Καταληλη ρατσα για σπιτι


Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
@haviharakennel με βρίσκεις σύμφωνη.
@Haris Drazen αν και δεν νομίζω πως είσαι επιθετικός, ίσως να καταφεύγεις λίγο στην υπερβολή. Μόνο με το να προκύψει το πρόβλημα και με το να έλθει αντιμέτωπος με την real κατάσταση θα μπορέσει να το παλέψει και σίγουρα, θα τα καταφέρει όπως όλοι μας. Κανείς δεν γεννήθηκε έμπειρος, όλοι μαθαίνουμε, απλά ίσως κάποιοι δεν είναι έτοιμοι όπως άλλη να αναλάβουν την ευθύνη ;)
Κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη, όσο έρευνα και να γίνει πριν την απόκτηση σκύλου και όσο ενδιαφέρον κι αν δείξει ο wanna-be στους τομείς της εκπαίδευσης/υγείας κλπ. αυτό δεν διασφαλίζει την μετέπειτα αρμονική συμβίωση με τον σκύλο. Το θεωρητικό κομμάτι (αυτό της ενημέρωσης πριν προβούμε στην απόκτηση) μας ''βάζει'' στο ''κλίμα'', δεν μας ''πετάει'' στα ξαφνικά σε ''βαθιά νερά'', δηλαδή μας παρέχει τις βασικές γνώσεις τις οποίες καλούμαστε να εφαρμόσουμε εφόσον καλωσορίσουμε το νέο τετράποδο μέλος. Από εκεί και πέρα όμως, το πρακτικό κομμάτι διαφέρει, είναι το δυσκολότερο. Και ένας βασικός παράγοντας είναι η συμπεριφορά του ΊΔΙΟΥ του σκύλου, του συγκεκριμένου ζώου που αποκτήσαμε (π.χ. αλλιώς ατιμετωπίζεται ένας σκύλος με θέματα συμπεριφοράς).
@geraw μην δίνεις αποκλειστικά την προσοχή σου στο πρότυπο αγνοώντας όλα τα υπόλοιπα. Το πρότυπο σε πληροφορεί για τα γενικά χαρακτηριστικά που φέρει η φυλή, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα σκυλιά είναι ίδια. Ναι, μπορεί ένας τεράστιος αριθμός pug (ίσως και ο μεγαλύτερος, δεν ξέρω) να είμαι ανθρωποκεντρικά, δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν και αυτά που έχουν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν που προβάλλει το πρότυπο, δηλαδή δεν συμφωνούν απόλυτα με αυτό. Επομένως, η συμβίωση εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την συμπεριφορά του ίδιου σκύλου μας και ανάλογα με το ποια θα είναι αυτή πρέπει να δρούμε.
Και μία ακόμη αναφορά στο πρακτικό κομμάτι: Πιστεύεις έχεις τον χρόνο να ασχοληθείς επαρκώς; Όση ενημέρωση και αν έχεις κάνει από πριν, όταν έρθει η ώρα να τα εφαρμόσεις και να αφιερώσεις χρόνο, αν εσύ δεν διαθέτεις αυτό τον χρόνο, τότε θα έλεγα να το αφήσεις για μια περίοδο στην ζωή σου που θα μπορείς να δώσεις προσοχή. Επίσης συμφωνώ με τους υπόλοιπους στο ότι μισή ώρα in total κάθε μέρα είναι λιγότερο και από λίγο. Δεν έχω ζήσει προσωπικά με pug, αλλά έχει ένας φίλος μου στην γειτονιά και έχει φουλ ενέργεια κάθε μέρα. Και πάλι βέβαια μιλάμε για ένα συγκεκριμένο σκυλί το οποίο κάλλιστα μπορεί να διαφέρει από το ''τι λέει το πρότυπο'' απλά στο αναφέρω για να έχεις υπόψιν ό,τι μπορεί να σου ''κάτσει'' οποιαδήποτε περίπτωση σκύλου. Και για μένα η βόλτα αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι αλλιώς και ο σκύλος δεν θα εκτονώνεται και δεν θα έχει νεύρο και θα σου καταστρέφει και χίλια δύο και θα είναι κρίμα και για εσένα και για το ζώο φυσικά
Τώρα, αναφερόμενη σε όλη την συζήτηση και τα ποστ σου, κατά την γνώμη μου κάποια πράγματα για τα οποία έχει ψάξει τα έχεις παρεξηγήσε/μπερδέψει λίγο και ίσως δεν είναι κατάλληλη η παρούσα φάση για σκύλο (;)
!!!Επίσης, μην δίνεις τόσο βάρος στις ράτσες προκειμένου να βρεις ''την ιδανική που θα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες σου'' ως wanna-be σκυλογονέας. Πρέπει να συμβιβαστείς και εσύ με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σκύλου...δεν είναι παιχνίδι που το κουρδίζεις και το ελέγχεις με τηλεχειριστήριο. Κατ' εμένα, κανένα μα κανένα σκυλί δεν μπορεί να πληρεί όλες τις ''προϋποθέσεις'' που μπορεί να έχεις εσύ και όποιος άλλος. Όποιος είναι διατεθιμένος να το αποκτήσει πρέπει να γνωρίζει πως θα κάνεις του συμβιβασμούς του, θα αντιμετωπίσει τα ''στραβά'' που ίσως του τύχουν και φυσικά, θα αποδεχτεί πως ναι, θα τρέξει και λίγο παραπάνω και θα κουραστεί για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που συνεπάγονται χωρίς να κοιτάει αποκλειστικά να φτιάξει τα πάντα κατά πως τον βολεύει(σκύλο και ζωή ολόιδια με πριν).
Και τέλος, δεν πιστεύω πως οι απόψεις που εκφράστηκαν από τον Χάρη είναι με επιθετικό ύφος και ούτε εξέφρασε κάποιου είδους ''απαγόρευση'', ούτε ήταν απόλυτος. Άποψη του και άποψη μου αποτελούν και όλα τα παραπάνω. Σεβαστές και οι αποφάσεις σου και καλή τύχη! Ελπίζω να δώσεις σημασία σε όσα ειπώθηκαν από όλους εδώ!;)
 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.847
ΑΘΗΝΑ
θα γράψω ένα παράδειγμα που ίσως βοηθήσει στο όλο θέμα:
Ο Χ μπαίνει σε ένα forum για αυτοκίνητα και ρωτάει αν πρέπει να αγοράσει την Α ή την Β μάρκα. Κάποιος του λέει, "αν και δεν τα έχω οδηγήσει, ξέρω ότι το Β αυτοκίνητο έχει το εξής χαρακτηριστικό που σύμφωνα με όσα ρωτάς, ίσως να σε καλύψει". Στην πορεία ο Χ αναφέρει ότι έχει ενημερωθεί πολύ για την ιστορία της κάθε εταιρίας, για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μοντέλων, μέχρι και για την ποιότητα των καυσίμων που μπορεί να χρησιμοποιήσει σε αυτά τα δύο μοντέλα. Κάποιος τον ρωτάει πως θα αντιδράσει αν το αυτοκίνητο αρχίσει να βγαίνει εκτός πορείας σε μία στροφή και του λέει ο Χ κάτι,που σύμφωνα με την εμπειρία του κάποιου, θα τον οδηγήσει εκτός δρόμου. Του λέει λοιπόν ο κάποιος, ότι κατά την γνώμη του, θα πρέπει να εξασκηθεί περισσότερο στο θέμα της οδήγησης και μετά να δει τι μάρκα αυτοκίνητο θα πάρει. Τότε απαντάει ο Χ ότι ακόμα δεν έχει πάρει δίπλωμα, αλλά θα πάρει το αυτοκίνητο να το οδηγήσει και αν τρακάρει θα πάει μετά να πάρει το δίπλωμα.
Πως σας φαίνεται η παραπάνω περιγραφή; Τι διαφορετικό θα λέγατε αν ήσασταν ο κάποιος στην ιστορία αυτή; Συνυπολογίστε φυσικά ότι εδώ δε μιλάμε για αντικείμενα που βγαίνουν από γραμμή παραγωγής, αλλά για ζώα=απείρως πιο πολύπλοκες διεργασίες.
@geraw νομίζω ότι πιο σαφώς δεν γίνεται να σου εξηγήσω το λάθος σου. Αν πρώτα τρακάρεις και μετά πας να μάθεις να οδηγείς , θα έχεις ήδη ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο που δεν ξέρεις αν θα επανέλθει 100% στην αρχική του κατάσταση, αλλά κι εσύ ενδεχομένως να έχεις τραυματιστεί κατά το ατύχημα. Αφού έχεις ξεκινήσει λοιπόν να διαβάζεις για την εκπαίδευση και την συμβίωση με έναν σκύλο, συνέχισε να εκπαιδεύεις τον εαυτό σου και μετά ψάξε τον σκύλο που σε καλύπτει.
@richtaris αφού συμφωνείς μαζί μου στις περισσότερες απόψεις μου,αλλά αναφέρεις σε μένα προσωπικά την παρατήρηση σου για την επιθετικότητα που βγάζει το forum προς τα νέα μέλη, σε παρακαλώ να μου παραθέσεις μία (1) φορά που έχω επιτεθεί εγώ σε οποιοδήποτε θέμα έχω λάβει μέρος.
Επίσης, αν θυμάσαι το θέμα με το κουτάβι που είχε αγοράσει κάποιος από pet shop, το οποίο δυστυχώς κατέληξε, ήμουν ένας από ελάχιστους "κακούς" για τα δεδομένα των παλιών μελών του forum, που τους κατηγόρησα για την άκαιρη και μαζική επίθεση που δέχτηκε ο ιδιοκτήτης του άτυχου κουταβιού...άσχετα αν όντως ο ιδιοκτήτης είχε κάνει ένα σωρό βλακείες στην όλη υπόθεση.
@haviharakennel νομίζω ότι με το παραπάνω παράδειγμα που έγραψα, ξεκαθάρισα που δεν συμφωνώ. Ασχέτως αν μιλάμε για Dogo, pug ή bulldog, εσύ θεωρείς ότι μέσα από τα ατυχήματα θα εκπαιδευτείς στην οδήγηση, εγώ πιστεύω ότι οφείλεις να εκπαιδευτείς από πριν για να μειώσεις όσο γίνεται τις πιθανότητες να τρακάρεις (γιατί με το Dogo μπορεί να σου στοιχίσει την ζωή, αλλά και με το pug μπορεί να σου καταστρέψει την συμβίωση). Just my opinion.
Και σχετικά με την ερώτηση σου, όχι δεν έχω παιδί, αλλά ΝΑΙ διαβάζω συνέχεια θέματα παιδοψυχολογίας,τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων, μεθόδους διαπαιδαγώγισης, συζητάω με γονείς για θέματα που τους έχουν συμβεί και πως τα έχουν αντιμετωπίσει κτλ. Παιδαγωγικά μαθήματα είχα παρακολουθήσει κατά τις σπουδές μου.
@Kodagoshe ισχύει ότι είπα και στην @haviharakennel . Είμαι υπέρ της άποψης ότι οφείλεις να εκπαιδεύσεις πρώτα τον εαυτό σου και μετά να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου, για να προλάβεις όσα ατυχήματα μπορείς. Αν αυτό το κρίνεις υπερβολικό, thats ok with me. Άλλωστε κι εσύ την ίδια συμβουλή έδωσες τελικά στο θεματοθέτη. Απάντησε μου όμως, εσύ βλέπεις γύρω σου πάρα πολλούς να τα καταφέρνουν εκ των υστέρων; Γιατί εγώ βλέπω ότι η πλειοψηφία είτε παρατάει τον "κακό" σκύλο που κάνει ζημιές, είτε καταλήγει σε μία ζωή πατίνι μαζί του γιατί ο σκύλος του είναι ο διάολος με 4 πόδια, ενώ το σκυλί του γείτονα είναι το ρομποτ υπόδειγμα...
 


geraw

Well-Known Member
28 Δεκεμβρίου 2013
49
3
Δεν μπορει κανενας απολυτα να ξερει τα παντα οταν παρει για πρωτη φορα σκυλο. Στην πορεια μαθαινεις οπως και ολοι εδω μεσα. Δεν λεμε για ψυχολογια σκυλων λεμε για μια απλη συμπεριφορα που ευκολα θα διορθωθει με καποιον εκπαιδευτη αν προκυψει. Ουτως η αλλως γι αυτο υπαρχουν οι εκπαιδευτες. Οπως δεν υπαρχει ενας ιδανικος τροπος να μεγαλωσεις παιδι ετσι δεν υπαρχει και για σκυλι. Ο καθενας εχει τον τροπο του και τις συμπεριφορες του και αντιμετωπιζει τα προβληματα που θα τυχουν με τον δικο του τροπο. Δεν γινεται να σκεφτεσαι να κανεις παιδι και να πεις τι θα κανω οταν φτασει εφηβεια και αρχισει τα ποτα και τα ξενυχτια. Αργα αργα το πας.
 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.847
ΑΘΗΝΑ
Σε 7 γραμμές κείμενο εγώ βλέπω 3 σοβαρά λάθη σε αυτά που λες...τεσπα, δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνομαι, ο καθένας με την άποψη του. Καλή τύχη σε ότι και αν αποφασίσεις...
 


geraw

Well-Known Member
28 Δεκεμβρίου 2013
49
3
Σε 7 γραμμές κείμενο εγώ βλέπω 3 σοβαρά λάθη σε αυτά που λες...τεσπα, δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνομαι, ο καθένας με την άποψη του. Καλή τύχη σε ότι και αν αποφασίσεις...
Απλα πρεπει να κατανοησεις οτι δεν εχουν ολοι τον ιδιο τροπο σκεψης. Σ'ευχαριστω για την βοηθεια :)
 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.847
ΑΘΗΝΑ
σε ποιο σημείο αντιλήφθηκες ότι δεν κατανοώ πως δεν έχουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης;
σοβαρά σε ρωτάω...
 


geraw

Well-Known Member
28 Δεκεμβρίου 2013
49
3
σε ποιο σημείο αντιλήφθηκες ότι δεν κατανοώ πως δεν έχουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης;
σοβαρά σε ρωτάω...
Σε καθε σου απαντηση προσπαθεις με οχι και τοσο ευγενικο τροπο να επιβαλεις τις δικες σου αποψεις. Δεν δινεις συμβουλες απλα εισαι απολυτος και αρνητικος.
 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.847
ΑΘΗΝΑ
Σε καθε σου απαντηση προσπαθεις με οχι και τοσο ευγενικο τροπο να επιβαλεις τις δικες σου αποψεις. Δεν δινεις συμβουλες απλα εισαι απολυτος και αρνητικος.
Κάνε μου ένα copy paste συγκεκριμένα σημεία που είμαι απόλυτος και αρνητικός για να καταλάβω
 


richtaris

Well-Known Member
27 Ιουλίου 2015
52
108
35
αυτή ακριβώς τη συμπεριφορά να δείξεις και να είσαι σίγουρος ότι θα κάνεις ευτυχισμένο τον επιπλοποιό της γειτονίας σου...
τελικά όσο ανοίγει ο διάλογος με κάποιον που ενδιαφέρεται να πάρει σκύλο, όλο και νέα σημαντικά στοιχεία προκύπτουν ηθελημένα ή άθελα...

λοιπόν φίλε μου και χωρίς καθόλου ίχνος ειρωνείας, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι δεν είσαι έτοιμος για σκύλο και θα σου πρότεινα να ενημερωθείς πολύ περισσότερο για την συμβίωση γενικά με έναν σκύλο και μετά να πιάσεις το θέμα της φυλής που προτιμάς...
αν εσύ θεωρείς ότι είσαι έτοιμος, καλή τύχη στην επιλογή σου και ελπίζω να μην σε ξαναδούμε στο forum για θέματα συμπεριφοράς του σκύλου σου.
αλλιώς (χαριτολογώντας πλέον), ίσως όντως το Go-Go να είναι καλή λύση για αρχή
;)

ξαναχρησιμοποιώ το ιδιο παράδειγμα για συντομία χρόνου, αν και πιστευω πως αυτη η κουβέντα δεν έχει νόημα, ουτε θέλω να κρίνω τα λεγόμενα (ή καλυτερα τα γραφόμενα) σου. Θεωρώ πως η απάντηση σου θα ηταν πιο σωστη αν απλα συμβούλευες πως πέραν του διαβάσματος που θα πρέπει να κάνει ο άνθρωπος, πρεπει να συμβουλευτεί από την πρώτη στιγμη έναν εκπαιδευτή και δε θα έχει καποιο πρόβλημα εφόσον τον ακούσει...
παγκ θα παρει ουτε πρέσα, ουτε φίλα, ή δεν είπε θελω μπιγκλ ή τζακ ρασελ...

Υ.Γ. χωρις να έχω καποια εμπειρια από τις φυλές που ανέφερα, αλλα πιστεύω η διαφορά είναι ξεκάθαρη!!
 


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Κάνε μου ένα copy paste συγκεκριμένα σημεία που είμαι απόλυτος και αρνητικός για να καταλάβω
Συγγνώμη που παρεμβαίνω. Δε σε βρίσκω καθόλου επιθετικό. Ίσως παθιάζεσαι λίγο παραπάνω στην προσπάθειά σου ,να προλάβεις το κάθε κακό και πρόβλημα. Αυτός ο υπερβάλλων ζήλος είναι που δημιουργεί τη λάθος εντύπωση, και ειδικά στο γραπτό λόγο. Και για να μην παρεξηγηθώ, νομίζω ότι μπορώ να το διακρίνω, ως κάτι που αναγνωρίζω σε εμένα πρώτα.

Προσωπικά βάδισα στην απόλυτα λογική οδό και ακολουθία, που περιγράφεις, σε ότι αφορά την απόκτηση του σκύλου. Ίσως το ίδιο να έκανα και ως γονέας. Από μεθόδους εκπαίδευσης για το κάθε τι, μέχρι και ειδική συνταγή για υποαλλεργικό σαμπουάν είχα βρει, ένα χρόνο πριν να αποκτήσω το σκυλί. Γιατί έτσι είμαι εγώ. Για να νιώσω σιγουριά και αυτοπεποίθηση και την αίσθηση της συνολικής εποπτεία μιας κατάστασης, πριν πάρω μια σημαντική απόφαση, που θα με δεσμεύσει για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, και που για εμένα δεν έχει γυρισμό. Επειδή έχω ένα άγχος δέσμευσης, για το λόγο ακριβώς, ότι η αποδέσμευση δεν υπάρχει στις επιλογές μου.

Θέλω να έχω, ή έστω να νομίζω ότι έχω, υπό πλήρη έλεγχο λίγο πολύ τα πάντα, και φυσικά πάντα στην πορεία θα ξεφυτρώσουν και τα απρόοπτα. Ως τώρα δε μου βγήκε σε κακό, και για την ακρίβεια με γλίτωσε από πολλές κακοτοπιές. Είχα την απάντηση σχεδόν στο κάθε πρόβλημα πριν καλά καλά να μου παρουσιαστεί, και το αντιμετώπιζα στη ρίζα του. Απλώς στην πορεία συνειδητοποίησα, ότι και άτομα που δεν κινήθηκαν απαραίτητα όπως εγώ, αλλά λίγο πιο χαλαρά, δεν αποδείχθηκαν λιγότερο υπεύθυνα, ούτε και τα κατάφεραν απαραίτητα χειρότερα από εμένα.

¨Όταν προσπαθούσα δια ζώσης να τους εξηγήσω, κάποια στιγμή καταλάβαινα, ότι έχανα την επικοινωνία. Κουράζονταν, δυσανασχετούσαν, και συνελάμβανα τον εαυτό μου να μοιάζει με ιεροκήρυκα από του άμβωνος. Με αντιμετώπιζαν ως γραφικό και έχανε κάθε αξία ο λόγος μου για εκείνους. Τρελή ήττα.. Πλέον αυτό που κάνω είναι να βολιδοσκοπώ, ποιον έχω απέναντί μου και να προσαρμόζω τη "βοήθεια" που έχω να του παράσχω ανάλογα με τη δεκτικότητά του στην πληροφορία και το όριο που ο ίδιος μου θέτει. Και αυτό φαίνεται πιο αποτελεσματικό. Πολλοί σκυλάδες στο άλσος, απευθύνονται σε εμένα για την απάντηση σε κάποιο πρόβλημα, που τους βασανίζει.

Με όλο το θάρρος πάντα, νομίζω ότι με τις καλύτερες των προθέσεων πας να πείσεις τον άλλο να ακολουθήσει αυστηρά μια διαδρομή που σε εσένα ταιριάζει γάντι, αλλά ίσως όχι σε εκείνον. Ξέρω ότι πας να προλάβεις για το δικό του καλό τα όποια προβλήματα (πχ μασούλημα του καναπέ), αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ ότι για εκείνον το ίδιο πρόβλημα θα μπορούσε να μην είναι και τόσο σπουδαίο; Φυσικά μπορεί και να έχω κάνει μια λάθος εκτίμηση σε ότι αφορά εσένα προσωπικά. Περισσότερο ως δική μου αυτοκριτική σου το γράφω.
 


Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
@Haris Drazen σίγουρα δεν διαφωνώ κάθετα με τις απόψεις σου, απλά πιστεύω πως η υπερβολή βρίσκεται στον βαθμό προετοιμασίας που προτείνεις πριν την απόκτηση του σκύλου. Προσωπικά εγώ πριν υιοθετήσω τον δικό μου σκύλο δεν έκανα κανενός είδους ιδιαίτερη προετοιμασία και μελέτη διότι μιλάμε για υιοθεσία αδέσποτου ζώου σε κίνδυνο και υπερίσχυσε η θέληση μου να το σώσω από την σκέψη ''Ας κάτσω να ενημερωθώ για τα πάντα πρώτα''... δεν λέω ότι είναι απαραίτητα καλό αυτό απλά ως άνθρωπος δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω ένα ζώο να πεθάνει στο δρόμο άρρωστο για να πάρω εγώ τον χρόνο μου να μάθω για τα πάντα πριν, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε να το πάρω στο διαμέρισμα εντός των επόμενων μηνών. Βέβαια, δεν πήγα μια ωραία μέρα, το φόρτωσα στο αυτοκίνητο και το πήρα...προηγήθηκαν ομιλίες με φίλους εκπαιδευτές για να με καθοδηγήσουν για τα βασικά στο σπίτι, την διατροφή, τις βόλτες κλπ. αλλά και έκανα και μια στοιχειώδη έρευνα κυρίως για εκπαίδευση και συμπεριφορά - όλα αυτά γύρω από τα βασικά στους τομείς που ανέφερα. Και δεν είχα απολύτως κανένα θέμα όταν τελικά ήρθε κοντά μου... Τον διόρθωνα όπως είχα διαβάσει και είχα πληροφορηθεί πως έπρεπε να το κάνω, όπου προβληματιζόμουν πήγαινα έγκαιρα σε φίλο εκπαιδευτή ή έψαχνα σε βιβλία/Internet για βοήθεια κτλ. και ως τώρα ευτυχώς κλείνουμε 2 όμορφα χρόνια συμβίωσης.
Αυτό που θέλω να τονίσω μέσα από την δική μου την περίπτωση είναι πως, κατά την άποψη μου φυσικά, δεν χρειάζεται - να το πω απλά - να ''σπουδάσεις'' όλους τους τομείς (διατροφή, υγεία, συμπεριφορά κλπ.) πριν προβείς στην απόκτηση του σκύλου.
Πληροφορείσαι επαρκώς σίγουρα πριν, απλά δεν πιστεύω πως χρειάζεται να πάρεις και ''διδακτορικό'' για να αποκτήσεις επιτέλους τον πολυπόθητο τετράποδο. ;)
Απλά, όπως είπα και πριν, ο φίλος μας @geraw έχει μπερδέψει να πω(;) Παρεξηγήσει να πω(;) ορισμένα πράγματα από αυτά που έχει διαβάσει. Κατά την γνώμη μου, δίνει πολύ βάση στα χαρακτηριστικά των προτύπων των φυλών που λέει ότι τον ενδιαφέρουν και ίσως προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να βρει την ''τέλεια'' (ανύπαρκτη) ράτσα που θα ταιριάξει σε όλες του τις απαιτήσεις (;) Γι'αυτό σου είπα και σου ξαναλέω @geraw : Όποια μα όποια ράτσα και να ψάξεις, δεν γίνεται να βρεις αυτήν που θα ταιριάξει σε όλες σου τις ''απαιτήσεις'' αφήνοντας την ζωή σου απαράλλακτη. Πρέπει να κάνεις και εσύ συμβιβασμούς και βέβαια, να μην ακολουθείς ''τυφλά'' το πρότυπο νομίζοντας ότι εφόσον λέει αυτό και το άλλο και το εκείνο, ο σκύλος που θα πάρεις θα είναι έτσι ακριβώς. Και αυτό με την διόρθωση όταν δαγκώνει το ''ανθρωποκεντρικό pug'' τον καναπέ και του στρέφεις την πλάτη είναι δική σου επινόηση, σωστά;(y)
Και τέλος, κάτι πιο off, ο Χάρης δεν είναι επιθετικός και αρνητικός και απόλυτος και ό,τι άλλος λες @geraw , απλά λέει την άποψη του. Άσχετα με τον αν εγώ διαφωνώ σε ορισμένα σημεία ή ο άλλος διαφωνεί σε άλλα σημεία. Ούτε σε έβρισε ούτε στο απαγόρευσε αντιθέτως ξεκαθάρισε εξ αρχής ότι η θέση του βασίζεται στις προσωπικές του απόψεις και σου εύχεται και καλή τύχη σε ό,τι αποφασίσεις, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό. Απλά εκφράζει λίγο παραπάνω πάθος και θέληση να βοηθήσει κάτι το οποίο δυστυχώς παρεξηγείται εύκολα αλλά παρ'όλα αυτά έχει στόχο την πρόληψη των προβλημάτων. Anyway, ίσως εσύ να ξεκαθαρίσεις πρώτα με τον εαυτό σου αν θα μπορέσεις τελικά να ανταπεξέλθεις; Γιατί εμένα προσωπικά με βρίσκεις αντίθετη με τα δεδομένα που μας παρουσίασες στην αρχή (15 λεπτά βόλτα κλπ.) γι'αυτό με μια μικρή δόση χαριτωμενίας και ειρωνίας σου προτάθηκε το GoGo - γιατί έτσι όπως μας το παρουσίασες είναι σαν αν ζητούσες σκύλο-κούκλα που θα φτιαχτεί σε εργοστάσιο παιχνιδιών και θα έχει ό,τι χαρακτηριστικα θες εσύ, διαμορφωμένα ανάλογα με τα ''θέλω'' σου και μόνο.
Αφού όμως μπήκες σε forum και ζητάς απόψεις και συμβουλές, καλό είναι να είσαι πιο ανοιχτές και στις θετικές και στις αρνητικές. Για μένα, ξεκαθάρισε πρώτα τι θες, αν μπορείς και σκέψουν ξανά αυτά που ειπώθηκαν χωρίς να αναλώνεσαι προσπαθώντας να δείξεις ότι ο τάδε και ο τάδε είναι ''επιθετικοί, αρνητικοί κλπ.'' .
καλή τύχη;)
 
  • Like
Reactions: Elrandir and Orilis


Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
ξαναχρησιμοποιώ το ιδιο παράδειγμα για συντομία χρόνου, αν και πιστευω πως αυτη η κουβέντα δεν έχει νόημα, ουτε θέλω να κρίνω τα λεγόμενα (ή καλυτερα τα γραφόμενα) σου. Θεωρώ πως η απάντηση σου θα ηταν πιο σωστη αν απλα συμβούλευες πως πέραν του διαβάσματος που θα πρέπει να κάνει ο άνθρωπος, πρεπει να συμβουλευτεί από την πρώτη στιγμη έναν εκπαιδευτή και δε θα έχει καποιο πρόβλημα εφόσον τον ακούσει...
παγκ θα παρει ουτε πρέσα, ουτε φίλα, ή δεν είπε θελω μπιγκλ ή τζακ ρασελ...

Υ.Γ. χωρις να έχω καποια εμπειρια από τις φυλές που ανέφερα, αλλα πιστεύω η διαφορά είναι ξεκάθαρη!!
@richtaris
Ποιος ο λόγος που δίνεις τόση σημασία σε κάθε πρόταση και λέξη; Εδώ προσπαθούμε να βρούμε μια λύση και να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα θέματα, σε τι ωφελούν τώρα οι υποδείξεις και οι διορθώσεις όσο αφορά τα λεγόμενα άλλου μέλος; Ας μην αναλωνόμαστε συζητώντας ''α, θα μπορούσες να το είχες πει έτσι...αλλιώς...''.
Ο Χάρης είτε σας αρέσει είτε όχι έχει το δικό του σκεπτικό και τις δικές του μεθόδους. Τις προτείνει, τις εξηγεί και μας πληροφορεί σε τι χρησιμεύουν και από εκεί και έπειτα επιλογή του καθενός αν θα τις ακολουθήσει ή όχι. Είναι απλά τα πράγματα. Δεν ξέρω που βλέπετε την επιθετικότητα, ίσως ένα πάθος και μια παραπάνω δόση θέλησης να προλάβει το κακό/πρόβλημα και να συμβουλέψει τον ενδιαφερόμενο, ναι, αλλά όχι επιθετικότητα. Αυτό με τον επιπλοποιό εμένα προσωπικά με αθώο αστείο μου μοιάζει, άλλωστε ποιοι είστε εσείς και για ποιο λόγο να σας εναντιωθεί;
Η διαφωνία και το γεγονός ότι κατά την άποψη του δεν είναι έτοιμος ακόμα ο geraw να αναλάβει σκύλο δεν εκφράζουν επιθετικότητα ή αρνητικές προθέσεις. Άλλωστε είμαστε σε forum, δηλαδή σε μέρος που εκφράζουμε δημοσίως τις απόψεις μας και δεχόμαστε και αυτές των μελών που πιθανότατα είναι αντίθετες και μας αποτρέπουν από το να κάνουμε κάτι. Αν βρίσκετε ίχνος επιθετικότητας ή ό,τι άλλο που είναι ανούσιο/ενοχλητικό και δεν σας βοηθάει, υπάρχουν δεκάδες άλλα forum για να αναζητήσετε απαντήσεις. Με όλο τον σεβασμό πάντα.
Εγώ πάντως βλέπω ότι τόση ώρα δείχνει ενδιαφέρον και διάθεση να συζητήσει δίνοντας την προσοχή του στις απορίες σας.[/QUOTE]
 


Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
Συγγνώμη που παρεμβαίνω. Δε σε βρίσκω καθόλου επιθετικό. Ίσως παθιάζεσαι λίγο παραπάνω στην προσπάθειά σου ,να προλάβεις το κάθε κακό και πρόβλημα. Αυτός ο υπερβάλλων ζήλος είναι που δημιουργεί τη λάθος εντύπωση, και ειδικά στο γραπτό λόγο. Και για να μην παρεξηγηθώ, νομίζω ότι μπορώ να το διακρίνω, ως κάτι που αναγνωρίζω σε εμένα πρώτα.

Προσωπικά βάδισα στην απόλυτα λογική οδό και ακολουθία, που περιγράφεις, σε ότι αφορά την απόκτηση του σκύλου. Ίσως το ίδιο να έκανα και ως γονέας. Από μεθόδους εκπαίδευσης για το κάθε τι, μέχρι και ειδική συνταγή για υποαλλεργικό σαμπουάν είχα βρει, ένα χρόνο πριν να αποκτήσω το σκυλί. Γιατί έτσι είμαι εγώ. Για να νιώσω σιγουριά και αυτοπεποίθηση και την αίσθηση της συνολικής εποπτεία μιας κατάστασης, πριν πάρω μια σημαντική απόφαση, που θα με δεσμεύσει για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, και που για εμένα δεν έχει γυρισμό. Επειδή έχω ένα άγχος δέσμευσης, για το λόγο ακριβώς, ότι η αποδέσμευση δεν υπάρχει στις επιλογές μου.

Θέλω να έχω, ή έστω να νομίζω ότι έχω, υπό πλήρη έλεγχο λίγο πολύ τα πάντα, και φυσικά πάντα στην πορεία θα ξεφυτρώσουν και τα απρόοπτα. Ως τώρα δε μου βγήκε σε κακό, και για την ακρίβεια με γλίτωσε από πολλές κακοτοπιές. Είχα την απάντηση σχεδόν στο κάθε πρόβλημα πριν καλά καλά να μου παρουσιαστεί, και το αντιμετώπιζα στη ρίζα του. Απλώς στην πορεία συνειδητοποίησα, ότι και άτομα που δεν κινήθηκαν απαραίτητα όπως εγώ, αλλά λίγο πιο χαλαρά, δεν αποδείχθηκαν λιγότερο υπεύθυνα, ούτε και τα κατάφεραν απαραίτητα χειρότερα από εμένα.

¨Όταν προσπαθούσα δια ζώσης να τους εξηγήσω, κάποια στιγμή καταλάβαινα, ότι έχανα την επικοινωνία. Κουράζονταν, δυσανασχετούσαν, και συνελάμβανα τον εαυτό μου να μοιάζει με ιεροκήρυκα από του άμβωνος. Με αντιμετώπιζαν ως γραφικό και έχανε κάθε αξία ο λόγος μου για εκείνους. Τρελή ήττα.. Πλέον αυτό που κάνω είναι να βολιδοσκοπώ, ποιον έχω απέναντί μου και να προσαρμόζω τη "βοήθεια" που έχω να του παράσχω ανάλογα με τη δεκτικότητά του στην πληροφορία και το όριο που ο ίδιος μου θέτει. Και αυτό φαίνεται πιο αποτελεσματικό. Πολλοί σκυλάδες στο άλσος, απευθύνονται σε εμένα για την απάντηση σε κάποιο πρόβλημα, που τους βασανίζει.

Με όλο το θάρρος πάντα, νομίζω ότι με τις καλύτερες των προθέσεων πας να πείσεις τον άλλο να ακολουθήσει αυστηρά μια διαδρομή που σε εσένα ταιριάζει γάντι, αλλά ίσως όχι σε εκείνον. Ξέρω ότι πας να προλάβεις για το δικό του καλό τα όποια προβλήματα (πχ μασούλημα του καναπέ), αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ ότι για εκείνον το ίδιο πρόβλημα θα μπορούσε να μην είναι και τόσο σπουδαίο; Φυσικά μπορεί και να έχω κάνει μια λάθος εκτίμηση σε ότι αφορά εσένα προσωπικά. Περισσότερο ως δική μου αυτοκριτική σου το γράφω.
Ο καθένας, ναι, έχει τις μεθόδους του. Και ίσως αυτό να σχετίζεται με την προσωπικότητα του ως άτομο Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, ο καθένας ανάλογα με την αυτοπεποίθηση και άνεση/σιγουριά που νιώθει, ενεργεί. Η προετοιμασία που σε κάποιον μοιάζει ανεπαρκής, για κάποιον άλλο είναι υπέρ αρκετή. Σε όλες τις περιπτώσεις, το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζεται ενημέρωση πριν. Αρκεί, αφού αποκτήσουμε τον σκύλο, να έχουμε τον χρόνο και την όρεξη να εφαρμόσουμε όσα μάθαμε και να έχουμε το νου μας για τυχόν ανεπιθύμητες συμπεριφορες/καταστάσεις που πρέπει πάση θυσία να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και να μην αγνοηθούν.
 


richtaris

Well-Known Member
27 Ιουλίου 2015
52
108
35
@Kodagoshe
δε δινω σημασια στις λέξεις και ίσως να έχω κι εγω το θέμα με το πως το εκλαμβάνω, απλα αυτό που θέλω να πω απ την αρχή, είναι πως ένας νέος ιδιοκτήτης χρειάζεται συμβουλες και βοήθεια και το να του πεις πως δεν είναι κατάλληλος για σκύλο, δεν είναι βοήθεια κατα τη γνώμη μου..Βοήθεια είναι να του δώσεις τη λύση, που για μένα ηταν ο εκπαιδευτής..
ειναι άλλο να πεις σε κάποιον πως το ταδε δεν γινεται και αλλο να του πεις πως η μονη λύση στο προβλημα σου είναι ο εκπαιδευτης...
 


Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
@Kodagoshe
δε δινω σημασια στις λέξεις και ίσως να έχω κι εγω το θέμα με το πως το εκλαμβάνω, απλα αυτό που θέλω να πω απ την αρχή, είναι πως ένας νέος ιδιοκτήτης χρειάζεται συμβουλες και βοήθεια και το να του πεις πως δεν είναι κατάλληλος για σκύλο, δεν είναι βοήθεια κατα τη γνώμη μου..Βοήθεια είναι να του δώσεις τη λύση, που για μένα ηταν ο εκπαιδευτής..
ειναι άλλο να πεις σε κάποιον πως το ταδε δεν γινεται και αλλο να του πεις πως η μονη λύση στο προβλημα σου είναι ο εκπαιδευτης...
@richtaris
Φυσικά ο νέος ιδιοκτήτης χρειάζεται συμβουλές και καθοδήγηση και πιστεύω πως έχουν ειπωθεί πολλές απόψεις έως τώρα όσο αφορά το θέμα του geraw. Και ξαναλέω πως δεν υπήρξε κανενός είδους απαγόρευση (με ποιο δικαίωμα άλλωστε;) στο να πάρει σκύλο. Δεν μπορεί κανείς να τον εμποδίσει παρά μόνο να τον ενθαρρύνει ή να τον αποτρέψει - από εκεί και έπειτα λουριά δεν βάζουμε, ο καθένας υπεύθυνος για τις πράξεις του. Δεν είναι λογικό όμως κάποια πιο έμπειρα μέλη εδώ πέρα (π.χ. Χάρης) να γνωρίζουν περισσότερα και να αξίζει να δοθούν βάσεις σε όσα λένε; Και δεν είπε κανείς ότι δεν είναι κατάλληλος, ούτε εγώ η ίδια. Είπαμε ότι δεν είναι έτοιμος ακόμα κατά τις δικές μας απόψεις και δεδομένα πάντα... ένα οποιοδήποτε άλλο μέλος μπορεί να διαφωνήσει κάθετα και να τον ενθαρρύνει να προβεί στην απόκτηση του σκύλου. Το γιατί δεν είναι έτοιμος κατά τις απόψεις τις δικές μου και του Χάρη έχει αναλυθεί σε προηγούμενα ποστ, αν θες εσύ και ο θεματοθέτης τα διαβάζετε, ας μην επαναλαμβανόμαστε...
Ας μην κάνουμε την τρίχα τριχιά όμως και ας μην στεκόμαστε σε ανούσια πράγματα...γίνετε λίγο πιο δεκτικοί στις απόψεις μελών με περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες και σίγουρα θα επωφεληθείτε...άλλωστε είπαμε: είμαστε σε forum και δεν γίνεται όλες οι απόψεις να είναι θετικές, σίγουρα θα υπάρξουν και οι αρνητικές που φυσικά υποστηρίζοναι μέσα από επιχειρήματα. Καλό είναι να δίνουμε σημασία και στις αρνητικές, σαναμφίβολα παίζουν τον ρόλο τους και δεν έχουν κακό σκοπό, αλλά την πρόθεση να προλάβουν ορισμένες (κακές) καταστάσεις ;)
 


geraw

Well-Known Member
28 Δεκεμβρίου 2013
49
3
Το εχω καταλαβει οτι λεει την αποψη του απλα θα μπορουσε να την θεσει πιο 'μεστα' και οχι τοσο αποτομα. Πιστευω δεν χρειαζεται να αναλυουμε τωρα την συμπεριφορα του καθενα. Οπως εχω επαναλαβει καθε μερα διαβαζω και ενημερωνομαι για τα θεματα του σκυλου. Οταν νιωσω οτι ειμαι ετοιμος τοτε θα παρω σκυλο. Προς το παρων ειμαι στη φαση του διαβασματος. Γι αυτο κιολας ανοιξα το θεμα.
 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.847
ΑΘΗΝΑ
Κάνε μου ένα copy paste συγκεκριμένα σημεία που είμαι απόλυτος και αρνητικός για να καταλάβω
@geraw για να καταλάβω και να διορθώσω τα λάθη μου, σε παρακαλώ ξανά να μου αντιγράψεις τα σημεία που είμαι απόλυτος και αρνητικός
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Τι λεμε παιδια του ανθρωπου ? οτι για να παρει ενα σκυλακι 7 κιλων για παρεα πρεπει να παει απο πριν σε εκπαιδευτη ωστε να εκπαιδευτει στο πως θα εκπαιδευσει το σκυλο ? ή να κανει μαθηματα απο το youtube ? Μηπως να παει και στην Κτηνιατρικη να παρει ενα πτυχιο πριν παρει σκυλο μπας και το κουταβι φαει κατι και πεθανει ? Ο ανθρωπος παιρνει σκυλο ή ο σκυλος τον ανθρωπο ?

Προβληματα συμπεριφορας, υγειας κλπ παντα μπορει να προκυψουν οτι και αν κανουμε και καπου εκει βρισκεται και η ουσια της ολης υποθεσης ... αλεξισφαιρο κωδικα ανατροφης / τροφης / συμπεριφορας προς / διορθωσης κλπ δε γνωριζω να εχει βρεθει ουτε στους ανθρωπους παροτι εκτρεφονται επι 1000αδες χρονια και οπως και να το κανουμε, η εκτροφη τους πρεπει να μας αφορα περισσοτερο . Και τι εννοουμε ''προβληματα συμπεριφορας'' ? για την ιδια φυλη σκυλου, ο ενας εχει προβλημα που ο σκυλος του γαβγιζει και ο αλλος που δε γαβγιζει ...ο ενας που δαγκωνει και ο αλλος που δε δαγκωνει (αντε μανικι, whatever...). Ποιος ειναι ο απαραδεκτος ιδιοκτητης ? αυτος που επι 24 ωρες χαιδολογιεται με το σκυλακι του αλλα το παει βολτα 30 λεπτα ή ο αλλος που το παει 2 ωρες και τις υπολοιπες απλα ξερει οτι καπου υπαρχει ? Αυτος που καθεται στον καναπε με το σκυλο του παρεα ή αυτος που τον εχει εξω στον κηπο ? Φανταζομαστε κουταβια που δε θα κανουν ζημιες ? (ή μωρα που δε θα κλαινε - οχι επειδη δεν τα πηγαμε στα Jumbo και νευριασαν αλλα επειδη εχουν μια κολιτιδα αλλα δεν εχουν μιλια να μας το πουν). Φταιει ο ιδιοκτητης που οταν πηρε το σκυλο εκανε μια δουλεια και ειχε ελευθερο χρονο να κανει με το σκυλο το γυρο της Αθηνας καθε μερα ενω τωρα αναγκαζεται να κανει δυο δουλειες και δεν προλαβαινει ?

Ευκολα πχ λεμε θεωρητικα ''Αν κλαιει το κουταβι στο crate, μην κανεις το λαθος και το ανεβασεις στο κρεβατι σου'' και προφανως ειναι σωστο ...οταν εχεις διπλα σου ομως ενα κουταβακι λουτρινο που για καποιους δεν ειναι ακριβως οικονομοτεχνικη επιλογη αλλα ονειρο ζωης, το πραγμα περιπλεκεται οταν αυτο κλαιει επειδη ειναι το πρωτο βραδυ μονο του...

Σιγουρα, κανενας ανθρωπος δεν εχει λογο και λογικη να καπνιζει, τρωει τηγανιτα, πλακωνεται στο φαναρι ,να τρεχει με 170 χλμ/ωρα, να κανει πολεμο , κανει sex χωρις προφυλαξη στο 4 (!) ραντεβου, να χωριζει και να αποχωριζεται τα παιδια του , να μενει αιωνιος φοιτητης , να ζει στην Πατησιων ... δεν υπαρχει εγχειριδιο χρησης για καθετι, ειδικα για τα βιτσια μας (οπως ειναι και ο σκυλος)

Οκ , καποιοι θα εχουν ενα πιο προβληματικο στη συμπεριφορα σκυλακι απο καποιους αλλους ... αλλα παιδια της ιδιας οικογενειας που μεγαλωσαν ακριβως στις ιδιες συνθηκες απο τους ιδιους ανθρωπους και ειναι εντελως διαφορετικα στο χαρακτηρα και τη συμπεριφορα ... και τι σημαινει τελικα ''Σωστος σκυλος'' ? αυτος που δεν τρωει τις παντοφλες ? και η δικη μου σκυλα, προβληματικη ειναι ...δεν μπορει να μενει μονη της και ας εφθασε 10 χρονων.Δεν παυει ομως να ειναι απο τα πιο αγαπητα σκυλια της γειτονιας, ενα ακακο και αγαπησιαρικο πλασμα που η ιδια η φοβια της (το μοναδικο κουσουρι της), με γεμιζει χαρα οταν τελικα γυρναω σπιτι ... ας ειναι ...και εγω προβληματικος ειμαι.
 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.847
ΑΘΗΝΑ
Ο καθένας ότι καταλαβαίνει, όπως το καταλαβαίνει και όπως το χρησιμοποιεί...
Εγώ ας πούμε δεν κατάλαβα γρι,που λένε στο χωριό μου,σε ποιον απευθύνεται το post σου @Trickyου διάβασες όλα αυτά που με τόση ένταση αντικρούεις και ποια είναι η συμβουλή σου προς τον θεματοθέτη.
Στα πλαίσια της υπόθεσης και μόνο αντιλαμβάνομαι ότι μπήκες ουρανοκατέβατος σε ένα νήμα και έγραψες το σεντονάκι αυτό για να καυτηριάσεις την άποψη μου, την οποία φυσικά έχεις φροντίσει πρώτα να διαστρεβλώσεις όσο δεν πάει...ίσως να πέφτω και έξω πάντως γιατί πιθανότατα να μην έχω και την καλύτερη ικανότητα αντίληψης.
Φίλε @geraw αν θες να με βοηθήσεις , περιμένω να μου επισημάνεις τα σημεία που σου ζήτησα.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Kodagoshe


Kodagoshe

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2016
468
412
Athens
Ο καθένας ότι καταλαβαίνει, όπως το καταλαβαίνει και όπως το χρησιμοποιεί...
Εγώ ας πούμε δεν κατάλαβα γρι που λένε στο χωριό μου σε ποιον απευθύνεται το post σου @Tricky,που διάβασες όλα αυτά που με τόση ένταση αντικρούεις και ποια είναι η συμβουλή σου προς τον θεματοθέτη.
Στα πλαίσια της υπόθεσης και μόνο αντιλαμβάνομαι ότι μπήκες ουρανοκατέβατος σε ένα νήμα και έγραψες το κατεβατό αυτό για να καυτηριάσεις την άποψη μου, την οποία φυσικά έχεις φροντίσει πρώτα να διαστρεβλώσεις όσο δεν πάει...ίσως να πέφτω και έξω πάντως γιατί ίσως να μην έχω και την καλύτερη ικανότητα αντίληψης.
Φίλε @geraw αν θες να με βοηθήσεις , περιμένω να μου επισημάνεις τα σημεία που σου ζήτησα.
δεν το βλέπω να ξαναμπαίνει ο geraw:giggle:
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.594
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3