Άλογο και ιππασία




Diogenes

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
155
0
32
Κομοτηνή
Δεν ασχολούμαι με άλογα..
Όμως έχω κάνει!
Είναι ξεχωριστή εμπειρία και ειδικά όταν μαθαίνεις ότι το άλογο δεν είναι απλά ένα μέσο μεταφοράς αλλά έχει δικιά του νοημοσύνη!

Υπάρχουνε και πολλοί σύλλογοι στους οποίους σε αφήνουν να ιππέυσεις ενώ βρίσκεσαι μέσα στο δάσος!
 


silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
41
Kinetta
ασχολιόμουν παλιότερα όταν ενας φίλος είχε activity center (ιππασία, κανό, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία, τοξοβολία κλπ.)
ακριβό άθλημα, λίγα τα καλά άλογα, πολύ οι μαλάκες που τα έχουν.

Καρπενήσι αν βρεθείτε να κάνετε, ήρεμα άλογα και αυτός που τα έχει τα προσέχει.

Πάργα αν βρεθείτε μην κάνετε ποτέ. Πολλά άλογα προέρχονται από ιππόδρομο και είναι ιδιαίτερα ιδιότροπα. Ο δε π@π#ρ#ς που τα έχει μου θύμιζε τον Πάντσο...:maria::maria::maria:
 




Billy

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
230
2
To μάθημα είναι 45λεπτο και κοστίζει γύρω στα 25-30 ευρώ.
Αν πάρεις δικό σου άλογο, τα σταύλιστρα είναι αρκετά παραπάνω έξοδα(το μήνα) + ο πεταλωτής + ο κτηνίατρος(όποτε χρειάζεται).
Είναι ακριβό άθλημα, αξίζει όμως!
Η αίσθηση της ιππασίας και η επαφή με το άλογο σε ηρεμούν.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που χρησιμοποιούνται σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.
 


Blackheart

Well-Known Member
11 Οκτωβρίου 2008
157
0
38
εδώ γύρω..
Εγώ είχα βρει για μάθημα πολύ φθηνότερα.. Αλλά δεν το κυνήγησα τελικά.. :mad:

Πρέπει να είναι απίστευτο ε;;
Από άνοιξη μάλλον θα κάνω, όμως. ΝΑ μεγαλώσουνε και τα κτάβια....


για πειτε κανα σκηνικό, να ζηλέψουμε λιγάκι..
 


silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
41
Kinetta
το άλογο δένεται με τον ιδιοκτήτη και μόνο και είναι αρκετά ζηλιάρικα - ιεραρχικά πλάσματα. Με δάγκωσε άλογο στον ώμο γιατί έκανα λάθος και πήγα να πότισω πρώτο άλλο, μετά γύρισε και κλώτσαγε το άλλο μέχρι να φύγει :eek:.
απαιτούν πολύ φροντίδα, βούρτσισμα - ταίσμα - καθάρισμα, και οι κτηνίατροι είναι λίγοι που ξέρουν και ακριβοπληρώνονται.

Άνοιξες μεγάλη συζήτηση.
Το άλογο για να δεθεί μαζί σου είναι όπως ο σκύλος θέλει κόπο - χρόνο και να φας τα μούτρα σου 1-2 φορές για να μάθεις να το ιππεύεις σωστά.
Όταν μάθεις να ιππεύεις μπορείς να ιππεύεις όλα τα άλογα (σχεδόν με ιδιάιτερη εξαίρεση τους επιβήτορες) αλλά δεν σημαίνει οτι όλα σου ταιριάζουν. Όλα έχουν τον δικό τους ρυθμό που τρέχουν αν ταιριάζει με τον δικό σου όλα καλά αλλιώς μετα από λίγη ώρα σε πιάνει η μέση σου.
Η κανονική σέλα δεν έχει χεράκι μπροστά κρατιέσαι από το άλογο μόνο με τα πόδια σου (τρελή γυμναστική :p) και αν φρενάρει απότομα συνήθως σκάς κάτω με την πλάτη - κώλο αφού φέρεις μια τούμπα στον αέρα.

προσωπικά επειδή δεν είχα ποτέ την δυνατότητα να αποκτήσω άλογο λόγω τόπου διαμονής, δεν δέθηκα ποτέ (με εξαίρεση μία φοράδα που της είχα συμπάθεια της εσμεράλδας και με την οποία είχαμε αλληλοκατανοηση) με κανένα άλογο και το άθλημα της ιππασίας μου φαινόταν ανιαρό. Μόνο ενδιαφέρον είχαν οι χαλαρές βόλτες στην παραλία.
 


ainte

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2008
184
0
Αλεξανδρούπολη
Το άλογο δεν δένεται μόνο με τον ιδιοκτήτη, αλλά με αυτούς που το φροντίζουν και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Στους περισσότερους ιππικούς ομίλους τα άλογα είναι δεμένα με τους σταβλίτες και τους ιδιοκτήτες τους έχουν γραμμένους.
Τα άλογα δεν ζηλεύουν περισσότερο απο τα σκυλιά, τις γάτες, τους ανθρώπους. Η ζήλια εξαρτάτε απο τον χαρακτήρα και όχι απο το είδος.
Κανένα άλογο δεν απαιτεί πολύ φροντίδα. Τους αρέσει να τα βουρτσίζουν, τους αρέσει να είναι μέσα στην λάσπη και τους κάνει καλό η λάσπη.
Η διατροφή τους εξαρτάτε απο την ράτσα.
Υπάρχει ένας τρόπος ίππευσης. Ο σωστός!
Οταν μάθεις να ιππεύεις (αν μάθεις) είσαι σε θέση να ιππέυσεις τα άλογα που έχουν εκπαιδευτεί να ιππεύονται. Και τους επιβήτορες.
Αν μετα την ίππευση σε πονάει η μέση σου, απλός είσαι άσχετος απο ιππασία.
Δεν υπάρχει κανονική και ακανόνιστη σέλλα. Η κάθε σέλλα είναι για διάφορους τύπους ιππασίας. Αυτή που έχει κέρατο (οχι χεράκι) είναι western τύπου. Και χρησιμεύει στο να δένεις τα μοσχάρια και να τα τραβάς.
Δεν είναι ακριβό χόμπι, είναι ακριβό σπόρ.

Τα άλογα είναι ζώα αγέλης, αρχηγός σε κάθε αγέλη είναι μια φοράδα και προστάτης της αγέλης είναι ο επιβήτορας.


Τα άλογα είναι ζώα που αν κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους σου επιτρέπουν να γίνεις ένα με αυτά. Να γίνεις κένταυρος.
 


BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Εγώ κάνω ιππασία αρκετό καιρό, αλλά ακόμα μαθαίνω...
Στο μάθημα πληρώνω 20 ευρώ και το μάθημα διαρκεί μια ώρα αλλά πρέπει να υπολογιστούν και τα έξοδα για τον εξοπλισμό(μπότες, κράνος, παντελόνι, μαστίγιο κλπ).
Το κόστος για δικό σου άλογο ανέρχεται στα 500 ευρώ πάνω κάτω + πεταλωτή + κτηνίατρο.
Επειδή ακόμα μαθαίνω, έχω κάποιους πόνους στη μέση διότι κατά καιρούς κοπανιέμαι, ειδικά όταν προσπαθώ να βγάλω το "εδραίο"...Και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το κάθε άλογο έχει τελείως διαφορετικό βηματισμό, τροχασμό και καλπασμό...
Θεωρώ λοιπόν ότι κάποιος αρχάριος, που είναι και άσχετος, σίγουρα θα πονάει την αρχή...Όντως είναι τρελή γυμναστική (αερόβια και
μυϊκή).
Δεν ξέρω αν είναι ζηλιάρικα τα άλογα, δεν έχω καταλάβει κάτι τέτοιο...
Αυτό που σίγουρα έχω καταλάβει είναι ότι βγάζουν μερικές κακιούλες, ειδικά άμα το παρακάνει κάποιος με το μαστίγιο..(εμένα μου έκανε ψιλοροντέο μια φορά, επειδή του έχωσα μια γερή όταν μ' έγραφε...)
Τέλος, αυτό που φοβίζει κάπως, είναι οι τούμπες που θα φας (είναι σίγουρες) αλλά και το γεγονός ότι το άλογο είναι ζώο της φυγής...Μπορεί να φοβηθεί με το πιο απίθανο πράγμα και ν' αρχίσει να καλπάζει προς άγνωστη κατεύθυνση...Μου έτυχε μια φορά να περνάει μια μαυροφορεμένη γιαγιά από το μονοπάτι δίπλα στο στίβο και βρέθηκα ξαφνικά στην άλλη μεριά του στίβου χωρίς να καταλάβω τι έγινε, επειδή την φοβήθηκε...(ευτυχώς που δεν ήμουν έξω...θα είχα φάει γερή τούμπα...).
Τέλος να προσθέσω ότι ιππέυω από τότε που ξεκίνησα επιβήτορα, ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο ποιο ήρεμος του ομίλου...
 




BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Δυστηχώς το μαστίγιο είναι απαραίτητο...Το κρατάς πάντα στο χέρι σου, θεωρείται βοήθημα...
Εννοείται ότι πρώτο βοήθημα είναι τα πόδια σου και μετά τα ηνία, αλλά άμα σου πάρει το αέρα, ειδικά αν είσαι αρχάριος, το καταλαβαίνει και σε δουλεύει ψιλό γαζή (ούτε τροχάζει, ούτε καλπάζει...)Εγώ μια φορά κλώτσαγα με πόδια και αυτός τίποτα...σφύριζε κλέφτικα...Μου είπε λοιπόν η δασκάλα μου, γύρνα πίσω και δώστου μια γερή τσαφφφφ...Το έκανα και μετά πήγαινε σφαίρα...
Γενικά μου κακοφαίνεται πολύ το μαστίγιο και τον λυπάμε πολύ, αλλά σκέφτομαι μετά ότι είμαι από πάνω του, με ότι αυτό συνεπάγεται και πρέπει να κάνει ότι θέλω εγώ, όχι ότι του καπνίσει, οπότε το χρησιμοποιώ...Ακόμα και για να μπορέσεις να τον βάλεις να πηδήξει εμπόδιο χρειάζεται, αλλιώς...σιγά μην το πηδήξει...

Ξέχασα να απαντήσω και για τα μαθήματα...
Εξαρτάται από το πόσο ελεύθερο χρόνο έχεις...
Εγώ κάνω κάθε Σ-Κ διότι καθημερινές δεν προλαβαίνω με τη δουλειά...
Εσύ κανονίζεις με τον προπονητή και ανάλογα πόσο αντέχεις γιατί είπαμε ότι είναι αρκετά κουραστική γυμναστική...;)
 


silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
41
Kinetta
άστο αυτό με το μαστίγιο ήταν πρόβλημα και για έμενα... βαριά την καρδία βέβαια αλλά τελικά τις έτρωγε.:(
αν σκεφτείς κιόλας οτι παλιότερα χρησιμοποιούσαν σπιρούνια στα πλευρά :eek:, μία με το μαστίγιο στα καπούλια δεν είναι τίποτα...

καλά στην αρχή που ξεκίνησα όχι απλά το άλογο σφύριζε αδιάφορα...έχεζε, κατούραγε, μασούλαγε στον αέρα, μουλάρωνε, πήγαινε όπου ήθελε...τι να τραβάω εγώ τα χαλινάρια τίποτα, τι με τα πόδια στα πλευρά... για γέλια...

ainte μπράβο κέρατο το λένε... αλλά η χρήση του πλέον μιας και κρατάμε τα βουβάλια - αγελάδες και τα λοιπά στις φάρμες είναι για να κρατιέται από εκεί κάποιος αρχάριος αναβάτης ο οποίος θέλει να κάνει βόλτα με το άλογο.
εγώ χεράκι το έλεγα και καταλάβαιναν αμέσως μιας και νομίζω πως αν το έλεγα κέρατο θα έψαχναν στάνταρ στο κεφάλι του αλόγου...:rolleyes::rolleyes:

επίσης όταν έλεγα ιδιοκτήτης εννούσα τον άνθρωπο που τα φροντίζει.Τα άλογα που γνώρισα εγώ τα φρόντιζαν οι ίδιοι, συνήθως όλη η οικογένεια ασχολιόταν με αυτά και δεν υπήρχαν σταβλιστές (οι αλλοδαποί που καθάριζαν τους στάβλους δεν νομίζω να μετράνε).
αν ενώ ξέρεις ιππασία δεν σε έχει πιάσει η μέση σου ποτέ μπράβο. εγω 4 χρόνια έκανα και 1 συγκεκριμένο άλογο που είχαμε την Ελπίδα δεν υπήρχε φορά που να την ιππεύσω και μετά να μην έχω ενοχλήσεις στην μέση, και με τον ιδιοκτήτη πάντως που το είχα συζητήσει μου είχε πει οτι είχε ιδιαιτερο ρυθμό.
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Το μαστίγιο δεν είναι για να το μαυρίσεις στο ξύλο.

Ιππασία κάνεις με όλο σου το σώμα και το μαστίγιο είναι ένα συμπληρωματικό μέσο για να του δώσεις να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Υπάρχουν διάφορα είδη. Στο "jumping" πχ μεταχειρίζεσαι ένα κοντό μαστίγιο (max 75cm) και μ ένα ελαφρό χτύπο, συνήθως στο λαιμό, το βοηθάς να ξεκινήσει το άλμα στο σωστό σημείο. Το μαστίγιο για "dressage" είναι μακρύ (max 110cm) και μ αυτό μεταδίδουμε συμπληρωματικά σήματα επικοινωνίας για να μπορεί να αντιληφθεί τι του ζητάμε.
 


Billy

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
230
2
Aν ακολουθήσεις την σέλα με το σώμα σου, έχοντας "χαλαρή" τη μέση σου, δεν θα σε πονέσει ούτε θα πιαστείς στη μέση.
 


BLUE

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2008
278
0
Σαφώς και αν ακολουθήσεις τη σέλα με το σώμα σου και αφήσεις χαλαρή τη μέση σου δεν πρόκειται να πιαστείς στη μέση...Αυτός είναι όμως ένας τρόπος ίππευσης που χρειάζεται να περάσει αρκετός καιρός για να μπορεσεις να εφαρμόσεις...Το θέμα είναι ότι υπάρχει μια δύσκολη περίοδος, όταν μαθαίνεις που όλα θέλουν προσπάθεια ακόμα και το ανακουφιστικό με το οποίο αν το χάνεις πάλι καταπονείς τη μέση σου...(την πάτησα έτσι στην αρχή...:()Αλλά ακόμα και αν τα κάνεις όλα στην εντέλεια, επειδή το κάθε άλογο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες στο βηματισμό, καλπασμό, κ.λπ., ιππασία μαθαίνεις σε όλη σου τη ζωή, όπως λεέι το βιβλίο θεωρίας μου!
Επίσης, εννοείται ότι το μαστίγιο δεν είναι για να το μαυρίσεις στο ξύλο...!
Αυτό που έγραψε η Alexia ισχύει, αλλά για τα αθλητικά άλογα που είναι ήδη ντρεσαρισμένα πολύ καλά και τα οποία ιππεύονται συνήθως από έναν ιππέα, ο οποίος είναι κι αυτός αθλητής! Αυτά τα άλογα δεν θέλουν σχεδόν καθόλου μαστίγιο!:)
Δυστηχώς (ή ευτηχώς!), στους ομίλους οι αρχάριοι δεν δουλεύουν με αθλητικά άλογα...Δουλεύουν με άλογα τα οποία ιππέυονται κάθε μέρα από διαφόρους, άλλους αρχάριους και άλλους προχωρημένους. Ειδικά λοιπόν στους αρχάριους πέφτει πολύ μεγάλο δούλεμα:roll:... Οπότε χρειάζεται πίεση αρκετή με τα πόδια (και με το βάρος του σώματος), τα ηνία και βέβαια και το μαστίγιο με το οποίο στη χειρότερη περίπτωση και μετά από απίστευτες φωνές της προπονήτριάς μου (του στυλ τι κάνεις δε βλέεεεεεπεις σε δουλεύει, εσύ δεν ιππέυεις αλλά πας καβάλα σε γαιδούρι....κλπ) καταφέρνω να του δώσω ένα τσααααφ στα καπούλια για ν' αρχίσει να καλπάζει... Και τότε εκεί σταματάει κάπως το δούλεμα...;)
Και συμφωνώ απολύτως σ' αυτό το σημείο με τον/την silk ότι ένα τσαααφ στα καπούλια ενώ ιππέυεις και σε δουλεύει το άλογο (όταν δεν υπακούει με τα άλλα βοηθήματα), δεν είναι τίποτα...
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ο ιππέας είναι σε μειονεκτική θέση διότι βρίσκεται από πάνω, και αν το άλογο αρχίσει να κάνει ότι θέλει τότε άστα να πάνε...
 


YOTA

Well-Known Member
1 Αυγούστου 2008
130
0
Thessaloniki
Εγώ ασχολούμαι εδώ και 8 χρόνια με ελεύθερη ιππασία (κοινώς στα βουνά και στα λαγκάδια). Το αναφέρω σαν εναλλλακτική για όσους σκέφτονται να ασχοληθούν. Είναι πολύ ενδιαφέρον (από την άποψη ότι είσαι μέσα στην φύση και όχι στον στίβο).
 


sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
Εγώ ασχολούμαι εδώ και 8 χρόνια με ελεύθερη ιππασία (κοινώς στα βουνά και στα λαγκάδια). Το αναφέρω σαν εναλλλακτική για όσους σκέφτονται να ασχοληθούν. Είναι πολύ ενδιαφέρον (από την άποψη ότι είσαι μέσα στην φύση και όχι στον στίβο).
που το εκανες αυτο?
 


ainte

Well-Known Member
7 Μαρτίου 2008
184
0
Αλεξανδρούπολη
Το μαστίγιο χρησιμοποιείται πάντα στους ιππικούς ομίλους γιατί τα άλογα σαν νοήμονα πλάσματα δεν θέλουν να δουλέψουν με άτομα που δεν τα ξέρουν και χτυπιούνται πάνω στην πλάτη τους. Είναι βοηθητικό εξάρτημα και όχι όργανο βασανιστηρίου.
Τα σπιρούνια είναι και αυτά βοηθητικά εξαρτήματα (όχι αυτα που φοράνε στις ταινίες οι καομπόιδες) και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από έμπειρους ιππείς.
Κανένας αρχάρειος ιππέας δεν πρέπει να πιάνεται απο το κέρατο. Η σέλλες western είναι μόνο για ιππασία western. Στην Ελλάδα τις χρησσιμοποιούν διότι την έχουν δεί όλοι καομπόιδες.
Τα παραπάνω εξαρτήματα δεν χρειάζονται σε αυτούς που κάνουν "ελεύθερη" ιππασία γιατί οι απαιτήσεις από το άλογο που ιππεύεις είναι μόνα να σε ανέχεται στην πλάτη του.
Ο όρος "ελεύθερη ιππασία" είναι λάθος. Δεν υπάρχει ελεύθερη ιππασία παρά μόνο αν το άλογο γίνει προέκταση του κορμιού σου και ιππεύεις χωρίς σέλλα και χαλινά.
Για την ιππασία στα βουνά και στα λαγκάδια, οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τον όρο horsemanship. Στα ελληνικά, φυσική ιππασία.

Όποιου η μέση πονάει μετά απο ιππασία, δεν ξέρει ιππασία.
 


silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
41
Kinetta
Το μαστίγιο χρησιμοποιείται πάντα στους ιππικούς ομίλους γιατί τα άλογα σαν νοήμονα πλάσματα δεν θέλουν να δουλέψουν με άτομα που δεν τα ξέρουν και χτυπιούνται πάνω στην πλάτη τους. Είναι βοηθητικό εξάρτημα και όχι όργανο βασανιστηρίου.
Τα σπιρούνια είναι και αυτά βοηθητικά εξαρτήματα (όχι αυτα που φοράνε στις ταινίες οι καομπόιδες) και πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο από έμπειρους ιππείς.
Κανένας αρχάρειος ιππέας δεν πρέπει να πιάνεται απο το κέρατο. Η σέλλες western είναι μόνο για ιππασία western. Στην Ελλάδα τις χρησσιμοποιούν διότι την έχουν δεί όλοι καομπόιδες.
Οι σέλλες western χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε άλογα που διατηρούν άνθρωποι σε τουριστικούς προορισμούς για τους λάτρεις της "φυσικής- ελέυθερης" ιππασίας ώστε ακόμα και αρχάριος να μπορεί να κάνει βόλτα στην εξοχή χωρίς τον κίνδυνο τούμπας αν το άλογο σκύψει απότομα .
Στην Ελλάδα λοιπόν δεν την χρησιμοποιούν μόνο οι καομπόιδες.

Τα παραπάνω εξαρτήματα δεν χρειάζονται σε αυτούς που κάνουν "ελεύθερη" ιππασία γιατί οι απαιτήσεις από το άλογο που ιππεύεις είναι μόνα να σε ανέχεται στην πλάτη του.
Ο όρος "ελεύθερη ιππασία" είναι λάθος. Δεν υπάρχει ελεύθερη ιππασία παρά μόνο αν το άλογο γίνει προέκταση του κορμιού σου και ιππεύεις χωρίς σέλλα και χαλινά.
Για την ιππασία στα βουνά και στα λαγκάδια, οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τον όρο horsemanship. Στα ελληνικά, φυσική ιππασία.
το μαστίγιο χρησιμοποιείται επίσης και στην φυσική ιππασία αλλά όχι πάντα, γιατί οι απαιτήσεις δεν είναι μόνο να σε ανέχεται στην πλάτη του
αλλά να περνάει και μέσα από ποτάμια, δύσβατα μονοπάτια κλπ.

Όποιου η μέση πονάει μετά απο ιππασία, δεν ξέρει ιππασία.
όπως ήδη σωστά αναφέρθηκε κάθε άλογο έχει τον δικό του ρυθμό.
το να έχω ενοχλήσεις στην μέση διότι δεν μπορούσα να συντονιστώ με τον ρυθμό 1 αλόγου δεν σημαίνει οτι δεν ξέρω ιππασία σημαινεί οτι δεν έχεις γνωρίσει αρκετα άλογα. και πάλι σωστά ανφέρθηκε οτι ιππασία μαθαίνεις σε όλη σου την ζωή.

και χαιρετώ από αυτό το τόπικ, η εμμονή σε ορισμούς από ανθρώπους απόλυτους δεν προσφέρει τίποτα ούτε στα άλογα, ούτε στους σκύλους ούτε στους ανθρώπους.
 


Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Εγώ ασχολούμαι εδώ και 8 χρόνια με ελεύθερη ιππασία (κοινώς στα βουνά και στα λαγκάδια). Το αναφέρω σαν εναλλλακτική για όσους σκέφτονται να ασχοληθούν. Είναι πολύ ενδιαφέρον (από την άποψη ότι είσαι μέσα στην φύση και όχι στον στίβο).
Δεν πρέπει όμως να μάθεις να ιππεύεις πριν πάρεις τα βουνά και τα λαγκάδια :confused:
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.112
Μηνύματα
895.791
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf