Αγριεύει όταν τον μαλώνω


panoramix

New Member
30 Μαρτίου 2008
2
0
Καλημέρα σε όλους.
Είμαι νέο μέλος στο dogforum και είπα να γράψω τα πρώτα μου λόγια διατυπόνωντας μια απορία.

Έχω εδω και ένα χρόνο ένα ημίαιμο (κάτι απο κόκερ, κάτι απο ποιντερ) το οποίο είχα βρεί στον δρόμο σε ένα πάρκο όταν ήταν νεογέννητο κουτάβι.
Σιγά σιγά έχει μάθει τι συμπεριφορά πρέπει να έχει στο σπίτι.
Γνωρίζει ποιά είναι τα πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνει και ξέρει ότι όταν τα κάνει θα τον μαλώσουμε.

Έχει ένα συγκεκριμένο χούι όμως :lol:
Τρώει τα γυαλιά ηλίου του πατέρα μου (το έχει κάνει 2-3 φορές) και όταν πάμε να τον μαλώσουμε αγριεύει σε σημείο να δείχνει τα δόντια του και να γρυλίζει επιθετικά.

Δεν τον έχουμε δείρει ποτέ και πάντα προσπαθούμε να τον μάθουμε μέσω επιβραβευσης. Ακόμα και σε ζημιές που κάνει όταν λείπουμε όλοι, καταλαβαίνει ότι αυτό που έχει κάνει είναι κακό και "κρύβεται" όταν γυρνάμε στο σπίτι.

Τί μπορώ να κάνω για αυτή την επιθετικότητα στο μάλωμα?
Ευπρόσδεκτες όλες οι συμβουλές.
Ευχαριστώ πολύ.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
panoramix said:
Ακόμα και σε ζημιές που κάνει όταν λείπουμε όλοι, καταλαβαίνει ότι αυτό που έχει κάνει είναι κακό και "κρύβεται" όταν γυρνάμε στο σπίτι.
Αυτό δεν το κάνει διότι καταλαβαίνει ότι έχει κάνει κάτι «κακό», το κάνει διότι έχει συνδυάσει την επιστροφή σας στο σπίτι με μάλωμα.

Αυτό που για σένα είναι «κακό» (πχ να φάει ένα παπούτσι) , για το σκύλο είναι απόλυτα φυσιολογικό (διότι αδιαφορεί εάν το παπούτσι είναι από τον Μπουρναζο και κάνει 350 ευρώ).
Εάν θέλουμε να διορθώσουμε μια συμπεριφορά, που εμείς θεωρούμε λανθασμένη, θα πρέπει να διορθώσουμε τον σκύλο ακριβώς την στιγμή που κάνει κάτι μη επιθυμητό και αμέσως μετά να του δείξουμε τι θεωρούμε εμείς επιθυμητό και να τον επιβραβεύσουμε εάν ο σκύλος το εκτελέσει σωστά.
Με υπομονή, επιμονή και πολλή επανάληψη ο σκύλος θα συνδυάσει την επιθυμητή συμπεριφορά με την επιβράβευση, όποτε δεν θα επαναλάβει αυτό που εμείς θεωρούμε «λάθος».

Εάν ο σκύλος έχει φάει το παπούτσι στις 9.00 το πρωί που λείπεις στη δουλειά σου και εσύ με το που θα γυρίσεις στο σπίτι το μεσημερι αρχίζεις να τον μαλώνεις για το παπούτσι που έφαγε,

1. Ο σκύλος θα συνδυάσει την επιστροφή σου στο σπίτι με κάτι αρνητικό και όποτε μπαίνεις στο σπίτι, αντί να έρθει να σου κάνει χαρές, θα κρύβεται κάτω από τα κρεβάτια

2. Δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο τον μαλώνεις, η αντίδραση σου του φαίνεται παράλογη και δεν πρόκειται ποτέ να διορθώσει την μη επιθυμητή συμπεριφορά διότι εσύ δεν του έχεις δείξει το «σωστό».

panoramix said:
Τρώει τα γυαλιά ηλίου του πατέρα μου (το έχει κάνει 2-3 φορές) και όταν πάμε να τον μαλώσουμε αγριεύει σε σημείο να δείχνει τα δόντια του και να γρυλίζει επιθετικά.
Την εντολή «άστο» την ξέρει ο σκύλος?
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Γειά σου, ο σκύλος σου δεν αγριέυει επειδή τον μαλώνεις, αλλά επειδή υπερασπίζεται τα γυαλιά, ή ό,τι άλλο θεωρεί ότι είναι δικό του.

Είναι φανερό ότι έχεις πρόβλημα στην σχέση σου με τον σκύλο, μάλλον (και συμφωνώ με ότι ειπε η rottie περί μαλώματος) ο σκύλος σου έχει έναν εχθρό που κυκλοφορεί στο σπίτι του, κι όχι έναν φίλο ή αρχηγό, όπως θα έπρεπε.

Προσπάθησε να τον περιοριζεις έτσι ωστε οι ζημιές που θα κάνει και τα πράγματα που θα θεωρεί δικά του και θα πρέπει να υπερασπιστεί να είναι όσο το δυνατόν πιο λίγα, όταν λείπεις, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να τον μαλώνεις όταν επιστρέφεις, αλλά να κάνεις χαρές , είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του.

Διατήρησε μία σταθερή συμπεριφορά, απαγόρεψέ του να παίζει με ό,τι θέλει, και πάρτου δικά του παιχνίδια, τα οποία θα πρέπει επίσης να σταματήσει να υπερασπίζεται, μπορεις να χρησιμοποιήσεις 2-3 διαφορετικά που θα του αποσπούν την προσοχή και θα τον κάνουν να καταλάβει ότι, ''οκ, δίνω αυτό και θα πάρω άλλο'' ... μην δείχνεις φόβο όταν η συμπεριφορά αυτη εκδηλώνεται, αλλά στέρησέ του κάτι που του αρέσει, πχ όταν γρυλίσει κατευθείαν χάνει όλα τα παιχνίδια και εσένα μαζί, για λίγη ώρα ... πλησίασε τον σκύλο σταδιακά και με υπομονή, και άρχισε τώρα που είναι μικρός και όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν ...