manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.593
7.631
Εγώ θα γράψω τι έχει αλλάξει τα τελευταία 25 χρόνια που μπορώ να έχω άποψη βάση αυτών που έχω ζήσει. Συγκεκριμένα θα γράψω για το χωριό μου επειδή εκεί έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου, έχω ολοκληρωμένη εικόνα του τότε και του τώρα, και γιατί πιστεύω πως αντικατοπτρίζει το τι ισχύει στην ελληνική επαρχία Γενικότερα.

Τότε:
Ο σκύλος (αλλά και η γάτα) θεωρούταν ένα εργαλείο. Υπήρχε μόνο για να εκτελεί μια εργασια.Αν δεν έκανε καλά την εργασία ή δεν υφίστατο πια, τα ζώα πήγαιναν προς "απόσυρση".
Σκύλος να ζει μες στο σπίτι θεωρούταν αδιανόητο. Αν γινόταν αυτό από κάποιον αντιμετωπιζόταν κατι σαν τρελός. Η διαμονή του σκύλου ήταν στην καλύτερη περίπτωση σε αυλή αλλά συνήθως στο χωράφι δεμένος σε ένα βαρέλι με ένα μέτρο αλυσίδα έξω από το κοτέτσι για να μην φάνε οι ζουριδες (νυφίτσες) τις κότες.
Η τροφή το σκύλου ήταν από ότι περισσεύει από το τραπεζι, πολλές φορές ψωμί με λάδι. Τα δε βαρελοσκυλα που ήταν σε χωράφι μακριά από το χωριό μπορεί να κάναμε να φάνε και βδομάδα.
Εμβόλια και λοιπές θεραπείες, ανέκδοτο. Ο μέσος όρος ζωής των σκυλιών τότε δεν ξεπερνάει τα 3 χρόνια.
Αδεσποτα δεν υπήρχαν γιατί αχρειαστα κουτάβια θανατώνονταν επί τόπου και τυχών αδέσποτα ήταν την ίδια τύχη μην τυχών και φάνε καμιά κότα.
Στειρώσεις γίνονταν αλλά όχι σε κτηνίατρο φυσικά. Μουνουχισμα αν έχετε ακούσει.
Οι κυνηγοί ζευγαρωναν το καλύτερο και πιο κατάλληλο σκύλο που υπάρχει στην περιοχή ( Κρητικός λαγωνικος) με ότι να ναι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθει αυτή η μοναδική ράτσα.

Τώρα:
Συνεχίζουν να υπάρχουν όλα αυτά αλλά σε μικρότερο βαθμό και άνθρωποι της δικιάς μου γενιάς αλλά και νεότεροι έχουν πλέον άλλη νοοτροπία. Ίσως όχι στο βαθμό που θέλουμε εμείς του φόρουμ, αλλά καμιά σχέση το τοτε με το τώρα.
Σήμερα πολλά σπίτια έχουν πλέον σκύλο μέσα στο σπίτι. Τον πάνε βόλτα.του κάνουν εμβόλια.
Τα βαρελοσκυλα συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Υπάρχουν σκύλοι τσιπαρισμενοι.
Υπάρχει φιλοζωική στην περιοχή.
Στο θέμα ζευγάρωμα δεν εχουν άλλαξει και Πολλά πράγματα.
Νέοι κυνηγοί με μεράκι προσπαθούν να διασώσουν τον κρητικό λαγωνικό που από όλη την Κρήτη μόνο στην περιοχή μου υπάρχουν ακόμα κάποια καλά δείγματα.
Και για να μην μείνω μόνο στα σκυλιά υπάρχει και μία υποτυπώδη έστω οικολογική συνείδηση.
Και άλλα πολλά.

Το ποτήρι είναι στην μέση.
Το θέμα λοιπόν είναι πως το βλέπουμε. Μισογεμάτο η μισοαδειο.
Μπορεί να μην έχουμε φτάσει,ούτε καν πλησιάσει το επίπεδο που οι περισσοτεροι εδώ μέσα ονειρευόμαστε, αλλά έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά. Και όσο περνάνε τα χρόνια τα βήματα θα είναι προς τα μπροστά. Με αργό βάδισμα ίσως αλλά προς τα μπροστά.
Διαφωνώ με τις απαισιόδοξες γνώμες ειδικά αν στηρίζονται σε μία κακή είδηση με μόνο επιχείρημα το λιγκ που μας παραπέμπει σε αυτήν την κακιά είδηση και από κάτω το σχόλιο 'τιποτα δεν έχει αλλαξει'.
Εγώ προτιμώ να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο πιστεύω στον Έλληνα, γιατί τα βήματα προς τα μπρος έχουν γίνει με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και μένα κράτος ανύπαρκτο που ναι μεν έχει νόμους αλλά ποτέ δεν εφαρμόζονται.
Στα κράτη και στους λαούς των δυτικών κρατών που κάποιοι φέρνουν σαν παράδειγμα (και εγώ το κάνω κάποιες φορές) και θαυμάζουν, γνωμηι μου πως είναι χειρότεροι από εμάς. Απλά έχουν νόμους που εφαρμόζονται. Όταν έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε ένα καθεστώς "ανομίας" πχ σε διακοπές στην Ελλάδα, δείτε ποιος είναι ο πραγματικός τους εαυτός.

Κατά την γνώμη μου η κατάσταση είναι πολυ καλητερη τα τελευταία χρόνια αλλά έχει ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.
Think positive που λένε και στο χωριό μου.
 
Last edited:


nfeel

Well-Known Member
7 Οκτωβρίου 2011
1.491
514
UK
Εγώ ούτε μισό άδειο το βλέπω, ούτε μισό γεμάτο. Δεν θεωρώ ότι μπορώ να έχω όλη την εικόνα του ποτηριού.

Η άποψή μου φτάνει μέχρι εκεί που φτάνει το πεδίο της ατομικότητός μου και κατά συνέπεια της αντίληψής μου. Δε θεωρώ ότι μπορώ να σταθώ κάπου ψηλά για να δω όλη την εικόνα του θέματος "σκύλος".

Ο καλύτερος τρόπος να περιγράψω αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι είναι μια πάλη. Μια πάλη των αντιθέτων.
Για κάθε ένα περιστατικό (όπως ένας σκύλος δεμένος με σύρμα και στα 4 πόδια κ χωμένος σε τσουβάλι κ αφημένος σε ποτάμι να του βγει η ψυχή αργά κ βασανιστικά) που με κάνει να θέλω να βγάλω την καρδιά κάποιου με τα χέρια μου, να δαγκώσω το λαιμό και να κόψω τους σωλήνες που τροφοδοτούν το κεφάλι του με τα δόντια μου, υπάρχει σε πλήρη αντιδιαστολή μια άλλη ψυχή.
Μία ψυχή που ξυπνά όλα τα μενεξεδένια χρώματα και αρώματα του εσωτερικού μου κόσμου.Είναι αυτή η ψυχή που θα τρέξει με ότι απόθεμα διαθέτει, να σώσει τη ζωή ενός ζωντανού κ παράλληλα να σώσει κ την αξιοπρέπεια του ανθρώπου ως σύνολο.

Δεν είχα πάντα το ίδιο ενδιαφέρον για τα ζωοφιλικά δρώμενα. Ο λόγος είναι η πολύ περιορισμένη αντίληψη που έχει ο άνθρωπος για τα πάντα που τον περιβάλλουν γύρω του, πλην του εαυτού του.

Τείνουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας ως τον σημαντικότερο κ πώς όλα είναι εκεί έξω για να αναδείξουν εμάς. Αν κάτι δεν μου προσφέρει κέρδος άμεσα η έμεσσα, μου είναι άχρηστο.

Τέλος πάντων μη γράφω πολλά κ κουράζω. Αυτή την αλλαγή που βιώνω εγώ μεγαλώνοντας, έχει αποδειχθεί μέσω της ανθρωπολογίας ότι την βιώνουμε όλοι ως είδος. Κάθε γενιά γίνεται καλύτερη. Καλύτερη όχι ως προς μια αφηρημένη έννοια περί καλού κ δικαίου. Καλύτερη ως προς αυτά που η ίδια θεωρεί σωστά κ δίκαια.
Παραδείγματα πολλά, από έθιμα που στο παρελθόν από τις υπάρχουσες στο τότε γενιές θεωρούντο "αστεία", "ιερά " η επιτακτικά. Σήμερα τα θεωρούμε ανοσιουργήματα, φρικτά κ απαίσια κ πάψαμε ως σύνολο κ κοινότητα να τα ακολουθούμε. Όχι όλα, τα περισσότερα όμως. Οι ταυρομαχίες είναι ένα από τα φρικτά παραδείγματα που υπάρχουν ακόμα κ το οποίο έθιμο, είμαι βέβαιος ότι στο εγγύς μέλλον θα σταματήσει να υπάρχει.

Πλάτιασα λίγο από το θέμα. Ήθελα να δείξω πως η κάθε γενιά είναι ορισμένη να γίνεται καλύτερη από την προηγούμενη. Τα σπίτια που ζούμε, ο πολιτισμός, η τεχνολογία, τα αγαθά που απολαμβάνουμε.. κάποιος τα οραματίστηκε πριν από εμάς. Ζούμε ουσιαστικά τις σκέψεις προηγούμενων γενεών, που πλέον από το πεδίο των σκέψεων έχουν περιέλθει στο πεδίο της πραγματικότητος.

Για θυμηθείτε λίγο την κατάσταση οι μεγαλύτεροι. Πως ήταν τα πράγματα τη δεκαετία του 70,του 80 στο θέμα σκύλος. Τα 11 χρόνια είναι μια μικρή κλίμακα ίσως. Δε σημαίνει ότι δεν έχει συντελεστεί βελτίωση. Περισσότερο ότι μας είναι δύσκολο ίσως να την παρατηρήσουμε. Η εξέλιξη συντελείται πάντα με αργούς ρυθμούς, αλλά συντελείται.

Το φιλοζωικό κίνημα και οι ανησυχίες των απλών ανθρώπων για το δικαίωμα που έχουν όλα τα έμβια όντα να μοιράζονται το θαύμα της ύπαρξης, είναι σήμερα μεγαλύτερα από ποτέ. Η μοναδική στιγμή που είναι πιο έντονα όλα αυτά, είναι στο μέλλον.

Αυτά
 
Last edited:


Traveller

Member
9 Μαρτίου 2017
7
10
Σε 11 χρονια ..... χμμ,

Οι Back Yard Breeders πλεον ειναι νομιμοι.(χα χα)

Ακομα δεν εξεταζουμε τα σκυλια μας για δυσπλασια. (Ειδικα των φυλων με αυξημενη επικινδυνοτητα)

Η προεδρος του ΚΟΕ , ειναι ακομα προεδρος του ΚΟΕ............ ( καποιες αξιες ειναι ανεκτιμητες, σαν την Mastercard...)

Δεν εχουμε καταληξει εαν πρεπει ο σκυλος μας να "barfarei" , να τρωει απλα μια ξηρα τροφη , να τρωει μια πολυ καλη ξηρα τροφη , να τρωει μαγειρευτο , να εχει ειδικο διατροφολογιο ή να τρωει ενα ξεροκοματο.

Πλεον εχουμε τοσο πολυ ενημερωθει και εντρυφησει στο γιατι ποτε δεν πρεπει να αγοραζουμε το σκυλο μας απο ενα pet-shop, που πηγαινουμε στα pet-shop και "ψαχνομαστε" γιατι δεν "πουλανε" σκυλια πια ! Ημαρτον , φερτε πισω τα σκυλακια στα κουτακια.................

11 χρονια τωρα και δεν εχει κερδισει ενα BIS , Bullmastiff ......!!! (Ειστε ολοι στημενοι , οι διαιτητες , οι μπασκετες, το παρκε κλπ )

χμ, α ναι, και κατι ακομη ,

πλεον με το περας των 11 ετων, ειναι λιγοι περισσοτεροι εκεινοι και εκεινες που την "ψαχνουν" για εναν-μια καλο-καλη εκτροφεα της φυλης που ενδιαφερονται να αποκτησουν ....

Νικαμε αδερφια,νικαμε !
 






Traveller

Member
9 Μαρτίου 2017
7
10
@Traveller τινους εισαι συ;
Bullmastiff εχεις;
Ας πουμε οτι ειμαι ενας λατρης της συγκεκριμενης φυλης, τιποτε περισσοτερο :whistle:

Από χθες τρώγομαι, να το ξεστομίσω :p
....νομιζω οτι ο Σωτηρης και η Δαφνη (ελπιζω να χαιρουν ακομα ακρας υγειας , 5 χρονια αποχης απο τα δρωμενα ειναι αρκετα) σου εχουν ψιθυρισει την ταυτοτητα μου , .....τς τς τς κανενα δεν μπορεις να εμπιστευτεις τουτες τις μερες πια.... :D
 


betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
47
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
ωωω, μυστηριο...

Μια καλογρια μπαινει σ ενα μπαρ. Τη βουταει ενα μεθυσμενος και την αρχιζει σε μπουνιες και κλωστιες. Και αφου την εχει σακατεψει, σκυβει απο πάνω της και της φωνάζει... 'σε ειχα για πιο δυνατο, Μπατμαν!'
 


Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
Ας πω κι εγω την γνωμη μου. Εγω ειμαι απο τους τυχερους που πριν ποκτησουν σκυλο μπηκαν εδω και μελετησαν...! Θυμαμαι ακομα την αναζητηση στο γκουγκλ, "υιοθεσια σκυλου τι και πως".
Οπως και να χει.....εγω επειδη ειμαι απο εκεινους που συχναζουν και σε παρκα σκυλων ανα τις περιοχες που αυτα υπαρχουν, μιλαω με ιδιοκτητες και παιρνω καμποσο feedback.
Απο αυτα που εχω παρει σαν feedback εχω να πω οτι λογο διαδικτυου οι νεοι ανθρωποι εχουν ενημερωθει για puppy mill αλλα οχι για BYB. Οι νεοι εχουν ενημερωθει για το τι ειναι καλυτερο να τρωει ο σκυλος....περαν της ξηρας, αλλα η ξηρα παραμενει η νο.1 λυση σε θεμα χρονου και συσκευασιας.
Οι νεοι εχουν μαθει για εκπαιδευτες και συμπεριφοριστες για να λυσουν θεματα που εχει ο τετραποδος φιλος του!
Τελος λογο social media υπαρχει ευαισθητοποιηση οσο αφορα κακοποιησεις, εγκταταλειψεις κτλπ και γενικα τα φιλοζωικα σωματεια εχουν βοηθηθει σε θεματα αντιμετωπισεις τετοιων καταστασεων. (Απο την αλλη σε θεμα φιλοξενιων ειμαστε πισω,φιλοξενουνε οσοι ηδη εχουν 2-3-4 σκυλια).
Απο θεμα εκθεσεων βλεπω περισσοτερο κοσμο να λαμβανει μερος και πολυ περισσοτερο κοσμο να ρχετε να παρακακολουθει και να ενημερωνετε για τις φυλες.
Για μικροτσιπ, δεν το θιγω καν το θεμα.....το σνομπαρουν ολοι.
Για εμβολιασμο πλεον η κτηνιατρικη κοινοτητητα εχει μεγαλυτερη πειθω
Για στειρωσεις....δεν το θιγω καν...οποιον ρωταω..ολοι ξαφνικα θελουν να ειναι σωστι και να μην πηγαινουν κοντρα στην φυση του σκυλου!
Νομιζω οτι με αλλα 10χρονια ισως φτασουμε σε καλυτερα επιπεδα.
Καλα να μαστε,εδω θα μαστε να τα λεμε!
 




skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
1. Ο παππους μου 92 χρονων Κρητικος βοσκος, αγαπαει τον σκυλο μου κ τον βαζει με χαρα μεσα στο σπιτι!!!
2. Συναδελφος που κλωτσουσε τα σκυλια που πλησιαζαν στην αυλη του σχολειου, τους βαζει νερο κ φαγητο.
3. Δεχτηκαν γονεις να μπει σκυλος σε σχολειο για εκπαιδευτικους σκοπους χωρις να φοβουνται μην πεθανουν απο τα μικροβια ή τη λυσσα τα παιδια τους.

Μην σας φαινονται απλα. Κ οι 3 ειναι περιπτωσεις που δυσκολα τις εβρισκες καποια χρονια πισω.

Μην ειμαστε απαισιοδοξοι. Εχουν αλλαξει πολλα πραγματα, αλλα επειδη ειναι τοοοοοοσα πολλα αυτα που εχουμε να διορθωσουμε, φαινονται λιγα αυτα που εχουν βελτιωθει. Κι ομως, δεν ειναι.
 


Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Συνάντησα άνθρωπο, εκτός φόρουμ, έξω από τα κυνολογικά και φιλοζωικά δρώμενα, που ήθελε καθαρόαιμο κι ακολούθησε την ενδεδειγμένη οδό. Ξεκίνησε την έρευνα από πετ σοπ όπως όλοι, αλλά είδε από που προέρχονται τα σκυλιά (από ιδίων έρευνα, χωρίς κάποια εξωτερική καθοδήγηση) οπότε απέκλεισε πετ σοπ κι εισαγωγείς. Μετά απευθυνθηκε σε ιδιώτες μέσω αγγελιών, αλλά και πάλι, κάτι δεν κόλλαγε, τη μια οι γεννήτορες ήταν εντελώς εκτός από ότι κι ο κάθε άσχετος θα περνούσε για τη φυλή, την άλλη υπήρξε παντελής άρνηση για να δειχτούν οι γεννήτορες, την τρίτη το ραντεβού για την πώληση του κουταβιού θύμιζε μαύρη αγορά ή αγωραπωλησία ναρκωτικών. Οπότε ξανά έρευνα από την αρχή, και τελικά πήρε το καθαρόαιμο που επιθυμούσε, από εκτροφέα, και γίνεται και σχετική προετοιμασία για συμμετοχή σε έκθεση μορφολογίας από το Μάη! Ομολογώ ότι συγκινήθηκα. Είδα το φως στο τούνελ...
 


Traveller

Member
9 Μαρτίου 2017
7
10
Σιγά το μυστήριο.
Ο φίλος έχει έχει ένα πρωτότυπο και εξυπνο τρόπο για τρολαρισμα.
Απο που καταλαβες οτι τρολαρω βρε θηριο ?

διοτι θα μπορουσε (λεμε τωρα) οτι γραφω να ειναι η αληθεια.....
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf