Μπορει να φταιει αυτο;;


AnDaLkf

Active Member
19 Απριλίου 2016
27
3
54
Καληπερα!!Οπως εχω προαναφερει σε προηγουμενο θεμα,υιοθετησα το σκυλακι της φωτογραφιας...Ηταν στο δρομο λογικα απο μικρη ηλικια και τωρα ειναι 6 μηνων,και τον εχω κι ολας ενα μηνα:love: Εχω μια απορια..Τον εχω στην αυλη του σπιτιου η οποια για το τωρινο μεγεθος του ειναι,πιστευω οκ σε μεγεθος..Δεν βγαινει καθολου βολτες τωρα,διοτι δεν εχει κανει ακομα το 2ο και τελευταιο(μεχρι να μπορει να βγει βολτα)εμβολιο,το οποιο θα γινει στις 20-27 αυτου του μηνα..Τωρα η απορια μου : Για καποιο λογο δαγκωνει πολυ..οχι απλα δαγκωνει αλλα πηδαει επιμονα πανω μου και τραβαει χερια,ρουχα,μαλλια και οτι αλλο βρει:p(οχι με επιθετικη διαθεση,αφου παντα κουναει την ουρα του)..Αυτο ειχα σκφτει οτι ισως να οφειλοταν στο γεγονος οτι δεν εχει ενηλικιωθει...Αλλα ειναι λογικο σε τοσο μεγαλο βαθμο και σε σχετικα μεγαλη ηλικια;;Μπορει να οφειλεται στο γεγονος οτι δεν εκτονωνεται,αφου δεν βγαινει βολτα;;
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Καλημέρα (πλέον) @AnDaLkf

Βάζοντας τα θέματα σε μια σειρά... :) Ο σκυλάκος σου είναι ακόμα κουτάβι 6 περίπου μηνών, οπότε αρκετά μακρυά από αυτό που θα λέγαμε "ενηλικίωση" σωματική όσο και πνευματική. Η ενηλικίωση και η ωρίμανση στον τύπο του σκύλου που έχεις έρχεται μετά τα 2 ή και 3 έτη μιλώντας για τον χαρακτήρα, την συμπεριφορά, κλπ. Σωματικά περί τα 2 έτη.

Σε αυτή την ηλικία που τώρα βρίσκετε έχει αρχίσει η αλλαγή δοντιών από τα νεογιλά στα μόνιμα, κάτι που εντείνει την θέληση και ανάγκη για δάγκωμα. Πέρα όμως από την διαδικασία αυτή, για όλους τους σκύλους το στόμα είναι ότι είναι για εμάς τα χέρια. Σε εμάς πέφτει το βάρος να τους δείξουμε πως και πόσο πρέπει να το χρησιμοποιούν.

Για να πάμε τώρα στο θέμα της βόλτας... Έχεις ένα σκύλο που μέχρι πριν 1 μήνα ζούσε στο δρόμο, είναι 6 περίπου μηνών μα τώρα δεν κάνει να βγει βόλτα (στο δρόμο που ήταν πριν) μέχρι να ολοκληρώσει τα εμβόλια, που όμως όσο ήταν στο δρόμο δεν είχε καν αρχίσει να κάνει... Σωστά; :)

Δε θα σε προτρέψω να "παρακούσεις" τις συμβουλές του κτηνιάτρου σου, μα θα σε προτρέψω να το ξανασυζητήσετε το θέμα.

Η αυλή και το μέγεθος του σκύλου δεν θα πρέπει να σε απασχολούν διότι ο σκύλος δεν θα πρέπει να είναι "μόνιμος κάτοικος" της αυλής, ιδιαίτερα όταν δεν έχει και μια σωστή εκτόνωση. Μπορεί να κοιμάται στην αυλή ή να περνά κάποιες ώρες εκεί, μα καλό είναι να περνά περισσότερες ώρες μαζί σου, εντός ή εκτός σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτύξετε μια σωστή σχέση, θα συνεννοείστε και θα μπορείς να του πεις πόσο πρέπει να δαγκώνει και πότε, να πηδά ή όχι, να μην τραβάει ρούχα καθώς και τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ανά πάσα στιγμή.

Δώσε του λοιπόν πράγματα να δαγκώνει, σκοινιά, πανιά, τσουβαλάκια, παιχνίδια του εμπορίου και πάντα να παίζεις μαζί του και όχι απλά να του δίνεις/πετάς το παιχνίδι για να παίξει μόνος του. Το παιχνίδι (και σαν αντικείμενο και σαν πράξη) είναι ο καλύτερος δίαυλος επικοινωνίας και μάθησης που έχετε. Χρησιμοποίησε το παιχνίδι για να μάθει εντολές βασικής υπακοής, για να μάθει να χρησιμοποιεί το στόμα του σωστά, για να μάθει να γαβγίζει και να σταματά να γαβγίζει, κ.α.
 


AnDaLkf

Active Member
19 Απριλίου 2016
27
3
54
Να σου απαντησω σε μια μια ερωτηση:p:p

Το σκυλι το υιοθετησα στις 9 Απριλιου..Πριν απο αυτο,το φιλοξενουσε στο σπιτι της (εξω) μια γνωστη μου για 1-2 βδομαδες,η οποια ειχε ομως 3 σκυλια και αδυνατουσε να το κρατησει..Το βρηκε να τριγυρνα κοντα στο σπιτι της (σε επαρχια)..

Το ειχα σκεφτει να το ξανασυζητησω με τον κτηνιατρο για τις βολτες,αλλα δυο κτηνιατροι(απο το ιδιο κτηνιατρειο,αλλα διαφορετικες μερες)μου ειχαν πει αν το αποφυγω,διοτι υπαρχει περιπτωση να κολλησει κατι απο ανεμβολιαστα ζωα η απο τα κοπρανα τους,και καθως ζουμε σε χωριο,ειναι πιστευω πολυ ευκολο να συμβει.

Προσπαθω να περναω μαζι του οσες περισσοτερες ωρες γινεται,αλλα μερικες φορες δεν ειναι εφικτο,λογω της συμπεριφορας του..Πηδαει πανω μου,με δαγκωνει δυνατα,και οσο και να προσπαθω να τον απομακρυνω,σπρωχνωντας τον η κρατωντας τον,συνεχιζει να δαγκωνει οτι βρει..χερια,ποδια,μανικια.Φευγω για λιγο,και μετα απο 5 περιπου λεπτα ξαναπαω,στην αρχη ειναι ηρεμος,μετα παλι τα ιδια..Στην μπροστινη αυλη αποφευγω να τον πηγαινω,αφου εχει προσβαση στο δρομο,και κυκλοφορουν διαφορα ζωα(γατες,σκυλοι κτλ),αλλα απο την αλλη εκει ισως να αποσπαται απο εμενα,καθως το περιβαλλον δεν θα του ειναι οικειο..

Εχει πολλα παιχνιδια,λαστιχενια,μπαλακια του τεννις,σχοινια,πλαστικα κ.α αλλα κατα καιρους τα χαλαει.Οταν παιζω μαζι του μ τα παιχνιδια,παντα προτιμα να δαγκωνει εμενα παρα αυτα.το kong μονο δεν εχω δοκιμασει,και ισως θα ηταν καλη ιδεα,αφου ειναι και λιγο λιχουδης..Απο εντολες ξερει το κατσε,κατι που το εμαθε απιστευτα γρηγορα και με παραξενεψε,και τωρα προσπαθω να του μαθω το αστο και το μη..

Ευχαριστω για τις απαντησεις σου:):)
 


ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.239
3.079
Στο φόρουμ κ στο νετ γενικότερα θα βρεις οδηγίες και βιντεο για το πώς να τον αγνοείς , όταν πηδάει πάνω σου και δαγκώνει. Το ''μή'' σαν εντολή μάλλον δε θαβοηθήσει καθόλου εδώ. Δεν ξερω αν θα σε ενθαρρύνει αυτό αλλα το ίδιο θέμα το έχουν πολλά άλλα εξαμηνήτικα -οχταμηνίτικα πρώην αδεσποτα, ιδίως αν ήταν λίγο παρίες στην αδεσποτη ζωή τους. Αν εσύ βρεις άρθρα για κουταβια 2-3 μηνών μή σε νοιάζει η προσέγγιση είναι η ίδια.Κυρίως φταιει κατ εμέ το οτι ποτέ δεν έμαθαν οτι δεν κερδίζουν προσοχή ετσι.

Και εγώ πιστευω οτι δεν γινεται να τον κρατήσεις περιορισμένο εξι μηνών κουταβο ακόμα και αν κινδυνευει, απλά μην τον αφήνεις να πλησιασει σκ@τ@. Ο,τι πάς να του μαθις γίνεται χίλες φορες πιο δύσκολο αν το μικρό είναι σε υπερδιεγερση.
 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.847
ΑΘΗΝΑ
οπως λεει και η @ioanna a πρεπει να δειξεις την δυσαρεσκεια σου στον σκυλο μεσω της αγνοιας.
Δεν σπρωχνεις,δεν μπαινεις σε διαδικασια με τον σκυλο οσο πηδαει,δαγκωνει κτλ. Ενα αυστηρο "μη"/"οχι" και φευγεις επιτοπου. Επιστρεφεις οταν τον δεις πιο ηρεμο. Όσο σου κανει χαρες με σωστο τροπο, επιβραβευεις. Μολις αρχισει ξανα, φευγεις αμεσως κ.ο.κ.
Φυσικα δειξε (απο μεσα σου) πολυ κατανοηση στο οτι το σκυλι εχειε βρεθει ξαφνικα απο την απολυτη ελευθερια, σε κατασταση "απομονωσης", χωρις αυτο να σημαινει οτι θα κανεις τα στραβα ματια στη μη αποδεκτη συμπεριφορα.
 
  • Like
Reactions: Γαβ Γαβ


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538
Καλημέρα (ξανά) @AnDaLkf

Όταν ο σκύλος πηδά πάνω σου και αρχίζει τα δαγκωματάκια σε προσκαλεί σε παιχνίδι και περιμένει την δική σου "απάντηση". Όταν σπρώχνεις, διώχνεις και κρατάς στην ουσία (στην γλώσσα που αυτός καταλαβαίνει) απαντάς θετικά και έτσι αυτός συνεχίζει το παιχνίδι που δεν έχει καταλάβει ότι δεν σου αρέσει.

Σε αυτό το σημείο υπάρχουν δύο γενικές επιλογές. Η πρώτη είναι να δείξεις πως δεν σου αρέσει αυτό φεύγοντας ή διορθώνοντας τον σκύλο με εντολή (που όμως στην παρούσα φάση, ο σκύλος δεν γνωρίζει και μάλλον είναι πολύ πιο δύσκολο να αρχίσεις να του μαθαίνεις). Η άλλη επιλογή είναι η ανακατεύθυνση αυτής της ενέργειας και της ανάγκης του σκύλου για παιχνίδι σε ένα άλλο παιχνίδι, άλλο τύπο εκτόνωσης που θα μπορείς κι εσύ να συμμετέχεις χωρίς να ενοχλείσαι και να... πονάς.

Αρχικά, ακόμα και αν δεν βγαίνετε βόλτα έξω, φρόντιζε για κάποιες ώρες την ημέρα να του φοράς περιλαίμιο και οδηγό (λουρί) και να βολτάρετε εντός αυλής και σπιτιού. Την ώρα αυτής της βόλτας μπορείς να του δίνεις "μεζεδάκια" για να έχεις την αμέριστη προσοχή του ή να κρατάς ένα πανάκι, ένα τσουβαλάκι, ένα "λουκάνικο" με το οποίο θα παίζετε "tug" και ταυτόχρονα θα του μαθαίνεις κάποιες εντολές χρήσιμες (από το "Κάτσε" μέχρι το "Αστο" π.χ.).


Φρόντιζε ο σκύλος να κουράζετε και να χαίρετε και να συμμετέχεις κι εσύ πάντα στο παιχνίδι, ακόμα και με την παρουσία σου και την "ενθάρρυνση" και "καθοδήγηση" σου. Μόνο όταν είσαστε μαζί "δένεστε" και μαθαίνετε ο ένας τον άλλο.



Παιχνιδάκια υπάρχουν πολλά αλλά να προτιμάς αυτά που θα απαιτούν και δική σου συμμετοχή και παρουσία (όλα κανονικά) και όχι να περιμένεις ο σκύλος να παίζει μόνος του... Ούτε στα παιδιά αρέσει αυτό! :)

 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.847
ΑΘΗΝΑ
@AnDaLkf η αναλυση και γενικο ολα το post του/της @canis είναι οτι πιο αναλυτικο (και σωστο κατα την γνωμη μου) θα μπορουσε να σου γραψει καποιος
 


AnDaLkf

Active Member
19 Απριλίου 2016
27
3
54
Καλημερα σε ολους και ευχαριστω για τις απαντησεις σας:):)

Σημερα το πρωι που πηγα να τον ταισω και να παιξουμε,αφου εφαγε,αρχισε παλι τα ιδια σε τοσο μεγαλο βαθμο,που αναγκαστηκα να τον δεσω σε μια γωνια για να καθαρισω:unsure:
Μετα απο αυτο,εκατσα εξω και προσπαθουσα να του κινησω το ενδιαφερον για ενα σχοινακι που εχει για να παιξουμε,και με το που του εφευγε απο τα δοντια ερχοταν κατευθειαν στο χερι μου...Μετα απο μιση ωρα προσπαθειας τον αφησα να ηρμησει και θα παω παλι σε λιγο να τον ξαναταισω και να ξαναπροσπαθησω..

Δηλαδη η γνωμη σας ειναι να τον βγαλω βολτα,απλα να προσεχω;;Ψιλοφοβαμαι να σας πω την αληθεια,γιατι εδω στην επαρχια,κυκλοφορουν πολλα αδεσποτα,κυριως γατες..
Για αρχη,ελεγα να τον βγαλω στην μπροστινη αυλη για να συνηθισει με το λουρακι,οπως μου προταθηκε στην αρχη,αλλα ελεγα να την καθαρισω πρωτα...

Επισης δεν ξερω αν ειναι σωστο,αλλα παντα χρησιμοποιω μπισκοτακια για την εκπαιδευση,και αυτο εχει ως αποτελεσμα να μην με πολυπροσεχει οταν συνειδητοποιησει οτι δεν κραταω φαγητο.Γινεται να διορθωθει αυτο;;
 


Haris Drazen

Well-Known Member
25 Μαρτίου 2016
1.454
2.847
ΑΘΗΝΑ
Όταν λες μισή ώρα προσπάθεια;
Νομίζω ότι αρχίζουμε να επαναλαμβανόμαστε χωρίς ουσία...είδες τα βιντεάκια; έψαξες στο YouTube με search αυτό που θες να πετύχεις;
 


AnDaLkf

Active Member
19 Απριλίου 2016
27
3
54
Εννοω μιση ωρα προσπαθειας να παιξουμε ηρεμα χωρις δαγκωματα..
Ναι εψαξα και αυτα που βρηκα σε συνδυασμο με τις συμβουλες σας πιστευω θα εχουν αποτελεσμα..
Σας ευχαριστω ολους:)
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.807
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf