Η ζωή μας με έναν τυφλό σκύλο!


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Η Dream, το American Cocker της κόρης μου είναι μαζι μας 3.5 χρονια και ηρθε κοντα μας σε ηλίκια 3.5 ετών. Μεχρι τοτε ζουσε στο εκτροφειο που γεννηθηκε- ειχε κανει μεγαλη καριερα στης εκθεσεις αλλα δεν ηξερε και πολύ τι σημαινει να ζεις σαν “οικογενιακος σκυλος “.
Προσαρμοστηκε καλα και σχετικα γρυγορα. Εμαθε να κανει παρεα με τα τρελογαλλικα μου- και γενικος μας συγκίνησε με τον υπέροχο της χαρακτήρα.
Μετά από το περασμένο καλοκαίρι, λιγο μετα από της διακοπες μας, παρουσιασε ένα μικρο ασπρο σημαδακι στο κερατοειδες του αριστερου ματιου της- που μεγάλωνε ωρα με την ωρα και εφτασε σε ένα τετράωρο να γινει από κεφαλι καρφιτσας σαν το νυχι μου στο μικρο δαχτυλο.
Την πήγαμε αμεσα σε κτηνιατρο που ειδικευεται για θεματα ματιων, οπιος μας σοκαρε με την ανακοινοση ότι το σκυλι εχει τυφλοθει σε αυτό το ματι εδώ και αρκετο καιρο, κατι που προκληθηκε από Γλαυκωμα. Ενώ ζουμε πολύ στενα με τα σκυλια μας και τα παρακολουθουμε εντατικα ( οσοι μας ξερουν, μπορουν να το επιβεβαιοσουν), πεσαμε από τα συνεφα. Δεν ειχαμε κανενα σημαδι, ότι το σκυλι δεν εβλεπε στο ένα του ματι!
Η πιεση και στα δυο ματια της Dream ηταν υψηλη. Εκτος από αυτό εχει και Sicca Syndrome ( Ξεροφθαλμια). Με φαρμακευτικη αγωγη προσπαθησαμε να κραταμε την πιεση σε φυσιολογικα επιπεδα, κατι που εγινε για το μικρο χρονικο διαστημα ενός μηνος- και μετα ξαναανεβηκε στο τυφλο ματι και εφτασε στο 70 ( με ανοτερο το 20). Συν αυτό θα εβαζε για ολη της την ζωη Lacrimune.
Επειδη δεν υπηρχε λογος να υποφερει το σκυλι ( η πιεση στο ματι προκαλει δυνατο πονο) για ένα ματι που ετσι και αλλιως δεν λειτουργει, αποφασισαμε να της το αφαιρεσουμε .
Η Dream συνήρθε παρα πολύ γρυγορα από το χειρουργειο και ηταν χαρουμενη και ευτυχισμένη οπος παντα. Δεν ειχε κανενα προβλημα να κατατοπιστει με το ένα ματι- για το οπιο παλευαμε να το κραταμε σε λειτουγρεια. Οστοσο μας ειχε προειδοποιησει ο ιατρος, ότι μαλλον θα το χασει και αυτό εν καιρο.

Πριν από 2.5-3 μηνες το ματι αυτό ειχε μια περιεγη οψη. Κατι δεν μου αρεσε- και ετσι πηγαμε παλι για τσεκαρισμα. Ειχε ένα ειδος κερατιτιδας, που αντιμετωπίσθηκε με φαρμακα. Η πιεση ηταν καλη!
Πριν από 3 εβδωμαδες σηκοθηκε το σκυλι το πρωι και δεν εβλεπε ΚΑΘΟΛΟΥ! Την βουτηξαμε και πηγαμε αμεσως στον ιατρο ( ηταν και Σαββατου τριμερου!!) οποιος διαγνωσε μια Ραγοειδίτιδα. Με 2 κολυρια κάθε 2 ωρες καταφεραμε μεχρι το απογευμα να ξαναβλεπει καπος.
Την Κυριακη πηγε πολύ καλα, αλλα από την Δευτερα το βραδυ ειχαμε την εντυποση ότι δεν βλεπει παλι καλα. Την τριτη το πρωι το ματι ειχε θολώσει αρκετα και δεν εβλεπε καθολου καλα. Ο ιατρος ηθελε να την δει για επανεξεταση ετσι και αλλιως και όταν πηγαμε μας ανακοινοσε ότι τωρα εκανε καταρράκτη- σαν επιπλοκη της Ραγοειδίτιδας.
Για να δουμε, εάν γινει να χειρουργηθει για καταρακτη, ηθελε να κανει πρωτα την θεραπεια της Ραγοειδίτιδας για μια εβδωμαδα- να μεινει χωρις φαρμακα για την πιεση για 2 μερες και να την ξαναδει. Η οραση του σκυλιου χειροτερευε από μερα σε μερα, μεχρι που δεν εβλεπε τιποτα πια από την παρασκευη.
Την δευτερα 1.4. ειχαμε κανονισει ραντεβου με τον ιατρο. Η πιεση στο ματι ηταν στο 80- και ο βυθος του ματιου σε όχι καλη κατασταση- σιγουρα μπορουσε να μας αποκλεισει ότι θα ειχε επιτυχια μια επεμβαση για καταρακτη. H Dream μας ειχε χασει το φως της για παντα!
Αλλα ειχαμε μεινει εκπληκτοι, για το ποσο καλα το αντιμετοπιζε! Εβρισκε μια χαρα ακρες και κυκλοφορουσε πολύ ανετα στο σπιτι και στην αυλη. Ακομα και σε βολτα στο δασος πηγε περιφιμα.
Για να μην υποφερει περεταίρω από πονους που προκαλει η πιεση στο ματι, αποφασισαμε να αφαιρεθει και το δευτερο ματι της! Την αφησαμε κατευθειαν εκει και η επεμβαση εγινε την ιδια μερα!

Η επεμβαση πηγε πολύ καλα! Συνηλθε πολύ γρυγορα, εφαγε και το ιδιο βραδυ μια μικρη μεριδα φαγητο και ηταν μια χαρα. Την τριτη ηταν αρκετα κουρασμενη, κοιμοταν πολύ, αλλα κατά τα αλλα ηταν πολύ καλα. Ειχε ορεξη για φαι και συμετειχε αρκετα καλα σε ότι γινεται στο σπιτι.

Τα προβλήματα αρχισαν την τεταρτη!
Σε μια στιγμή, εκει που ηταν καλα, σαν να «κλείδωσε» και μπλόκαρε η καιμενη!
Δεν εκανε βημα, στεκόταν ακίνητη, ετρεμε, χαχαλουσε εντονα και φαινοταν εντελος χαμενη. Ειχε εντονα σημαδια Stress.
Σε μια στιγμη από την άλλη- οπος ηρθε, αυτό το φαινομενο εξαφανιστικε παλι και η Dream ηταν οπος παντα. Κυκλοφορουσε μεσα στο σπιτι και εψαχνε ολες της γονιες για φαι, κινοταν ανετα και στην αυλη, ετρεχε με τα αλλα στο μπαλκονι όταν γαυγηζαν κλπ.
Χτες ειχε «κλειδοσει» 2 φορες και αργησε παρα πολύ να ξεκλειδοσει. Το βραδυ καταφερε να αποβαλει της φοβιες της- αλλα το βραδυ την ξαναεπιασε- κατι που κρατησε μεχρι πριν από λιγο.
Το περιεργο είναι, ότι συνηθος «ξεκλειδονει» στο ασανσερ! Εχει γινει 3 φορες μεχρι τωρα ( δυστυχώς δεν πιανει παντα). Την κουβαλαω μεσα για να παμε κατω- και κατω βγαινει μονη της και όλα μια χαρα. Ετσι ανεβαινουμε και πανω παλι ( μπαινει μονη της μεσα) και οσο κραταει είναι μια χαρα.
Όταν «ξεκλειδοσει» από της κρίσεις πανικου, είναι φανερα ξαλαφρομενη. Κανει της αναγκες της, τρεχει , παιζει και φερεται σαν να την βγαζεις από ένα πολύ μικρο κλουβακι- τεντονεται, τιναζεται και τριβεται με ευχαριστηση στα χαλια και στα σκυλοκρεβατα.
Με προβληματιζει παρα πολύ αυτή η κατασταση! Δεν ξερω πώς να την βοηθησω! Όταν είναι σε κριση πανικου δεν ανταποκρινεται ουτε σε εντολες, ουτε σε γλυκολογα- ουτε λιχουδιες δεν θελει να φαει ( και είναι πολυυυυ φαγανη) η να πιε νερο. Δεν κανει της αναγκες της. Ισα ισα που κουναει την ουριτσα της, αλλα πολύ συνκρατιμενα.
Ελπιζω με τον καιρο να συνηθησει στην κατασταση της και οι κρισεις να γινονται λιγοτερες και να φυγουν εντελος? Ισως να είναι μια νευρολογικη «παρενεργειỨστην ναρκοση. Είναι 7 ετων και εκανε μεσα σε 6 μηνες 2 επεμβασεις με ναρκωση!
Συγνωμη για το σεντονι- αλλα ηθελα να πω καπου τον πονο μου!

Εάν εχει κανεις ιδεες, πως μπορουμε να βοηθησουμε την Dream να ξεπερασει αυτές της κρισεις- θα χαιρομουν παρα πολύ.
Αυτην την στιγμη ( από σημερα δηλαδη) πειραματιζομαστε με σταγονες Rescue Remedy και ομοιοπαθητικα.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.643
19.876
Δεν νομίζω να μπορεί κανείς, να σου δώσει συμβουλές που δεν ξέρεις ήδη.
Αποκλείεται να μην τα κάνετε ήδη όλα, όπως πρέπει.
Απλώς...χρειάζεται χρόνο η μικρούλα. Να συνηθίσει στα νέα δεδομένα της.
Κι εσείς, υπομονή και ψυχραιμία. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο.
Ευτυχώς, που είναι μαζί σας. Είναι πάαααρα πολύ τυχερή.
 


takisft

Well-Known Member
24 Ιουνίου 2011
4.817
5.037
Αθήνα
Δεν τα κατάφερε τελικά το ματάκι της :(

Τι να πω περισσότερα από αυτά που είπε η Μαρία...

Είναι στα καλύτερα χέρια...
 


silent

Well-Known Member
4 Ιουλίου 2011
1.042
52
Νότια Προάστια
Θα το βρειτε σιγα σιγα, απο ενα επεισοδιο του cesar θυμαμαι οτι ειχαν προκαλεσει νευρα στο σκυλακι γιατι του μιλαγαν συνεχεια με σκοπο την καθοδηγηση. Προσπαθειστε να του βαζετε παιχνιδια στα οποια να χρησιμοποιει την μυτη του...
 




TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.168
2.985
ΑΤΤΙΚΗ
...φαντάζομαι ότι σε τέτοιου είδους κρίσεις η αποτελεσματικότερη συμπεριφορά πρέπει να είναι η ενθάρρυνση και η ώθηση με (κατάλληλες λέξεις και με συγκεκριμένο τόνο φωνής) του σκύλου να ξεπεράσει τον πανικό του....(π.χ. ''έλα πάμε κοπέλα μου'' ....κλπ. κλπ.)

μπράβο σας και μπράβο της!:)
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
...φαντάζομαι ότι σε τέτοιου είδους κρίσεις η αποτελεσματικότερη συμπεριφορά πρέπει να είναι η ενθάρρυνση και η ώθηση με (κατάλληλες λέξεις και με συγκεκριμένο τόνο φωνής) του σκύλου να ξεπεράσει τον πανικό του....(π.χ. ''έλα πάμε κοπέλα μου'' ....κλπ. κλπ.)

μπράβο σας και μπράβο της!:)
Δεν μπορει να συλλαβει τιποτα σε αυτην την φαση!

Ειχαμε παει 2 φορες κατω στην αυλη μας, παιξαμε, τρεξαμε, εκανε της αναγκες της, ηπιε νερο και
πριν απο λιγα λεπτα "ξανακλειδοσε"! Τωρα καθεται παλι, τρεμει, χαχαλαει και δεν αντιδρα σε τιποτα καλεσματα και τετοια.
Να δουμε ποσο θα κρατησει τωρα! Της εδωσα αμεσως Rescue Remedy και τωρα περιμενω.
 


ProudtobeGreek

Well-Known Member
21 Σεπτεμβρίου 2010
3.681
4.317
42
www.proudtobegreek.eu
Η σκυλίτσα που είχα είχε τυφλωθεί στα 17 της χρόνια(επίσης είχε κουφαθεί)..στην αρχή αντιμετώπιζε τα πάντα με φόβο,έτρεμε,δεν είχε όρεξη ουτε να σηκωθεί απο το κρεβατάκι της.Εμείς την παρηγορούσαμε(κακώς τελικά) και η κατάσταση δεν άλλαζε...!Όταν σταματήσαμε να την καλοπιάνουμε,έκανε σιγά σιγά πρόοδο.Σηκωνόταν και έκανε κάποια βήματα,άρχισε να τρώει περισσότερο,έκανε χαρές όταν ερχόταν κάποιος.Το μόνο πρόβλημα που είχε ηταν αν αλλάζαμε τη διαρρύθμιση του σπιτιού,εκεί τα έχανε και έπεφτε πάνω στα έπιπλα και ήθελε μέρες για να συνηθίσει το χώρο(οπότε και αποφεύγαμε τις αλλαγές).Θέλει το χρόνο της...είναι πολύ νωρίς.Αυτή η κατάσταση είναι νέα για εκείνη και είναι λογικό να μην έχει συνηθίσει και να αγχώνεται.Δώστε της χρόνο και να φέρεστε όσο περισσότερο φυσιολογικά...
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Το τυφλο σκυλι προσανατολιζεται κυριως μυριζοντας κ ακουμπωντας το χωρο.
Εαν ο χωρος ειναι ανοιχτος (πχ κηπος) οι μυρωδιες ειναι ολες η σχεδον ολες παντα εκει.
Σε ενα σπιτι, ενα σφουγγαρισμα αλλαζει ολα τα δεδομενα.
Ισως στο ασανσερ που λες να επανερχεται γιατι γνωριζει τις μυρωδιες κ τους ηχους κ προσανατολιζεται οτι βρισκεται σε γνωριμο χωρο.
Δες αν οι κρισεις της εχουνε καποια σχεση με το καθαρισμα του σπιτιου.....

Υ.Γ. Υποθετω απο την εμπειρια σου οτι ειναι μονο ψυχολογικο ετσι?
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.640
7.748
Eυτυχώς που είναι ο σκύλος σας. Τίποτα άλλο. Είναι πολύ τυχερή για αυτό.
Κατά τα άλλα στις κρίσεις επιληψίας της Λούσης το μόνο που κάνω είναι να την κρατάω απαλά και να της μιλάω ήρεμα αργά και σταθερά για να μην αγχώνεται. Δεν είναι το ίδιο αλλά είναι και αυτή μια στρεσογόνος κατάσταση.
Κρίμα το κοριτσάκι, δεν ήξερα τι τράβηξε. Πιστεύω ότι σιγά σιγά θα το ξεπεράσει.
 


KICKASS

Well-Known Member
16 Απριλίου 2012
1.396
2
ΠΑΤΡΑ
μπράβο σας και μπράβο της όπως ανέφερε ένα μέλος πιό πάνω,εύχομαι να είναι χαρούμενη και να κάνει μία καλή ζωή παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει.
 




Thodoras

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2012
662
303
Πάτρα
Θα βάλετε και μια φωτογραφία από την σκυλίτσα;

Τίποτα ειδικές θεραπείες για την αποκατάσταση της όρασης ακόμα και σε πειραματικό επίπεδο υπάρχουν;

Powered by Nexus 4
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.643
19.876
Τίποτα ειδικές θεραπείες για την αποκατάσταση της όρασης ακόμα και σε πειραματικό επίπεδο υπάρχουν;
Ρωτάς για συγκεκριμένη ασθένεια των ματιών;
 


io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Δεν ηξερα για το προβλημα υγειας που αντιμετωπιζε και πολυ στεναχωρηθηκα γιατι η Dream οπως λεει και το ονομα της ειναι ενα ονειρεμενο πλασμα.
Δεν εχω να δωσω δυστυχως χρησιμες συμβουλες απλα να σας πω κουραγιο και οτι ειμαι σιγουρη οτι θα το ξεπερασετε και αυτο.
 






Thodoras

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2012
662
303
Πάτρα
Ρωτάς για συγκεκριμένη ασθένεια των ματιών;
Οπως υπάρχουν για τους ανθρώπους πειραματικές θεραπείες που μπορούν και βρισκουν το φως.
πχ πχ μεταμοσχευση απο σκυλί που είναι για ευθανασία η με την βοηθεια της τεχνολογίας με ηλεκτρονικό ματι

Powered by Nexus 4
 




foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Λυπάμαι πολύ!
Αλλά ξέρω ότι στα χέρια που είναι σύντομα ένας άσχετος ούτε που θα το καταλαβαίνει ότι ο σκύλος δεν βλέπει....

Σχετικά με τα κολλήματα που λες ότι τρώει, θεωρώ ότι με τον καιρό θα στρώσει...
Πέρα από την καινούργια πραγματικότητα, χωρίς όραση, που από μόνο του είναι ένα τεράστιο σοκ, ο εγκέφαλος "αναδιαμορφώνεται" ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του...
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.112
Μηνύματα
895.753
Μέλη
19.921
Νεότερο μέλος
Αργυρώ Π