Κάλλιο αργά παρά ποτέ :)


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Και μιάς και είναι από τις σπάνιες φορές (τον τελευταίο - πολύ - καιρό) που είδα "μέσα" τη φίλη @yasemin , δεν μπόρεσα, παρά να θυμηθώ και ένα άλλο, ιδιαίτερα σημαντικό όρο, που ισχύει κυρίως (και όχι μόνο) στα Ορεινά Ποιμενικά:

"Συνεργάτης"... ή, ακόμα καλύτερα, "Συνοδηγός"...

Αχ, αγοράκι μου! Να του πεις ότι τον έχω πεθυμήσει!:)(y)
 
Last edited:
  • Like
Reactions: GRDANE and yasemin


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Agrian καλωσόρισες.
Το forum απέκτησε ένα ενδιαφέρον μέλος και το subforum των σεντονάκηδων ένα ακόμα όπλο.
Να πω στα γρήγορα ότι υπάρχουν και μεσότριχες φυλές ορεινών ποιμενικών, μιας και ανέφερε ο Johnk το "αγοράκι του".
Όσοι τις έχουμε, και να τις αλλάζαμε, πάλι φουντούνια θα παίρναμε....
 


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
1) ...και το subforum των σεντονάκηδων ένα ακόμα όπλο.

2) Να πω στα γρήγορα ότι υπάρχουν και μεσότριχες φυλές ορεινών ποιμενικών, μιας και ανέφερε ο Johnk το "αγοράκι του".

3) Όσοι τις έχουμε, και να τις αλλάζαμε, πάλι φουντούνια θα παίρναμε....
1) Φίλοι, "σεντονάκηδες"... πάμε γερά!!!:D

2) Δεν είναι "θρησκεία" το "αγοράκι μου"? Η Μόκα είναι (μετά από 4 χρόνια) ακόμα ερωτευμένη με τους ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥΣ τρόπους του...:p
Και μη μου πεις ότι του δίδαξε η "μαμά" του αυτούς τους αρχοντικούς τρόπους!!!;)

3) Και, όσοι δεν "τολμήσαμε" (ακόμα)... ελπίζουμε ότι θα τολμήσουμε!:cool:
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Εκεί που ίσως να διαφοροποιούμαστε είναι στο πως επιτυγχάνεται η ισορροπία ανάμεσα στο χειριστή και το σκύλο
Αδερφε (μιας κ εισαι κ της.... οικογενειας(y)) ειναι αλλο πραγμα η αρμονικη συμβιωση και αλλο πραγμα η ισορροπια του σκυλου.
Τουλαχιστον ετσι το βλεπω εγω.....
Η αρμονικη συμβιωση (ισορροπια της αγελης αν το θες) εξαρταται απο ολους οσους συμβιωνουνε και αλλο πραγμα η ισορροπια του καθενος σαν μοναδα.
Φυσικα αν υπαρχει ενας ανισορροπος ανατρεπει κ την γενικη ισορροπια, αλλα η ισορροπια της μοναδας δεν ειναι κατι που εκπαιδευεται. Η το εχει ο σκυλος η δεν το εχει.
 


AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Αγαπητέ @johnk

Το να τα λες στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά, πιο σωστά : το να ειρωνεύεσαι μέσω της νύφης την πεθερά, δεν είναι και πολύ «γενναίο». Αναφέρομαι στο #96 μήνυμά σου, όπου είναι ξεκάθαρο ποιόν και τι έχουν στόχο οι αναφορές και οι ειρωνείες σου. Τεσπα, δεν με ενδιαφέρει πλέον, δεν το συνεχίζω.

Στα του #97 :

Οι λόγοι που γράφω αναφέρονται στο εναρκτήριο μήνυμά μου (αν κι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί γράφει ο οποιοσδήποτε σε οποιοδήποτε φόρουμ).

Για εμένα φιλοσοφία ΔΕΝ είναι οι αμπελοκουλτουρολαλακίες που γράφει πλέον ο πάσα είς, αλλά η θεωρία (θεόν ορώ – θέαση του θείου) και η συμμετοχή στην Αγορά (φόρουμ το είπαν οι λατίνοι) όπως γινόταν στην αρχαία Ελλάδα. Οπότε μακριά από εμένα η σύγχρονη φιλοσοφία και κάθε μορφής δυτική έννοια θεωρίας. Όπου και όποτε συγκρούεται η θεωρία (με την έννοια που εσείς δέχεσθε, όχι εγώ) με τη ζωή και την πράξη, νικητής βγαίνει ΠΑΝΤΑ η ζωή. Επειδή όμως το DF όπως λέτε δεν σηκώνει τέτοιες συζητήσεις και θέματα, το κόβω εδώ.

Λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω, αλλά κατ’ εμέ η γενναιότητα είναι ΜΟΝΟ ανθρώπινη αρετή γιατί απαιτεί ατομική ψυχή, την οποία ο σκύλος (σύμφωνα τουλάχιστον με την δική μας παράδοση) ΔΕΝ έχει. Ο σκύλος έχει drives, ένστικτα, γονίδια. Η παρομοίωση και ο συμβολισμός δεν πρέπει να συγχέονται με την ακριβολογία. Δεν επεκτείνομαι περισσότερο, ο καθένας έχει τις απόψεις του.

Η αξία του διαλόγου δεν είναι όταν τον κάνεις, αλλά μετά : Κάθε διάλογος, όσο καλόπιστος κι αν είναι, είναι μια μορφή μάχης. Τα επιχειρήματά σου και οι πηγές σου εναντίον των επιχειρημάτων μου και των πηγών μου. Όταν αυτό λάβει τέλος κι ο κάθε συμμετέχων αποσυρθεί στην ησυχία του, «δουλεύει» αυτά που άκουσε/διάβασε από τον «αντίπαλο», τα κρίνει, τα αξιολογεί, κάποια δέχεται, κάποια απορρίπτει και προχωρά παρακάτω. Αυτή είναι η έννοια του τρίπτυχου «θέση-αντίθεση-σύνθεση». ΑΝ θέλεις, ρίξε μία δεύτερη ματιά σε αυτά που γράφω κάτω από αυτό το πρίσμα.

Σου στέλνω π.μ., ρίξε του μια ματιά πριν (αν) απαντήσεις.


Αγαπητοί @yasemin και @sea-mol

Ευχαριστώ ΠΟΛΥ για τα καλωσορίσματα, να είστε πάντα γεροί και δυνατοί.

@PXM-DANBULL

Ευχαριστώ ιδιαιτέρως κι εσένα, ήταν το καλύτερο καλωσόρισμα !! Φυσικά και θα ήθελα – αν είναι και όσο είναι δυνατόν - να γνωρίσει ο γιός μου (κι εγώ και οι υπόλοιποι της αγέλης) την Bianca !! Βλέπεις, ο γιος έχει ψύχωση με τα ΕΒΤ κι έχουμε κι ένα κουτάβι (Γκούναρ) που χρειάζεται άπλετη κοινωνικοποίηση με σκύλους και δεν θέλουμε να αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, οπότε αν γίνεται να τα συνδυάζαμε θα ήταν ευχής έργον.

Προς όλους τους λοιπούς φίλους :

Φεύγω αύριο ξημερώματα για διακοπές και θα με χάσετε και θα σας χάσω.
Καλά να περνάτε, η ζωή είναι ωραία και με τους σκύλους μας πολύ ομορφότερη !!
 


epial

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2011
3.026
5.276
65
Aθήνα
Αγαπητέ @johnk

Το να τα λες στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά, πιο σωστά : το να ειρωνεύεσαι μέσω της νύφης την πεθερά, δεν είναι και πολύ «γενναίο». Αναφέρομαι στο #96 μήνυμά σου, όπου είναι ξεκάθαρο ποιόν και τι έχουν στόχο οι αναφορές και οι ειρωνείες σου. Τεσπα, δεν με ενδιαφέρει πλέον, δεν το συνεχίζω.


Παρ ότι δεν έχει ουδεμία αναγκη υπεράσπισης ο Γιάννης, ένοιωσα την ανάγκη να γραψω ως τρίτος παρατηρητής, για επισημάνω, ότι εγώ προσωπικα δεν βρήκα τίποτα επιλήψιμο στο #96! (και για καλό και για κακό το διαβασα περισσότερες της μια φορές!)
 
  • Like
Reactions: mareco and l.Kyveli










johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Καλησπέρα @AGRIAN , καλησπέρα και στους υπόλοιπους φίλους!:)

Τόχω δει, έτσι?:cool:
Ήθελα να το ξέρετε (για όποια αξία ή απαξία έχει αυτό)...
Δεν είμαι αδιάφορος, μέσα σε ένα τόσο ζεστό και φιλόξενο χώρο... ούτε είμαι "γαϊδούρι" (με την κακή έννοια)...

Το ξαναδιάβασα... θα το ξαναδιαβάσω... όχι μόνο μία φορά...
Δεν μπορεί, θα το αφομοιώσω και θα καταλήξω σε συμπέρασμα... και θα επανέλθω...

Σε πρώτη φάση, όμως, αν κάποιος ένιωσε προσβεβλημένος, περί δικαίων ή αδίκων... δεν θα κουραστώ (και δεν θα δυσκολευτώ) να ζητήσω συγγνώμη...:)
 
  • Like
Reactions: epial


Lavernne

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2011
1.976
4.034
Περιστέρι
www.facebook.com
Δεν το γραφω κακοπροαιρετα παρα με χιουμοριστικη διαθεση, ισως δεν το καταλαβες, αλλα θα στο κανω εικονα.:

Η μανα μου ακομα υποσυνειδητα "σεβεται" την σκυλα. Ειναι ο ανθρωπος που θα της κανει τα χατηρια κ δεν θα την μαλωσει ποτε μα ποτε μα ποτε.....
Οτι θελει η σκυλα κ ξερει οτι απο μενα δεν θα το παρει, το απαιτει απο την μανα μου.
Χαρακτηριστικο παραδειγμα οτι μπορει ανετα να την ξυπνησει στις 4 το πρωι να την κανει να της ανοιξει την πορτα να ριξει μια ματια εξω κ μετα να την παρατησει στην πορτα κ να γυρισει να κοιμηθει μαζι μου.
Γιατι το κανει; Πραγματικα πιστευω για πλακα. Για να δει αν ο "σκλαβος" ειναι ακομα καλοπροαιρετος.
Ειναι το αντιθετο απο αυτο που γραφαμε πριν "η σκυλα επειδιωκει την συγκρουση με την μανα μου, αλλα η μανα μου δεν ειναι διατεθημενη να συγκρουστει"
Οταν η σκυλα μου τεντωνεται αν τυχει κ σπρωξει την μανα μου, η μανα μου κανει περα "το καημενο το σκυλακι δεν χωραει, στριμωχνεται"
Μεγαλες ατακες.....
Πωωω σα να βλέπω τη μάνα μου με τη Νεφέλη!!! Ελληνίδες μάνες ακόμα και με τα σκυλιά ρε παιδί μου!!!! :ROFLMAO::rolleyes:
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
γμτ την τεχνολογια μου αντμιν μουφαγε το μισο ποστ

@east49
το κουωτ φαντασου το ότι υπαρχει κι απαντω μεσα από αυτό,
τα υπογραμμισμένα είναι η απαντηση μου στις ερωτήσεις σου...

.........................................................................................................
Διαφωνεις στο οτι η καθε φυλη θελει διαφορετικο χειρισμο; Η εισαι της λογικης οτι ολα εκπαιδευονται με τον ιδιο τροπο και γιατι;
Όχι δεν διαφωνω και δεν μπορω να καταλαβω πως εφτασες εκει… ισα ισα εξειδικευω κι άλλο και λεω ότι κάθε φυλη αλλα και κάθε ατομο της φυλης…. αυτης… * αυτό στο εξειδικευω τωρα….
Δεν είναι τυχαιο ότι στις συνιστωσες εβαλα την συνειδητη επιλογη σου στη φυλη… στο χαρακτηρα αλλα και στα θελω σου…


Ομαδα δεμενη τοσο οσο η εργασια προσταζει; Δλδ ενας σκυλος συντροφιας, ανευ εργασιας, δεν χρειαζεται να ειναι δεμενος με το αφεντικο του;
Ενας σκυλος συντροφιας εχει την εργασια που περιγραφεται, την συντροφια και θαπρεπε λοιπον να είναι τοσο δεμενος οσο η εργασια του προσταζει… ισως περισσοτερο συναισθηματικα εξαρτωμενος από άλλες φυλες…

Δεν αποδεχεσαι το μπουλιγκ με την εννοια οτι δεν σου αρςσει πιστευω!! Γιατι υπαρχει και ειναι η φυσικη τους γλωσσα, ο νομος του δυνατου, γιατι μην ξεχνας μιλαμε για ζωα......
Υπαρχει μπουλινγκ και στους ανθρωπους… αυτό δεν σημαινει ότι είναι φυσικο… αλλα καπου στραβωσε η δουλια… το ιδιο ισχυει και στα ζωα… άλλο η μαχη καποια στιγμη για κυριαρχια κι άλλο το μπουλινγκ…

Δεν βλεπεις αρμονικη συμβιωση; Μ'αρεσεις.
Για την ιστορια ο μεγαλος ειναι 11χρονος και μεγαλο μερος απο το αυτι "φαγωθηκε" απο 3εντελως διαδορετικα σκυλια απο αυτα που εχω τωρα!!!!!
Μαλλον ο τυπακος κανει κατι λαθος δεν νομιζεις;;;;
Εκτος κι αν νομιζεις οτι η δικια μου μη παρεμβαση σου φαινεται το μονο λαθος.
Ναι … το ενστικτο της αυτοσυντηρησης συν το ότι είναι τυφλος αλλα και η περιγραφη σου στο πως δεχτηκε την μικρη και την περιμενε να μεγαλωσει συμφωνα με τις περιγραφες σου .. εμενα προς τα εκει με οδηγει….

Εχεις γραψει δυο φορες ανακατευθυνση drive.
Το drive το βλεπω κι εγω. Την ανακατευθυνση δεν βλεπω οποτε ναι θα ηθελα να επεκταθεις περισσοτερο αν σου ειναι ευκολο.
Εδώ να με συγχωρεσεις μαλον παρανοησα από άλλο θεμα στο οποιο θεωρεις την ανακατευθυνση κατι φυσιολογικο… οποτε εβγαλα το λανθασμενο συμοερασμα ότι το εχει η αγελη σου…

@Chris K.A. και @AGRIAN
Παλικαρια,
Το προτυπο τουλαχιστον στις δικες μας φυλες λεει σαφεστατα πως ειναι ο χαρακτηρας του σκυλου.
Ξερεις τι περιμενεις να βγει.
Αλλα
Η ισορροπια δεν εχει καμια σχεση με αυτο.
Σε εμας τα μαστιφοειδη, χαρακτηριστικο της ισορροπιας ειναι το on/off που εχουνε τα σκυλια μας κ το γεγονος οτι δεν τρωνε κολληματα.


Στα μαστιφοειδη χαρακτηριστικη στο ον οφ που αναφερεις είναι η εκρηκτικοτητα με την οποια θα εκδηλωθει οαν χρειαστει οποιαδηποτε αντιδραση και πρεπει να σταματαει με το τελος του ερεθισματος
Σιγουρα ο σκυλος ειτε το εχει εκ γεννετης ειτε δεν το εχει…
Και ειτε το εχει σε μεγαλο βαθμο ειτε σε μικρο η καθολου, ενας χειριστης μπορει να παρει το κουταβι και να αναπτυξει , καλλιεργησει καθοδηγησει ειτε να εξαφανισει και καταστρεψει οποιοδηποτε χαρισμα του κουταβιου….
 
Last edited:


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Υπαρχει μπουλινγκ και στους ανθρωπους… αυτό δεν σημαινει ότι είναι φυσικο… αλλα καπου στραβωσε η δουλια… το ιδιο ισχυει και στα ζωα… άλλο η μαχη καποια στιγμη για κυριαρχια κι άλλο το μπουλινγκ…

Ναι … το ενστικτο της αυτοσυντηρησης συν το ότι είναι τυφλος αλλα και η περιγραφη σου στο πως δεχτηκε την μικρη και την περιμενε να μεγαλωσει συμφωνα με τις περιγραφες σου .. εμενα προς τα εκει με οδηγει….

Εδώ να με συγχωρεσεις μαλον παρανοησα από άλλο θεμα στο οποιο θεωρεις την ανακατευθυνση κατι φυσιολογικο… οποτε εβγαλα το λανθασμενο συμοερασμα ότι το εχει η αγελη σου…

οποιαδηποτε αντιδραση και πρεπει να σταματαει με το τελος του ερεθισματος
Σιγουρα ο σκυλος ειτε το εχει εκ γεννετης ειτε δεν το εχει…
Και ειτε το εχει σε μεγαλο βαθμο ειτε σε μικρο η καθολου, ενας χειριστης μπορει να παρει το κουταβι και να αναπτυξει , καλλιεργησει καθοδηγησει ειτε να εξαφανισει και καταστρεψει οποιοδηποτε χαρισμα του κουταβιου….
Κραταω μονο τις διαφωνιες μου στο ποστ σου, και θα ηθελα να το συζητησουμε λιγο περισσοτερο:
Μπουλινγκ δεν ειναι οταν ο σκυλος παει να κανει κατι και του λες εντονα ΜΗ;
Μπουλινγκ δεν ειναι οταν παει ενας σκυλος να παρει το κοκκαλο του αλλου κι αυτος τον κοιταει με υφος "τολμα και τα λεμε" ακομα κ αν δεν βγαλει κιχ;
Πως ειναι δυνατον να λεμε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ;;;
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΦΥΣΙΚΟ!!!!!!

Το ενστικτο αυτοσυντηρησης καθε λογικου ζωου θα επρεπε να του λεει "μην δοκιμαζεις καθε μηνα να καβαλησεις την σκυλα, οπως τις αρπαξες αλλες 1000 φορες στο παρελθον θα τις αρπαξεις 1001"
Αλλα δεν του το λεει!! Το ξερο του το κεφαλι του λεει" ξαναδοκιμασε μπορει να τα καταφερουμε" κ προσπαθει συστηματικα την ιδια βλακεια, να την καβαλησει η να της παρει το σπιτακι της....... Οπως και σε ολα τα προηγουμενα που ειχανε την ιδια αντιδραση με τα τωρινα!!!
Ε οχι δεν θα τον σταματησω, ας υποστει τις συνεπειες..... Απλα κ φυσικα.

Η ανακατευθυνση δεν ειναι ποτε φυσιολογικη.
Για να υπαρξει καποιος "επαιξε με την φυσιολογικη σειρα της κατευθυνσης" αν καταλαβαινεις τι θελω να πω, οποτε οχι δεν υφισταται.

Πιστευεις πραγματικα οτι οποιοσδηποτε μπορει να εξαφανισει μια ιδιοτητα ενος σκυλου;
Γιατι εχω πειστει οτι οπως δεν γινεται να εμφανισεις ιδιοτητα που δεν υπαρχει, ετσι δεν μπορεις να εξαφανισεις ιδιοτητα που υπαρχει.
Αν οντως το πιστευεις θα ηθελα να το ακουσω τεκμηριωμενα!!
 


Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
Nα το κάνω λίγο πιο σαφές γιατί είδα πως στο πρώτο κομμάτι συμφωνούμε,ενώ στο δεύτερο είχαμε προβλήματα @GRDANE & @east49
Μίλησα για ισορροπία στη σχέση χειριστή-σκύλου,ΟΧΙ για τον αν και το πότε ένα σκυλι είναι ισορροπημένο και φυσικά συμφωνώ με τον Ιστ πως η ισορροπία ή υπάρχει ή δεν υπάρχει σε ένα σκύλο,φυσικά και συμφωνώ με τον Μεγάλο Δανό στα περί ον/οφφ
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
κατά το γνωστο αρχηγου παροντος πασα αρχη παυσατω.....
ο αρχηγος κανει τις διορθωσεις και σταματάει εκει....
ο τυφλος επρεπε να εχει μαθει πολύ νωρίτερα να σταματησει να το κανει αυτό από εσενα, απλα αποψη μου, ......
σου ειπα και στο πρωτο ποστ τα πραγματα είναι γκρι άλλο το σωστο για σενα άλλο το σωστο γι αμενα ...
εκ του αποτελέσματος και τον θελω μας παντα.....

για την ανακατευθυνση σου ειπα οκ συμφωνούμε ειχα την εντυπωση από το άλλο θεμα ότι την θεωρούσες φυσιολογικη...


ναι οκ η ισορροπια χειριστη σκυλου...
ένα κουταβι ειπαμε η το εχει ειτε όχι..
αλλα από ένα κουταβι παιρνεις την μαγυα και από την πρωτη μερα που ερχεται σπιτι σου αρχιζεις και χτιζεις.... τα γερα νευρα... σαφως και συνεισφερει πολύ η εμπειρια και η καθοδηγηση του χειριστη....
με τον ιδιο ακριβως τροπο ενας ασχετος χειριστης μπορει να καταστρεψει και να φερει το αντοθετο αποτέλεσμα...
διορθωσα λιγο να συμπεριλαβω του χρηστου ...
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Μίλησα για ισορροπία στη σχέση χειριστή-σκύλου,ΟΧΙ για τον αν και το πότε ένα σκυλι είναι ισορροπημένο
Ισορροπια στην καθημερινη ζωη ειναι οταν φτασεις στο σημειο να το κοιτας να καταλαβαινει αυτο που πρεπει κ να μην παραβαινει αυτο που εχει καταλαβει:whistle:
 
  • Like
Reactions: Chris K.A.


Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
@GRDANE
συμφωνώ σε όλα όσα λες. Αυτά λέω κι εγώ, με άλλα λόγια :)


@Chris K.A.
αφού ήθελες να βάλεις παραπομπή από τον Αριστοτέλη έπρεπε να βάλεις κάποια σχετική με αυτή στην οποία αναφέρθηκα : Άντε να το κάνω εγώ γιατί με το τι λέει το κάθε πρότυπο, ή τι σημαίνει αγελαίο, δεν θα βγάλουμε άκρη τέτοια ώρα.

Η ανδρεία είναι η μεσότητα σε σχέση με τον φόβο και το θάρρος. Ο ανδρείος έχει να κάνει με πράγματα που προκαλούν μέγιστο φόβο και κανείς άλλος πέραν αυτού δεν υποφέρει τα δεινά τόσο μετρημένα όσο ο ανδρείος. Το πιο φοβερό απ’ όλα είναι ο θάνατος, καθώς με αυτόν τα πάντα λήγουν.

Σε σχέση με αυτό μπορούμε να πούμε πως ανδρείος ονομάζεται εκείνος που δεν φοβάται τον ένδοξο θάνατο και όλες εκείνες τις επικίνδυνες καταστάσεις που απειλούν με θάνατο. Ανδρείος είναι οποίος υπομένει και φοβάται όσα πρέπει και χάριν εκείνου που πρέπει και με τον τρόπο και τον χρόνο που πρέπει. Αισθάνεται και πράττει όπως του επιτρέπει η αξιοπρέπεια του και η λογική του.

Πέραν της μεσότητας που βρίσκεται η αρετή της ανδρείας, στα άκρα εντοπίζουμε από την μια την δείλια και απέναντι της την θρασύτητα. Ο θρασύς έχει το χαρακτηριστικό πως είναι και αλαζόνας και προφασίζεται πως κατέχει την ανδρεία. Συνηθίζουν οι θρασύδειλοι να μιμούνται, και σε περιπτώσεις που εμπνέεται κάποιο θάρρος να αποθρασύνονται και να ενεργούν φαινομενικά ανδρεία και υπέρμετρα, στα πραγματικά φοβερά όμως και στα επικίνδυνα δεν αντέχουν και αποκουτιαίνουν. Είναι προπετείς, και ενώ πριν εκδηλωθεί ο κίνδυνος θέλουν να εμφανίζονται ριψοκίνδυνοι, την ώρα του κίνδυνου απομακρύνονται. Οι ανδρείοι την ώρα της δράσης είναι ορμητικοί, προηγουμένως όμως είναι ήσυχοι!

Ο δειλός επίσης, υστερεί σε θάρρος, η δείλια του όμως γίνεται πιο φανερή στις λυπηρές περιπτώσεις οπού δεν έχει δύναμη να συγκρατηθεί και λυπάται σε υπερβολικό βαθμό. Μοιάζει δηλαδή απελπισμένος και φοβάται υπερβολικά. Σε αντίθεση, το θάρρος που διακρίνει τον ανδρείο, είναι ίδιον ανθρώπου που είναι γεμάτος ελπίδες και γενικότερα ο ανδρείος θα υπομείνει τις όποιες αλλαγές της τύχης με τον πιο αξιοπρεπή και αρμόζοντα τρόπο ως πραγματικά αγαθός με αψεγάδιαστη λογική.

Επίσης, δεν μπορεί να θεωρηθεί ανδρείος κάποιος που υπερτερεί για κάποιον λόγο από τον αντίπαλο του, και αισθάνεται ως ένα βαθμό σιγουριά για την έκβαση(π.χ. ανώτερος στρατιωτικά ή τεχνικά λογού χάρη για αθλητές). Ούτε επίσης είναι σωστό να συγχέουμε την περίπτωση της οργής, διότι σε αυτήν την περίπτωση ο άνθρωπος αντιδρά υπό το κράτος των παθών και όχι της συνείδησης και της λογικής.

Ο ανδρείος επαινείται διότι μοιάζει με τον δυνατό και τον υγιή. Επηρεάζεται πολύ λιγότερο ή και καθόλου από αυτά που επηρεάζουν τους πολλούς. Οι ασθενικοί, οι αδύναμοι και οι δειλοί επηρεάζονται από τα ευτελή και τα κοινά παθήματα εκδηλώνοντας την αδυναμία τους. Ο ανδρείος αψήφα και αποφεύγει εκείνα τα πράγματα που επιτάσσει η λογική. Ειδάλλως αν δεν φοβάται στα λογικά πράγματα είναι μάλλον τρελός. Ενώ δηλαδή ο θρασύς και ο τρελός αψήφα και κάνει πράγματα που δεν του επιτάσσει η λογική και η αρετή, και ο δειλός δεν τα αντιμετωπίζει όταν το επιβάλλει η λογική, μονάχα ο ανδρείος αντιμετωπίζει τα πράγματα όταν το επιβάλλει η αρετή και η λογική.

Τεκμήριο ανδρείας πρέπει να θεωρείται η αντιμετώπιση του φόβου για τον θάνατο (μιας και είναι η πηγή όλων των φόβων) και όχι κάποια καρτερικότητα σε δύσκολες αλλά άπλες καταστάσεις. Παράδειγμα υπάρχει για πολλούς που ενώ είναι μαλθακοί δείχνουν πολύ θάρρος κάποια στιγμή και άλλοι που φαίνονται σκληροί και καρτερικοί γίνονται κάποτε δειλοί. Κάποιος που θα υπέφερε τις υπερβολές του κρύου και της ζεστής και θα ήταν ανθεκτικός σε παρόμοιε βάσανα, τα όποια όμως είναι ακίνδυνα, και θα ήταν γεμάτος φόβο απέναντι στον θάνατο και στην οδύνη, όχι από κανέναν άλλον λόγο πάρα μονό για την εξαφάνιση του, τότε αυτόν πρέπει να τον θεωρούμε δειλό. Ένας άλλος που πιθανόν να μην άντεχε το κρύο αλλά θα ήταν ακλόνητος μπροστά στον θάνατο, θα πρέπει να θεωρηθεί ανδρείος. Η σκληραγωγία είναι το μέσο να δυναμώσουμε την δύναμη της ψυχής μας, αλλά η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με το αποτέλεσμα.

Ακόμα μια επισήμανση είναι και η εξής. Όσο περισσότερο κατέχει κάποιος όλη την αρετή, και έχει διαμορφώσει έναν ευτυχισμένο τρόπο ζωής, τόσο περισσότερο αγαπά την ζωή και ο θάνατος θα του προκαλέσει τεραστία λύπη. Παρόλα αυτά, όταν κάποιος ενεργεί με ανδρεία και περηφάνια, όχι από απέχθεια για μια άσχημη ζωή που κάνει, αλλά έχοντας μια εύδαιμον και ενάρετη ζωή, αυτός τότε είναι πραγματικά ανδρείος αφού έχοντας πολλά να χάσει, επιλεγεί τον δύσκολο και επικίνδυνο δρόμο, με αντάλλαγμα μικρά κέρδη αλλά μια ζωή γεμάτη περηφάνια και ένα πιθανό θάνατο αντάξιο της μεγαλοπρέπειας του. Έτσι λοιπόν δεν ισχύει πως για όλες τις αρετές η έμπρακτη εξάσκηση τους είναι κατά βάση ευχάριστη, ειμή μονό στον βαθμό που προσεγγίζει τον τελικό σκοπό.

Αριστοτέλης – Περί Ανδρείας

Αν ήθελα να βάλω κάτι σχετικό με τη δική σου παραπομπή θα το έκανα.Δεν ήθελα,δεν το έκανα.Αν δε σαρέσει να λαμβάνεις απαντήσεις εκτός του δικού σου μοτίβου let us know
Επίσης,είναι απείρως πιο σαφές τι λέει το εκάστοτε πρότυπο και τι φαινόμενα παρατηρούνται σε μια αγέλη από τη βεντάλια ερμηνειών σε κείμενα του Αριστοτέλη (σε φόρουμ για σκύλους)
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
κ
επρεπε να εχει μαθει πολύ νωρίτερα να σταματησει να το κανει αυτό από εσενα, απλα αποψη μου, ......

με τον ιδιο ακριβως τροπο ενας ασχετος χειριστης μπορει να καταστρεψει και να φερει το αντοθετο αποτέλεσμα ...
Δλδ κατα την αποψη σου ο αρχηγος ανθρωπος πρεπει να εμπλεκεται στα ορια μεταξυ των μελων μιας αγελης;
Δεν μιλαω για περιπτωσεις που το πραγμα εχει ξεφυγει εκει επεμβαινω κι εγω, αλλα για τις μεταξυ τους διορθωσεις;;
Και αν ναι εμπλεκεσαι πως; μαλωνεις ποιον; επιβραβευεις;
Αποριες ειναι γιατι εκφραζεις "την αλλη αποψη".

Στο θεμα του καταστρεψει σαφως κ συμφωνουμε.
Η ενσταση μου ειναι στο "εξαφανισει".
Το κατευνασει ναι... Αλλα εξαφανισει;;;;
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
κατ ατην αποψη μου....
ο αρχηγος της αγελης ναι... είναι αυτος που θα δωσει την λυση..

γιαμενα απλα πριν φτασεις στο σημειο να ξεφυγει η κατασταση....
διαλέγεις εξυπνους τροπους να εισάγεις ένα νέο μελος στην αγελη...
καταρχήν είναι πολύ ευκολο αν εχεις κανει τη σωστη δουλια στα πρωτα σου υπαρχουσα ηδη σκυλια στην αγελη...
δεχονται πολύ ευκολοτερα το νέο μελος...
από την άλλη λοιπον.. σημασια εχει τι είναι αυτό το νέο μελος ανθρωπος ? σκυλος?
φυλη? φυλο? ηλικια? το χαρακτήρα εχει?
τεσπα
δεν θα επεκταθώ άλλο...
είμαι της φιλοσοφιας καλιο το προλαβαινει παρα το θεραπευειν...

να στο θεσω απλα, επειδή εχεις στο μυαλο σου την αναποφευκτη συγκρουση παντα..
τι θα συμβουλευες μια κοπελα 45 κιλων που απεκτησε ένα κανγκαλ ?
και μονο η ιδεα να το πιασει να το σηκωσει στον αερα κλπ μου φανταζει καπως, σαν μονο μασιστες πρεπει να εχουν τέτοιες φυλες...
ενώ εγω απλα πιστευω ότι δεν θελει κοπο... θελει τροπο...

όταν κατι καταστρέφεται στην ουσια παυει να υφισταται... κι όχι αμπρα καταμπρα εξαφανισου....
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.807
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf