Top Ten: Οι 10 πιο σπάνιες φυλές σκύλων.


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
10. Catalburun
split-nosed-poin&#.jpg

Aυτή η φυλή είναι τουρκικό Pointer,και είναι άμεσα αναγνωρίσημη από την "χωρισμένη του μύτη". Aυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του inbreeding, ή επειδή οι ντόπιοι κυνηγοί βράβευβαν τις μυθικές ικανότητες των σκύλων αυτών σε σχέση με τα κανονικά pointer που υπήρχαν. Έτσι κι αλλιώς είναι σχεδόν άγνωστα εκτός τουρκίας, αν και είναι περιζήτητα στην Τουρκιά λόγω των κυνηγετικών ικανοτήτων τους.

9. Mudi
mudi-tm..jpg
Aυτός είναι ένας Ούγκρος Ποιμενικός, με ανώτερες ικανότητες στην βοσκή ζώων.Το μαλακό,σγουρό τους τρίχωμα και τα απαλά τους πρόσωπα μπορούν να σε κάνουν να αναγνωρίσεις αυτά τα μεσαίου μεγέθους θαύματα.Ευτυχώς για τα Mudi, έχουν κερδίσει την αναγνώριση για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην βοσκή ζώων, και για την υπεροχή τους στο agility.Υπάρχει ήδη ένα Mudi Club στον Καναδά και στις ΗΠΑ.
Αυτή η φυλή είναι ακόμα πολύ σπάνια έξω από την χώρα τους, την Ουγγαρία.

8. Thai Ridgeback
thai-ridgeback-se.jpg
Αυτή η φυλή εγινε γνωστή στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από το 1994, και έχει δει μια αύξηση της δημοτικότητας της από τότε.
Αυτό το σκυλί της Ασίας, αναγνωρίζεται από την γραμμή του τριχώματος που εκτείνεται αντίθετα με την φορά του τριχώματος, κατά μήκος της σπονδυλικής του στήλης, ένα χαρακτηριστικό που έχει από κοινού με το Rhodesian Ridgeback. Έίναι ισχυρογνόμων σκύλοι και είναι "δυναμική" φυλή, και στην πατρίδα τους χρησιμοποιούνται ακόμα ως σκύλοι φύλαξης και προστασίας.

7. Norwegian Lundehund
lundhund-1-tm..jpg
Γνωστό και ως Puffin Dog, αυτό το κυνηγόσκυλο το είχαν οι Βικινγκς και το χρησιμοποιούσαν ως ένα ευέλικτο κυνηγόσκυλο. Έχουν εκπληκτικά ευέλικτες αρθρώσεις, και είναι αναγνωρισμένα ότι έχουν διπλά ψευδοδάκτυλα και στα τέσσερα πόδια. Δυστυχώς αυτή η φυλή έχει ένα σοβαρό πρόβλημα δυσπεψίας, που καθιστά την απορόφηση των θρεπτικών συστατικών δύσκολη και έτσι έχουν μικρό προσδόκιμο ζωής.

6. Carolina Dog

carolina-dog-tm..jpg
Αυτή η φυλή είναι επίσης γνωστή ως το "Αμερικάνικο Dingο", και είναι γενετικά συνδεδεμένη με πρωτόγονες φυλές σκύλων όπως τα Αυστραλικά Dingo και τα New Guinea Singing Dog. Είναι μια εκπληκτικά ευέλικτη φυλή. Σε αντίθεση με άλλα σκυλιά που έχουν κύκλο οίστρου δύο φορές το χρόνο, τα σκυλιά Καρολίνα έχουν ένα ενιαίο κύκλο οίστρου στη διάρκεια του έτους όπως και άλλα άγρια σκυλιά.Είναι ένας σκύλος της Νοτιοανατολικής Αμερικής.

 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
5. Tibetan Mastiff
tibetan-mastiff-&#116.jpg
Αυτή η φυλή είναι άμεσος απόγονος των αρχαίων σκύλων Μαστίφ.Αυτά τα τεράστια, μαλλιαρά σκυλιά, είναι άγριοι φύλακες στην πατρίδα τους τα Ιμαλάια.Όταν αυτή η φυλή μετακινήθηκε από το ορεινό τους περιβάλλον,στις κοιλαδες για εκτροφή και εμπόριο, εμφανίστηκαν αρκετά προβλήματα υγείας. Τα Θιβετιανά μαστίφ του σήμερα, έχουν διαφοροποιηθεί από εκείνα των ορεινών περιοχών, και έχουν εκτραφεί για να έχουν καλύτερο χαρακτήρα.Αυτά τα τεράστια αρσενικά μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 73 κιλά.

4. Azawakh

azawakh-tm..jpg
Aυτό το sighthound είναι πολύ σπάνιο εκτός της γενέτειρας του την Αφρική,αλλά τυγχάνει εύνοιας στις ΗΠΑ, όπου περίπου 100-200 σκυλιά λέγεται ότι ζουν.Αυτό το κυνηγόσκυλο φαίνεται να είναι πιο "τεντωμένο" σε σχέση με τα άλλα λαγωνικά. Χρησιμοποιείται για κυνήγι γαζέλας, αλλά και άλλων ζώων της Αφρικανικής ερήμου.

3. Otterhounds
otterhound-tm..jpg
Αυτή η ευγενής φυλή κυνηγόσκυλων, υπάρχει από το 1100. Κάποτε ήταν μια αγαπημένη φυλή κυνηγιού,και χρησιμοποιήθηκε για κυνήγι βίδρας, εξ'ου και το όνομα. Μετά την απαγόρευση του κυνηγιού της βίδρας στα τέλη του 70, τα μεγάλα αυτά κυνηγόσκυλα επαναπροσδιορίστηκαν ως pets στα σπίτια. Εκτιμάται ότι υπάρχουν μόνο 350 Otterhounds στη Βόρεια Αμερική.

2. Stabyhoun
staby-tm..jpg
Αυτό το σκυλί θεωρείται εθνικός θησαυρός στην Ολλανδία.Αυτός ο σκύλος είναι ταυτόχρονος και pointer και retriever.H Ολλανδική "Dog Registry" παρακολουθεί προσεκτικά την εκτροφή αυτού του σπάνιου θησαυρού, και υπάρχουν μόνο 100 τέτοιοι σκύλοι στην Αμερική.

1. Chinook
chinnook-tm..jpg
Το σπάνιο αυτό σκυλί είναι άμεσος απόγονος των σκυλιών ελκύθρου που ονομάζονται Chinοok.Μετά το θάνατο του ιδρυτή της φυλής το 1963, η φυλή μειώθηκε γρήγορα και φαινόταν ότι θα εξαφανιζόνταν για πάντα.Μια ειδική ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τα σκυλιά, βρήκαν τα τελευταία 11 εκτρευσιμα σκυλιά το 1981 , και εργάστηκαν επιμελώς για την αποκατάσταση της φυλής αυτής. Σήμερα τα Chinook είναι πρωτίστος σκυλιά για το σπίτι, αν και μερικά απολαμβάνουν να χρησιμοποιύνται ως σκυλιά για έλκηθρα.
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Bonus: Australian Stumpy Tailed Cattle Dog
stumpytailcattle&#1.jpg
Έπρεπε να συμπεριληφθεί και το Australian Stumpy Tailed Cattle Dog.Αυτό το σκυλί μοιάζει με το γνωστό αυστραλιανό σκυλί βοοειδών (ACD), αλλά στην πραγματικότητα, το Stumpy ήταν μια αναγνωρισμένη φυλή σχεδόν 50 χρόνια πριν από την ανάπτυξη του Αυστραλιανού σκυλιού βοοειδών.Το Stumpy χρησιμοποιήθηκε για τη βοσκή των βοοειδών και βοηθούσε τους κτηνοτρόφους.Δεν έχουν μακριές ουρές, και τις ουρές τους τις έχουν κοντές εκ γεννετής.Αυτή η φυλή στερείται το μαύρισμα σε σημεία όπως στα πόδια, το πρόσωπο και την κοιλιά,σε σχέση με τα περισσότερα ACD, και στερούνται επίσης την χαρακτηριστική λευκή κηλίδα στο μέτωπο, που παρουσιάζουν το 80% των ACD.




ΠΗΓΗ http://listverse.com/2007/11/20/top-10-rare-dog-breeds/
Σε ελεύθερη μετάφραση (εν ολίγοις μου βγήκαν τα μάτια, συγχωρέστε μου τα τυχόν λαθάκια)
 




Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
χαχα μου βγήκαν τα μάτια..
Όμως το θεώρησα πολύ ενδιαφέρον, και ότι άξιζε τον κόπο να το βάλω :)
Όλα είναι πολύ όμορφα, εμένα μου άρεσαν πιο πολύ τα Stabyhoun και τα Norwegian Lundehund.
 










FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Στο Dortmund τωρα ειχε
3 Mudi ( το "κερδισμενο" και στης 2 μερες ανηκει σε συναδελφος της φιλης μου)
15 Thai Ridgeback
4 Norwegian Lundehund
7 Do Khi's (Tibetian Mastiff)
17 Azawakh

Καπιοα απο τα αναφερομενα ωστοσο πρεπει να μην ειναι αναγνωισμενα απο τη FCI, οπος το Catalburun kai to Carolina Dog?
Και ετσι θα ειναι σχεδον αδυνατον να τα δουμε σε καπιοα εκθεση εντος ευρωπης.
 




FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
οποιος εχει δει ται -ριτσμπαγκ απο κοντα αποκλειεται να το ξεχασει ποτε.....ξεχωριστο...
To υπογραφω!!

Επισης και τα Azawakh!!! Στο χωριο μας στο πηλιο κυκλοφορουσε ενα!! (ηταν ενος γερμανου και εβγαινε μονος του βολτες).
Οταν καθε πρωι περνουσε απο το σπιτι μας- εμενε και χαιρετουσε την Εσμεραλδα- για να φευγει μετα παλι "πετοντας".
Πραγματικα αιωριοταν το σκυλι, σαν να μην ακουμπουσαν τα ποδια του το εδαφος!!
Υπεροχο θεαμα!
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
FrenchieFan είσαι πολύ τυχερή που τα έχεις δει και από κοντά.
Πραγματικά ένα προς ένα μου φαίνονται όλα πανέμορφα.
Αν και μπορώ να πω ερωτεύτηκα τα Norwegian Lundehund.
Μήπως ξέρεις σε τι θεωρείται πως τα βοηθάνε τα ψευδοδάκτυλα;;
 


DOG.CRIME

Well-Known Member
5 Ιουλίου 2010
1.289
7
Μήπως ξέρεις σε τι θεωρείται πως τα βοηθάνε τα ψευδοδάκτυλα;;
Στην συγκεκριμένη φυλή δεν γνωρίζω,αλλά τα ψευδοδάκτυλα πια τείνουν να αχρηστευτούν λόγο μη χρησιμότητας(στης περισσότερες φυλές)
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Τα Lundehund ειναι ειδηκα κυνηγοσκυλα για την/τα Fratercula arctica που ονομαζονται και Lunde.
Αυτα τα πουλια φωλιαζουν σε τρυπες σε βραχια.
Ο σκυλος αυτος εχει μια ειδικη ιδιοτητα/κατασκευη στους ομους τους- μπορει να γυρσει τα μπροστινα του ποδια σε 90μοιρες απο το σωμα του και το κεφαλη του μπορει να το γυρισει- μεχρι να ακουμπαει στην πλατη.
Ετσι μπαινει στης φωλιες τον Λουντε- και μπορει να γυρισει επιτοπου- τα ψευδονυχα τον βοηθουνε σε αυτην την επιτοπια στροφη.
Για να μην τραυματιζουν τα Λουντε υπερβολικα, τους λειπουν μεχρι και 8 δονται (σε συνκριση με αλλα σκυλια).
Τα αυτια τους εχουν επισης την δυνατοτητα να κλεινουν εντελος, με τους χοντρους, εμποδιζοντας να μπει νερο μεσα.

Και αλλη μια ιδιαιτερορτητα που εχουν αυτα τα σκυλια ειναι, οτι κανονικα τρεφονταν απο πουλια και ψαρια. Κανονικη "σκυλοδιατροφη" με πρωτεινες απο θυλαστηκα μπορουν να προκαλεσουν σοβαρα προβληματα- μεχρι και θανατο, κατι το οποιο ονομαζεται και "συνδρομο λουντεχουντ" (Lundehund gastroenteropathy}.
Αυτο οφειλεται σε μια δυσλειτουργια του εντερου, οπου καποιες πρωτεινες, βιταμηνες και ληπη δεν μπορουν να αφομιονονται σωστα.
Δεν αφορα ΟΛΑ τα δειγματα της φυλης- αλλα γενικος υπαρχει μια γενετικη προδιαθεση.
 








minpinkiller

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2009
1.173
18
36
Ξεσσαλονίκη
Αν και για τα Ridgeback καπου ειχα διαβασει οτι στην ουσια η σπονδυλικη τους στηλη ειναι γενετικη ανωμαλια που ειναι τοσο εξογκωμενη και οτι εχουν προβλημα μετα, παρ'ολα αυτα το εχουν βαλει ως βασικο χαρακτηριστικο γνωρισμα της φυλης.

Αν γνωριζει κατι καποιος ας με διορθωσει.
 


Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Frenchie ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Πραγματικά μου φαίνονται απίστευτα σκυλιά και πολύ ιδιαίτερα.


Θα ψάξω και για άλλες σπάνιες φυλές :)
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.151
Μηνύματα
896.322
Μέλη
19.956
Νεότερο μέλος
gpc