Ακράτια ή φοβικό σκυλί;

si_melina

Active Member
7 Απριλίου 2017
39
25
Καλησπέρα σας. Μπαίνω στην διαδικασία να γράψω για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς όλα όσα έχω διαβάσει στο forum είναι διαφορετικά απο την δική μας περίπτωση και ο κτηνίατρος με εχει στο "περίμενε". Αρχικά να σας μιλήσω λίγο για την Μαλτέζα μου, την Αγάπη, κουτάβι που μου ήρθε από την Ιταλία, με τους εκτροφείς της να μου κάνουν "σκόντο" στην τιμή, ενημερώνοντας με ,βέβαια, πως γεννήθηκε μικρότερη από τα αδερφάκια της και εξηγώντας μου για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία της. Δεν φοβήθηκα(πολύ) γιατί ήμουν σίγουρη για την επιλογή(long story).

Το πρόβλημα ,λοιπόν, που με απασχολεί σοβαρά, είναι πρόβλημα τουαλέτας. Αρχικά, πίστευα πως φταίει η ηλικία της ή η εκπαίδευση, καθώς έκανε τα τσίσα της στην πάνα, στον κήπο, στις βόλτες και ΠΑΝΤΟΥ(χαλιά,πλακάκια-όχι στον καναπέ γιατί εκεί ξαπλώνει και παίζει μαζί μας), και ας την εβγαζα έξω καθε 1 ώρα περίπου. Νόμιζα πως φταίω εγώ που δεν την μαλώνω ποτέ(μια σταγόνα είναι άλλωστε). Λέω μόνο ένα ΜΗ και την πηγαίνω στην πάνα. Τις τελευταίες 10+/- μέρες ,όμως, η μικρή κατουράει το κρεβάτι της, το κλουβί μεταφοράς ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΜΕΝΑ. Φοβήθηκα μην έχει κάποιο πρόβλημα, αλλά ο κτηνίατρός μας μου είπε ότι μάλλον την έχω φοβίσει-με το ΜΗ- (ημαρτον) και ότι είναι πολύ μικρή για να έχει κάποιο νεφρικό πρόβλημα ή λοίμωξη.
Να προσθέσω εδώ, πως από την Κυριακή του Πάσχα, το καημένο μου κουτσαίνει -τρόμαξε από μια κροτίδα, έπεσε στον ποπό και αμέσως μάζεψε το πίσω δεξί ποδαράκι. Ε από εκείνη την στιγμή δεν λερωνει το κρεβατι της,ούτε εμένα.Για παραέξω δεν ξέρω, την έχω περιορισμένη στο πάρκο απο τότε.Δηλαδή από φόβο με κατουράει κάθε 4 ώρες ,αλλά από τον πόνο της πέρασε;Άρα όταν φτιάξει το πόδι θα αρχίσουν πάλι τα πλυσίματα και τα πλυντήρια;

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΩ!!! Είναι σίγουρα καλά στην υγεία της ή να το ψάξω? Να περιμένω κι άλλο?Please Help

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.971
20.401
Προς το παρόν, το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να περιμένεις.
1ον. Αν θα περάσει το πόδι
2ον. Αν μόλις περάσει το πόδι, ξαναρχίσει το κατούρημα

Ποιά είναι τώρα, η ηλικία της;
Αν συνεχιστεί το πρόβλημα του ποδιού, πρέπει να το δει γιατρός. Μην το θεωρήσετε κάτι απλό, λόγω της τρομάρας που πέρασε και δεν το περιθάλψετε. Δεν ξέρεις ποτέ.

si_melina

Active Member
7 Απριλίου 2017
39
25
Προς το παρόν, το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να περιμένεις.
1ον. Αν θα περάσει το πόδι
2ον. Αν μόλις περάσει το πόδι, ξαναρχίσει το κατούρημα

Ποιά είναι τώρα, η ηλικία της;
Αν συνεχιστεί το πρόβλημα του ποδιού, πρέπει να το δει γιατρός. Μην το θεωρήσετε κάτι απλό, λόγω της τρομάρας που πέρασε και δεν το περιθάλψετε. Δεν ξέρεις ποτέ.
Πάνω Κάτω 3,5 μηνών είναι(check our Pita Pata:love:)

..Το ποδαράκι το είδε ο γιατρός της την Τρίτη(2 μερες μετά,λόγω πασχαλινού ωραρίου) {μίλησα με μια άλλη τηλεφωνικά για της πρώτες κινήσεις μου} . Το μόνο που έκανε είναι να την πιέζει παντού για να δεί που πονάει. Αυτή δεν έκανε ούτε γαβ. Της το τραβηξε ,μετα την πίεσε πάλι ΠΟΛΥ και έσκουξε το κακόμοιρο. Είπε πως δεν πρέπει να είναι κάτι σοβαρό και να δούμε πως θα πάει. Ακόμη μου είπε την άλλη εβδομάδα αν δεν το έχει πατήσει να πάω σε κάποιον ορθοπεδικό να το δει (δεν ήξερα πως βγαίνουν και σε ειδικότητες!!!!)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.971
20.401
Είναι υπερβολικά μικρή, για να συζητάς, για προβληματικό κατούρημα.
Ζήτημα χρόνου είναι, να σταθεροποιηθεί.
Αυτό που είναι σημαντικότερο, είναι το ποδαράκι της. Νομίζω πως θα έπρεπε ήδη να έχει σταματήσει να κουτσαίνει, αφού λες ότι δεν πρόκειται για κάποιον εμφανή τραυματισμό.
Ποιόν ορθοπεδικό σου συστήνει; Τον ρώτησες;

• Like
Reactions: Nizinny

si_melina

Active Member
7 Απριλίου 2017
39
25
Ποιόν ορθοπεδικό σου συστήνει; Τον ρώτησες;
Δεν μου μίλησε για κάποιον συγκεκριμένο. Δεν νομίζω να έχει κάποιον κατά νου.

Ζήτημα χρόνου είναι, να σταθεροποιηθεί.
Μακάρι να είναι όπως τα λες. Διαβάζω εδώ συνέχεια και έχω δει από σκυλιά που είχα ή φιλοξενούσα κατά καιρούς πως δεν λερώνουν εκεί που παίζουν και κοιμούνται από ένστικτο και γι αυτό φοβήθηκα.
Σε ευχαριστώ πολύ πάντως!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.971
20.401
Σε τόσο μικρά σε ηλικία σκυλάκια, μπορεί να είναι πολλοί οι λόγοι, για άστατο κατούρημα. Κανένας από αυτούς, δεν είναι άξιος φόβου και ανησυχίας. Υπομονή και εκπαίδευση μόνο.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι σε πρώτη φάση, εξειδικευμένο ορθοπεδικό. Οχι ότι είναι και πάρα πολλοί, αλλά ένας γενικά καλός γιατρός, πιστεύω θα μπορούσε να βοηθήσει. Και μου κάνει εντύπωση, που ο δικός σου γιατρός, δεν το αναλαμβάνει. Πάρε μια δεύτερη γνώμη, το συντομότερο. Οχι ως κατεπείγον, αλλά επειδή θεωρώ ότι έχουν ήδη περάσει αρκετές μέρες και μπροστά σου, έχεις ΣΚ. Και επίσης δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί να κουτσαίνει, αν δεν πονάει, ή αν δεν έχει όντως κάποιο πρόβλημα. Καλύτερα να το έψαχνες. Χωρίς πανικό, και μόνο, επειδή είναι μωράκι και καλό είναι, να μην την αφήνεις να υποφέρει, ούτε στο ελάχιστο.

Περαστικά της και υπομονή :)

si_melina

Active Member
7 Απριλίου 2017
39
25
Σε τόσο μικρά σε ηλικία σκυλάκια, μπορεί να είναι πολλοί οι λόγοι, για άστατο κατούρημα. Κανένας από αυτούς, δεν είναι άξιος φόβου και ανησυχίας. Υπομονή και εκπαίδευση μόνο.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεσαι σε πρώτη φάση, εξειδικευμένο ορθοπεδικό. Οχι ότι είναι και πάρα πολλοί, αλλά ένας γενικά καλός γιατρός, πιστεύω θα μπορούσε να βοηθήσει. Και μου κάνει εντύπωση, που ο δικός σου γιατρός, δεν το αναλαμβάνει. Πάρε μια δεύτερη γνώμη, το συντομότερο. Οχι ως κατεπείγον, αλλά επειδή θεωρώ ότι έχουν ήδη περάσει αρκετές μέρες και μπροστά σου, έχεις ΣΚ. Και επίσης δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί να κουτσαίνει, αν δεν πονάει, ή αν δεν έχει όντως κάποιο πρόβλημα. Καλύτερα να το έψαχνες. Χωρίς πανικό, και μόνο, επειδή είναι μωράκι και καλό είναι, να μην την αφήνεις να υποφέρει, ούτε στο ελάχιστο.

Περαστικά της και υπομονή :)

Ευχαριστούμε πολύ:):):)

Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
Περαστικά σας. Όταν με το καλό γιαννει η μικρή, να μας συστηθείτε στην ενότητα "εμείς και τα σκυλιά μας" και να μας δώσετε και φωτογραφικό υλικό από κουταβοπεριοδο!!!!

si_melina

Active Member
7 Απριλίου 2017
39
25
Περαστικά σας. Όταν με το καλό γιαννει η μικρή, να μας συστηθείτε στην ενότητα "εμείς και τα σκυλιά μας" και να μας δώσετε και φωτογραφικό υλικό από κουταβοπεριοδο!!!!
Ευχαριστούμε πολύ!!!Δεν έχω εξοικειωθεί ακόμη, αλλά θα το προσπαθήσω :)(y):)

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Eπειδή μεγαλώσαμε μικρόσωμο σκυλάκι θα συμφωνήσω απόλυτα με τη Mareco.
Τα μικρόσωμα σκυλάκια αργούν περισσότερο να σταθεροποιηθούν στο θέμα της τουαλέτας. Στη δικιά μας κόψαμε τις πάνες σε ηλικία 6 μηνών. Μέχρι τότε είχαμε 3-4 πάνες στο σπίτι στα δωμάτια που περνούσαμε τον περισσότερο χρόνο κι αν ξεχνιόταν τη βάζαμε κάθε τόσο και κατουρούσε πριν συμβεί ατύχημα.

Το ποδαράκι να σε ανησυχήσει κι όχι το κατούρημα σε αυτή τη φάση. Περιόρισέ την, όχι τρέξιμο, όχι πηδήματα με παιχνίδι ή απο καναπέδες κτλ (αυτά καλό είναι να απαγορεύονται ούτως ή άλλως μέχρι 6-7 μηνών ή παραπάνω και καλό είναι να υπάρχουν χαλιά δίπλα σε καναπέδες ή κρεβάτια ) όχι πολλά απο τίποτα γενικώς για καμιά εβδομάδα κι αν δεν εξαφανιστεί το κούτσαμα να δείτε άμεσα ορθοπεδικό γιατρό. Αν έχεις puppy pen κράτα την εκεί την ώρα που δεν το κρατάτε αγκαλιά.

• Like
Reactions: mareco

si_melina

Active Member
7 Απριλίου 2017
39
25
Το ποδαράκι να σε ανησυχήσει κι όχι το κατούρημα σε αυτή τη φάση. Περιόρισέ την, όχι τρέξιμο, όχι πηδήματα με παιχνίδι ή απο καναπέδες κτλ (αυτά καλό είναι να απαγορεύονται ούτως ή άλλως μέχρι 6-7 μηνών ή παραπάνω και καλό είναι να υπάρχουν χαλιά δίπλα σε καναπέδες ή κρεβάτια ) όχι πολλά απο τίποτα γενικώς για καμιά εβδομάδα κι αν δεν εξαφανιστεί το κούτσαμα να δείτε άμεσα ορθοπεδικό γιατρό. Αν έχεις puppy pen κράτα την εκεί την ώρα που δεν το κρατάτε αγκαλιά.
Ευχαριστώ για τις συμβουλές.Έχει-σχεδόν-σταματήσει να με ενοχλεί το θέμα τουαλέτας, αλλά και το ποδαράκι πηγαίνει καλύτερα..Χθες το απόγευμα,συγκεκριμένα, που την άφησα ελεύθερη στο σαλόνι(έχω παντού χαλιά,αλλιώς θα έκανε πατινάζ), όχι απλώς πατούσε το πόδι, αλλά έτρεχε και πηδούσε(=με τα πίσω πόδια για να την ανεβάσουμε). Το βράδυ όμως, με το που την έβαλα στο πάρκο, μάζεψε το πόδι...τώρα,το κούρασε και πόνεσε; Μας κοροϊδεύει όλους; Θα δείξει!!!!

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
...Το βράδυ όμως, με το που την έβαλα στο πάρκο, μάζεψε το πόδι...τώρα,το κούρασε και πόνεσε;
To κούρασε, φυλάξτε το "για να έχετε". Είπαμε, τα πηδήματα να τα αποφεύγετε. Καταπονουν αρκετά.

• Like
Reactions: si_melina

si_melina

Active Member
7 Απριλίου 2017
39
25
Να ανανεώσω και να σας πω ότι το ποδαράκι είναι πλέον μια χαρα!!! Όχι μόνο το πατάέι, αλλά τρέχει σαν σύφουνας και κυρίως πήραμε το "ΟΚ" από τον γιατρό,μετά τα βάναυσα ζουμπίγματα χωρίς αντίδραση πόνου!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Δυστυχώς εξακολουθεί να μας κατουρά χωρίς καμία ντροπή η φόβο και εμείς αρχίσαμε να βάζουμε τις φωνές,χωρίς αποτέλεσμα!!! Δείχνει να μην μας φοβάται/σέβεται ή έστω ακούει καθόλου(δεν υπακούει και σε καμία εντολή πλέον παρά μόνο εάν κρατάω λιχουδιά)!Της φωνάζω ΜΗ, βαράω παλαμάκια,αλλά αυτή με κοιτάζει μες στα μάτια και συνεχίσει ακάθεκτη!!!

Το άλλο που δεν μπορώ να καταλάβω, είναι πως πλέον δεν παίρνει καν αυτή τη θέση-στάση για το κατούρημα, εκτός και αν είναι στην πάνα της ή έξω. Εκεί δηλαδή που κάθεται με τον ποπό της πάνω μου και παίζουμε, τα αφήνει και δεν σηκώνεται καν να φύγει*παρά τις αντιδράσεις μας* ή ξαπλώνει και ενώ βρέχει την κοιλιά της ,δεν την ενοχλει και μένει εκεί!!!
Είναι θέμα εκπαίδευσης?Κάνω κάτι λάθος?

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
...
Είναι θέμα εκπαίδευσης?Κάνω κάτι λάθος?
Θεωρώ πως ναι. Στο επόμενο κουτάβι θα τα πάτε καλύτερα πιο σύντομα :D γιατί θα μπορείτε να ψυχολογήσετε κάθε πότε περίπου κατουράει ένα κουτάβι. Κάθε μισή ώρα στην αρχή θα την πηγαίνεις πάνω στην πάνα και θα περιμένεις να δεις αν θέλει να κατουρήσει. Αν πάρει θέση να κατουρήσει αμέσως θα πεις "τσίσα" και μόλις τα τελείωσει θα της δώσεις στο στόμα μια λιχουδιά που της αρέσει πολύ που θα κρατάς στο άλλο χέρι χωρίς να έχει δει και θα κάνεις "πάρτυ"-μπράβο, χάδια κτλ. Αυτό θα το κάνετε κάθε φορά που κατουράει μέχρι να γίνει 5-6 μηνών και θα δεις ότι θα μάθει να κατουράει με εντολή. Τις ώρες που δεν μπορείς να έχεις 100% την προσοχή σου πάνω της θα την έχεις στο χώρο της όπου θα έχει πάνα στη διάθεσή της.

... και εμείς αρχίσαμε να βάζουμε τις φωνές,χωρίς αποτέλεσμα!!! Δείχνει να μην μας φοβάται/σέβεται ή έστω ακούει καθόλου...
Πίστεψέ με ότι δεν θέλεις να σε φοβηθεί. Θα χάσεις το παιχνίδι αν καταφέρεις να την κάνεις να κατουράει κι απο φόβο να τρέχει να κρυφτεί κάτω απο τους καναπέδες. Δεν βγαίνει τίποτα έτσι. Η λύση είναι μια. Περιορισμός και στρατιωτικός νόμος (στον εατό σας) σχετικά με τη συνέπεια το θέμα της τουαλέτας.

medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.468
8.512
Είδα οτι το σκυλάκι είναι 3,5 μηνων αρα απίθανο να έχει ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς ή αν το έχει κάνει οριακά και αναφέρεις οτι πηγαινε βόλτα ατην αυλη και έξω. Δε θέλω να σε τρομάξω αλλα εγω μια εμπειρία είχα με σκυλάκι που άρχισε να κουτσαίνει και είχε ενα είδος ακράτειας και δε βγήκε σε καλό στη περιπτωσή μου . Θα επιμείνω να κάνεις και καμια εξεταση παραπάνω να είσαι σίγουρη, απλα για να αποκλείσεις εστω και την ελαχιστη πιθανότητα παθολογικών αιτίων.

