Κώφωση English Bull Terrier


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Τα English Bull Terrier είναι μία από τις φυλές που βασανίζεται από προβλήματα που φαίνεται να συνδέονται με το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το λευκό χρώμα. Μιλάμε για το υποτελές γονίδιο sw (extreme white) που δεν αφήνει να εκφραστεί η χρωστική που υπάρχει σε άλλα σημεία του γονιδιώματος. Ένα σκυλί μπορεί να είναι για παράδειγμα Black & Tan , αλλά να φαίνεται κατάλευκο, ή με μικρά σημάδια χρωστικής στο κεφάλι λόγω του sw. Τα προβλήματα που φαίνεται να συσχετίζονται με το sw και το οποία υπάρχουν και σε άλλες φυλές που το φέρουν, είναι τα δερματικά, τα προβλήματα όρασης και τα προβλήματα ακοής. Δεν έχει εντοπιστεί ακριβώς ο τρόπος που επηρεάζει το γονίδιο αυτό τα επιμέρους "συστήματα" του ζώου. Μόνο με στατιστικές φαίνεται να φωτίζεται η επιρροή του στον πληθυσμό. Μια μελέτη με ένα πολύ μεγάλο αριθμό δειγμάτων, έδειξε την συντριπτική διαφορά που έχουν τα "λευκά" English Bull Terrier να παρουσιάσουν πρόβλημα ακοής, σε σχέση με τα "χρωματιστά". Το πρόβλημα δεν είναι μηδενικό βέβαια και στα "χρωματιστά", πράγμα που δείχνει ότι είναι πολυγονιδιακό μάλλον το θέμα, αλλά με σαφέστατη την μεγάλη επιρροή του sw.
Εσείς αν εκτρέφατε μια τέτοια φυλή (κάποιες από τις οποίες επιβάλουν στο πρότυπο το extreme white), πώς θα διαχειριζόσασταν το θέμα?
Εδώ η μελέτη:
http://bmcvetres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12917-016-0777-6
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
xm... θα απαντήσω προσωπικά μια και εκτρέφω φυλή με σχεδόν ανάλογο πρόβλημα..

λεω αναλογο γιατί αν και για την κώφωση στα ντογκο φερεται να είναι υπαίτια η φυλή μπουλτερριε...
στα ντογκο φαίνεται να είναι ανεξάρτητο χρωστικής... παρά το λευκό χρώμα των ντόγκο..

καταρχήν θα ξεκινήσω από την παραδοχή ότι κανείς δεν διαδίδει τα προβλήματα που συναντά στην εκτροφή του..
κι αυτό έχει σημασία γιατί έτσι θα έλεγα απορρίπτεις όλη τη γέννα και συνεχίζεις με άλλο σκύλο.. αν όμως κρατάνε κρυφα τα προβλήματα οι εκτροφείς, ανάθεμα κι αν γνωρίζεις αν η σκύλα που αγοράζεις είναι μεν σωστή αλλά τι γίνεται με τα αδέλφια της...

έτσι παρατηρείται να ρωτάς για συγκεκριμμένη γραμμή, να μαθαίνεις ότι είναι πολύ καθαρή.. δλδ για γενεές δεν συναντάται το πρόβλημα...
και ω ξαφνικά η γέννα σου γεμισε ημικουφα είτε κουφά...

προσπαθεις λοιπόν να κάνεις όσο το δυνατόν φαινοτυπικά ζευγαρώματα που θα σε κρατήσουν στο τύπο που θέλεις αποφεύγοντας τη συγγένεια σκύλων μέχρι το μακρύ παρελθόν που μπορεί να γνωρίζεις ελπίζοντας, κανοντας σταυρους και λοιπα.. μια και δεν υπάρχει αντίστοιχη ντιενει εξέταση... να μη σου κατσει..
κι ελπιζοντας ότι οσο εψαξες αυτά που βρήκες είναι αληθεια...

μετά μερικές γέννες κάνεις ενα ζευγάρωμα γραμμικης αναπαραγωγής ( παράδειγμα αρσενικο με θυληκό ανηψια ή εγγονή αδελφου ή αδελφης του ) προκαλώντας τη τυχη σου πάλι, ώστε μην και καταλάβεις, που βαδίζεις..

κάτι που αντίστοιχα προσπαθώ στην κυριολεξία να κάνω.. προσπαθώντας να αντιμετωπίσω όχι κώφωση αλλά κρυψορχια.. ( επίσης δεν υπάρχει αντίστοιχη εξέταση ντιενει..)
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.549
6.975
στα ντογκο φαίνεται να είναι ανεξάρτητο χρωστικής... παρά το λευκό χρώμα των ντόγκο..
Απορία: Πώς κι έτσι; Αυτό με το λευκό χρώμα και το συσχετισμό με την κώφωση το θυμάμαι από παλιά και να ισχύει σε διάφορα ζώα. Γιατί λένε ότι στα ντόγκο φαίνεται να μη σχετίζεται;
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
το ντογκο εχει μεν λευκο τριχωμα... οσχι ομως λογω απουσιας χρωστικης.. δεν ειναι αλμπινο ... σκυλια με λευκο τριχωμα ροζ δερμα μεγαλωνοντας καταληγουν με μαυρο δερμα... απο την εξαπλωση της χρωστικης που διαθετουν...
στατιστικα λοιπον στα δειγματα κωφων ημικωφων ντογκο δεν εχει σχεση η πολυ η λιγη χρωστικη που διαθετουν...

εχει αναπτυχθει σε αλλα θεματα η χρ ωστικη χωριζεται σε ευμελανινη που ειναι το μαυρο κι εκφραζεται στο δερμα.. και η φαιομελανινη.. που εκφραζεται στο τριχωμα...
το sw αν δεν κανω λαθος χαρακτηριζει απουσια και των δυο χρωστικων ταυτοχρονα...(αλμπινο)
 
  • Like
Reactions: l.Kyveli


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
FORTUNA HEAD.jpg fortuna mother.jpg
αυτή η σκύλα παράδειγμα είναι μεν λευκό σκυλί αλλά δεν εχει έλλειψη χρωστικης... γεννήθηκε με ροζ δερμα και τωρα στα 7 της σχεδον δεν έχει μείνει ιχνος απο ροζ... ( δεν ειναι κωφη.. μην παρεξηγηθουμε..αλλα άσχετο αυτό )
το sw αν θυμάμαι καλά δηλώνει σίγουρα απουσία ευμελανίνης..
 
Last edited:






PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Καλημέρα καλημέρα,

Κοίτα να δεις πως μπλέκει κανείς… Ρε παιδιά εγώ ένας απλός ιδιοκτήτης είμαι που έτυχε να έχω μια λευκή ΘΕΑ… εσείς τώρα τι θέλετε? Λύσσα κακιά, ο ένας με τα προβλήματα των bt και ο άλλος να μας πει ότι για το Argentino πάλι το bt φταίει. Ας μην το διάλεγε ο Martinez… Ας είναι όμως που σας εκτιμώ-σέβομαι και τους δυο.

Να σας πω τι ξέρω…

Η αιτία της κώφωσης στα bt δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή (γιατί άραγε?), όμως πιστεύεται ότι προκαλείται από την απώλεια της παροχής αίματος στον κοχλία και προκαλεί έτσι τον εκφυλισμό των τριχωτών κυττάρων που περιέχονται στον κοχλία. Χωρίς αυτά τα κύτταρα, το αυτί δεν μπορεί να αλλάξει τις δονήσεις του αέρα σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία ο εγκέφαλος αναγνωρίζει ως ήχο. Η κληρονομικότητα δεν μπορεί να διερευνηθεί γιατί δεν υπάρχει γνωστό γονίδιο που δημιουργεί την κώφωση. Δύο γονείς πλήρους ακοής μπορεί να παράγουν πλήρως κωφά (Bilateral deafness) ή μερικώς κωφά (Unitaleral deafness) κουτάβια, ενώ στην ίδια γέννα μπορείτε να έχουμε κουτάβια πλήρους ακοής. Μοναδικός τρόπος προσέγγισης το BAER (Brainstem Auditory Evoked Response) test, από την ηλικία των 6 εβδομάδων και η συστηματική καταγραφή των αποτελεσμάτων στις βάσεις δεδομένων (μη το κάνεις κουβέντα, πλήρης συνεργασία των εκτροφέων…).

Τώρα στα χρωματικά, πάλι το χάος. Οι εκτροφείς επιμένουν ότι το λευκό bt έχει χρώμα (Red or Black on Red base coat and a Brindle pattern or not) όπως κάθε έγχρωμο, απλώς η λευκή μάσκα καλύπτει και εμποδίζει το χρώμα να είναι ορατό. sea-mol το ξέρω ότι διαφωνείς. Τι να κάνω τώρα, να ξεκινήσω PhD στη γενετική? Ορίστε η μικρή συμβολή μου στην έρευνα σου

http://oz.dogs.net.au/nbtca/uploads/documents/colourinbullterrierspart1colourexpression.pdf

http://oz.dogs.net.au/nbtca/uploads...terrierspart2colourinheritancefullversion.pdf

Μην αρχίσεις τώρα τις ενστάσεις και τα link. Αυτή είναι η βιβλιογραφία που ξέρω. Είπαμε, εγώ ένας απλός μπαμπάς είμαι.

Πάμε τώρα στο δια ταύτα. Τι έκανα εγώ, και τι θα ξανακάνω… Αποφεύγω εκτροφείς που στη φάρμα τους έχουν μόνο λευκά και δεν επιλέγω γέννα που οι γεννήτορες είναι και οι δυο λευκοί. Ζητώ και είμαι παρών σε BEARtestτου κουταβιού και ζητώ τουλάχιστον για τους γεννήτορες, εξέταση PDK (polycystic kidney disease), εξέταση για νεφρίτιδα, εξέταση για την επιγονατίδα, εξέταση για στένωση αορτής, και αν πρόκειται για miniature οπωσδήποτε PLL (primary lens luxation), και στην δεύτερη επιλογή μάλλον δεν θα επιλέξω λευκό. Γιατί καλά όλα αυτά, αλλά κάθε βράδυ κάνω την προσευχή μου να είναι γερή η κούκλα μου, γιατί έχουμε και ένα C.O.I. 17.4% με μέσο όρο φυλής 14.8% (τι Στικούδη που λέει κι ο GRDANE) . Δεν το λες και τέλειο…
Και στην τελική τι να κάνουμε. Η ομορφιά έχει κόστος.

Πάω να ξαναδιαβάσω τα pdf…
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
γενικα η θεωρια περι ελλειψης χρωστικων στα λευκα σκυλια καπου πασχει δεν σημαινει λευκο σκυλι απουσια χρωστικης που δεν δινει χρωμα στη τριχα... απόδειξη η φορτουνα παραπανω με μαυρο δερμα πλεον αλλα λευκη τριχα... επισης ακόμα δεν ειναι αποδεδειγμένα και αποδεκτα από ολους τα περι γονιδίων.. sw klp συμφωνω με τον pmx danbull .. μια παρατηρηση μονο..
μην αποφευγεις τα λευκα για κωφωση ειτε δερματικων...
 
