Εμπειρία με ερλιχίωση;


Eva and Dori

Member
11 Δεκεμβρίου 2011
17
1
Καλημέρα!
Πρίν από 3 βρομάδες βρήκα πάνω στην σκυλίτσα μου τσιμπούρια και προχθές της έκανα εξέταση για ερλίχεια (για πρόσφατα αντισώματα) και βγήκε θετική 1/20.
Η γιατρός μου είπε να κάνω επανεξέταση σε 2 βδομάδες και αν έχει ανέβει να ξεκινήσουμε θεραπεία.
Η ερωτησή μου είναι η εξής..όσο πιο πρόσφατη είναι η μόλυνση τόσο πιο μικρός είναι ο τίτλος?δηλαδή ένα σκυλί με τίτλο 1/3000 σημαίνει ότι είναι μολυσμένο πολύ μεγάλο διάστημα;
Επίσης το ότι την έχω "πιάσει" στην αρχή της μόλυνσης σημαίνει ότι είναι και πιο εύκολο/γρήγορο να θεραπευθεί ή δεν παίζει ρόλο;
 


nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
ΕΙναι πολυ καλο το οτι ειναι πολυ νωρις. Συμπτωματα εχει το σκυλι?Λογικα οχι.
Η επανεξεταση ειναι πολυ σημαντικη μιας κ τα tests λογω ευαισθησιας πολλες φορες "υπερβαλλουν".
Καποιοι υποστηριζουν πως τις πρωτες μερες ο τιτλος εκτοξευεται στα υψη και καποιοι οτι οσο περναει ο καιρος αυξανεται σταδιακα. Καθε οργανισμος ειναι διαφορετικος ομως,δεν υπαρχει κανονας.

Ερλιχια περασε και η μεγαλη μου σκυλα οταν την ειχα πρωτοβρει. Στειρωθηκε κ μετα οταν μου την εφεραν επεσε στα πατωματα.ΕΙχε τιτλο 1/1600 τοτε κ με την θεραπεια ολα κυλισαν καλα,thank god.

Περαστικα σας!:D
 


Eva and Dori

Member
11 Δεκεμβρίου 2011
17
1
καλημέρα,
Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση. Συμπτώματα όχι,δεν έχει γιατί την έκανα την εξέταση επειδή είχα δει τα τσιμπούρια δεν ήθελα να περιμένω.
Γνωρίζεις αν -επεθδή ακριβώς ειναι στην αρχή του- αν είναι η ίαση του ζώου θεωρείται πιο εύκολη ή καλύτερα σίγουρη?
Εσύ ποια θεραπεία είχες κάνει και πόσο καιρό;
 


nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Γενικα(εκτος δυσκολων περιπτωσεων) η ερλιχιωση θεωρειται ευκολα ιασιμη κ η θεραπεια της ειναι οικονομικη και ευκολη.
Καναμε για εναν μηνα συνεχομενα θεραπεια με Vibramycin. Αυτο παει αναλογα με τα κιλα του σκυλου.

Η δικη μου σκυλα ως πρωην αδεσποτο μας την κοπανισε στην μεση της θεραπειας κ οταν μετα απο 2 εβδομαδες την ξαναβρηκαμε εκανε θεραπεια εναν μηνα γεματο κανονικα απο την αρχη.Ακομα κ με την διακοπη αυτη της θεραπειας στην μεση, ηταν μια χαρα κ τα συμπτωματα που ειχε παρουσιασει εξαφανιστηκαν.
 


Eva and Dori

Member
11 Δεκεμβρίου 2011
17
1
Την κοπάνησε;χα-χα, δεν της άρεσε το vibramicyn! ;)
Άρα της έκανες μια θεραπεία ενός μήνα και μετά ήταν οκ? δε χρειάστηκε ξανά θεραπεία;
Μετά από πόσο καιρό έκανες εξετάσεις επαναλυπτικές;
 


nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Nαι ηταν πολυ βρωμοσκυλο στην αρχη μεχρι να μας μαθει. Την ειχε κοπανισει απειρες φορες κ μετα γυριζε κ περιμενε εξω απο την πορτα.Πφφ.
Εναν μηνα θεραπεια κ ολα οκ ναι.
Τωρα εξετασεις η εκανα μετα απο 1 εξαμηνο ή δεν εκανα καθολου να σου πω την αμαρτια μου....Δεν θυμαμαι παει καιρος.:?
 


Eva and Dori

Member
11 Δεκεμβρίου 2011
17
1
Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά και εύχομαι να μην σου ξαναεμφανίσει κάτι!
 


haigouz

New Member
5 Ιουνίου 2014
2
0
35
Καλησπέρα και από εμένα,
μπήκα στο φόρουμ καθώς έψαχνα για την συγκεκριμένη πάθηση. Η μικρή μου διαγνώστηκε μόλις σήμερα με ερλιχίωση. Έβγαλε κόκκινα σημάδια στην κοιλιά τις και την πήγα στον γιατρό, επειδή όμως δεν μένω Ελλάδα, η συνεννόηση με τον γιατρό γινόταν μέσω μεταφραστή. Από ότι κατάλαβα είναι σε αρχικό στάδιο, μας είπε να ξαναπάμε σε 14 μέρες και μας έδωσε φάρμακα ( δεν ξέρω ποιά ακριβώς γιατί μου τα έδωσε μετρημένα) και μας έκανε και ένεση. Το εντυπωσιακό με την δική μου περίπτωση είναι ότι φοράει και αμπούλα και κολάρο και είναι μπεζ σε χρώμα αλλά δεν έχω βρει κάποιο τσιμπούρι πάνω της. Θεωρείται ότι πρέπει να κάνω κάτι άλλο ή να περιμένω τισ οδηγίες του γιατρού?
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.650
19.880
Καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι αν ειδικά σε τόσο αρχικό στάδιο, η ερλίχεια συνδέεται με τέτοιο σύμπτωμα. Εδώ, θα κάναμε μια εξέταση αίματος, για να βρούμε τον τίτλο της ασθένειας και συνήθως θεραπεία με vibramycin, για κανά μήνα περίπου. Και επανεξέταση σε 2-3 μήνες από την λήξη της θεραπείας. Αν την προλάβεις στην αρχή της, αντιμετωπίζεται εύκολα και ριζικά. Τώρα, για 14 ημέρες και αφού παίρνει έστω κάποια αγωγή, δεν νομίζω ότι χάλασε ο κόσμος. Δεν έχεις επιλογή, δεύτερης γνώμης;

Οπως και να 'χει...περαστικά της :)
 


Anniegr

Well-Known Member
22 Φεβρουαρίου 2014
776
1.125
Κι εμείς που περάσαμε ερλιχίωση, δεν είχα δει κόκκινα σημάδια, μόνο αλλαγή στη διάθεσή του είχα παρατηρήσει και επίσης δεν είχα βρει τσιμπούρι. Ο γιατρός -πέρα από την πεσμένη διάθεση που του είχα περιγράψει- είχε ψηλαφίσει τους λεμφαδένες του και είχε πει ότι ήταν πρησμένοι, μετά με αιματολογικές φάνηκε η ερλιχίωση.Την πρώτη φορά είχε κάνει θεραπεία με χάπια ronaxan και μετά από 1 χρόνο που υποτροπίασε πήραμε χάπια vibramycin. Τώρα είμαστε μια χαρά ευτυχώς. Σίγουρα σου είπε ερλιχίωση; Σε αρχικό στάδιο είναι;
 


haigouz

New Member
5 Ιουνίου 2014
2
0
35
Ναι μου μίλησε για ερλιχίωση και επίσης είπε ότι ευτυχώς που την φέραμε νωρίς, η διάθεση της είναι μία χαρά και επίσης τρώει και πίνει κανονικά, μόνο τα κόκκινα σημάδια δείχνουν ότι δεν είναι καλά. Μου είπε να την πάω για επανεξέταση σε 14 μέρες όχι ότι θα τελειώσει με την αγωγή της , έκανε ψηλάφηση τους λεμφαδένες και μετά αιματολογικές εξετάσεις που μου παρέδωσε και μου είπε να φυλάξω αλλά δεν ξέρω να διαβάζω τους δείκτες. Δεν ξέρω κάποιον άλλο κτηνίατρο στην περιοχή καθώς μετακόμισα πρόσφατα. Λέω αύριο να πάρω και την κτηνίατρο που την παρακολουθούσε στην Ελλάδα για να δω τι θα μου πει
 


mechsilk

Well-Known Member
9 Μαϊου 2015
135
159
41
καλησπέρα, είμαι παλαιό μέλος με το nick Silk αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι τα στοιχεία μου για να συνδεθώ.
Δυστυχώς επανέρχομαι στην παρέα σας διότι σήμερα ο Δίας διαγνώσθηκε με ερλίχια.
Ο Δίας είναι σχεδόν 9 χρονών. Πρόσφατα μετακομίσαμε στην επαρχία και παντού έχει τσιμπούρια. Μέσα σε λιγότερο από 2 εβδομάδες τον ψέκασα 2 φορές με Frontline, νέο κολάρο και αμπούλα advantix, ψεκασμό του κήπου με φάρμακο και πάλι βρίσκω στις πατούσες τσιμπούρια. Τώρα θα ξαναραντίσουμε τον κήπο.
Τις τελευταίες 2-3 μέρες ήταν λίγο κακόκεφος, η μύτη του στεγνή και θεωρούσα ότι ήταν ζεστός ανάμεσα στα πίσω πόδια που τον χαίδευα και στα χείλια του. Σήμερα πήγαμε στον κτηνίατρο. Έκανε γενικές αίματος όπου έδειξε ότι κάτι δεν πάει καλά. Όλα ήταν κάτω των ορίων. Κάναμε τεστ για καλαζαρ και ερλίχια και βγήκε αρνητικός στο καλαζάρ και θετικός στην ερλίχια. Τα τεστ ήταν τύπου snap-test. Ο κτηνίατρος είπε ότι επειδή φάνηκε γρήγορα ότι έχει ερλίχια στο τεστ σημαίνει ότι δεν είναι πρόσφατο. Η αλήθεια είναι ότι τεστ ερλίχιας έχει να κάνει περίπου 4 χρόνια. Κάναμε μόνο γενικές συχνά με τελευταίες τον Φεβρουάριο που έδειχναν καλές.
Ξεκινήσαμε Vibramycin για 1 μήνα και μετά ξανά γενικές εξετάσεις. Επίσης του έκανε μια ένεση imizol και θα του κάνει και μια επαναληπτική σε 2 εβδομάδες. Επίσης του έκανε άλλη μια ένεση (λυπάμαι δεν θυμάμαι το όνομα) η οποία μας εξήγησε ότι είναι για να βοηθήσει τον σκύλο διότι είναι 9 χρονών και η imizol έχει πολλές παρενέργειες και μπορεί να του κάνει κακό στην καρδιά (???). Ο Δίας να πω ότι γενικά είναι και ήταν υγιής, πρόσφατα τον Φεβρουάριο αφαιρέσαμε ένα κοκκίωμα στα πλευρά αλλά πέραν αυτού και μιας πολύ ελαφριάς ακράτιας μετά την στείρωση δεν είχε κάποιο ιατρικό θέμα.
Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει λίγο για την ασθένεια αυτή? Συγκεκριμένα αφήνει κάποια κατάλοιπα? Παντού στο ιντερνετ λένε για 3 φάσεις της ασθένειας εγώ πως καταλαβαίνω σε ποιά φάση είμαστε? Ρώτησα αν μετά την θεραπεία θα κάνουμε ξανά εξέταση ερλίχιας και μου είπε ο κτηνίατρος θα κάνουμε μόνο γενικές και μετά από λίγο καιρό ξανά εξέταση για ερλίχια, αυτό για πιο λόγο?
Καταλαβαίνω ότι δεν είστε κτηνίατροι, αλλά ειναι ΣΚ και μέχρι την Δευτέρα που θα τηλ στον κτηνίατρο έχω στεναχωρηθεί. Στο κτηνιατρείο είχα σχετικά αγχωθεί με την ιμιζολ και δεν ρώτησα πολλά πράγματα.
 
  • Like
Reactions: l.Kyveli


ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.239
3.079
Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει λίγο για την ασθένεια αυτή? Συγκεκριμένα αφήνει κάποια κατάλοιπα? Παντού στο ιντερνετ λένε για 3 φάσεις της ασθένειας εγώ πως καταλαβαίνω σε ποιά φάση είμαστε? Ρώτησα αν μετά την θεραπεία θα κάνουμε ξανά εξέταση ερλίχιας και μου είπε ο κτηνίατρος θα κάνουμε μόνο γενικές και μετά από λίγο καιρό ξανά εξέταση για ερλίχια, αυτό για πιο λόγο?
ενας οργανισμος που εχει προσφατα καταπολεμήσει την ερλίχεια, θα συνεχισει να εχει αντισωματα για αρκετο καιρο. οπότε το τεστακι (το οποίο ανιχνευει τα αντισώματα και όχι τον ιό )θα συνεχισει να βγαινει θετικό και ας εχει ξεμπερδεψει ο οργανισμος με την ερλίχια.Οπότε κανεις μια εξεταση αιματος για αρχή, να βεβαιωθεις οτι ο μικρος ειναι οκ, και μετα κοιτας να σιγουρευτεις αν πραγματι ξεκανατε και τον ιό.
για τις φασεις θα σε γελάσω...
 
Last edited:
  • Like
Reactions: vek and mechsilk




mechsilk

Well-Known Member
9 Μαϊου 2015
135
159
41
Ρώτησα και μου είπε την επόμενη φορά διότι έτσι και αλλιώς είναι θετικός. Δεν επέμενα ιδιαίτερα. Ο τίτλος θα βοηθήσει κάπως? Δεν γνωρίζω πολλά δυστυχώς, ξέρω ότι και το καλαζαρ και η ερλιχια έχει δείκτες / τίτλους αλλά δεν ξέρω που χρησιμεύουν.
 


Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
545
Χολαργός
Αντιμετωπισαμε κι μεις το θεμα της ερλιχιωσης με το Ροκυ μου,απο τοτε που τον πηρα απο τη φιλοζωικη...
Καναμε τις ενεσεις imizolκαι επαιρνε και καποια χαπια,δε τα θυμαμαι τωρα...ειχε 1/800 και ηδη ειχε ξεκινησει τη θεραπεια απο τη φιλοζωικη...για τις ενεσεις παντως δεν μας ειχε πει κατι η κτηνιατρος για παρενεργειες...ισως επειδη τοτε ηταν εναμιση ετους περιπου...το καταπολεμησαμε παντως με τη θεραπεια,και ριξαμε το ποσοστο περιπου στο 1/100...Σημερα,πεντε χρονια απο τοτε,εκτος απο τις αμπουλες,σκαλιμπορ κλπ.,καθε χρονο κανε μου εξετασεις αιματος για καλαζαρ κ ερλιχιωση,για να παρακολουθουμε τι γινεται...με τη προληψη προλαβαινεις τα παντα...
Θυμαμαι οτι εβγαζε καποιες φορες αιμα απο τα ρουθουνια που ειναι συμπτωμα της ασθενειας...
Τωρα ολα καλα,ευτυχως..
Ευχομαι να γινει γρηγορα καλα το σκυλακι σου...αφου κανει τη καταλληλη θεραπεια θα συνελθει... :)
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Το snap test όπως έχει γραφτεί αρκετές φορές είναι μια "πρόχειρη λύση" για μια γρήγορη ανίχνευση του αν υπάρχει η ασθένεια ή όχι. Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει τίτλος - απορώ γιατί δεν το πρότεινε κι ο κρηνίατρος να γίνει άμεσα, δεδομένου του ότι και οι γενικές του σκύλου δεν είναι καλές. Φαντάζομαι ότι και ο τίτλος σε συνδυασμό με τις γενικές και τα συμπτώματα μπορεί να δώσει ίσως μια ιδέα για τη φάση της ασθένειας.
 


mechsilk

Well-Known Member
9 Μαϊου 2015
135
159
41
Σας ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας. Ο σκύλος είναι πολύ καλύτερα αυτές τις 3 μέρες, πολύ πιο δραστήριος, τρώει κανονικά και συνεχίζουμε με vybramicin. Δεν είχε αδυνατίσει, δεν είχε αιμορραγίες απλά ήταν κακόκεφος . Τίτλο δεν έκανε ο κτηνίατρος γιατί θα πρέπει να του ξαναπάρουν αίμα για να σταλεί αλλού διότι στην περιοχή δεν βγάζουν (Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που τουλάχιστον το μοναδικό κτηνιατρείο που υπάρχει σε απόσταση μικρότερης των 2 ωρών βγάζει και αυτά που βγάζει). Mαζί με τις γενικές στο τέλος της θεραπείας θα πάω το αίμα για τον τίτλο και θα κάνουμε και βιοχημικές. (Αυτό για τις βιοχημικές το πρότεινα εγώ, δεν ξέρω αν έχει νόημα ή όχι, το θεωρώ ευκαιρία μιας που θα πάω και θα φάω την μέρα μου να του κάνω πλήρης check up).
Ενημερωτικά για όποιον άλλον χρειαστεί να γνωρίζει (που το απεύχομαι) η imizol για 1-2 μέρες τον πονούσε αρκετά ώστε το πόδι εκείνο το φύλαγε και που και που το κούτσαινε,η άλλη ένεση που ανέφερα ήταν ατροπίνη. Εχθές και σήμερα είναι μια χαρά, πολύ πολύ πιο δραστήριος και του έφυγε και αυτό το ελαφρύ λαχάνιασμα.
Μεγαλώνει και αγχωνόμαστε να είναι καλά. Αυτός ο χρόνος δεν του έχει πάει και πολύ καλά, ωτίτιδα, κοκκίωμα και τώρα αυτό... Καταπληκτικό το 2015....
 


Lavernne

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2011
1.976
4.034
Περιστέρι
www.facebook.com
Και η Νεφέλη μου είχε ερλίχεια όταν την υιοθέτησα στην ηλικία των 3,5 μηνών. Την επόμενη μέρα, αφού την υιοθέτησα πήγαμε για εξετάσεις και βγήκε θετική. 45 μέρες αντιβίωση vibramycin και εξετάσεις αίματος. Είχε ήδη ένα ελαφρύ φύσημα στην καρδούλα της και πολύ χαμηλό αιματοκρίτη. Τις ενέσεις τις κάναμε και εμείς.
Πριν 2 μήνες, σε ηλικία 12 μηνών, κάναμε επαναληπτικές εξετάσεις και ήταν πεντακάθαρες!!
 
  • Like
Reactions: dnassib


Viviana

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2011
2.901
545
Χολαργός
Κι οπως καθε χρονο ετσι και πριν δυο μερες καναμε το επαναληπτικο τεστ,κι ως συνηθως το ποσοστο της ερλιχιωσης ειναι 1/200...δε λεει να μηδενιστει ομως...απο την αρχη που ειχαμε θεμα,παντα ειχαμε εκει γυρω το ποσοστο μας...εννοειται οτι τον παρακολουθω,αν και οπως ειπε η κτηνιατρος μας,δεν ειναι ανησυχητικο...
Ευτυχως που ηταν αρνητικος στο καλαζαρ...
 
  • Like
Reactions: Lavernne


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.810
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf