Αγορά Μολοσσού της Ηπείρου


Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
41
Aθήνα
Mε τη σειρά μου & αφού πω καλημέρα,να ρωτήσω και εγώ κάτι,μιας και είναι πολύ ενδιαφέρον το θέμα...
Πως γίνεται (και κατά Ογκουνσότο "πωτς γκένειν") να αναγνωριζεται μία φυλή από τη στιγμή που δεν υπάρχουν σταθερά πρότυπα στην Ελλάδα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένα σκυλί που μοιάζει με Μολοσσό μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιο λόγω της ανεπάρκειας του ίδιου του πλαισίου?Για να μην προσθέσω και αυτό που είπε ο Τάκης,ότι δηλαδή "Εδώ ο ίδιος ο "όμιλος" δεν δείχνει να πιστεύει στην ύπαρξη της φυλής"
Θενκ γιου @sea-mol !
 
  • Like
Reactions: fotis1960


Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.737
1.479
Illinois, USA
Θα κοιτάξω αυτά που μου στείλατε. Από εκτροφή Μολοσσών στην αρχαιότητα γνωρίζω μόνο ό,τι είχα διαβάσει για τους βασιλείς της Μακεδονίας που επιδίδονταν σε αυτήν για αιώνες. Σίγουρα ηταν εκτροφέας ο Αρχέλαος τον πέμπτο αιώνα, καθώς και εκείνο το ΟΥΦΟ ο Φίλιππας ο Ε τον τρίτο και δεύτερο αιώνα.

Κάπου επίσης αναγνώρισε ένας τύπος Ελληνικό Ποιμενικό στη Ζωφόρο του Βωμού της Περγαμου του δεύτερου αιώνα. Αρχαιολογία δεν ήτανε, αλλά δεν νομιζω ότι εχει άδικο. Το συγκεκριμένο σκύλο τον αποκάλεσε ΕΠ βαρέως τύπου που δεν ειμαι σίγουρη ότι ισχύει ως περιγραφή.

Α, μόλις το σκέφτηκα αυτο: θα κοιτάξω να ρωτήσω κανέναν αρχαιοζωολόγο που δουλεύει με ελληνικό υλικό να δω αν έχουν βρει καμια ταφή Μολοσσούς στη Μακεδονία ή την Ηπειρο. Νομιζω οι σκελετοί θα μας πούνε αρκετά. Δεν θυμάμαι όμως κανέναν από Βεργινα και έτσι.

Edit: @sea-mol: για τον πάπυρο που λες θα πρέπει να βρω το άρθρο ενός συναδέλφου στο Archiv fur Papyrusforschung που στη δεκαετία του 1970 είχε μαζέψει διαφορά πάπυρο λογικά. Θα εχει σίγουρα παραπομπή. Δυστυχώς δεν νομιζω ότι το έχουνε online, αλλά θα κοιτάξω στη βιβλιοθήκη την επόμενη φορά που θα πάω.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: sea-mol






kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
15
earth
sea-mol δεν είπα τίποτα για εσένα ή ότι το είπες εσύ αυτό

George A διαφωνώ οριζοντίως καθέτως και πλαγίως αλλά δεν θα κάτσω να το αναλύσω όπως και δεν σχολίασα τίποτα στο εν λόγω άρθρο του ανώνυμου συγγραφέα καθότι απαξιώ πλήρως.


Chris K.A. ποιός είπε δεν υπάρχουν πρότυπα?
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
@Chris K.A.
Πρότυπο υπάρχει, και ορίζει ένα πλαίσιο. Απλώς είναι αρκετά χαλαρό.
Αυτό όμως συνηθίζεται σε φυλές υπό αναγνώριση, μέχρι να υπάρξει αρκετή φαινοτυπική σύγκλιση των εκτροφικών αποτελεσμάτων και εν συνεχεία μπορεί να πάρει και πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις όπως σε διάφορες φυλές που τα πρότυπά τους έχουν αναθεωρηθεί.

Ουσιαστικά δηλαδή, η εθνική αναγνώριση, είναι απλώς ένα "πράσινο φως" για να αρχίσει μια εκτροφή με καταγεγραμμένα γεννεαλόγια εντός κυνολογικών διαδικασιών μέσω των ΒΕΑ.
Όταν τα ΒΕΑ φτάσουν σε αριθμό τέτοιο που να αποδεικνύουν για την fci την ύπαρξη ικανού πληθυσμού για την αναγνώριση φυλής, τότε πάμε σε διεθνή αναγνώριση, που είναι εν τέλει η όντως αναγνώριση.

Δεν ξέρω αν απάντησα στο ερώτημά σου
 






ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Η φωτογραφία στο άρθρο/πρότυπο που παραθέτεις Τάκη, τι δείχνει;
Μπαι δε γουέι, ωραίος ο παππούς, αν και δε νομίζω να ζει πλέον.
 
  • Like
Reactions: Dr.Key004




ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Ε, ναι, κανονικά το πρότυπο θα έπρεπε να γράφει:
"Λαιμός...μπλα, μπλα μπλα....σχηματίζει διπλό προγούλι. Φέρει καραβοαλυσίδα σεβαστού μεγέθους, σκουριασμένη κατά προτίμηση."
 


Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
Ρε μάγκες, εσείς που τα ξέρετε αυτά, για φωτιστε με: εξακολουθώ να διαβάζω για αρχαίους σκύλους για το μάθημα που ετοιμάζω για το φθινόπωρο και φυσικά πρέπει να πω για τους Μολοσσούς. Γιατί η Wilipedia λέει ότι ο Μολοσσός ειναι εξαφανισμένη φυλή (extinct) τη στιγμή που προφανώς εσείς βρίσκετε δείγματα της και την αναγνωρίζουνε στην Ελλάδα; Εκτός από την προσωπική σας εμπειρία, μπορείτε να μου δώσετε και βιβλιογραφία αν έχετε διότι έχω μαύρα μεσάνυχτα;

Ως συνήθως, σας μερσώ ιδιαιτέρως.
Καθως εψαχνα διαφορα για τα σκυλια, βρηκα αυτο και σε θυμηθηκα, ελπιζω να σου φανει χρησιμο. :)Παντως και χρησιμο να μην ειναι μπορεις να βρεις πολλες ενδιαφερουσες πληροφοριες για τα σκυλια!
 
Last edited:
  • Like
Reactions: spyv and Sara






ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Εννοώ πως το συγκεκριμένο site δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να ενημερωθεί κάποιος που ενδιαφέρεται. Απλά επειδή συνήθως στις κουβέντες περί ποιμενικών φυλών του ελλαδικού χώρου είμαστε οι ίδιοι και οι ίδιοι, θεώρησα πως ήταν σαφές.
 


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
Παιδια, χωρις παρεξηγηση, θα ήθελα αν δεν έχετε πρόβλημα και απλώς δεν έχετε συνειδητοποιήσει το τι καταλαβαινει απ΄τις συζητησεις σας ένας τριτος, που ενδιαφέρεται μεν, δεν έχει όμως τις γνώσεις, αλλα και δεν γνωριζει τα καθέκαστα εκ των έσω, να γίνετε κάπως πιο σαφείς, αναλυτικοί και περισσότερο επεξηγηματικοί. (όσο το δυνατόν φυσικά!)
Τις περισσότερες φορες τα πόστ, μου θυμίζουν ανταλαγη ΡΜ μεταξυ ατομων που γνωριζουν το θεμα και γι αυτό δεν χρειάζεται να γραψουν περισσότερα, αφού συνεννοούνται πλήρως και εύκολα με μισόλογα.:)
 
Last edited:


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
@epial
Όντως, κάποιες φορές ξεφεύγουμε νομίζοντας πως συζητάμε μεταξύ μας, αλλά δεν το κάνουμε εσκεμμένα. Είναι και το διάστημα που ήταν κλειστό το φόρουμ και τα λέγαμε αλλού.
 


Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
@ptf Ευχαριστω για την "διόρθωση" και διευκρίνιση. Εγω δεν εχω ιδέα για το τι εστι μολοσσος και απλα όταν βρήκα την σελίδα θυμήθηκα την Σαρα που έψαχνε γι αυτούς και της την έδειξα. Απο εκει και πέρα ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, όπως και εσείς, στο φόρουμ που μπορείτε να μας βάζετε στον ίσιο δρόμο! :)

υ.γ. Μήπως μπορείτε να ρίξετε μια μάτια στην ίδια σελίδα εκει που ερμηνεύει το πρότυπο του Γερμανικού Ποιμενικού και να μου πείτε σε πμ για το αν ειναι σωστά αυτά που λεει ή οχι;; Σαν αρχαρια στο θέμα μου φάνηκαν εντάξει αλλα αυτά που είπατε πιο πανω με ανησύχησαν.
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Υποθέτω πως αν ανοίξετ ένα νέο θέμα σχετικά με την ερμηνεία του προτύπου ΓΠ, θα πάρετε απαντήσεις από τα μέλη που ασχολούνται με τη φυλή. Εγώ δεν ασχολούμαι με ΓΠ, μόνο με ορεινούς και πλέον αποκλειστικά με ελληνικά τσοπάνια, οπότε μάλλον δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.046
patra
grdane.blogspot.com
τελικα δηλδ κι επιστρεφοντας στο αρχικο ποστ...
για να αποκτησει κανεις ελληνικης ποιμενικης φυλης κουταβι πρεπει να το ψαξει οπως ακριβως και στις υπολοιπες φυλες...
μια μικρη ( ?) διαφορα λογω της προσφατης (?)αναγνωρισης της φυλης... εχουν ενα ελαφρυντικο τα σκυλια να μην εχουν "χαρτια"...(?)
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3