ΕΚΤΡΟΦΗ, ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΆΛΛΑ…


GSD92

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2020
233
143
32
Καλησπέρα,

Πριν 2 μέρες περίπου έκανα μια δημοσίευση, κάτι σαν αγγελία για ζευγάρωμα για τον Ροτζερ στην κατηγορία F.C.I ομάδα 1. Αν και είμαι εγγεγραμμένος 3 χρόνια στο forum, είχε διαφύγει από τη μνήμη μου ο κανόνας περί εύρεσης σκύλου για ζευγάρωμα, ήταν λάθος μου αυτό και ζήτω συγγνώμη για την μη ομαλή λειτουργία του forum.

Όμως θα ήθελα να γράψω κάποια πράγματα και αν το θέλετε και εσείς να κάνουμε μια συζήτηση ή να έχουμε αντίλογο, ο καθένας μπορεί να το πει όπως θέλει (εγώ το λέω συζήτηση).

Για αρχή, θα ήθελα να σας πω κάποια πράγματα για την απόκτηση του Ρότζερ. Πριν 3 χρόνια και κάτι πέρασα μια δύσκολη ψυχολογική φάση και βλέποντας ένα βίντεο στο YouTube μου ήρθε μια ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια με ένα ροτβάιλερ που με έκανε να καταλάβω ποσό υπέροχες ψυχές έχουν οι σκύλοι και αυτό το κατάλαβα από έναν σκύλο που ήταν ιδιαίτερα μεγαλόσωμος, είχε εκπαίδευση για αυστηρή φύλαξη και τον έτρεμαν όλοι γιατί μόνο γι’ αυτό είχε εκπαιδευτεί. Σε εμένα όμως έδειξε κάτι άλλο. Σε εμένα έδειξε απεριόριστη αγάπη, αν και δεν ήταν δικός μου σκύλος, ήταν της θείας μου που μένει αρκετά μακριά από εμένα. Σε εμένα όμως έδειξε το μεγαλείο της ψυχή του, κάτι που δεν άφηνε να δουν όλοι οι άλλοι, ακόμα και οι πιο οικείοι του. Με λίγα λόγια, αυτή η ανάμνηση με έκανε να θέλω σαν τρελός να πάρω σκύλο. Οικογενειακώς πάντα είχαμε μια αγάπη στις γερμανικές φυλές και τελικά αποφάσισα να πάω σε γερμανικό ποιμενικό (αγαπητή φυλή από όλα τα μέλη της οικογένειας). Σίγουρα είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέξει τι φυλή θα αγοράσει ή θα υιοθετήσει. Αυτό μπορεί να είναι κάποιος αδέσποτος σκύλος ή κάποιος φιλοξενούμενος σκύλος σε κάποιο καταφύγιο, επίσης αυτός ο σκύλος μπορεί να είναι κάποιας συγκεκριμένης φυλής από κάποιο εκτροφείο και πάλι είναι δικαίωμα του καθενός αν θα επιλέξει να δώσει τα χρήματα του για αγορά. Εγώ επέλεξα να αγοράσω από εκτροφείο, χωρίς να διαφωνώ με την επιλογή υιοθέτησης κατοικιδίων, η δικιά μου επιλογή όμως ήταν να δώσω χρήματα σε συγκεκριμένο εκτροφείο και δεν μετανιώνω γι’ αυτό.

Στην προηγούμενη λανθασμένη μου δημοσίευση αναφέρθηκε ότι δεν έχω ενσυναίσθηση, όμως κανείς δε μπορεί να ξέρει τι έχω κάνει σαν άνθρωπος για τα ζώα, ειδικά για τα σκυλιά. Κανείς δε μπορεί να ξέρει τις ώρες μελέτης που έχω ρίξει, τις άπειρες συζητήσεις που έχω κάνει με κτηνιάτρους, εκτροφείς, διατροφολόγους, εκπαιδευτές, φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες τροφών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κανείς δε μπορεί να ξέρει τα άπειρα κείμενα που έχω γράψει σε προσωπικά μηνύματα στο forum προσπαθώντας να βοηθήσω τόσα μέλη που πολλά από αυτά δεν ήθελαν να κάνουν κάποια επίσημη δημοσίευση, γιατί φοβόντουσαν μην τους κατακρίνουν, χωρίς λόγο βέβαια, αλλά αυτός ήταν ο φόβος τους και χαίρομαι πολύ που κατάφερα πολλούς από αυτούς να τους βοηθήσω, κυρίως σε θέματα διατροφής και στη χορήγηση κατάλληλων συμπληρωμάτων και έτσι ρε παιδί μου όλη αυτή η μελέτη και η ενασχόληση φάνηκε χρήσιμη και σε άλλους.

Όσον αφορά τον Ρότζερ, σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι έχω τον υπεργαμ@το και πιο τέλειο σκύλο. Όχι, ο Ρότζερ δεν είναι ο τέλειος σκύλος όπως επιμένουν κάποιοι φοβεροί εκπαιδευτές και εκτροφείς για τα σκυλιά τους, βασικά με οποία εμπειρία έχω δεν έχω γνωρίσει κανέναν ‘τέλειο’ σκύλο. Ο Ρότζερ έχει και αυτός τα θέματα του, έχει φοβίες, είναι απίστευτα ανθρωποκεντρικός, ειδικά με την αγέλη του και ιδιαίτερα προστατευτικός με τα στενά μέλη της οικογένειας. Λοιπόν όχι, δεν είναι τέλειος, όμως για εμένα με τα καλά και τα κακά του θα είναι ο πιο υπέροχος σκύλος. Στο προηγούμενο μου θέμα, αναφέρθηκα στις καλές γραμμές αίματος που έχει ο Ρότζερ και μιλάω για τους προγόνους του από τη μάνα και τον πατέρα του. Η μάνα του κατάγεται από μια πολύ γνωστή γραμμή στη Γερμανία και ο πατέρας του είναι από το Ισραήλ, πρωταθλητής σωματοφυλακής…Οι γνώστες της φυλής και ειδικά οι εκτροφείς της φυλής γνωρίζουν πολύ καλά αυτές τις γραμμές και τι σκύλους έχουν βγάλει αυτές οι γραμμές. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί κολλήσατε τόσο σε αυτή τη φράση «πολύ καλές γραμμές αίματος», ούτε είπα ότι ο σκύλος είναι θεός ούτε προσπάθησα να πω κάτι παρόμοιο. Ανέφερα τις γραμμές αίματος θέλοντας να επικεντρωθώ στην καλή υγεία του σκύλου, αλλά και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά.

