Ηλικια για εκμαθηση τουαλετας


kwstas1243

Member
30 Ιουνίου 2015
6
8
29
Γεια σας, το ξερω οτι εχουν αφιερωθει πολλες συζητησεις σε αυτο το θεμα αλλα σαν καινουριος σκυλο-γονιος εχω καποιες ακομα αποριες.
Εχω ενα κουταβακι το οποιο το εχω απο 6 εβδομαδων (το ξερω οτι την πηρα μικρη απλα οι συνθηκες ηταν τετοιες οι οποιες δεν επετρεπαν να περιμενω) πλεον εχει γινει 8 εβδομαδων. Απο την πρωτη στιγμη που την εφερα στο σπιτι της εφτιαξα ενα περιφραγμενο χώρο αρκετα μεγαλο σε μια γωνια του σπιτιου, κατι σαν αυτοσχεδιο crate διοτι δεν ειχα την οικονομικη δυνατοτητα να αγορασω ενα. Της εβαλα εκει μεσα το κρεβατακι της και τον υπολοιπο χωρο τον καλυψα με πανες. Παρατηρησα οτι αυτες τις πανες τις λερωνε μονο οταν ξυπναγε το βραδυ και ηθελε τσισα της, ολη την υπολοιπη ημερα εκλαιγε για να βγει εξω χωρις να τα κανει μεσα και με το που την εβγαζα τα εκανε.
Σκεφτηκα οτι ισως οι πανες ειναι πολυ κοντα με το κρεβατι της και για αυτο το λογο δεν τα κανει εκει οποτε αποφασισα να προσπαθησω να της μαθω να τα κανει σε μια γωνια στο μπαλκονι οπου εστρωσα και παλι πανες. Ξεκινησα να την πηγαινω εκει οταν ηξερα οτι θα ηθελε να τα κανει ή οταν τα εκανε αλλου να την παιρνω και να την πηγαινω εκει. Καθε φορα που υπηρχε επιτυχια υπηρχε και η σχετικη επιβραβευση (λιχουδια,χαδια). Αφιερωσα πολυ χρονο και ημουν συνεχεια απο πανω της για να της δειχνω ποιο ειναι το σωστο. Περασαν δυο εβδομαδες χωρις καποιο ουσιαστικο αποτελεσμα, μπορει να παει μονη της περιστασιακα 1/10 φορες και πολλες φορες θεωρω οτι ειναι και τυχαιο.
Επισης εχω παρατηρησει οτι τα κακα της τα κανει καπου πιο ησυχα και σχεδον ποτε εκει οπου κανει τσισα της.
Θεωρειται οτι εχω κανει κατι λαθος ;
Μηπως ηταν πολυ μικρη για να μαθει οταν της ξεκινησα την εκπαιδευση και τωρα που ειναι 2 μηνων θα πρεπει να ξεκινησω απο την αρχη σαν να την πηρα τωρα ;
Γενικα ποσο χρονο χρειαζονται τα κουταβια για να μαθουν που να τα κανουν ;
Ευχαριστω.
 








Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
38
Απλα..παραειναι μικρη!
Μην περιμενεις θαύματα!
Ετσι οπως τα πες δεν εντοπισα καπου κατι λαθος, θα σου λεγα να την μαθεις να τα κανει εξω αλλα δεν νομιζω να χει τελειωσει τα εμβολια της...πραγματι δεν τους αρεσει να λερωνουν εκει που κοιμουνται...
Θα σου πω το εξης για να παρεις θάρρος (ή να καταρρακωθεις τελειως :D) εγω την Ηρα την πηρα 45 ημερων κ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ να εμπεδωσουμε το που πρεπει να τα κανουμε 5 μηνων (αλλοι αργησαν ακομη περισσοτερο)
μπορει να ακουγεται απλο το potty training αλλα στην πραξη οι περισσοτετοι μπαστουνια τα βρίσκουμε!
Τιποτα, μην αγχωνεσαι, ολα μεστο προγραμμα ειναι...απλα υπομονη, επιμονη, συνεπεια! Δεν μπορείς να κανεις κατι αλλο!
 


kwstas1243

Member
30 Ιουνίου 2015
6
8
29
χαχαχα σ'ευχαριστω, να μειωσω τις προσδοκιες μου τουλαχιστον γιατι στα site που διαβαζω το παρουσιαζουν τοσο ευκολο!
Επισης ακομα μια ερωτηση επειδη ακριβως ο χωρος που της εχω φτιαξει ειναι μικρος, της εφτιαξα ενα πολυ μεγαλυτερο χωρο στο μπαλκονι για να μπορω να την αφηνω και μονη της καποιες ωρες καθως μεχρι στιγμης δεν την ειχα αφησει ποτε μονη της στο σπιτι (μιλαω για 1-2 ωρες οχι πολυ και εννοειται πως για πολλους λογους δεν μπορω να την αφησω μονη της μεσα στο σπιτι ελευθερη). Αν της βαλω και ενα σπιτακι πιστευετε οτι θα εχει προβλημα να μενει εκει περα ; τουλαχιστον για τωρα που ειναι καλοκαιρι και δεν εχει κρυο
 




Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
38
:ROFLMAO: Ειμαι η πλέον ακαταλληλη να σε συμβουλεψω επαυτου..εμενα κοντευει 3 κ ακομη μονη της δεν την εχω αφησει (δικα μου κολληματα αυτα...)
Απλα για το σπιτακι, κ αυτο, θα πρεπει να της το μαθεις, δεν ειναι δλδ οτι θα το δει κ θα πει "αα ωραια καινουρια φωλια"
(Εγω ακομη κλαιω τα λεφτα πουχα δωσει για το σπιτακι της :LOL:)
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Κανενα σκυλι που εχει ερθει στα χερια μου, δεν εχει μαθει σε πανες. Ολα προτιμουσαν τις εφημεριδες ;) Στην πανα ξαπλωναν. :p

Τι εκανα εγω: Εβαζα 2 εφημεριδες την 1 πανω στην αλλη για καλυτερη απορροφητικοτητα σε μια γωνια στο χωρος του. Δε γεμιζα ολο το χωρο του γιατι το αντιλαμβανεται σαν συνεχεια του κρεβατιου. Τον παρακολουθουσα,οποτε ηθελε πιπι, τον εβαζα πανω στην εφημεριδα.

Επισης, ειχα εφημεριδες σε αλλα 2 μερη του σπιτιου και στο μπαλκονι. Οποτε ηθελε να κανει, το πηγαινα στην κοντινοτερη εφημεριδα. Δεν αντεχουν να κανουν αποσταση οταν ειναι πολυ μικρα κ τους φευγουν. Το σκυλι δεν λερωνει στο ιδιο μερος που κανει πιπι. Αλλου το πιπι, αλλου τα κακα. Καθως μεγαλωνε, εβγαλα τη 1 εφημεριδα απο το σπιτι. Αργοτερα εβγαλα κ την αλλη και αφησα μονο του μαπλκονιου. Σιγα-σιγα, εφυγαν ολες οι εφημεριδες. ;)

A! Δεν αφηνουμε ποτε λερωμενη εφημεριδα. Δεν πανε να ξαναλερωσουν σε λερωμενο μερος!
 
  • Like
Reactions: kwstas1243


vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
  • Φτιάχνεις πιο μικρό crate-χώρο ή τοποθετείς ένα χώρισμα σε αυτό που έχεις ήδη έτσι ώστε το σκυλί εκεί που περιορίζεται να μην έχει τη δυνατότητα να λερώσει (γιατί δε θα λερώσει εκεί που κοιμάται)
  • Κάθε 3 ώρες - ή όποτε έχεις εντοπίσει ότι το κουτάβι δε μπορεί να κρατηθεί άλλο αλλά όχι παραπάνω απο αυτό το διάστημα - το βγάζεις έξω και το πας στο επιθυμητό σημείο για να λερώσει (κατά τη γνώμη μου και αν υπάρχει η δυνατότητα θα έλεγα απευθείας σε χώμα, όχι πάνες γιατί συχνά τις μπερδεύουν με τα χαλιά)

Κατά τη γνώμη μου -πάλι- δε θα πρέπει να δίνεις στο σκυλί την εναλλακτική να σου λερώσει το σπίτι, ας λερώσει στη βεράντα.
 
  • Like
Reactions: kwstas1243


Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
47
Νίκαια
Είναι πολύ κουτάβι ακόμα και δεν έχει καν τον έλεγχο της κύστης της, έλεγχο που αποκτάει μετά την 12 εβδομάδα. Πρέπει να έχει "αδειάσει" το σκυλί πριν μπει στο crate, αλλιώς υπάρχει περίπτωση να έχει ατύχημα και μέσα σε αυτό σε αυτή την ηλικία.

Πάντα πρέπει να τη πηγαίνεις/οδηγείς στο προκαθορισμένο σημείο, μετά από φαγητό ή παιχνίδι.

Καθιέρωσε ένα πρόγραμμα φαγητού, συγκεκριμένων ωρών και μετά από κάποια ώρα το βράδυ, να της παίρνεις και το νερό.

Μέχρι συνήθως την ηλικία των 6 μηνών, να περιμένεις κάποια ατυχήματα να συμβούν. Σκοπός σου είναι να εκμηδενίσεις τις πιθανότητες.

Όλες τις φορές που είχα ατύχημα από κουτάβι μέσα στο σπίτι, ΠΑΝΤΑ ήταν δικό μου λάθος. Είτε αγνόησα σημάδια που μου έδιναν, είτε καθυστέρησα να τα βγάλω έξω (και 5 λεπτά αρκούν για να κάνουν τη ζημιά).
 
  • Like
Reactions: kwstas1243


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Είναι ακόμα μικρή, αλλά ίσως όχι και τόσο. Το λέω γιατί από ό,τι κατάλαβα θεωρεί ολόκληρη την περίφραξη (αυτοσχέδιο πάρκο) σπίτι της και αρνείται να τη λερώσει. Κρατιέται. Τα σκυλιά όσο μικρότερα, τόσο μικρότερη ακτίνα γύρω από το κρεβάτι τους θεωρούν προσωπικό τους χώρο, ώστε να τον διατηρούν καθαρό.. Μεγαλώνοντας, αυτός ο χώρος στο μυαλό τους σταδιακά αυξάνεται, ώστε να καταλήξουν να θεωρούν και δικό τους προσωπικό χώρο ολόκληρο το σπίτι οπότε να μην το λερώνουν.

Για αυτό κρατιέται μέχρι να τη βγάλεις έξω από εκεί. Πολύ θετικό αυτό. Τα σκυλιά που προέρχονται από puppy mil, για παράδειγμα, είναι μαθημένα να τα κάνουν εκεί που κοιμούνται, και αυτό κάνει την όλη εκπαίδευση πολύ δυσκολότερη. Η εκπαίδευση για τα τσίσα και τα κακά με προβλημάτισε κι εμένα πολύ όταν πήρα 2,5 μηνών τη Μούζη. Δοκίμασα πολλά. Τις εφημερίδες και τις πάνες τις μπέρδευε με τα πατάκια και τα χαλιά, και αυτό μου τα έκανε δυσκολότερα αντί να βοηθήσει. Στο τέλος κατέληξα στο ότι όλα αυτά είναι ημίμετρα.

Ήξερα ότι ήθελε να κάνει τσίσα περίπου κάθε 4 ώρες, και κακά μέσα στο επόμενο 10λεπτο μετά το γεύμα της. Εφάρμοσα με στρατιωτική πειθαρχεία το παρακάτω που ομολογουμένως ήταν και κάπως κουραστικό, αλλά σε μία εβδομάδα είχε πιάσει και πολύ καλά μάλιστα το νόημα. Στην περίπτωσή σου, όπου crate βάλε πάρκο.

Με ξυπνητήρι ακόμα και μέσα στη νύχτα, έκοβα τον ύπνο μου για να τη βγάλω από το crate και να την κατεβάσω στο δρόμο, όπου ήταν για εμένα το επιθυμητό μέρος για να τα κάνει, πάντα με επιβράβευση και λιχουδιά φυσικά. Με υπομονή. Δεν έφευγα αν δε τα έκανε, είτε κακά είτε τσίσα. Καλό είναι όσο κρατάει η πράξη να της επαναλαμβάνεις και τη λέξη κλειδί.. "τσίσα", "κακα", "κάνε".. κλπ. Μετά από αυτό, (με εξαίρεση τη νύχτα που ξεραινόμουν στον ύπνο) την άφηνα κάνα δίωρο ή και περισσότερο, ανάλογα τους χρόνους της να παίξει με την εποπτεία μου εκτός crate και όσο πλησίαζαν οι επικίνδυνες ώρες (με μία χρονική απόσταση ασφαλείας φυσικά) για την επόμενη ανάγκη της, τη έβαζα ξανά στο crate μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι μου για να επαναλάβω τη διαδικασία.

Όλο αυτό, ίσως είναι λίγο δυσκολότερο για εσένα, αλλά από την εμπειρία μου το θεωρώ ως το αποτελεσματικότερο και το συντομότερο τρόπο για να μάθει τον τρόπο που επιτρέπεται να τα κάνει. Καλύτερα να ελέγξεις απόλυτα την συμπεριφορά της και να προλάβεις την όποια κακή συνήθεια πριν προλάβει να παγιωθεί.. έτσι κερδίζεις πολύτιμο χρόνο και γίνονται όλα ευκολότερα. Η μόνη προϋπόθεση είναι να γνωρίζεις τι θεωρεί προσωπικό της χώρο και στην προκειμένη περίπτωση, από την περιγραφή σου μου φαίνεται ότι θεωρεί το αυτοσχέδιο πάρκο που της έφτιαξες.
 
  • Like
Reactions: kwstas1243


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
η ηλικια ειναι ιδανικη...
εχω δωσει κουταβια που 65, 70 ημερων λερωνανε 8 στις 10 σε συγκεκριμμενο σημειο...
υπομονη και σταθεροτητα στο τροπο που θα επιλεξεις....
ο περιορισμος βοηθαει αλλα να εισαι εκει οταν χρειαζεται να λερωσει, ατυχηματα θα εχεις μεχρι 4-5 μηνων... και ο αριθμος τους συνεχως θα μειωνεται....
 
  • Like
Reactions: Aslan and vas


kwstas1243

Member
30 Ιουνίου 2015
6
8
29
Σας ευχαριστω ολους παρα πολυ για τις απαντησεις σας!
Ηδη απο οταν εγραψα το ποστ εχουμε κανει αρκετα βηματα προοδου, χωρις φυσικα να λειπουν τα ατυχηματα, αλλα ολα δειχνουν οτι σιγα σιγα μαθαινει!
 
  • Like
Reactions: d-friend


mariatheo

Well-Known Member
23 Νοεμβρίου 2015
828
435
η ηλικια ειναι ιδανικη...
εχω δωσει κουταβια που 65, 70 ημερων λερωνανε 8 στις 10 σε συγκεκριμμενο σημειο...
υπομονη και σταθεροτητα στο τροπο που θα επιλεξεις....
ο περιορισμος βοηθαει αλλα να εισαι εκει οταν χρειαζεται να λερωσει, ατυχηματα θα εχεις μεχρι 4-5 μηνων... και ο αριθμος τους συνεχως θα μειωνεται....
Καλησπέρα το σαββατο περιμενω το δυο μηνών κουταβάκι μου και εχω κάποιες απορίες.κλεινω την πορτα απο το crate απο το πρώτο βραδυ ή την αφηνω ανοιχτή τα δυο τρία πρωτα βραδια;;;
Αν την αφηνω ανοιχτή οταν το κουτάβι το βραδυ θα βγαινει το αφηνω να ξαπλώσει οπουδήποτε η το ξανα παω στο crate;
Και κατι ακομα.δυο μηνών κουτάβι καθε πόση ωρα εχω το νου μου να το βγάζω για τα τσισα του και τα κακά του;;;
 


vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Την πόρτα την εχεις κλειστή αλλα φροντίζεις ποτέ μα ποτέ μα ποτέ να μη χρειαστεί το κουταβι να λερώσει μεσα (=να μη το αφήσεις περισσότερη ώρα απο όση μπορεί να κρατηθεί=στο περίπου 3 ώρες).
 
  • Like
Reactions: GRDANE


mariatheo

Well-Known Member
23 Νοεμβρίου 2015
828
435
Την πόρτα την εχεις κλειστή αλλα φροντίζεις ποτέ μα ποτέ μα ποτέ να μη χρειαστεί το κουταβι να λερώσει μεσα (=να μη το αφήσεις περισσότερη ώρα απο όση μπορεί να κρατηθεί=στο περίπου 3 ώρες).
Οποτε πρώτο βραδυ το βάζω κλείνω πορτα δεν υποκύπτω στο κλάμα του και καθε μια ωρα το παω στο σημείο που θελω να κανει την ανάγκη του;;;
 


mariatheo

Well-Known Member
23 Νοεμβρίου 2015
828
435
Συγνωμη που σε ζαλίζω απλα ρω
Οποτε πρώτο βραδυ το βάζω κλείνω πορτα δεν υποκύπτω στο κλάμα του και καθε μια ωρα το παω στο σημείο που θελω να κανει την ανάγκη του;;;
συγνωμη που σε ζαλίζω απλα μηλαω για το πρώτο βραδυ.γιατι σε αλλη κουβεντα διάβασα την πορτα την κλείνουμε μετα απο δυο τρεις μερες σιγα σιγα και σταδιακά 2 λεπτα 5 λεπτα 10 λεπτα χωρις να ειμαςτε στον ίδιο χώρο κλπ.
 


vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Συγνωμη που σε ζαλίζω απλα ρω

συγνωμη που σε ζαλίζω απλα μηλαω για το πρώτο βραδυ.γιατι σε αλλη κουβεντα διάβασα την πορτα την κλείνουμε μετα απο δυο τρεις μερες σιγα σιγα και σταδιακά 2 λεπτα 5 λεπτα 10 λεπτα χωρις να ειμαςτε στον ίδιο χώρο κλπ.
Μπορεί αυτα που σου λεω να ειναι λάθος :) εχεις δίκιο πως το crate μαθαίνεται σταδιακά, ωστόσο εγω προσωπικά το crate το έκλεινα το βράδυ απο την πρώτη νύχτα και το ειχα πολυ κοντά μου ώστε αν κατι παει στραβά και δε ξυπνήσω, να ακούσω το σκυλί αν διαμαρτύρεται να ανοίξω (που επίσης δεν ενδείκνυται αν εχεις στα σχέδια σου το σκυλί να κοιμάται μακρυά απο το δικό σπυ κρεβάτι, εγω δεν ειχα πρόβλημα :) ), 2 μερες δε μας άφησε να κοιμηθούμε (κλαψουριζε ανα 1-1,5 ώρα) αλλα μετα ηρέμησε και περίπου σε εκείνο το διάστημα άρχισε να πηγαίνει και στο crate οταν κουραζόταν απο το παιχνίδι ή οταν ήθελε να κοιμηθεί απο μόνη της. Το κουταβι μεχρι να έρθει στο σπίτι σου θα μένει κάπου χύμα; Δεν υπάρχει καποια μορφή περιορισμού;

Edit: φρόντιζα ο σκύλος να μπαίνει στο crate κουρασμένος ώστε να μην έχουμε δράματα (τύπου να χτυπιέται στα κάγκελα κλπ), πιθανότατα γι αυτο και το δέχτηκε τοσο καλα. Ειναι σημαντικό να ειναι ξεκάθαρο στα μάτια του σκύλου οτι δε πρόκειται για τιμωρία αλλα για μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Να το συνδυάσει με κατι καλο.
 
  • Like
Reactions: mariatheo


mariatheo

Well-Known Member
23 Νοεμβρίου 2015
828
435
Συγνωμη που σε ζαλίζω απλα ρω

συγνωμη που σε ζαλίζω απλα μηλαω για το πρώτο βραδυ.γιατι σε αλλη κουβεντα διάβασα την πορτα την κλείνουμε μετα απο δυο τρεις μερες σιγα σιγα και σταδιακά 2 λεπτα 5 λεπτα 10 λεπτα χωρις να ειμαςτε στον ίδιο χώρο κλπ.
Ρωταω συγκεκριμένα για το πρώτο βραδυ γιατι φοβάμαι μηπως το τρομάξω και δεν θελει να ξαναμπεί μεσα στο κρειτ.θελω βοηθεια.......
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.598
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3