si_melina

Active Member
7 Απριλίου 2017
39
25
Θεωρώ πως ναι. Στο επόμενο κουτάβι θα τα πάτε καλύτερα πιο σύντομα :D γιατί θα μπορείτε να ψυχολογήσετε κάθε πότε περίπου κατουράει ένα κουτάβι. Κάθε μισή ώρα στην αρχή θα την πηγαίνεις πάνω στην πάνα και θα περιμένεις να δεις αν θέλει να κατουρήσει. Αν πάρει θέση να κατουρήσει αμέσως θα πεις "τσίσα" και μόλις τα τελείωσει θα της δώσεις στο στόμα μια λιχουδιά που της αρέσει πολύ που θα κρατάς στο άλλο χέρι χωρίς να έχει δει και θα κάνεις "πάρτυ"-μπράβο, χάδια κτλ. Αυτό θα το κάνετε κάθε φορά που κατουράει μέχρι να γίνει 5-6 μηνών και θα δεις ότι θα μάθει να κατουράει με εντολή. Τις ώρες που δεν μπορείς να έχεις 100% την προσοχή σου πάνω της θα την έχεις στο χώρο της όπου θα έχει πάνα στη διάθεσή της.

Πίστεψέ με ότι δεν θέλεις να σε φοβηθεί. Θα χάσεις το παιχνίδι αν καταφέρεις να την κάνεις να κατουράει κι απο φόβο να τρέχει να κρυφτεί κάτω απο τους καναπέδες. Δεν βγαίνει τίποτα έτσι. Η λύση είναι μια. Περιορισμός και στρατιωτικός νόμος (στον εατό σας) σχετικά με τη συνέπεια το θέμα της τουαλέτας.

Τα έχουμε κάνει όλα αυτά και δούλεψαν σχεδόν αμέσως!!! Μετά από 10+/- μέρες, μεταλάχτηκε!!! Συνεχίζω και τα κάνω όλα αυτά,αλλά....μάλλον την παρα-πένεψα και πήρε αέρα( :p ) :confused:

@medusa εύχομαι στην δική μας περίπτωση να μην είναι έτσι τα πραγματα!!! Όσο για τα εμβόλια, όπως προείπα, ένα μας έμεινε για φέτος, αλλά το οκ το πήραμε από τον γιατρό!!! το 3ο το έκανε μόλις έκλεισε 3 μηνών(στην Ελλάδα, 4 Απρ.) και μου είπε πως μπορώ πλέον να την βγάζω αν και άλλοι συστήνουν να περιμένουμε και για το τελευταίο που θα μας κάνει τον Ιούλιο!!! Τις εξετάσεις τις ζήτησα κι εγώ, αλλά μου είπε πως είναι μικρή για να φταίει κάτι τέτοιο!!!o_O Δεν είχα ποτέ σπίτι μου μικρόσωμο σκυλάκι και ακούω πιστά όλες τις οδηγίες του(+σας εν μέρει),γιατί είναι τόσο μικρή και "εύθραυστη" που φοβάμαι μην της κάνω κακό!!!

• Like
Reactions: medusa

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Τα έχουμε κάνει όλα αυτά και δούλεψαν σχεδόν αμέσως!!! Μετά από 10+/- μέρες, μεταλάχτηκε!!! Συνεχίζω και τα κάνω όλα αυτά,αλλά....μάλλον την παρα-πένεψα και πήρε αέρα( :p ) :confused:
Θα περάσει καιρός μέχρι να αποκτήσει σταθερότητα. Εγώ πιστεύω πως αφού τα κάνατε 10 μέρες και η μικρή τα πήγαινε καλά πώς εσύ θεώρησες ότι τώρα ξέρει τι να κάνει και χαλάρωσες την προσπάθειά σου. Πρέπει για μεγάλο διάστημα να την αντιμετωπίζεις όπως τις πρωτες ημέρες. Θα σου δείξει μόνη της πότε μπορείς να αρχίσεις να την εμπιστεύεσαι. Ακόμη και τότε μην σταματήσεις την εκπαίδευση σε αυτό το θέμα γιατί εύκολα θα μάθει η ίδια να συγχωρεί στον εαυτό της τα ατυχήματα.

Το δικό μας σκυλάκι μέχρι 1,5 έτους κοιμόταν αποκλειστικά στο κρέιτ και το πρωί την βάζαμε με το χέρι κατευθείαν στην πάνα κι όταν λείπαμε για πολλές ώρες περιοριζόταν πάντα είτε στο κρέιτ είτε σε ένα δωμάτιο με πάνα.

• Like
Reactions: si_melina