ΔΙΑΡΡΟΙΑ


Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
Η διαρροια είναι το αποτελεσμα της αυξημενης σε νερο περιεκτικοτητας των κοπρανων και αποτελει το πλεον σημαντικο συμπτωμα των εντεροπαθειων στο σκυλο και στη γατα.Τη διαρροια χαρακτηριζει η μη φυσιολογικη συσταση ,ο αυξημενος ογκος των κοπρανων και η αυξημενη συχνοτητα των αφοδευσεων.Η παθογενεια της διαρροιας περιλαμβανει τη διαταραχη της ρυθμισης απορροφηση-εκκριση του νερου και των αλλων διαλυτων ουσιων από τον εντερικο βλεννογονο,της εκκριτικης δραστηριοτητας,διαπερατοτητας και του περισταλτισμου του εντερου,η’ το συνδυασμο των μηχανισμων αυτων.
ΟΞΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Για να αντιμετωπιστει επιτυχως η διαρροια χρειαζεται από την αρχη να χαρακτηριστει ως οξεια η’ χρονια , με βαση τις πληροφοριες από το ιστορικο.
ΟΞΕΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ
Χαρακτηριζεται από την αποτομη εμφανιση,τη μικρη διαρκεια(3 εβδομαδες η΄ λιγοτερο) και την υδαρη συσταση των κοπρανων, που περιεχουν η΄όχι βλεννα.Όταν χανεται η φυσιολογικη δομη του εντερικου βλεννογονου, η διαρροια γινεται αιμοραγικη. Η οξεια διαρροια συχνα συνοδευεται από ανορεξια,ληθαργο και εμετους,ενώ ο πυρετος ,ο πονος στην κοιλια(κολικος) και η εντονου βαθμου αφυδατωση φαινεται να δειχνουν ότι η εντεροπαθεια είναι σοβαροτερη.
· Σε σκυλους και γατες με διαρροια η αρχικη διαγνωστικη διερευνηση πρεπει να επικεντρωνεται στον ελεγχο της τροφης (αλλοτριοφαγια,δυσανεξια,τροφικη αλλεργια) , τις παρενεργειες η΄ την τοξικωση από τη ληψη διαφορων φαρμακων , την παρουσια παρασιτων (πρωτοζωα,νηματελμινθες), εντεροιων ιων και εντεροπαθογονων βακτηριδιων, και τα διαφορα μεταβολικα και συστηματικα νοσηματα.
· Η οξεια διαρροια τις περισσοτερες φορες συνδεεται με το ειδος και την ποσοτητα της τροφης , τα ενδοπαρασιτα και τα φαρμακα, τεινει να αυτοπεριοριζεται και είναι ελαφρας μορφης. Αντιθετα , η εντονη διαρροια ,που ενδεχεται να απειλησει τη ζωη του ζωου, εμφανιζεται στα νεαρα ζωα και οφειλεται σε λοιμογονα αιτια(π.χ. εντεριτιδα από παρβοιο)
· Στην οξεια διαρροια η διαγνωστικη προσπαθεια δε χρειαζεται να είναι εκτεταμενη ,επειδη τα περισσοτερα ζωα ανταποκρινονται στην υποστηρικτικη ή και την συμπτωματικη αγωγη χωρις να βρισκεται το αιτιο που την προκαλεσε.Όμως τα ενδοπαρασιτα και τα βακτηριδια είναι απαραιτητο να βρεθουν επειδη χρειαζεται να γινει ειδικη κατά περιπτωση φαρμακευτικη αγωγη.Το ιδιο ισχυει και για τις παθησεις εκεινες στις οποιες η θεραπεια είναι χειρουργικη(π.χ. ξενα σωματα,εγκολεασμος)
· Η θεραπεια της οξειας διαρροιας στηριζεται στην ενυδατωση και τη διατροφη του ζωου με κλινικη διαιτα.Επιπλεον , μπορει να γινει συμπτωματικη θεραπεια με αντιδιαρροικα φαρμακα.Η μη ειδικη και ηπια οξεια διαρροια συνηθως αυτοπεριοριζεται μεσα σε μια ή δυο ημερες , χωρις να χρειαστει να γινει ειδικη θεραπεια και να ληφθουν διαιτητικα μετρα.
ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΡΟΙΑ
· Η διαρροια χαρακτηριζεται ως χρονια όταν διαρκει 3 ως 4 εβδομαδες ή περισσοτερο και όταν παρουσιαζει υφεσεις και εξαρσεις.Η τροφη , οι τοξικωσεις και οι ιοι συνηθως δεν προκαλουν χρονια διαρροια.
