Maltese (Μαλτέζ)


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: Μάλτα/Κεντρική Μεσόγειος

ΑΝΑΔΟΧΟΣ: Ιταλία

ΚΑΤΑΤΑΞΗ: Πρότυπο FCI No 65

ΜΕΓΕΘΟΣ: Ύψος αρσενικά 21-25 εκ., θηλυκά 20-23 εκ.
Βάρος 3-4 κιλά

ΧΡΩΜΑ: Ολόλευκο



Εντάξει...δεν είμαι αυτό που θα λέγαμε "λάτρης" της φυλής και η αλήθεια είναι πως συνήθως μου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα οι εικόνες που συναντώ με τον σκύλο αυτό.

Θες η βόλτα μέσα σε τσάντα, θες το σκυλάκι που δεν έχει βγεί ποτέ από το σπίτι ή που δεν έχει μυριστεί με άλλο σκύλο, η ιδιοκτήτρια που τσιρίζει έντρομη όταν πλησιάζει το σκυλάκι της άλλο τετράποδο και το αφήνει να αιωρείται μαζεύοντας το λουρί του σαν καθετή ψαρέματος...Μα πιο πολύ από όλα εκείνη η φορά που μια κυρία είχε τυλιγμένο το Μαλτεζάκι της σε κουβέρτα και ενδιαφερόταν για το κούρεμα του (να μην είναι πολύ κοντό, να του προσέξουμε τις τουφίτσες... και την ούρα) και που η κουβέρτα έκρυβε χιλιάδες ψύλλους και πληγές από τα τσιμπήματα τους.

Αν το σκεφτώ, μια θλίψη μου την μετέδιδε πάντα το βλέμμα των ίδιων αυτών των ζώων...Βέβαια δεν είναι όλα έτσι, ούτε όλοι ίδιοι.Το σίγουρο είναι πως σπάνια συναντώ ή συναντάμε στο δρόμο, στην Ελλάδα, Maltese.Συναντάμε σκυλάκια που μοιάζουν με Maltese ή που έχουν πουληθεί ως Maltese.

Αυτό που με έκανε όμως να γράψω για το Maltese ήταν αυτά που τυχαία διάβασα...

Μια από τις αρχαιότερες φυλές, γνωστό και σαν "Ye Ancient Dogge of Malta" (το αρχαίο σκυλί της Μάλτας).Φήμες το θέλουν να σχετίζεται και με το "Μελιταίο κυνίδιο" λόγω και μιας αποδεκτής εκδοχής της ονομασίας του από την σημιτική λέξη "malat" (που σημαίνει καταφύγιο ή λιμάνι) από την οποία έχουν πάρει το όνομά τους και πολλές παράλιες πόλεις της Μεσογείου, όπως η Σικελιανή Melita αποικία Ιώνων από τη Μίλητο της Μ. Ασίας), τα νησιά Meleda (στην Αδριατική) και η Μάλτα. Οι πρόγονοι της φυλής αναφέρονται από τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.) και ήταν δημοφιλείς σύντροφοι στην Ρώμη, όπως αναφέρει ο Στράβων (1ος αι. μ.Χ.).

Στο Μεσαίωνα ήταν ακόλουθος ευγενών και πάντα, μέσα στα χρόνια, είχε μια θέση κοντά στην αριστοκρατία.

Δεν ήταν όμως ένας σκύλος χωρίς εργασία (όπως κανένας άλλωστε).Χρήσιμοι στο κυνήγι των ποντικών αν και είναι μάλλον μικρόσωμος τύπος Σπάνιελ παρά Τέρριερ.

Σήμερα είναι φυλή παγκόσμιας εξάπλωσης και υψηλής, δυστυχώς, εκμετάλευσης.



Ζωηρός, εκδηλωτικός, τρυφερός, πολύ ήπιος και ευφυής σκύλος, πάντα σε επιφυλακή.Το Μαλτέζικο είναι γεμάτο ζωή και εύθυμη διάθεση, αλλά μπορεί να είναι και επιθετικό με τους ξένους και αρκετά κτητικό με το μέρος και τα πράγματα του.

Συχνά τα παραπάνω χαρακτηριστικά, λόγω απειρίας από τον ιδιοκτήτη και κακής εκτροφής ή επιλογής αγοράς, μετατρέπονται σε φοβίες, επιθετικότητα, αστάθεια χαρακτήρα, κ.α.

Το χαρακτηριστικό της φυλής είναι το πλούσιο, μεταξένιο και αστραφτερό της τρίχωμα που καλύπτει το σώμα του Μαλτέζικου σαν κατάλευκο πέπλο.Η διατήρηση του τριχώματος σε άριστη κατάσταση απαιτεί καθημερινή, εξειδικευμένη φροντίδα, ενώ ζώα που δεν πρόκειται να παρουσιαστούν σε εκθέσεις μορφολογίας μπορούν να κουρεύονται.


Το σκυλί πρέπει να εκπαιδευτεί από μικρό να δέχετε αυτή την φροντίδα μια που είναι απαραίτητη όχι απλά για μια τέλεια εμφάνιση, αλλά και για καλή υγεία.

Το Maltese σίγουρα δεν είναι ένας σκύλος "αυλής", αλλά πρέπει να ζεί στο σπίτι.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγαίνει από το σπίτι ή να πατά σε χώμα και να συναναστρέφεται άλλα σκυλιά.

Γενικά χαίρει εξαιρετικής υγείας και μακροζωίας, υπάρχουν όμως ορισμένες ιδιαιτερότητες που χρειάζονται προσοχή.

Είναι αρκετά διαδεδομένη η μετατόπιση επιγονατίδας στο Μαλτέζ και δεν πρέπει ποτέ να σηκώνουμε το σκύλο ξαφνικά από τα πίσω πόδια, ούτε να τον αφήνουμε να πηδάει από ψηλά.Κατά τη διάρκεια της αλλαγής οδοντοφυΐας μπορούν να παρατηρηθούν λιποθυμίες που οφείλονται σε χαμηλή περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα.Τα μάτια πολλές φορές δακρύζουν υπερβολικά και λεκιάζουν το τρίχωμα, σημάδι πως οι δακρυϊκοί αδένες χρειάζονται απόφραξη από τον κτηνίατρο.

Ο πλούσιος λευκός μανδύας (μονός, χωρίς υπομανδύα) «καμουφλάρει» ένα τετραγωνισμένο, συμπαγές σκυλάκι με περήφανο λαιμό.

Κρανίο πλατύ και επίπεδο, που μοιάζει στρογγυλό εξαιτίας του άφθονου τριχώματος. Ρινομετωπικό κοίλωμα αρκετά έντονο.Ρύγχος βραχύ. Ακρορίνιο μαύρο. Σαγόνια ίσου μήκους. Μάτια στρογγυλά, σκοτεινά, μεγάλα, αλλά όχι προεξέχοντα. Αφτιά μέσου μήκους κολλημένα ψηλά, κρεμαστά και ακουμπισμένα στα μάγουλα, στολισμένα με φράντζα που αναμιγνύεται με το τρίχωμα των ωμοπλατών.

Το στήθος φτάνει στο επίπεδο του αγκώνα, τα πλευρά είναι εντελώς κυκλικά. Η επάνω γραμμή είναι ίσια από το ακρώμιο μέχρι τη ρίζα της ουράς και πρέπει να παραμένει σταθερή όταν το Μαλτέζ κινείται με τον χαρακτηριστικό, αέρινο, γοργό και κομψό του τρόπο.

Σκέλη κοντά, τα μπροστινά ίσα, τα πίσω με κατεβασμένη ιγνύ. Τα πόδια είναι στρογγυλά, με μαύρα πέλματα, καλυμμένα με λεπτό τρίχωμα στα ακροδάχτυλα. Νύχια μαύρα. Πίσω πόδια με πέμπτο νύχι.

Η ουρά του αναδιπλώνεται στη ράχη.

Θα προσέξατε ότι πουθενά δεν αναφέρθηκε η φράση "tea cup" και πως αναφέραμε σαφώς ένα μέγεθος σκύλου και όχι πολλά...Αυτό έγινε διότι φυσικά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΚΥΛΟΙ TEA CUP!


Είναι άλλη μια τραγική "εφεύρεση" εκμετάλλευσης, μια απάτη με στόχο το χρήμα και θύματα σκυλιά και ιδιοκτήτες.

Κανένας σκύλος κάτω των 2,5 κιλών δε θα πρέπει να ζευγαρώνει, να αναπαράγεται.Είναι ένα "παιχνίδι" με την γενετική που κάποιοι "παίζουν" αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα.Αρτηριακά προβλήματα, ορθοπεδικές ανωμαλίες, καρδιακά προβλήματα, υπογλυκαιμία, υδροκεφαλία, τύφλωση και πεπτικά προβλήματα είναι κάποια από τα "δώρα" που οι ανεύθυνοι και κερδοσκόποι εκτροφείς σας προσφέρουν μαζί με το "tea cup" κουτάβι σας.

Αν ο "εκτροφέας" που βρήκατε "ειδικεύεται" στα "tea cup" Maltese ( ή οποιασδήποτε φυλής)...Τρέξτε μακρυά και ενημερωθείτε ακόμα περισσότερο!
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Αν ο "εκτροφέας" που βρήκατε "ειδικεύεται" στα "tea cup" Maltese ( ή οποιασδήποτε φυλής)...Τρέξτε μακρυά και ενημερωθείτε ακόμα περισσότερο!
Πολύ σημαντική παρατήρηση επίσης.

Έχουμε δυστηχώς γεμίσει με τέτοια μαλτεζοειδή γιατί κάποιοι επιμένουν να λένε πως είναι εκτροφείς εκτρέφοντας τα...τόσο μάλιστα που πολύς κόσμος ο οποίος δεν θέλει να ψάξει πάρα πάνω...έχει πειστεί πως το maltese βγαίνει τελικά σε μεγέθη.

Κάτι άλλο που θα ήθελα να συμπληρώσω είναι πως όπως αναφέρθηκε στο άρθρο πως αυτά τα σκυλιά συχνά τα συναντάμε να μην περπατάνε αλλά να πετάνε μέσα στις τσάντες για να μην βρομιστούν...από την μαζική εκτροφή έχει αλλοιωθεί αρκετά ο χαρακτήρας του.

Είναι ένα θαυμάσιο ζώο που όμως λόγο κακής εκτροφής μπορεί να γίνει ένα κακομαθημένο πλάσμα...φοβικό και ακοινώνητο.

Οι ενδιαφερόμενοι για αυτήν την φυλή φροντίστε από νωρίς την κοινωνικοποίηση του και ξεχάστε πως παίρνετε ένα "λούτρινο".

Θέλει καθημερινή περιποίηση γιατί αυτό το μεταξένιο τρίχωμα δύσκολα παραμένει άψογο.

Όμως τα maltese παραμένουν σκυλιά που σημαίνει πως θέλουν να τρέχουν, να παίξουν με άλλα σκυλιά και ακόμα και να κυλιστούν στην λάσπη όσο και αν αυτό θεωρηθεί παραποίηση της εμφάνισης του για κάποιους.
Παρόλα αυτά αν δεν είστε διατεθειμένοι να είστε με μια βούρτσα στο χέρι λόγο της μεταξένιας τρίχας τους που τζιβιάζει πανεύκολα δεν κάνετε για maltese.

Η περιποίηση του δεν το κάνει να είναι όμορφο εξωτερικά, αλλά να είναι και υγιής η οποία και επιβάλεται.
Αν δεν μπορείτε να είστε συνεπείς με αυτό, υπάρχουν πολλές φυλές που έχουν λιγότερες απετήσεις περιποίησης λόγο τρίχας.

Ένα ξεμπλεγμένο μαλλί κάνει το δέρμα να αναπνέει καλύτερα χωρίς να προκαλούνται δερματικά προβλήματα.

Το maltese δεν μαδάει ιδιαίτερα.

Επίσης δεν κάνει για μικρά παιδιά καλο θα είναι τα παιδιά της οικογενειας να είναι πάνω από δέκα ετών.

Έχουν ευπάθεια στα δόντια και μπορεί στα γεράματα να πάθουν καταρράχτη.

Είναι πολύ καλός φύλακας ειδοποίησης.
 
Last edited:


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Πολύ καλό άρθρο.
Υπήρχε άλλο ένα επίσης πολύ καλό για το maltese, δεν το βρίσκω...!

Έχει ως μόδα λίγο-πολύ αντικαταστήσει το κανίς και κυρίως το "γκριφόν-κανίς" και όλους τους τύπους του. Αυτό και το γιόρκι. Πιο μοδάτο, "καθαρόαιμο", πιο ψαγμένο. Δύσκολο να βρεις ένα μαλτέζ να μοιάζει με μαλτέζ στην Ελλάδα, και για δεις περιποιημένο μόνο σε έκθεση. Μου κάνει μάλιστα τρομερή εντύπωση πώς στο καλό για μια φυλή με τέτοια ζήτηση και δημοτικότητα δεν έχει βρεθεί κι εδώ πέρα ένας λάτρης χριστιανός να εκτρέφει σοβαρά.

Πριν λίγες μέρες μου έλεγε ένας ιδιοκτήτης μαλτέζ (περίπου τέλος πάντων) ότι δυσκολεύεται να βρει σκύλο για δεύτερο, κι αν ξέρω κάποιον να "έχει γεννήσει η σκυλίτσα του". Κάτι πήγα να πω για εκτροφείς, αλλά του είπα ότι δεν είμαι καθόλου σίγουρη αν θα βρει στην Ελλάδα. Απάντηση: "Ξέρεις τι γίνεται? Όλοι παίρνουν θηλυκά γι' αυτό δεν έχουν να ζευγαρώσουν τα σκυλιά". Άντε συζήτα...
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Αυτό που λέει η Λίζα δεν έχει άδικο..

Το maltese την δεκαετία του 90's αντικατέστησε το κανίς που υπήρχε πριν από αυτήν (στην Ελλάδα πάντα..).

Τότε στις αρχές ακόμα του 90's ήταν πρωτότυπο το maltese στην Ελλάδα ..γιατί όλοι είχαν ακόμα κανίς..

Αργότερα που εξαφανίστηκαν τα κανίς περίπου στα μέσα του 90' ..μέχρι και μέσα 00's είχαν όλοι maltese..

Τώρα πιά..με μεγάλη μου λύπη νομίζω πως η μόδα (ακόμα πιο επικίνδυνο για αυτόν τον ρολο λόγο terrier..) έχουν όλοι westie..
 
Last edited:


swtiria

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2012
143
25
37
Πελλοπόνησος
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Ευχαριστούμε! Από τότε που πήρα μαλτεζ διαβάζω συνεχώς όχι μόνο για τη συγκεκριμένη φυλή αλλά και γενικότερα. έχω μία απορία. Ενώ έχω βρει για αρκετές ράτσες πιθανή προέλευση, δεν βρίσκω για τα μαλτεζ. Το μόνο που έχω βρει είναι οτί πιθανώς υπήρχε στην αρχαία Ρώμη σαν Canis melitei. Και αναρωτιέμαι αν προήρθε από κάποια διασταύρωση φυλών... έτσι για την ιστορία!
 


sevita

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
97
0
Ειναι σιγουρο οτι η αποφραξη γινεται σε ολα τα Μαλτεζ; Σας ρωταω επειδη η φιλη μου εχει ενα Μαλτεζ 1,5 χρονων και εχει αυτο το προβλημμα. Αλλα νομιζει οτι αυτο το προβλημμα δε λυνεται.. Μηπως πρεπει να ψαχτει για αλλον κτηνιατρο;
 


Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Αν είναι προσεγμένης εκτροφής μειώνεται το πρόβλημα.
Εν προκειμένω, μόνο ο οφθαλμίατρος είναι ειδικός να της πει αν χρειάζεται επέμβαση ή όχι.
 


ChilliJRT

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2011
1.966
126
Πάτρα
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Ευχαριστούμε! Από τότε που πήρα μαλτεζ διαβάζω συνεχώς όχι μόνο για τη συγκεκριμένη φυλή αλλά και γενικότερα. έχω μία απορία. Ενώ έχω βρει για αρκετές ράτσες πιθανή προέλευση, δεν βρίσκω για τα μαλτεζ. Το μόνο που έχω βρει είναι οτί πιθανώς υπήρχε στην αρχαία Ρώμη σαν Canis melitei. Και αναρωτιέμαι αν προήρθε από κάποια διασταύρωση φυλών... έτσι για την ιστορία!
The Maltese is thought to have been descended from a Spitz-type dog found among the Swiss Lake dwellers and was selectively bred to obtain its small size. There is also some evidence that the breed originated in Asia and is related to the Tibetan Terrier; however, the exact origin is unknown.The dogs probably made their way to Europe through the Middle East with the migration of nomadic tribes. Some writers believe these proto-Maltese were used for rodent control before the appearance of the breed gained paramount importance.

Συγνώμη για το αγγλικό, αλλά με μια πρόχειρη αναζήτηση αυτό βρήκα ;) Τελικά τα τρωκτικά είναι υπεύθυνα για την εκτροφή πολλών φυλών...
 


sevita

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
97
0
υπαρχει ειδικος οφθαλμιατρος για σκυλους; ή σε οποιονδηποτε οφθαλμιατρο.....
 




εκτωρακος

New Member
8 Μαϊου 2012
1
0
ειναι πραγματικα πολυ ενδιαφεροντα οσα γραφετε για τα μαλτεζακια.εχω κι εγω ενα εδω και 3 χρονια το οποιο ειναι προιον αιμομιξιας κατι το οποιο εμαθα πριν ενα χρονο και με εχει λυπησει πολυ γιατι το σκυλακι μου αντιμετωπιζει αρκετα προβληματα υγειας.ειναι πραγματικα εξοργιστικο αυτο που συμβαινει με τους ανθρωπους που παιρνουν ενα ζωο συντροφιας και το αναπαραγουν συνεχως βλεποντας το καθαρα σαν εσοδο.
 


p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
Πρώτη μου δημοσίευση, αν και παρακολουθώ αρκετό καιρό τις συζητήσεις σας.
Εδώ, με οδήγησε η αναζήτηση για εκτροφέα Maltese και η αλήθεια είναι οτι παρόλο που εξ αρχής είχα απορρίψει τα pet shops, δεν είχα ιδέα τί σημαίνει "puppy-mill" και "byb"...
Αρχικά λοιπόν, να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όλους όσοι διαθέτουν τον χρόνο και τις γνώσεις τους για να βοηθήσουν όσους απο εμάς προσπαθούμε να μάθουμε τον σωστό τρόπο απόκτησης του νέου μας συντρόφου.

Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να έχω, σε λίγους μήνες, κοντά μου το κορμάκι της φωτογραφίας...
Καλώς σας βρήκα!!
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf