Ήλιος-Λαχάνιασμα

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
Λοιπόν... Μάλλον ο Τζέρυ είναι διασταύρωση με φυτό και φωτοσυνθέτει.. αλλά με κάνει και ανησυχώ..

Σήμερα όπως και άλλες φορές βγήκε έξω να κάτσει στον ήλιο...(δε μπορώ να καταλάβω γιατί βγαίνει στον ήλιο να κοιμηθεί...) και μετά αφού μπήκε μέσα(πάλι καλά το θυμήθηκε...) τεζάρει κάτω σαν κοκκαλο... να μη κουνιέται η γλώσσα βεντούζα στο πάτωμα... και να αναπνέει υπερβολικά γρήγορα...(πρώτη φορά μετά την "φωτοσύνθεσή του" ανασένει τόσο γρήγορα..) φαντάζομαι ότι σήμερα το παράκανε..

Γνωρίζει κάποιος γιατί το κάνει αυτό?? (Σκεύτομαι να μην τον αφίνω.. αλλά απο την άλλη σκεύτομαι ότι κάτι θα ξέρει η φύση για να το κάνει αυτό..) τι λέτε?

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Το κάνει και η Σελίν... και ειναι ο βασικός λόγος που δεν την παίρνω παραλία....
Αντί να κάθεται στη σκιά ομπρέλας που υπάρχει εκει, ψήνεται στον ήλιο.

• Like
Reactions: Νταβίνα

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
Το κάνει και η Σελίν... και ειναι ο βασικός λόγος που δεν την παίρνω παραλία....
Αντί να κάθεται στη σκιά ομπρέλας που υπάρχει εκει, ψήνεται στον ήλιο.
Στην θάλασσα κάθεται όπου βρει σκιά.. Εδώ στο σπίτι μόνο το κάνει αυτό.. αλλά το θέμα είναι γιατί το κάνει...? θα πρέπει να τον αφίνω ή όχι?? φαντάζομαι ότι κάποιο λόγο θα έχει..(μήπως να ρυθμίσει την θερμοκρασία του σώματός του??)

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
Και μένα το κάνουνε. Όπου βρουν ήλιο πάνε και κάθονται. Δεν τα αφήνω πολύ.
Μου φαίνεται παράλογο. Είναι με την γλώσσα έξω και κάθονται στον ηλιο.o_O
Μιλάμε για τώρα, με αυτές τις θερμοκρασίες. Τον χειμώνα τα αφήνω κανονικότατα μέχρι να βαρεθουν.

Βέβαια είναι φορές που από μόνα τους φεύγουνε και πάνε στην σκιά.
Δεν ξέρω γιατί το κάνουν...

Η λογική λέει πως με 40 βαθμούς δεν το αφήνεις.:)

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Κι εμένα το κάνουν (ακόμα και σε περίοδο καύσωνα), περισσότερο η πιο ανοιχτόχρωμη, πιο κοντότριχη και κρυουλιάρα.

Εφόσον έχουν το ελεύθερο να κινηθούν όπου θέλουν και να διαλέξουν ένα δροσερό σημείο οποιαδήποτε στιγμή, δεν τα εμποδίζω. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να σκεφτόμουν να επέμβω θα ήταν ίσως αν τα είχα κουράσει/ξενυχτήσει και τα έβλεπα να τα παίρνει βαρύς ύπνος στον ήλιο. Και πάλι δεν θα τα απομάκρυνα με το ζόρι, απλά θα επιβεβαίωνα ότι εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί συνειδητά.

Ο ήλιος δεν είναι μόνο "εχθρός", έχει πολλά οφέλη και άνθρωποι και ζώα που ζουν σε αστικό περιβάλλον συχνά τον στερούνται σε υπερβολικό βαθμό.

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
Καλά με 40 βαθμούς είναι μπροστά απο ανεμηστήρα και χαίρεται τα κατεψυγμένα του κόκκαλα χαχαχα δόξα το θεό!! xD

Αλλά μου κάνει εντύπωση να κάθονται στον ήλιο... τον χειμώνα οκ να το καταλάβω αλλά το καλοκαίρι?? (κάτι είχα διαβάσει κάπου ότι αυξάνουν την βιταμήνη Α.. αλλά πριν χρόνια δε θυμάμαι και καλά..)

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
Κι εμένα το κάνουν (ακόμα και σε περίοδο καύσωνα), περισσότερο η πιο ανοιχτόχρωμη, πιο κοντότριχη και κρυουλιάρα.

Εφόσον έχουν το ελεύθερο να κινηθούν όπου θέλουν και να διαλέξουν ένα δροσερό σημείο οποιαδήποτε στιγμή, δεν τα εμποδίζω. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να σκεφτόμουν να επέμβω θα ήταν ίσως αν τα είχα κουράσει/ξενυχτήσει και τα έβλεπα να τα παίρνει βαρύς ύπνος στον ήλιο. Και πάλι δεν θα τα απομάκρυνα με το ζόρι, απλά θα επιβεβαίωνα ότι εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί συνειδητά.

Ο ήλιος δεν είναι μόνο "εχθρός", έχει πολλά οφέλη και άνθρωποι και ζώα που ζουν σε αστικό περιβάλλον συχνά τον στερούνται σε υπερβολικό βαθμό.

Ναι εννοείται ότι έχει το ελεύθερο να πάει όπου θέλει(κυριολεκτικά όπου θέλει:rolleyes:)
Χμμμμ ναι η αλήθεια είναι πως τον είχα ζωρίσει πιο πριν το πρωί στο βουνό... Οπότε λές να τον πήρε βαθύς ύπνος και να έκατσε παραπάνω απο όσο έπρεπε? Πρώτη φορά μου έκανε τέτοιο λαχάνιασμα.

Elrandir

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2013
468
1.340
Δεν ξέρω για ποιο λόγο το κάνουν, νομίζω ομως οτι αν γίνεται με μετρο δεν εχουν προβλημα.. Υποθέτω οτι ξέρουν τα ίδια γιατί το κάνουν, όσο παράλογο και να μας ακούγεται εμάς. Μαζεύουν ενέργεια; Δεν μπορω να το εξηγήσω..

Η Μάγια ειναι ενα σκυλί το οποίο εχει θέμα με τη ζέστη. Αν βγούμε μετά τις 9.30 το πρωί τώρα το καλοκαίρι πηγαίνει σέρνοντας. Κατα τις 12 όμως που η ζέστη εχει φτάσει σε βαρβάτα επίπεδα, απαιτεί να βγει στην αυλή και να κανει το μοσχάρι :cautious:. Όσες φορές και να την έχω φωνάξει μέσα, είτε με αγνοεί είτε έρχεται για λίγο και μετά πάλι έξω. Εχει τύχει να πεταχτώ στο φούρνο και γυρνώντας να τη βρω μπροστά στην πόρτα για την πίσω αυλή. Της ανοίγω και φεύγει τρέχοντας και πάει να στρογγυλοκαθίσει στον ήλιο o_O. Δεν κάθεται ποτέ πολύ. Βγαίνει για κανένα 20λεπτο και μετά μπαίνει μέσα. Αν θεωρεί οτι δεν έχει "φωτοσυνθέσει" αρκετά, ξαναβγαίνει μετά από λίγο έξω.. Μέχρι να "χορτάσει" ήλιο! Όταν ικανοποιηθεί μπαίνει στο σπίτι και ξεραίνεται στον ύπνο.. Λογική μηδέν! Ή μάλλον κάποια μουρλή λογική έχουν τα καμάρια μας, αλλά άντε να βγάλεις άκρη.. :p

Θα συνιστούσα πάντως ιδιαίτερη προσοχή σε βραχυκέφαλες φυλές, αν κάνουν τα ίδια κουλά.. Έχουν που έχουν μόνες τους θέμα με τη ζέστη, μην τα αφήνουμε να "ξεχαστούν" στον ήλιο..

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
Ααα εντάξει οπότε όλοι έχουμε σκυλιά που φωτοσυνθέτουν xD
Μάλλον θα ξεχάστηκε ο Τζέρυ και έμεινε τόσο οπότε αν δω ότι πάει να το παρακάνει θα τον μαζεύω(θελει δε θελει :p). Χμμμ Βιταμίνη D ε? Θα ψάξω αύριο να δώ τι κάνει αυτή η βιταμίνη xD(μπας και φωτοσυνθεσω και εγώ χαχαχαχ)
Αχαχα εμένα δε με περιμένει να του ανοίξω πόρτα... την ανοίγει μόνος του -_-

Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
Βρήκα αυτό, στην ουσία λέει πως απο την αντίδραση των φυσικών ελαίων του δέρματος και των ακτίνων UV του ηλίου παράγεται η βιταμίνη D, που όμως δεν μπορεί να απορροφηθεί απο το δέρμα του σκύλου λόγω του τριχώματος και έτσι οι σκύλοι την προσλαμβάνουν γλείφοντας το τριχωμά τους.

Edit: Η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Last edited:

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
Βρήκα αυτό, στην ουσία λέει πως απο την αντίδραση των φυσικών ελαίων του δέρματος και των ακτίνων UV του ηλίου παράγεται η βιταμίνη D, που όμως δεν μπορεί να απορροφηθεί απο το δέρμα του σκύλου λόγω του τριχώματος και έτσι οι σκύλοι την προσλαμβάνουν γλέιφοντας το τριχωμά τους.
Αααααααααχαααα αυτό εξηγεί σύγουρα που γλύφεται!! κοίτα να δεις τελικά.. Χμμ

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Και οι σκύλοι φτιάχνουν βιταμίνη D με τον ήλιο. H D3 δεν είναι ακριβώς βιταμίνη, αλλά ορμόνη και η έλλειψή της δημιουγεί θέματα αντίστοιχα με αυτά μιας ορμονολογικής διαταραχής. Η διαφορά με τον άνθρωπο είναι ο τρόπος απορρόφησης αφού παραχθεί. Στους σκύλους (και άλλα ζώα) το μεγαλύτερο μέρος της πηγαίνει στο τρίχωμα και την απορροφούν από το στόμα όταν γλύφουν το τρίχωμά τους.

Why Do Dogs Love to Lay In The Sun?

The Offbeat Reason Why Cats and Dogs Lay In The Sun and Lick Their Fur

Edit: Too late! Δεν είχα δει τις τελευταίες απαντήσεις

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
Χα! Ώστε, μετά την ηλιοθεραπεία που γλύφεται, το κάνει για την βιταμίνη D και όχι για να δροσιστεί,ε; Κι έλεγα ότι τον έχει επηρεάσει η πολλή παρέα με τη γάτα.
Αχαχαχαχαχ περι δροσισμού φανταζόμουν και εγώ χαχαχαχαχαχ xD

• Like
Reactions: Orilis

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
Και οι σκύλοι φτιάχνουν βιταμίνη D με τον ήλιο. H D3 δεν είναι ακριβώς βιταμίνη, αλλά ορμόνη και η έλλειψή της δημιουγεί θέματα αντίστοιχα με αυτά μιας ορμονολογικής διαταραχής. Η διαφορά με τον άνθρωπο είναι ο τρόπος απορρόφησης αφού παραχθεί. Στους σκύλους (και άλλα ζώα) το μεγαλύτερο μέρος της πηγαίνει στο τρίχωμα και την απορροφούν από το στόμα όταν γλύφουν το τρίχωμά τους.

Why Do Dogs Love to Lay In The Sun?

The Offbeat Reason Why Cats and Dogs Lay In The Sun and Lick Their Fur

Edit: Too late! Δεν είχα δει τις τελευταίες απαντήσεις

Τελικά η φύση ξέρει καλύτερα :p
Οπότε θα τον αφίνω αν δώ όμως ότι έχει πέσει σε βαθύ ύπνο θα τον μαζεύω.

Νταβίνα

Well-Known Member
25 Φεβρουαρίου 2011
1.579
688
Βύρωνας-Καρέα
www.facebook.com
ΧΜμμ απο τα αυτά που διάβασα στα ποστ που παρεθεσες xotikouli με λίγα λόγια γίνονται αυτά τα δύο:

1) Dogs and cats secrete the same oily cholesterol from their skin, just like us. When they lay in the sun, that oil is, again, converted to Vitamin D3. The difference, however, is that because they have so much hair, the vitamin ends up on their fur and doesn’t get absorbed through their skin.

2)The sun certainly feels good to our dogs, and that extra warmth helps regulate their temperature.

και ο λογος που η Βιταμίνη D είναι καλό για τον οργανισμό:
"Vitamin D stimulates the kidney conservation of calcium and therefore helps the body to retain it. Because of its interplay with calcium, Vitamin D is extremely important in bone formation and nerve and muscle control."

Μου πέρασε η ανησυχία τελικά και εξηγήθηκαν πολλά ερωτήματα xP

D

Deleted member 14614

Guest
Κοίτα να δεις που για όλα υπάρχει εξήγηση τελικά...
Κι εμένα βγαίνει έξω το μεσημέρι (και με 40 βαθμούς, δεν χαμπαριάζουμε :p) κι επιστρέφει και καίει ολόκληρος. Μέχρι τώρα, απλά τον έλεγα βλαμμένο, αλλά κοίτα που είχε λόγο τελικά!