Πυροφύλαξη στην Πάρνηθα


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Επειδή η αντιπυρική περίοδος πλησιάζει και η Πάρνηθα (και όχι μόνο) μας χρειάζεται, οι πιο κατάλληλοι να πουν για την εμπειρία της πυροφύλαξης είναι οι απλοί εθελοντές.
Στο πυροφυλακιο υπάρχει το βιβλίο της Σκιπιζας όπου ο καθένας μπορεί να γράψει για την εμπειρία του.
Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε κάποιες από αυτές για να δείτε τι χάνετε όσοι δεν το αποφασίζετε.

http://skipiza.blogspot.gr/
 


skar

Well-Known Member
22 Μαρτίου 2014
81
158
27
Ελλάδα
φαινεται αρκετα ενδιαφερουσα προταση... ισως το καλοκαιρι να προσελθουμε κ εμεις αν ειναι ακομα διαθεσιμο το προγραμμα!!!;)
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
αν ειναι ακομα διαθεσιμο το προγραμμα!!!
Οι υπεύθυνοι πυροφυλαξης εκπαιδεύονται ήδη για να είναι έτοιμοι όταν αρχίσουν οι πυροφυλαξεις.
Σαν απλός εθελοντής μπορείς οποιαδήποτε στιγμή (μέσα Μαΐου ως μέσα Σεπτεμβρίου) να δηλώσεις συμμετοχή και να ανέβεις ένα βράδυ στο βουνό.
Πάντα είναι διαθέσιμο το ''πρόγραμμα'' και πάντα έχει ανάγκη από εθελοντές.

Περισσότερες πληροφορίες:http://www.edasa.gr/
 






MarilenaG

Well-Known Member
29 Μαρτίου 2014
121
48
καταπληκτικη εμπειρια πρεπει να ειναι!!!
μακαρι να καταφερω να το κανω καμια φορα!! τα λατρευω αυτα!
 
  • Like
Reactions: manolo


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
καταπληκτικη εμπειρια πρεπει να ειναι!!!
μακαρι να καταφερω να το κανω καμια φορα!! τα λατρευω αυτα!
Είναι πιο εύκολο από ότι φαντάζεσαι.
Και είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία.
Είσαι και δίπλα.
Κανε το και θα με θυμηθείς ;)
Και επειδή θα σου αρέσει, κανε το νωρίς για να έχεις τον χρόνο να ξαναβρεθείς για προφύλαξη πολλές φορές.:D
 
  • Like
Reactions: MarilenaG


MarilenaG

Well-Known Member
29 Μαρτίου 2014
121
48
xaxa το προβλημα μου ειναι ενας ζηλιαρης αρραβωνιαστικος! :p
θα τον ριξω που θα παει!:D
 






milou LGD

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2013
386
230
μανωλο, υπαρχει μερος στην παρνηθα οπου μπορει να περπατησει ανθρωπος με σκυλο? κανονικο δασος, ελατα, νερα κτλ.
διαδρομη 2-3 ωρες περπατημα.

μολις διαβασα οτι στο δρυμο δεν επιτρεπεται...

δεν ενδιαφερομαι για πευκοδασος και πουρναρια, αυτα τα βρισκω και χωρις να χρειαστει να βαλω την αρκουδα στο αυτοκινητο...
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
μανωλο, υπαρχει μερος στην παρνηθα οπου μπορει να περπατησει ανθρωπος με σκυλο? κανονικο δασος, ελατα, νερα κτλ.
διαδρομη 2-3 ωρες περπατημα.

μολις διαβασα οτι στο δρυμο δεν επιτρεπεται...

δεν ενδιαφερομαι για πευκοδασος και πουρναρια, αυτα τα βρισκω και χωρις να χρειαστει να βαλω την αρκουδα στο αυτοκινητο...
Μέρος ιδανικό για βόλτα με σκύλο, ποδήλατο η και τα δυο μαζί είναι τα μπαχουνια. Από Βαρυμπόμπη προς τατοι, συνεχίζεις μετά το τατοι 2 περίπου χλμ και εφτασες. και γενικά όλη η περιοχή του Τατοΐου είναι ιδανική. Μπορεί να μην έχει έλατα αλλά σίγουρα θα σου αρέσει.
Αν τώρα ντε και καλά θες έλατα αφήνεις το αμάξι στην πηγή Τατοΐου(πάνω στον ίδιο δρόμο) και στην πηγή από την απέναντι πλευρά του δρόμου, ξεκινάει δασικός δρόμος με μπάρα όπου τον ακολουθείς για 1 χλμ περίπου ώσπου να βρεις μονοπάτι στα δεξιά του δρόμου. Σε βγάζει στην κορυφή ξεροβούνι (1120μ) με απίστευτη θέα και φανταστικό ηλιοβασίλεμα. Μπαίνεις οριακά μέσα στην απαγορευμένη ζώνη οπότε το νου σου και πάντα να έχεις τον έλεγχο του σκύλου σου.
Για την επιστροφή μπορείς να πάρεις το μονοπάτι για μακρυχωραφο αλλά μεγαλώνει αρκετά η διαδρομή. Άλλες διαδρομές απο μακρυχωραφο (χώρος αναψυχής πάνω από την Ιπ. πολιτεία) προς τα ψηλότερα μέρη. Υπάρχουν αρκετά μονοπάτια (τα έχουν πεζοπορικοι χάρτες, π.χ. ανάβαση, terain)
Καλές βόλτες με προσοχή και σεβασμό στο βουνό και τους κατοίκους του.

Υ.Γ:Τα μέρη που αναφέρω (μπαχουνια, περιοχή Τατοΐου) η και άλλα μέρη πχ στην δυτική Πάρνηθα: κάστρο φυλής, κορυφή άρμα(ανέβα και θα με θυμηθείς),σπηλιά πάνα είναι ναι μεν χωρίς έλατα(στο άρμα και στην διαδρομή προς σπηλιά πάνα θα συναντήσεις μερικά) αλλά πεύκα κυρίως, είναι όμως πανέμορφα με οργιώδη βλάστηση και δεν έχουν καμιά σχέση με τα πάρκα και άλση της Αθήνας.
Αν θες και άλλες διαδρομές η έχεις απορίες εδώ είμαι.;)
 
  • Like
Reactions: milou LGD


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Φίλες και φίλοι,

καθώς η αντιπυρική περίοδος άρχισε και ο καιρός έχει ζεστάνει αισθητά πια, ο ΕΔΑΣΑ ξεκινά και φέτος από το Σάββατο 31/5/2014 και για 28η συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα βραδινών πυροφυλάξεων στην Πάρνηθα.

Σκοπός των πυροφυλάξεων είναι ο εντοπισμός εστιών φωτιάς που θα μπορούσαν να απειλήσουν όχι μόνο το αλώβητο από την πυρκαγιά του 2007 δασικό κομμάτι της Πάρνηθας αλλά και περιοχές που ήδη ανακάμπτουν (φυσικά ή με αναδασώσεις). Οι πυροφυλάξεις διεξάγονται σε στεγασμένο χώρο (πυροφυλάκια Σκίπιζας και Μόλας) και μπορεί να λάβει μέρος σε αυτές οποιοσδήποτε, καθώς γίνονται υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων μελών του ΕΔΑΣΑ.

Από τη Τετάρτη 28 Μαΐου μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλεφωνικό μας κέντρο (ώρες 17.00 - 21.00) για να ενταχθείτε στις ομάδες πυροφύλαξης. Εάν θέλετε λοιπόν να συμβάλετε καθοριστικά στην προστασία της Πάρνηθας, να απολαύσετε την ανεπανάληπτη θέα από υψόμετρο 1.200μ., την καλοκαιρινή δροσιά του βουνού και την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς, επικοινωνήστε με τον Ε.ΔΑΣ.Α στα τηλέφωνα 2105200680-1 ή στείλτε μας ένα email στο [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής στην ιστοσελίδα μας www.edasa.gr.

Σας περιμένουμε!!
 
  • Like
Reactions: ghelly










manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Η Πάρνηθα είναι ένα πανέμορφο μέρος σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Δηλαδή είναι δίπλα στους μισούς κατοίκους της Ελλάδας. Δυστυχώς οι περισσότεροι Αθηναίοι αγνοούν την ύπαρξη αυτού του μαγικού βουνού.
Η Πάρνηθα αν και έχει καταπατηθεί και την έχουν κάψει αμέτρητες φορές, παραμένει ένα καταπράσινο βουνό με πολλά παρθένα μέρη.
Είναι υποχρέωση μας να την κρατήσουμε ζωντανή(έχω γράψει σε προηγούμενα μηνύματα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο κλίμα του λεκανοπεδίου με χαρακτηριστικοτερο παράδειγμα την φωτιά του '07 που κάηκε το 10% του βουνού και η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα ανέβηκε 2 βαθμούς. φανταστείτε να καεί όλη).

Προτείνω ανεπιφύλακτα στους Αθηναίους μια Κυριακή αντί να φάνε κάνα 2ωρο μες το αμάξι για να βρεθούν σε κάποια παραλία όπου θα είναι ο ένας πάνω στον άλλο σαν σαρδέλες, να πάνε μια βόλτα στην Πάρνηθα για να περιπλανηθουν στα υπέροχα μονοπάτια, να κάνουν πικ νικ σε κάποιο από τα αμέτρητα λιβάδια, να ξεχάσουν την μιζέρια της καθημερινοτητας, να ανακαλύψουν έναν παράδεισο δίπλα στο σπίτι τους που ούτε φαντάζονται.

Προτείνω μια προφύλαξη στο πυροφυλακιο της σκιπιζας με τον ΕΔΑΣΑ για όσους θέλουν να αδειάσει το μυαλό τους απο τα καθημερινά προβλήματα και να γεμίσει με υπέροχες εικόνες
από ένα βράδυ στο βουνό και στην φύση. Για να δουν πως είναι η απόλυτη ησυχία χωρίς τους θορύβους της πόλης, για να δουν πως είναι να φοράς μπουφάν ενώ έχει καύσωνα. Για να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία που θα θυμούνται για χρόνια.

-------------------------------------------------------
Αγ. Κωνσταντίνου 12, Ομόνοια, Τ.Κ. 104 31
τηλ.: 210-5200680, fax: 210-5200681

Τα γραφεία του Ε.ΔΑΣ.Α. είναι ανοιχτά κάθε Τρίτη 19:00 – 21:00 όλο το έτος

Το τηλ. κέντρο λειτουργεί κατά την αντιπυρική περίοδο: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 5.00 – 9.00 μ.μ. και εκτός αντιπυρικής περιόδου κάθε Τρίτη 19:00-21:00.

Αν θέλεις να συμμετάσχεις στις δραστηριότητες του Ε.ΔΑΣ.Α.συμπλήρωσε την ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης η στείλε την αίτηση με τοdoc αρχείο στο email ή το fax του συλλόγου μας. Μπορείς ακόμα να μας την φέρεις από τα γραφεία του συλλόγου μας.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Η Πάρνηθα και το δάσος της δεν είναι μόνο έλατα και ελάφια.
Είναι υπέροχα πευκοδάση στα χαμηλά, μοναδικά δάση από αιωνόβιες βελανιδιές(κυρίως στα βόρεια του βουνού), πανύψηλα πλατάνια(στην περιοχή πλατάνι όπου είναι μια μεγάλη έκταση με πλατάνια, υπάρχει μια πηγή όπου το νερό αναβλύζει μέσα από την κουφάλα ενός πλάτανου).
Είναι τα ζώα της όπως αλεπούδες, τσακάλια, λαγοί, κουνάβια, σκίουροι, αγριοκάτσικα, ελάφια, αγριογουρουνα(είχα δει 2 φορές) κ.α.
Είναι οι περίπου 40 πηγές που έχουν νερό χειμώνα καλοκαίρι.
Είναι οι σπηλιές, οι χαράδρες, η λίμνη και τα ποτάμια.
Είναι τα φυτά και τα μοναδικά λουλούδια της.
Ως και εξωτικές ορχιδέες έχει.
http://flowersofymittos.blogspot.gr/2014/06/orchidaceae.html

Η Πάρνηθα είναι μοναδική και περιμένει να την ανακαλύψετε.
 
  • Like
Reactions: Estranged and Gaara




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf