Σαρ-πέι, ένας μοναδικός σκύλος!


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
τα δερματικα προβληματα των σαρ-πει, εχουν πια ταυτιστει απο ολους, σχετικους κ μη , με την φυλη..
κ ομως, η αληθεια ειναι οτι ολο αυτο ειναι μια παγιδα που πεφτουν ολοι μεσα , ακομη κ κτηνιατροι, γιατι δεν ξερουν τις ιδιαιτεροτητες της φυλης.
ελαχιστα πλεον δειγματα της φυλης εχουν κληρονομικα δερματικα προβληματα.κ αυτο γιατι τα τελευταια χρονια εχουν γινει μεγαλες προσπαθειες με σωστη εκτροφη κ περισσοτερη γνωση.οι εκτροφεις δεν ζευγαρωνουν πια τα σκυλια εκεινα που φερουν το γονιδιο της κληρονομικοτητας των δερματικων. δεν μπορεις εξαλου να δωσεις πουθενα ενα κουταβι που εχει ''μπαλωματα ''στο τριχωμα του.ειναι κατι αποκρουστικο για τον αγοραστη.
αν λοιπον αφεραισουμε εκεινα τα μεμονομενα δειγματα της φυλης , με τα κληρονομικα δερματικα προβληματα, μας μενουν τα ατομα εκεινα που εχουν επικτητες δερματικες αλλοιωσεις.σκοπος ειναι να καταλαβουμε τον λογο που εμφανιζοντε κ να επεμβουμε ωστε να τα εξαλυψουμε κ να ξερουμε, ωστε στο μελλον να μην τα ξανααντιμετωπισουμε.
καθε ζωο λοιπον, παρατηρωντας το τριχωμα του(την οψη του, την υφη του, την γυαλαδα του)μπορουμε να καταλαβουμε κ το επιπεδο λιγο πολυ της υγειας του.
το σαρ-πει δεν διαφερει.μας ''χτυπαει το καμπανακι'' οταν κατι δεν παει καλα εμφανιζοντας ελαφρες δερματικες αλλοιωσεις.
καποια ατομα της φυλης ειναι ιδιαιτερα ενθεκτικα κ δεν θα παρουσιασουν ποτε. καποια αλλα, ειναι λιγοτερο ανθεκτικα κ με δικα μας λαθη θα εμφανισουν καποια επιπολαιη δερματικη αλλοιωση που μπορει να υποχωρησει μονη της ή κ καποια πιο δυσκολη στην θεραπεια της .
κινδυνος λοιπον νουμερο ενα ειναι η διατροφη!
ολα ανεξαιρετος τα σαρ-πει για να εχουν υγειες τριχωμα κ δερμα, χριαζοντε μια πολυ καλης ποιοτητας ξηρα τροφη.
αυτο σημαινει οτι το ιμαμ-μπαιλντι κ τα γεμιστα θα κοπουν απο το διαιτολογιο τους..
ειναι σημαντικο τα γευματα του να μην αποτελουντε απο τα δικα μας αποφαγια.μπορει να το κανετε καιρο, αλλα καποια στιγμη το προβλημα θα εμφανιστει στο τριχωμα του σκυλου σας.κ τοτε θα ναι αργα.η προληψη ειναι καλυτερη απο την θεραπεια.
τα σαρ-πει εχουν δυσανεξια σε καποια ηδη τροφης, που ετσι κ αλλιως δεν θα πρεπε να συμπεριλαμβανονται στο διαιτολογιο κανενος σκυλου.οπως τα μπαχαρικα, τα κρεμυδια, οι πιπεριες, οι ντοματες κ αλλα παρομοια.
αν θελετε κατι σπιτικο, δωστε του κοτοπουλο, ρυζι κ ψαρι.αλλα κ παλι αυτα δεν θα πρεπει να αποτελουν το βασικο καθημερινο διαιτολογιο του.
ειναι βασικο να καταλαβετε οτι απο την στιγμη που πειρατε σαρ-πει θα πρεπει να το ταιζετε κατα βαση, μια καλη ξηρα τροφη.
πολλοι αναρωτιουνται ''μα το ταιζω την ταδε ξηρα τροφη, γιατι βγαζει δερματικα?μου την συστησαν για καλη!''.την απαντηση για το ποια τροφη ειναι καλη θα σας την δωσει μοναχα το ιδιο σας το σκυλι.οταν το δερμα του ειναι υγειες (οχι για τις πρωτες 10 μερες αλλα καθ'ολο το διαστημα συτισης του με την συγκεκριμενη τροφη) κ τα κοπρανα του λιγα κ καλοσχηματισμενα, τοτε ναι αυτη ειναι μια καλη τροφη.
εσεις θα δωσετε βαση μονο στα συστατικα της συσκευασιας, να ΜΗΝ ΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΣΤΑΡΙ Κ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, που ειναι ο υπ'αριθμον ενα ενοχος για την αλλεργικη δερματιτιδα του σαρ-πει.
μια αλλη αιτια για τις δερματοπαθειες ειναι κ οι ψιλλοι.σχεδον ολα τα σαρ-πει ειναι αλλεργικα στο δαγκωμα των ψιλλων.οποτε φροντιζετε να τα αποπαρασιτωνετε τακτικα.αν το σαρ-πει σας προσβληθει, ψεκαστε το με το ειδικο αποπαρασιτοκτονο(ειναι καλυτερο απο τις αμπουλες, κ προτιμηστε πιο καινουρια προιοντα, γιατι οι ψιλλοι παθαινουν ανοσια με τα χρονια στα παλια)κ μετα απο την προβλεπομενη ημερομινια αναμονης καντε το μπανιο με σαμπουαν ΒETADIN ωστε να απομακρυνεται το σαλιο των ψιλλων απο το δερμα του σκυλου σας.
σε στιγμες μεγαλου στρες καποια σαρ-πει εμφανιζουν για λιγες μερες καποια ''μπαλωματα'' , μικρα, που αργοτερα υποχωρουν μονα τους.
κατα βαση τα κοντοτριχα δειγματα της φυλης (horse coat) ειναι πιο ευαισθητα σε τετοιες αλλαγες (στρες, διατροφη, ψιλλοι) απο οτι ειναι τα μακριτριχα(brash coat), γι αυτο κ οι εκτροφεις προτιμουν να ζευγαρωνουν ενα κοντοτριχο, με ενα μακρυτριχο, για καλυτερη κραση κ σκληροτερο τριχωμα.
τελος, πολλα σαρ-πει μιαζουν ''σκοροφαγωμενα'' κατα την διαρκεια αλλαγης του τριχωματος τους, σε βαθμο να νομιζουμε οτι εχουν οντως δερματικο προβλημα.
εσεις σε ολες αυτες τις περιπτωσεις απλα καντε τις αλλαγες που σας ανεφερα κ αφηστε το σαρ-πει σας να ''αναρωσει'' μονο του.μη βιαστειτε να τρεξετε σε κτηνιατρους κ να κανετε καλλιεργειες κ εξετασεις.μονο αν δειτε τα συμπτωματα να επιμενουν , παροτι εχετε ακολουθησει ολα τα προηγουμενα, επισκευτειτε εναν εξιδικευμενο κτηνιατρο κ οχι οποιον εχετε προχειρο που θα γεμησει φαρμακα κ κορτιζονες τον σκυλο σας κ θα τον κανει χειροτερο απο οτι ηταν..
τα συχνα μπανια δεν θα σας χριαστουν με αυτη την φυλη(ειπαμε εχουν εμμονη με την καθαριωτητα).ενα καθε 6 μηνες ειναι υπερ αρκετο κ προστατευει κ το δερμα.
οι μυθοι περι καλου στεγνωματος των πτυχωσεων με σεσουαρ κ ταλκ στις ζαρες, για μενα προσωπικα ειναι υπερβολες.(εκτως πια κ αν εχουν υπερβολικα ζαρωτα σκυλια σε ολο τους το σωμα, οποτε το στεγνωμα θα πρεπει να ναι το τελευταιο που τους απασχολει..).τα δικα μου σκυλια ολο το καλοκαιρι την βγαζουν μεσα στη θαλασσα κ ξεπλενονται παλι τελος καλοκαιριου..ποτε δεν εμφανησαν τιποτα.τρωνε ομως πολυ καλα..
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
η αμυλωειδωση, ειναι σχεδον μια αγνωστη λεξη για τους περισσοτερους κατοχους σαρ-πει.
διστυχως πολυ λιγα γνωριζουμε γι αυτην κ ακομη λιγοτερα μπορουμε να κανουμε για να προλαβουμε κ να αποκλεισουμε.
οι κτηνιατροι αλλα κ οι ανθρωπινοι γιατροι δεν ειναι καν σιγουροι αν η ασθενεια αυτη ειναι κληρονομικη κ που ωφειλετε.γινονται μελετες ομως, γιατι αυτο θα βοηθησει κ την ανθρωπινη ιατρικη.
προκειτε για λαθος εναποθεση της πρωτεινης γυρω απο τα κυτταρα,(με σκοπο να διακοπτετε η επικοινωνια τους)σε διαφορα μερη του σωματος, οπως νεφρα, σπληνα , συκωτι και αλλα.
φενεται να συνδεεται συνηθως με τον πυρετο των σαρ-πει.τα σκυλια δηλαδη ανεβαζουν αποτομα πυρετο για μια μερα κ πριζωνται χαρακτηριστικα οι αρθρωσεις τους.την επομενη μερα ειναι ολα φυσιολογικα!
αν κ δεν ειμαστε σιγουροι για την κληρονομικοτητα, αλλα μονο για την προδιαθεση της φυλης, τινουμε να απομακρινουμε απο την εκτροφη εκεινα τα ατομα που εμφανιζουν συχνους , επαναλαμβανομενους πυρετους.
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
ολα αυτα μπορει να σας φανηκαν πολλα αλλα δεν ειναι τιποτα μπρωστα στις ασθενειες αλλων φυλων!
το σαρ-πει θεωρειται πολυ ευρωστο σκυλι αν προσεξετε την προελευση του κ διατροφη του.
στην ουσια εσεις το μονο που εχετε να κανετε ειναι να παρετε ενα κουταβι απο εναν γνωστη της φυλης, ειτε αυτος ειναι εκτροφεας , ειτε ιδιωτης.να ειναι απαλαγμενο απο οφθαλμικα προβληματα , να το συτιζετε καλα , να αποφευγετε το συχνο μπανιο κ να το αποπαρασιτωνετε(για την δυσπλασια δεν σας λεω, το θεωρω δεδομενο οτι θα το ''ψαξετε'', κ αυτο ισχιει για ολες τις βαρυσωμες κ μη, φυλες σκυλων).
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
ΑΡΣΕΝΙΚΟ Ή ΘΗΛΥΚΟ?

η αληθεια ειναι οτι τα αρσενικα σαρ-πει ειναι πιο δυσκολα στο χειρησμο τους, απο οτι τα θηλυκα.επειδη τεινουν να ειναι πιο δυσκολα στην συναναστροφη τους με αλλα αρσενικα σκυλια κ ανθρωπους που θεωρουν επικυνδυνους για σας κ το χωρο τους (καθως ειναι πολυ προστατευτικα)κ μπορει να σας κανουν τις σκυλοβολτες δυσκολες.
ειδικα αν εχετε κ δευτερο αρσενικο σκυλο στο σπιτι, αντιστοιχης κυριαρχικης φυλης, μην το επιχειρησετε καν.δυο αρσενικα σαρ-πει ειναι ακατορθωτο να συνζησουν χωρις σοβαρους καυγαδες μεταξυ τους, εστω κ αν ειναι αδερφια!κ το σαρ-πει μπορει να ζει ενα χρονο με αλλο αρσενικο σκυλο κ να μην εχουν ποτε διαπληκτιστει.μια φορα ομως αμα γινει..μετα δεν εχει γυρισμο, θα γινεται συνεχεια με τον συγκεκριμενο σκυλο.
κατα τα αλλα δεν μπορω να πω οτι ειναι πιο κυριαρχικα απο τα θηλυκα (αλλα ενα θηλυκο σαρ-πει δεν θα το προκαλεσει κανενας αρσενικος σκυλος, παρα μονο για παιχνιδι κ φλερτ).κ τα δυο φυλλα μπορει να γινουν το ιδιο δυστροπα κ κτητικα.
αν ομως για παραδειγμα κοινωνικοποιησετε στο φουλ το σαρ-πει σας, με ενα βαθμολογικο κριτηριο απο το 1 εως το 10, το θηλυκο θα ειναι κοινωνικοποιημενο στο 10, ενω το αρσενικο με πολυ προσπαθεια στο 8..
τα αρσενικα παντως τινουν να ειναι πιο χαδιαρικα κ εκδηλωτικα απο τα θηλυκα σε σημειο που κανει αισθητη την διαφορα τους.ειδικα αν εχουν γυναικα ιδιωκτητη.
τα θηλυκα απο την αλλη ειναι πιο ηρεμα κ εκπαιδευσιμα.
γνωμη μου, για εναν ''πρωταρη '' στη φυλη , καλυτερα να επιλεξει ενα χαμηλο στην κυριαρχια θηλυκο σαρ-πει.
αναλογα με τις απαιτησεις σας κ τον τροπο ζωης σας, θα πρεπει μαζι με τον εκτροφεα ΄η τον ιδιωτη της γεννας (που γνωριζει ολα τα κουταβια της τοκετομαδας)να επιλεξετε το καταληλλο κουταβι για σας.γι αυτο οι βιτρινες των καταστηματων δεν ενδεικνυνται για αγορα κουταβιου, ουτε σαρ-πει , ουτε κ κανενος αλλου σκυλου..

 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
ΜΑΚΡΥΤΡΙΧΟ(brushcoat) Ή ΚΟΝΤΟΤΡΙΧΟ(horsecoat)?

oταν λεμε κοντοτριχο, εννουμε το σαρ-πει που εχει μηκος τριχας μικροτερο ή ισο του 1cm ,ενω μακρυτριχο εκεινο με τριχα εως κ 2,5cm (υπαρχουν κ καποια σαρ-πει που εχουν τριχωμα σαν του τσοου τσοου, αλλα αυτα δεν ειναι αποδεκτα κ λεγονται bearcoat).
οι δυο τυποι σαρ-πει εχουν καποιες ελαχιστες διαφορες μεταξυ τους αλλα αρκετες ωστε να τα διαχωριζει.
τα κοντοτριχα ειναι πιο ενεργητικα κ πιο ''ενεργοποιημενα'' απο οτι τα μακρυτριχα.κ αυτο φενεται κ στον ελαφρως διαφορετικο σωματοτυπο τους.λιγο πιο ψηλα ακρα κ πιο αθλητικη εμφανιση.οι πτυχες συνηθως ειναι λιγοτερες κ πιο καλοσχηματισμενες απο οτι στα μακρυτριχα, που ειναι λιγο πιο βαρυ τυπου κ με συνηθως χοντρες κ εντονες πτυχωσεις.
το τριχωμα τους διαφερει αισθητα κ στην αφη. εκεινοι που εχετε αλλεργειες κ ευαισθησιες στο δερμα σας, προτιμηστε τα μακρυτριχα καθως εχουν πιο μαλακο τριχωμα.
τα κοντοτριχα ειναι δυνατον να σας ερεθιζουν στα χερια ή σε οποιο αλλο σημειο του σωματος σας ερθει σε επαφη με το σκυλο.δεν ειναι τιποτα το σοβαρο βεβαια, κοκκινιλες που φευγουν σε λιγα λεπτα.συνηθως ο οργανισμος μας συνηθιζει με την συχνη επαφη κ μετα οι κοκκινιλες δεν ξαναεμφανιζονται.
με τα μακρυτριχα δεν θα αντιμετοπησετε τετοιο προβλημα.το τριχωμα τους παραμενει πιο σκληρο απο αλλες φυλες σκυλων, αλλα ειναι ανεκτο στην επιδερμιδα μας.
τα κοντοτριχα εχουν κ ενα ακομη χαρακτηριστικο.αναδιδουν μια πιο εντονη οσμη ''σκυλιλας''.
το αποδεκτο απο τους κινεζους , ηταν παντα το κοντοτριχο, καθως ηταν πιο ενεργητικο(χρησιμο για κυνηγι, φυλαξη κοπαδιων, κυνομαχιες) κ ανεδιδε αυτη την χαρακτηριστικη οσμη που εδιωχνε τα τρωκτικα(τα σαρ-πει συνηθιζαν να τριβωνται στους τοιχους του σπιτιου κ να αφηνουν την οσμη τους, ωστε να αποτρεπουν τα ποντικια να μπουν).
κ οι δυο τυποι τριχωματος ειναι αξιολατρευτοι.απλα κατα την γνωμη μου νομιζω το κοντοτριχο διχνει πιο ..''σκυλι'', ενω το μακρυτριχο πιο ''γλυκουλικο''.
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
ΜΕΣΑ Ή ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ?

σε αυτο θα ειμαι καθετη!τα σαρ-πει δεν ειναι ουτε για αυλες , ουτε για βεραντες, ουτε για ταρατσες.(βασικα κανεις σκυλος δεν ειναι).ειναι για να ζουν μεσα στο σπιτι, μαζι με τον ιδιοκτητη τους τον οποιο τρελενονται αν χασουν απο τα ματια τους.
η αφωσιωση τους ειναι απαραμηλη κ η αγαπη τους για τον εναν κ μοναδικο ''θεο'' τους δεν μπορει παρα να σε συγκινει. ειναι αμαρτια να στερεις απο ενα τετοιο πλασμα την αναγκη του για συναναστροφη.
οταν ζουν απομονωμενα κ ''παρατημενα'' τα σαρ-πει μαραζωνουν κ γινονται νωθρα κ επιθετικα συνηθως. πολλα πεφτουν σε καταθληψη οταν η απομακρυνση απο την οικογενεια γινεται αποτομα.αυτος ειναι κ ενας λογος που το ενηλικο σαρ-πει δυσκολα δινεται σε τριτους για υοθεσια.οταν δηλαδη αναγνωρησει τον εναν κ μοναδικο του ιδιοκτητη μετα ειναι πολυ δυσκολο να δεχτει κ να συνηθισει καποιον καινουριο(μιλαμε για ενηλικα , ωρημα σκυλια).
αν λοιπον το να βλεπεται ενα σαρ-πει ξαπλωμενο στο σαλονι σας(στην πολυθρονα παντα, αντε, μπορει κ στο χαλι)το μονο που σας προκαλει ειναι αγανακτηση για τις τριχες που αφησε πισω του, τοτε δεν ειναι αυτη η σωστη φυλη για εσας.
το σαρ-πει παει ''πακετακι'' με την οικογενεια σας κ θελει να νιωθει ενεργο μελος της.θελει να μπορει να σας νιωθει, να σας προστατευει κ να σας κραταει συντροφια κ γενικα να νιωθει τα στιγμιαια συναισθηματα σας, την καθε στιγμη.
το σαρ-πει , πραγματικα ζει ΜΟΝΟ για τον ιδιοκτητη του, κανεναν αλλο!για τους τριγυρω ειναι σαν να φοραει παροπιδες(κ ωτοασπιδες..).

 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ?

τα σαρ-πει παρ'οτι δεν εχουν εσωτερικο υπομανδυα, αντεχουν στο κρυο, ακομη κ στα χιονια, αρκει να εχουν ενα ζεστο μερος να κουρνιασουν την ωρα της ξεκουρασης κ του υπνου(εγω τα χω μαζι μου στα χιονοδρομικα κ το απολαμβανουν).
ομολογω ομως πως η προσαρμογη τους στην αρχη ειναι λιγο δυσκολη γι αυτα.επειδη ειναι ενα σκυλι που ζει μεσα στο σπιτι , δεν προλαβαινει να συνηθισει τις εναλλαγες κλιματος που επικρατουν μεσα κ εξω απο αυτο(λογω θερμανσης κ aircondition).
οσο για την ζεστη κ τα καλοκαιρια μας, το σαρ-πει δεν παρουσιαζει ιδιαιτερο προβλημα, αρκει φυσικα να χει κ ενα σκιερο μερος (μιλαμε για οταν ειμαστε εκτος σπιτιου).δεν χριαζεται να εχετε μερα νυχτα ανοιχτο τον κλιματισμο στο σπιτι σας.
τα ατομα της φυλης ομως με πολυ εντονες πτυχωσεις στο προσωπο, κοντο ρυγχος κ συνηθως ''βαρυ'' τυπο,καθως κ τα μαυρα δειγματα, θελουν ιδιαιτερη προσοχη μιας κ κυνδινευουν πιο ευκολα απο θερμοπληξιες.
τα σαρ-πει αντεχουν τον καυσωνα, αλλα δεν τον απολαμβανουν κιολας, οποτε φροντηστε οι βολτες σας τα μεσημερια των καλοκαιρινων μηνων να ειναι συντομες.
ενα κολπο για να ανταπεξερχονται τα σκυλια σας πιο ευκολα στα διαφορα κλιματα, ειναι οι μεγαλες βολτες(ωστε ο οργανισμος να συνηθιζει την διαφορα θερμοκρασιας εξω απο το σπιτι)κ η απουσια κλιματιστικων για οσο το δυνατον μεγαλυτερο χρονικο διαστημα μπορειτε.
κ μη φοβηθειτε να τα παρετε στην παραλια μαζι σας, αρκει να υπαρχει μια ομπρελα κ νερακι στην διαθεση τους.λατρευουν την ηλιοθεραπεια μετα το μπανιο!
 


elenamagna

Well-Known Member
17 Δεκεμβρίου 2008
422
3
41
ΑΘΗΝΑ
ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ?

αν εχετε καταφερει κ τα εχετε σε κατωτερη ιεραρχικα βαθμιδα απο εσας, ε τοτε η εκπαιδευση τους ειναι παιχνιδακι, κ ο ρυθμος μαθησης τους ταχυτατος(2,3 εντολες ανα μερα).λογω ομως του οτι μαθαινουν τοσα πολλα, χριαζετε φυσικα επαναλυψη κ φρεσκαρισμα των γνωσεων τους ανα τακτα χρονικα διαστηματα.
αν ομως σας εχουν..σε δευτερη μοιρα, ε τοτε λυπαμε αλλα θα κανουν μονο οτι θελουν, οποτε θελουν κ για οσο θελουν.
ειναι τρομερα πεισματαρικα κ θα κανουν αυτο που εχουν σχεδιασει να κανουν, με οποιοδηποτε κοστος.πραγματικα αδιαφορουν για τις συνεπειες.
μπορει να του ζητησετε απλα να ''κατσει'', κ επειδη..το ζαλησατε να σας κανει για ενα δευτερολεπτο το χατηρι, αλλα αμεσως μετα θα σηκωθει κ θα φυγει επιδηκτικα κ αδιαφορωντας για την συνεχεια του μαθηματος εκπαιδευσης σας.
σε οσους εκπαιδευτες κ αν το πατε, αν εκεινο δεν εχει αποδεχτει την ηγεμονια σας, προκοπη δεν θα βρειτε!
οποτε, φροντιζουμε απο μικρο να βαζουμε τα θεμελια κ να χτιζουμε μια υγειη σχεση μαζι του.
 


hugo

Member
1 Ιουνίου 2009
21
0
ΜΗΝ ΜΕ ΠΑΡΕΞΥΓΕΙΣ!!! καλά είναι όλα αυτά που γράφεις αλλά ζαλίστικα...:eyecrazy:
είσαι εκτροφέας? ή απλα έχεις σαρ πέι... απο που τα πήρες? (διάβασα κάπου τα σκυλιά μου). :p
 


basil

New Member
13 Νοεμβρίου 2010
4
0
Να ρωτήσω κάτι? μαδάνε ? και αυτό για την μυρωδιά το έχω ξαναακούσει... πόσο έντονη για να ζει σε ένα σπίτι μέσα?
 


Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Ολα τα σκυλια μαδανε ετσι και τα sharpei! Αν τα χτενιζεις συχνα, τους δινεις και μια καλη τροφη που να ταιριαζει στο σκυλο οχι δεν μυριζουν. Ζω με δυο μεσα στο σπιτι και ουδεποτε με ενοχλησε η μυρωδια τους! Μετα απο λιγο καιρο το συνηθιζεις κιολας!
 


zarof

Well-Known Member
24 Μαρτίου 2011
395
0
43
Νεα Αρτακη
Απλα καταπληκτικο το συγκεκριμενο θεμα για τα σαρπει μας. Εγω νομιζα πως μονο ο Ζαροφ ειναι τοσο πολυ εξαρτημενος απο εμενα αλλα απ'οτι διαβασα εδω ειναι χαρακτηριστικο της φυλης. Ο φουκαρας οσο βαθεια και να κοιμαται στην γωνια του στον καναπε μολις σηκωθω ανοιγει τα ματακια του και με ακολουθει οπου παω. Τις πατουσες του μετα την βολτα τις πλενει για πολυυυυυυυ ωρα, επεισης αποφευγει να πατησει σε λιμνουλες με νερα που συνανταμε στις βολτες μας, παντα τις περναει απο διπλα ακομα και τα βραδια που η ορατοτητα ειναι περιορισμενη (για εμας τουλαχιστον). Μπορειτε να μου προτεινετε καποιες τροφες γιατι με την τωρινη εχουμε ενα θεμα με τα κακακια.
 


Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Αν και λιγο ξεχασμενο το θεμα εδω και καιρο,. . . . θα σου ελεγα να προτιμησεις καποια ξηρα τροφη με οχι και παρα πολυ πρωτεινη. Εγω τωρα ταιζω την acana lamb & apple, ειμαι αρκετα ευχαριστημενη, τους εχει ταιριαξει πολυ. Παλιοτερα εδινα royal medium arden grange με αρνι και με το σολωμο, την acana premium και καποια φεγγαρια και την proplan. Αλλα δεν μου τις τρωγανε με πολυ ορεξη και ετσι κατεληξα στην acana αρνι!
 


zarof

Well-Known Member
24 Μαρτίου 2011
395
0
43
Νεα Αρτακη
Την acana lamb & apple του δινω και εγω εχει φαει ηδη 3 σακια απο αυτην και χθες ανοιξαμε το 4ο αλλα ενω τα πρωινα κακακια ειναι ιδανικα τις επομενες 2 φορες (μεσημερι και βραδυ) που θα κανει ειναι παααααααρα πολυ μαλακα εως κρεμα. Δεν ειναι επιλεκτικος με την τροφη ο Ζαροφακος (ποιος ξερει τι σαβουρα ετρωγε εκει που ητανε) οτι μπαινει στο μπωλ του το τσακιζει, ειχαμε δοκιμασει και την μπλου μπαφαλο αλλα εκεινη ειχε πολυ περισσοτερη πρωτεινη αν θυμαμαι καλα, ειναι και λιγο τσιμπιμενη η τιμη της, διαβασα και για καποια recall που ειχανε κανει και δεν ξαναπηρα απο αυτην. Ο γιατρος που παμε δουλευει μονο με την Hill's και μου ειχε αναφερει μια φορα για την υποαλλεργικη σειρα που βγαζει, μηπως την εχεις δοκιμασει ? Arden Grange ειχαμε δοκιμασει ενα 2.5 κιλο οταν ειχε ξεμεινει απο ακανα ο προμηθευτης μας αλλα κρατησε λιγες μερες και δεν μπορεσα να την αξιολογησω. Μου αρεσε παντως που ηταν μεγαλουτσικες οι κροκετες και τον παιδευαν λιγακι γιατι της ακανα ειναι μικρες και τις κατεβαζει αμασητες.
 


Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Μηπως του δινεις περισσοτερη ποσοτητα απ΄οτι πρεπει? Μειωσε την λιγο και παρατηρησε τα κακακια.
Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να φαει καποια υποαλλεργικη απο την στιγμη που δεν εχει καποιο προβλημα
στα δερματικα του. καμια φορα και οι κτηνιατροι σπρωχνουν τις τροφες που εχουν στα ιατρεια τους σαν
τις καλυτερες. Θα συνεχιζα acana αλλα σε λιγοτερη ποσοτητα για να την αφομειωσει καλυτερα ο οργανισμος
του. Δεν θα εδινα τροφη πανω απο 29% πρωτεινη. Θεωρω οτι απο 26% μεχρι 29% ειναι ιδανικη.

Τωρα οσον αφορα την arden grange πολυ καλη ειναι με τον σολωμο αν και καπως ακριβουτσικη και μετα το
αρνι. Ειναι και τι θα του ταιριαξει! Κοιτας κακακια, αν εχει αερια, τριχωμα, τσιμπλες, ενεργεια.
Και καλο θα ηταν την τροφη να του την μουλιαζεις πριν του την δωσεις.
 


zarof

Well-Known Member
24 Μαρτίου 2011
395
0
43
Νεα Αρτακη
Η αληθεια ειναι οτι τρωει λιγο παραπανω απ οτι πρεπει γιατι θελαμε να τον παχυνουμε λιγο, οταν τον πηραμε ηταν 19 κιλα και τον φεβρουαριο που ζυγιστηκε ειχε φτασει τα 23. Τωρα πια δεν φαινονται τα κοκαλακια στα πλευρα του, παρα μονο οταν μυριζει κατι πολυ επιμονα στις βολτες και φουσκωνει ο θωρακας του. Τσιμπλες εχει συνεχεια, αερια μας κερναει που και που οταν κοιμαται, το τριχωμα του ειναι πολυ καλο (του διναμε και λαδακι σολωμου με την ξηρα για ενα μιση μηνα αλλα του το σταματησα γιατι οταν τον χαιδευες σου αφηνε μια ασπριλα στο χερι και ο γιατρος ειπε οτι οφειλεται στην υπερβολικη λιπαροτητα απο το λαδακι). Ενεργεια εχει οταν δεν κοιμαται, βασικα ψαχνει αφορμη για παιχνιδι με τις γατες μας αλλα μονο ο αρσενικος ασχολειται μαζι του και για λιγο. Με τα μπαλακια και τα παιχνιδια παιζει το πολυ μιση ωρα και μετα παει και ταυλιαζεται στον καναπε. Για την αρντεν που ειχα ρωτησει για το αρνι ναι οντως ηταν λιγο πιο ακριβη απο την ακανα αλλα το σακι ειναι 15 κιλα και οχι 13.5.
Δεν ηξερα για το μουλιασμα της ξηρας, παντως μολις φαει θα παει αμεσως να πιει νερο. Πινει γυρω στα 2 λιτρο νερο την ημερα ειναι νορμαλ αυτο ?
 


Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
49
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
Κάνε μια αναζήτηση στο φόρουμ για διατροφή με ωμά (barf). Από χρήματα θα σου βγαίνει μια χαρά και (γνώμη μου και όχι μόνο) θα τον ταϊζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φυσικά και υγιεινά. :)
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Και καλο θα ηταν την τροφη να του την μουλιαζεις πριν του την δωσεις.
Δεν ξέρω αν η τροφή Arden περιέχει ως συντηρητικό κιτρικό οξύ, αν ναι τότε είναι πολύ επικίνδυνο να την βρέχεις πριν του την δώσεις διότι ρισκάρεις ο σκύλος να πάθει συστροφή στομάχου.

Citric acid as a preservative can also be problematic as it dramatically increases the risk of bloat if the food is moistened before feeding (according to veterinary research). In our opinion, it is better to purchase a food using tocopherols, ascorbic acid (Vitamin E) or anti-oxidants such as rosemary extract. Better yet, purchase a food that doesn’t contain preservatives at all (there are a few).
Source: http://www.boxerworld.com/forums/view_choosing-a-good-kibble-dry-dog-food.htm
 


zarof

Well-Known Member
24 Μαρτίου 2011
395
0
43
Νεα Αρτακη
Δεν ξέρω αν η τροφή Arden περιέχει ως συντηρητικό κιτρικό οξύ, αν ναι τότε είναι πολύ επικίνδυνο να την βρέχεις πριν του την δώσεις διότι ρισκάρεις ο σκύλος να πάθει συστροφή στομάχου.
αυτο που λες το εχω ξαναδιαβασει καπου αλλα με αυτο το σκεπτικο μηπως θα επρεπε να απομακρυνουμε και το μπωλ του νερου οταν τρωει? αν πιει νερο αμεσως μετα το φαγητο δεν υπαρχει κινδυνος για συστροφη στομαχου μιας και θα γινει η αναμειξη ουτως η αλλως μεσα στο στομαχι του? σε αυτο το σημειο θα ηθελα να αναφερω πως μερικες που του εβαζα να φαει λιγα μετα την επιστροφη μας απο την βολτα μολις τελειωνε το φαγητο του τον επιανε αναστροφος πταρμος. πλεον του δινω να φαει αρκετη ωρα μετα την βολτα και το εχει κανει μια φορα μονο μαλλον απο την λαιμαργια του γιατι ειχε αδιασει το μπωλ σε δευτερολεπτα. στις βολτες δεν τον εξουθενωνω μιας και λογω των φοβιων του ειναι συντομες (20-25 λεπτα) και περπαταμε χαλαρα.
 


Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Η acana σιγουρα δεν εχει κιτρικο οξυ οποτε αφοβα μπορεις να του την μουλιαζεις με νερακι. Ετσι μετα το
φαγητο του δεν θα πινει τοσο πολυ νερο. Το διλιτρο δεν μου φαινεται υπερβολικο αν σκεφτεις οτι πεφτει
και καμποσο εξω λογω της μουσουδας!

Για την arden grange θα δεις στα συστατικα του αν περιεχει.

Μην τον ταιζεις αμεσως μετα την βολτα ουτε πριν. Να περναει μια ωριτσα.
Οσο για το αναστροφο που τον πιανει κλεινε του τα ρουθουνια με τα δαχτυλα σου και ανοιγε του το στομα.
Μολις το ανοιξεις αφηνεις και τα ρουθουνια και λογικα θα του περασει. Ισως ειναι απο την λαιμαργια του, το
παθαινουν και τα δικα μου.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.812
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf