Τεστ για τη ράτσα σου ταιριάζει καλύτερα


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
-Τι ράτσα να πάρω;

Πρόκειται για μια συχνή ερώτηση, που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, περισσότερο ή λιγότερο ευγενικές, στα μέλη του φόρουμ, ειδικά όταν αυτή συνοδεύεται από μια σχετική αμάθεια, που πολλοί θα έσπευδαν να χαρακτηρίσουν επικίνδυνη επιπολαιότητα. Προσωπικά, θεωρώ ότι η αμάθεια από μόνη της μπορεί να γίνει επικίνδυνη, και το μόνο όπλο εναντίον της είναι η ευγενική ενημέρωση.

Δικαιολογώ, εν μέρει, την πιο ειρωνική ή επιθετική στάση ορισμένων μελών, που έχουν δει πολλά τα μάτια τους, και έχουν ακούσει πολλά τα αυτιά τους τόσα χρόνια στο φόρουμ, αλλά και στην φιλοζωική δραστηριοποίησή τους έξω από αυτό. Ανέκαθεν όμως, ήμουν οπαδός της ευγένειας, ειδικά απέναντι σε κάποιον που απευθύνεται σε εσένα για να μάθει, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς ομολογεί, ότι δεν κατέχει στο γνωστικό του πεδίο.

Δε θα αναφερθώ εκτενώς σε πράγματα, που έχουν γραφτεί στην ίδια ενότητα, όπως τα puppy mills, και την εκτροφή της πίσω αυλής. Να τονίσω απλά, ότι οφείλει να τα έχει διαβάσει κανείς πριν από την απόκτηση ενός σκύλου. Στην εποχή του internet η αμάθεια είναι επιλογή! Φυσικά και ο μόνος υπεύθυνος τρόπος για την υιοθεσία, και όχι αγορά καθαρόαιμου σκύλου -γιατί περί αυτού πρόκειται- είναι από σοβαρό εκτροφέα.

Στο διαταύτα, λοιπόν, επίδοξε σκυλομπαμπα ή σκυλομαμά:
-Τι ράτσα να πάρω;
-Κάνε το τέστ!


Σε αρκετά site στο internet υπάρχει η δυνατότητα, να συμπληρώσεις ένα απλό ερωτηματολόγιο, ώστε το σύστημα να σου βγάλει με σειρά προτεραιότητας τις ράτσες, που είναι πιο κοντά στις προσδοκίες και της ανάγκες, που μπορεί να έχεις από ένα σκύλο. Κάτι τέτοιο είναι πολύ εξυπηρετικό, γιατί φυσικά στην κάθε πιθανή απάντηση, που σου δίνεται, υπάρχει και η δυνατότητα να ενημερώνεσαι περαιτέρω για τη ράτσα, αλλά και για τις ανάγκες ενός τέτοιου σκύλου, που θα πρέπει να καλύπτεις σε καθημερινή βάση.

Στο παράδειγμα του site, που παραθέτω με link στη συνέχεια, μπορείς να δεις σχετικά βίντεο, εικόνες και να διαβάσεις κείμενα σχεδόν για κάθε ράτσα.

http://www.animalplanet.com/breed-selector/dog-breeds/questionnaire/page1.html?question=1

Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι και μόνο για να μετανιώνεις, αν προτιμήσεις να αγοράσεις ένα «ρατσάτο» σκυλί, φαινομενικά οικονομικότερα, από ένα petshop, εκτροφέα της πίσω αυλής, ή από το internet, αντί για την μόνη υπεύθυνη επιλογή σου, που θα ήταν από σοβαρό εκτροφέα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Διάβασε τα σχετικά άρθρα.

Όταν και εφόσον επιλέξεις συγκεκριμένη ράτσα, μην επικοινωνείς άδικα με άλλους, παρά μόνο με τον ΚΟΕ (Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας, www.koe.gr) που θα σε ενημερώσει υπεύθυνα και χωρίς προσωπικό συμφέρον, αν υπάρχουν στην Ελλάδα εκτροφείς της φυλής που επέλεξες, και θα σου παραχωρήσει τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους. Ένα απλό e-mail, αν στείλεις, θα έχεις μία πολύ άμεση και υπεύθυνη ανταπόκριση.

Μη ξεχνάς, ότι πιθανώς να βρεις και σε καταφύγιο ζώων ένα σκυλί που να σου ταιριάζει, κουτάβι, ή ενήλικο, (μην έχεις απαίτηση για καθαρόαιμο, αν και σπάνια εμφανίζονται και τέτοια), και σε αυτήν μάλιστα την περίπτωση, θα το πάρεις δωρεάν και με δωρεάν τροφή για 6 μήνες, από ειδικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη της απόκτησης ενός σκύλου είναι μεγάλη και τα έξοδα (πάγια και έκτακτα) σημαντικά. Αυτός είναι και ο λόγος που και στο τελευταίο σενάριο, όπως και σε εκείνο της απόκτησης καθαρόαιμου από εκτροφεία, οι υπεύθυνοι θα σε περάσουν από μια μικρή συνέντευξη, προκειμένου να κρίνουν την καταλληλότητα σου, τόσο για το συγκεκριμένο σκυλί, όσο και γενικότερα.
 
Last edited:


Aunt Mary

Well-Known Member
16 Οκτωβρίου 2012
599
178
ΑΑΑΑντε ρε παιδακι μου και κρατιομουν με νυχια και με δοντια μην κανω οφ τοπικ στο προηγουμενο...ΧΑΧΑχχα
εγω το κανα πολλες φορες, σε ολες μου βγαλε κυνηγοσκυλα αλλα αυτο με το μεγαλυτερο ποσοστο "ταιριασματος" ηντουνα το Brittany ή αλλιως επανιελ μπρετον οπως πληροφορηθηκα απο την αγαπητη @dnassib !!
Λατρεμενα!!
 
  • Like
Reactions: moko and Estranged


rodriguez

Well-Known Member
5 Απριλίου 2013
329
111
Ανω Γλυφάδα
-Τι ράτσα να πάρω;

Πρόκειται για μια συχνή ερώτηση, που προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, περισσότερο ή λιγότερο ευγενικές, στα μέλη του φόρουμ, ειδικά όταν αυτή συνοδεύεται από μια σχετική αμάθεια, που πολλοί θα έσπευδαν να χαρακτηρίσουν επικίνδυνη επιπολαιότητα.

Φυσικά και ο μόνος υπεύθυνος τρόπος για την υιοθεσία, και όχι αγορά καθαρόαιμου σκύλου -γιατί περί αυτού πρόκειται- είναι από σοβαρό εκτροφέα.
Εχω κάποια σημεία να σχολιάσω.
Πρώτα το θέμα της λέξης "καθαρόαιμο" εμένα δεν μου κάθεται καλά, προτιμώ την ορολογία purebreed και crossbreed δηλαδή καθαρής εκτροφής ή διασταύρωση,είναι πιο απλό και πιο κατανοητό.Το να διαχωρίζουμε τα σκυλιά με βάση το αίμα τους (στην κυριολεξία) πιστεύω προκαλεί παρεξηγήσεις και ενστάσεις, όπως το πήγα στον κτηνίατρο και μου είπε άλλα κλπ.
Ενώ είναι απλά τα πράγματα τα κάνουμε δύσκολα, καθαρή εκτροφή παίρνεις γενεαλογικό και περίπου ξέρεις τι να περιμένεις, διασταύρωση μπορεί να βγεί και αστέρι.
Για να τεκμηριώσω τις σκέψεις μου θα βάλω ένα βιντεάκι που πέτυχα στο fb δεν ξέρω αν έχει ξαναμπεί, αλλά ειναι απολαυστικό.
Προσέξτε πώς η κοπέλα απαντάει για το τι ράτσα είναι το σκυλί, επίσης πόσο εκπαιδεύσιμο είναι και πόσο γλυκό. Πολύ θα ήθελα να βρώ ενα τέστ που να μου βγάλει αυτό το σκύλο, pudsey τον λένε.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Πολύ χρήσιμα ό,τι γράφετε απλά θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση που καλό θα ήταν να γνωρίζει ο υποψήφιος σκυλογονιός

Όταν και εφόσον επιλέξεις συγκεκριμένη ράτσα, μην επικοινωνείς άδικα με άλλους, παρά μόνο με τον ΚΟΕ (Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας, www.koe.gr) που θα σε ενημερώσει υπεύθυνα και χωρίς προσωπικό συμφέρον, αν υπάρχουν στην Ελλάδα εκτροφείς της φυλής που επέλεξες, και θα σου παραχωρήσει τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους. Ένα απλό e-mail, αν στείλεις, θα έχεις μία πολύ άμεση και υπεύθυνη ανταπόκριση.
Οποιοσδήποτε δηλώσει γέννα στον ΚΟΕ αυτόματα θεωρείται εκτροφέας και το όνομά του δίδεται στον κάθε ενδιαφερόμενο που θα ενδιαφερθεί για την εν λόγω φυλή.
Χρειάζεται από την πλευρά του ψάξιμο για το ποιος πραγματικά εκτρέφει με πρωταρχικό κίνητρο το καλύτερο για τη φυλή του βάσει προτύπου.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν εκτροφείς με τέτοια κίνητρα για όλες τις φυλές.

Αυτά και συγνώμη για την παρέμβαση στο πολύ ενδιαφέρον τεστ που παραθέσατε :)
 


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
@rodriguez , και @Yorkaddict , Πολύ ωραίες οι παρατηρήσεις σας, και ευχαριστώ! Ξεκίνησα αυτό το νήμα ως μια εύκολη παραπομπή, σε αυτή την ερώτηση που γίνεται συχνά από νέα μέλη, και ελπίζω να φανεί χρήσιμο. Πιστεύω όμως ότι και παλιότερα μέλη με σκυλάκια θα βρουν ενδιαφέρον στο link που παραθέτω.. Οι περισσότεροι ψοφάμε για τεστ.. Είναι κάτι σαν τεστ προσωπικότητας, και εξάπτει την περιέργεια και τη φαντασία να ξέρεις ότι κάποιος μπορεί να σου πει την ιδανική ή τις ιδανικές για εσένα φυλές.. Η Aunt Mary θα συμφωνήσει.. ;)

Δυστυχώς, αμέσως μετά την υποβολή του μηνύματος , διαπίστωσα ότι έφαγα ένα "που" από τον τίτλο.. Και παρόλο που με την "επεξεργασία", πατώντας την άμεσα ως επιλογή, μου δινόταν η ευκαιρία να τροποποιήσω το κείμενο, δεν είχα την δυνατότητα να διορθώσω τον τίτλο.. που όσο να 'ναι χτυπάει άσχημα! Ζητώ συγγνώμη για αυτό.
 




milou LGD

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2013
386
230
Rhodesian Ridgeback εβγαλε το τεστ. ελα ομως που δεν μου αρεσει εμφανισιακα...
μαρεμανο δεν εχει καν στη λιστα απο τις φυλες.
 


συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
δεν σε πειραζει να κλεψω το μισο κειμε
Rhodesian Ridgeback εβγαλε το τεστ. ελα ομως που δεν μου αρεσει εμφανισιακα...
μαρεμανο δεν εχει καν στη λιστα απο τις φυλες.
και σε εψαχνα μιλου αλλα δεν θυμομουνα το νικ σου! κυκλοφορει μια ταινια με 2 μαρεμανο, γαλλικης παραγωγης, αναμενεται να κυκλοφορησει στους κινηματογραφους (y)
 


irma

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2007
681
89
(ως συνήθως παραμένω λίγο εκτός τόπου και χρόνου)

Και όταν αποφασίσεις να διαλέξεις τον σκύλο σου, να θυμάσαι ότι ένας παράγοντας είναι ο πιό σημαντικός.
Ο κατάλληλος σκύλος για σένα δεν έχει να κάνει με την ράτσα, το μέγεθος, την ηλικία, το χρώμα του...
Ο κατάλληλος σκύλος για σένα είναι μόνο ένας.
Είναι αυτός που εσύ έσωσες...


https://www.facebook.com/photo.php?....210019112351067.56222.100000289404315&type=1
 


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
(ως συνήθως παραμένω λίγο εκτός τόπου και χρόνου)
Μόλις είδα τον αριθμό των μηνυμάτων που έχεις στείλει: "666" Ίσως για αυτό. Αν διαβάσεις το ποστ μου, θα δεις ότι κλείνω με μία παράγραφο για τα καταφύγια.
 




vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
εμένα με τρελλανε στα κυνηγόσκυλα βρε λες να κανω λαθος τόσα χρόνια ????????????
 


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
@irma

Η αξία της προφοράς και της αγάπης που θα επιστρέψει σε κάποιον από μία διάσωση, είναι τεράστια. Όμως για κάποιον που δεν είχε ποτέ σκύλο, για να γνωρίζει και το βάρος των ευθυνών, αυτής της επιλογής, έχουν σημασία, και η ράτσα (προσωπικότητα, πιθανά προβλήματα υγείας), και το μέγεθος (χώρος και άσκηση, ποσότητα φαγητού-έξοδα), η ηλικία (πιθανά προβλήματα υγείας, ή ειδικές ανάγκες ), και το τρίχωμά του (μάδημα, κούρεμα, περιποίηση-κόστος), γιατί πάνε πακέτο με συγκεκριμένες ανάγκες, τις οποίες κανείς δεσμεύεται εφόρου ζωής να ικανοποιεί.

Είναι υπέροχο πράγμα να προσφέρεις ζωή σε ένα πλάσμα που βρίσκεται σε ανάγκη, και όποιος το κάνει με αυτό το άνευ όρων δόσιμο -που υποθέτω ότι το κάνεις εσύ- αξίζει τα θερμά συγχαρητήρια όλων. Δυστυχώς όμως, δεν είναι όλοι σε θέση να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου. Ειδικά όσοι ποτέ δεν είχαν ένα σκύλο, όπως εγώ, πρέπει να λογαριάσουν και πιθανή ράτσα, και μέγεθος, και ηλικία, και τρίχωμα πριν υιοθετήσουν ένα πλασματάκι που διαφορετικά, αργά ή γρήγορα, ίσως "εξωθηθούν" να "επιστρέψουν", στο εκτροφείο, ή το καταφύγιο από το οποίο και το πήραν αψήφιστα ή βεβιασμένα.. Και αυτό ισχύει έιτε πρόκειται για purebreed είτε για crossbreed, όπως λέει και ο φίλος Rodriguez, είτε από εκτροφέα, είτε από καταφύγιο.

Καλώς ή κακώς, δεν είναι όλοι γεννημένοι μητέρες Τερέζες των σκύλων (τιμητικά το λέω), και η επιλογή ενός σκύλου είναι το ίδιο σημαντική με την επιλογή ενός ανθρώπινου συντρόφου. Υπάρχουν και οι κεραυνοβόλοι έρωτες, αλλά συνήθως δεν έχουν και την καλύτερη κατάληξη, με τη διαφορά ότι όταν θα χωρίσεις από έναν τέτοιο έρωτα, ο άλλος δε θα βρεθεί μόνος στους πέντε δρόμους, όπως θα συμβεί με ένα σκύλο. Άσε που και το μόνο κριτήριο για να επιλέξεις τον ανθρώπινο κεραυνοβόλο σου έρωτα, δεν ήταν ότι τον βρήκες μόνο στους 5 δρόμους. Κάπου θα ταιριάξατε, δε μπορεί. Ένα σύντροφο που θα περάσουμε μαζί μια ζωή, τη δική του σίγουρα, οφείλουμε να τον επιλέξουμε προσεκτικά και υπεύθυνα, είτε από εκτροφείο, είναι από καταφύγιο.

Δε βρίσκομαι εδώ για αν υποστηρίξω τα συμφέροντα των εκτροφέων. Δεν έχω καμία σχέση. Για την ακρίβεια δεν έχω ακόμα καν σκύλο. Ευχαριστώ.
 
  • Like
Reactions: Gaara


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Εμενα με εβγαλε Ακιτα..
τι πρεπει να κανω για να με βγαλει Ροτ?:p
Έλα ντε.. κι εγώ το πάλεψα για να με βγάλει mini Schnauzer, αλλά τζίφος. Μου το βγάζει σαν δεύτερη ή τρίτη επιλογή, με πολύ καλό ποσοστό ευτυχώς! Έφαγε ένα σκάλωμα με το Border terrier.. Αυτό μου βγάζει πρώτο συνέχεια! Αξιολάτρευτη φάτσα δε λέω, αλλά έλα που ερωτεύτηκα τα schnauzer (πιο εκπαιδεύσιμα σύμφωνα με το ίδιο site, δε μαδάνε, έχω συναναστραφεί αρκετά, και είμαι ενημερωμένος για εκτροφείς από τον ΚΟΕ).. Από περιέργεια, ξέρει κανείς αν εκτρέφονται στην Ελλάδα Border terrier, κι αν έχουμε εδώ μέσα κανένα τέτοιο;
 


milou LGD

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2013
386
230
θα ειχε ενδιαφερον ενα πιο αναλυτικο τεστ.
να μπορεις πχ να βαλεις και εμφανισιακα χαρακτηριστικα μεσα. πχ μου αρεσει το γκρι χρωμα, το μαυρο, το ασπρο, τα ορθια αυτια, αδιαφορω για το αν θα εχει σκληρη ή μαλακη τριχα, δεν θελω να μαδαει πολυ κτλ.
να ειχε επισης και χαρακτηριστικα οπως 'δεν θελω να γαυγιζει πολυ, θελω να ειναι καχυποπτο, να ειναι πολυ φιλικο/ηρεμο με παιδια' κτλ.
τα πιο πολλα τεστ που εχω βρει αναφερονται κυριως στο ποση αθληση και περιποιηση θελει. λες και πχ αν καποιος ειναι αθλητης δεν μπορει να εχει ενα σκυλι χαμηλης ενεργειας και να μην τον ακολουθει τις 5 ωρες προπονησης αλλα να παιζει ηρεμα μαζι του μετα...
 
  • Like
Reactions: Gaara


Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
41
Athens
θα ειχε ενδιαφερον ενα πιο αναλυτικο τεστ.
να μπορεις πχ να βαλεις και εμφανισιακα χαρακτηριστικα μεσα. πχ μου αρεσει το γκρι χρωμα, το μαυρο, το ασπρο, τα ορθια αυτια, αδιαφορω για το αν θα εχει σκληρη ή μαλακη τριχα, δεν θελω να μαδαει πολυ κτλ.
να ειχε επισης και χαρακτηριστικα οπως 'δεν θελω να γαυγιζει πολυ, θελω να ειναι καχυποπτο, να ειναι πολυ φιλικο/ηρεμο με παιδια' κτλ.
τα πιο πολλα τεστ που εχω βρει αναφερονται κυριως στο ποση αθληση και περιποιηση θελει. λες και πχ αν καποιος ειναι αθλητης δεν μπορει να εχει ενα σκυλι χαμηλης ενεργειας και να μην τον ακολουθει τις 5 ωρες προπονησης αλλα να παιζει ηρεμα μαζι του μετα...
καλό θα ήταν και εγώ θα ήθελα ένα τέτοιο να δω τι θα μου έβγαζε, τα τεστ αυτά όμως απευθύνονται σε κάποιον που είναι τελείως αρχάριος στο θέμα σκύλος, και είναι καλύτερα να του έχει μόνο τα βασικά, από το να καταλήξει ένας τύπος που περπατάει 8 λεπτά τη μέρα με ένα τζακ ράσελ για παράδειγμα ή ένα neat freak με κάτι που μαδάει ασταμάτητα κλπ κλπ.

ούτως ή άλλως, εφ΄οσον κάποιος ασχοληθεί λίγο περισσότερο από τον "μέσο όρο" μαθαίνει σιγά σιγά πώς θα βρει τις περαιτέρω λεπτομέρειες.
 


d-friend

Well-Known Member
23 Φεβρουαρίου 2014
905
2.550
42
Αθήνα, Παγκράτι
Ο rodriguez πιο πάνω παραθέτει κάποια επιπλέον link με παρόμοιο περιεχόμενο. Από ότι θυμάμαι, κάποιο από αυτά λειτουργεί αρκετά πιο σύνθετα, ζητώντας όχι μόνο την απάντηση σε συγκεκριμένα (περισσότερα από όσο θυμάμαι) ερωτήματα, αλλά και πόσο υψηλά τοποθετείτε το θέμα του κάθε ερωτήματος στην ιεράρχηση του ερωτηθέντος. Αυτό εδώ πρέπει να είναι: http://www.selectsmart.com/DOG/
Το έχετε τσεκάρει;
 


Aunt Mary

Well-Known Member
16 Οκτωβρίου 2012
599
178
AAAA δε μ αρεσει...sussex spaniel Μου βγαλε.
Προτιμω το αλλο με το επανιέλ...:cautious:
 
  • Like
Reactions: moko




haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
καλά πάλι μπισόν μου έβγαλε αλλά φριζέ, havanese στην 54-η θέση.
όμως πλάκα έχει το δεύτερο που ταιριάζει 100%: xoloitzcuintli :) και δεν τα μπορώ τα γυμνά καθόλου...
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.609
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3