Ι..... Μ.. Α..... Ν....


matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.433
1.022
Αυτο παντως που μπαινει καποιος πεταει την ασχετη ή ψιλοσχετικη ατακα του και μετα ψαχνουμε τον ορισμο των λεξεων βαση Μπαμπινιωτη και το πανω χερι κατω χερι τινος ειναι το πανω πανω, χαλαει πολλα θεματα...
 








betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Εγω πάντως τους τύπους ως τύπους επιστημονικά μπορώ να τους εξηγήσω

Συντελεστής Ενδογαμίας (IC) :
View attachment 58889
Συντελεστής Σχέσης (RC) :
View attachment 58890
Μέσος Συντελεστής Συγγένειας (MK) :
View attachment 58891
fyi :http://www.czerwonytrop.com/inb/
Οχι πριν σκανάρεις και ανεβάσεις το πτυχίο σου!

Πέρα από την πλάκα, (ας το τονισω για καλο και κακό :)) μη ξεχνάμε ότι το φόρουμ είναι καφενείο και όχι ερευνητικό κέντρο.
 




ZMR

Active Member
19 Δεκεμβρίου 2015
34
21
43
Τα επιστημονικά δεδομένα όμως δεν συνιστούν κατά κανένα τρόπο απόψεις συζητήσιμες και αμφισβητίσιμες από μη επιστήμονες, παρά μόνο από ομότιμους επιστήμονες που ερευνούν τα υπάρχοντα δεδομένα και τα καταρρίπτουν ή τα στηρίζουν.
Και για αυτό όταν μιλάμε για απόψεις στο συγκεκριμένο θέμα, λέμε μαλακίες. Και για αυτό είναι και γκαζιάρικες οι διατυπώσεις μου.
Δεν αμφισβητισα τιποτα .Αποδεχομαι ρισκα ,παραπλευρες απωλειες.Εξαρταται ποιος το κανει γιατι το κανει και θα κρινω εκ του αποτελεσματος.Τα παντα γυρω μας εξηγουνται επιστημονικα αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να μιλαμε με τυπους συναρτησεις κτλ μηπως και μας πουν μαλακες.Αποκαλεις τα λεγομενα μου μαλακιες χωρις να γνωριζομαστε ενω μπορει να πεις τη γνωμη σου χωρις να με προσβαλεις , στον δρομο θα τις παιζαμε εδω κραταω το επιπεδο και απλα δεν σου λεω ποιος μου τα ειπε....ειναι μυστικο:whistle:.
Πόσταρες για να "ενημερώσεις" με τις γνώσεις που έχεις για ένα θέμα. Βιολογικό. Άρα επιστημονικό. Ενημέρωση αστήριχτη από στοιχεία. Και με καλείς να μπω στο ίντερνετ να ψάξω. Να χάσω εγώ το χρόνο που ΔΕΝ έχω για να ψάξω στοιχεία πάνω σε κάτι που ΕΣΥ έφερες στο τραπέζι. Τουλάχιστον γαϊδουριά in my book. Και γι'αυτό είναι επίσης γκαζιάρικες οι διατυπώσεις μου.
Ποσταρα για να μεταδωσω αυτο που εχω διαβασει σε βιβλια γραμμενα απο "αρρωστακια" και εκτροφεις .Και γαιδουρι ?
Το λοιπόν, πέρα από τα τσιτάτα για τις πρακτικές τύπου λάνιστερ (copyright @betty coltrane)),
copyright Martin 1996
πρόχειρα 2-3 πράγματα, αμετάφραστα γιατί τόσο χρόνο είχα, από peer reviewed επιστημονικές πηγές και πανεπιστήμια, όχι από τη "βιβλιογραφία του σκύλου" που σπανίως έρχεται από ελέγξιμες πηγές:

(Γενικά)
Inbreeding depression
Inbreeding may lower the population's ability to survive and reproduce, a phenomenon called inbreeding depression

59600 άρθρα για το inbreeding depression

(Σε άσχετα είδη)
http://www.nature.com/nature/journal/v392/n6675/abs/392491a0.html
The first demonstration of an effect of inbreeding on the extinction of natural populations

http://science.sciencemag.org/content/206/4422/1101
Juvenile mortality of inbred young was higher than that of noninbred young in 15 of 16 species of captive ungulates. In 19 of 25 individual females, belonging to ten species, a larger percentage of young died when the female was mated to a related male than when she was mated to an unrelated male.


(Ειδικά για σκυλιά)
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1090023311002309
The popular sire phenomenon is the most problematic breeding practice, since it has also led to the dissemination of a large number of inherited defects. The practice should be limited by taking measures
Δεν διαφωνω με τα παληκαρια σου ειπαμε ...τα αρνητικα
Υπάρχουν και έρευνες για έλεγχο των αναγνωρισμένων επιπτώσεων του inbreeding. Έλεγχο από certified βιολόγους και natural science επιστήμονες, δε λέω. Που αμφισβητούνται και στηρίζονται. Ας καγχάσω τρις εάν έστω και το 1% των εκτροφέων που εφαρμόζουν inbreeding έχουν κάποια σχετική γνώση πάνω σε αυτό και δεν είναι ο "παραδοσιακός" εκτροφέας του χωριού που "έτσι βγάζανε καλά σκυλιά οι παλιοί, έτσι κι εγώ".
Να καγχασεις οσες φορες θες αλλα οι παλιοι μας τα εδωσαν .Δεν ειμαι ισχυρογνωμων οταν οι δοκιμαστικοι σωληνες αρχιζουν να βγαζουν ρατσες χωρις προβληματα θα ειμαι μαζι σου και εγω , μεχρι τοτε...
Aυτά πρόλαβα. Αν χάσω το λεωφορείο για εκεί που θέλω να πάω σήμερα να ξεκινήσω επιτέλους τις διακοπές μου, που έτσι δείχνει, μπορώ να βρω κι άλλα μετά. ΚΑΙ για αυτό είναι γκαζιάρικες οι διατυπώσεις μου.
Συνφορουμιτη ως ελαχιστη τιμωρια για το μαλακας ελπιζω να εισαι ψυχαναγκαστικος και αυτη τη στιγμη να θες να αραξεις με τα φιλαρακια και να "λιωσεις" σε μια παραλια αλλα το μυαλο σου να ειναι σε εγρηγορση δουλευοντας την απαντηση και να εχεις πιασει φαγουρα στα ακροδαχτυλα! πλακα κανω ! ισως και οχι :)! καλες διακοπες φιλε
 
  • Like
Reactions: betty coltrane


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Να καγχασεις οσες φορες θες αλλα οι παλιοι μας τα εδωσαν .Δεν ειμαι ισχυρογνωμων οταν οι δοκιμαστικοι σωληνες αρχιζουν να βγαζουν ρατσες χωρις προβληματα θα ειμαι μαζι σου και εγω , μεχρι τοτε...
Το αναλύεις λίγο αυτό. Ποιοί είναι οι παλιοί; Πόσο πίσω πάνε αυτοί οι παλιοί; Γιατί εγω έχω μια άλλη ανάγνωση για τις ράτσες και τα προβλήματά τους.
 


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.557
5.969
Πειραιάς
ναι σε αυτο αναφερομουν παρατηρωντας την στροφη των περισσοτερων σε οσα μαλλον τοσο καιρο παπαγαλιζουν εδω μεσα...
δεν θα επρεπε να σε παραξενευουν αυτες οι στροφες.συνηθως καποιοι τις ζητανε απο καποιους,για να πανε προς το καλυτερο,προς την πλευρα τους,στην αλλαγη........
καποιοι δειχνουν απο την αρχη οτι θα την κανουν με την πρωτη ευκαιρια,αλλοι τις αναζητουν,αλλοι το παλευουν.
παντα θα υπαρχουν στροφες,αλιμονο σε οποιον δεν τις κανει,το θεμα ειναι να τις κανει προς το καλο.
υπαρχουν γλυκες,ανοιχτες,μαλακες,σκληρες,αποτομες ........
ο καθε ενας κανει οτι κωλοτουμποστροφη θελει,μαζι με αυτην ομως εχει δειξει οτι πηγαινει προς τα εκει.
οποτε....γιατι η απορια,τι το παραξενο.
ποιες ειναι οι (κωλοτουμπο)στροφες που εκαναν αυτοι οι "καποιοι" στο θεμα της @east49 ;

οι ευχες;

"επρεπε" να γραψουμε κατι αλλο οσοι ευχηθηκαμε;
"επρεπε" να της κουνησουμε το δαχτυλο και να τη μαλωσουμε καταδικαζοντας τη "λαθος" επιλογη της;
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
εγω φιλε μου συνηθως ευχομαι σε καθε ενα που ερχεται εδω μεσα ειτε το σκυλακι του ειναι αδεσποτο ειτε μπυμπ ειτε εκτροφικο η παπυμιλαδικο
ευχομαι μια καλη χαρουμενη κι απροβληματιστη ζωη...
τα υπολοιπα ηταν απλως σκεψεις μου που καταθετω...
οπως επισης κι εσεις μπορειτε να κανετε..
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Βρε βρε κουβεντα που γινεται εδω.......
Ενδιαφερουσα απο πολλες αποψεις.
Κ μιας κ το διαβασα αφου ο φιλος @spyv "με φωναξε" ας πω κι εγω δυο πραγματα για να μην τα λετε μονοι σας.....

Κατ αρχην να πω δυο κουβεντουλες στο συμφορουμιτη μας @vasilis_mike που δεν χανει ευκαιρια, ακομα κ μετα την απειλη αποχωρησης, να επανελθει για να βγαλει την χολη του:
και ξέρασα κατανοώντας την επιτηδευμένη προηγούμενη συμεπριφορά.

Φυσικά για τον/την κυρία θα είμαι το κόκκινο πανί, γιατί της χάλασα το όνειρο, να "νοικιάζει" τον γαμάτο επιβήτορα σε ντόπιους εκτροφείς,αφου θεωρεί την αιμομιξία (inbreeding για να καταπίνεται πιο εύκολα) κάτι όχι μόνο τελείως φυσιολογικό αλλά και απαιτούμενο!! (φυσικά για ευνόητους λόγους)..
Μεγαλε, αν πιστευα στο inbreeding ως μονοδρομο η πανακεια, δεν χρειαζοταν να ξοδεψω ουτε 1500+ευρω να αγορασω ενα κουταβακι κ να περιμενω 2+χρονια ελπιζοντας ολα να πανε καλα για να κανω ενα ζευγαρωμα για παρτη μου.
Υπαρχουν full siblings της σκυλας μου σε χερια γνωστων που θα μπορουσα να κανω επιβαση αμεσα κ με λιγοτερα απο τα μισα λεφτα.
Και μονο το γεγονος οτι δεν το εκανα σε οποιοδηποτε νοημων ανθρωπο θα μπορουσε να πει πολλα.
Σε σενα παλι δεν λεει τιποτα κ συνεχιζεις το παραλληρημα με καινουρια θεωρια περι "ενοικιασης επιβητορα".
Παιρνοντας εναν "ανωνυμο" σκυλο χωρις πτυχια κ περγαμηνες δεν σου δινει (εμπορικα) οσα θα μπορουσε να σου δωσει μια γεννα με το σπερμα του καποιου-Ch που θα κοστιζε πανω κατω τα ιδια λεφτα κ θα γινοταν παλι αμεσα, η το import ενος κουταβιου απο το μεγαλυτερο εκθεσιακο εκτοφειο παραγωγης πρωταθλητων στην ευρωπη που θα κοστιζε ελαχιστα παραπανω στα λεφτα.....
Επισης αν ηθελα να βγαλω μεροκαματακι απο τις σκυλες μου θα μπορουσα να το εχω κανει ηδη, η να το κανω με ποιο "ευκολα κ οικονομικα προσβασιμο σκυλο".
Ουτε αυτο το εκανα κ δοξα το Θεο, εχω ακομα για να χαλαω για παρτη τους κ να μην περιμενω να με ζησουν τα σκυλια μου οπως σου αρεσει να πιστευεις.

Τελος να σου πω, οτι ακομα κ αν χαλιεσαι τοσο με τις επιλογες μου, μιας κ ουτε τις χρηματοδοτεις για να σου αναφερομαι, ουτε τις επομιζεσαι, ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ, γιατι σε τρωει κ ειναι κριμα.....

Προσπερνω κ παμε παρακατω, σε οποιον θελει να συζητησουμε σοβαροτερα το θεμα....

1.Το inbreeding για να υπολογιστει σωστα, πρεπει να ληφθει υπ οψιν σε αρκετες γεννιες πισω απο τους γονεις του κουταβιου.
Εντυπωση μου εκανε λοιπον που κανεις δεν αναφερθηκε η δεν διερωτηθηκε γι αυτο, αλλα μεινατε ολοι στο προφανες ακομα κ ανθρωποι με εκτροφικη ενασχοληση.
Αδυνατω να πιστεψω οτι ειναι απο αγνοια.

2.Για να εξετασει κανεις το αποτελεσμα των επιλογων, πρεπει να εχει στοιχεια. Καλη η θεωρια αλλα τι γινεται αν η πραξη την ακυρωνει; Θα βασιστει κανεις μονο σε νουμερα εξισωσεις κ θεωριες οταν το αποτελεσμα και οι πραξεις το αντικρουουν;

Εξηγουμε: Η μεση εκτροφικη γεννα στα corso ειναι πλεον αν θυμαμαι καλα στα 5 κουταβια κ το προσδοκιμο ζωης πλεον κατω απο εννεα.
Η μεση γεννα "παραδοσιακης εκτροφης" δινει ανω των 8 με μεσο ορο ζωης ανω των δεκα με σκυλια συγκεκριμενης γραμμης να ζουν 12-13χρονια.
Με υψηλα ποσοστα inbreeding ναι.
Για την θνησιμοτητα στα κουταβια κ το "ελλειπες σφριγος" της θεωριας δεν θα μιλησω μιας κ ο καθε νυκοκυρης ξερει καλα να κρυβει τις δουλειες του. Ομως σκυλια που ζουν σε φαρμες χωρις συνεχη παρακολουθηση η συνθηκες γυαλας, αν δεν ηταν απο γερη κραση, μαλλον δεν θα ζουσαν για να μιλαμε τωρα.

Κ στην τελικη πισω απο χαρτια κ θεωριες οταν καποιος παιρνει ενα "εκτροφικο" σκυλο τι προσπαθει να εξασφαλισει;; την υγεια κ τον χαρακτηρα του.
Ποια μεγαλυτερη αποδειξη απο τους προγονους του μπορει να υπαρξει; Γιατι να μας σταματησει ενα νουμερο ειδικα οταν ο σκυλος αυτος επιλεχθηκε για ενα ζευγαρωμα εντελως ασχετης γραμμης;;;

Υ. Γ. Δεν επικροτω ουτε ομως κατακρινω καμια μεθοδο που εχει αποδειξει την αξια της στην πραξη. Τουλαχιστον σε αυτη τη φυλη, ζωα απο τα οποια απουσιαζουν τα προβληματα εκτρεφονται ΚΑΙ με inbreeding, την ιδια ωρα που η "επιλεκτικη εκτροφη" οι θεωριες κ τα νουμερα μας εδωσαν αποτελεσματα με απειρα προβληματα. Μπορει σε ιδανικες συνθηκες η θεωρια να θελει outcrossing κ το κατανοω αλλα στην πραξη οπως γινεται κατι παει στραβα για να δινει το inbreeding καλυτερα αποτελεσματα......

2.Εντυπωσιαζομαι που ανθρωποι που ασχολουνται με μια καθαροαιμη φυλη που φτιαχτηκε εκ του μηδενος κατακρινουν τοσο σθεναρα το inbreeding. Η διαδικασια αυτη ειναι η αρχη σχεδον καθε καθαροαιμης φυλης.......

Αυτα απο μενα.
 


tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.564
ποιες ειναι οι (κωλοτουμπο)στροφες που εκαναν αυτοι οι "καποιοι" στο θεμα της @east49 ;

οι ευχες;

"επρεπε" να γραψουμε κατι αλλο οσοι ευχηθηκαμε;
"επρεπε" να της κουνησουμε το δαχτυλο και να τη μαλωσουμε καταδικαζοντας τη "λαθος" επιλογη της;
προσωπικα δεν αναφερομαι καθολου στην ιστ περι κωλοτουμπας και αν με ρωτας και εγω εχω κανει κωλοτουμπα στις σκεψεις μου περι σκυλου γενικα.
οποτε το σχολιο μου ειναι γενικο,εκτος αν πιστευεις οτι ντρεπομαι να αναφερω ονομα και το κρυβω η ντρεπομαι να πω καθαρα την γνωμη μου οποια και αν ειναι αυτη.
δεν νομιζω να εχω δωσει τετοιο δειγμα.

οπως ειπε και ο γκραντε παραπανο ετσι θα πω και εγω,περιπου.
δεν αφορισα ποτε κανεναν απο οπου και αν ηταν το κουταβι του.ισα ισα εχω πει παλαιοτερα οτι δεν θεωρω σωστο οταν μπει καποιος που εχει αποκτησει σκυλο με (λαθος) τροπο να μην του γινετε ντου και να αφεθει να καταλαβει μονος του το λαθος,η το σωστο.
το εχω ξαναπει,στα παπακια μου απο που ειναι ο σκυλος του καθενος,απο που τον πηρε και γιατι.
αν βρεις αντιθετα ποστ μου απο αυτα οκ,ζητω συγνωμη.

οποτε δεν πιστευω να κολαει σε εμενα η απαντηση σου...
νομιζω δηλαδης.
 


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.557
5.969
Πειραιάς
Εξηγουμε: Η μεση εκτροφικη γεννα στα corso ειναι πλεον αν θυμαμαι καλα στα 5 κουταβια κ το προσδοκιμο ζωης πλεον κατω απο εννεα.
Η μεση γεννα "παραδοσιακης εκτροφης" δινει ανω των 8 με μεσο ορο ζωης ανω των δεκα με σκυλια συγκεκριμενης γραμμης να ζουν 12-13χρονια.
off- topic αλλα..., αυτο ειναι ενα πινακακι που ειδα προσφατα :(:

kennel-club-health-decline.jpg
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Με όλο το σεβασμό στους συνομιλητές μου, δεν νομίζω κανείς να έχει αμφισβητήσει τα ρίσκα ενός κλειστού ζευγαρώματος.
Μειώνεις σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αριθμό των σκύλων που επηρεάζουν και κατ'επέκταση έχεις πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει στραβή.

Για παράδειγμα σε ένα "ανοικτό" πεντιγκρι έχεις 14 σκύλους σε 3 γενιές. Αν ζευγαρώσεις 2 αδέλφια, έχεις 8 σκύλους στις αντίστοιχες γενιές.

Μικραίνεις με απλά λόγια την γονιδιακή "δεξαμενή" που θα επηρεάσει την γέννα (αυξάνοντας την επιρροή συγκεκριμένων σκύλων), αυξάνεις τις πιθανότητες ομοζυγωτιας για να "κλειδώσεις" χαρακτηριστικά που θες, όμως ταυτόχρονα αυξάνεις τις πιθανότητες να βγουν στην επιφάνεια υποτελή που δεν θες, μέσω του ίδιου "νομίσματος".
Της ομοζυγωτιας, ή "purity", όπως έλεγε ο Μέντελ.
Εκεί είναι το θέμα, γιατί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό κληρονομικων ασθενειών ή δυσλειτουργιών, οφείλονται σε υποτελή γονίδια που για να εκφραστούν θέλουν άλλο ένα (ομοζυγωτια).
Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, πολλοί επιστρατεύουν αυτή τη μέθοδο για να δουν τι κρύβεται στις οικογένειές τους (γραμμές). Προκαλούν δηλαδή τα κρυμμένα υποτελή να φανερωθούν.
Κάτι που κάποιες φορές μπορει να το καταφέρεις, άλλες όμως όχι. Και εδώ η τύχη παίζει τον ρόλο της.

Μην ξεχνάμε πως όσο καλές προθέσεις και αν έχουμε, το τι κουβαλάει στον γονότυπό του ένας σκύλος δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Εικαζουμε βάσει προγόνων, αδελφών, φαινοτυπου και απογόνων. Και αν υπάρχει κάποιο dna test.
Παρόλα αυτά αρκετοί εκτροφείς όταν έχουν φτιάξει μια δική τους οικογένεια, μια μικρή γονιδιακή δεξαμενή, φοβούνται να βγουν έξω από αυτήν. Γιατί δεν ξέρουν τι θα ενωθεί με τί, τι μπορεί να μπει στην δεξαμενή τους, τι κουβαλάνε οι ξένοι.
Για αυτό και το outcross, από αρκετούς θεωρείται ρισκο.


Πάντως γενικά τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα debate ανάμεσα στον "τύπο" και την υγεία, που προστέθηκε στο αιώνιο -κυριολεκτικά - debate ανάμεσα στον "τύπο" την ομοιομορφία και την εργασιακή ικανότητα.
Κοινός παρονομαστής είναι ο "τύπος", ο οποίος για να εκφραστεί και να "σφραγιστει" χρησιμοποιήθηκαν αυτές οι γενετικές αλχημείες.
Το αν μπορούν όλα μαζί να συνυπάρχουν αρμονικά, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω.
Αυτό που βλέπω είναι πως ότι πιάνει ο άνθρωπος στο χέρι του και εμπεριέχεται το χρήμα, η δοξα και η αναγνωρισιμότητα, το καταστρέφει.
 




sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Αυτή η παράδοση δεν είναι ότι κρατάει και αιώνες, έτσι; Διορθώστε με αν κανω λάθος αλλά διαβάζω στη wikipedia ότι μιλάμε για υπόθεση 30-40 χρόνων. 30-40 χρόνια από τις πρώτες προσπάθειες σταθεροποίησης, 20 χρόνια από την αναγνώριση.
As life changed in the southern Italian rural farms in the 20th century, the Corso began to become rare. A group of enthusiasts began recovery activities designed to bring the dog back from near extinction in the late 1970s. By 1994, the breed was fully accepted by the Italian Kennel Club (ENCI) as the 14th Italian breed of dog. The FCI provisionally accepted the Corso in 1997, and ten years later was fully recognised internationally. In the US, the American Kennel Club first recognized the Cane Corso in 2010.[1] The popularity of the breed continues to grow, ranking in 50th place in the United States in 2013, a jump from 60th place in 2012.[4]
Πόσα χρόνια μένουν στη συστηματική εκτροφή να προλάβει να αλλοιώσει τον τύπο;
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Το πρότυπο και οι εκθέσεις θεωρητικά είναι θεματοφύλακες του τύπου.
Βέβαια υπάρχει ένα στοιχείο του τύπου που δεν αξιολογείται σε βάθος στις εκθέσεις και αφορά τον χαρακτήρα της φυλής. Αυτό είναι το πιο ευάλωτο, που μπορεί να αποκλίνει, να αλλοιωθεί και σε βάθος χρόνου ακόμα και να χαθεί ή να είναι πολύ δυσεύρετο.

Πιθανολογώ πως σε αυτές τις φάρμες, οι παραδοσιακοί εκτροφείς το κρατάνε ακόμα ζωντανό, γιατί αυτό τους ενδιαφέρει. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα σκυλιά τους απαραίτητα υπολείπονται των άλλων στοιχείων που απαρτίζουν τον τύπο.
 


TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
Βέβαια υπάρχει ένα στοιχείο του τύπου που δεν αξιολογείται σε βάθος στις εκθέσεις και αφορά τον χαρακτήρα της φυλής. Αυτό είναι το πιο ευάλωτο, που μπορεί να αποκλίνει, να αλλοιωθεί και σε βάθος χρόνου ακόμα και να χαθεί ή να είναι πολύ δυσεύρετο.
και αν μου επιτρέπεις, να συμπληρώσω...
όταν είθισται η μορφολογική ''αισθητική'' να διαμορφώνει και τις κατευθυντήριες γραμμές στην επιλογή χαρακτήρων........τα πράγματα γίνονται μάλλον σκούρα..
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
...και ο showy χαρακτήρας, επίσης διαμορφώνει τις επιλογές.
Που πολλές φορές αντιβαίνει στην ιστορία και την παράδοση μιας φυλής.
Μη τυπικοί σκύλοι για την φυλή τους επιβραβεύονται για χάριν εντυπωσιασμού και διαμορφώνουν με την σειρά τους ένα νέο ρεύμα.
Ο Richard Beauchamp στο βιβλίο του "solving the mysteries of breed type", είχε φέρει σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τα golden retriever και το πώς το κυνήγι του showmanship επιδρα αρνητικά και αλλοιώνει και τον χαρακτήρα αλλά και μορφολογικά στοιχεία της φυλής.
Και φαντάζομαι πως υπάρχουν δεκάδες άλλες φυλές που έχουν πέσει θύμα του εντυπωσιασμού.
Κάτι για το οποίο δεν ευθύνονται οι byb, αλλά οι "νορμάλ" εκτροφείς (και οι κριτές φυσικά) που θυσιάζουν και αδιαφορούν για την ιστορία και την παράδοση και αυτοσκοπός γίνεται η νίκη στην ομάδα ή στα τελικά.