Ομάδα 9: Σκύλος Συντροφιάς (Companion and Toy Dogs)

Υποομάδα: Ηπειρωτικά Μικρόσωμα Σπάνιελ (Continental Toy Spaniel)

Κατηγορία 7: Αγγλικά Μικρόσωμα Σπάνιελ (English Toy Spaniel)

Χώρα προέλευσης: Μεγάλη Βρετανία

Αριθμός Προτύπου (F.C.I.-Standard No.) 136 / 12.01.2009 / GB

Η ιστορία τους είναι αμφισβητούμενη. Ξεκινάει από την Ιαπωνία και πιθανόν την Κίνα των αρχαίων χρόνων, τα Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ πιστεύεται ότι έφτασαν στην Ευρώπη ως δώρα προς τους βασιλείς. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η φυλή δεν πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου Ι -από τον οποίο πήραν το όνομά τους- αλλά υπήρχε περισσότερα από 100 χρόνια πριν. Τα Κινγκ Τσαρλς προέρχονται από διασταυρώσεις μικρόσωμων Κόκερς και Καρλέν, τα οποία στη συνέχεια ζευγάρωσαν με Θιβετιανά Σπάνιελ νάνους, που είχαν φέρει στην Αγγλία τον 15ο αιώνα οι ιεραπόστολοι. Το Κάβαλιερ δημιουργήθηκε από διασταυρώσεις που έγιναν το 19ο αιώνα και έδωσαν έναν χωριστό τύπο σκύλου, κάπως μεγαλύτερο από το Κινγκ Τσαρλς, με επίπεδο κρανίο και μακρύτερο ρύγχος. Γοητευμένος από τους σκύλους αυτούς, ο Κάρολος B’ έδωσε στη φυλή το όνομά του. Το Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ αναγνωρίστηκε από το Αμερικανικό Κέννελ Κλαμπ (AKC) το 1886, σε αντίθεση με το Κάβαλιερ το οποίο κατέλαβε την 140η θέση του ΑΚC την 1/1/1996. Μετά την πτώση του Οίκου Στιούαρτ, η κατοχή σκύλων Κάβαλιερ ισοδυναμούσε με πολιτική ευθύνη, με αποτέλεσμα η φυλή να αρχίσει να χάνεται. Την επανέφερε η βασίλισσα Βικτόρια, αν και το Κάβαλιερ είχε υποστεί πολύ μεγάλες αλλαγές από το αρχικό πρότυπο της φυλής. Το γεγονός ότι η φυλή ακολούθησε τα βήματα των βασιλικών της προγόνων οφείλεται κατά πολύ στις προσπάθειες ενός αμερικανού λάτρη της φυλής, του Ρόζγουελ Έλντριτζ, ο οποίος ταξίδεψε στην Αγγλία στις αρχές του 1920, ελπίζοντας να αγοράσει δύο σπάνιελ. Ο Ρόζγουελ δεν βρήκε τον τύπο που επιθυμούσε και σκέφτηκε να δελεάσει με ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό όποιον παρουσίαζε στο Crufts θηλυκό ή αρσενικό σκύλο παλαιού τύπου. Το χρηματικό κίνητρο προκάλεσε το ενδιαφέρον των εκτροφέων και οι προσπάθειες για την αναβίωση του αρχικού προτύπου της φυλής απέκτησαν νόημα.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Δραστήριο, χαριτωμένο και ισορροπημένο, με ευγενική έκφραση.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ: Αθλητικό, τρυφερό, ατρόμητο. Χαρωπό, φιλικό, καθόλου επιθετικό, καθόλου νευρικό.

ΚΕΦΑΛΙ

Κρανίο: Σχεδόν επίπεδο μεταξύ των αυτιών.

Μύτη: Ρουθούνια μαύρα και καλά ανεπτυγμένα δίχως ροζ σημάδια.

Ρύγχος: Μήκος από το ρινομετωπικό κοίλωμα μέχρι την άκρη της μύτης περίπου 3,8 εκ. Λεπταίνει στην άκρη. Αποκλείεται οποιαδήποτε τάση για μακρόστενο ρύγχος.

Χείλη: Καλά ανεπτυγμένα και όχι «ξεχειλωμένα».

Σιαγόνες/Δόντια: Δυνατές σιαγόνες με καλή εφαρμογή μεταξύ τους: τα πάνω δόντια να αγκαλιάζουν τα κάτω.

Μάτια: Μεγάλα, σκούρα, στρογγυλά αλλά χωρίς να προεξέχουν, με απόσταση μεταξύ τους.

Αυτιά: Μακριά, ψηλά τοποθετημένα, με πυκνό τρίχωμα.

ΛΑΙΜΟΣ

Μέτριο μήκος, ελαφρώς αψιδωτός.

ΣΩΜΑ

Πλάτη: Επίπεδη.

Κορμός: όχι μακρύς, κανονικός σε σχέση με το μέγεθος του σκύλου. Κοντή οσφύς.

Στήθος: Μεσαίας ανάπτυξης. Αρκετά καλή ανάπτυξη (όχι υπερβολική) των πλευρών.

ΟΥΡΑ

Μήκος της ουράς σε αρμονία με το σώμα, σε εγρήγορση, να μη φέρεται πάνω από το ύψος της ράχης. Στην Ελλάδα και στις περισσότερες χώρες του κόσμου η νομοθεσία απαγορεύει το κόψιμο της ουράς (εκτός εάν συντρέχει λόγος υγείας).

ΑΚΡΑ

Πόδια: Πόδια μάλλον λεπτά και ίσια.

Ώμοι: Καλά κεκλιμένοι.

Κνημομηριαία άρθρωση (κότσι): με καλή κλίση.

Ταρσοί: Ανεπιθύμητη οποιαδήποτε τάση για ταρσούς «αγελάδας» (προς τα έσω) ή ταρσούς «περιστεριού» (προς τα έξω).

Πέλματα: Μικρά, με ανεπτυγμένα μαξιλαράκια και πλούσιο φτέρωμα.

ΚΙΝΗΣΗ

Ελεύθερη και κομψή όταν το Κάβαλιερ βρίσκεται σε δράση. Δίνουν πολλή ώθηση τα πίσω πόδια. Μπροστινά και πίσω πόδια κινούνται παράλληλα (αν τα παρατηρήσετε από μπροστά και από πίσω).

ΤΡΙΧΩΜΑ

Μακρύ, μεταξένιο, χωρίς μπούκλες. Επιτρεπτός ελαφρύς κυματισμός. Πλούσιο. Απαγορεύεται το κούρεμα.

Αναγνωρισμένοι χρωματισμοί είναι οι εξής:

– Μαύρο Πύρινο (Black and Tan): Κατάμαυρο με καφέ σημεία πάνω από τα μάτια, στα μάγουλα, εσωτερικά στα αυτιά, στο στήθος και στα πόδια και κάτω από της ουρά. Το καφέ χρώμα πρέπει να είναι φωτεινό. Λευκά σημάδια είναι ανεπιθύμητα.

– Φαιό-πύρινο (Ruby): Ολόκληρο χρωματισμένο πλούσιο καστανοκόκκινο. Λευκά σημάδια ανεπιθύμητα.

– Λευκό / Φαιό-πύρινο (Blenheim): Πλούσια καστανοκόκκινα μπαλώματα, όμορφα κατανεμημένα σε μαργαριταρένια λευκή βάση. Μπαλώματα ομοιόμορφα χωρισμένα στο κεφάλι, αφήνοντας χώρο ανάμεσα στα αυτιά για το πολύ επιθυμητό σημάδι ή κηλίδα, μοναδικό χαρακτηριστικό της φυλής.

– Τρίχρωμο (Tricolor): Μαύρο και λευκό όμορφα κατανεμημένα, με πύρινα μπαλώματα πάνω από τα μάτια, στα μάγουλα, στο εσωτερικό των αυτιών, στο εσωτερικό των ποδιών και κάτω από την ουρά.

Οποιοδήποτε άλλο χρώμα ή συνδυασμός χρωμάτων δεν είναι επιθυμητός.

ΒΑΡΟΣ: 5,4 – 8 kg.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προαναφερθέντα θεωρείται ελάττωμα, η σοβαρότητα του οποίου κρίνεται ανάλογα με τον βαθμό εμφάνισής του και την επίδρασή του στην υγεία και την ευζωία του σκύλου. Οποιοσδήποτε σκύλος παρουσιάζει ανωμαλίες στην εμφάνιση ή τη συμπεριφορά αποκλείεται από εκθέσεις μορφολογίας.
Σημείωση: Τα αρσενικά πρέπει να έχουν δύο ευκρινώς διαχωρισμένους όρχεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here