Ειδικη διατροφη


marmar8

Member
29 Απριλίου 2016
8
1
32
Το σκυλακι μου ειναι 12 χρονων και ειναι υπερτασικο εχει ηδη καποια προβληματα υγειας λογω ηλικιας και δυστυχως καποιων εξτρα κιλων. Ψαχνω μια καλη ξηρα τροφη για αυτην την περιπτωση αλλα οχι πολυ ακριβη
τι εχετε να προτεινετε;
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Ο κτηνίατρος σου έχει πει ότι πρέπει να τρώει "κλινική" ξηρή τροφή; Υπάρχουν μερικές, αλλά είναι ακριβές. Εκτός αν εννοείς ότι θέλεις απλά μια καλής ποιότητας τροφή με περιορισμένα κάποια συστατικά π.χ. νάτριο.
 




sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Αν κάνεις μια αναζήτηση στο φόρουμ θα βρεις πάρα πολλά θέματα που αναφέρονται σε ξηρές τροφές και τις εμπειρίες των μελών που τις έχουν ταϊσει στα σκυλιά τους, οπότε θα πάρεις μια καλή ιδέα. Το κόστος είναι σχετικά υποκειμενική άποψη, εσύ ξέρεις καλύτερα τι θεωρείς ακριβό.
Πάντως ζήτησε απ' τον κτηνίατρο να σου δώσει κάποιες κατευθύνσεις - όχι ποια μάρκα, αλλά τί να ελέγχεις στα συστατικά της τροφής, ας πούμε ποσοστό λίπους, νατρίου, πρωτεϊνης κλπ ώστε να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.
 
  • Like
Reactions: zerom0 and mareco


marmar8

Member
29 Απριλίου 2016
8
1
32
Εριξα μια ματια αλλα επειδη ειναι πολυ συγκεκριμενη η περιπτωση μου ειπα μηπως καποιος με παρομοιο θεμα με το δικο μου εχει να προτεινει κατι για να μην χανομαι στις σελιδες,τελος παντων βρηκα μια τροφη versele laga - happy life για ηλικιωμενους και παχυσαρκους σκυλους.Ειναι αρκετα οικονομικη μηπως δεν ειναι τοσο καλη;Ξερει κανεις για την συγκεκριμενη;
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.633
19.860
Δεν θυμάμαι να έχει αναφερθεί στο παρελθόν, υπερτασικός σκύλος!
Προσωπικά, πρώτη φορά το ακούω. Αλλά κι εγώ, δεν έχω καταλάβει τι είδους ειδική διατροφή χρειάζεται. Το ότι είναι παχύσαρκος, δεν ξέρω πόσο εύκολα μπορείς να το διορθώσεις σ'αυτή την ηλικία και όταν λες, ότι έχει κάποια προβλήματα υγείας. Τι προβλήματα; Πως συνδέονται με την διατροφή του; Ο δικός μου παππούλης, τρώει ότι τρώνε και οι άλλοι που είναι μικρότεροι, και ότι έτρωγε και νεότερος. Δεν έχει αλλάξει διατροφή, μόνο για λόγους ηλικίας δηλαδή.
 


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
γιατί δεν μας λες λίγο για την πολύ συγκεκριμένη περίπτωση.. για να βγάλουμε μία άκρη δηλαδή.. (όσα πιο πολλά στοιχεία δώσεις, τόσο το καλύτερο)
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
@marmar8 Και παρόμοιο θέμα να έχει κάποιος με το δικό σου, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Ο σκύλος μου έχει υπέρταση που προκαλείται από άλλο καρδιακό νόσημα. Για την ώρα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο δεν τρώει ειδική διατροφή, με κάποιες προϋποθέσεις όμως. Όταν τον τάιζα ξηρή τροφή, έψαχνα τα συστατικά ώστε νάτριο/λίπος να είναι στα χαμηλότερα ποσοστά. Απαγορεύονται λιχουδιές τύπου ψωμί, γαλακτοκομικά (εκτός από ανάλατα/χαμηλά λιπαρά), αλλαντικά, τηγανιτά κλπ κλπ. Επίσης παρακολουθώ το βάρος του για να παραμένει προς το αδύνατο. Η πίεσή του ρυθμίζεται κυρίως με φάρμακα, ωστόσο προσέχω όσο μπορώ και τη διατροφή του. Επιπλέον παίρνει και κάτι βιταμίνες για τη γενικότερη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, αλλά αν θυμάμαι καλά έχουν και κάλιο που βοηθάει.

Η υπέρταση του σκύλου σου είναι ιδιοπαθής ή οφείλεται σε κάτι άλλο; Ο κτηνίατρος έχει προτείνει κάποια αγωγή ή απλά παρακολούθηση; Έχει συμπτώματα; Για το βάρος του τι σου έχει πει;

Δεν ξέρω την τροφή που αναφέρεις, αλλά θα πρέπει να μάθεις να διαβάζεις τα συστατικά των τροφών- το καλό και το κακό είναι κάπως υποκειμενικά, κι επίσης μια σούπερ φανταστική τροφή μπορεί να μην κάτσει καλά στο σκύλο σου, οπότε πας σε μια άλλη. Κάνε μια αναζήτηση στο φόρουμ και στο ίντερνετ γενικότερα για συστατικά σκυλοτροφών/διάσπαση συστατικών, θα βρεις ενδιαφέροντα άρθρα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις κάπως καλύτερα τις ετικέτες που διαβάζεις.
 


marmar8

Member
29 Απριλίου 2016
8
1
32
Απο οτι κοιταξα η τροφη που ανεφερα δεν εχει και τα καλυτερα συστατικα και τωρα σκεφτομαι για Arden grange adult chicken αλλα και παλι δεν ειμαι σιγουρη γιατι μεχρι τωρα δεν το ειχα ψαξει το θεμα με τις ξηρες τροφες γι αυτο και χρειαζομαι βοηθεια.
Η δικια μου εχει προβλημα με το βαρος,πρεπει να χασει κιλα εχει επιβαρυνθει η καρδια της και τωρα λιγο και ο πνευμονας,για την καρδια παιρνει χαπι καθημερινα αλλα δεν μου συστισε ειδικη διατροφη απλα προσοχη και αν γινεται να χασει κιλα.
Αυτη η τροφη που ΄λεω τωρα η arden εχει τα εξης συστατικα
Αποξηραμένο κοτόπουλο* (ελαχ. 27%), Αποφλοιομένο ολόκληρο άσπρο ρύζι (ελαχ.26%), Σπόροι αραβόσιτου, Λιπαρά κοτόπουλου*, Πολτός παντζαριού, Φρέσκο κοτόπουλο (ελαχ. 5%), Αποξηραμένη μαγιά, Αυγό σκόνη, Αποξηραμένα ψάρια*, Λιναρόσπορος, Έλαια ψαριών*, Μεταλλικά στοιχεία, Βιταμίνες, Νουκλεοτίδια, Πρεβιοτικά ΦΟΣ, Πρεβιοτικά ΜΟΣ, Εκχύλισμα μούρων Cranberry, Θειική Χονδροϊτίνη, Θειική Γλουκοσαμίνη, MSM, Εκχύλισμα Γιούκα.

Πρωτεΐνη 25%, Έλαια 15%, Ίνες 2,5%, Τέφρα 7%, Υγρασία 8%, Ωμέγα6 2,53%, Ωμέγα3 0,37%, Βιταμίνη Α 15000iu/kg., Βιταμίνη D3 1000iu/kg., Βιταμίνη E 100iu/kg., Ασβέστιο 1,1%, Φώσφορος Ρ 0,75%, Χαλκός 20mg/kg. (ως θειικός χαλκός).

Πως τα βλεπεις αυτα;
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.633
19.860
Το πρόβλημα με το βάρος <που προκάλεσε ίσως και το καρδιακό, ή όποιο άλλο πρόβλημα> της το προκάλεσες εσύ όμως.
Προφανώς σε όλη της την ζωή, την τάιζες περισσότερο απ'ότι έπρεπε. Δεν έβλεπες ότι δεν έχει την εμφάνιση που ΠΡΕΠΕΙ να έχει; Ο γιατρός σου, δεν σου το έλεγε; Το να τρώει το σκυλί μια ποιοτική τροφή, είναι βασική προτεραιότητα. Αυτό όμως, το συζητάς με το pet shop της γειτονιάς σου [που να μην εμπορεύεται ζώα], διαλέγοντας από τις τροφές που εκείνο φέρνει και που θα μπορείς να βρίσκεις εύκολα. Αυτό που πρέπει να αλλάξεις ριζικά και άμεσα [και ελπίζω ότι το έχεις ήδη κάνει], είναι οι ποσότητες και ίσως οι λιχουδιές, που την ταίζεις.
 


marmar8

Member
29 Απριλίου 2016
8
1
32
Δυστυχως δεν μενω μονη μου με το σκυλι αν το ειχα δικο μου δεν θα ηταν ετσι προφανως.Τωρα με νοιαζει να το αναλαβω εγω αποκλειστικα μπας και σωσω οτι μπορω.Θα της αλλαξω τελειως την διατροφη, ο γιατρος μου ειπε απο μαγειρευτα μονο βραστη πατατα η μακαρονια με κοτοπουλο αλλα επειδη συνεργαζεται με μια εταιρεια ξηρας τροφης δεν ρωτησα κατι αλλο.Αυτη η Arden Grange που λεω και τα συστατικα που εβαλα τα θεωρειτε καλα γενικα;Γιατι θελω αμεσα να την αγορασω να ξεκινησω με αυτη και μετα βλεποντας και κανοντας.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Τα συστατικά που αναφέρονται στην ετικέτα είναι βάση περιεκτικότητας προ-μαγειρέματος. Θεωρητικά αυτό που ψάχνεις σε μια καλή τροφή είναι τα πρώτα συστατικά να είναι κρέατα, με την έννοια ότι το κρεας αφού μαγειρευτεί θα χάσει βάρος, οπότε η ποσότητά του μειώνεται εκ των πραγμάτων. Αν για παράδειγμα το πρώτο συστατικό είναι φρέσκο κοτόπουλο και το δεύτερο καλαμπόκι, μετά το μαγείρεμα το κοτόπουλο θα βρεθεί τέταρτοπέμπτο μάλλον στην κατάταξη, ενώ πρώτο θα είναι το καλαμπόκι.

Δε σημαίνει απαραιτήτως ότι όλες οι τροφές που δεν έχουν κρέας στις θέσεις ένα δύο και τρία είναι απαραιτήτως για πέταμα. Επίσης δε σημαίνει ότι η καλύτερη θεωρητικά τροφή θα είναι καλή και για το σκύλο σου, μπορεί πολύ απλά ο οργανισμός του να μην την αφομοιώνει. Κοίτα τα συστατικά της τροφής και το κόστος της, τουλάχιστον να είναι τίμια η σχέση κόστους-συστατικών. Η τροφή που αναφέρεις είναι μάλλον οκ, ούτε εξαιρετική, ούτε για τα σκουπίδια (ξαναλέω ελέγχεις νάτριο & λίπος και ρωτάς τον κτηνίατρο για τα ποσοστά τους). Δεν ξέρω αν τα συστατικά της όποιας τροφής βοηθούν στη μείωση βάρους, ψάξε λίγο αν π.χ. μια τροφή χωρίς ρύζι ή καλαμπόκι είναι πιο ωφέλιμη για απώλεια κιλών (ειλικρινά δεν έχω ιδέα, ψάξτο).

Είναι σίγουρα σημαντικό να χάσει βάρος, οπότε όπως αναφέρθηκε ήδη κόψε μαχαίρι τυχόν λιχουδιές, και μείωσε την ποσότητα της τροφής. Θα δυσκολευτείς ίσως να της ρίξεις κιλά μόνο με τη διατροφή, χρειάζεται και άσκηση. Αυτό όμως το ξέρες εσύ που βλέπεις τις αντοχές του σκύλου, και ο κτηνίατρος που την παρακολουθεί. Αν οι αντοχές της είναι μόνο για βόλτα γύρω απ' το τετράγωνο, μην πιέσεις για παραπάνω. Βγείτε και χρονομέτρησε πότε αρχίζει να λαχανιάζει, ο στόχος είναι να επιστρέψετε πριν εμφανίσει δυσφορία ή κόπωση. Εννοείται πολλή προσοχή το καλοκαίρι, βόλτες ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά. Συζήτησε όσο μπορείς περισσότερο με τον κτηνίατρο, και παρακολούθησε στενά το σκύλο για να είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις οποιαδήποτε αλλαγή. (Βασικά κράτα κάτι σαν ημερολόγιο που θα καταγράφεις τα πάντα, από τροφή, φάρμακα, άσκηση, συμπτώματα, παρατήρηση στο σπίτι - η μνήμη δε μας βοηθάει πάντα). Εύχομαι ό,τι καλύτερο για τη δεσποινίδα!
 
  • Like
Reactions: spyv and mareco


marmar8

Member
29 Απριλίου 2016
8
1
32
Στην τροφη που εβαλα που φαινεται το ποσοστο νατριου και λιπους γιατι δεν βλεπω να το γραφει πουθενα;
Σε ευχαριστω πολυ για τη βοηθεια σου,θα μιλησω και με τον κτηνιατρο αμεσα για να καταληξω καπου και θα κανω οπως μου ειπες.Ναι σαι καλα ελπιζω κι εγω να καλυτερεψει!
 
  • Like
Reactions: sis


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
ελάχιστα στοιχεία έδωσες.. ας είναι
έχεις επικεντρωθεί στην τροφή/συστατικά..
παραπάνω σου έχουν γράψει για άσκηση για καταγραφή, για συμπληρώματα.. γενικά όλα αυτά θέλουν θέληση και χρόνο..και πολλά άλλα.. εύχομαι να τα έχεις ή να τα αποκτήσεις και όλα να πάνε καλά.. η γνώμη μου είναι να πας και σε έναν άλλο κτηνίατρο να πάρεις δεύτερη γνώμη για το τι και πως.. κάπως πιο επαγγελματική αντιμετώπιση και πιο συγκεκριμένα μέτρα για το μέλλον.. το λοστ ιν σπέις και το ψάξιμο στο ίντερνετ δεν είναι η λύση.. δεν είναι τόσο απλό.. τα συστατικά δεν είναι θαυματουργά, ούτε α εντάξει αφού βρήκα την σούπερ ντούπερ τροφή νίπτω τας χείρας μου.. (όπου ακούς βραστή πατάτα και μακαρόνια με κοτόπουλο κράτα μικρό καλάθι εκτός αν τον σκύλο σου τον λένε Μοντεχρήστο)
 
  • Like
Reactions: LaCat and Aslan


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Δε βλέπεις αλάτι και λίπος γιατί δεν τα γράφει :) Ίσως να μην αναφέρονται στο site, σίγουρα όμως θα αναφέρονται στη συσκευασία της τροφής (αν την έχει κάποιο πετ σοπ κοντά σου), αλλά επίσης μπορείς να στείλεις κι ένα μέιλ στην εταιρεία για περισσότερες πληροφορίες.

Δε ζήτησες συμβουλή για τα ιατρικά, αλλά απ' τη μια η πάσα του ntoulis ήταν πολύ καλή, απ' την άλλη έχω και μια αδυναμία στα καρδιοπαθή σκυλιά, δε μπορώ να αντισταθώ!

Θα σου εφιστήσω την προσοχή στην εύρεση κτηνιάτρου με ειδίκευση στην καρδιολογία, χωρίς αυτό να είναι μομφή προς τον κτηνίατρό σου. Πραγματικά όμως μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ποιότητα ζωής και τη μακροημέρευση του σκύλου σου. Αν τυχόν δεν έχεις ενημερωθεί ήδη, η παρακολούθηση καρδιακών παθήσεων γίνεται με υπέρηχο, καρδιογράφημα, μέτρηση πίεσης, ανά τακτά χρονικά διαστήματα (4μηνο είναι η ενδεδειγμένη κλινική πρακτική, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες με τον κτηνίατρο). Σε κάποιες περιπτώσεις, συνίσταται η τοποθέτηση holter, για 24ωρη καταγραφή της καρδιακής λειτουργίας. Βάσει των αποτελεσμάτων των παραπάνω καθορίζεται/αναπροσαρμόζεται η φαρμακευτική αγωγή, είτε με ανθρώπινα είτε με κτηνιατρικά φάρμακα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση και την πρόοδο της νόσου. Συχνά δίνονται συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες/ιχνοστοιχεία (ταυρίνη, λ-καρνιτίνη, συνένζυμο Q10, βιταμίνη Ε, και άλλα), γιατί καμία τροφή δεν περιέχει αυτά τα στοιχεία στις ποσότητες που χρειάζεται ένα ζώο που νοσεί. Επίσης η άσκηση είναι πάντα τόση ώστε να μη φτάνει ο σκύλος στα όριά του.

Πέρα από την ίδια τη σκύλα (λαχάνιασμα, κόπωση, δύσπνοια, δυσφορία, βήχα...) κάτι ακόμα που θα πρέπει να παρατηρείς είναι η κατανάλωση νερού, καθώς η αύξηση ενδέχεται να υποδηλώνει ότι κάτι χρειάζεται επιπλέον διερεύνηση - ενημερώνεις τον κτηνίατρο για να κρίνει.

Η καλή διατροφή βοηθάει, αλλά δυστυχώς δεν αρκεί.

Φρόντισε να περιγράψεις την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα στους συνιδιοκτήτες ("θα την πεθάνετε μια ώρα αρχύτερα με το φαγητό/μπισκότο.." συνήθως πιάνει, ή έστω μετριάζει κατα πολύ τα εξτραδάκια. Και πολύ πολύ βασικό, αποφασίστε ποιος (ένας) θα δίνει φάρμακα στο σκύλο. Όχι εναλλάξ, όχι όποιος είναι ξύπνιος, όχι όποιος πρόλαβε.
(Μην είστε σαν κι εμάς που δίνοντας μια ο ένας, μια ο άλλος, κάποια φορά δώσαμε διπλή δόση φαρμάκων μέσα σε μιαμιση ώρα και παραλίγο να του ρίξουμε την πίεση κάτω απ' το μηδέν :eek:)
 


marmar8

Member
29 Απριλίου 2016
8
1
32
@ntoulis συγνωμη αλλα μετα ειδα την απαντηση σου που ρωτουσες αν θελεις να με ρωτησεις κατι αλλο πες μου.Δεν εχω ριξει ολο το βαρος στη διατροφη γιατι φυσικα και απο μονη της δεν κανει τιποτα με βοηθησατε και θα κανω οσα μου ειπατε με ασκηση καταγραφη κτλ για να δω πως θα κινηθω.
Ναι με τα φαρμακα το εχουμε κανονισει γιατι θελει προσοχη.
Σχετικα με τον γιατρο θα παω να παρω και μια δευτερη γνωμη , μηπως εχετε να προτεινετε καποιον καλο στην Αθηνα;
 


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
ο/η sis μια χαρά τα έγραψε, με λίγα λόγια είναι ένα πολύπλοκο θέμα.. δεν είμαι Αθήνα, αλλά αρκετά μέλη έχουν εκφράσει κατά το παρελθόν τις προτιμήσεις τους..
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Για κτηνίατρο: Κυριάκος Αφεντουλίδης, 211 410 90 75/6974 608 029, Ελευθερίου Βενιζέλου 19 Νέα Σμύρνη. Παρακολουθεί το σκύλο μου και δύο άλλους σκύλος που ξέρω με καρδιολογικά θέματα. Είναι εξαιρετικός κτηνίατρος και πολύ καλός άνθρωπος, τον προτείνω ανεπιφύλακτα.
 
  • Like
Reactions: LaCat




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.609
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3