Ανεξάρτητο σκυλί ή απλά με βαριέται;


ktzak

New Member
26 Απριλίου 2020
4
4
32
Καλησπέρα σε όλη την παρέα!
Πρόσφατα ανακάλυψα αυτό το σαιτ και πραγματικά με βοήθησε πολύ στο να μάθω κάποια πράγματα για τους σκύλους όντας πρώτη φορά ιδιοκτήτης ενός.Ως πρωτάρης λοιπόν θα ήθελα να ρωτήσω την άποψη σας σε πράγματα που με προβληματίζουν στη συμπεριφορά του σκύλου μ.Υιοθέτησα πρόσφατα ενα ημίαιμο κουτάβι 4,5 μηνών πλεόν(Ελληνικός ποιμενικός με κυνηγόσκυλο)και παρατηρώ ότι η συμπεριφορά του είναι αρκετά διαφορετική απο τα κουτάβια που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και απο των γύρων μου που μου έχουν μιλήσει για αυτά.Τα χαρακτηριστικά που φαίνονται περίεργα είναι:
-Δεν κλαίει ποτέ.Και όταν λεω ποτέ το εννοώ,ακόμα και την πρώτη μέρα που τον έφερα σπίτι μ δεν ακούστηκε καθόλου,απλά ξάπλωσε στο χαλί δίπλα στο κρεβάτι μ και κοιμήθηκε(περιστασιακά επειδή είχα το νου μ έλεγχε αν είμαι στο κρεβάτι και ξανακοιμόταν).Επίσης δεν κλαίει όταν φεύγω από το σπίτι ουτε κάνει χαμό για να ερθει και αυτός,απλά κάθεται και με κοιτάει.
-Δεν έρχεται για χάδια και είναι σαν να τα βαριέται.Μόνο το πρωί λίγο όταν ξυπνάει γυρνάει την κοιλιά του και τον τρίβω και αλλο λίγο το βράδυ.Την υπόλοιπη μέρα τιποτα,αν παω να τον χαϊδέψω κάθεται σαν να το υπομένει και φεύγει μετα απο λιγο...Επισης όταν τον χαϊδεύω σε τέτοια φάση,γυρνάει το κεφάλι στα πλάγια και δεν με κοιτάζει.Με αλλους ανθρωπους που συναντάμε στη βόλτα αν κανουν κίνηση να τον χαιδέψουν τρελαίνεται απο τη χαρά του(ειδικα απο γυναίκες)αλλά για λιγο,μετά σταματαει και θελει να συνεχίσει τη βόλτα του.
-Βαριέται πολύ ώρα τα παιχνίδια(μπαλακι,σκοινι) και προτιμάει να παίζει μόνος του ή να κάθεται μόνος του στην αυλή ξαπλωμένος.
-Οταν μπαίνω σπίτι σπάνια θα έρθει να με υποδεχτεί και να μ κάνει χαρές και συνήθως τον βρίσκω ξαπλωμένο και απλά με κοιτάζει
-Στο θέμα της υπακοής,έχει μάθει οτι εντολές τον εκπαίδευσα και τις εκτελεί πάντα στο σπίτι χωρίς να παρακούει.Στη βόλτα θα ακούσει εκτός και αν έχει πολλά ερεθίσματα στο πάρκο.(εκτός απο την εντολή αστο που μας δυσκολευει :p)
Να αναφέρω στο τέλος ότι δεν εχει κάποιο θέμα υγείας,τρώει κανονικά(ειναι και φαταούλας γενικά)και βγάινει 3 φορές την ημέρα βόλτα.
Επειδή η συμπεριφορά του διαφέρει πολυ σε σχέση με αλλα κουταβια που ξέρω θα ήθελα να ρωτήσω παρόλο που μπορεί να είναι χαζό,μήπως κάνω κάτι λάθος και δεν ειναι χαρούμενος ή βαριέται;Η απλά είναι ανεξάρτητος σαν χαρακτήρας;
 
  • Like
Reactions: medusa




medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.234
7.775
καλως ηρθατε! Να τον χαιρεσαι! :giggle:

Και καμια φωτο του κουλ κουταβου θα ηθελε το κοινο!
 
  • Like
Reactions: ktzak


Σπόρος

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2018
89
124
48
Και ο Σπόρος ήταν έτσι για αρκετό καιρό, βέβαια δεν ήταν κούταβος όταν ήρθε. Στην πορεία άλλαξε αρκετά, αλλά είναι και ο χαρακτήρας του πιο μαζεμένος. Κατάλαβα ότι δείχνει τη χαρά και την αγάπη του κάπως διαφορετικά από τα άλλα σκυλιά. Πιστεύω ότι μόνο υπομονή χρειάζεται.
 
  • Like
Reactions: ktzak


ktzak

New Member
26 Απριλίου 2020
4
4
32
Ευχαριστώ :D
Νομίζω οτι πρόσθεσα σωστά μια :p
Δεν είναι οτι είναι μαζεμένος απλά δεν έχει την ανάγκη να βρίσκεται κοντά μου όσο αλλα κουτάβια,προτιμάει να αράζει μόνος του περισσσότερο
 
  • Like
Reactions: medusa


medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.234
7.775
Ευχαριστώ :D
Νομίζω οτι πρόσθεσα σωστά μια :p
Δεν είναι οτι είναι μαζεμένος απλά δεν έχει την ανάγκη να βρίσκεται κοντά μου όσο αλλα κουτάβια,προτιμάει να αράζει μόνος του περισσσότερο

αυτο φαινεται μικρουτσικο και με ξυπνιο βλεμματακι, τον αδικησες λιγακι στη περιγραφη :LOL:
ποσο ειναι τωρα σε μεγεθος κιλα?

Συχνα, νεα μελη γραφουν το αναποδο που ειναι οντως προβλημα, πως θα τα κανουν να σταματησουν να κλαινε, και να μην εχουν αγχος απογχωρισμου και να μη ξεσηκωνουν την γειτονια !
 
Last edited:


ktzak

New Member
26 Απριλίου 2020
4
4
32
Τώρα είναι 4,5 περίπου μηνών και 13 κιλά(δεν φαίνεται στη φώτο αλλα είναι ψηλός κούταβος).Ναι το ξέρω ότι τα περισσότερα κουτάβια ζητάνε χάδια και προσοχή για αυτό και ρώτησα απόψεις για να καταλάβω αν ο δικός μ ο μούργος είναι απλά έτσι σαν χαρακτήρας ή μήπως κάνω κάτι λάθος εγώ...
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
αλλάζει δόντια ακόμα?
καταρχήν να διευκρινήσουμε την ηλικία

η δεύτερη ερώτηση που θα βοηθήσει να κατανοήσουμε τον χαρακτήρα του κουταβιού...
από που το υιοθετήσατε... που βρισκόταν και πως μεγάλωνε το κουτάβι μέχρι τώρα...

να το χαίρεσαι και σας εύχομαι μια ευχάριστη κι απροβλημάτιστη συμβίωση...
να ξέρεις ότι όλα αυτά που περιγράφεις ... πάρα πολλοί θα ήθελαν να το αντιμετωπίζουν με τα σκυλιά τους...
 


ktzak

New Member
26 Απριλίου 2020
4
4
32
Ναι είναι στην περίοδο που αλλάζει δόντια αυτό το διάστημα. Τον πήρα μέσω μιας εθελόντριας από φιλοζωική όπου τον είχαν βρει παρατημένο με τα αδελφάκια του στο βουνό.Μέχρι να τον πάρω εγώ έμενε μαζί με τα αδερφακια του στο σπίτι της. Απο τα κουτάβια που είχε,ήταν αυτός που μου έκανε το κλίκ για κάποιο λόγο αλλά λόγω ενθουσιασμού να το πω λόγω αγχους να το πω δεν ρώτησα για το χαρακτήρα που είχε :p. Μετα απο τις πρώτες μέρες συμβίωσης ρώτησα κάποια πράγματα την κοπέλα και τότε μ είπε οτι διάλεξα αυτόν που ανταποκρινόταν πιο γρήγορα οταν του έδειχνε κάτι αλλα και οτι ηταν πιο αρχηγικός σε σύγκριση με τα αδερφάκια του.Επίσης τους έτρωγε και το φαΐ απο οτι έμαθα κατι που το βλέπω και εγώ γιατί είναι πεινάλας:p
Γενικότερα η συμβίωση μας είναι πολύ καλή και δεν μου εχει δημιουργήσει κάποιο θέμα με αποχωρισμό,γάβγισμα,καταστροφές κλπ.Το τελευταίο διάστημα στη βόλτα γυρίζει και προσπαθεί να μου δαγκώσει τον οδηγό που ρυθμίζει το σκοινί του,αν το λέω σωστά ή το χέρι που το κρατάω(δεν εχω καταλάβει που στοχεύει ακριβώς).Του το κόβω εκείνη τη στιγμή και τον βάζω να εκτελεί εντολές επιβραβευοντας τον και γυρνάμε σπίτι. Έχω την αίσθηση οτι το κάνει γιατι προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο αλλα μπορεί να κάνω και λάθος.Σαν χαρακτήρας μου φαίνεται ότι εχει τάσεις κυριαρχίας και για αυτό του κανω αρκετες ασκήσεις εκπαίδευσης και βόλτες για να είναι οκ. Φυσικά επειδή δεν είμαι έμπειρος ,αν κάποιος έχει υπόψιν τι μπορεί να παιζει με το χαρακτήρα του και τις συμπεριφορές που περιέγραψα μπορεί να πει τη γνώμη του ελεύθερα :D
 
  • Like
Reactions: GRDANE and mareco


Joey- Vaso

New Member
18 Μαρτίου 2018
3
2
36
Καλησπέρα @ktzak .
Έχω και εγώ ημίαιμο ελληνικό ποιμενικό και όταν είδα από μακρυά το σκυλί σου λεώ σαν τον δικό μου αλλα μικρός. Εμένα είναι 3 χρονών τώρα και σαν κουτάβι ήταν σχεδόν σε όλα όπως τον περιέγραψες τον δικό σου . Να φανταστείς τις πρώτες μέρες νόμιζα ότι ίσως έχει πρόβλημα ακουής μέχρι που κατάλαβα πως απλά με γράφει :LOL:. Το συγκεκριμμένο βέβαια άλλαξε σχετικά γρήγορα γιατί μας βγήκε υπερβολικά χαδιάρης. Όσων αφορά την βόλτα και ο δικός μου σαν κουτάβι είχε ίδια συμπεριφορά αλλά με τον καιρό τα βρήκαμε μεταξύ μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετώπισα όταν μεγάλωσε αρκετά σε μέγεθος και άρχιζε να καταλαβαίνει την δυναμή του. Επίσης διάφορα λάθη δικά μου που είχα προς αυτόν ( τον είχα κακομάθει) τα "διόρθωσε" μόνος του περίπου μετά τους 18 μήνες ηλικίας . Δεν θα γράψω περισσότερα για να μην κουράσω αλλά απόλαυσε το πόσο ωραίο χαρακτήρα έχουν αυτά τα σκυλιά.
Τέλος κάπου είχα διαβάσει ότι ( μπορεί να μην το γράψω σωστά ) όσα σκυλιά είναι ήρεμα όταν φεύγεις κτλ είναι επειδή σου έχουν εμπιστοσύνη ότι θα γυρίσεις .
 
  • Like
Reactions: Εriana


Freedom&Noah

Member
9 Οκτωβρίου 2020
10
12
30
Καλησπερα! Χωρίς καμία γνώση επι του θέματος.. Απλά αναφέρω την οπτική μου.. Θεωρώ λοιπόν οτι το σκυλάκι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς ίσως νιώθει ήδη ο αρχηγός. Και ίσως γι'αυτό δεν αγχώνεται οτι θα το εγκαταλείψεις. Το πρώτο που εγώ θα δοκίμαζα θα ήταν να φάω μπροστά του και μετά να το ταΐσω. Ο αρχηγός είναι αυτός που τρώει πρώτος. Επίσης ίσως του δίνεις όλες τις πολυτέλειες με τη μια. Πιστευω οτι καλό θα ήταν να καταλάβει οτι οοολα παιρνανε απο το δικό σ χέρι. Αρα δεν έχει παντου γυρω τ παιχνιδια.. Παίζει με τα δικά σου. Όταν είσαι εσύ εκει. Εγώ τους δίνω μόνο αυτά που είναι για τα δόντια να μασουλανε. Τα υπόλοιπα έρχονται απο το δικό μου χέρι. Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος.. Είμαι καινούρια κουταβομαμα και ακόμα ψάχνομαι!
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Καλώς ήρθες στο φόρουμ!

Δεν συμφωνώ με την θεωρία του "αρχηγού της αγέλης", ανάμεσα σε σκύλους και ανθρώπους, γιατί όχι μόνο δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά στερείται και ΛΟΓΙΚΗΣ γιατί ο άνθρωπος είναι διαφορετικό είδος από τον σκύλο και ο σκύλος το γνωρίζει από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του.
Δεν υφίσταται "αγέλη" ανάμεσα σε 2 διαφορετικά είδη.
 
  • Like
Reactions: Εriana


ΒασιλικηΖ

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2020
276
246
41
Καλησπέρα ο ελληνικός ποιμενικος δεν είναι ιδιαιτέρως άνθρωπο κεντρικός σκύλος, επίσης δεν είναι και ο σκύλος που θα κυνηγήσει το μπαλάκι..
Ίσως να υπερτερεί αυτο στο σκυαλακο σου, αν και φωτογραφία εγώ φεν βρήκα.

Yorkaddict όταν λες δεν υφίσταται αγέλη σε δύο διαφορετικά είδη, εννοείς ομάδα;
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Αναφέρομαι στον όρο "αγέλη" και στο πως αντιλαμβάνονται εμάς τους ανθρώπους, οι σκύλοι. Ανεξάρτητα εαν αυτη τη σχέση την ονομάσουμε "ομάδα" ή "οικογένεια" ή μεταφορικά και όχι κυριολεκτικά "αγέλη", είμαστε ξεκάθαρα διαφορετικοί και αυτό το γνωρίζουμε και εμείς, αλλά και οι σκύλοι.
Το ίδιο ξεκάθαρη είναι και η θέση μας σε αυτή τη σχέση, από την στιγμή που εμείς οι άνθρωποι εκ των πραγμάτων ελέγχουμε τους πόρους.

Κατά την γνώμη μου, είναι υποτιμητικό για τον άνθρωπο να πιστεύει πως ανταγωνιζεται έναν σκύλο για το ποιος θα "ηγηθεί" της σχέσης τους.
 


ΒασιλικηΖ

Well-Known Member
26 Σεπτεμβρίου 2020
276
246
41
Καλώς η κακώς όμως δεν ξέρουν όλοι οι άνθρωποι να ελέγξουν την παροχή πόρων και υπάρχουν πολύ σκύλοι που χειρίζονται τους ανθρώπους τους με όποιον τρόπο.
Ο μέσος ιδιοκτήτης σκύλου δεν έχει και μεγάλη γνώση για το τι είναι σκύλος.
 
  • Like
Reactions: Estranged


Tony91

Well-Known Member
9 Μαϊου 2019
95
88
32
Αθήνα
καλησπέρα σας. Για να πω και εγώ τη δίκη μου γνώμη, όπως και πολύ άλλοι, πιστεύω στη θεωρία της αγέλης. Εμείς μπορεί να έχουμε την λογική μέσα μας και να μας φαίνεται αλλιώς, οι σκύλοι όμως είναι αγελαία ζώα και μας βλέπουν διαφορετικά λόγω φύσης, όχι λογικής. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι όλα τα σκυλιά θέλουν να γίνουν «αρχηγοί» της αγέλης, αντιθέτως μάλιστα! Θα μπουν στη διαδικασία μόνο όταν αντιληφθούν κάποια «αστάθεια» ή «αδυναμία» μας. Γ αυτό λοιπόν βάζεις από την αρχή τα όρια που πρέπει και ζείτε αρμονικά :giggle:
 
  • Like
Reactions: ΒασιλικηΖ


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
είναι αγελαία ζώα και μας βλέπουν διαφορετικά λόγω φύσης, όχι λογικής
Η λογική που ανέφερα δεν αφορά τον σκύλο, αλλά το πως εμείς οι άνθρωποι θεωρήσαμε πως όπως "βλέπει" ο σκυλος τους ομοιους του, βλέπει και εμάς τους ανθρώπους.

Η κοινωνική δομή του σκύλου, εξετάζεται, μελετώντας όμως τον ίδιο τον σκύλο. Σε αντίθεση με το παρελθόν, που όλες μας οι πεποιθήσεις για τους σκύλους, στηρίζονταν σε παρατηρήσεις λύκων σε αιχμαλωσία.
Εάν έχετε χρόνο ψάξτε στο φόρουμ για τις 2 μελέτες του Μπονανι. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Παρόλα αυτά η σχέση σκύλου-ανθρώπου είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Δεν είμαστε σκύλοι, δεν μυριζουμε σαν τους σκύλους, δεν μπορούμε να μιμηθούμε ούτε στο ελάχιστο τους σκύλους. Είμαστε εντελώς διαφορετικά πλάσματα και οποιαδήποτε προσπάθεια μίμησης της δικής τους γλώσσας θα πέσει στο κενό (και σε πολλές περιπτώσεις θα φέρει και αντίθετα αποτελέσματα) γιατί απλούστατα δεν είμαστε σκύλοι.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν βάζεις όρια σε έναν σκύλο ή δεν εκπαιδεύεις έναν σκύλο να κινείται στον κόσμο μας.
Έτερον εκάτερον.
 
  • Like
Reactions: ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ


Tony91

Well-Known Member
9 Μαϊου 2019
95
88
32
Αθήνα
Όλα είναι θέμα οπτικής. Αλλιώς βλέπουμε εμείς τους σκύλους και γενικά τα ζώα και αλλιώς αυτά εμάς.
Αν θυμάμαι καλά ο Μπονανι έκανε και μια μελέτη το 2010 με ελεύθερη αγέλη σκύλων. Αυτά με τους λύκους είναι προϊστορικά :p
Πάει το διαλύσαμε το ποστ του ανθρώπου με θεωρίες
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Η οπτική μας όμως πρέπει κάπου να στηρίζεται. Και εδώ είναι το παράδοξο της υπόθεσης.
Η θεωρία του "αρχηγού της αγέλης" προέκυψε από παρατηρήσεις λύκων σε αιχμαλωσία και αφορούσε την δική τους κοινωνική δομή. Για λόγους που ποτέ μου δεν κατάλαβα, η ίδια θεωρία μεταφέρθηκε αυτούσια στον σκύλο για να εξηγήσει τις σχέσεις ανάμεσα σε σκύλους και το χειρότερο, ανάμεσα σε σκύλους και ανθρώπους. Αποτέλεσε δε και βάση για την εκπαίδευσή τους. Τόσα και τόσα άρθρα για το πως να γίνουμε "οι αρχηγοί της αγέλης", πως να επιβληθούμε σε ένα ζώο και να δείξουμε για άλλη μια φορά πόσο κομπλεξικό είμαστε σαν είδος. Λες και μας αρέσει να καλλιεργουμε τον φόβο και την υποταγή σε άλλα πλάσματα.
Νομιζω είμαστε πολύ πιο έξυπνοι.

Για την ιστορία ο ίδιος που διατύπωσε αυτή την θεωρία, ανασκεύασε πριν μερικά χρόνια. Άρα ούτε κι εκεί ισχύει το αρχηγηλικι, όπως τουλάχιστον διατυπώθηκε με αναρριχητές και μάχες μέχρι θανάτου για να γίνει κάποιος αρχηγός.
Και το σημαντικότερο, στους σκύλους, στις ελεύθερες αγελες, φαίνεται να είναι διαφορετικά. Ακόμα βέβαια γίνονται έρευνες, το μελετάμε. Τουλάχιστον τώρα μελετάμε το σωστό είδος.

Κι όλα αυτά βέβαια αφορούν τις αναμεταξύ τους σχέσεις.
Καμία σχέση με το πως οι σκύλοι αλληλεπιδρουν με τους ανθρώπους.

Πως ακόμα λοιπόν υιοθετουμε αυτήν την θεωρία για την σχέση σκύλου ανθρώπου, πραγματικά αδυνατώ να καταλάβω...
 


ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Ο αρχηγός είναι αυτός που τρώει πρώτος.
Αυτό με ποιο τρόπο του το μαθαίνουμε ; Εγώ κάποιος φορές έφαγα πρώτος τις κροκέτες απ΄το μπολ και μετά του έβαλα να φάει :p Μ' αυτό τον τρόπο δοκιμάζετε ; 'Άλλες φορές προσπάθησα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ( γιό, σύζυγο ) να φάω πρώτος ως αρχηγός αλλά φάνηκα λίγος.... Για αγέλη δεν μιλάμε ;

Το έχω μπερδέψει με τα ισότιμα μέλη της οικογένειας όπου εντάσσουμε και το σκυλί.
 
  • Haha
Reactions: Estranged