  • Like
Reactions: PXM-DANBULL


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Τώρα στα χρωματικά, πάλι το χάος. Οι εκτροφείς επιμένουν ότι το λευκό bt έχει χρώμα (Red or Black on Red base coat and a Brindle pattern or not) όπως κάθε έγχρωμο, απλώς η λευκή μάσκα καλύπτει και εμποδίζει το χρώμα να είναι ορατό. sea-mol το ξέρω ότι διαφωνείς.
γενικα η θεωρια περι ελλειψης χρωστικων στα λευκα σκυλια καπου πασχει δεν σημαινει λευκο σκυλι απουσια χρωστικης που δεν δινει χρωμα στη τριχα... απόδειξη η φορτουνα παραπανω με μαυρο δερμα πλεον αλλα λευκη τριχα... επισης ακόμα δεν ειναι αποδεδειγμένα και αποδεκτα από ολους τα περι γονιδίων.. sw klp συμφωνω με τον pmx danbull .. μια παρατηρηση μονο..
μην αποφευγεις τα λευκα για κωφωση ειτε δερματικων...
Θα σας στεναχωρήσω και τους δύο.
Έγραψα:
"Μιλάμε για το υποτελές γονίδιο sw (extreme white) που δεν αφήνει να εκφραστεί η χρωστική που υπάρχει σε άλλα σημεία του γονιδιώματος. Ένα σκυλί μπορεί να είναι για παράδειγμα Black & Tan, αλλά να φαίνεται κατάλευκο, ή με μικρά σημάδια χρωστικής στο κεφάλι λόγω του sw"
Δεν είπα ότι δεν υπάρχει το γονίδιο της χρωστικής, είπα ότι δεν μπορεί να εκφραστεί (να παραχθεί η πρωτείνη αυτό σημαίνει, ή να εκφραστεί πλήρως, δηλαδή να βάψει και δέρμα και χρώμα).
Και οι μελέτες των γενετιστών δεν είναι στο χαμένο χωριό. Ξέρουν πώς δουλεύει το S. Και οι μελέτες πάνω στo S είναι. Δεν βλέπουν έναν κουραμπιέ και λένε ότι τους κατέβει. Και αν στην τελική PXM-DANBULL οι στατιστικές σε μελέτη με πάνω από 1000 κουτάβια να δείχνουν αύξηση 27 φορές πάνω στην πιθανότητα για κουφά λευκά, είναι "η διαφωνία του sea-mol", δεν μπορώ να βοηθήσω παραπάνω.
Αν επίσης οι εκτροφείς των εκάστοτε φυλών θέλουν να διαβάζουν τα πράγματα με "τα καλά και συμφέροντα των φυλών ημών" τρόπο, πηδώντας θέματα και παραγνωρίζοντας στατιστικές, ας αυταπατώνται ότι θα βοηθήσουν την φυλή καταπολεμώντας την συνέπεια και όχι την αιτία.

ΥΓ
Και μιας και το γκουγκλαρα τώρα, και τα Dogo sw είναι :cool:
http://www.dogoargentino.it/articoli/16_dogo.pdf
 
Last edited:


PXM-DANBULL

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2014
692
2.264
Δεν με στενοχωρείς καθόλου. Χαίρομαι πολύ να διαβάζω αυτά που γράφεις. Καμμιά “διαφωνία του sea-mol”. Τα ποσοστά στην κώφωση είναι έως συντηρητικά θα έλεγα.

Άκου κουραμπιέ. Είδες εσύ κανένα κουραμπιέ…
IMAG2277.jpg
IMAG2278.jpg
IMAG2281.jpg
 


spyv

Well-Known Member
8 Αυγούστου 2011
2.557
5.970
Πειραιάς
@sea-mol , θα τα γραψω λιγο σκορπια. δεν προλαβαινω να διαβασω το link που εβαλες, θα το κανω ομως.

τα κουφα σκυλια απαγορευτηκαν απο τις εκθεσεις στις αρχες του 20ου αιωνα. η φυλη ξεκινησε στα μεσα περιπου του 19ου.

η φυλη ειχε πολυ μεγαλυτερο προβλημα με την κωφωση τον προπερασμενο αιωνα απ' ο, τι εχει σημερα. δεν εχω links.

ειχα κρατησει σε ενα one note μου, την παρακατω φραση για την κωφωση:
"Σε γενικες γραμμες, η κωφωση εμφανιζεται διοτι τα κυτταρα που επιτρεπουν στους σκυλους να ακουν, προερχονται απο τα ιδια βλαστοκυτταρα με τα κυτταρα που δινουν το χρωμα στο τριχωμα και στο ματι του. Οταν λοιπον τα δευτερα απουσιαζουν, επηρρεαζεται και η ακοη του ζωου."
δε θυμαμαι δυστυχως απο που ειναι, παει καιρος. δεν ειναι δικη μου παντως!

η συστηματικη εκτροφη (γενικοτερα, οχι ειδικα για τα bt) και η μεγαλη διαδοση που πηρε ξεκινησε κι αυτη στα μεσα με τελη του 19ου αιωνα. η επιστημη δεν ηταν σε θεση να τη υποστηριξει τοτε. ξεχναμε οτι η γενετικη σαν επιστημη (με τη μορφη που την ξερουμε τωρα) εξελιχτηκε πολυ αργοτερα. το κακο ειχε ξεκινησει.

στη φυλη η αναπαραγωγη λευκου με λευκο ηταν ιερο και οσιο. προσπαθειες για σπασιμο αυτης της παραδοσης (λευκο απο εγχρωμο με λευκο γονιο ή λευκο απο εγχρωμους γονιους) εγιναν στα μεσα του 20ου απο τους αγγλους. οι αμερικανοι δεν ηθελαν να το δεχτουν.

τα λευκα bt ειναι στην πραγματικοτητα χρωματιστα. εχεις δικιο σ' αυτο.

δες παρακατω:

http://oz.dogs.net.au/nbtca/uploads/documents/colourinbullterrierspart1colourexpression.pdf

http://oz.dogs.net.au/nbtca/uploads...terrierspart2colourinheritancefullversion.pdf

υ. γ. @PXM-DANBULL , η bianca ειναι μια κουκλα (y).
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
θα συμφωνησω με τον μπουλτερρια... δεν υπαρχει καμμια τοποθετηση απεναντι στη " διαφωνία του sea mal"
απεναντίας επίσης μαρεσει να συζητω μαζί σου.. οι διαφωνίες μου έρχονται...
χωρις να ειμαι γεννετιστης, οπως αντιλαμβανομαι.. αυτα που διαβάζω με τα λιγα αγγλικά μου..
επίσης στο ποστ 7 της betty coltraine στο λινκ που παρεθεσε αναφέρει μέσα
However, no evidence has yet been found for the existence of sw, on the S locus at least.

όσο για τον massimo inzoli είναι ένας αξιόλογος κριτης κι εκτροφέας ντόγκο που στο παρελθόν επεδίωξα πήρα την κριτική του και ειχα μια μικρη σύντομη και εποικοδομιτική συζήτηση μαζί του.. το 2011 αν θυμαμαι καλα στη Σύρο
και τον θεωρώ υπεύθυνο για την εμμονή μου να κυνηγώ στην εκτροφή το βαθύ στήθος κάτω του αγκώνα, και τα λίγο μακρύτερα σκυλιά του 10% παρά το πρότυπο...
την συγκεκριμμένη δημοσίευση του ειλικρινά δεν την γνώριζα κι ευχαριστώ που την πέτυχε ο σημωλ και την διάβασα..
σχετικα με τα οσα λεει στο χρωμα τα σέβομαι αλλά συνεχίζουν να με προβληματίζουν...
ειδικά όταν μου κανει μνεία στο σημάδι στο κεφάλι αντι μαύρου λεει σκουρου χρωματος..
μια αλλαγη στο προτυπο.....
προσπαθωντας να δικαιολογήσουν καποιες προσμιξεις που εγιναν στη δεκαετια 90 ειτε με μπουλντογκ ειτε με αλλες φυλες και εμφανιζονται πλεον σημερα στα ντογκο..
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
επίσης στο ποστ 7 της betty coltraine στο λινκ που παρεθεσε αναφέρει μέσα
However, no evidence has yet been found for the existence of sw, on the S locus at least.
Οτι δηλαδη καταλαβαινω τι λετε και συμμετεχω κιολας!! :ROFLMAO:
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
επίσης στο ποστ 7 της betty coltraine στο λινκ που παρεθεσε αναφέρει μέσα
However, no evidence has yet been found for the existence of sw, on the S locus at least.
Και στo dogcolorgenetics, δεν υπάρχει ταυτοποίηση του sw. Θεωρείται modifier του sp απ την στιγμή που δεν έχει βρεθεί η θέση του.
Αντίστοιχα μέχρι πριν δέκα χρόνια θεωρούσανε και το brindle ότι βρίσκεται στο Agouti. Πλέον έχει βρεθεί στην θέση του στο K. Παρ όλα αυτά δεν υπάρχει ασφαλής εντοπισμός του στα τεστ και βγαίνουν πολλά ψευδή δείγματα.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.549
6.975
Και στo dogcolorgenetics, δεν υπάρχει ταυτοποίηση του sw. Θεωρείται modifier του sp απ την στιγμή που δεν έχει βρεθεί η θέση του.
Αντίστοιχα μέχρι πριν δέκα χρόνια θεωρούσανε και το brindle ότι βρίσκεται στο Agouti. Πλέον έχει βρεθεί στην θέση του στο K. Παρ όλα αυτά δεν υπάρχει ασφαλής εντοπισμός του στα τεστ και βγαίνουν πολλά ψευδή δείγματα.
:confused:
Στη μάνα σου το πες;;
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.112
Μηνύματα
895.793
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf