"Φυσικές" (πρωτόγονες) φυλές


matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.433
1.022
Ο αγγειοπλάστης δημιουργεί το αγγείο ή είναι δημιούργημα της φύσης επειδή ο πηλός είναι φυσικό υλικό;
Ο αγγειοπλαστης δημιουργει το αγγειο, αλλα αν δεν υπηρχε πηλος δεν θα υπηρχε ουτε ο αγγειοπλαστης.

Η διαχειριση κατα το πως μας βολευει των φυσικων πορων και η περαιτερω εξελιξη τους (σε πολλα εισαγωγικα το εξελιξη) δεν σημαινει πως ειμαστε ή γιναμε δημιουργοι ως ειδος.
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
@matilda

Δε θα διαφωνήσω ιδιαίτερα. Ας μη μας πούμε "δημιουργούς", ας μας πούμε κάτι άλλο... :)

@Malamute

Θα μπορούσα να απαντήσω μόνο αν ήξερα όλα αυτά που ξέρεις. Οπότε, μόλις ανακάλυψες ένα (και δεν είναι το μόνο) πράγμα που δεν ξέρω... :)
 


Malamute

Active Member
27 Ιουνίου 2014
40
28
33
Βρε γιατί κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; Αναφερόμουν στα αλάσκας σαν «σκύλους μάχης», όπως έγραψες.(Εξού και το bold)
Βέβαια μπορεί να το εννοείς με την ευρύτερη έννοια τη μάχης. Μάχη με την αρκούδα ξέρω'γω...
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
Έγραψα:

Πολλές φυλές ή τύποι σκύλων που δεν είναι χαρακτηρισμένοι ως "σκύλοι μάχης" επιδίδονταν (και σήμερα σε μικρότερο ποσοστό) και σε αυτό (Νέας Γης, Αγίου Βερνάρδου, Καυκάσου, Μάλαμουτ, κ.α.).
Τα Alaskan Malamute, λοιπόν, είναι από τα σκυλιά που λόγω της δύναμης, του μεγέθους τους αλλά και κάποιον χαρακτηριστικών του ταμπεραμέντου τους χρησιμοποιήθηκαν και σε οργανωμένες μάχες με άγρια ζώα (αρκούδες όπως ανέφερες, λύκους, κλπ.) αλλά και άλλους σκύλους.

Οι Ινουίτ συνήθιζαν να αφαιρούν τους κυνόδοντες των ισχυρών ("καβγατζήδων") σκύλων για να αποφεύγουν τους τραυματισμούς ζώων που τα ήθελαν και τα χρησιμοποιούσαν ως σκυλιά έλξης (έλκηθρα). Επίσης, ευνούχιζαν σκύλους για παρόμοιους λόγους. Υπήρχαν, βέβαια, σκυλιά που ζούσαν στα χωριά που τα διατηρούσαν και για μάχες, φυσικά με τους κυνόδοντες απείραχτους.

Αργότερα, όταν "οι λευκοί" ήρθαν (λόγω χρυσού) και γνώρισαν τα σκυλιά αυτά, πέρα από το να τα χρησιμοποιήσουν σαν σκυλιά έλξης, τα χρησιμοποίησαν και σε κυνομαχίες (ένα σύνηθες τρόπο διασκέδασης της εργατικής τάξης των Άγγλων μα και άλλων Ευρωπαίων). Δεν ήταν λίγες οι φορές που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν καλύτερους σκύλους μάχης ζευγαρώνοντας Malamute με Αγίου Βερνάρδου και άλλα Μάστιφ.

Από τις γραμμές των Malamute αυτή που θεωρούνταν πιο "άγρια" (dog aggressive) ήταν η M' Loot.
 


Malamute

Active Member
27 Ιουνίου 2014
40
28
33
Αυτό που λες μόνο στο σαιτ ενός ξένου εκτροφέα το έχω διαβάσει, χωρίς να παραθέτει πηγές.

Ξέρω πως κάτι τέτοιο συμβαίνει με τα Greenland και τα Canadian eskimo (δόντια και ευνουχισμοί) αλλα όχι με τα μαλαμούτια (αν και πολλά απ'άυτα είναι περισσότερο μάλαμιουτ). Αν θες άνοιξε ένα θέμα για το πως ήταν και πως έγιναν να τα πούμε εκεί.

Όταν ανέφερα την αρκούδα εννοούσα κυνήγι, όχι bear baiting(αν έχεις κάποια αναφορά βάλ'την γιατί με ενδιαφέρει). Για κυνομαχίες ελάχιστα έχω βρει(δεν είναι του στυλ τους), αν και νομίζω πως προέρχονται από τις ιστορίες του Τζακ Λόντον. Διασταυρομένα ελκηθρόσκυλα με Αγίου Βερν.
είχαν πριν τα μάλαμιουτ για να βελτιώσουν την έλξη(ψάχνω αλλά δεν θυμάμαι που το είχα διαβάσει)

Τα M'loot ήταν όντως πιο επιθετικά αλλά με τους ανθρώπους.
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Γιατι να μην είναι παρδαλα; Επειδή κάποιος αποφάσισε αλλιώς χωρίς να εξηγήσει το γιατί;
Τα πιο μολοσσοειδή είναι τα παρδαλά.
Τι εννοείς με το παραπάνω; Τα πρότυπα δεν ελέγχονται από επιτροπή για έγκριση; Δεν γίνεται τεκμηρίωση με φωτογραφίες ικανού αριθμού δειγμάτων που έχουν μελετηθεί;
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
:)

Έχω μία φίλη που όταν συζητάμε και συνήθως όταν λέω κάτι με το οποίο διαφωνεί ή για το οποίο έχει άλλη άποψη, η αντίδραση της είναι να με ρωτά αμέσως "Που το ξέρεις;". Δε ξέρω αν υπάρχει απάντηση που να την ικανοποιεί, πάντως, τα τελευταία 20 χρόνια που την γνωρίζω δεν την έχω βρει... :)

Συνήθως της χαμογελώ και της λέω άσχετα πράγματα όπως "Το έχω διαβάσει" ή "Το είδα στην τηλεόραση" ή "Μου το είπαν" ή "Κάπου το άκουσα" για να ακολουθήσει άλλη μια σειρά ερωτήσεων βασισμένη στα που, ποιος, πότε,κλπ.

Δεν είμαι απόλυτος στις απόψεις μου, αλλά ακόμα και σε κάποιες που μπορεί να είμαι κρατώ την "απολυτότητα" για προσωπική χρήση και όχι για "δημόσια" (προσπαθώντας, δηλαδή, να επιβάλω την άποψη μου ή να "κερδίσω").

Ιδιαίτερα στα θέματα σκύλου, που είναι από τα θέματα που όλοι είμαστε ειδικοί και το λέω όχι για να σε κατηγορήσω ή να σε προσβάλω προσωπικά, δεν αναφέρομαι σε εσένα συγκεκριμένα μα και σε εμένα και όλους σχεδόν που γνωρίζω. Πόσο μάλλον σε θέματα ιστορίας των σκύλων, όπου ο μύθος μπλέκεται με τα γεγονότα, τα γεγονότα αλλοιώνονται κατά το δοκούν, οι μύθοι πλάθονται κατά πως αρέσουν και εξυπηρετούν, κλπ.

Εδώ δεν έχουμε καταφέρει να συμφωνούμε στην "ανθρώπινη ιστορία".

Μπορεί, λοιπόν, οι Ινουίτ να έσπαγαν τα δόντια μόνο των Greenland Dogs και των Canadian Eskimo Dogs και όχι των Alaskan Malamutes (αν και δε ξέρω κατά πόσο ξεχώριζαν αυτά τότε και κατά πόσο τα ξεχώριζαν οι ιθαγενείς του Βορρά). Επίσης, μπορεί ένας σκύλος που χρησιμοποιείται για το κυνήγι αρκούδας να μην χρησιμοποιήθηκε για bear baiting, για κυνομαχίες να χρησιμοποιήθηκαν ελάχιστα (όπως γράφεις) ή καθόλου και να είναι μόνο μυθοπλασίες (Mε εξαίρεση αυτά που έχω δει με τα μάτια μου μα δυστυχώς δεν έχω πρόχειρα σε video. Για να το κάνω ακόμα πιο απίστευτο θα σου πω πως την ίδια μέρα είδα και για πρώτη φορά Ca de Bou από κοντά, ήταν 1995 και όλα αυτά ήταν σε μια απομακρυσμένη περιοχή του Ασπροπύργου... αλλά ας το αφήσουμε ως έχει γιατί έτσι όπως τα γράφω αμφιβάλω κι εγώ αν τα είδα/έζησα... :)) και όντως, η γραμμή M' Loot να είναι πιο aggressive από τις άλλες μα ως προς τον άνθρωπο.

Για όλα αυτά αξίζει ένα ξεχωριστό θέμα, ένα θέμα για τα Malamute που δεν υπάρχει πιο "αρμόδιο" μέλος για να το ξεκινήσει και να το εμπλουτίσει με πληροφορία, από ένα μέλος με username @Malamute :)

Καλημέρα σε όλους!
 




canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.409
6.533
Τυχαία "πέφτω" σε αυτό το video που δείχνει (όπως λέει) Σαρακατσάνικους Ποιμενικούς...


Μετά βλέπω αυτό...


Μετά αυτό...


Μετά αυτό...


...και τέλος αυτό...


Εντελώς τυχαία έγινε (ορκίζομαι :D) αλλά πόσο "στρωτά";
 








GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
ναι πραγματι εναι μερικοι που το πιστευουν,
αλλοι που πατανε πανω σε αυτο για να δηλωσουν μοναδικοι κατοχοι αυθεντικων σκυλων κι αλλοι για να πουλησουν...
αν δεν αποφασισουν οτι με αυτα τα σκυλια που εχουμε πρεπει να βρεθει κοινη πορεια, καθαρος τυπος και κοινη γραμμη πλευσης....
εδω θα ειμαστε και μετα εικοσι χρονια να ψαχνουμε τις φταιει...
 


ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.809
58
ΑΘΗΝΑ
Άραγε αυτός στον οποίο ανήκει η φράση που έβαλα παραπάνω σε ποιά από τις δύο κατηγορίες ταιριάζει;
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.598
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3