Πρόστιμο 2.500 ευρώ,για «ηλεκτρικό κολάρο»...


ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Καλημερα. Και στα πλυντηρια εβαζες το skip σε μια ειδικη θεση και το προγραμμα πλυσης την καταλληλη στιγμη το διοχευτευε εκει που επρεπε, την στιγμη που επρεπε...
Παντως και το ηλεκτρικο κολλαρο που ενεργοποιειται με το γαυγισμα, φαινεται πολυ πρακτικη εφαρμογη.

Sent from my HTC HD2 using Tapatalk
 


Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
Θέλω να ρωτήσω εντελώς πληροφοριακά αν η χρήση του ηλεκτρονικού κολάρου και του πνιχτη ειναι παράνομη. Έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα να κανουν αναφορά σε έναν νόμο του 1992 σε διάφορες φιλοζωικές σελίδες και που απαγορεύει την χρήση τους αλλα δεν μπορώ να βρω τον ιδιο το νόμο... :confused: Τελικά τι ισχύει απο νομικής πλευράς;
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@Aslan

Αυτο που ψαχνεις ειναι ο ν. 2017/92 δημοσιευμενος στο ΦΕΚ 31/ΦΕΒΡ 92.

Κυριως σε αφορα το αρθρο 3 του κεφ. ΙΙ, το οποιο λεει οτι κανεις δεν πρεπει να προκαλει ασκοπα πονο σε ζωο συντροφιας, και οι "φιλοζωοι" στους οποιους δεν θα επεκταθω με περισσοτερους χαρακτηρισμους παρα μονο τα εισαγωγικα, μετεφρασαν αυτο σε πνιχτες κ κολλαρα, παραβλεποντας το "ασκοπα" κ παραβλεποντας το γεγονος οτι μιλαμε για εκπαιδευτικα εργαλεια......
 
  • Like
Reactions: johnk and Aslan


stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Ο σκόπιμος πόνος.....που προκαλείται δλδ (εννοώ σε σχέση με τα εκπαιδευτικά εργαλεία) ; ....πέραν των ιατρικών θεμάτων που μπορεί να πονέσει ένα σκυλί εννοείται ...
 


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
Και τα αναμμένα κάρβουνα κάτω απ το ταψί και «σκοπό» έχουν και ώς «εκπαιδευτικό εργαλείο» λογίζονται...
 
  • Like
Reactions: Estranged and LaCat


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
@stamatia

Καποτε ειχα διαβασει ενα αρθρο (Αγγλικο) που προσπαθουσε να εξηγησει την διαφορα μεταξυ την σωστης χρησης οποιουδηποτε εκπαιδευτικου εργαλειου κ την κακη του χρηση που το καθιστα ως κακοποιηση.

Εν ολιγοις ελεγε οτι αν χρησιμοποιεις οποιοδηποτε εργαλειο για να σβησεις/ελενξεις μια εκδηλουμενη συμπεριφορα, ειναι θεμιτο/λογικη χρηση (πχ ο πνιχτης για να μην τραβαει) ενω αν το χρησιμοποιεις για να μεγιστοποιησεις ενα αποτελεσμα που ξεπερναει τα φυσικοσωματικα ορια ειναι κακοποιηση (να τον εχεις δεμενο με πνιχτη σε ενα διαδρομο που αναγκαζεται να τρεχει πολυ γρηγορα γιατι αν κουραστει κ ξεμεινει πισω αντι να μπορει να σταματησει, πνιγεται)

Πιστευω να σε καλυπτει....
 
  • Like
Reactions: johnk


stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Δεν θέλω να εμπλακώ σε συζήτηση περί εκπαιδευτικών εργαλείων ....το μόνο που θα πω είναι ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που ορίζει το φάσμα μεταξύ εκπαίδευσης ...... μέχρι κακοποίησης. Οπότε φαντάζεσαι αν τα εργαλεία αυτά πέσουν (που πέφτουν) στα χέρια κάποιου καμένου τύπου.
Επίσης δεν ξέρω αν οι νευρικές απολήξεις του σκύλου αντιλαμβάνονται το ίδιο κάποιο ερέθισμα με τις νευρικές απολήξεις του ανθρώπου. Δλδ όταν ο άνθρωπος λέει ότι το ηλεκτρικό κολάρο το έχω δοκιμάσει και δεν πονάει ...αν ισχύει το ίδιο και για τον σκύλο.
Τέσπα....χιλιοειπωμένες συζητήσεις...
 
  • Like
Reactions: vrmode and johnk


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Πολλα ακινδυνα πραγματα μπορουν να χαρακτηριστουν ως εργαλεια για εγκλημα ξεκινοντας απο το κουζινομαχαιρο που ολοι εχουμε το οποιομπορει να πεσει στα χερια καποιου καμμενου κ να σφαξει την συζηγο..... :p

Οπως ειπες ο ανθρωπινος παραγοντας που καθοριζει την χρηση κανει την διαφορα.....
 


Γαβ Γαβ

Well-Known Member
21 Απριλίου 2016
82
195
122
Οτιδήποτε προκαλεί πόνο, σωματικό ή ψυχικό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται!
Αν κάποιος είναι μάγκας, ας εκπαιδεύσει το ζώο του μέσω του σεβασμού κ όχι μέσω του πόνου κ του φόβου, έστω κ στο ελάχιστο.

Σας επισυνάπτω την σχετική επιστολή που κατατέθηκε για την εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με τα κολάρα πνίχτες κλπ..


ΘΕΜΑ: Απαγόρευση χρήσης και πώλησης κολάρων σκύλων με καταστροφικές για την ευζωία τους ιδιότητες

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς που κυρώθηκε στην χώρα μας με τον Ν.2017/27.02.1992 ΦΕΚ 31 Α καθώς και η διευκρινιστική της "European Convention for the Protection of Pet Animals - Explanatory Report" διευκρινίζουν στο άρθρο 7 ότι:

“Κανένα κατοικίδιο ζώο δεν θα πρέπει να εκπαιδεύεται με τέτοιο τρόπο που να είναι επιζήμιος για την υγεία και την ευημερία του, ειδικά με τον καταναγκασμό του ώστε να υπερβεί τις φυσικές ικανότητες ή τη δύναμή του ή με την υιοθέτηση τεχνητών βοηθημάτων που προκαλούν τραυματισμό ή περιττό πόνο, ταλαιπωρία ή αγωνία”.

Η χρήση λοιπόν τεχνητών μέσων που προκαλούν περιττό πόνο και τραυματισμό είναι απαγορευτική. Ειδικότερα, στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι λεγόμενοι πνίχτες (Choke chains ή choke chain collars ή slip collar ή check chain), οι αγκαθωτοί πνίχτες (prong collars ή force collars), οι πνίχτες από ύφασμα (martingale collars), τα κολάρα για τη διακοπή του γαβγίσματος (anti-bark collars ή Control collars) και τα ηλεκτρονικά κολάρα (Shock collars ή electronic collars ή e-collars ή remote training collars ή hunting collars) - Ακολουθεί παράρτημα με φωτογραφίες.

Όλα αυτά τα τεχνητά μέσα, δημιουργούν περιττό πόνο, τραυματισμούς και αγωνία στα εκπαιδευόμενα σκυλιά και βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς θα έπρεπε να έχουν ήδη καταργηθεί από το έτος 1992.

Πέρα από την νομική υπόσταση του θέματος, αρκετές μελέτες από το εξωτερικό στις οποίες εκτενέστερα μπορούμε να αναφερθούμε σε μεταγενέστερο χρόνο, δείχνουν ότι η αλόγιστη χρήση του πνίχτη, αφενός μεν αλλάζει την συμπεριφορά του ζώου προς το χειρότερο, και αφετέρου δημιουργεί προβλήματα στα νεύρα και τους σπονδύλους του αυχένα!

Παρακαλούμε πολύ για την άμεση εφαρμογή του Νόμου, την απαγόρευση χρησιμοποίησής τους τόσο από ιδιώτες - ιδιοκτήτες σκύλων - όσο και από επαγγελματίες εκπαιδευτές, την άμεση απαγόρευση πώλησής τους και την άμεση απόσυρση των διαθέσιμων εμπορευμάτων από τα καταστήματα πώλησης!

Τέλος, σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, την απαγόρευση εισόδου τους στην χώρα μας, μέσω του συστήματος ICS (Import Control System) που εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλα τα ευρωπαϊκά τελωνεία από τον Ιούλιο του 2011 για την αποτροπή είσοδου στην χώρα μας τέτοιων προϊόντων!

Με εκτίμηση

Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος Αναστασία Μπομπολάκη

Η Αντιπρόεδρος Μάριζα Χριστοδούλου

Παράρτημα

Επισυνάπτουμε φωτογραφίες με τις εμπορικές τους ονομασίες, προς πληρέστερη κατανόηση της χρήσης του.

1) Choke chain collars (Σφίγγει τον λαιμό του σκύλου, προκαλώντας προβλήματα στην τραχεία, καθώς και στους σπονδύλους και νεύρα του αυχένα).

2) Prong collars (Σφίγγει τον λαιμό του σκύλου, προκαλώντας προβλήματα στην τραχεία, καθώς και στους σπονδύλους και νεύρα του αυχένα).

3) Martingale collars (Σφίγγει τον λαιμό του σκύλου, προκαλώντας προβλήματα στην τραχεία, καθώς και στους σπονδύλους και νεύρα του αυχένα).

4) Anti-bark collars (Περιλαίμιο για την διακοπή γαβγίσματος - κάθε φορά που ο σκύλος γαβγίζει, ψεκάζει σιτρονέλα ή άλλο χημικό συστατικό στην μύτη του, προκαλώντας εκνευρισμό).

5) Shockcollars (Αυτό το κολάρο κάνει ηλεκτροσόκ στον σκύλο, και χρησιμοποιείται κυρίως από ανίδεους ιδιοκτήτες σκύλων για την διακοπή του γαβγίσματος, ωστόσο η "σωστή" χρήση του είναι ο έλεγχος του σκύλου μέσω τηλεχειριστηρίου - από απόσταση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρουσιάζονται εκτεταμένες βλάβες (κάψιμο του δέρματος) στο σημείο επαφής, και δεν υπάρχει καμία επίσημη μελέτη για την βλάβη που πιθανών να προκαλεί στο νευρικό σύστημα του σκύλου ή σε ζωτικά όργανά του).
 


matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
To martingale που φοριεται ως απλο περιλαιμιο και εχει στοπ το θεωρω πιο ακινδυνο απο τα απλα κολαρα.

Για τα υπολοιπα συμφωνω. Και επειδη καποιοι θα αρχισουν τα δεν φταιει το εργαλειο οκ ας το χρησιμοποιουν μονο εκπαιδευτες σε δυσκολες περιπτωσεις που ολα τα αλλα μεσα θα εχουν αποτυχει και μονο κατα την διαρκεια της εκπαιδευσης. Να μην ειναι προσβασιμα στο ευρυ κοινο εν ολιγοις και να μην καταντανε θεραπεια για πασαν νοσον και πασαν..... ( ποιος θα πιστοποιησει βεβαια τους περιορισμους που τιθενται ειναι το μεγαλοοο θεμα)

Νομιζω μαλιστα οτι στην Ιταλια αν οχι καθολικα σε συγκεκριμενες περιοχες εχει απαγορευτει ηδη η χρηση τετοιων μεσων
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.648
19.879
Να μην ειναι προσβασιμα στο ευρυ κοινο ...
Αυτό!
Το βλακοHalti δεν βλέπω να είναι στην λίστα.
Πιο εύκολο, απ'το να μετατρέψεις και το πιο χαριτωμένο λουρί [ροζ με στρασάκια] σε πνίχτη, δεν υπάρχει.
Κλπ, κλπ, κλπ
 
  • Like
Reactions: Estranged


matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Το halti δεν θεωρειται κολαρο που φοριεται μονο του. Δενεται μαζι με το κολαρο αλλιως εχει μεγαλες πιθανοτητες τραυματισμου του λαιμου του σκυλου. Θεωρω οτι (με σωστη χρηση)ειναι πιο φιλικο απο τον πνιχτη αλλα ναι καλο θα ηταν να μην πωλειται και αυτος με την σεσουλα.
 


vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
49
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Τόσο το κολάρο όσο και ο πνίχτης είναι εκπαιδευτικά εργαλεία όπως προαναφέρθηκε. Είναι και τα δυο για να διορθώσουν συμπεριφορές και πρέπει να χρησιμοποιούνται με συγκεκριμένο τρόπο.

Σίγουρα η αίσθηση που αφήνουν στο σκύλο δεν είναι και η καλύτερη όμως κάποιες συμπεριφορές καλό είναι να κόβονται για να μην δημιουργούνται μελλοντικά προβλήματα τόσο σε εμάς όσο και στο σκύλο, άλλωστε και οι διορθώσεις που δέχεται ένας σκύλος στο φυσικό του περιβάλλον από τη μητέρα ή τ αδέρφια του δεν είναι αμελητέες σε σκληρότητα.

Εγώ στη Λάρα όταν ήταν μικρή είχα χρησιμοποιήσει πνίχτη αφού πρώτα είχα μάθει τη σωστή του χρήση (συνδιασμένο με στηθόλουρο).
 


lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.510
749
Ξεσσαλονικη!!!
εγω,για να μην επεκταθω κ πολυ,δηλωνω υπερ των εργαλειων,με σωστη χρηση φυσικα κ στα ορια που δεν θα ριμαξουν το ζωο..ο σκυλος λειτουργει κ αποτρεπεται πολλες φορες με την εκπληξη.αυτο θελεις να κανει κ το εργαλειο.οχι τοσο να τον πονεσεις ,οσο να τον ξαφνιασεις.σε σωστα χερια λοιπον τα εργαλεια,φτιαχνουν θαυμασια αποτελεσματα.πολλες φορες δε,οσο απιστευτο κ αν φαινεται,περιπτωσεις διχως λυση,βρηκαν απαντηση μεσω αυτων των απαγορευμενων για πολλους,εργαλειων.η αληθεια παιδια ειναι καπου στην μεση.

οσο για το οτι ο ανθρωπος οριζει την διαφορα μεταξυ εκπαιδευσης κ κακοποιησης,το κανει με καποια κριτηρια φυσικα.καλως η κακως,τα ζωακια καλουνται να ζησουν στα δικα μας αυλακια,οποτε δυστυχως θα πρεπει να ακολουθουν κ αυτους τους κανονες.
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Συμφωνώ ότι σε κατάλληλα χέρια είναι πραγματικά εκπαιδευτικά εργαλεία που όντως έχουν αποτέλεσμα. Το θέμα είναι πώς μπορεί να ελεγχθεί ποιος είναι κατάλληλος και ποιος ο καμένος που θα κάνει αλόγιστη χρήση και που θα πετυχαίνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα κάνοντας το σκύλο του να πονάει άσκοπα.
 


mixalis1990

Well-Known Member
1 Απριλίου 2016
54
92
33
παιδιά καθαρά δίκη μου γνώμη..με ώση πείρα μπορεί να έχω ο πνιχτής που αναφέρθηκε σε ποιο πάνω μνμ αν χρησιμοποιήσεις σωστά δεν βλέπω το λόγο που τον θεωρείτε παράνομο..αν φόρας πνιχτή σε ένα σκύλο που ξέρει της εντολές και το δουλεύεις μόνο για διορθώσει δεν νομίζω ότι είναι κακό!!!
 




noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
Αυτό λέμε! Ότι δηλαδή εφόσον τα εργαλεία αυτά πέσουν σε σωστά χέρια είναι ελεγχόμενα τα πράγματα και μπορεί να έχουν αποτέλεσμα. Αν όμως πέσουν σε ανθρώπους που την βρίσκουν με το να προκαλούν πόνο στους σκύλους και με το παίζουν μάγκες με αυτα τότε υπάρχει πρόβλημα
 


noni_papa

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2015
1.935
3.155
34
Νέο Ψυχικό
noni.... κ ποιος ειναι καταλληλος για να χρησιμοποιει μαχαιρι κουζινας? :)
Πάντως αν κρίνω από τα κοψίματα στο χέρι μου όχι εγώ :p :ROFLMAO::ROFLMAO: Σοβαρά τώρα σωστή ερώτηση και δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιος έλεγχος. Οπότε περισσότερο βασιζόμαστε στην αυτογνωσία του καθενός. Εν γένει δεν είμαι κατά της χρήσης τους εφόσον γίνεται σωστά. Πχ προσωπικά εγώ που δεν έχω ιδέα πώς να τον χρησιμοποιώ τον πνίχτη και που μάλλον περισσότερα προβλήματα θα προκαλούσα, δεν θα τον έπαιρνα απλά και μόνο λόγω της πλήρους άγνοιάς μου
 


mixalis1990

Well-Known Member
1 Απριλίου 2016
54
92
33
αλλα καταρχειν πρέπει οχι μόνο να ξέρει ο ιδιοκτήτης να το χειριζετε!!πρεπει και να το χρειαζετε το ζωντανό έχω δει κάτι μαλτεζακια και κάτι κανισακια με πνιχτή!!
 
  • Like
Reactions: noni_papa


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.807
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf