Το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ


Venilil

New Member
3 Φεβρουαρίου 2014
2
10
Porto Rafti
www.venilil.com
ΜΕΡΟΣ 1ο...

ΙΣΤΟΡΙΑ: Πιστεύεται ότι τα Σπάνιελ αναγνωρίστηκαν σαν μια γενική κατηγορία σκύλων εδώ και τουλάχιστον 2.500 χρόνια. Βλέποντας κάποια σκυλιά να κυνηγούν τα κουνέλια τα ονόμασαν Σπάνιελ ή «σκυλιά των κουνελιών.» Το όνομα προκύπτει από την καρχηδονιακή λέξη για το κουνέλι η οποία είναι, span. H ίδια λέξη είναι η ρίζα των λέξεων Spain και Hispania. Το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ κατάγεται από το Σπάνιελ που κατοίκησε στη Μεγάλη Βρετανία το δέκατο τέταρτο αιώνα και χρησιμοποιήθηκε για το κυνήγι πουλιών με δίχτυα αλιείας. Αναπτύχθηκε από τους βρετανούς κτηνοτρόφους και τον δέκατο όγδοο αιώνα χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι μπεκάτσας (woodcock) απ’ όπου πήρε και το όνομα του. Η φυλή αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Αγγλικό Όμιλο το 1892. Σήμερα, αυτή η πολύ δημοφιλής φυλή, η πιο γνωστή και η πιο κοινή των Σπάνιελ, θεωρείται πρότυπο κατοικίδιου ζώου.

ΓΕΝΙΚΑ: Αν υπάρχει μια φράση που να χαρακτηρίζει απόλυτα το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ είναι η εξής: «Ένα μεγάλο σκυλί σε μικρό σώμα.» Μεγάλο σε εξυπνάδα, προσωπικότητα, ομορφιά, ενεργητικότητα, αφοσίωση, αλλά πάνω απ όλα μεγάλο στη ψυχή. Παγκοσμίως το πιο δημοφιλές Σπάνιελ της κατηγορίας του, γιατί συνδυάζει πολλά χαρακτηριστικά διαφόρων φυλών σε μια. Εξαιρετικός σκύλος: οικογένειας/συντροφιάς, κυνηγιού, εκπαίδευσης (agility - pet therapy) και εξαίρετος στο να προειδοποιεί για το “κακό/ξένο”. Το βολικό του μέγεθος (ούτε πολύ μικρό – ούτε πολύ μεγάλο) τον καθιστά τον τέλειο σύντροφο για όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες μιας οικογένειας, γι αυτό άλλωστε είναι και μια από τις πιο περιζήτητες ράτσες. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά όλα αυτά που κάνουν το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ τόσο μοναδικό.



ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ, ως κυνηγόσκυλο επαναφοράς/ξεπετάγματος & νερού, είναι αθλητικό, δυνατό, με γερή κατασκευή σώματος/κοκάλων, χαρούμενο, ρωμαλέο, ευφυές, ανθεκτικό, ισορροπημένο, έτοιμο ανά πάσα στιγμή για κάθε πρόκληση ή παιχνίδι και με μια ασταμάτητη κίνηση χαρούμενης και ζωηρής ουράς που τον χαρακτηρίζει πιο πολύ απ’ όλα!
Το σωστό εμφανισιακά Αγγ.Κόκερ πρέπει να μας δίνει ένα τετράγωνο περίγραμμα σώματος, συμπαγές, με γερούς μύες και καλά ανεπτυγμένο θώρακα & στήθος. Το ιδανικό ύψος για τα αρσενικά: 39cm-41cm & βάρος: 13-15kg ενώ για τα θηλυκά ιδανικό ύψος: 38cm-39cm & βάρος 12-14kg. To κεφάλι σε ισορροπία μεγέθους με το σώμα, τετράγωνο ρύγχος με ευκρινές «στοπ» στο μέσον της απόστασης μεταξύ ακρορρινίου και ινιακής απόφυσης. Τα μάτια σκούρα καστανά ή καστανά, ποτέ ανοιχτόχρωμα, γεμάτα χωρίς να προεξέχουν, με την αξιολάτρευτη έκφραση ευφυΐας, ευγένειας, χαράς & θαυμασμού που τους διέπει. Τα αξιοζήλευτα μακριά αυτιά, χαμηλά τοποθετημένα αλλά στην ίδια ευθεία με τα μάτια, καλυμμένα από μακρύ, ίσιο, μεταξένιο τρίχωμα. Ο λαιμός μέτριου μήκους, συμπαγής & μυώδης. Τα πόδια γερά και δυνατά, μεσαίου ύψους (σε αρμονία πάντα με το υπόλοιπο σώμα) πατούν γερά. Οι γωνιώσεις μπρος – πίσω, μέτριες, χωρίς υπερβολές με τη σωστή κλίση για μεγάλη ώθηση στη κίνηση. Πέλματα σφικτά και δυνατά, με χονδρές πατούσες, όπως της γάτας. Η κίνηση πάντα χαρούμενη - ποτέ διστακτική ή φοβισμένη, με τα δυνατά και αθλητικά τους πόδια να καλύπτουν το έδαφος καλά. Το τρίχωμα ίσιο, μαλακό, πλούσιο & μεταξένιο ποτέ υπερβολικό, φουντωτό, σκληρό ή σγουρό.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Ένας σκύλος γεμάτος ζωή, χαρούμενος, στοργικός, ενθουσιώδης, ευγενικός, αφοσιωμένος, γεμάτος ενέργεια και όρεξη για παιχνίδια, αθλητικός, λάτρης του νερού και του φαγητού (!) στοργικός, ευαίσθητος, υπάκουος, φιλικός με όλους τους ξένους και ιδιαίτερα με τα παιδιά. Χαρακτηριστικά όπως νευρικότητα, επιθετικότητα, και αδικαιολόγητος φόβος είναι άκρως ανεπιθύμητα & διόλου επιτρεπτά.

XΡΩΜΑΤΑ: Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει το Αγγλικό Κόκερ Σπάνιελ τόσο ξεχωριστό είναι η τεράστια ποικιλομορφία χρωμάτων που διαθέτει. Με πάνω από 16 επίσημα αναγνωρισμένα χρώματα από την FCI και το Αγγλικό πρότυπο, ίσως να είναι και η μοναδική φυλή που έχει τόσα πολλά. Γι αυτό και χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες. Μονόχρωμα: μάυρο, καφέ (χρυσαφί), συκωτί, μαύρο με πύρηνα σημάδια, συκωτί με πύρηνα σημάδια και το πιο σπάνιο χρώμα το sable. Σε αυτή την κατηγορία το άσπρο είναι ανεπιθύμητο, αλλιώς επιτρέπεται ελάχιστα και μόνο στο στήθος. *Δίχρωμα: Σε αυτή τη κατηγορία έχουμε και δυο επιπλέον υπό-κατηγορίες. Τα στικτά (δλδ με πιτσιλιές) και τα καθαρά (με στάμπες)
Στικτά: Μπλέ στικτό, σοκολατί στικτό, πορτοκαλί στικτό, λεμονί στικτό, και οι “εκδόσεις” αυτών με πύρηνα σημάδια. Καθαρά: Άσπρο-μαύρο, άσπρο – σοκολατί, άσπρο – πορτοκαλί, άσπρο – λεμονί & άσπρο – μαύρο με πύρηνα σημάδια.
*Σε αυτή τη κατηγορία κύριο ρόλο έχει το λευκό και πρέπει πάντα να υπάρχει.
Στα καθαρά πρέπει να καλύπτει το περισσότερο μέρος του σώματος.
Άσπρο Κόκερ (σκέτο) ΔΕΝ υπάρχει.



ΥΓΕΙΑ: Όπως με τις περισσότερες δημοφιλείς ράτσες, έτσι και τα Αγγλικά Κόκερ Σπάνιελ πάσχουν από συγκεκριμένες κληρονομικές ασθένειες που θα πρέπει να ελέγχονται πάντα είτε μέσω του ίδιου του σκύλου είτε μέσω των προγόνων του για τη διασφάλιση της υγείας του. Η φυλή προσβάλλεται από οφθαλμικές παθήσεις, νεφροπάθειες, γλαύκωμα, εντρόπιον, ανωμαλίες του αιμοπηκτικού και πιο σπάνια, από δυσπλασία του ισχίου. Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες είναι: Το PRA (Progressive Retinal Atrophy = Προϊούσα ατροφία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα) μια ασθένεια του ματιού, η οποία οδηγεί στην ολική τύφλωση του σκύλου και δεν θεραπεύεται και το FN (Familial Nephropathy = Οικογενής Νεφροπάθεια) μια ασθένεια των νεφρών, η οποία εξελίσσεται ραγδαία, δεν θεραπεύεται και οδηγεί στο θάνατο.
Τα εντυπωσιακά, μακριά αυτιά των Αγγ.Κόκερ θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Ωτίτιδες & μυκητιάσεις παρατηρούνται πολύ συχνά. Η εσωτερική περιοχή γύρω από το αυτί πρέπει να είναι πάντα περιποιημένη, οι τρίχες κοντά κουρεμένες ώστε να αερίζεται το αυτί καθημερινώς και επιβάλλεται σωστός καθαρισμός των αυτιών τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. (Ζητήστε υπόδειξη από τον κτηνίατρο σας.)
Επίσης, τα Αγγ.Κόκερ εξαιτίας του τριχώματος τους και του χαμηλού ύψους συνηθίζουν να μαζεύουν διαφόρων ειδών αγκάθια απ τη βόλτα, που μερικά από αυτά, εάν δεν τα αφαιρέσει ο σκύλος ή εμείς, μπορούν να γίνουν άκρως επικίνδυνα εισχωρώντας μέσα στο σώμα του σκύλου. (πχ άγανο)
Εν κατακλείδι, ένα Κόκερ καλής και προσεγμένης εκτροφής, με την κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατρική μέριμνα, μπορεί να φτάσει ως και τα 16 χρόνια ζωής. (Έχει σημειωθεί περίπτωση θανάτου Κόκερ από γηρατειά στα 19!)

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ: H όμορφη εμφάνιση του Αγγλικού Κόκερ Σπάνιελ που βλέπουμε και μας εντυπωσιάζει, θέλει πολύ μεράκι και φροντίδα για να διατηρηθεί. Είναι μια αρκετά απαιτητική φυλή σε αυτόν τον τομέα. Θέλει τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα βούρτσισμα/χτένισμα για την αποφυγή/επίλυση κόμπων & για να φεύγουν οι περισσότερες νεκρές τρίχες. Τουλάχιστον 4 φορές το χρόνο κούρεμα από επαγγελματία και τουλάχιστον 2 φορές το μήνα μπάνιο & στέγνωμα με σεσουάρ. Τα αυτιά, όπως προανέφερα, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα (βλ. υγεία) όπως και οι πατούσες, όπου εκεί το τρίχωμα μεγαλώνει γρήγορα και αν δεν κουρευτεί, δεν αερίζεται η περιοχή = κίνδυνος μυκητιάσεων ή εισχώρηση ξένων σωμάτων. Οι απαιτήσεις περιποίησης ενός εκθεσιακού Αγγ.Κόκερ είναι πολύ μεγαλύτερες και πιο δεξιοτεχνικές. Ζητήστε συμβουλές και βοήθεια από τον εκτροφέα σας.



Συνεχίζεται...
 


Venilil

New Member
3 Φεβρουαρίου 2014
2
10
Porto Rafti
www.venilil.com
ΜΕΡΟΣ 2ο...

ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Αγγ.Κόκερ που δεν έχει όρεξη για τροφή και γενικά είναι καχύποπτο ή επιλεκτικό ΔΕΝ είναι Κόκερ! Όλα τα κυνηγετικά σκυλιά λατρεύουν το φαγητό και πόσο μάλλον τα Σπάνιελ και ιδιαίτερα τα Αγγλικά Κόκερ! Μπορούν να φάνε τα πάντα και έχουν τάση προς λαιμαργία, γι αυτό η διατροφή τους θέλει πολύ καλό προγραμματισμό και μόνο μαζί με την κατάλληλη εξάσκηση θα διατηρηθούν στο ιδανικό βάρος. Καλό είναι να μοιράζετε το φαγητό τους σε δυο ή και τρεις μερίδες κατά την διάρκεια της ημέρας για να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός τους, και πολύ προσοχή στα μεζεδάκια, σε ποσότητα και είδος.

ΑΣΚΗΣΗ:
Ενέργεια και διάθεση για παιχνίδι 24/7! Το Αγγ.Κόκερ είναι πολύ αθλητικό και ζωηρό σκυλί, έχει ανάγκη από εκτόνωση κάθε μέρα και σε καμία περίπτωση δεν είναι σκύλος για κάποιον που κάνει καθιστική ζωή ή που βαριέται εύκολα. Εάν μένει σε διαμέρισμα: 4 βόλτες την ημέρα (15λ η κάθε μια) και 1 ώρα τρέξιμο/παιχνίδι είναι αρκετό. Αυτό όμως που θα λατρέψει είναι βόλτες στην εξοχή, σε δάση, πάρκα, και φυσικά κολύμπι στη θάλασσα ή και σε λίμνες. Με λίγα λόγια, να είναι όσο πιο κοντά στο φυσικό του περιβάλλον και να κάνει επαναφορά.




ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ:
  • Τα Αγγ.Κόκερ βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη (μίνι, μεσαίο, μεγάλο) Μύθος! Το Αγγλικό Κόκερ έχει ένα μέγεθος. Αρσενικά: 39-41εκ και θηλυκα: 38-39εκ. Πολλοί τα μπερδεύουν με τα Αμερικάνικα Κόκερ Σπάνιελ, με τα Αγγλικά Σπρίνγκερ Σπάνιελ ή ακόμα και με τα Αγγλικά Σέττερ. Διαφορετικές ράτσες – διαφορετικά πρότυπα.

  • Τα Αγγ.Κόκερ είναι ή μαύρα ή κανελί. Μύθος και μάλιστα ελληνικός! Δυστυχώς στην Ελλάδα ο κόσμος γνωρίζει μόνο αυτά τα δύο χρώματα, κυρίως λόγω του εμπορίου των πετ-σοπ και από παραπληροφόρηση. Είναι κρίμα μια τόσο ποικιλόχρωμη φυλή να περιορίζεται μόνο σε αυτά τα δυο χρώματα. (βλ.παρ. ΧΡΩΜΑΤΑ)

  • Τα Αγγ.Κόκερ μπορούν να γίνουν επιθετικά, (Σύνδρομο Αιφνίδιας Επιθετικότητας – Rage Syndrome) γαυγίζουν πολύ και κάνουν πολλές σκανταλιές. Κακός μύθος! Ένα Αγγ.Κόκερ που είναι επιθετικό, νευρικό ή φοβικό δεν είναι Κόκερ γιατί δεν είναι χαρακτηριστικά αυτά της φυλής αλλά αποτέλεσμα κακής εκτροφής (αιμομιξίες, puppy mills, κ.ο.κ) Αγγ.Κόκερ που έχουν γεννηθεί μέσω επιλεκτικής και προσεγμένης εκτροφής ΔΕΝ έχουν εμφανίσει ΠΟΤΕ τέτοια κρούσματα. Όσο για το δεύτερο σκέλος, τα Αγγ.Κόκερ ΔΕΝ γαυγίζουν ούτε κάνουν περισσότερες σκανταλιές από οποιαδήποτε άλλη ράτσα. Θα γαυγίσουν για να προειδοποιήσουν τον ιδιοκτήτη, μερικές φορές απ τη χαρά τους και τον ενθουσιασμό τους και αν δουν κάποια γάτα. Ποτέ όμως χωρίς λόγο. Εάν ένας σκύλος κάνει πολλές σκανταλιές μέσα στο σπίτι, προφανώς δεν φταίει ο ίδιος ο σκύλος αλλά ο ιδιοκτήτης, γιατί η συμπεριφορά αυτή δηλώνει έλλειψη άσκησης, προσοχής και εκτόνωσης. Είπαμε ότι τα Αγγ.Κόκερ είναι πολύ ενεργητικά ζώα και έχουν ανάγκη από άσκηση, παιχνίδι και επαφή/συνεργασία με τον άνθρωπο τους.

  • Τα Αγγ.Κόκερ μπορούν να ζήσουν στο μπαλκόνι/κήπο. Απαγορευτικός μύθος! Περιορίζοντας το στο μπαλκόνι ή στο κήπο του σπιτιού το έχετε ουσιαστικά “σκοτώσει.” Θα μετατραπεί σε ένα θλιμμένο, δυστυχισμένο, νευρικό και φοβικό σκυλί. Είναι μια ράτσα άκρως ανθρωποκεντρική, έχει ανάγκη από παρέα και συντροφιά 24/7 και οπουδήποτε αλλού εκτός από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον θα τον κάνει ένα ανούσιο υπαρξιακά σκύλο με πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

  • Τα Αγγ.Κόκερ δεν κυνηγούν πλέον. Μύθος! Τα Αγγ.Κόκερ εκτράφηκαν αρχικά γι αυτόν το σκοπό και είναι εξαιρετικά κυνηγόσκυλα. Όλα έχουν το ένστικτο, τη μύτη και την όρεξη να δουλέψουν γι αυτό. Είναι η φύση τους εξ άλλου. Με τη κατάλληλη εκπαίδευση και στα σωστά χέρια μπορούν να κάνουν θαύματα, ασχέτως αν δεν προτιμούνται πλέον, τόσο πολύ, λόγο τριχώματος ή μεγέθους. Εξού και η δημιουργία δυο διαφορετικών τύπων Αγγ.Κόκερ Σπάνιελ: ο εργασιακός/κυνηγητικός και ο εκθεσιακός/συντροφιάς, χωρίς ο ένας να αναιρεί τις ιδιότητες του άλλου. Οι διαφορές είναι περισσότερο μορφολογικές.

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΓΓ.ΚΟΚΕΡ:
Το Αγγ.Κόκερ είναι ένα ευχάριστο ζώο – ευχάριστο στη σχέση του με εσάς και την υπόλοιπη οικογένεια, αλλά ακόμη και με άγνωστους ανθρώπους ή άλλα σκυλιά. Νιώθει όμορφα όταν δουλεύει, αλλά και όταν παίζει. Είναι η αισιοδοξία προσωποποιημένη. Σηκώνεται κάθε πρωί με τη προσμονή μιας υπέροχης μέρας που ελπίζει ότι θα του φέρει διασκέδαση, άφθονη τροφή και ποιος ξέρει τι άλλες περιπέτειες! Θα σας ακολουθεί παντού μέσα στο σπίτι. Θέλει να ξέρει με τι ασχολείστε και, αν υπάρχει προοπτική διασκέδασης, θέλει να συμμετέχει οπωσδήποτε. Θέλει να μοιράζεται τη χαρά του με όλους και, αν αυτό σημαίνει ότι θα πηδήσει πάνω σας με λασπωμένα πόδια, να το πάρετε καλοπροαίρετα ως έκφραση της διάθεσής του! Εάν δεν μπορεί να σας συνοδεύσει κάπου θα εκφράσει τη λύπη του (και μάλιστα έντονα!), αλλά θα αποδεχτεί την κατάσταση και θα προσπαθήσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Όταν θελήσετε να ψαλιδίσετε το τρίχωμα των ποδιών του θα προσπαθήσει να ξεγλιστρήσει, εάν όμως παραμείνετε ανυποχώρητος θα το πάρει απόφαση και θα το ρίξει στον ύπνο πάνω στο τραπέζι. Η συμπεριφορά του επιβάλλει να είστε ήπιοι αλλά σταθεροί απέναντι του, γιατί είναι αρκετά έξυπνο για να καταλάβει ότι, αν πετύχει κάτι μια φορά, μπορεί να το πετύχει και πάλι και πάλι…

Αποκτώντας ένα Αγγ.Κόκερ όχι απλά αποκτάτε ένα κατοικίδιο αλλά ένα νέο μέλος της οικογένειας, που θα κάνει τα πάντα για να σας ευχαριστήσει και θα σκορπά την αγάπη του και τη χαρά του σε όλα τα μέλη ανιδιοτελώς.

Της Αιμιλίας Μπαρουτσάκη
 


kostaskoker

Member
6 Μαρτίου 2014
18
44
..συμφωνώ! έζησα με Κόκερ 17 χρόνια και 3 μήνες... από καλά αίματα που είχε απολύτως τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται.

...Κάρμα μου πάντα θα είσαι στην καρδιά μου
karma.jpg
 




Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
  • Like
Reactions: mareco