Ο Ρότζερ δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας, έχει εξεταστεί από κτηνιάτρους που ειδικεύονται και στα ορθοπεδικά και δεν έχει κανένα θέμα και από ότι μου έχουν πει σίγουρα γι’ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και η φροντίδα που του παρέχω, δηλαδή η τροφή του και τα συμπληρώματα που του δίνω σε ειδικά έλαια και σε ότι έχει να κάνει με τα οστά. Ο καθένας μπορεί να δώσει ότι θέλει στον σκύλο του και να διαθέσει όποιο χρηματικό ποσό που θεωρεί ότι είναι αναγκαίο, έτσι και εγώ διαθέτω χρήματα για την διατροφή και την φροντίδα της υγεία του σκύλου μου πιστεύοντας ότι αυτό του αξίζει, όπως θα έκανα στο δικό μου παιδί. Η τροφή και τα συμπληρώματα που δίνω στον Ρότζερ είναι επιπέδου εκτροφής και πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας, αυτό θέλω να κάνω εγώ για τον σκύλο μου και αυτό κάνω, είπαμε ο καθένας μπορεί να δίνει ότι θέλει για τον σκύλο του. Στον Ρότζερ κάθε εξάμηνο κάνω βιοχημικές εξετάσεις και δεν έχω κάνει ειδικές εξετάσεις για δυσπλασία. Με εκτροφείς που μίλησα και έδειξαν ενδιαφέρον για τον Ρότζερ για αναπαραγωγή μου είπαν ότι εξετάσεις για δυσπλασία μπορώ να κάνω και πιο μετά, δηλαδή μετά την επαφή με τον σκύλο τους, τώρα δεν ξέρω αν αυτό είναι σωστό ή λάθος, όμως μου είπαν ότι μπορώ να παραδώσω πιο μετά τις εξετάσεις γιατί έτσι και αλλιώς η διαδικασία των Pedigree παίρνει χρόνο. Αυτό όμως που μου έκατσε κάπως βαρύ ήταν ότι για να μου κάνουν την ‘τιμή’ να ζευγαρώσουν με τον Ρότζερ πρέπει να τους δώσω 500 με 1000 ευρώ, η ταρίφα διαφέρει ανάλογα με τον εκτροφέα. Δεν ήταν κάτι που άκουγα για πρώτη φορά, σίγουρα και ούτε κάποιοι από εσάς το διαβάζετε αυτό για πρώτη φορά, αλλά μου έχει κάτσει κάπως… Και η επιθυμία μου για ζευγάρωμα ήταν καθαρά γιατί θα ήθελα να έχω απογόνους του Ρότζερ και ήδη από τώρα εχω βρει οικογένειες που θα ήθελαν να υιοθετήσουν και θα μεγάλωναν τα παιδιά του Ρότζερ με απεριόριστη αγάπη. Να τονίσω ότι ποτέ δε θα έπαιρνα χρήματα για κάτι τέτοιο, ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει και είναι δικαίωμα του αλλά σας λέω τι θα έκανα εγώ και μιλάω μόνο για εμένα.

Τώρα, σε ότι έχει να κάνει με την στείρωση, μιλάμε για έναν από τους πιο ατελείς νόμους που έχουν περάσει κυβερνήσεις από το 2000 και μετά. Ένας νόμος που υπάρχει μόνο για να πάρει και αλλά λεφτά από τους πολίτες αυτής της χώρας και να κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των κτηνιάτρων. Η κυβέρνηση μίλησε με τρία καταφύγια αδέσποτων και έφτιαξε ένα νομοσχέδιο απάτη, ένα ευτελές νομοσχέδιο, δεν πήρε τη γνώμη ούτε των ειδικών (κτηνιάτρων). Πήρε τη γνώμη μόνο από ‘εξειδικευμένα’ καταφύγια όπου να σας θυμίσω το ένα από αυτά έκλεισε γιατί δεν πληρούσε τις κατάλληλες συνθήκες για να φροντίσει τους σκύλους που φιλοξενεί. Εδώ και χρόνια δίνονται χορηγίες στους δήμους για την φροντίδα και την στείρωση των αδέσποτων ζώων, όμως δεν υπάρχει καμία επίβλεψη και όλα αυτά τα χρήματα πάντα πάνε κάπου αλλου, δεν υπάρχει ούτε καλή συνεργασία με τους κτηνιάτρους των δήμων, ούτε τίποτα. Υπάρχουν πολλά καταφύγια δήμων που κάνουν το αδύνατο δυνατό και με πολύ ελλιπείς χρηματοδοτήσεις, όμως το κράτος ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την στείρωση και την φροντίδα των αδέσποτων, όπως και δεν ενδιαφέρθηκε και για την επίβλεψη των Δήμων, έτσι και αυτό το νομοσχέδιο δε θα αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο. Το μόνο που θα κάνει είναι να αδειάσει τις τσέπες των ανθρώπων. Ούτε θα δώσει μάθημα στους ανεύθυνους που παίρνουν έναν σκύλο και στη συνέχεια τον πετάνε στο δρόμο γιατί τον βαρέθηκαν, ούτε θα μειώσει την αύξηση αδέσποτων και εννοείται οι περισσότεροι δήμοι θα συνεχίζουν να μη νοιάζονται. Στο νομοσχέδιο αναφέρεται και η υποχρεωτική στείρωση όλων των σκύλων μόλις γίνουν ενός, άλλη μια κίνηση τελείως άστοχη και χωρίς επιστημονική βάση, διότι όλοι οι σκύλοι δεν είναι το ίδιο, άλλη ανάπτυξη έχει ένας Καυκάσιος και άλλη ένα Μαλτέζ και όλοι οι κτηνίατροι γνωρίζουν ότι η στείρωση είναι υγιές να γίνει μετά την πλήρη ανάπτυξη ενός σκύλου και έτσι δεν θα δημιουργηθούν πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν σχέση με την διαφορετική διαχείριση των ορμονών. Αυτά που λέω και που λένε πολλοί κτηνίατροι έχουν διαφορά ‘μπορεί’ και ‘ίσως’, αλλά είναι υπαρκτά. Δεν είμαι κατά της στείρωσης από μια ηλικία και μετά, όμως εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άμεσο πρόβλημα υγείας, τότε πρέπει να γίνεται στον σωστό χρόνο.

Θα χαιρόμουν πολύ να συζητήσουμε για όλα αυτά ή και αλλα και να μου γράψετε όλοι ελεύθερα τις γνώμες σας!!

Αυτα τα ολίγα
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.079
Athens
Οφείλω να απαντήσω, αν μη τι άλλο εγώ ανέφερα τα περι ενσυναίσθησης.

Καταρχάς να διευκρινίσω ότι ουδεμία σχέση έχω με φιλοζωικές. Έτρεχα σε στίβους μορφολογίας αρκετά χρόνια πριν με καθαρόαιμα , ψαχνόμουν για εκτροφεία της φυλής που με ενδιέφερε και γενικά ήμουν κάπως μέσα σε αυτό το κυνολογικό κλαμπ. Θέλω να καταλήξω, δεν ήμουν από τις τρελές που φωνάζουν να στειρώσουμε και τις μύγες.

ΑΛΛΑ:
Από το να είναι ένας σκύλος "ευζωισμένος" και να έχει καλές αιματολογικές, μέχρι το να είναι κατάλληλος για αναπαραγωγή, απέχει έτη φωτός. Το γιατί μπορείς να το διαβάσεις εδώ μέσα σε χιλιάδες σελίδες.

Όσον αφορά το συναισθηματικό κομμάτι που ανέφερες, που είναι αυτό που σε έκανε να πάρεις σκύλο και να θέλεις ενδεχομένως απογόνους, δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για αναπαραγωγή. Η αναπαραγωγή θα πρέπει να έχει πρώτο στόχο το καλό του σκύλου και των απογόνων του και όχι τα δικά μας θέλω. Αλλιώς, με αυτή τη λογική μπορεί να θέλει και μία 60χρονη να κάνει παιδί. Επιθυμητό από την πλευρά της μεν, εντελώς παράλογο δε.

Για το ότι σου ζητάνε λεφτά για επίβαση δεν είμαι βέβαιη γιατί δεν μου 'χει τύχει, αλλά αν θυμάμαι καλά, ο επιβήτορας πληρώνεται είτε σε χρήμα είτε σε κουτάβι από τη γέννα. Δεν πληρώνεις, σε πληρώνουν.

Περί ενσυναίσθησης τώρα:
Για να σε ξαλαφρώσω λίγο καταρχάς θεωρώ ότι ουδείς από όσους ασχολούνται με εκτροφή στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ενσυναίσθηση για την κατάσταση με τα εκατομμύρια αδέσποτα. Ας περιμένουμε αν μη τι άλλο να μετριαστεί κάπως το πρόβλημα και μετά ξεκινάμε και άλλες γέννες, κι εγώ μαζί.

Εδώ να συμπληρώσω ότι με το ζόρι κρατιέμαι κάθε φορά που γράφεται εδώ μέσα η μπούρδα "μόνο με καθαρόαιμο ξέρεις τι θα πάρεις". Λες και υπάρχει κανείς που ζητάει εξειδικευμένο σκύλο για να του κυνηγάει τα ποντίκια ή να του μαζεύει τις πάπιες. Εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα υπάρχουν που κάνουν μια χαρά για σκυλοι συντροφιάς και τρόποι υπάρχουν για να τα βρεις και να τα ελέγξεις.

Τέλος, λες θα χαρίσεις τα κουτάβια σε φίλους. Είσαι σίγουρος ότι τα κουτάβια σου θα είναι σε καλά χέρια; Οχτώ στους δέκα στην Ελλάδα είναι κυνολογικά μαλάκες και οι υπόλοιποι δύο είναι σε αυτό το φόρουμ.

Στα περί νόμμου με την υποχρεωτική στείρωση τώρα:

Nαι, το θεωρώ παράνοια να επιβάλεις ιατρική πράξη με το ζόρι. Αυτό που μάλλον έγινε είναι ότι κάποιος μέσα σε μια συνάντηση είπε "κύριε πρωθυπουργέ έχω μια καταπληκτική ιδέα για να τσιμπήσουμε νέες ομάδες ψηφοφόρων" και μετά είδαμε ό,τι είδαμε με πρωθυπουργούς σε καταφύγια, να χαριεντίζεται με τον peanut που έχει και δικό του τουίτερ ακάουντ και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Όμως από την άλλη:
Μια συνάδελφος προχθές έκλαιγε γιατί το επιληπτικό σκυλί της πάθαινε απανωτές κρίσεις, τις ίδιες που πάθαινε και η γιαγιά του και η μάνα του, τις οποίες παρόλα αυτά ζευγάρωσε.

Ο άλλος ο συνεργάτης έχει συνέχεια γέννες ροτβάιλερ "γιατί βγάζει καταπληκτικούς φύλακες", και έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αιμομιξίας γιατί 2-3 γεννιές ζευγαρώνουν όλα μεταξύ τους. Και τα χαρίζει εδώ στην περιοχή μου που είναι έτσι κι αλλιώς κυνολογική μπανανία.

Οπότε; Παράλογος ο νόμος μεν, παράλογος και ο όχλος, άντε να βγάλεις άκρη.
 


GSD92

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2020
233
143
32
Οφείλω να απαντήσω, αν μη τι άλλο εγώ ανέφερα τα περι ενσυναίσθησης.

Καταρχάς να διευκρινίσω ότι ουδεμία σχέση έχω με φιλοζωικές. Έτρεχα σε στίβους μορφολογίας αρκετά χρόνια πριν με καθαρόαιμα , ψαχνόμουν για εκτροφεία της φυλής που με ενδιέφερε και γενικά ήμουν κάπως μέσα σε αυτό το κυνολογικό κλαμπ. Θέλω να καταλήξω, δεν ήμουν από τις τρελές που φωνάζουν να στειρώσουμε και τις μύγες.

ΑΛΛΑ:
Από το να είναι ένας σκύλος "ευζωισμένος" και να έχει καλές αιματολογικές, μέχρι το να είναι κατάλληλος για αναπαραγωγή, απέχει έτη φωτός. Το γιατί μπορείς να το διαβάσεις εδώ μέσα σε χιλιάδες σελίδες.

Όσον αφορά το συναισθηματικό κομμάτι που ανέφερες, που είναι αυτό που σε έκανε να πάρεις σκύλο και να θέλεις ενδεχομένως απογόνους, δεν θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο για αναπαραγωγή. Η αναπαραγωγή θα πρέπει να έχει πρώτο στόχο το καλό του σκύλου και των απογόνων του και όχι τα δικά μας θέλω. Αλλιώς, με αυτή τη λογική μπορεί να θέλει και μία 60χρονη να κάνει παιδί. Επιθυμητό από την πλευρά της μεν, εντελώς παράλογο δε.

Για το ότι σου ζητάνε λεφτά για επίβαση δεν είμαι βέβαιη γιατί δεν μου 'χει τύχει, αλλά αν θυμάμαι καλά, ο επιβήτορας πληρώνεται είτε σε χρήμα είτε σε κουτάβι από τη γέννα. Δεν πληρώνεις, σε πληρώνουν.

Περί ενσυναίσθησης τώρα:
Για να σε ξαλαφρώσω λίγο καταρχάς θεωρώ ότι ουδείς από όσους ασχολούνται με εκτροφή στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ενσυναίσθηση για την κατάσταση με τα εκατομμύρια αδέσποτα. Ας περιμένουμε αν μη τι άλλο να μετριαστεί κάπως το πρόβλημα και μετά ξεκινάμε και άλλες γέννες, κι εγώ μαζί.

Εδώ να συμπληρώσω ότι με το ζόρι κρατιέμαι κάθε φορά που γράφεται εδώ μέσα η μπούρδα "μόνο με καθαρόαιμο ξέρεις τι θα πάρεις". Λες και υπάρχει κανείς που ζητάει εξειδικευμένο σκύλο για να του κυνηγάει τα ποντίκια ή να του μαζεύει τις πάπιες. Εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα υπάρχουν που κάνουν μια χαρά για σκυλοι συντροφιάς και τρόποι υπάρχουν για να τα βρεις και να τα ελέγξεις.

Τέλος, λες θα χαρίσεις τα κουτάβια σε φίλους. Είσαι σίγουρος ότι τα κουτάβια σου θα είναι σε καλά χέρια; Οχτώ στους δέκα στην Ελλάδα είναι κυνολογικά μαλάκες και οι υπόλοιποι δύο είναι σε αυτό το φόρουμ.

Στα περί νόμμου με την υποχρεωτική στείρωση τώρα:

Nαι, το θεωρώ παράνοια να επιβάλεις ιατρική πράξη με το ζόρι. Αυτό που μάλλον έγινε είναι ότι κάποιος μέσα σε μια συνάντηση είπε "κύριε πρωθυπουργέ έχω μια καταπληκτική ιδέα για να τσιμπήσουμε νέες ομάδες ψηφοφόρων" και μετά είδαμε ό,τι είδαμε με πρωθυπουργούς σε καταφύγια, να χαριεντίζεται με τον peanut που έχει και δικό του τουίτερ ακάουντ και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Όμως από την άλλη:
Μια συνάδελφος προχθές έκλαιγε γιατί το επιληπτικό σκυλί της πάθαινε απανωτές κρίσεις, τις ίδιες που πάθαινε και η γιαγιά του και η μάνα του, τις οποίες παρόλα αυτά ζευγάρωσε.

Ο άλλος ο συνεργάτης έχει συνέχεια γέννες ροτβάιλερ "γιατί βγάζει καταπληκτικούς φύλακες", και έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αιμομιξίας γιατί 2-3 γεννιές ζευγαρώνουν όλα μεταξύ τους. Και τα χαρίζει εδώ στην περιοχή μου που είναι έτσι κι αλλιώς κυνολογική μπανανία.

Οπότε; Παράλογος ο νόμος μεν, παράλογος και ο όχλος, άντε να βγάλεις άκρη.
Από τη δική μου μεριά το μόνο σημαντικό είναι η ευημερία των σκύλων και των πιθανών απογόνων τους. Ναι, θα ήθελα να έχω έναν απόγονο του Ρότζερ, όμως δεν σκέφτομαι ανεύθυνα...αν ο Ρότζερ είχε κληρονομικά προβλήματα υγείας δεν θα έμπαινα καν σε σκέψη για αναπαραγωγή...όπως και τα κουτάβια που θα είχα από γέννα θα πήγαιναν σε δικός μου ανθρώπους που ξέρω πόσο αγαπάνε και φροντίζουν τα σκυλιά.

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη ανευθυνότητα, όμως κάπως έτσι είναι σαν να λέμε ότι επειδή το μαύρο υπερτερεί κατά πολύ απ' το λευκό, τότε δεν πρέπει να υπάρχουν χρώματα...Μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη αναπαραγωγή.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.713
3.892
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ποιες εξετάσεις για κληρονομικές ασθένειες έχουν γίνει; Επίσης ποιο είναι το σκορ ισχίων και αγκώνων; Λες δεν είναι από εκθεσιακές γραμμές, έχει κάνει εργασία τότε;

Πρόσφατα ένας γνωστός έχασε το ΓΠ του 9 χρονών από μυελοπάθεια, έχεις κάνει αυτήν την εξέταση στο σκύλο σου να δεις αν είναι φορέας; Γνωρίζεις πως θερίζει στη φυλή;
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Καλησπέρα και από μένα.

Θα σταθώ αρχικά στο τελευταίο περί εκφυλιστικης μυελοπαθειας γιατί πράγματι είναι ένα θέμα στη φυλή (όπως και η δυσπλασία). Το ευχάριστο είναι πως υπάρχει τεστ για να διακρίνει γενετικά τους φορεις ώστε να τους διαχειριστεις κατάλληλα.

Με εκτροφείς που μίλησα και έδειξαν ενδιαφέρον για τον Ρότζερ για αναπαραγωγή μου είπαν ότι εξετάσεις για δυσπλασία μπορώ να κάνω και πιο μετά, δηλαδή μετά την επαφή με τον σκύλο τους
Για τη δυσπλασία κάνεις εξετάσεις πριν ζευγαρωσεις, όχι μετά. Δεν είναι τυπικό το θέμα αλλά ουσίας.

πρέπει να τους δώσω 500 με 1000 ευρώ, η ταρίφα διαφέρει ανάλογα με τον εκτροφέα.
Το να δώσεις χρήματα για επιβαση, πρώτη φορά το ακούω.
Αυτό που ξέρω είναι πως σε πληρώνουν, δεν τους πληρώνεις ή παίρνεις κουτάβι/κουτάβια για αντάλλαγμα.

Από κει και πέρα, θα ξαναρωτήσω αυτά που ρώτησα και στο θέμα που κλειδώθηκε :

Συμβουλεύτηκες τον/την εκτροφέα του σκύλου σου για την απόφασή σου να τον ζευγαρωσεις και αν ναι, ποιά είναι η άποψή του/της;

Εχεις τρέξει τον σκύλο σε εκθέσεις μορφολογίας και εξετάσεις εργασίας;

Αν η απάντηση είναι όχι, ποια θεωρείς/κρίνεις πως είναι τα προτερήματα του σκύλου σου που θες να μεταδώσει στις επόμενες γενιές και ποιες οι αδυναμίες του;
Σε τι υπερέχει δηλαδή συγκριτικά με άλλους ΓΠ που θα έκαναν έναν σοβαρό εκτροφεα να τον επιλέξει (με ό, τι συνεπάγεται αυτό για την σκύλα του, το εκτροφικο του πρόγραμμα, το όραμά του);
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.661
19.891
Είσαι έτοιμος για το ενδεχόμενο, αντί για έναν μικρό ή μία μικρή Ρότζερ, που ελπίζεις, αγαπάς και καμαρώνεις ότι θα έχεις, να καταλήξεις τελικά με έναν σκύλο που θα τον αγαπάς μεν, γιατί θα είναι ο σκύλος σου όπως και να ΄χει, αλλά δεν θα ξέρεις που να κρυφτείς γιατί πιθανόν δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τον μπαμπά; Ο οποίος μπαμπάς έχεις γράψει ότι έχει τις φοβίες του; Καλά θυμάμαι; Να πληρώσω τώρα εγώ, για να αποκτήσω 40 φοβικά κιλά!!! Γιατί να μου το κάνω αυτό;

Αν θέλεις έναν μικρό Ρότζερ, ο σίγουρος τρόπος είναι κλωνοποίηση.
Ο άλλος τρόπος είναι, μακρόχρονη, ψυχοφθόρα και εξαιρετικά κοστοβόρα, επιστήμη.
Δεν είναι τόσο απλό και ρομαντικό όσο το έχεις μάλλον στο μυαλό σου.
Είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη η διαδικασία. Και δεν γίνεται με αγγελία ανεύρεσης νύφης.

Πήγαινε σε εκθέσεις μορφολογίας και σε εξετάσεις εργασίας, στις οποίες για να φτάσεις έπρεπε να έχεις ήδη ξεκινήσει προπονήσεις από κουτάβι που ήταν, που είναι υποχρεωτικά της υπεύθυνης αναπαραγωγής των γπ, μαζί εννοείται με τις εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις, και όταν ξεπεράσεις αυτά τα στάδια, συζητάμε και την επόμενη πίστα.

Αν έχεις τόσους φίλους εγγύηση, στείλτους να υιοθετήσουν έναν σκυλάκο του δρόμου, άμα θέλουν τόσο πολύ να αποκτήσουν σκύλο. Εσύ έτσι κι αλλιώς, ως ιδιοκτήτης του αρσενικού, δεν έχεις τον πρώτο λόγο διανομής, εκτός αν η νύφη είναι αναλόγων προσόντων του γαμπρού, μόνο όνειρα δηλαδή και πτυχίο κανένα, οπότε ο γάμος θα είναι τυχαίος και τα κουτάβια, ένας Θεός ξέρει. Εγώ πάντως, δεν θα τα έπαιρνα και φίλος μου να ήσουν. Που δεν θα ήσουν, αν φτάναμε να κάνουμε τέτοια συζήτηση!

Εδώ να συμπληρώσω ότι με το ζόρι κρατιέμαι κάθε φορά που γράφεται εδώ μέσα η μπούρδα "μόνο με καθαρόαιμο ξέρεις τι θα πάρεις". Λες και υπάρχει κανείς που ζητάει εξειδικευμένο σκύλο για να του κυνηγάει τα ποντίκια ή να του μαζεύει τις πάπιες. Εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα υπάρχουν που κάνουν μια χαρά για σκυλοι συντροφιάς και τρόποι υπάρχουν για να τα βρεις και να τα ελέγξεις.
Αν θέλεις όμως να κάνεις κάτι εξειδικευμένο και μάλιστα υψηλού επιπέδου, ναι, μόνο με καθαρόαιμο και μάλιστα πολύ ψαγμένης εκτροφής, μπορείς να το πετύχεις. Κακά τα ψέματα. Εννοείται ότι η άποψή μου, στηρίζεται στην εμπειρία μου με το agility, όπου τα πράγματα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα σχετικά με το τι σκύλο πρέπει να έχεις, αναλόγως του που θέλεις να φτάσεις. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Να προσθέσω και κάτι ακόμα:

Ανέφερα τις γραμμές αίματος θέλοντας να επικεντρωθώ στην καλή υγεία του σκύλου, αλλά και τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά
Οι γραμμές αίματος δεν εξασφαλίζουν ούτε την υγεία, ούτε τον χαρακτήρα, ούτε τη μορφολογία ενός σκύλου. Δεν λένε τίποτα από μόνες τους. Χρειάζεται ταυτόχρονα και ο σκύλος που μας ενδιαφέρει να φέρει τα χαρακτηριστικά που θέλουμε. Εχεις παρατηρήσει φαντάζομαι πως δεν είναι όλα τα σκυλιά μιας τοκετοομάδας ίδια μεταξύ τους, παρόλο που προέρχονται από τα ίδια γονίδια.

Αυτά λοιπόν τα χαρακτηριστικά που θέλουμε δεν είναι υποκειμενικά, αλλά περιγράφονται στο πρότυπο της εκάστοτε φυλής και αξιολογούνται σε εκθέσεις μορφολογίας ΚΑΙ σε εξετάσεις εργασίας στους Γερμανικούς Ποιμενικούς.

Επομένως εαν θέλεις να μπει ο σκύλος σου στην αναπαραγωγή και θες να το κάνεις σωστά, πέρα από τις εξετάσεις υγείας, οφείλεις να "τρέξεις" που λέμε, τον σκύλο σου και σε εκθέσεις μορφολογίας και φυσικά σε εξετάσεις εργασίας.

Σε όλα αυτά όμως συνυπολογίζεις ΚΑΙ έναν άλλον παράγοντα. Το ηθικό κομμάτι.
Οταν μπεις σε αυτόν τον κόσμο με τον σκύλο σου και πράγματι ο σκύλος αξίζει, θα θες κι εσύ ο χψ εκτροφέας που θα στον ζητήσει να έχει τις ίδιες ηθικές αξίες με σένα και να μην είναι ένας κουταβέμπορος με μανδύα εκτροφέα ή ένας byb.
Θα θέλεις ο σκύλος σου να προσφέρει στη φυλή του και όχι στο πορτοφόλι του κάθε τυχάρπαστου.
 
  • Like
Reactions: mareco


GSD92

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2020
233
143
32
Καλησπέρα,

Όσον αφορά τις εξετάσεις σε κλινική στο Πικερμι είχε εξεταστεί και από γιατρό με ειδίκευση στα ορθοπαιδικά και στο ισχυο ήταν νορμαλ και στους αγκώνες ήταν Α1. Επίσης, στις καρδιολογικές εξετάσεις ήταν όλα οκ μου είχαν πει οι γιατροί εκεί, αλλά και με άλλους που έχω μιλήσει μου είπαν ότι το μυοσκελετικό και η καρδιά είναι τα δυο κύρια που πρέπει να κοιτάω. Για την μυελοπάθεια αλλά και άλλες παθήσεις, όπως και κάποια άλλα αυτοάνοσα, η κτηνίατρος μου που την εμπιστεύομαι πολύ μου είπε και το συζητήσαμε και πιο αναλυτικά, ότι από τις ειδικές αιματολογικές με επίχρισμα που κάνουμε κάθε εξάμηνο θα μπορούμε να παρακολουθούμε τυχόν μεταβολές που μπορεί να είναι το καμπανάκι για να κοιτάξουμε συγκεκριμένα πράγματα σε παθήσεις ή αυτοάνοσα. Τώρα συγκεκριμένα για τη μυελοπάθεια, όχι, δεν εχω κάνει την ειδική εξέταση και αυτό μου είπε και εκτροφέας, δηλαδή ότι δε χρειάζεται… Το είχα στην άκρη του μυαλού μου κάποια στιγμή να το κάνω στο μέλλον, όμως όχι σαν κάτι άμεσα απαραίτητο. Όσον αφορά τώρα την αναπαραγωγή, οι εξετάσεις δυσπλασίας, ναι πιστεύω ότι είναι κάτι απαραίτητο αν και οι γιατροί μου έχουν πει ότι φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, απλά ανέφερα πιο πάνω τι μου είπαν κάποιοι εκτροφείς. Σε εκθέσεις, όχι, δεν εχω πάει τον Ροτζερ, αλλα και σε εργασία δεν έχω τελειώσει την κατάλληλη εκπαίδευση γιατί η εκπαιδεύτρια έκανε εργασία μόνο σε ένα πάρκο στο Τατόι και η απόσταση ήταν μακρινή. Τώρα σε ότι έχει να κάνει με τα τελεια σκυλιά των εκτροφέων, εγώ προσωπικά με αυτά τα σκυλιά που εχω δει αλλα και με συζητήσεις που εχω κάνει με παρά πολλούς εκτροφείς, συζητήσεις σε φιλικό επίπεδο και έτσι μπορείς να πεις και κάτι παραπάνω, κανενας εκτροφέας δε μου έχει παρουσιάσει τον τέλειο σκύλο, ούτε σε θέματα υγείας αλλα ούτε και σε ότι έχει να κάνει με ψυχολογία και συμπεριφορά σκύλου… Αυτό το φοβερά ιδανικό που έχουμε στο μυαλό μας για τους αρτιους σκύλους που έρχονται από τα εκτροφεία, ακόμα και από τα πιο γνωστά εκτροφεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι ένα λαμπερό ψέμα… Εχω δει σκυλιά που ανεβαίνουν σε βάθρο σε εκθέσεις και φοβούνται τον άνθρωπο που πάει κοντά τους για φωτογραφία ή πάει να τους βάλει το αντίστοιχο μετάλλιο… Στο κομμάτι της αναπαραγωγής, εγώ προσωπικα θα ήθελα να κάνω μια πρώτη επαφή μαζί με τον ιδιοκτήτη αλλα και με τον σκύλο του να κάνουμε κάποιες συζητήσεις, να δω τον σκύλο γιατί πιστεύω μπορώ να καταλάβω πολλά από αυτό, να δούμε ποιες εξετάσεις έχουν γίνει, όπως και να ελέγξω το Pedigree με τους προγόνους του σκύλου… Μια πρώτη γνωριμία βρε παιδί μου. Δεν ψάχνω ούτε κάποιον σκύλο που να είναι πρωταθλητής Ελλάδος… όπως και πιστεύω ότι για να γίνει ένα ζευγάρωμα μπορούμε να φερθούμε υπεύθυνα κάνοντας καποιες ειδικές εξετάσεις όπως και η εκπαίδευση, όμως είναι και κάπως ακραίο να πω στον άλλον ότι θα δεχτώ τον σκύλο σου αρκεί να έχει κάνει εξετάσεις χιλίων και 2 χιλιάδων ευρώ… κάποιες που μπορούν να τις κάνουν στην Ελλάδα και κάποιες άλλες που θα σταλει αίμα, πχ στη Γερμανία (για πιο εξειδικευμένες εξετάσεις)… Εχω δει σκυλιά και το ξαναλέω από γνωστά εκτροφεία που πάνε 8-9 χρόνων και ξαφνικά πεθαίνουν από καρκινώματα που εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα μέσα σε 4-5 μήνες… και αυτό η γνώμη μου είναι ότι δεν έγινε από το άμεσο ενδιαφέρον για ειδικές εξετάσεις, αλλά από τη διατροφή του σκύλου και την έλλειψη κατάλληλων συμπληρωμάτων που χρειάζεται κάθε μεγαλόσωμη φυλή… Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μακροχρόνια ευημερία του σκύλου.
 
  • Angry
Reactions: Yorkaddict


fg102

Well-Known Member
19 Μαρτίου 2021
78
51
45
Και μόνο που ειναι φοβικος ο σκύλος σου αποκλείεται από την αναπαραγωγή .Δεν ξερω τι θα παρακολουθεί η κτηνίατρος σου αλλά οι γενετικές εξετάσεις που πρέπει να κανείς ειναι εδώ https://www.laboklin.co.uk/laboklin/showGeneticTest.jsp?testID=8649 .Επίσης εχω μεγάλη απορία γιατί θέλεις απογόνους του σκύλους σου? επίσης από ότι είπες ο σκύλος σου δεν εχει πάρει κάποια κρίση σε κάποια έκθεση μορφολογίας για να βγει ένα συμπερασμα. Το οτι σου ζητησαν λεφτα για την επιβαση κατι λέει
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.661
19.891
@GSD92 ποιός, ειδικά στο dogforum έχει μιλήσει για τέλειο εκτροφικό σκύλο;
Σε ποιά συζήτησή μας, το έχεις δει;

Αυτό που λες για την μακρινή σου χιλιομετρικά εκπαίδευση, δυστυχώς ισχύει για όλους όσοι κάνουμε κάτι παραπάνω με τα σκυλιά μας. Αναγκαζόμαστε να πάρουμε τα βουνά. Για άλλους είναι χόμπυ, διασκέδαση, βίτσιο και για άλλους, όπως η δική σου περίπτωση, είναι μία ακόμη υποχρέωση, ώστε να κριθεί σωστά ο σκύλος σου. Δεν γίνεται αλλιώς.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Για να ανακεφαλαιωσουμε δλδ, ο σκύλος δεν έχει κριθεί από κανέναν και για τίποτα, δεν έχεις κάνει ούτε τα βασικά όσον αφορά τις εξετάσεις υγείας και έχεις πάρει την απόφαση να τον ζευγαρωσεις.

Και ταυτόχρονα γράφεις αυτο
Αυτό το φοβερά ιδανικό που έχουμε στο μυαλό μας για τους αρτιους σκύλους που έρχονται από τα εκτροφεία, ακόμα και από τα πιο γνωστά εκτροφεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι ένα λαμπερό ψέμα…
Κρίμα :confused:
(n)

Βασικά το όλο θέμα είναι εξοργιστικο γιατί δεν δείχνεις ΚΑΝ τη διάθεση ή τη πρόθεση να το κάνεις σωστά.
Αλλά ξέχασα....
Όλα αυτά τα σκυλιά που ειναι άξιοι αναπαραγωγής είναι μουφα, είναι ένα λαμπερό (!!!!) ψέμα.

Όσα δεν πιάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια...
 
  • Like
Reactions: Berna


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.079
Athens
Αν θέλεις όμως να κάνεις κάτι εξειδικευμένο και μάλιστα υψηλού επιπέδου, ναι, μόνο με καθαρόαιμο και μάλιστα πολύ ψαγμένης εκτροφής, μπορείς να το πετύχεις. Κακά τα ψέματα. Εννοείται ότι η άποψή μου, στηρίζεται στην εμπειρία μου με το agility, όπου τα πράγματα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα σχετικά με το τι σκύλο πρέπει να έχεις, αναλόγως του που θέλεις να φτάσεις. Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία.
Ναι, σωστα, αλλά πόσοι είναι ακόμη και εδώ μέσα που χρειάζονται "εξειδικευμένο" σκύλο;
Ακόμη και σε αυτό το φόρουμ, από ανάγκη εργασιακού άντε να είσαστε 1-2 με το ατζίλυτι, άντε άλλοι 2 με IPO κλπ. Άντε κι εγώ που χρειαζόμουν φύλαξη για κότες και βρήκα το κελεπούρι. :LOL:

Οι υπόλοιποι δεν έχουν στην πραγματικότητα ειδικές ανάγκες, επιλέγουν μόνο σε χαμηλό ή υψηλό επίπεδο ενέργειας και μέγεθος/κιλά.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.661
19.891
Ναι, σωστα, αλλά πόσοι είναι ακόμη και εδώ μέσα που χρειάζονται "εξειδικευμένο" σκύλο;
Ακόμη και σε αυτό το φόρουμ, από ανάγκη εργασιακού άντε να είσαστε 1-2 με το ατζίλυτι, άντε άλλοι 2 με IPO κλπ. Άντε κι εγώ που χρειαζόμουν φύλαξη για κότες και βρήκα το κελεπούρι. :LOL:

Οι υπόλοιποι δεν έχουν στην πραγματικότητα ειδικές ανάγκες, επιλέγουν μόνο σε χαμηλό ή υψηλό επίπεδο ενέργειας και μέγεθος/κιλά.
Δεν διαφωνώ.
Απλώς δεν μπορούσα να μην το αναφέρω, γιατί το βλέπω καθημερινά.
Στο επίπεδο που έχει φτάσει τώρα το agility, ο σωστός σκύλος, κάνει την ξεκάθαρη διαφορά.
Είναι εξωπραγματικό, να βλέπεις το εργασιακό border, από 2 μηνών σκατό, να καρφώνει το βλέμα στην προπόνηση των άλλων και να τραβάει και να λυσσάει να μπει στον στίβο. Το βλέπεις και δεν το πιστεύεις.
 
  • Like
Reactions: Orjo and Yorkaddict




Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.713
3.892
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο; Οτι έχεις κάνει εγγραφή το 2020 και απ' τα γραφόμενά σου δεν βλέπω να έχεις διαβάσει/μάθει τίποτα. Μιλάμε εδώ για κληρονομικές εξετάσεις αίματος και εσύ γράφεις αρλούμπες. Στην τελική, εσύ θα κάνεις αυτό που νομίζεις, αλλά διάβασε και 2-3 πράγματα περί εκτροφής και περί της φυλής. Επίσης δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να μας πείσεις... μιας και φαίνεται πως οι γνώσεις σου είναι σχεδόν ανύπαρκτες - είναι πολύ κρίμα που έχεις "χάσει" 3+ χρόνια σε αυτό το φόρουμ.
 


GSD92

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2020
233
143
32
Και μόνο που ειναι φοβικος ο σκύλος σου αποκλείεται από την αναπαραγωγή .Δεν ξερω τι θα παρακολουθεί η κτηνίατρος σου αλλά οι γενετικές εξετάσεις που πρέπει να κανείς ειναι εδώ https://www.laboklin.co.uk/laboklin/showGeneticTest.jsp?testID=8649 .Επίσης εχω μεγάλη απορία γιατί θέλεις απογόνους του σκύλους σου? επίσης από ότι είπες ο σκύλος σου δεν εχει πάρει κάποια κρίση σε κάποια έκθεση μορφολογίας για να βγει ένα συμπερασμα. Το οτι σου ζητησαν λεφτα για την επιβαση κατι λέει
Από αυτές τις εξετάσεις μόνο για τη μυελοπάθεια έχω συζητήσει, για τις υπόλοιπες όχι...Δεν λέω ότι είναι λάθος, όμως συζητώντας με εκτροφεία και κτηνιάτρους μου είπαν να επικεντρωθώ αλλού...Μίλησα και με ανθρώπους στην Γερμανία και μου είπαν παρόμοια πράγματα...να προσέχω τη διατροφή του σκύλου, γιατί έχουν εμφανιστεί πολλές καρδιοπάθειες την τελευταία δεκαετία και να προτιμήσω low grain τροφές, επίσης να προσέχω το μυοσκελετικό και να δώσω κατάλληλα συμπληρώματα(χονδροπαρασκευαστικά και ω3), όπως και να παρακολουθώ τους καρκινικούς δείκτες μαζί με αιμοπετάλια, ερυθρά, λευκά, κρεατίνη και ουρία.
 


fg102

Well-Known Member
19 Μαρτίου 2021
78
51
45
Από αυτές τις εξετάσεις μόνο για τη μυελοπάθεια έχω συζητήσει, για τις υπόλοιπες όχι...Δεν λέω ότι είναι λάθος, όμως συζητώντας με εκτροφεία και κτηνιάτρους μου είπαν να επικεντρωθώ αλλού...Μίλησα και με ανθρώπους στην Γερμανία και μου είπαν παρόμοια πράγματα...να προσέχω τη διατροφή του σκύλου, γιατί έχουν εμφανιστεί πολλές καρδιοπάθειες την τελευταία δεκαετία και να προτιμήσω low grain τροφές, επίσης να προσέχω το μυοσκελετικό και να δώσω κατάλληλα συμπληρώματα(χονδροπαρασκευαστικά και ω3), όπως και να παρακολουθώ τους καρκινικούς δείκτες μαζί με αιμοπετάλια, ερυθρά, λευκά, κρεατίνη και ουρία.
Καλα όλα αυτά που λες τι σχέση έχουν με την αναπαραγωγή την μορφολογία και την κληρονομικότητα?
 


GSD92

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2020
233
143
32
Για να ανακεφαλαιωσουμε δλδ, ο σκύλος δεν έχει κριθεί από κανέναν και για τίποτα, δεν έχεις κάνει ούτε τα βασικά όσον αφορά τις εξετάσεις υγείας και έχεις πάρει την απόφαση να τον ζευγαρωσεις.

Και ταυτόχρονα γράφεις αυτο


Κρίμα :confused:
(n)

Βασικά το όλο θέμα είναι εξοργιστικο γιατί δεν δείχνεις ΚΑΝ τη διάθεση ή τη πρόθεση να το κάνεις σωστά.
Αλλά ξέχασα....
Όλα αυτά τα σκυλιά που ειναι άξιοι αναπαραγωγής είναι μουφα, είναι ένα λαμπερό (!!!!) ψέμα.

Όσα δεν πιάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια...
Δεν λέω ότι όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι λάθος και επικροτώ όλη αυτήν την προσπάθεια σου και τον χρόνο που έχεις αφιερώσει για εκθέσεις, agility και πιθανόν για εκτροφή και δεν προσπαθώ να ακυρώσω τίποτα, πίστεψε με δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος...όπως δεν αποδοκιμάζω κανένα σκύλο, για μένα όλα τα σκυλιά είναι τέλεια και άξια με τα καλά και τα κακά τους, απλά ανέφερα κάποιες μαρτυρίες μου.
Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο σε εκπαιδεύσεις και σε agility, όμως δεν έχω πάρει κάποια πιστοποίηση και δεν έχω τον χρόνο να πάω τον Ρότζερ σε εκθέσεις...Έχει δει τον Ρότζερ άνθρωπος που είναι μέσα στις εκθέσεις και μου έχει πει ότι είναι άψογος μορφολογικά, έχει όμως έντονο το στοιχείο της φύλαξης και της προστασίας της αγέλης και πρέπει αυτό να προσέξω...Έχω κάνει ειδικές εξετάσεις για το ζάκχαρο, για να δούμε τη διατροφή του σε υδατάνθρακες και σε ποιούς, αλλά και την κληρονομικότητα, ειδικές καρδιολογικές εξετάσεις, τέστ για κληρονομικά δερματικά και ένα σωρό άλλες!!! Κάθε μήνα δίνω ένα μεγάλο μέρος του μισθού μου για την φροντίδα του Ρότζερ, οπότε θέλω να πιστεύω ανεύθυνος δεν είμαι.
Ακόμα και για το ζευγάρωμα μια συζήτηση κάνουμε...πριν λίγες μέρες λανθασμένα έκανα μια δυμοσίευση για ζευγάρωμα, που ίσως και αν ζευγαρώσει!!!...ήθελα μια έπαφή με ανθρώπους που έχουν θυληκά για να μιλήσουμε και να γνωριστούμε...Αυτό!!!
Πέσατε όλοι να με φάτε δίχνωντας οργή και μένος...Συζήτηση κάνουμε!!!!!
 


GSD92

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2020
233
143
32
Ξέρεις ποιο είναι το χειρότερο; Οτι έχεις κάνει εγγραφή το 2020 και απ' τα γραφόμενά σου δεν βλέπω να έχεις διαβάσει/μάθει τίποτα. Μιλάμε εδώ για κληρονομικές εξετάσεις αίματος και εσύ γράφεις αρλούμπες. Στην τελική, εσύ θα κάνεις αυτό που νομίζεις, αλλά διάβασε και 2-3 πράγματα περί εκτροφής και περί της φυλής. Επίσης δεν καταλαβαίνω τι προσπαθείς να μας πείσεις... μιας και φαίνεται πως οι γνώσεις σου είναι σχεδόν ανύπαρκτες - είναι πολύ κρίμα που έχεις "χάσει" 3+ χρόνια σε αυτό το φόρουμ.
Έμαθα πολλά και με βοήθησε πολύ το φόρουμ και θέλω να πιστεύω ότι βοήθησα και εγώ κάποια μέλη.