Τροφη για 2 μηνων κουταβακι


ChristosG

Member
8 Φεβρουαρίου 2008
23
0
Αθήνα
Έχω ένα ημίαιμο Labradorδυο μηνών (φώτο μπορείτε να δείτε εδώ)
Το ταΐζω 3 φορές την ημέρα γαλατάκι και ξηρή τροφή BRITjunior.
Κάθε μέρα πίνει συνολικά μισό λίτρο φρέσκο γάλα που μέσα έχω ρίξει και την ξηρή τροφή.
Καλά κάνω? Να συνεχίσω έτσι ή να κόψω το γάλα και να του δίνω μόνο ξηρή τροφή?
 


Elina...

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2008
244
0
Πειραιάς
Γαλατάκι??? :confused: :eek: Δεν επιτρέπεται διότι οι περισσότεροι σκύλοι δεν έχουν επαρκείς ποσότητες του ενζύμου λακτάση, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση της λακτόζης που περιέχεται στο γάλα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάρροια στο σκύλο!

Σιγά σιγά καλό θα ήταν να μειώσεις το γάλα από την ξηρά τροφή για να συνηθίσει να την τρώει και σκέτη...και όταν γίνει αυτό μπορείς να του αναμίξεις την ξηρά τροφή με ρυζάλευρο για τις διάρρυες και την καλή ανάπτυξη!
 
Last edited:


YOTA

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2008
130
0
Thessaloniki
Σταμάτα το γάλα οπωσδήποτε. Την τροφή που αναφέρεις δεν την γνωρίζω, αλλά αν είναι junior, δηλαδή οι κροκέτες έχουν μικρό μέγεθος, μπορεί να τις φάει μια χάρα σκέτες χωρίς να τις έχεις βρέξει πριν.
 




xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Ειστε σιγουροι? Τοτε οταν ειναι μωρα πως πινουν γαλατακι μανουλας. Απο οτι ξερω η δυσανεξια στη λακτοζη στους ανθρωπους πολλες φορες δημιουργειται καθως μεγαλωνουν.
Μεχρι ποτε πινουν γαλα τα κουταβια? Ισως.. λεω ισως.. να χρειαζεται ακομα να πιει γαλατακι.. Νομιζω ενας γιατρος που ξερει τη φυσιολογια σκυλιων θα πει.
Σε καθε περιπτωση αν ειναι να δωσεις γαλα να δωσεις το γαλα σε σκονη που πωλειται στα πετσοπς και ειναι ειδικο για βρεφη!
 


YOTA

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2008
130
0
Thessaloniki
Ακριβώς. Τα σκυλιά δεν πρέπει να πίνουν αγελαδικό γάλα που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (καρατσεκαρισμένο;)). Αν χρειάζεται γάλα, θα πρέπει να είναι το ειδικό για κουτάβια. Θεωρώ, ωστόσο, ότι αν είναι όντως 2 μηνών, δεν χρειάζεται γάλα. Μόνον μία καλή ξηρά τροφή.
 


nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
Σε γατακια κ κουταβια π εχει τυχει να φιλοξενω, οποτε ειχα δωσει γαλα αγελαδινο τα ειχε παει κοπιδι...
Ξηρα μπορει να φαει μια χαρα 2 μηνων.
Αλλα αν θες ντε κ καλα γαλα,δωσε σκονη.Νομιζω βγαζει η Royal.
 


ChristosG

Member
8 Φεβρουαρίου 2008
23
0
Αθήνα
Την ξηρή τροφή (BRIT junior) είναι από πετ και όχι από σούπερ. Οι κροκέτες είναι αρκετά μικρές και την τρωει ΑΝΕΤΑ!!

Την έχω δοκιμάσει και με λίγο νερό (ίσα ίσα να μαλακώσει λιγο) και την τρωει.
Οπότε το κόβω το γάλα!
Να συνεχίσω να την μουσκεύω λίγο να μαλακώνει η να την δίνω σκέτη?
 




FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
μουσκεμενη. Συνισταται να συνηθισουν απο μικροι οι σκυλοι μεγαλοσωμων φυλων να τρωνε την τροφη μουλιασμενη για να μην διογκωνεται πολυ στο στομαχι (διαστολη-συστροφη στομαχου).
Οτι μεινει πεταγεται. Αν δεν καταναλωθει εντος 20 λεπτων πεταγεται.
 


YOTA

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2008
130
0
Thessaloniki
Fainomenon, δηλαδή προτείνεις να μουλιάζονται οι κροκέτες και σε ενήλικους σκύλους (μεγαλόσωμους)?
 








ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.689
23
ATHENS
Σε περίπτωση που δίνεται βρεγμένη την ξηρά τροφή φροντίστε να μάθετε εάν περιέχει κιτρικό οξύ. Εάν περιέχει κιτρικό οξύ η τροφή, ΔΕΝ πρέπει να βρέχεται.
Το κιτρικό οξυ ευνοεί την δημιουργία αερίων στο στομάχι. Σύμφωνα με μελέτες ο κίνδυνος συστροφής στομάχου αυξήθηκε 4,2 φορές σε σκύλους που έτρωγαν ξηρά τροφή που περιείχε κιτρικό οξύ και βρέχονταν πριν τη σίτιση.

http://www.2ndchance.info/bloat.htm

Σχετικο θεμα υπαρχει εδώ: βρεγμενη η στεγνη?
 


FAINOMENON

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2008
879
3
Ireland
διαβαστε και εδω πριν αποφασισετε

http://www.greatdanelady.com/articles/on_my_soap_box_purdue_bloat_study.htm

εγω (και πολλοι αλλοι) ταιζω την τροφη παντα μουλιασμενη και δινω και βιταμινη C οταν χρειαζεται - και δεν εχουμε αυξημενα κρουσματα bloat, το αντιθετο...οταν ο σκυλος τρωει τροφη που περιεχει κιτρικο/ασκορβικο οξυ την μουλιαζει το στομαχι του ουτως η αλλως , αλλωστε πινει και νερο...οποτε το να ταιζεται αμουλιαστη δεν κανει τη διαφορα...

πιστευω οτι ισως καποιες οικογενειες (strains) φυλων σκυλων εχουν κληρονομικη προδιαθεση για δυσανεξια κιτρικου οξεως (δυσανεξια = ανεπαρκεια του οργανισμου να παραγει τα συγκεκριμενα χημικα στοιχεια ή ενζυμα που χρειαζονται για χωνεψουν καποιο συστατικο) και οχι οτι το κιτρικο οξυ προκαλει διαστολη - συστροφη στομαχου...πιστευω οτι χρειαζεται περισσοτερη επιστημονικη ερευνα στο θεμα πριν καταληξουμε επομενως ισως το καλυτερο/ασφαλεστερο (γενικευοντας και οταν δεν ξερουμε τι δυσανεξιες εχει ο σκυλος μας) προς το παρον ειναι να διαλεγουμε τροφη χωρις κιτρικο οξυ και να την ταιζουμε μουσκεμενη (χωρις αυτο να σημαινει οτι εγω πχ θα σταματησω να δινω βιταμινη C...)
 
Last edited:


kotsidas

Well-Known Member
16 Ιουνίου 2008
381
13
Η σύσταση του γάλακτος

Είδος / % γραμ. Νερό Πρωτεΐνη Λίπη Λακτόζη Τέφρα
Αγελάδα ..........86,2.....3,8......4,4.....4,9.......0,7
Πρόβατο...........82,9.....5,4.......6,2....4,3.......0,9
Κατσίκα............87,1......3,7......4,1....4,2.......0,8
Σκύλα.............79,0......7,5......8,5....3,7.....1,2
Γυναίκα............87,0......1,6......4,2....7,0.......0,2

Η ενέργεια του γάλακτος 100/ml

Είδος Θερμίδες/100ml
Σκύλα.........124,3
Πρόβατο........94,6
Αγελάδα.......74,4
Γυναίκα.........72,2
Κατσίκα.........68,5


Σε κάθε περίπτωση το κουτάβι από την 40η-45η ημέρα (ίσως και νωρίτερα), δεν έχει ανάγκη από γάλα. Κανενός είδους γάλα. Αυτό που χρειάζεται το κουτάβι είναι υψηλής ποιότητας διατροφή. Υπάρχει ακόμα και ξηρή τροφή για τα κουτάβια, λιγότερο σκληρή, πιο εύθρυπτη απ’ ότι η τροφή για τα ενήλικα. Μπορεί βέβαια κάποιος να καταφύγει σε κονσέρβες ή σε μαγειρεμένο φαγητό, αλλά οι λύσεις αυτές είναι διατροφικά υποδεέστερες σε σχέση με την ξηρά τροφή. Αν συνεχίσει κάποιος να χορηγεί γάλα στο κουτάβι, υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί σοβαρή γαστρεντερίτιδα. Το γάλα όπως γνωρίζετε είναι ένα ευαλλοίωτο προϊόν, ένα προϊόν δηλαδή που χαλάει εύκολα. Αν το σερβίρετε σε ένα κουτάβι και δεν καταναλωθεί άμεσα, τότε μολύνεται με κοινά μικρόβια του περιβάλλοντος, τα οποία πολλαπλασιαζόμενα μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα. Επίσης το γάλα των μηρυκαστικών (αγελάδα, κατσίκα, πρόβατο) είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (ζάχαρα). Αντίθετα, το γάλα της σκύλας είναι μάλλον φτωχό στις ουσίες αυτές και το κουτάβι δεν έχει τη δυνατότητα να τις χωνέψει. Το πλεόνασμα λοιπόν των ζαχάρων ερεθίζει το έντερο και προκαλεί διάρροια. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται δυσανεξία λακτόζης.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που επιβάλλεται ή έστω ενδείκνυται η χορήγηση γάλακτος. Όταν η μητέρα δεν έχει γάλα (αγαλαξία) , όταν η μητέρα πεθάνει κατά τον τοκετό ή τις επιπλοκές του ή τέλος όταν η σκύλα είναι κακή μητέρα και επιτίθεται στα κουτάβια της και αυτά πρέπει να απομακρυνθούν, τότε σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πρέπει αναγκαστικά να χορηγήσουμε εμείς γάλα. Τι είδους γάλα; Μα φυσικά γάλα ειδικό για κουτάβια, το οποίο θα το προμηθευτούμε από το εμπόριο. Το προϊόν αυτό είναι φτιαγμένο και κατασκευασμένο και μελετημένο ώστε να είναι περίπου όμοιο με το γάλα της σκύλας. Έχει τη μορφή υδατοδιαλυτής σκόνης, η οποία εύκολα διαλύεται σε χλιαρό νερό και χορηγείται στα κουτάβια με ειδικό μπιμπερό. Η μοναδική δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι τα μικρά έχουν ανάγκη από πολλά γεύματα ημερησίως.
Τα άλλα γάλατα είναι ακατάλληλα για τους λόγους που περιγράψαμε πιο πάνω. Επαναλαμβάνουμε εδώ το γεγονός ότι τα ορφανά νεογέννητα, σαν αποκλειστική διατροφή θα έχουν το γάλα που εμείς τους δίνουμε. Αν η χημική του σύσταση δεν είναι αυτή που πρέπει, προκύπτουν διάφορες δυσλειτουργίες με κυριότερες την εμφάνιση διάρροιας, ή – το χειρότερο - εμφάνιση οξείας δυσκοιλιότητας (ειλεός).
Συμπερασματικά: δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δίνετε γάλα σε κουτάβια τα οποία έχουν συμπληρώσει την 40η ημέρα της ζωής τους. Δεν το έχουν πια ανάγκη και ίσως να είναι και επικίνδυνο. Όπου χρειάζεται να χορηγηθεί γάλα, τότε αυτό θα πρέπει να είναι ειδικό προϊόν εμπορίου και όχι γάλατα που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

. Του Γιώργου Ι. Ρόζου: Κτηνιάτρου

 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
christosg,εισαι σιγουρος για αυτή την τροφή;Αυτή μου ειχαν δωσει κι εμενα στην αρχή,αλλα ο σκυλος μου εκανε διαρροια και τα κοπρανα του μυριζαν σαν χαλασμενο ψαρι.Την αλλαξα.Καθε σκυλος ειναι διαφορετικος και καθε τροφη δεν ταιριαζει το ιδιο,αλλα παρατηρησε το κουταβι...
 


nikos_x

Well-Known Member
31 Μαρτίου 2008
2.117
11
...
,εισαι σιγουρος για αυτή την τροφή;
Aν βλεπει οτι δεν κανει τπτ απο τα κακα που περιγραφεις...ας τη συνεχισει μιας κ τη ξεκινησε...:rolleyes:
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Ναι,εννοειται :),απλά εγω στην αρχη νομιζα οτι ηταν φυσιολογικα επειδη ηταν μωρουλι.Μολις άλλαξα,καταλαβα ότι μονο φυσιολογικά δεν ηταν.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.608
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3