Εκτροφή Rottweiler: Απορίες περι ρύγχους και υπερτυπισμού


DORIS

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2010
1.213
261
37
παιδια το προβλημα ειναι υπαρκτο,και δεν ειναι τυχαιο που συζητιεται και απο εκτροφεις,ουτε οτι εμφανιστηκαν τα τελευταια χρονια αυτα τα ροτ,τοσα χρονια ολα καλα,τωρα τελευταια ετυχε δηλ. να υπαρχουν σκυλοι που να εχουν κοντο ρυγχος αλλα επειδη εχουν το υπολοιπο συνολο καλο ή επειδη θα βελτιωσουν το οποιο προβλημα υπαρχει να βραβευονται,τα προηγουμενα χρονια που δεν βοηθηθηκε η φυλη με τετοια δειγματα στραβωσε κατι και τωρα ειπαμε να το σωσουμε,ενω εκτροφεας αυτοπροσωπος μου ειπε οτι ειναι αυτο που πουλαει και βραβευεται,και αν οχι μονο αυτο και αυτο.

απορω με καποιους χωρις ομως να το λεω με κακια για την τοση επιμονη και πιστη στις <<γραφες>> ενω τα πραγματα ειναι απλα,δεν χρειαζετι γεννετικη,εχει κοντο ρυγχος;
ναι,βραβευτηκε; ναι,τελος!
 


ELGRECOR

Active Member
15 Νοεμβρίου 2015
30
25
47
το κακό είναι ότι πόλυς κόσμος έχει ρομαντική άποψη για τις εκθέσεις k νομίζει ότι επιβραβεύεται πάντα ο καλύτερος σκύλος,αυτός που είναι όσο πιο κοντά στο πρότυπο. στις εθνικές και διεθνείς εκθέσεις κρίνουν all around κριτές,έχοντας μονο γενικές γνώσεις. τα πράγματα είναι καλύτερα στις ειδικές εκθέσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάντα θα βραβευθεί ο καλύτερος σκύλος.
 
  • Like
Reactions: DORIS


Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
38
Υπαρχει ζητηση για αυτα τα σκυλια! Τελος!
Κ οπου υπάρχει ζητηση υπάρχει κ η αναλογη προσφορά!
(
)
Ολα τα αλλα ειναι να χαμε να λεγαμε...κ εντωμεταξυ προσπαθούμε και to not step to any toes λες κ τι έγινε αμα πουμε τα πράγματα με το όνομα τους (?)
Μαλιστα τα ονομάζουν μοντέρνα (?) συγχρονα (?) rottweiller (?)
Γίνεται συστηματική αναπαραγωγη αυτων των ζωων, επιδεικνυονται σε διαφορες εκθέσεις κ φεύγουν κ με βραβείο!
Τοχω ξαναπεί (σε ανάλογη συζήτηση) σε 10 χρόνια (μπορεί να λεω κ πολλα) αυτες οι μουτσουνες θαναι οι νορμαλ κ ΕΝΤΟΣ προτυπου (κ ειμαι τοσο σιγουρη που βαζω κ στοίχημα)
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Yorkaddict
"Υπερτυπισμος είναι όταν δίνεις παραπάνω έμφαση σε τυπικά χαρακτηριστικά, όχι όταν τονίζεις το λάθος." Απο τις φωτογραφιες που φαινονται στο λινκ του #31 απο Μαρια&Ηρα αυτο ομως ειναι υπερτυπισμος,σωστα; Σε καθε φωτογραφια ενα χαρακτηριστικο του σκυλου εχει τονιστει στην υπερβολη του. Μηπως ειμαστε εν μεσω της διαδικασιας τονισμου και για τα ροτβαιλερ; Δλδ μηπως σε 10-20 χρονια καποιος κανει αντιστοιχες συγκρισεις;
Υπάρχουν κάποια στοιχεία ή χαρακτηριστικά αν θέλετε, που προσδιορίζουν τον τυπο. Είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν μια φυλή να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες.
Τα στοιχεία αυτά είναι :
- το κεφάλι / η έκφραση
- η σιλουέτα
- το τρίχωμα
- ο χαρακτήρας της φυλής
- η κίνηση

Αυτά τα στοιχεία χρειάζεται να υπάρχουν σε αρμονία μεταξύ τους και όχι το ένα να υπερτερεί του άλλου. Ταυτόχρονα χρειάζεται να υπάρχουν σε τέτοιο βαθμό ώστε ο σκύλος να είναι ικανός να ζει, να κινείται, να υπάρχει.

Για παράδειγμα η υπερβολή στα κεφαλια βραχυκεφαλων φυλών τονίζοντας αυτό το στοιχείο, οδηγεί σε προβλήματα υγείας πολλές φορές και επιβίωσης.

Η υπερβολή στις ζαρες των μαστινο είναι υπερτυπισμος.
Η υπερβολή στο τρίχωμα των Πεκινουά είναι υπερτυπισμος.
Η υπερβολή στην κίνηση ενός Afghan είναι υπερτυπισμος.

Στην προκειμένη περίπτωση με το κοντό ρύγχος των ροτ, κατά τη γνώμη μου δεν μιλάμε για μια υπερβολή σε ένα τέτοιο τυπικό χαρακτηριστικό, αλλά για μια πλήρη παρερμηνεία.
Το λάθος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υπερτυπικο. Δεν είναι καν τυπικό.
Είναι σαν κάποιος να πει πως ένα γιόρκι με πεσμένα αυτιά είναι υπερτυπικο. Είναι πέρα για πέρα λάθος.
Χωρίς αυτό να σημαινει πως η υπερβολή στον τύπο είναι σωστό.

Το τι θα γίνει σε 20 χρόνια εξαρτάται από τους ίδιους τους εκτροφείς και τις προθέσεις τους.
Όταν όμως μου λέτε πως εκτροφείς δικαιολογούν αυτήν την τάση λέγοντας "αυτό πουλάει" ή "αυτό επιβραβεύεται", θα πρότεινα να αναθεωρήσετε την άποψή σας για το τι κάνει και τι πρέπει να πρεσβεύει ένας εκτροφέας.

Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές, και το όπλο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η απόρριψη μέσω της γνώσης.

Μαρία, υπάρχει ζήτηση και για ασπρόμαυρα, χρυσά, μπλε, μερλ γιόρκι και ναι, υπάρχουν κάτι τυπακια που αποκαλούνται εκτροφείς που παράγουν ο,τι πουλάει.
Λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω αλλά αυτό δεν είναι εκτροφή.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.811
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf