους εκπαιδευτες για παν ενδεχομενο.
Απο τις πρωτες επισκεψεις, τις διερευνητικες, γιατι παραπερα δεν προχωρησαμε, βλεπανε πραγματα πολυ διαφορετικα απο αυτα που εβλεπα εγω.
Βλεπανε προβλημα κ οχι δυνατοτητα.
Δεν θα ξεχασω τα λογια ποτε ενος απο αυτους που ειχε πει "ειναι θεμα χρονου να στην πεσει το σκυλι σου, παρακαλα να γινει οσο ειναι μικρο κ οταν τελικα σε φαει μην με παρεις τηλεφωνο γιατι δεν θα μπορω να σου λυσω το προβλημα"
Τωρα ξερω οτι αναφεροταν στην "στιγμη μας" αν εγω ειχα "χασει" ....
Ο αλλος μου ειχε πει μεσες ακρες με τα μυαλα που κουβαλας τετοιο σκυλι δεν εκπαιδευεις, δεν μπορεις να συγκρουστεις με αυτο το σκυλο.
Αρνουμουν να εκπαιδευσω το σκυλι μου με γουτσου γουτσου κ λιχουδια.....

Ο καιρος με εχει δικαιωσει κ με τον εναν που εχουμε ξαναβρεθει μου ειπε "αν ειχα βαλει στοιχημα θα το ειχα χασει".
Ενω εχω βρει ανθρωπους να κανω δαγκωματα στα σκυλια μου, δεν θα εμπιστευομουνα κανεναν για υπακοη.
Εφ οσων εγω στην καθημερινη μου συμβιωση δεν αντιμετωπιζω κανενα προβλημα, γιατι να το κανω αλλωστε;
Οσοι με εχουνε δει με τα σκυλια μου, ξερουνε.
Στην τελικη η εκπαιδευση ειναι ακριβως αυτο: η ομαλη αρμονικη συμβιωση.
Μου αρκει να εχω ενα σκυλι διπλα μου αναμεσα σε αλλα σκυλια κ κοσμο που δεν ασχολειται με τιποτα αλλο εκτος απο μενα κι ας μην του εμαθα ποτε το.... "κατσε"!!!!
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα που γράφετε, τα βλέπει ο εκτροφέας στους δύο μήνες που κρατά (συνήθως) ολόκληρη την τοκετοομάδα;
(Συνήθως) όχι...:cool:
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Υπάρχουν πάντως κάποια τεστακια που λέει και ο Ιστ, παρακολουθείς και τα κουτάβια πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Έχεις υποθέτω κάποιες ενδείξεις.

Έχετε παρατηρήσει αν σε τέτοιες φυλές η περίοδος φόβου εμφανίζεται νωρίτερα συγκριτικά με άλλες;
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Υπάρχουν πάντως κάποια τεστακια που λέει και ο Ιστ, παρακολουθείς και τα κουτάβια πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Έχεις υποθέτω κάποιες ενδείξεις.

Έχετε παρατηρήσει αν σε τέτοιες φυλές η περίοδος φόβου εμφανίζεται νωρίτερα συγκριτικά με άλλες;
Το μονο τεστ που εχω δει live ειναι αυτο που βραδυ προσγειωνεται ενας φακος αναμενος στην τοκετοομαδα.
Ειδα αλλο κουταβι να γαυγιζει απο αποσταση, αλλα να πλησιαζουνε δειλα να μυρισουνε κι ενα γαματο που πηρε το φακο γρυλλιζοντας κι εφυγε να τον μασουλησει σε μια ακρη με την ησυχια του!!
Τωρα ποιο ηταν ποιο κ ποιο συμπερασμα βγηκε να σου πω δεν το πολυ ρωτησα γιατι σιγουρα δεν ειναι ενα τεστ αλλα μια σειρα απο τεστ για να βγει το αποτελεσμα, αλλα αν με ρωταγε καποιος θα επαιρνα εκεινο που πηρε το φακο:love:

Για τις περιοδους φοβου δεν εχω ιδεα να σου απαντησω.....
 


ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα που γράφετε, τα βλέπει ο εκτροφέας στους δύο μήνες που κρατά (συνήθως) ολόκληρη την τοκετοομάδα;

Αυτοι που γνωρίζουν παππούδες, εχουν παρακολουθήσει τα αδέλφια
των γωνιών εχουν κανει προσεγμένες γένες και παρακολουθούν τα
κουταβια στην εξέλιξη τους απο κοντά συν κάποια τεστ πιστευω οτι μπορούν να εχουν μεχρι και 80% επιτυχια στην πρόβλεψη τους.
Μην ξεχνάμε δυο μηνών ειναι σαν δυο χρονον παιδάκι αν εχουν περάσει καμία δεκαριά απο τα χέρια σου(παιδάκια) μπορείς να το
καταλάβεις.
 
  • Like
Reactions: Orilis and GRDANE


rodolfos

Member
10 Ιουλίου 2015
5
1
46
Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής μιας και έχετε εμπειρία πάνω στην συγκεκριμένη φυλή, έχω ενα ημιαιμο, που εχει λιγο απο τζακ ρασελ και λιγο απο κοκονι θυλικο, και ενα cane corso - presa canario θυλικο, μεχρι στιγμης δεν εχω καποιο θεμα (καυγαδες κτλπ). Καποιες φορες το cane corso που ειναι και ποιο ζωηρο θελει να πεξει και παρενοχλει το αλλο σκυλακι μου δαγκωνοντας το στο το ποδι και αλλωτε στην πλατη. τα σκυλια ειναι 2 ετων το ημιαιμο και 8 μηνων το cane corso. Και τα δυο παιζουν με τις γατες τις αυλης και πολλες φορες μεταξυ τους πεζουν πιανοντας ενα frisbi που το τραβαει η μια απο την μια και η αλλη απο την αλλη. Και τα 2 παιζουν με τις γατες ειδικα το cane corso. Ζουν μεσα στο σπιτι και μενουν μαζι. Συνηθως τον χειμωνα κοιμοντουσαν και διπλα διπλα σε ενα καναπε. Τρωνε η καθε μια απο το δικο της μονο πιατακι και ποτε το cane corso δεν εχει φαει ουτε ενα σπιρακι ξηρη τροφη απο το διπλανο μπολ. Λετε να εχω κανεναν καυγα μεταξυ τους? Γενικα και με παιδια παιζει το cane corso και δεν εχω καποιο θεμα. Λιγο με τα αλλα σκυλια που ενω με τα μισα θελει να παιξει ενω με οσα μας γαυγισουν στην βολτα μαλλον θελει να τα ορμηξει..καταλαβαινετε οτι κατι δεν παει σωστα που πρεπει να προσεξω? Ξεχασα να αναφερω πως ειχαμε το ημιαιμο και μετα πηραμε το cane corso mix το οποιο ειναι απο πατερα cane corso και μητερα presa και τα 2 αψογα σκυλια με εξαιρετικο χαρακτηρα.
 


rodolfos

Member
10 Ιουλίου 2015
5
1
46
Συμπληρωνω οτι την λεω cane corso γιατι ποιο πολυ με cane corso μου μιαζει. Ανεβαζω και μερικες φοτο..1.jpg 3.jpg 22.jpg
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής μιας και έχετε εμπειρία πάνω στην συγκεκριμένη φυλή, έχω ενα ημιαιμο,

Ξεχασα να αναφερω πως ειχαμε το ημιαιμο και μετα πηραμε το cane corso mix το οποιο ειναι απο πατερα cane corso και μητερα presa και τα 2 αψογα σκυλια με εξαιρετικο χαρακτηρα.
Θα σου απαντησω πρωτα στην ερωτηση κ μετα στα σημεια.
Ναι υποθετικα παντα μπορεις να εχεις εναν καυγα, μεχρι να τα βρουνε κ δεδομενης της ηλικιας, τιποτα δεν εχει σταθεροποιηθει.

Στην λεξη "ημιαιμο" βεβαια αρχιζουνε κ τελειωνουνε ολα θα ελεγε καποιος αλλος.
Εγω προσωπικα θεωρω οτι μια τετοια μιξη σε δυο τοσο συγκενεις φυλες μπορει να δωσει ενα παραγωγο τυπικο της μιας η της αλλης φυλης,
ΑΛΛΑ,
ολα ξεκινανε κ τελειωνουνε κατα την αποψη μου απο τους γεννητορες που χρησιμοποιηθηκαν.
Εσυ τα χαρακτηριζεις "σκυλια με εξαιρετικο χαρακτηρα"
Που το βασιζεις αυτο;
Ειναι τυπικα δειγματ χαρακτηρα της φυλης τους η απλα το λες επειδη ειναι καλοβολα σκυλια;;;;
 


Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
Ροδόλφε καλησπέρα,καλως ήρθες & να χαίρεσαι τη "φαμίλια"

1. όπως καταλαβαίνεις,ένα κράμα κάνε κόρσο με πρέσα δε θα έχει τυπική συμπεριφορά ούτε της μίας ούτε της άλλης φυλής για να μπορέσει κάποιος με ασφάλεια να σου πει μερικά πράγματα για να βοηθηθείς,ειδικά αν δεν έχει γνωρίσει το σκύλο σου

2. είναι πανέμορφο πραγματικά

3. δεν ανοίγεις ένα δικό σου θέμα με περισσότερες φωτό κιόλας,για να τα λέμε από κει?
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Καταρχήν, @rodolfos , καλώς ήλθες!:)
Σε δεύτερη φάση, σε παρακαλώ, άνοιξε ένα νέο θέμα με τα σκυλιά σου, ώστε να τα θαυμάσουμε και να τα σχολιάσουμε όπως τους αρμόζει!

Το συγκεκριμένο θέμα αφορά τα σκυλιά του @east49 και το έχουμε ξεχυλώσει λίγο με γενικότερο σχολιασμό για συμπεριφορά κλπ... αλλά, ακόμα κι εγώ (γνωστός αιρετικός) δεν έχω ΤΟΛΜΗΣΕΙ να ανεβάσω ΚΑΙ φωτογραφίες των σκυλιών μου!!!:D

1) Ναι υποθετικα παντα μπορεις να εχεις εναν καυγα, μεχρι να τα βρουνε κ δεδομενης της ηλικιας, τιποτα δεν εχει σταθεροποιηθει.

2) Στην λεξη "ημιαιμο" βεβαια αρχιζουνε κ τελειωνουνε ολα θα ελεγε καποιος αλλος.
Εγω προσωπικα θεωρω οτι μια τετοια μιξη σε δυο τοσο συγκενεις φυλες μπορει να δωσει ενα παραγωγο τυπικο της μιας η της αλλης φυλης,

3) Εσυ τα χαρακτηριζεις "σκυλια με εξαιρετικο χαρακτηρα"
Που το βασιζεις αυτο;
Ειναι τυπικα δειγματα χαρακτηρα της φυλης τους η απλα το λες επειδη ειναι καλοβολα σκυλια;;;;
1) Θα συμφωνήσω σε αυτό... βέβαια, πιθανολογώ ότι (αν γίνει) θα πέσουν μόνο μερικές "ψιλές"... αλλιώς θα είχε δείξει το "πράγμα"...

2) Θεωρητικά, φαντάζομαι πως ναι... όμως, θα το σχολιάσω λίγο πιο κάτω, στο ποστο του @Chris K.A. ...

3) Επίσης πιθανολογώ ότι εννοεί "καλόβολα σκυλιά"...

...όπως καταλαβαίνεις, ένα κράμα κάνε κόρσο με πρέσα δε θα έχει τυπική συμπεριφορά ούτε της μίας ούτε της άλλης φυλής για να μπορέσει κάποιος με ασφάλεια να σου πει μερικά πράγματα για να βοηθηθείς,ειδικά αν δεν έχει γνωρίσει το σκύλο σου
Λοιπόν, Χρήστο,
Να σου φτιάξω μία "σαλάτα" από την άποψή μου και από την άποψη της επιστημονικής (και πρακτικής) αρθρογραφίας...

Θεωρώ, σαν παραδοχή, ότι όλοι (και όποιος όχι, ας το πει να το επεξηγήσουμε) έχουμε ακούσει την καμπύλη Gauss στη στατιστική (αυτή που μοιάζει με το καπέλο του Ναπολέοντα)...
Ολα τα άτομα της κάθε μιάς φυλής έχουν μία κατανομή (τοποθέτηση) μέσα σε αυτή την καμπύλη...
Εχει αποδειχθεί ότι το 80% περίπου (ή και λίγο περισσότερο) των ατόμων καταλαμβάνουν θέση προς το κεντρικό μέρος της καμπύλης... και, όσο πιο κέντρο βρίσκονται, τόσο πιο "τυπικά" της περιγραφής του προτύπου της φυλής (μιλάω για χαρακτήρα - ταμπεραμέντο - συμπεριφορές, δηλαδή τα traits της φυλής)...
Το υπόλοιπο 20% περίπου των ατόμων της φυλής (ή και λίγο λιγότερο) καταλαμβάνουν θέση δεξιά και αριστερά της κεντρικής περιοχής της καμπύλης... όσο πιο μακριά (δεξιά ή αριστερά) βρίσκονται από το κέντρο, τόσο ΔΕΝ είναι "τυπικά" άτομα της φυλής...

Ας φανταστούμε, λοιπόν, αυτή την καμπύλη Gauss για κάθε μία από τις φυλές που υπάρχουν... να είναι "διαφανής" μεν, "χρωματιστή" δε... ώστε, όταν τις βάζουμε πάνω στο "τραπέζι" της παρατήρησης να μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε... με τις μικρές κουκίδες της κάθε μιάς (τα άτομα και οι θέσεις τους) να είναι ευδιάκριτες...
Ας "ξεχυλώσουμε" λίγο το θέμα και ας φτιάξουμε και αντίστοιχες καμπύλες για ομάδες ημίαιμων και κυρίως για μίξεις ημίαιμων...

Μπορούμε, τότε, να παρατηρήσουμε ότι κάποια άτομα μιάς φυλής βρίσκονται πολύ μακριά από το κέντρο της φυλής ΤΟΥΣ, αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται ακριβώς επάνω στον κεντρικό άξονα μιάς ΑΛΛΗΣ φυλής... και, τότε, να είμαστε σίγουροι ότι ένα (μη τυπικό) Rottweiler έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός (τυπικού) Golden Retriever... το χρυσούλι μου!!!:p

Ετσι, λοιπόν, Χρήστο, για να μη το βαρύνουμε κι άλλο: ΚΑΙ ναι ΚΑΙ όχι...:cool:

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μίξη Cane Corso με Presa Canario, μπορεί (εξ ίσου - για την απλοποίηση του πράγματος) να μοιάζει με:
α) ΤΥΠΙΚΟΤΑΤΟ Cane Corso...
β) ΤΥΠΙΚΟΤΑΤΟ Presa Canario...
γ) ΤΥΠΙΚΟΤΑΤΟ άλλης φυλής (με πιο πολλές πιθανότητες η "άλλη" φυλή να ανήκει στην Ομάδα 2)...
δ) none of the above... βλέπε: ημίαιμο "καλόβολο σκυλί"...:)

Για να ενισχύσω τα παραπάνω (για τα ημίαιμα από μίξεις), να θυμίσω στους παλιότερους: Κάποτε (στα Bullmastiff) ανέβηκε μιά φωτογραφία που έδειχνε ένα Bullmastiff του 1950... τότε η @Amaliaz "πετάχτηκε" (ΜΕ ΠΡΟΛΑΒΕ) και αναφώνησε: "Ρε σεις, άνετα έτρωγα τον παπά ότι είναι ο ΚΑΣΠΕΡ"!!!;)
 
  • Like
Reactions: Chris K.A.


Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
Καταρχήν, @rodolfos , καλώς ήλθες!:)
Σε δεύτερη φάση, σε παρακαλώ, άνοιξε ένα νέο θέμα με τα σκυλιά σου, ώστε να τα θαυμάσουμε και να τα σχολιάσουμε όπως τους αρμόζει!

Το συγκεκριμένο θέμα αφορά τα σκυλιά του @east49 και το έχουμε ξεχυλώσει λίγο με γενικότερο σχολιασμό για συμπεριφορά κλπ... αλλά, ακόμα κι εγώ (γνωστός αιρετικός) δεν έχω ΤΟΛΜΗΣΕΙ να ανεβάσω ΚΑΙ φωτογραφίες των σκυλιών μου!!!:D



1) Θα συμφωνήσω σε αυτό... βέβαια, πιθανολογώ ότι (αν γίνει) θα πέσουν μόνο μερικές "ψιλές"... αλλιώς θα είχε δείξει το "πράγμα"...

2) Θεωρητικά, φαντάζομαι πως ναι... όμως, θα το σχολιάσω λίγο πιο κάτω, στο ποστο του @Chris K.A. ...

3) Επίσης πιθανολογώ ότι εννοεί "καλόβολα σκυλιά"...



Λοιπόν, Χρήστο,
Να σου φτιάξω μία "σαλάτα" από την άποψή μου και από την άποψη της επιστημονικής (και πρακτικής) αρθρογραφίας...

Θεωρώ, σαν παραδοχή, ότι όλοι (και όποιος όχι, ας το πει να το επεξηγήσουμε) έχουμε ακούσει την καμπύλη Gauss στη στατιστική (αυτή που μοιάζει με το καπέλο του Ναπολέοντα)...
Ολα τα άτομα της κάθε μιάς φυλής έχουν μία κατανομή (τοποθέτηση) μέσα σε αυτή την καμπύλη...
Εχει αποδειχθεί ότι το 80% περίπου (ή και λίγο περισσότερο) των ατόμων καταλαμβάνουν θέση προς το κεντρικό μέρος της καμπύλης... και, όσο πιο κέντρο βρίσκονται, τόσο πιο "τυπικά" της περιγραφής του προτύπου της φυλής (μιλάω για χαρακτήρα - ταμπεραμέντο - συμπεριφορές, δηλαδή τα traits της φυλής)...
Το υπόλοιπο 20% περίπου των ατόμων της φυλής (ή και λίγο λιγότερο) καταλαμβάνουν θέση δεξιά και αριστερά της κεντρικής περιοχής της καμπύλης... όσο πιο μακριά (δεξιά ή αριστερά) βρίσκονται από το κέντρο, τόσο ΔΕΝ είναι "τυπικά" άτομα της φυλής...

Ας φανταστούμε, λοιπόν, αυτή την καμπύλη Gauss για κάθε μία από τις φυλές που υπάρχουν... να είναι "διαφανής" μεν, "χρωματιστή" δε... ώστε, όταν τις βάζουμε πάνω στο "τραπέζι" της παρατήρησης να μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε... με τις μικρές κουκίδες της κάθε μιάς (τα άτομα και οι θέσεις τους) να είναι ευδιάκριτες...
Ας "ξεχυλώσουμε" λίγο το θέμα και ας φτιάξουμε και αντίστοιχες καμπύλες για ομάδες ημίαιμων και κυρίως για μίξεις ημίαιμων...

Μπορούμε, τότε, να παρατηρήσουμε ότι κάποια άτομα μιάς φυλής βρίσκονται πολύ μακριά από το κέντρο της φυλής ΤΟΥΣ, αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται ακριβώς επάνω στον κεντρικό άξονα μιάς ΑΛΛΗΣ φυλής... και, τότε, να είμαστε σίγουροι ότι ένα (μη τυπικό) Rottweiler έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός (τυπικού) Golden Retriever... το χρυσούλι μου!!!:p

Ετσι, λοιπόν, Χρήστο, για να μη το βαρύνουμε κι άλλο: ΚΑΙ ναι ΚΑΙ όχι...:cool:

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μίξη Cane Corso με Presa Canario, μπορεί (εξ ίσου - για την απλοποίηση του πράγματος) να μοιάζει με:
α) ΤΥΠΙΚΟΤΑΤΟ Cane Corso...
β) ΤΥΠΙΚΟΤΑΤΟ Presa Canario...
γ) ΤΥΠΙΚΟΤΑΤΟ άλλης φυλής (με πιο πολλές πιθανότητες η "άλλη" φυλή να ανήκει στην Ομάδα 2)...
δ) none of the above... βλέπε: ημίαιμο "καλόβολο σκυλί"...:)

Για να ενισχύσω τα παραπάνω (για τα ημίαιμα από μίξεις), να θυμίσω στους παλιότερους: Κάποτε (στα Bullmastiff) ανέβηκε μιά φωτογραφία που έδειχνε ένα Bullmastiff του 1950... τότε η @Amaliaz "πετάχτηκε" (ΜΕ ΠΡΟΛΑΒΕ) και αναφώνησε: "Ρε σεις, άνετα έτρωγα τον παπά ότι είναι ο ΚΑΣΠΕΡ"!!!;)
Εσύ με "έβαλες" να ψάξω & να διαβάσω για την καμπύλη Gauss ;)

Δε λέμε πολύ διαφορετικά πράγματα ούτε καταλήγουμε σε διαφορετικά συμπερασματα,δε μπορούμε με ασφάλεια όμως να μιλήσουμε για τυπική ή όχι συμπεριφορά,από τη στιγμή 1.που δεν είναι τυπικό το δείγμα 2.δεν ξέρουμε προς τα ποιά από τις 2 φυλές συγκλίνει περισσότερο το σκυλι 3. δεν έχουμε δει το ίδιο το σκυλί (οκ,πρεσα και κανε δεν έχουν τις διαφορές ελέφαντα με ιππόκαμπο,αλλά και πάλι,νομίζω το να κάνει κανείς κρίση για μη τυπικό δείγμα δεν είναι και πολύ safe)
 
  • Like
Reactions: johnk


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@johnk
Εγω το ελεγα πολυ ποιο απλουστευμενο.
Εστω οτι εχουμε ενα τυπικο κορσο κ ενα τυπικο πρεσα.
Οι ουσιαστικες τους διαφορες ειναι (εμφανισιακα) στο μηκος μουσουδας/κρανιου, το δαγκωμα κ το στοπ, και το μηκος του σωματος.
Στον χαρακτηρα.....;
Εχουνε πραγματικα ουσιαστικες διαφορες;

Υ. Γ για να μην βαλουμε στο παχνιδι κ την ιστορια που θελει κατα το οχι πολυ μακρινο παρελθον αυτες οι δυο φυλες να ηταν..... μια!!!!
 
  • Like
Reactions: ISKENDER and johnk


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) Εγω το ελεγα πολυ ποιο απλουστευμενο.

2) Εστω οτι εχουμε ενα τυπικο κορσο κ ενα τυπικο πρεσα.
Στον χαρακτηρα.....;
Εχουνε πραγματικα ουσιαστικες διαφορες;

3) ...για να μην βαλουμε στο παχνιδι κ την ιστορια που θελει κατα το οχι πολυ μακρινο παρελθον αυτες οι δυο φυλες να ηταν..... μια!!!!
1) Έ, δεν τόχεις καταλάβει 3 χρόνια τώρα, ότι αυτό είναι το βασικό μου μειονέκτημα: Οτι για να πω κάτι χρειάζομαι μία σελίδα, ενώ κάποιοι άλλοι το συμπυκώνουν σε μία φράση???:D

2) Θα έλεγα, αν δεν κάνω τεράστιο λάθος, ότι το Cane Corso είναι ο "Ιταλός εξάδελφος", με ευρύτερο ταλέντο: Προορίστηκε και για τσοπανόσκυλο... και για "γενικών καθηκόντων" φύλακας... και (αν τα διαβάσματά μου - και τα λίγα δείγματα που έχω συναντήσει - είναι σωστά) νομίζω, συνεπώς, ότι η μεγάλη διαφορά τους είναι κυρίως στην "εκπαιδευσιμότητα"...
Εσύ θα το επιβεβαιώσεις ή όχι...

3) Ολες "αυτές" οι φυλές είναι ΠΡΩΤΑ ξαδέλφια, που το καθένα προσαρμόστηκε στις συνθήκες της χώρας του και στις "ανάγκες" που κλήθηκε να καλύψει:
Cane Corso... Presa Canario... Bullmastiff... Dogue De Bordeaux...
 
  • Like
Reactions: Chris K.A.


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Για τις δυο τελευταιες φυλες δεν εχω αποψη, δεν ασχοληθηκα ποτε.
Εκτος ομως απο την εμφανιση οπου ναι υπαρχουνε διαφορες, στον χαρακτηρα η διαφορα ειναι μια κ ειναι θεωρωτικη: το κορσο ειναι πολυ ποιο ανθρωποκεντρικο ενω το πρεσα ποιο.... εδαφικα κυριαρχικο (;; αν μεταφραζεται ετσι το territorial.) οποτε τα μεν πρωτα κανουνε εξαιρετικους σωματοφυλακες τα δε δευτερα φυλακες χωρου, γι αυτο ισως εχει επικρατησει κ η αποψη οτι τα κορσο ειναι ποιο εκπαοδευσιμα, που ειναι λαθος*
Αλλα αυτο ειναι μονο θεωριτικο. Στην πραξη δεν εχουνε διαφορες.

*Ακολουθει..... αιρετικο κειμενο.!

Για μενα cane corso ειναι μονο το rustico οπως το λενε οι παραδοσιακοι Ιταλοι εκτροφεις.
Το μικροτερου μεγεθους, εξευγενισμενο κ αστικα πολιτισμενο ζωο που εκτραφηκε μεσω των εκθεσεων ΔΕΝ ειναι cane corso, αλλα τεινει προς την καταντια της φυλης στην οποια συμβαλει το γεγονος οτι πλεον μιλαμε για..... εργασιακες γραμμες!!!!!
Αυτο λοιπον το παραδοσιακο κορσο, απο το.... συγχρονο, εχει τις εξης διαφορες: ειναι ποιο μεγαλο, εμφανιζεται σε πληθωρα χρωματικων συνδιασμων εχει μεγαλυτερο ρυγχος και..... Level bite!
Μοιαζει υπερβολικα με ενα πρεσα δλδ, με μονη σημαντικη διαφορα να παραμενει οτι εχει εντονο στοπ που το πρεσα δεν εχει κ επειδη ΔΕΝ εχει εξευγενισμενο χαρακτηρα, νομιζω οτι ευκολα καποιος θα μπερδευε το ενα απο το αλλο.
 
  • Like
Reactions: Chris K.A.


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Για τις δυο τελευταιες φυλες δεν εχω αποψη, δεν ασχοληθηκα ποτε...
Κι εγώ... έχω κάτι πρώτα ξαδέλφια που δεν έχω καμία άποψη, μιάς και δεν ασχολήθηκα ποτέ (και καλά έκανα)...
Αλλά, ΞΕΡΩ ότι προερχόμαστε από ΕΝΑ ΠΑΠΠΟΥ... και από δύο πατεράδες που ήταν ΑΔΕΛΦΙΑ...
Και ΓΙ' ΑΥΤΟ (στατιστικά) ΞΕΡΩ ότι (με παραλλαγές - προσαρμογές) έχουμε το ίδιο γονίδιο...:)
 


ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Αν ρωτήσεις έναν Ιταλό αν διαφέρει απο έναν Γάλλο θα σου πει οτι
διαφέρει πάρα πολυ. Αν ρωτήσεις έναν κινέζο αν βλέπει διάφορες
μεταξύ του Γάλλου και το Ιταλού θα πει οχι. Αν ρωτήσεις έναν κινέζο
αν διαφέρει απο έναν Κορεάτη θα σου πει πάρα πολυ. Αν ξαναρωτησεις τον Ιταλό τι διάφορες βλέπει μεταξυ Κορεάτη και Κινέζου θα σου πει καμία.

Συμπέρασμα:

Εμείς οι Κινέζοι βλέπουμε όλους του Ευρωπεους ίδιους :D
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Καταλαβαινω αυτο που λες, αλλα οι φυλες ειναι πολυ "ιδιες" για να βγει κατι διαφορετικο απο την διασταυρωση.
Στις...... καμπυλες του @johnk παραπανω η αρχικη καμπυλη των presa κ των corso σχεδον συμπιπτουν.
Ποιο πολυ - πλεον διαφερει το presa canario απο το dogo canario η το rustico corso απο το συγχρονο, παρα οσο διαφερουν τα "παραδοσιακα" δειγματα των φυλων αυτων μεταξυ τους.

Αν μιλαγαμε για διασταυρωση χασκυ με corso η κυνηγοσκυλο εκει.... η επιστημη θα σηκωνε χερια ποδια ψηλα, αλλα το σκυλι του φιλτατου παραπανω, ΑΝ προερχεται απο σωστα δειγματα της φυλης των, τοτε θα ειναι πολυ αναμενομενο σε εμφανιση κ χαρακτηρα.