Σημειο κλειδι : Επειδη η αντιμετωπιση της χρονιας διαρροιας βασικα στηριζεται στην αιτιολογικη διαγνωση και όχι τη συμπτωματικη αγωγη , χρειαζεται να γινει ιστοπαθολογικη εξεταση ή και διαφορες λειτουργικες δοκιμες
Από την αρχη θα πρεπει να ξεκαθαριστει αν η διαρροια προερχεται από το λεπτο ή το παχυ εντερο , με βαση τις πληροφοριες από το ιστορικο και τα αποτελεσματα της κλινικης εξετασης.Στις εργαστηριακες εξετασεις περιλαμβανονται ο πληρης αιματολογικος και βιοχημικος ελεγχος, , οι δοκιμες με τις οποιες ελεγχεται η λειτουργικη επαρκεια της εξωκρινους μοιρας του παγκρεατος και του εντερου, οι κοπρανολογικες εξετασεις , τα ακτινογραφηματα , τα υπερηχοτομογραφηματα και η ενδοσκοπηση.Τελος για τη διαγνωση πολλες φορες είναι απαραιτητο να γινει βιοψια από το λεπτο και το παχυ εντερο.
 


Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ
Η διακριση αν η διαρροια προερχεται από το λεπτο ή το παχυ εντερο στηριζεται στον τροπο αφοδευσης του ζωου και στα φυσικα χαρακτηριστικα των κοπρανων (ογκος , συσταση , χρωμα ,οσμη). Τα στοιχεια αυτά είναι πολύ χρησιμα, ιδιαιτερα στο σκυλο , προκειμενου να διαπιστωθει η προελευση της διαρροιας και να διευκολυνθει η διαγνωστικη προσπαθεια . Παθησεις που προκαλουν διαχυτες αλλοιωσεις στο γαστρεντερικο σωληνα ανδεχεται να προκαλεσουν διαρροια μικτης προελευσης (λεπτου και παχεως εντερου) όπως και εμετους.
ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ
Η χρονια διαρροια από παθησεις του λεπτου εντερου συνοδευεται από δυσπεψια και δυσαπορροφηση των συστατικων της τροφης και χαρακτηριζεται από την αποβολη πολλων κοπρανων, χωρις τεινεσμους και αυξηση της συχνοτητας των αφοδευσεων.Η διαρροια αυτή συνηθως συνοδευεται από απωλεια του σωματικου βαρους και τηξη των δομικων ιστων του σωματος του ζωου(π.χ. μυες)
· Επειδη τα συστατικα της τροφης παραμενουν στον αυλο του λεπτου εντερου χωρις να απορροφουνται, διασπωνται και ζυμωνονται από τα βακτηριδια της εντερικης χλωριδας , με αποτελεσμα τα κοπρανα να εχουν αναγκαστικα πολτωδη συσταση, να είναι δυσοσμα και να συνοδευονται από την παραγωγη πολλων αεριων που προκαλουν μετεωρισμο και βορβορυγμους.
· Όταν η χρονια διαρροια οφειλεται σε δυσπεψια και δυσαπορροφηση, τα κοπρανα εχουν τα χαρακτηριστικα της στεατορροιας(περιεχουν μεγαλη ποσοτητα λιπιδιων που δεν εχουν απορροφηθει).Στα βαρια περιστατικα τα κοπρανα είναι βουτηρωδη με χρωμα υπολευκο προς φαιο.Η περιοχη του περινεου λερωνεται λογω της χρονιας διαρροιας , ενώ στο τριχωμα παρατηρουνται υπολειμματα διαρροικων κοπρανων.
· Τα κοπρανα στη χρονια διαρροια από το λεπτο εντερο τις περισσοτερες φορες δεν περιεχουν βλεννα ή αιμα . Αν υπαρχει αιμορραγια στα προσθια τμηματα του γαστρεντερικου σωληνα, εξαιτιας των αλλοιωσεων του βλεννογονου του , τοτε τα κοπρανα θα περιεχουν μετουσιωμενο αιμα.Κατά συνεπεια , το χρωμα τους είναι εντονα μαυρο (μελαινα).Όταν όμως ο στομαχος δεν αιμοραγει, η μελαινα υποδηλωνει παρασιτισμο(π.χ. αγκυλοστομα) ή λοιμωξη του εντερου (ιογενης,βακτηριδιακη,μυκητιακη) όπως και τη παρουσια ελκους(π.χ. από φαρμακα),βαριας φλεγμονης και νεοπλασματος.
ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ
Στη διαρροια που προερχεται από το παχυ εντερο οι αφοδευσεις ή οι προσπαθειες για αφοδευση είναι συχνες (συνηθως τριπλασιες ανα 24ωρο,σε συγκριση με τα φυσιολογικα ζωα).Σε κάθε αφοδευση τα κοπρανα εχουν μικρο ογκο,συχνα περιεχουν βλεννες και μερικες φορες και αιμα που εχει ζωηρο ερυθρο χρωμα.
· Η φλεγμονη και ο ερεθισμος του τελευταιου τμηματος του παχεος εντερου προκαλει συχνες προωθησεις μικρων ποσοτητων κοπρανων στο απευθυσμενο, που κατω από φυσιολογικες συνθηκες δε θα προωθουνταν καο δε θα προκαλουσαν διεγερση του αντανακλαστικου της αφοδευσης . Η παροδικη απωλεια της συνηθειας του ζωου να μην αφοδευει μεσα στο σπιτι οφειλεται στην αδυναμια ελεγχου της επειξης για αφοδευση/
· Τα ζωα διατηρουν τη σταση της αφοδευσης για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα μετα την αποβολη των κοπρανων, ή επαναλαμβανουν την προσπαθεια να αφοδευσουν λεπτα αργοτερα.Σε κάθε τετοια προσπαθεια αλλοτε εξερχονται και αλλοτε όχι μικρες ποσοτητες κοπρανων, ενώ μερικες φορες βγαινουν σταγονες βλεννας, εξιδρωματος ή και αιματος που εχει ζωηρο ερυθρο χρωμα.Το συμπτωμα αυτό χαρακτηριζεται ως τεινεσμος.
· Σε πολλες παθησεις του παχεος εντερου , που χαρακτηριζονται από φλεγμονη,εξελκωση ή αλλου ειδους αλλοιωσεις στο βλεννογονο , διαταρασσεται η συχνοτητα αφοδευσεων και η συσταση των κοπρανων , στα οποια ενδεχεται να παρατηρηθουν 1)αιμα που εχει ζωηρο ερυθρο χρωμα που προερχεται από τα ελκη και τις διαβρωσεις του βλεννογονου , 2) βλεννα που προερχεται από τα αφθονα καλυκοειδη κυτταρα ως << απαντηση >> στον ερεθισμο του βλεννογονου του και 3) πυωδες εξιδρωμα λογω της εντοπισμενης ή της γενικευμενης κολιτιδας.
Σημειο κλειδι : Η παρουσια στα κοπρανα αιματος με ζωηρο ερυθρο χρωμα , βλεννας και πυωδους εξιδεωματος αποτελει ισχυρη ενδειξη ότι πασχει το παχυ εντερο.
Το αιμα επικαλυπτει τα κοπρανα , εμφανιζεται ως γραμμοειδη πηγματα μεσα σε αυτά ή παρατηρειται στο τελος της αφοδευσης με τη μορφη σταγονων.
Η υπερπαραγωγη βλεννας προσδιδει στα κοπρανα γλοιωδη οψη και τα κανει να μοιαζουν με γελη.
Η παρουσια του εξιδρωματος επιβεβαιωνεται με την κυτταρολογικη εξεταση δειγματος κοπρανων υστερα από ειδικες χρωσεις , με τις οποιες αποκαλυπτονται τα πυοσφαιρια.
· Επειδη η κυριοτερη λειτουργια του παχεος εντερου είναι η απορροφηση του νερου και των ηλεκτρολυτων και όχι η διασπαση και η απορροφηση των θρεπτικων συστατικων της τροφης , στις παθησεις του απουσιαζουν τα συμπτωματα εκεινα που χαρακρηριζουν το συνδρομο της δυσπεψιας-δυσαπορροφησης και τα κοπρανα δεν είναι στεατορροικα..Αν ο ογκος ή και το βαρος των κοπρανων που αποβαλλονται καθημερινα είναι λιγο αυξημενος και το ζωο διατρεφεται κανονικα, συνηθως δε διαπιστωνεται απωλεια του σωματικου βαρους και τηξη των μυικων μαζων
· Σε ζωα με κολιτιδα οι εμετοι εμφανιζονται σε ποσοστο 30%
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Robert G. Sherding / Susan E. Johnson
Αποδοση στην ελληνικη γλωσσα : Α.Φ.Κουτινας
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.112
Μηνύματα
895.753
Μέλη
19.921
Νεότερο μέλος
Αργυρώ Π