Όραση & Σκύλος

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
Μέσα από τα μάτια του…

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, οι σκύλοι βλέπουν με τη μύτη! Πριν καν σας δουν ή σας ακούσουν, σας έχουν ήδη μυρίσει. Η όραση λειτουργεί απλώς σαν επιβεβαίωση.
Τα σκυλιά δεν βλέπουν τόσο καθαρά όσο εμείς και δεν μπορούν να διακρίνουν λεπτομέρειες. Η όρασή τους είναι κάπως θολή, σαν να έχουν μυωπία.
Μπορούν όμως να αντιλαμβάνονται πολύ καλά και την παραμικρή κίνηση. Έχουν αναπτύξει αυτή την ικανότητα μιας και είναι ζώα-κυνηγοί. Αν κάποιες φορές τον φωνάζετε από μακριά, αλλά δείχνει να μην καταλαβαίνει πού είστε, κάντε μια απότομη κίνηση, δυο βήματα στα πλάγια ή ένα νεύμα με το χέρι και αμέσως θα σας αντιληφθεί.
Μια άλλη διαφορά που έχουν τα σκυλιά από εμάς, είναι ότι βλέπουν διαφορετικά τα χρώματα. Για παράδειγμα, ενώ ξεχωρίζουν πολύ καλά το μπλε, το κόκκινο το βλέπουν σχεδόν μαύρο και το πράσινο το βλέπουν σαν μια απόχρωση του κίτρινου. Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα ψάχνει μάταια το μπαλάκι του τένις στο γκαζόν, μην τον παρεξηγήσετε… για αυτόν είναι όλα κίτρινα!
:eyecrazy:

Last edited by a moderator:

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
Μιας και σας ενδιαφέρει διαβάστε και αυτό, που έχει λίγο περισσότερες λεπτομέρειες:

Οι σκύλοι μπορούν να βλέπουν σε πολύ χαμηλότερο φωτισμό από ότι οι άνθρωποι. Αυτό συμβαίνει επειδή το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς του σκύλου, αποτελείται κατά κύριο λόγο από κύτταρα σε σχήμα ράβδου που «βλέπουν» σε αποχρώσεις του γκρι, ενώ οι κεντρικοί αμφιβληστροειδείς των ανθρώπων έχουν κυρίως κωνικά κύτταρα που αντιλαμβάνονται το χρώμα. Τα ραβδωτά κύτταρα όμως χρειάζονται πολύ λιγότερο φως για να λειτουργήσουν από ότι τα κωνικά κύτταρα.

Οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν την κίνηση καλύτερα από ότι οι άνθρωποι.

Επίσης μπορούν να δουν το φως που τρεμοσβήνει καλύτερα. Η μόνη σημασία που φαίνεται να έχει αυτό, είναι ότι οι σκύλοι μπορούν να δουν την τηλεόραση σαν μια σειρά κινούμενων καρέ παρά σαν μια συνεχόμενη σκηνή.

Τα σκυλιά δεν έχουν την ικανότητα να εστιάζουν καλά στο σχήμα των αντικειμένων ( η οξύτητα της όρασής τους είναι χαμηλότερου επιπέδου). Ένα αντικείμενο που μπορεί ο άνθρωπος να δει καθαρά, φαίνεται θολό σε ένα σκυλί που το κοιτάει από την ίδια απόσταση. Μια πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι οι σκύλοι έχουν όραση 20/75. Αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι μπορούν να δουν από τα 20 πόδια (~6 μέτρα) αυτό που ένας φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί να δει καθαρά από τα 75 πόδια (~23 μέτρα).

Οι σκύλοι λέγεται ότι έχουν διχρωματική όραση- μπορούν να δουν μόνο ένα μέρος των χρωμάτων του ηλιακού φάσματος. Οι άνθρωποι έχουν τριχρωματική όραση που σημαίνει ότι μπορούν να δουν όλο το φάσμα των χρωμάτων. Τα σκυλιά προφανώς έχουν έλλειψη της ικανότητας να βλέπουν το φάσμα των χρωμάτων από το πράσινο έως το κόκκινο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βλέπουν βασικά αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε, αν η θεωρία αυτή είναι σωστή. Επειδή όμως είναι αδύνατων να τα ρωτήσουμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι βλέπουν αυτά τα χρώματα στους ίδιους χρωματικούς τόνους όπως και οι άνθρωποι. Είναι δύσκολο να πούμε αν η ικανότητα τους να βλέπουν κάποια χρώματα ή όχι είναι σημαντική για τους σκύλους.

Επίσης λάβετε υπόψη σας την προοπτική από την όποία βλέπουν οι σκύλοι τον κόσμο. Ένας σκύλος με τα μάτια του περίπου 12 ίντσες (~30 εκ.) από το έδαφος σίγουρα βλέπει τον κόσμο διαφορετικά από ότι ένας άνθρωπος με μάτια περίπου 48 ίντσες (~122 εκ.) πάνω από το έδαφος.

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την τάση να θεωρούμε τις ικανότητες της όρασης των σκύλων υποδεέστερες από τις δικές μας. Είναι διαφορετικές, αλλά ίσως να ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες τους, από ότι αν είχαν ακριβή όραση των χρωμάτων.

Milou

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2008
1.019
1
Αθήνα
Αλήθεια, δεν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως βλέπουν τα σκυλιά μας;

Εγχρωμά, ασπρομαυρά, μεγαλήτερα, μικρότερα, ίσια, ......;;;;;;;;;;;

Βρήκα λοιπόν αυτό το άρθρο που λέει οτι επιστήμονες πήραν μάτια απο νεκρά σκυλιά για να τα ερευνίσουν και πως βρήκαν διαφορές το ένα με τ'άλλα.

http://www.abc.net.au/catalyst/stories/s953902.htm

Ποιά η γνώμη σας;

ROTTIE: Η δημοσίευση μεταφέρθηκε σε παλαιότερο θεμα.

Last edited by a moderator:

TruthHunter

Well-Known Member
8 Φεβρουαρίου 2009
200
3
Διαφορετικά βλέπει τον κόσμο η κάθε ράτσα, έχουν διαφορετικών διαστάσεων μάτια! (κατασκευαστικές διαφορές)

Louna mou

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2010
1.966
5
Πειραιάς
Πάρα πολύ ωραίο θέμα !!
Για αυτο το ξανα φέρνω στην επιφάνεια :p
όντως η όραση των σκύλων διαφέρει απο ράτσα σε ράτσα ??

miminoula

Well-Known Member
26 Νοεμβρίου 2011
1.339
9
45
Κερατσίνι - Νίκαια
www.facebook.com
Στο σεμινάριο του Dogtalk που είχαμε πάει μας είπαν ότι το κίτρινο είναι το χρώμα που τα ηρεμεί !
Επίσης μας είπαν ότι διακρίνουν πολλά σχήματα και πως είναι "μύθος" ότι δεν βλέπουν ή ότι έχουν αχρωματοψία κτλ..
Τέλος, αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση, είναι ότι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το "Οβάλ" σχήμα καθώς το βλέπουν κυκλικό... όπως επίσης ένας χοντρός άνθρωπος μπορεί να τα τρομάξει γιατί τον βλέπουν ας πούμε σαν έναν μεγάλο κύκλο :p :)

Louna mou

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2010
1.966
5
Πειραιάς
Πρέπει να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον αυτά τα σεμινάρια !!
Όλα αυτα εμείς πως τα έχουμε ανακαλύψει ?
Τι είδους έρευνες μπορούν να γίνουν ?

lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Απο τα πιο ενδιαφεροντα θεματα του φορουμ!
Αυτο που εχω διαπιστωσει και γω στον Ντιεγκο ειναι πως οντως δεν βλεπουν καλα σε μεγαλη αποσταση. Για παραδειγμα οταν τον βγαζει ο μπαμπας μου βολτα και γω τυχαινει να γυρναω σπιτι εκεινη την ωρα, με βλεπει απο πολυ μακρια αλλα δεν με καταλαβαινει. Τον βλεπω οτι κοιταει προς το μερος μου, ανασηκωνει λιγο την μουσουδα και μυριζει τον αερα. Οταν τον φωναξω τοτε κανει σαν τρελος απο την χαρα του. Απ οτι καταλαβαινω απ αυτο, με εντοπιζει με τα ματια αλλα δεν μπορει να με ξεχωρισει γι αυτο προσπαθει να πιασει την μυρωδια μου. Αν δεν του φωναζα μπορει και να μην με καταλαβαινε.
Επισης πιο παλια του ειχα παρει τρια ιδια παιχνιδακια. Ενα κοκκινο, ενα κιτρινο και ενα πρασινο. Παιζαμε το γνωστο παιχνιδι που του το πεταω και το φερνει πισω. Τα πεταξα και τα τρια στο ιδιο σημειο και ποτε μου εφερνε το πρασινο και ποτε το κιτρινο. Το κοκκινο δεν μου το εφερνε. Μαλλον μπερδευοταν με αυτα τα δυο χρωματα και δεν ηξερε ποιο ειναι ποιο.