Άγχος αποχωρισμού (ή όχι;)


jObo

Member
4 Σεπτεμβρίου 2008
12
0
Thessaloniki
Καλησπέρα και πάλι παιδιά.

Η chocie λοιπόν είναι πλέον στο σπίτι, μια 2.5μηνών ιδιαίτερα περίεργη κυρία.
Ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με το κλάμα (και λοιπά) όταν μένει μόνη της.

Θεωρήσαμε καλή ιδέα να κλείνουμε την πόρτα της κρεβατοκάμαρας μας το βράδυ αφήνοντας της μόνη της στο χώρο της (καθιστικό-κουζίνα-μπαλκόνι), σαν άσκηση του να μένει μόνη της.

Η ερώτηση λοιπόν είναι, είναι συνετό να την έχουμε απομονωμένη όλο το βράδυ; Μήπως θα ήταν ευκολότερο να μάθει να είναι μόνη σταδιακά με σύντομες απουσίες εκτός σπιτιού;

Ο γιατρός μου πρότεινε να την αγνοήσουμε για μερικά βράδια και θα συνηθίσει. Από αυτά τα λίγα που έχω διαβάσει όμως η συμπεριφορά της μοιάζει να ακολουθεί τα αναμενόμενα μοτίβα (άγχος-κλάμα-περισότερο άγχος-περισότερο κλάμα κτλ), υπάρχει περίπτωση αυτό να οδηγήσει στο να το ξεπεράσει; Υπάρχει βέβαια και το θέμα με τις νυχτερινής φασαρίας με τη γειτονιά κτλ, αλλά ας το θεωρήσουμε δευτερεύων για την ώρα.

Όσον αναφορά τη γενικότερη εκπαίδευση "του να μένει μόνη", αν καταλαβαίνω σωστά η θετική προσέγγιση είναι να ξεκινήσεις με απουσία μερικών δευτερολέπτων και να επιστρέψεις όσο δεν έχει αρχίσει ακόμη το κλάμα. Σωστά;
Τι γίνεται όμως αν το κλάμα αρχίζει σχεδόν ακαριαία; Επιστρέφεις και την αγνοείς για 5-10-15 λεπτά (όσο χρειαστεί να ηρεμίσει μόνη της); Με τη βήμα μεγαλώνεις το χρόνο σε αυτή την περίπτωση και πως ελέγχεις ότι η άσκηση προχωράει καλά;
Μέχρι στιγμής πάντως φροντίζουμε να την αγνοούμε όταν εμφανιζόμαστε στον χώρο της. Ελπίζω να μην είναι λάθος.

Να συμπληρώσω, για να έχετε μία καλύτερη εικόνα, ότι δεν λερώνει παρά μόνο στο μπαλκόνι στο οποίο έχει ελεύθερη πρόσβαση. Δυστυχώς (ή ευτυχώς, δεν ξέρω) στο ίδιο μπαλκόνι βλέπει και η κρεβατοκάμαρα μας, οπότε όταν μένει μόνη το βράδυ μπορεί να μας βλέπει απο τις μπαλκονόπορτες (και αντίστοιχα να κλαίει/σκάβει απ'έξω).
Σχεδόν πάντοτε προτιμά να μην μένει μόνη της σε ένα δωμάτιο και να μας ακολουθήσει αν πάμε σε κάποιο άλλο σημείο του σπιτιού.

Φχαρστώωωωω
Χαρίσης.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Η ερώτηση λοιπόν είναι, είναι συνετό να την έχουμε απομονωμένη όλο το βράδυ; Μήπως θα ήταν ευκολότερο να μάθει να είναι μόνη σταδιακά με σύντομες απουσίες εκτός σπιτιού;
Αυτό που περιγράφεις δεν είναι άγχος αποχωρισμού.
Τα κουτάβια κλαίνε όταν αποχωριστούν από τη μητέρα και τα αδέλφια τους. Όταν το κουτάβι έρθει στο σπίτι σου, η προσκόλληση μετατίθεται σε εσένα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κουτάβι πρέπει να μένει μόνο του σταδιακά και κάποιοι ότι το κουτάβι πρέπει να αποδεχτεί από την αρχή τους νέους κανόνες. Εγώ ακολούθησα τον δεύτερο τρόπο.
Δεν έβαλα το σκύλο ούτε στο δικό μου υπνοδωμάτιο, ούτε κοιμήθηκα μαζί του. Από το πρώτο κιόλας βράδυ, το κουτάβι έμεινε μόνο του παρέα με μια φορεμένη μπλούζα μου (για να έχει δίπλα του τη μυρωδιά μου) και όσο και να έκλαιγε, δεν του έδωσα καμία σημασία. Έκλαψε τα 2 πρώτα βράδια και ποτέ ξανά.

Εάν ακολουθήσεις αυτόν τον τρόπο, φρόντισε να μην υποκύψεις στο κλάμα του κουταβιού. Αδιαφόρησε τελείως. Αν ανταποκριθείς στις διαμαρτυρίες του, το κουτάβι θα μάθει ότι με το κλάμα πετυχαίνει το σκοπό του.
:)
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Μια καλή ιδέα είναι μια θερμοφόρα με ζεστό νερό και ένα ρολόι τυλιγμένα σε μια πετσέτα μέσα στο κρεβατάκι του. ΜΑΖΙ με ένα φορεμένο ρούχο σου. Νιώθει ζεστασιά και το τικ-τακ από το ρολόι... είναι μεγάλη παρηγοριά.
Καλό είναι να ΜΗ σας βλέπει από το μπαλκόνι!!! Κλείστε πατσούρια, κουρτίνες... δεν υπάρχει τρόπος?
 


BAD BOY

Active Member
9 Σεπτεμβρίου 2008
39
0
athens/ioannina/xaidari
www.vwclub.gr
και γω το ιδιο προβλημα εχω.....θα ακολουλησω την τακτικη σας:)
αν και το σκεφτηκα και το εκανα το πρωτο βραδυ,το επομενο υποκειψα στο κλαμα:(,σκεφτηκα οτι ειναι μικρο ακομα και να μην κανει....
 


Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Είμαι της άποψης ότι το κουτάβι πρέπει από το πρώτο βράδυ να μείνει στο crate του ή στον χώρο που έχουμε καθορίσει ως δικό του. Έτσι έκανα ακόμα και όταν είχα κουτάβι 30 ημερών. Θα κλάψει στην αρχή, θα ξενυχτίσεις λίγο, αλλά θα χτίσεις μια σχέση σε σωστές βάσεις από την αρχή. Σε καμία περίπτωση δε θα του δίνεις σημασία την ώρα που κλαίει. Ακόμα και η αρνητική αντίδραση είναι σημασία. Πρέπει να μάθει ότι το κλάμα δε δουλεύει. Αν έστω και μια φορά επιβραβευτεί με προσοχή και παρέα θα το ξαναπροσπαθήσει και μάλιστα θα προσπαθήσει με ακόμα εντονότερο και πιο επίμονο κλάμα, γνωρίζοντας ότι αυτό στο παρελθόν δούλεψε. Όταν φτάσει στο σημείο αυτό (όπου δεν αντέχεις άλλο να το ακούς :D ) θα βρίσκεται στο ζενίθ. Αν δεν υποκείψεις θα ακολουθήσει εξάλειψη. Αν υποκείψεις, θα χρειαστεί πενταπλάσια προσπάθεια για να επανέλθεις εκεί που ήσουν την προηγούμενη μέρα. ;)
Να είστε σταθεροί σε αυτά που απαιτείτε από τα σκυλιά σας και να μην τα μπερδεύετε.
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Μάλλον τότε εγώ έκανα γκάφα.Το μπαλκόνι ήταν ο διαμορφωμένος χώρος του. Παιχνίδια,παντόφλες, τροφή,πιπι,σπιτάκι του, κτλ.Όλη μέρα όμως αν ήθελε ήταν και μέσα στο σπίτι. Το βράδυ όμως ήθελα να κοιμάται έξω.Εννοείται ότι ξεκινήσαμε με κλάμα και γι αυτό το έβαλα να κοιμάται από τις 10,ώστε ότι κλάψει να είναι μέχρι τις 11, που είναι ώρα κοινής ησυχίας. Κι εκεί που όλα ήταν ήσυχα, στις 1, στις 5 και στις 7, είχαμε σκυλίσιο εμβατήριο.Δεν μπορούσα όμως να τον αφήσω να κλαίει γιατί είχα τους γείτονες. Τον αγνόησα μια φορά και δεν μπορείτε να καταλάβετε τι άκουσα από τη γειτονιά.Το αποτέλεσμα;Η πόρτα του μπαλκονιού ελαφρά ανοιχτή για να μπαίνει όποτε θέλει. Από τότε δεν ξανάκουσα το κλάμα του, αν και το υπνοδωμάτιο μου είναι πάντα κλειστό.Την ανάγκη του την κάνει πάντα έξω σε 2 διαφορετικές εφημερίδες, άλλη για ψιλό, άλλη για χοντρό. Να υποθέσω ότι την έχω πατήσει και δεν πρόκειται να μάθει ποτέ έξω πια,ε;Επίσης, κλουβάκι δεν έχω πάρει, δεν μ' άρεσε να τον έχω εκεί μέσα, αλλά τουαλέτα έμαθε να πηγαίνει πολύ εύκολα.Τώρα που ξαπλώνει στην πολυθρόνα κι εγώ δεν θέλω γιατί δεν μ' αφήνει να κάθομαι εγώ,τι κάνω;Αναγκαστικά παίρνω κλουβί ή μπορεί να γίνει κάτι άλλο;
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Έχεις ένσταση στο κλουβί και δεν έχεις στο μπαλκόνι? :-?

Πάρε ένα crate και βαλε το κουταβάκι μέσα στο σπίτι άμεσα!
 




xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Μαθε το να καθεται διπλα σου στον καναπε:D! Περα απο την πλακα αυτο εχει γινει με τη ριτα. Πρωτα περιμενουμε που θα κατσει η μαμα(αν λειπει η μαμα μας κανει τη τιμη) κσι μετα ερχεται και κολλαει διπλα.
Αλλα αληθεια πως δεν επιτρεπει ενα κουταβι να κατσεις στην πολυθρονα?:confused:
 




xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Ελα ρε αυτοι εινα αγαθοι γιγαντες!! Οκ αυτο για τον καναπε ισχυει αλλα βρες καναν 5θεσιο!!! 1 θεση εσυ 4 αυτος!
 


Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Όταν το κουτάβι είναι μολοσσός, έχει την ικανότητα:)
To συγκεκριμένο είναι ημίαιμο beagle αλλά και μολοσσός να ήτανε, σημασία έχει τι επιλογές του δίνεις και όχι τι ικανότητες έχει. Το θεωρώ απαράδεκτο.
Αν θέλετε το σκυλί να ανεβαίνει σε καναπέδες και πολυθρόνες που χρησιμοποιείτε εσείς, πρέπει να γίνεται μετά από πρόσκληση και όχι να σας εκτοπίζει. :eek:
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Θα τα πάρω με τη σειρά. Στο μπαλκόνι είναι, αλλά η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή. Όταν θέλει παρέα έρχεται μαζί μας, όποτε θέλει να κοιμηθεί βγαίνει έξω, κάποιες φορές. Δε μ' αφήνει στην πολυθρόνα εννοώ, ότι πάω να τον κατεβάσω και μου προβάλει αντίσταση.Τώρα, περνάει το δικό μου, αλλά αργότερα που θα πάρει όγκο;Ωραία, με το κλουβί.Παίρνω.Με την πολυθρόνα;Πως μαθαίνει να μην ανεβαίνει;Ανεβαίνει μόνο εκεί που κάθομαι εγω. Όχι στις άλλες.Noela, τι είναι το beagle;
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Μολοσσό έχει ο skylakos :)
Όταν ανεβαίνει στον καναπέ μπορείς να του λες ΜΗ κοφτά και να τον κατεβάζεις αμέσως κάτω.
Όταν είναι ήρεμος στο πάτωμα τρελή επιβράβευση και μεζεδάκι.
 


Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Ωχ, άκυρο Λίζα και skylako. Δε ξέρω πως τα έμπλεξα. :D Όπως και να έχει, καλύτερα να του πάρεις τον αέρα τώρα παρά να ψάχνεσαι όταν αναπτυχθεί. Πρέπει να περνάει πάντα το δικό σου, και το δικό σου πείσμα να είναι μεγαλύτερο. Θα τον κατεβάσεις κάτω κάθε φορά και θα του λες αυστηρά ΚΑΤΩ. Αν δε συμμορφώνεται κι επιμένει, προβαίνεις σε κάποιου είδους συνέπεια όπως απομόνωση. Το ότι θα γίνει μεγαλόσωμος σκύλος είναι ένας λόγος παραπάνω να σε σέβεται ώστε να μπορείς να τον κουμαντάρεις. Με τα σκυλιά μας, δυστυχώς, δεν είμαστε ποτέ φίλοι. Αν δεν είσαι από πάνω θα είσαι από κάτω. Διάλεξε.

(γμτ εντιτ μου) Αν έχεις υποψίες ότι το σκυλί είναι κυριαρχικό, δε θα πρέπει να του επιτρέπεις να αράζει στο ίδιο επίπεδο με σένα και στα δικά σου σημεία, είτε αυτό λέγεται πολυθρόνα είτε καναπέ, κρεβάτι κλπ. Ας έχει μια δικιά του θέση στο σαλόνι.
 
Last edited by a moderator:


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Αυτό κάνω Chloe με τον καναπέ, αλλά δε σκέφτηκα αυτό που είπες με την επιβράβευση όταν είναι ήρεμος!Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Όταν παίζουμε, θέλει να με δαγκώνει, δεν τον αφήνω, αλλά αναρωτιέμαι, το κάνει μόνο ως παιχνίδι επειδή είναι η ηλικία του ή δείχνει την κυριαρχία του πάνω μου;Πότε θα σταματήσει αυτό;