Συνδυαστική διατροφή & BARF


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Έχω ένα αγοράκι 4 ετών, πάει παιδικό σταθμό και το ενήλικο φυσιολογικό του βάρος προβλέπεται να είναι από 85-95 κιλά (αν πάρει από εμένα) ή 70-80 κιλά (αν πάρει περισσότερο από την μάνα του)... Τι ποσοστά πρωτεΐνης πρέπει να παίρνει;

:D
Ο εκτροφέας του τι λέει?
Αν δεν έχεις pedigree δεν μπορείς να ξέρεις το τελικό βάρος φίλε μου
 
  • Like
Reactions: vrmode and vek


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
Βασικά, πριν βρούμε το φόρουμ σας δε ξέραμε πολλά πράματα και απλά "βγάζαμε τα μάτια μας" μόνοι μας... μετά "ξεστραβωθήκαμε"... τελείως!
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Οσοι δινετε κ ξηρα και ωμο, μην τα δινετε ΠΟΤΕ στο ιδιο γευμα. Η ξηρα τροφη αργει να χωνευτει, οποτε τα μικροβια, βακτηρια, κτλ, του ωμου καθυστερουν να αποβληθουν απο τον σκυλο (βλ. κοπρανα) και μπορρούν να δημιουργησουν προβλημα. Ο λογος που τα σκυλια δεν παθαινουν σαλμονελα πχ, ειναι επειδη το φυσικο φαγητο χωνευεται γρηγοροτερα απο την ξηρα και αποβαλεται πριν προλαβει ο οργανισμος να μολυνθει απο την σαλομονελα. Αν λοιπον μαζι με το ωμο, βαλετε ξηρα, θα καθυστερησει η πεψη και ισως δημιουργηθει θεμα στον σκυλο.
 




canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
@skylakos από όσο γνωρίζω, είναι ένας κοινός μύθος αυτό. Η τροφή αποτελείται από διάφορα υλικά και συστατικά, με διαφορετικό χρόνο πέψης ούτως ή άλλως. Σε άλλο χρόνο χωνεύεται ή επεξεργάζεται ο οργανισμός τα κόκαλα και σε άλλο την σάρκα, σε άλλο την πέτσα και σε άλλο τα λαχανικά, κ.ο.κ.

Το ίδιο και στην δική μας διατροφή, όπου σε ένα γεύμα θα καταναλώσουμε κρέας, πατάτες, σαλάτα, ψωμί, κρασί, κλπ. δεν έχουν όλα τον ίδιο χρόνο επεξεργασίας ή τον ίδιο βαθμό αφομοίωσης.

Δες αυτό: https://therawfeedingcommunity.com/...s-kibble-may-actually-digest-faster-than-raw/

Επίσης, οι σκύλοι μπορούν να προσβληθούν από Salmonella αλλά συνήθως είναι ασυμπτωματικοί, δεν νοσούν. Θα νοσήσουν σε περιπτώσεις που υπάρχει άλλη λοίμωξη ή ο οργανισμός είναι εξασθενημένος για κάποιο λόγο.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Σίγουρα κάθε υλικό έχει διαφορετικό χρόνο πεψης αλλά όπως και να χει ξηρά και μπάρφ σε διαφορετικά γεύματα.

Όσον αφορά την σαλμονελα οι σκύλοι σαν σαρκοφαγα έχουν ανθεκτικότητα αλλά καλό είναι να έχουμε υπόψιν εμείς που ταιζουμε ωμα πως η φύση του σκύλου είναι να σκοτώνει το ζώο και να το τρώει και όχι να το βγάζει από τον καταψυκτη, να το ξεπαγωνει κάμποσες ώρες και μετά να το τρώει.αλλο το ένα κρέας άλλο το άλλο.
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
@manolo δεν βρίσκω κάποιο λόγο που να απαγορεύει ρητά να δίνεται η ξηρά μαζί με ωμά και φρέσκα ή μαζί με αποφάγια ή ωμά και αποφάγια ή τέλος πάντων οποιοσδήποτε συνδυασμός τροφών.

Η φύση του σκύλου, σαν άγριο ζώο (όπως και του λύκου, του Dingo, του Dhole και όλων όσων είναι κοντά στο σκύλο), είναι πέρα από κυνηγός και πτωματοφάγος ή "σκουπιδιάρης" (scavenger). Μάλιστα, συνήθως χαρακτηρίζονται ως "predominantly scavengers". Αυτό σημαίνει πως συνήθως καταναλώνουν τροφή σε προχωρημένη σήψη και πιθανόν από ζώο που ήταν άρρωστο (και για αυτό πέθανε). Ακόμα και όταν κυνηγούν, επιλέγουν το αδύναμο ζώο ως θήραμα, που αυτό μπορεί να σημαίνει και ζώο που νοσεί.

Να συμπληρώσω, πως νερό θα πιουν από νερόλακους και όχι βρύσης ή ακόμα και εμφιαλωμένο που προσφάτως είδα να διαφημίζεται ειδικό για σκύλους και γάτες (!).

Μπορούμε, λοιπόν, να συμπεράνουμε ότι δεν απασχολεί τον σκύλο ιδιαίτερα η υγιεινή και η καθαριότητα της τροφής και του νερού του. Εμάς μπορεί να μας απασχολεί, βεβαίως, αρκεί να μένουμε μακρυά από υπερβολές και να μη μας βασανίζουν ανούσια άγχοι.
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
@canis Δεν έγραψα ποτέ για ρητη απαγόρευση αλλά τι είναι προτιμότερο. Και μένα ο δικός μου τα τρώει όλα (ωμα κυρίως, ξηρά, αποφαγια) αλλά δεν του τα ρίχνω στο μπολ όλα μαζί αλλά του τα δίνω σε ξεχωριστά γεύματα. Δυσκολευομαι να βρω έστω έναν λόγο για να το κάνω αυτό και ποια είναι η χρησιμότητα του. Και εγώ το μεσημέρι που θα φάω Καλαμαριά μπορώ να πάρω μια σακούλα γαρίδακια να τα ανακατεψω και να τα φάω όλα μαζί. Τίποτα δεν δεν θα πάθω. Για ποιο λόγο να το κάνω όμως;
Πτωματοφαγος η σκουπίδιαρης θα γίνει στην φύση από ανάγκη και όχι από επιλογή.
Όπως στην φύση ο σκύλος θα ζήσει 3 χρόνια και όχι 15.
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
Σε προσωπικό επίπεδο, ο κάθε ένας κάνει όπως επιθυμεί... Εννοείται! :)
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Η φύση του σκύλου, σαν άγριο ζώο (όπως και του λύκου, του Dingo, του Dhole και όλων όσων είναι κοντά στο σκύλο)
Tόσες χιλιάδες χρόνια δίπλα στον άνθρωπο, τρώγοντας το φαγητό του ανθρώπου, είτε μαγειρεμένα υπολείμματα, είτε πεταμένα κόκαλα, δεν έχει προσαρμοστεί και ο οργανισμός του αντίστοιχα;

Και συγνώμη, αλλά από πότε θεωρείται "άγριο" ζώο ο σκύλος;
Δεν καταλαβαίνω πως το λες.
 
  • Like
Reactions: Orilis and matilda


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Σε προσωπικό επίπεδο, ο κάθε ένας κάνει όπως επιθυμεί... Εννοείται! :)
Εννοείται ότι ο καθένας κάνει όπως επιθυμεί. Συζήτηση κάνουμε, δεν προσπαθούμε να επίβαλλουμε την άποψή μας.
Και στα πλαίσια αυτής της συζήτησης μπορείς να μου απαντήσεις τι σε ωθεί να τα δίνεις ανακατεμενα; ποιο το όφελος από αυτό;
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
@Yorkaddict

Δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω κάτι τέτοιο... Δεν το έχω διαβάσει και δεν το έχω διδαχθεί. Δεν έχω βρει κάποια έρευνα που να το ξεκαθαρίζει. Υπάρχουν κάποιες (μερικές από τις οποίες έχω αναφέρει κατά καιρούς) που εξαγάγουν κάποια συμπεράσματα, λιγότερο ή περισσότερο βάσιμα, μα ποτέ ακλόνητα.

Ανατομικά, έχω δει δεκάδες σκύλους "εκ των έσω" και ειλικρινά δεν μπόρεσα να διακρίνω διαφορές σε σχέση με το πεπτικό σύστημα του λύκου (που έχω δει 4 φορές νεκροψία, ας πούμε). Ούτε στην φυσιολογία του πεπτικού συστήματος αναφέρονται διαφορές.

Χιλιάδες χρόνια δίπλα στον άνθρωπο μα ούτε καν ο άνθρωπος δεν έχει την ίδια δίαιτα, την ίδια διατροφή, το ίδιο φαγητό όλα αυτά τα χρόνια.

Όλα τα οικόσιτα ζώα, τα εξημερωμένα, προήλθαν από άγρια ζώα. Όλα τα οικόσιτα ζώα μπορούν εν δυνάμει να επανέλθουν σε "άγρια" κατάσταση. Το γεγονός ότι πολλά από αυτά θα πεθάνουν δεν σημαίνει πως σαν είδος δεν θα καταφέρουν να "επανέλθουν" σε άγρια κατάσταση και δεν θα βρουν "τα πατήματα" τους. Σίγουρα δεν είναι το πεπτικό σύστημα αυτό που θα τα δυσκολέψει...

Τα Dingos είναι ένα παράδειγμα έστω και αμφιλεγόμενο σε κάποια σημεία. Όπως, επίσης, παράδειγμα είναι και τα λεγόμενα "feral dogs", που αν και είναι εξαρτημένα από τα σκουπίδια και τα αποφάγια του "πολιτισμού" και θα προτιμήσουν περιοχές κοντά σε κατοικημένες περιοχές, έχουν την ικανότητα (και το κάνουν) να κυνηγούν, να σκοτώνουν την τροφή τους, να εισβάλουν σε κτηνοτροφικές μονάδες μα και να "σκουπίζουν" την περιοχή τρώγοντας πτώματα και απομεινάρια ζώων.

Τόσο τα άγρια σκυλιά, όπως τα Dingos, όσο και τα "feral" σκυλιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στην ζωή του κατοικίδιου, όποτε χρειάζεται ή συμβαίνει αυτό.

@manolo

Δεν κάνω κάτι τέτοιο συστηματικά... Τυχαίνει κάποιες φορές. Γενικότερα δεν ακολουθώ "αυστηρό πρόγραμμα" και κανόνες. Ακολουθώ ένα γενικό μοτίβο με γνώμονα μια φυσική και υγιεινή διατροφή ενός ζώου με τα χαρακτηριστικά (ανατομικά και οργανικά/φυσιολογικά) του σκύλου.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να γίνεται, κάποιοι από τους οποίους είναι "μύθος", από όσο ξέρω, κατανοώ και διαβάζω.
 
  • Like
Reactions: Yorkaddict


dimitris-skg

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
844
2.851
@canis είχες αναφερθεί παλιότερα στην χρησιμότητα της νηστείας για 1 μέρα ανά 10-15 μέρες.
Μπορείς να το αναλύσεις λίγο αν θέλεις και αν δεν βγαίνουμε off-topic;
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
@canis Έχω την εντύπωση πως σύμφωνουμε διαφωνοντας.
Γράφεις ότι δεν το κάνεις συστηματικά απλά έχει τύχει κάποιες φορές.
Και εγώ που υποστηρίζω πως καλό είναι να μην δίνονται μαζί, μου έχει τύχει κάποιες φορές.
Έχω την εντύπωση πως αν πιστευες πως αυτό θα ήταν οφελιμο δεν θα τυχαινε κάποιες φορές αλλά θα το έκανες πιο συστηματικά.
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
@dimitris-skg

Έτσι όπως πάμε δεν θα είναι off topic να αναλύσουμε και το αν ο Γκουρντιόλα έπαιζε 4-4-2 ρόμβο... :D

Θα προσπαθήσω σε ειδικό θέμα (αν και μάλλον το έχω "ξανα-υποσχεθεί" αυτό).

@manolo

Δεν είναι ούτε ωφέλιμο, ούτε βλαβερό... Είναι αδιάφορο.
 


dimitris-skg

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2012
844
2.851
Με τα "σκυλιά" που θα έχει στο Μάντσεστερ όντως, δεν θα ήταν off-topic ....

Kαι ναι, το έχεις ξαναϋποσχεθεί :) ...
 
  • Like
Reactions: canis


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.103
10.055
Athens
Σχετικά με τη φρεσκάδα του κρέατος, έχω δώσει "αρπαγμένο" κρέας στα δικά μου (που δεν θα το έτρωγα εγώ) στη λογική του ότι το πεπτικό του σκύλου σηκώνει και πτώματα. Ποτέ δεν έπαθαν τίποτα.

Σχετικά με το συνδυασμό ξηράς και τροφής, παρότι και εγώ δεν τα δίνω μαζί (ξηρά δίνω όταν βαριέμα να κόψω τα ωμά ή δεν έχω ξεπαγώσει ή δεν έχω μαγειρέψει) θεωρώ λογική την άποψη του canis. Ο σκύλος των τελευταίων δεκαετιών τρώει τα πάντα σε αποφάγια, από καρπουζόφλουδα μέχρι κόκαλλα. Δεν πιστεύω ότι η μίξη της ξηράς στο ωμό είναι κάτι τόσο τραγικό όσο λέγεται.

Γενικά έχω απομυθοποιήσει τα πράγματα και θεωρώ ότι η έννοια barf έγινε "φανατισμός" χωρίς όρια σε μερικές περιπτώσεις (όπως είναι η ξηρά για πολλούς κτηνίατρους)

Πάντως χειρότερο από όλα και μη φυσιολογικό διατροφικά, θεωρώ τη μονοφαγία. Μονοφαγία είναι η ξηρά αλλά μονοφαγία είναι και η έτοιμη barf όπου ο σκύλος τρώει κάθε μέρα την ίδια σύνθεση.
 


takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Γενικά έχω απομυθοποιήσει τα πράγματα και θεωρώ ότι η έννοια barf έγινε "φανατισμός" χωρίς όρια ....
Θα καείς στη κόλαση εσύ :p

Ελπίζω τουλάχιστον να δίνεις λίγο γκότζι μπέρι και ιπποφαές στα δύστυχα σκυλάκια σου :D:D

Και φυσικά όλα χωρίς γλουτένη :p
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.103
10.055
Athens
Ελπίζω τουλάχιστον να δίνεις λίγο γκότζι μπέρι και ιπποφαές στα δύστυχα σκυλάκια σου :D:D

Και φυσικά όλα χωρίς γλουτένη :p
Bεβαίως. Και κάθε βράδυ προσευχόμαστε στο θεό colostrum αφού προηγουμένως πασαλειφτούμε με golden paste.
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.600
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3