Υπερηχογράφημα κοιλιάς και καρδίας.


mechsilk

Well-Known Member
9 Μαϊου 2015
135
159
41
Καλησπέρα ξανά, ελπίζω να είστε όλοι καλά και εσείς και τα σκυλάκια σας.

Ο Δίας έκανε σήμερα προγραμματισμένο τσεκ απ και ο κτηνίατρος μας συνέστησε υπερηχογραφημα κοιλιάς και καρδιάς. Κοιλιάς διότι του φάνηκε η κοιλιά πρησμένη και καρδιάς διότι τον ακροάστηκε και θεωρεί ότι μπορεί κάτι να μην πάει καλά.

Οι εξετάσεις ερλίχια,καλαζαρ βγήκαν αρνητικές και οι γενικές αίματος είναι καλές. Το σκυλί είναι καλά, δεν εμφανίζει κάποια συμπτώματα (τρώει,πίνει,χέζει κανονικά). Το μόνο που μου φαίνεται ότι κατι ίσως να υπάρχει είναι η κούραση, αλλά μία η ζέστη, μία που αν δεν τον κυνηγάω πάει στον ήλιο μέχρι που ζεματάει η γούνα του, μία που είναι 11 χρονών, δεν μπορώ να πω ότι ο σκυλος έχει θέμα διότι από τότε που άσπρισε πολύ είμαι φοβιτσιάρα σε σημείο που τον ξυπνάω να δω αν ζει χωρίς λόγο.

Ψάχνουμε ένα κτηνιατρειό κοντά στην Ελευσίνα που είναι αξιόπιστο και έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό για υπερηχογράφημα. Επιπλεόν επειδή εμείς μένουμε επαρχία θα πρέπει να θέλει και να μπορεί (αν γνωρίζετε μέσω δικών σας περιστατικών) να συνεργαστεί με κτηνίατρο της επαρχίας αν υπάρχει πρόβλημα και το σκυλί θέλει θεραπεία έτσι ώστε να γίνονται μόνο οι απαραίτητες μετακινήσεις .
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.122
10.076
Athens
Το θέμα απόστασης και συνεργασίας μην σε απασχολεί. Διότι ο υπέρηχος θα γίνει μία φορά και ο κτηνίατρος που θα τον κάνει θα σου δώσει τα ευρήματα/σχόλια ώστε να τα εξετάσει στη συνέχεια ο γιατρός σου.
Όταν για παράδειγμα σε έναν υπέρηχο βρήκα διογκωμένη σπλήνα στο σκύλο, πήγα με τα αποτελέσματα του "υπερηχολόγου" στον δικό μου κτηνίατρό και ξεκινήσαμε μια σειρά από αιματολογικές εξετάσεις για ασθένειες που μπορούν να διογκώσουν σπλήνα.
Οπότε θα σου λεγα να βρεις κάποιον που είναι εκειδικευμένος σε υπέρηχο, να έχει σωστό και σύγχρονο εξοπλισμό και να μπορεί να διαβάζει σωστά υπέρηχους.
Καλός σε υπέρηχο θεωρείται ο Βενιζέλος Λεβεντογιάννης (Χαλάνδρι) και ο Αρβανίτης (επίσης Χαλάνδρι νομίζω).
Επίσης επειδή ο σκύλος σου είναι μεγάλος σε ηλικία, θα έλεγα ότι για προληπτικούς λόγους καλό είναι κάνεις έναν υπέρηχο καρδιά και ένα καρδιογράφημα κάθε χρόνο, έτσι κι αλλιώς.
 


mechsilk

Well-Known Member
9 Μαϊου 2015
135
159
41
Για τον Αρβανίτη έχω ακούσει και από άλλους καλά λόγια, οπότε αν έχει χρόνο θα πάω εκεί. Ευχαριστώ.
 






vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.122
10.076
Athens
Γενικα παντως ρωτα και τιμουλες οταν παρεις τηλ στον αρβανιτη.Πηγα κι εγω και μου φανηκαν λιγο τσιμπιμενες
Ρώτα για τιμές και τον Λεβεντογιάννη. Αν κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με αυτά του Αρβανίτη θα προτιμούσα τον Λεβεντογιάννη.

δες και τον Μαντζιάρα στο Μαρούσι...
https://echovet.gr/
Για τον Μαντζιάρα έχω ακούσει επίσης ότι είναι καλός, κυρίως σε υπέρχηχο καρδιάς. Αλλά έχω ακούσει ότι είναι και λίγο περίεργος και λίγο ...όπου σε πιάσει. Δεν έχω πάει ποτέ - απλά τι άκουσα.
 


mechsilk

Well-Known Member
9 Μαϊου 2015
135
159
41
Γυρίσαμε από τις διακοπές στην εξοχική Κινέτα και φέραμε και τα αποτελέσματα του υπέρηχου τα οποία είναι και καλά και κακά μαζί. Πήγαμε στον Αρβανίτη - Μανωλέσσου, όλα καλά με την διαδικασία. Παρόλο που είχαμε ενημερωθεί για την τιμή μας έγινε έκπτωση στο τελικό ποσό, δεν ρωτήσαμε γιατί. Ίσως το ότι αναφέραμε ότι ήρθαμε από μακρία, ότι είναι ημίαιμο πρωην αδέσποτο και δεν ξέρουμε πότε ακριβώς γεννήθηκε (ζητάνε χρονολογία γέννησης) ή ίσως επηδεί ο Δίας ήταν 100% συνεργάσιμος ( *λυγμοί συγκίνησης*) - (αμόλησε μια εκεί που του πίεζε την κοιλιά, έγινε ο θάλαμος εξέτασης θάλαμος αερίων).

Αποτελέσματα υπέρηχου καρδίας: Εκφυλιστική βαλβιδοπάθεια μιτροειδούς βαλβίδας με ήπια ανεπάρκεια αορτικής και πνευμονικής βαλβίδας. Αυτό είναι το κακό. Το καλό είναι ότι είναι σε πρώιμο στάδιο οπότε με τα φάρμακα μπορούμε να καθυστερήσουμε την εξέλιξη αρκετα αποτελεσματικά.

Αποτελέσματα κοιλιάς: Χολολιθίαση (Πέτρες στα νεφρά) για τις οποίες μας είπε να μην ανησυχούμε ιδιαίτερα . Επίσης Σπληνομεγαλία (έχει πρηστεί η σπλήνα του).
Αναλυτικά Σπλήνα: Σπληνομεγαλία με στρογγυλεμένα άκρα οργάνου. Το σπληνικό παρέγχυμα ελέγχεται ομοιογενές με φυσιολογική ηχομορφολογία και απουσία εστιακών βλαβών. Τα λαγόνια λεμφογάγγλια απεικονίζονται φυσιολογικά.
Δεν ξέρουμε ακόμα γιατί, κάναμε εχθές βιοχημικές και επαναληπτική εξέταση γενική αίματος και καλαζαρ (είχαμε κάνει πριν 1 μήνα περίπου και είχε βγεί αρνητική). Αποτελέσματα αυτών την Δευτέρα μέσω fax διότι επιστρέψαμε Ερμιονίδα.
Αυτά τα νέα μας... Ελπίζω να είστε όλοι καλά.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.122
10.076
Athens
Σπληνομεγαλια είχαμε κι εμείς πριν δύο χρόνια. Λόγω αυτής ξεκινήσαμε να ψάχνουμε για λοιμωδη νοσήματα που συνήθως την προκαλούν και οντως βρήκαμε τοξοπλασμα και στο καπάκι μετά καλαζάρ. Μετά τις θεραπείες η σπλήνα ήρθε πάλι στα φυσιολογικά της.
 
  • Like
Reactions: mechsilk




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.122
10.076
Athens
Το τοξόπλασμα πως το βρήκατε? Θα φανεί πχ στις βιοχημικές?
Όχι, δεν φαίνεται στις γενικές αιαματολογικές. Θέλει ειδική εξέταση, όπως π.χ. κάνουμε για καλαζάρ ή για ερλείχια κλπ. Σου βγάζει και αυτό τίτλο π.χ. 1/200 κλπ.
 
  • Like
Reactions: mechsilk


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.122
10.076
Athens
Όχι, δεν φαίνεται στις γενικές αιαματολογικές. Θέλει ειδική εξέταση, όπως π.χ. κάνουμε για καλαζάρ ή για ερλείχια κλπ. Σου βγάζει και αυτό τίτλο π.χ. 1/200 κλπ.
Η σπληνομεγαλία πάντως (βάσει 2 γιατρών) μπορεί να προκληθεί από οτιδήποτε λοιμώδες νόσημα όπως καλαζάρ, ερλείχια, τοξόπλασμα και ένα σωρό άλλα.
 
  • Like
Reactions: mechsilk


mechsilk

Well-Known Member
9 Μαϊου 2015
135
159
41
1 χρόνο μετά περίπου και πρέπει να ξαναπάμε για υπέρηχο άμεσα, κλείσαμε ραντεβού για σήμερα.
Στα καλά καθούμενα ο Διας ξεκίνησε ταχυπνοια, δεν τρώει με όρεξη, δεν θέλει να πάει βόλτα, δεν μπορεί να βολευτεί στον ύπνο με τίποτα, φυσάει ξεφυσάει όλο το βράδυ και αραιά και που κάνει 2-5 φορές σαν ξερόβηχα και είναι φανερά ληθαργικός.
Ξεκίνησε προχθές, πήγαμε κτηνίατρο διότι μας έκανε σαν ξερόβηχα το πρωί, τον ακροάστηκε δεν άκουσε υγρό στην καρδιά, μας είπε για υπέρηχο διότι έχει καρδιοπάθεια και πάνω που λέγαμε για την ερχόμενη εβδομάδα (είμαστε επαρχία και δουλεύουμε και οι 2) εχθές μας άφησε ξύπνιους όλη νύχτα, οπότε κλείσαμε σήμερα. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά τις περικαρδίτιδας μιας και ήδη έχει διαγνωσθεί με καρδιοπάθεια.
Τώρα εγώ εδώ γιατί γράφω... γιατί με έχει πάρει από κάτω τόσο πολύ. Είναι θεωρητικά μεγάλος 12 ετών περίπου (πρωην αδέσποτο τον βρήκαμε ενήλικο), είναι μαζί μας 9 χρόνια και κάτι.Εδώ και κάποιους μήνες παρατηρούμε ότι σιγά σιγά το σκυλί καταπέφτει. Κουράζεται πιο εύκολα, λίγα ρευματικά το πρωί, άμα κάνει πολλές χαρές παραπατάει ή αμα πάει να κυνηγήσει τίποτα τρώμε και καμια τούμπα, λίγο πιο πολλοί μεζέδες στην διατροφή σημαίνει εμετό και διάρροια. Εχθές το βράδυ που καταλαβαινα ότι ταλαιπωριέται, δεν βολευόταν στον ύπνο, ανεπνεε δυνατά σαν λαχανιασμένος, με έκανε κομμάτια. Από τον χειμώνα που ένα πρωινό που πήγε να σηκωθεί και παράπατησε και πήραμε τον κτηνίατρο και μου είπε ρευματικά, δεν είναι κάτι σοβαρό και ξεκίνησα να καταλαβαίνω ότι δεν μπορούμε πχ να κάνουμε κάτι να θεραπευθεί, είναι φυσιολογικό λόγω ηλικίας, με πνίγει το συναίσθημα ότι δεν είμαι έτοιμη να πάθει κάτι και να τον χάσω. Δεν είμαι καν έτοιμη να γεράσει, λές και θα με ρωτήσει... Ώρες ώρες σκέφτομαι αν είναι να πάθει κάτι μια και έξω... Σκέφτομαι και ένα σκυλί που έπρεπε να γίνει ευθανασία μιας φίλης λόγω γηρατειών και τρελαίνομαι ακόμα πιο πολύ.
Καταλαβαίνω ότι η περικαρδίτιδα θεραπευεται κλπ. αλλά το όλο θέμα των γηρατειών με βρίσκει απροετοίμαστη ψυχολογικά. Δεν είμαι έτοιμη να γεράσει το σκυλί μου, εγώ ακόμα κουτάβι το βλέπω... Δεν έχω και που να τα πω... τον κτηνίατρο τον έχω ζαλίσει... αμά μιλάω με τον σύζηγο μας παίρνουν τα κλάμματα και αντί να δίνουμε κουράγιο ο ένας στον άλλον μας παίρνει και τους δύο από κάτω.
 


vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
49
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Τα γηρατεια ειναι λογικο πως θα φερουν αλλαγες στο σκυλο. Μην κανεις ομως το λαθος να σε παιρνει ομως απο κατω και να μενεις κολλημενη εκει γιατι προς το παρον ειναι μαζι σας. Θα κανεις αυτο που πρεπει και μπορεις.
Το βασικοτερο, μην κανεις σεναρια βασει αυτων που ακουσες, που ειδες απο τη φιλη κτλ. Καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη και εχει αλλη προγνωση. Προσπαθησε να μην χασεις ουτε στιγμη απο τη συμβιωση σας με μαυρες σκεψεις γιατι καθε λεπτο που χανεται δεν γυρναει πισω.
 
  • Like
Reactions: mechsilk


mechsilk

Well-Known Member
9 Μαϊου 2015
135
159
41
Επιστρέψαμε εχθές από Αθήνα. Διατατική μυοκαρδιοπάθεια, υγρό στους πνεύμονες και στην κοιλιά, αιματολογικές και βιοχημικές καλές με αιματοκρίτη μόνο στο όριο. 2η μέρα με φάρμακα σήμερα (vetmedin - lasix- cibacen δεν βρίσκαμε το fortekor), στα lasix ανταποκρίθηκε ήδη από εχθές οπότε η ανησυχία και η ταχύπνοια έχει υποχωρήσει σχεδόν τελείως. Βήχα έκανε πολύ λίγο εχθές, 1-2 φορές από 2-3 βηξήματα. Τρώει - πίνει - χέζει κανονικά, κατουρράει παραπάνω αλλά αναμενόμενο είναι. Αυτά είναι τα ευχάριστα.
Πρόγνωση δυστυχώς κακή (το ψευτοπερίμενα αλλά μια ελπίδα την είχα).
Φάρμακα και παρακολούθηση.

Ένα άλλο θέμα, 3 φορές ως ώρας το ένστικτο μου ως ιδιοκτήτης είχε δίκιο ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το σκυλί πρωτού παρουσιάσει ιδιαίτερα συμπτώματα. Εάν παρατηρήσετε κάτι στον σκύλο σας ακόμα και αν δεν μπορείτε να το εξηγήσετε με λόγια (γενική ανησυχία πχ) εμπιστευθείτε το ενστικτό σας και πηγαίντε στον κτηνίατρο, πείτε τι παρατηρήσατε ασχετα του πόσο τρελό ακούγεται.
 
  • Like
Reactions: adespoti


mechsilk

Well-Known Member
9 Μαϊου 2015
135
159
41
Ερώτηση τώρα, ο Δίας 3-4 μέρες έτρωγε ρύζι με κοτόπουλο γιατί ξηρά δεν πολυ ήθελε. Αποτέλεσμα σήμερα πχ. ξηρά δεν γούσταρε έφαγε 4-5 κροκέτες και είχε παει στην κουζίνα και με κοίταζε. Του έφτιαξα ρύζι με κοτόπουλο και του ανακάτεψα και λίγο κροκέτα το οποίο το έφαγε όλο.

Ξέρει κανείς αν πειράζει αν του συνεχίσω αυτήν την διατροφή? Η κροκέτα είναι χαμηλή σε αλατι και εννοείται αλατι δεν βάζω στο μαγειρευτό.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Ό,τι καλύτερο εύχομαι για τον Δία! Θα δείτε διαφορά με τα φάρμακα, και σε συνδυασμό με τη φροντίδα σας, σύντομα θα είναι πολύ καλύτερα :)

Σας είπε ο κτηνίατρος για "κλινική" κροκέτα ή ό,τι έτρωγε απλά χαμηλό σε νάτριο? To ρύζι απ' ό,τι θυμάμαι έχει πολύ λίγο, το κοτόπουλο έχει περισσότερο, αλλά εξαρτάται τι περιορισμούς σας έδωσαν;
 
  • Like
Reactions: mechsilk


mechsilk

Well-Known Member
9 Μαϊου 2015
135
159
41
Κροκέτα χαμηλή σε νάτριο έτωγε από πέρυσι που πρωτοδιαγνώσθηκε με καρδιοπάθεια.

Περιορισμούς δεν μου έδωσαν. Η κτηνίατρος μας είπε στο θέμα της τροφής να τον πάμε χαλαρά, υποθέτω η κατάσταση της καρδίας είναι αρκετά σοβαρή που σε συνδιασμό με την ηλικία δεν θεώρησε ότι μια αυστηρή διατροφή θα του προσφέρει κάτι.
Δεν πρόκειται βέβαια να του δώσω τίποτα extreme, καμια γαλοπούλα βραστή για μεζέ που και που ή λίγο κιμά, κανα αυγουλάκι ωμό, γιαουρτάκι.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Kάποια στιγμή που το έψαχνα σχεδόν οι περισσότερες δίαιτες για καρδιακή φροντίδα αποτελούνταν από ρύζι/πατάτα + κοτόπουλο/μοσχάρι - απλά ανάλογα με τους περιορισμούς αύξαναν τους υδατάνθρακες και μείωναν το κρέας. Λογικά δε θα έχεις πρόβλημα με κοτόπουλο/ρύζι/κροκέτα εφόσον δεν ακολουθείτε αυστηρό διαιτολόγιο, απλά αν βλέπεις ότι θα κρατήσεις αυτό το συνδυασμό σε βάθος χρόνου κάνε και μια ερώτηση στην κτηνίατρο.
 
  • Like
Reactions: mechsilk


mechsilk

Well-Known Member
9 Μαϊου 2015
135
159
41
Επανέρχομαι με μερικές ερωτήσεις.

1. Το lasix το είχαμε ξεκινήσει με 1+1/2 ανα 8ώρο εφόσον είχε μαζέψει υγρό με σκοπό να το κάνουμε ανα 12 ώρες μετά από λίγες μέρες (5 μέρες). Δύο μέρες μετά αφού μειώσαμε την δόση ξεκίνησε ξανά ταχύπνοια και λίγο βήχα. Σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο εδώ (επαρχία) το ξανακάναμε ανά 8ώρο και θα πάμε να τον δει τέλος της εβδομάδας. Η μάνα μου γκρινιάζει ότι θα τα τινάξουν τα νεφρά του. Ενημέρωσα και τον άλλον κτηνίατρο που τον είχε δει αλλά ακόμα δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου (είναι Αθήνα).

2. Το vetmedin έπρεπε να το παίρνει 1 ώρα πριν το φαί. Τις πρώτες μέρες όλα καλά. Παρατήρησαμε 3-4η μέρα ότι είχε κάνει εμετό και είχε βγάλει και 1-2 φύλλα βλήτο. Τις επόμενες μέρες ξαναέκανε εμετό, συνήθως περιέχει υγρά και πολύ λίγες κροκέτες, δηλαδή το φαί του μια χαρά το χώνευε. Το Σάββατο δεν ήθελε να φάει τις ταμπλέτες με τίποτα, το πρωί τον ξεγέλασα και τις έφαγε αλλά μισή ώρα μετά έκανε εμετό. Το βράδυ τι ζαμπόν, τι κεφτέ, τι κοτόπουλο, τι γιαούρτι, πέταξα 10 ταμπλέτες γιατί έλιωναν, τις ξεχώριζε και τις έφτυνε παρόλο που τίς είχα κάνει κομματάκια. Από εχθές τις καμουφλάρουμε σε κονσέρβα και τις τρώει λίγο πριν το γεύμα του. Εμετό δεν έχει ξανακάνει. Έχει παρατηρήσει κανείς κάτι παρόμοιο με το συγκεκριμένο φάρμακο?
 
  • Like
Reactions: adespoti


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Πως είναι ο πιτσιρίκος; Εσείς;

1) Θα χρειαστούν λίγες αυξομειώσεις δόσεις με το lasix για να βρείτε σε ποια ανταποκρίνεται. Αν τα νεφρά δεν έχουν πρόβλημα, δεν θα τον επιβαρύνει το φάρμακο με λίγες ημέρες παραπάνω υψηλότερης δόσης μέχρι να σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερη. Ο κτηνίατρος θα σου προτείνει άλλη δοσολογία ή άλλο φάρμακο αν χρειαστεί.

2) Δύο σκύλους ξέρω που πήραν vetmedin, δεν παρουσίασαν πρόβλημα με εμετούς. Υπάρχει περίπτωση ο Δίας να τρώει κάτι άλλο που τον ενοχλεί; Ίσως κανένα χόρτο ή τα εξτραδάκια για να καταπιει τα φάρμακα;