@AGRIAN
Επειδη σεβομαι την αποψη σου, χωρις ιχνος ειρωνιας:
Λες οτι οποιος εχει σκυλο ρατσας αναγκαστικα πρεσβευει το ρατσισμο ως πολιτικη ιδεολογια?
Επειδή η εκτίμηση είναι αμοιβαία, γι' αυτό σου απαντώ, αν και δεν θα έπρεπε ..... Πάμε λοιπόν κι ας ξεκινήσουμε από τα βασικά :
Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις, λέει ο Αντισθένης. Για να επικοινωνήσουμε και να καταλάβει ο ένας τον άλλο, θα πρέπει οι συζητούντες να χρησιμοποιούν τις λέξεις εννοώντας το ίδιο περιεχόμενο. Αυτό όμως γίνεται σπάνια, είτε από άγνοια, είτε από συμφέρον, είτε γιατί οι ίδιες οι λέξεις είναι πολύσημες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και μία άλλη κατηγορία λέξεων που προκαλούν σύγχυση, αυτές που εγώ αποκαλώ "προσκρούστειες" : είναι οι λέξεις εκείνες που για λόγους σκοπιμότητας, επιφανειακά πολιτικής, οι άνθρωποι τις τεντώνουν και τις κονταίνουν τόσο πολύ που στο τέλος τις χρησιμοποιείς παντού και χωρίς ουσία. Μία τέτοια είναι ο "ρατσισμός".
Στην αρχική - και σωστή - εκδοχή της, ως ρατσισμός (φυλετισμός επί το ελληνικότερον) ορίζεται η θέση οτι υπάρχουν φυλές, με ιδιαίτερα και κληρονομούμενα χαρακτηριστικά η κάθε μία. Αυτό ισχύει είτε μιλάμε για σκύλους, γάτες. άλογα, ανθρώπους, καναρίνια κλπ κλπ (κάποιος θα συμπεριλάμβανε και τα ηλιακά συστήματα, τους γαλαξίες κ.α. αλλά θα πήγαινε πολύ μακριά η κουβέντα). Πρόσεξε τις σημαντικές λέξεις : ύπαρξη, διαφορά, κληρονομικότητα. Καμία αναφορά σε υπεροχή της μιας ή της άλλης, ανώτερη, κατώτερη, καλύτερη, χειρότερη κλπ. Πολλώ δε μάλλον σε καταπίεση, πογκρόμ κ.λ.π. Με την έννοια και το περιεχόμενο αυτό, η ίδια η φύση είναι "ρατσιστική" γιατί αυτή δημιούργησε τις φυλές (όπου επενέβη ο άνθρωπος, στα σκυλιά ιδίως, τα έκανε μαντάρα) κι όποιος θέλει σκύλο συγκεκριμένης ράτσας και το ψάχνει, ναι είναι ρατσιστής γιατί απλά αποδέχεται τις ράτσες, τη διαφορετικότητά τους, το κληρονομίσιμο των χαρακτηριστικών τους. Αυτό ακριβώς που είναι η ουσία του ρατσισμού.
Σήμερα όμως η λέξη έχει χάσει την ορθή σημασία της και χρησιμοποιείται ασύστολα και άνευ ορίων για να περιγράψει οποιαδήποτε επιθετική διάκριση σε οτιδήποτε το διαφορετικό. Έτσι είναι "ρατσιστής" ο ούγκανος που επιτίθεται με μίσος σε γκέϋ, σε ανάπηρους, σε πολιτικούς αντιπάλους, στο άλλο φύλο και πάει λέγοντας. Η σύγχυση αυτή δεν είναι αθώα αλλά σκόπιμη, γιατί έτσι σήμερα η κυρίαρχη ιδεολογία αποδίδει μία μομφή σε όποιον δεν συμμορφώνεται με τα κελεύσματά της και τελειώνει χωρίς ανάγκη επιχειρημάτων, αποδείξεων κλπ. Πετάει στον καθένα "εισαι ρατσιστής, φασίστας κλπ" και τελείωσε. Εσύ στο πυρ το εξώτερον κι άντε μετά να αποδείξεις οτι δεν είσαι ελέφαντας (που κρύβεσαι πίσω από μία φράουλα), οτι δίνεις άλλο περιεχόμενο στις λέξεις, οτι δεν είσαι ούτε ρατσιστής (όπως το εννοεί) ούτε φασίστας (γενικώς και ειδικώς). Με αυτή την νέα, προκρούστεια και πασπαρτού έννοια του ρατσισμού, είναι επίσης προφανές οτι ο κάτοχος σκύλου ράτσας δεν είναι ρατσιστής γιατί δεν έχει μίσος, βία, απέχθεια κλπ.
Όπως κατάλαβες, είναι θέμα ορισμών και οπτικής γωνίας. Αυτό που δεν καταλαβαίνω εύκολα, είναι αυτό που γράφεις για "πολιτική δεολογία". Προσωπικά δεν αναγνωρίζω στο ρατσισμό αυτό το περιεχόμενο, ούτε γνωρίζω κάτι αντίστοιχο ιστορικά. Μπορείς να γίνεις πιο σαφής ;
(Και φυσικά, στο ρατσισμό δεν χωράει ο εθνικισμός. Ο φυλετισμός είναι μία φυσική πραγματικότητα, αρχίζει και τελειώνει στην αναγνώριση της ύπαρξης των φυλών. Ο εθνικισμός ένα ανθρώπινο δημιούργημα/τερατούργημα της γαλλικής επανάστασης και του διαφωτισμού, υπαίτιος για δεκάδες εκατομμυρίων νεκρών - συνήθως μάλιστα εντός της ίδιας φυλής, είτε αυτή είναι η λευκή, είτε η μαύρη είτε η κίτρινη).
Θα συμφωνήσω λοιπον ότι ετυχε να γεννηθουμε οπου γεννηθηκαμε,
να ζωνομαστε σημαιες,εθνοσημα,θρησκεια,προγόνους,τι εξυπηρετει?κ κυριως τι σημασια εχει?
1. Δεν "τυχαίνει" να γεννηθούμε όπου γεννηθήκαμε, υπάρχει κάτι άλλο πολύ μεγαλύτερο από πίσω....
2. Στο να μην ζωνόμαστε "σημαιες,εθνοσημα,θρησκεια" συμφωνώ. Διαφωνώ στους "προγόνους" γιατί ο άνθρωπος δεν είναι ένα μανιτάρι που φυτρώνει στο δάσος μετά από μία βροχή, αλλά ένα δέντρο με ρίζες βαθιές στο παρελθόν και φυλλώματα στο μέλλον. Ακριβώς όπως και οι σκύλοι που με τόση αγωνία ψάχνετε τις ιδανικές γέννες, ζευγαρώματα, προγόνους κλπ. Δεν είναι παράλογο να έχουν τόση σημασία οι γεννήτορες ενός σκύλου και να μην έχουν στον άνθρωπο ;