Maria1979

Member
13 Μαϊου 2019
5
0
44
Ναι ..μου είπε και πήρα σκάλιμπορ. Όμως δεν είμαι σίγουρη εαν είναι αρκετό. Έχω τρελαθεί απο την αγωνία μου. Εδώ που ζώ ..έχει πολύ βλάστηση και απο ότι κατάλαβα υπάρχει θέμα και με τις σκνίπες. Έχω αλλάξει και τις ώρες απο τις βόλτες. Τον ρώτησα για αμπούλα και μου είπε όχι. Ενώ ο άλλος μου είπε και αμπούλα. Δεν έχω πολλές επιλογές για γιατρούς..γιατί είμαι αρκετά μακρυά απο κτηνιατρικό ιατρείο. Οπότε την πήγα σε κείνον που ήταν πιο κοντά σε μένα. Όταν πήρα τηλ το δεύτερο γιατρό με ρώτησε ποιός την κοιτάει και τέτοια και να κάνω ότι μου λέει . Μα την δόση για το ζιλαπουρ λαθος μου την έδωσε και μου είπε οτι και μια φορά την ημέρα να δίνω δεν πειράζει. Και γω που διαβάζω στο δίκτυο λέει πρωί και βράδυ. Και έδινα μετά πρωί και βράδυ. Τώρα μου λέει να σταματήσω εντελώς το ζιλαπούρ επειδή της έδωσα παραπάνω μιλτεφοράν . Ενώ ο άλλος μου είπε οτι δεν πειράζει. Και να το συνεχίσω. Η σκυλίτσα ευτυχώς δεν έκανε εμετούς και τέτοια. Και ούτε είχε ποτέ άλλο πρόβλημα. Έχω αγχωθεί πάρα πολύ . Και δεν ξέρω ποιό είναι το πιο σωστό να κάνω. Δεν έχω καταλάβει αν θα θεραπευτεί ποτέ. Τώρα σταμάτησα το μιλτεφοράν . Δεν ξέρω αν έχει ανταποκριθει στη θεραπεία. Έχει μια μικρή πληγή στο κεφάλι που την ξύνει κάποιες φορές ..και τσίμπλες στα μάτια.
 


dim1974

Well-Known Member
14 Σεπτεμβρίου 2016
87
75
50
θα αφησεις λιγες μερες μετα το τελος του μιλτεφοραν και θα κανεις εξετασεις αιματος να δεις πως παει ο σκυλος,εως τοτε δεν θα κοψεις το ζυλαπουρ,δυο φορες την μερα 10-20mg/κιλο σκυλου.
για μενα εφοσον ζεις σε τετοιο μερος περιλαιμιο και αμπουλα ειναι το καλυτερο.σκαλιμπορ οπως πηρες συν vectra 3d h frontline tri act
 
  • Like
Reactions: Maria1979


Maria1979

Member
13 Μαϊου 2019
5
0
44
Ευχαριστώ. Ξαναπήρα τηλ και είπα στο γιατρό οτι δεν καταλαβαίνω γιατί να κόψω τα ζιλαπούρ εφόσον δεν ξέρω την κατάσταση και το κατά πόσο ανταποκρίθηκε στη θεραπεία. Και μου είπε να της κάνουμε αιματολογικές και βιοχημικές. Μέχρι εδώ καλά. Δεν τα έκοψα τα ζιλαπούρ. Τώρα είναι περίπου 4 -5 μέρες που σταμάτησα το μιλτεφοράν. Πότε είναι καλά να τις κάνουμε;;θα δείξει κάτι τόσο γρήγορα;;
 


Maria1979

Member
13 Μαϊου 2019
5
0
44
Είμαι αρκετά απαισιόδοξη γιατί απο αυτά που διαβάζω δεν υπάρχει πραγματική θεραπεία. Αυτό που κατάλαβα είναι οτι μειώνεται ο τίτλος αλλά σπάνια θεραπεύεται το σκυλί. Δηλ αυτό που κατάλαβα είναι οτι θα είναι φορέας με μικρό τίτλο όμως....με μεγάλες πιθανότητες να ξανανέβει..έτσι δεν είναι;;
 


Maria1979

Member
13 Μαϊου 2019
5
0
44
Αν γνωρίζει κάποιος εδώ υπάρχει κάτι που να ψεκάζω την αυλή ενάντια στη σκνίπα;;;και μέσα το σπίτι;;; υπάρχει πολύ βλάστηση εδώ...
 


dim1974

Well-Known Member
14 Σεπτεμβρίου 2016
87
75
50
το μιλτεφοραν σκοτωνει το παρασιτο δεν το βγαζει ομως εντελως απο τον οργανισμο,υπαρχει μεσα στο σκυλο και ειναι αγνωστο αν και ποτε θα χτυπησει παλι,για αυτο κατα καποιο τροπο δινεις ζυλαπουρ για να κρατας σε στασιμη κατασταση το παρασιτο στον οργανισμο του σκυλου.
το μιλτεφοραν δουλευει μεχρι και 28 μερες μετα το τελος της θεραπειας,οποτε ασε 20 μερες και αν δεν εχει καποιο προβλημα ο σκυλος κανε εξετασεις τοτε
 


Marx

Member
14 Ιουνίου 2020
9
1
39
Καλησπέρες σε όλους,
Ακροατής αρκετο καιρό. Απο εχθές μέλος.
Παρατήρησα ερεθισμο-"πιτυριδα" στο λαιμο του σκύλου μου πριν λιγες μερες και τον πηγα στον κτηνιατρο. Ειχε και στους αγκωνες καπως σκληρυνει το δερμα του αλλα αυτα τα έχει καιρο γιατι ειναι το σημείο που ακουμπαει στο πατωμα οταν καθετε. Δεν ειχε κανενα αλλο συμπτωμα.
Εχθες προσεξα ελαχιστα ερεθισμο και στις ακρες των αυτιων του. Χρησιμοποιουμε scalibor.
Στην αρχη ο γιατρος ειπε μαλλον δεν ειναι κατι και ανεφερε μηπως χρησιμοποιησω καποιο προιον τυπου σαμπουαν για να δουμε πως θα παει με την "πιτυριδα". Οταν της ανεφερα την λεισμανιαση μου ειπε πως δεν φαινεται να εχει κατι τετοιο.
Επεμεινα και καναμε το γρηγορο τεστ την ιδια στιγμη. Αποτελεσμα, θετικοτατο. Μου εγραψε zylapour να ξεκινησω αμεσα 2x100 ανα 12ωρες. 21κιλα ο σκυλος μου. Αυριο θα παω να παρουμε αιμα και οτι αλλο χρειαζεται για να σταλουν Αθηνα απο οσο μου ειπε για καποιες εξετασεις τις οποιες δεν ξεκαθαρισε.
Βρισκομαστε Νοτια της Κρητης και ηταν η πρωτη φορα που επισκευτηκαμε τον συγκεκριμενο γιατρο γιατι εχουμε μετακομισει. Λεω να παω και στο Ηρακλειο Κρητης μηπως μας δει και καποιος αλλος γιατρος να εχω και μια δευτερη γνωμη. Οποιος γνωριζει καποιον εκει και τον εμπιστευται ας μου στειλει ενα μηνυμα.
Διαβασα αρκετες παγκοσμιες ερευνες και οι περισσοτερες αναφερουν πως με το milteforan υπαρχουν σε μεγαλο ποσοστο υποτροπες. Και πως το glucantime εχει καλυτερα αποτελεσματα αλλα πιο βαρυ.
Για το leishguard που αναφερετε αρκετοι δεν βρηκα και πολλα πραγματα. Μαλλον ειναι καινουριο.
Οποιος μπορει να βοηθησει για οτιδηποτε ειναι ευπροσδεκτος.
Ευχαριστω.
 


p__nat

Well-Known Member
14 Μαρτίου 2019
278
754
Κορίνα Παρασύρη
Νικολάου Ρεστιβάκη 4, Ηράκλειο
2810 341 698

Πιπεράκης Γεώργιος
Λεωφ. 62 Μαρτύρων 110, Ηράκλειο
2810 315 910

Δεν τους γνωρίζω προσωπικά, συστήνονται από πολύ καλό μου φίλο που μένει εκεί, κηδεμόνα 4 σκύλων.
 
  • Like
Reactions: Marx


dim1974

Well-Known Member
14 Σεπτεμβρίου 2016
87
75
50
εγω με σκυλο 4 χρονια με λεισμανιαση,δυο φορες μιλτεφοραν και μια ενεσεις πλεον η γνωμη μου ειναι οταν γινεται διαγνωση λεισμανιασης και εχει καλα νεφρα να ξεκινας με ενεσεις,δυο φορες μιλτεφοραν δυο φορες υποτροπη σε 6 και 12 μηνες αντιστοιχα,με τις ενεσεις που εδωσα την τριτη φορα και με πειραγμενα σχετικα νεφρα, εχουν περασει 3,5 χρονια και ο σκυλος δεν εχει υποτροπη.
να ξερεις πως υπαρχει εδω και λιγα χρονια ελληνικη εταιρεια που βγαζει τις ενεσεις και κυκλοφορουν νομιμα,λεγονται Antishmania - Eνέσιμο διάλυμα για σκύλους 300 mg/ml - Fatro Hellas
 
  • Like
Reactions: Marx


Marx

Member
14 Ιουνίου 2020
9
1
39
Γνωριζει κανεις τις ακριβεις εξετασεις που θα πρεπει να σταλουν Αθηνα απο τον γιατρο?
Απο φιλη κτηνιατρο μου ανεφερε τα εξης.
Πληρης βιοχημικος ελεγχος
Τιτλος αντισωματων λεϊσμανιασης
Αιμοδιαγραμμα
Γλυκοζη
SGOT, GTP
Ουρία
Κρεατινινη
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Γνωριζει κανεις τις ακριβεις εξετασεις που θα πρεπει να σταλουν Αθηνα απο τον γιατρο?
Απο φιλη κτηνιατρο μου ανεφερε τα εξης.
Πληρης βιοχημικος ελεγχος
Τιτλος αντισωματων λεϊσμανιασης
Αιμοδιαγραμμα
Γλυκοζη
SGOT, GTP
Ουρία
Κρεατινινη
Σωστές. Ο τίτλος αντισωμάτων είναι ο δείκτης που θα δεις "πόσο" καλαζάρ έχει. Μετριέται σε 1/200, 1/400, 1/800, 1/1600, 1/3200.

Πέρα από τον τίτλο όμως, μεγάλη σημασία έχει η συνολική κλινική εικόνα, δηλαδή οι υπόλοιπες εξετάσεις.

Για παράδειγμα εμείς είχαμε 1/1600 και κάναμε ενέσεις. Έχουν περάσει 6 χρόνια και ποτέ δεν μηδενίσαμε τίτλο, κολλήσαμε σταθερά στο 1/200, αλλά η κλινική εικόνα είναι πολύ καλή και άρα δεν ανησυχούμε - κατά τον κτηνίατρο πάντα - που δεν πιάσαμε το μηδέν.

Με μιλτεφοράν έχω ακούσει υποτροπές πολύ συχνά - νομίζω πως σαν θεραπεία έχει νόημα μόνο αν ο σκύλος έχει πειραγμένα νεφρά/συκάωτι και άρα δεν μπορείς να κάνεις ενέσεις γκλουκαντίμ που είναι βαριά θεραπεία. Με τις ενέσεις, κατά τη διάρκεια της θεραπείας κάνεις εβδομαδιαίο έλεγχο σε νεφρά/συκώτι.

Η μέθοδος θεραπείας θα εξαρτηθεί από τον τίτλο και την κλινική εικόνα. Το leishquard συνήθως δίνεται υποστηρικτικά μετά από θεραπεία ή σε πολύ μικρούς τίτλους.
 
  • Like
Reactions: Marx


Marx

Member
14 Ιουνίου 2020
9
1
39
Λαβαμε εξετασεις σημερα. 1/1600. Οι υπολοιπες εξετασεις πολυ καλες και κανενα οργανο πειραγμενο. Ανεφερε 2 θεραπειες. Μια ελαφρια για ενισχυση ανοσοποιητικου (leisguard) 35-40ε ή μεγλουμίνη (antishmania) για 3 εβδομαδες γυρω στα 300ε με καθημερινες ενεσεις εκει για 3 εβδομαδες. Προτεινε μεγλουμινη εφοσον ειναι καλα ο σκυλος, απλα ειπε πως ειναι πιο βαρια η θεραπεια αυτη. Την ρωτησα εαν μπορω να κανω εγω τις ενεσεις και δεν ηταν αρνητικη, απλα ανεφερε πως θα πρεπει να το κοιταξει γιατι σε συγκεκριμενα ατομα εχει καποιες παρενεργειες η επαφη με μεγλουμινη και γιαυτο ειπε θα κοιταξει ακριβως τι ειναι και θα μου απαντησει. Εχει διαβασει εως τωρα καποιος κατι τετοιο?
Να ειμαι ειλικρινης δεν τιθεται θεμα κοστους θεραπειας και ας βρισκομαστε και 50χμ πηγαινε-ελα καθε μερα.
Απλα θελω να ειναι σωστη η επιλογη της θεραπειας.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Μου κάνει λίγο εντύπωση ότι έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο "light" leisguard και στο χημικό όπλο μεγλουμίνη. Από όσο ξέρω σε τίτλο 1/1600 πας με με το χημικό όπλο εκτός αν δεν γίνεται λόγω βλάβης σε νεφρά/συκώτι.

  • Τις ενέσεις εφόσον "τόχεις" θα μπορούσες τεχνικά να τις κάνεις εσύ. Η δοσολογία πρέπει να είνα απόλυτα ακριβής, και θα πρέπει να έχεις πλάνο (αλλάζει η ποσότητα όταν ξεκινάς και καθώς προσωράς τη θεραπεία.
  • Θα σου είπε ότι με την μεγλουμίνη οπωδήποτε εξέταση αίματος για νεφρά και συκώτι 1 φορά την εβδομάδα. Must.
  • Συκώτι: Ίσως είναι καλό κατά τη διάρκεια της θεραπείας να παίρνει κάποιο υποστηρικτικό συμπλήρωμα για το συκώτι π.χ. Γαιδουράγκαθο. Επίσης μήπως να τρώει σε αυτό το διάστημα προληπτικά κτηνιατρική τροφή για το συκώτι Hills L/D ή Royal Hepatic.
  • Σημείο με ένεση: το σημείο στον αυχένα που θα κάνετε ενέσεις θα αρχίσει να σκληραίνει ή και να πονάει λίγο. Με όποια ευκαιρία μπορείς, ειδικά μετά από κάθε ένεση αλλά και σε άσχετες στιγμές, κάνε εκει μασάζ. Θα το κάνεις και για λίγο καιρό αφού τελειώσει η θεραπεία.
Για την μεγλουμίνη και αντενδείξεις σε άνθρωπο δεν έχω ακούσει κάτι αλλά έτσι κι αλλιώς θα κάνεις ένεση - δεν θα έρθεις σε επαφή με το φάρμακο.
 
  • Like
Reactions: Marx


Marx

Member
14 Ιουνίου 2020
9
1
39
Φαντάζομαι το ανέφερε σαν πιο light λυση αν και προτεινε καθαρα μεγλουμίνη οσο συζητουσαμε.

Δεν γνωριζω τιποτα για πλανο και οτι θα πρεπει να αλλαζει η ποσοτητα οσο προχωραει η θεραπεια ουτε μου ανεφερε κατι τετοιο.

Δεν μου ανεφερε τιποτα για εβδομαδιαιες εξετασεις για συκώτι/νεφρα. Μπορω να το ζητησω εγω φανταζομαι και ας μην το κανει η ιδια. Για συμπληρωμα και βιταμινη νομιζω κατι ανεφερε.

Αυτην την στιγμη τρωει barf οπως και τα τελευταια 4 χρονια. Δεν ξερω αν θα πρεπει να αλλαξω προληπτικα σε ειδικη ξηρα ή να προσθεσω στην barf κατι που μπορει να λειπει.

Εγω το ξερω οτι δεν θα ερθω σε επαφη, απλα το ανεφερε η γιατρος οταν της ειπα εαν μπορω να τις κανω εγω τις ενεσεις γιατι δεν ειμαστε και πολυ κοντα. Απ την αλλη δεν εχω κανει ενεσεις ξανα στον σκυλο. Ενω στο ποδι που παιρνουν αιμα δεν αντιδρα καν, απο τα εμβολια που κανουν πισω στο αυχενα τιναζοταν αρα δεν ξερω κατα ποσο και εγω θα μπορεσω ισως.

Το 1/1600 θεωρείται υψηλος τιτλος αντισωματων? Και ποια η αναλυση αυτου? Θεωρουσα πως εφοσον μιλαμε για αντισωματα πως οσο υψηλοτερος ο αριθμος τοσο καλυτερα θα ειναι για τον σκυλο. Αρα καπως αλλιως το μεταφραζουν.
 


dim1974

Well-Known Member
14 Σεπτεμβρίου 2016
87
75
50
αυτα ειναι απο το σαιτ του antishmania
  • Συνιστάται η ημερήσια δόση να υποδιαιρείται σε δύο εγχύσεις των 50 mg/ kg σ.β. με 12 ώρες μεταξύ των χορηγήσεων.
  • Ποσότητες μεγαλύτερες των 10 ml πρέπει να διαιρούνται και να χορηγούνται σε 2 διαφορετικά σημεία έγχυσης.
  • Η αρχική διάρκεια θεραπείας είναι 3 εβδομάδες. Εάν δεν παρατηρηθεί επαρκής κλινική βελτίωση, η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί για ακόμη μία εβδομάδα.
να ξεκινησεις γρηγορα αποψη μου τις ενεσεις,δυο φορες την μερα καλυτερα απο οτι μια.
να κανεις εξετασεις αιματος ενδιαμεσα να δεις πως πανε κυριως τα νεφρα.
τελος αν ο σκυλος στις 21 μερες ειναι οκ σε νεφρα να συνεχισεις ακομη μια βδομαδα,ηλαδη στις 28 μερες.
 
  • Like
Reactions: Marx


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Δεν γνωριζω τιποτα για πλανο και οτι θα πρεπει να αλλαζει η ποσοτητα οσο προχωραει η θεραπεια ουτε μου ανεφερε κατι τετοιο.
Σε μένα η δόση άλλαζε, είχαμε γράψει σε ημερολόγιο τη δοσολογία κάθ μέρας.

Δεν μου ανεφερε τιποτα για εβδομαδιαιες εξετασεις για συκώτι/νεφρα. Μπορω να το ζητησω εγω φανταζομαι και ας μην το κανει η ιδια. Για συμπληρωμα και βιταμινη νομιζω κατι ανεφερε.
Να την ρωτήσεις και να επιμείνεις για εβδομαδιαίες μετρήσεις - η θεραπεία είναι πολύ ισχυρή, σαν χημιοθεραπεία.

Αυτην την στιγμη τρωει barf οπως και τα τελευταια 4 χρονια. Δεν ξερω αν θα πρεπει να αλλαξω προληπτικα σε ειδικη ξηρα ή να προσθεσω στην barf κατι που μπορει να λειπει.
Εάν το συκώρι πηγαίνει καλά δεν χρειάζεται να αλλάξεις. Αν ανεβάζει τιμές, προτίμησε να λύσεις άμεσα το πρόβλημα με κτηνιατρική τροφή και μόλις επανέλθετε σε φυσιολογική κατάσταση ξαναγυρνάτε στη διατροφική σας ρουτίνα.

Εγω το ξερω οτι δεν θα ερθω σε επαφη, απλα το ανεφερε η γιατρος οταν της ειπα εαν μπορω να τις κανω εγω τις ενεσεις γιατι δεν ειμαστε και πολυ κοντα. Απ την αλλη δεν εχω κανει ενεσεις ξανα στον σκυλο. Ενω στο ποδι που παιρνουν αιμα δεν αντιδρα καν, απο τα εμβολια που κανουν πισω στο αυχενα τιναζοταν αρα δεν ξερω κατα ποσο και εγω θα μπορεσω ισως.
Έχει σημασία να γίνεται η σωστή δόση - αν δεν είσια σίγουρος ότι μπορείς να το κάνεις, άστρο να το κάνει ο κτηνίατρος.

Το 1/1600 θεωρείται υψηλος τιτλος αντισωματων? Και ποια η αναλυση αυτου? Θεωρουσα πως εφοσον μιλαμε για αντισωματα πως οσο υψηλοτερος ο αριθμος τοσο καλυτερα θα ειναι για τον σκυλο. Αρα καπως αλλιως το μεταφραζουν.
Είναι αρκετό και είναι νούμερο που χρήζει επιθετικής θεραπείας. Όσο πιο υψηλό είναι ο τίτλος τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει ο σκύλος να νοσεί.
 
  • Like
Reactions: Marx


Marx

Member
14 Ιουνίου 2020
9
1
39
Μετα απο πολλες αναζητήσεις και ενω ήμουν 100% πεπεισμενος για ενεσεις οπως εδειχναν ολα τα δεδομενα, τελικα θα δοκιμασω πρωτα milteforan για την πρωτη φορα και εαν κανει αργοτερα υποτροπη θα κανω ενεσεις χωρις δευτερη σκεψη. H αποφαση αυτη εγινε λογω:
- συμβουλής ιατρου στην Βορεια Ελλαδα που γενικα εχω ακουσει τα καλυτερα απο πολυ κοσμο,
- για αποφυγη επιβαρυνσης του οργανισμού και των ζωτικων οργανων,
- και γιατι με τις ενεσεις θα χρειαζοταν τελικα 2 ενεσεις την ημερα οπως μου ανεφερε η γιατρος εδω
και θα ζοριστει πολυ περισσοτερο ο σκυλος πιστευω.
Με ανησυχει που τα δερματικα του θεματα καθε μερα εξαπλωνονται και χειροτερευουν γιατι δεν ξεκινησαμε ακομα θεραπεια.
Αυριο η το πολυ την Δευτερα θα μας το φερει η γιατρος για να προχωρησουμε.
Ειναι συνηθες η εξαπλωση των δερματικων εστω και αφου ξεκινησουμε την θεραπεια?
Η θα δουμε να υποχωρουν τα δερματικα θεματα που εχουν προκυψει για να καταλαβουμε πως αρχιζει και βελτιωνεται?
@admin Υπαρχει η δυνατοτητα να δημιουργηθει poll απο τους χρήστες για συγκεκριμενο θέμα?
Ευχαριστώ.
 




Marx

Member
14 Ιουνίου 2020
9
1
39
Εύχομαι όλα να πάνε κατ ευχήν
Poll με θέματα υγείας είναι άκρως επικίνδυνα
Ευχαριστω πολυ. Και γω το ελπιζω. Δευτερα τελικα θα ερθει. Ηδη το καθυστερησαμε πολυ νομιζω..

Το Poll προφανως θα αναφερόταν στο ποια απο τις 2 θεραπείες ακολουθησαν στο σκυλο τους και την επιτυχια αυτών και εαν υπηρχε υποτροπη και σε τι ποσοστο. Φυσικα επειτα απο οδηγιες κτηνιατρων και οχι απο δικη τους ερευνα. Οι παραμετροι ειναι πολλοι βεβαια οπως αριθμος τιτλου, γενικη κατασταση του σκυλου, ζημια σε οργανα, ακομα και ικανοτητα ιατρου κτλ, αρα απλα θα μας εδινε μια γενικη εικονα και οχι για τον καθενα συγκεκριμενα.
 


Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Καλησπέρα, με τίτλο 1/1600 καλή γενική αίματος και βιοχημικές, αλλά δερματικές αλλοιώσεις, θα έλεγα να ξεκινήσεις άμεσα ενέσεις. Όχι για 21 μέρες αλλά για 28.
Τα νεφρά θέλουν παρακολούθηση ανά 10 μέρες (ουρία και κρεατινίνη δηλαδή).
Αλουπορινόλη (ζυλαπούρ ή σολουρίκ) κάθε μέρα, 15mg ανά κιλό ανά 12ωρο είναι η συνήθης δοσολογία.
Δυστυχώς σαν εθελόντρια έχω αναλάβει θεραπείες για πολλά σκυλιά με καλαζάρ, όσα δεν είχαν ήδη νεφρική ανεπάρκεια πήγαν καλά. Ακολούθησε την θεραπεία και εύχομαι να πάνε όλα καλά!
 
  • Like
Reactions: Marx and vrmode


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf