Αλλαγή συμπεριφοράς-αδιαφορία


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Λοιπόν, το σκυλί μου στις βόλτες είχε πάντα την τάση να κάνει χαρούλες σε όποιον έδειχνε ενδιαφέρον γι' αυτόν. Ειδικά με τα παιδάκια είχε τρελό έρωτα, σε σημείο να ξεχνάει τελείως εμένα και να κάνει σαν τρελό με το εκάστοτε παιδάκι.
Πριν λίγο καιρό, όπως είχα γράψει εδώ, ο μικρός μου ξέφυγε μέσα στο βίντεοκλαμπ και κυνήγησε ένα παιδάκι γαβγίζοντας (εκείνο τσίριζε) για να παίξει με αποτέλεσμα να τον μαζέψω και να αρχίσω μια έντονη κουβέντα με τον μπαμπά του μικρού, η οποία κατέληξε σε αμοιβαία συμπάθεια όλων.
Βέβαια, το γεγονός ότι τον τράβηξα αγκαλιά και οι φωνές του μπαμπά + τα κλάμματα του παιδιού θα μπορούσαν φαντάζομαι να τον επηρεάσουν, αλλά εκείνη την ώρα δεν έδειξε κάτι τέτοιο.

Εκτοτε, στις βόλτες αδιαφορεί παγερά για οποιονδήποτε του μιλήσει, του κάνει γουτσουνιές και πάει να τον χαϊδέψει. Δεν είναι ότι φοβάται. Δηλαδή, αν κάποιος τον χαϊδέψει δεν θα κάνει απότομη κίνηση να φύγει, απλά θα συμπεριφερθεί σαν να μην έγινε τίποτα (για άγνωστους ανθρώπους μιλάω πάντα). Άγνωστα παιδάκια πολύ συχνά θέλουν να χαϊδέψουν το σκύλο μου, αλλά εκείνος τελευταία σνομπάρει πολύ άσχημα!

Το αποκορύφωμα ήταν την Κυριακή. Είχαμε πάει σε οικογενειακούς φίλους κι ήταν εκεί ένα κοριτσάκι που τον είχε ξαναδεί μια φορά πριν κανένα δίμηνο. Την προηγούμενη φορά έπαιξε μαζί της, έτρεξε στην αυλή, της έκανε χαρούλες, της γύρισε κοιλιές και γενικά πέρασε πολύ ωραία. Αυτή τη φορά αδιαφόρησε όσο δεν πάει άλλο! Η μικρή απογοητεύτηκε και ο πατέρας της έφτασε στο σημείο να ρωτήσει "αυτός είναι ο ίδιος σκύλος που είχες φέρει και την άλλη φορά?"

Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι αποτέλεσμα του περιστατικού στο βίντεοκλαμπ ή αν είναι ακόμα μια έκφανση της τρίτης ηλικίας.
 


dali

Well-Known Member
5 Ιουνίου 2008
335
0
37
Διόνυσος
Τι ηλικία έχει το σκυλάκι σου?μήπως απλά ωρίμασε... αλλά παρά είναι ξαφνική αυτή η αλλαγή.
Ήταν τόσο συμαντικό το συμβάν στο βιντεο κλαμπ ώστε να αλλάξει χαρακτήρα?Πολύ κουλό μου φαίνεται...
Εάν άλλαξε μόνο απέναντι στα παιδάκια τότε είναι το πιο πιθανόν.
Να σε ρωτήσω, είσαι σίγουρη ότι αυτό το παιδάκι δεν τον χτύπησε?
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Το γεγονός ότι τον πήρες αγκαλιά ήταν λάθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν παρηγορούμε το σκύλο, δεν τον παίρνουμε αγκαλιά, δεν τον κανακεύουμε.
Απλά αδιαφορούμε.
Από κει και πέρα, είναι αναμενόμενο όσο μεγαλώνει ένας σκύλος να μην συμπεριφέρεται «κουταβισια», να μην θέλει πολλά πολλά και να σοβαρεύει.
 


keyman

Well-Known Member
18 Ιουλίου 2007
1.010
1
ΑΘΗΝΑ
www.keyman.gr
Δεν νομίζω πως τον πήρε αγκαλιά για να τον κανακέψει αλλά για να σταματήσει να κλαίει το παιδάκι και μην νιώθει οτι απειλείται πλέον.Τι άλλο να έκανε?
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Να τον κρατήσει αδιάφορα από το λουρί.

Θα εξηγήσω καλύτερα τι εννοώ.
Ο σκύλος έτρεξε προς το παιδάκι, το παιδάκι τσίριξε και έβαλε τις φωνές και τα κλάματα, ο σκύλος σίγουρα ξαφνιάστηκε και τρόμαξε, η Λίζα τον πήρε αγκαλιά επιβραβεύοντας άθελα της, την φοβία, την έκπληξη και το ξάφνιασμα του και άρχισε καβγά με τον πατέρα του παιδιού.
Ο σκύλος εξέλαβε την συμπεριφορά της Λίζας ως άμυνα σε επίθεση που δέχτηκε. Η αγκαλιά και το κανάκεμα τον επιβράβευσε και το σκυλί πήρε λάθος μήνυμα.

Ποτέ δεν παίρνουμε το σκύλο αγκαλιά και ποτέ δεν το παρηγορούμε όταν τρομάζει, φοβάται, ξαφνιάζεται, διότι ο σκύλος θεωρεί πως η συμπεριφορά του επιβραβεύεται.
Η σωστή αντιμετώπιση είναι η αδιαφορία. Ας μην ξεχνάμε πως το ζητούμενο είναι η απευαισθητοποίηση του σκύλου σε αρνητικές εμπειρίες και όχι η επιβράβευση της φοβίας του.
 


LaMb0fGod

Well-Known Member
25 Απριλίου 2008
156
0
33
Salonica City
keyman said:
Δεν νομίζω πως τον πήρε αγκαλιά για να τον κανακέψει αλλά για να σταματήσει να κλαίει το παιδάκι και μην νιώθει οτι απειλείται πλέον.Τι άλλο να έκανε?
Συμφωνω και εμενα μια φορα που μου εφηγε καταλαθος,ετρεχε προς 2 πιτσιρικια τα οποια νομιζαν οτι θα τα δαγκωσει αλλα αυτος ετρεχε να φαει απ το παγωτο τους(μαλλον :lol: ),ε και επιδη δεν ηθελα να ακουω τον πατερα τους ετρεξα,τον πηρα αγκαλια και εφυγα.
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Δε γινόταν να μην τον πάρω αγκαλιά έπρεπε να ηρεμήσει καταρχήν το παιδί ή έστω δεν πρόλαβα να σκεφτώ τι έπρεπε να κάνω. Επειδή όταν συνέβη τα έγραψα στο φόρουμ τα παραθέτω κι εδώ:

Χτες το βράδυ στο βίντεοκλαμπ... (όπου νοίκιασα το "Ορφανοτροφείο" παρεπιπτόντως)

Στο συγκεκριμένο τον παίρνω πάντα μαζί μέσα, γιατί οι άνθρωποι έχουν κι αυτοί σκύλο και δε νοιάζονται. Ήταν και μπαμπάς με παιδάκι γύρω στα 5. Τον είχα εγώ με το λουρί, αλλά αφηρημένη τον κρατούσα χαλαρά. Σε μια φάση άρχισε το παιδάκι να τρέχει γύρω-γύρω κι ο δικός μου αποφάσισε ότι επρόκειτο για παιχνίδι, μου ξέφυγε και άρχισε να το κυνηγάει. Έβαλε τις φωνές ο μπαμπάς ("Θα τον δαγκώσει! Θα τον δαγκώσει!") και τα κλάμματα ο μικρός! Εγώ κοκάλωσα (βλακεία μου). Με τις φωνές άρχισε και ο δικός μου να γαυγίζει (το χαρωπό γαύγισμα του παιχνιδιού, δεν είχε ίχνος επιθετικότητας...).
Ε... ξεκοκαλώνω, τον μαζεύω, ακούω εξάψαλμο (ΤΙ ΑΚΟΥΣΑ), ο μικρός να κλαίιιιιιει. Και ο μπαμπάς είχε και δίκιο. Μου λέει "σ'αυτή την ηλικία τραυματίζονται τα παιδιά και δε θέλω το δικό μου να μην αγαπάει τα σκυλιά!".
Εγώ "Συγγνώμη, συγγνώμη, μου ξέφυγε"
Ο μικρός "ΤΟΝ ΑΦΗΣΕΣ"
Ο μπαμπάς μας ηρέμησε και τους δύο στο τέλος, έφερε το παιδί κοντά στο σκυλί μου του λέει "χάιδεψέ το".
Το αγγίζει λιγάκι ο μικρός και ο μπαμπάς του λέει "Να δεν ήθελε να σε δαγκώσει".
Εν ολίγοις δεν νομίζω ότι το σκυλί τρόμαξε. Μήπως τον έκανα να νιώσει ότι εκτέθηκε σε κάτι επικίνδυνο εφόσον τον μάζεψα?
Αυτό το λάθος μου πώς μπορεί να διορθωθεί?
Dali ο μικρός μου είναι 10 χρονών, σε λίγους μήνες 11.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Chloe said:
Μήπως τον έκανα να νιώσει ότι εκτέθηκε σε κάτι επικίνδυνο εφόσον τον μάζεψα?
Κατά πάσα πιθανότητα, ναι. Το σκυλί μετά από αυτό το περιστατικό είναι φυσιολογικό να νοιώθει, όχι αδιαφορία όπως πιστεύεις, αλλά επιφύλαξη.

Chloe said:
Αυτό το λάθος μου πώς μπορεί να διορθωθεί?
Επιβραβεύοντας την σωστή συμπεριφορά. :wink: :D
Βρίσκεις ένα παιδάκι που ο σκύλος το γνωρίζει και το εμπιστεύεται, του δίνεις μερικές λιχουδιές για να δώσει στο σκύλο και το καλείς να παίξει μαζί σας. Εάν ο σκύλος ανταποκριθεί, το παιδάκι του δίνει μια λιχουδιά και εσύ τον επιβραβεύεις με γλυκόλογα και χάδια.
Όσο πιο συχνά το επαναλάβεις (με διαφορετικά παιδακια και χωρίς να πιέσεις το σκύλο) τόσο πιο γρήγορα θα δεις αποτέλεσμα, διότι ο σκύλος θα συνδυάσει ξανά τα παιδιά με ευχάριστη θετική εμπειρία και σιγά σιγά θα ξεπεράσει την επιφύλαξη του και τη φοβία του.
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Ναι... :(
Φτου κι απ' την αρχή δηλαδή? Πάντα είχε άριστες σχέσεις με τα παιδιά. Και με τα παιδιά που ξέρει έχει ακόμα υπέροχες σχέσεις.
Δηλαδή ένα λάθος μπορεί να γκρεμίζει προσπάθειες και επιτυχίες χρόνων?

Όσο το σκέφτομαι, αν θυμάσαι στο θέμα που άνοιξα με τίτλο "η κακιά στιγμή" ανέφερα πως όταν πήγε να περάσει τη λεωφόρο μόλις το είχε σκάσει από ένα παιδάκι που τον κρατούσε.
Μωρέ είναι δυνατόν?
 


xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Παντως εκτος απο τα σκυλακια μας καλο είναι και οι γονεις να μάθουν στα παιδάκια τους να μη φοβουνται τα σκυλάκια, χα!! Εγώ δε θυμάμαι να φοβήθηκα ποτέ σκυλάκια σα μικρό.. Και μια φορά που με δάγκωσε-με πήρε ξώφαλτσα ένα ντοπερμαν μικρό- επειδή πήγα να του πάρω το παιχνίδι για να παιξουμε :shock: :oops: και ειχε ο θείος μου ενα ντοπερμαν -που τον εκανα οτι ήθελα :lol: :lol: . Θυμάμαι οτι φοβήθηκα αλλα μου εξήγησε η μαμα μου οτι δεν περνοθμε παιχνιδακια απο σκυλακια που μοιαζουν με τον ιβάν γιατι δεν είναι ο Ιβαν -και ηταν και τινειτζερ!!- ο ντοπερμανακης βέβαια δεν ιδρωσε και πολυ το αυτί του -η κυρία που τον ειχε ηταν στο βιντεο κλαμπ βγηκε μας ζητησε συγγνωμη,μαμα ειπε μα τι λετε τωρα σιγα μια γρατζουνιτσα ειναι,- :lol: :wink: - χαιδεψα ξανα τον ντοπερμανακη και φυγαμε και σκυλί και παιδι χωρις τραυματα!!! τωρα να φωνάξει ο μπαμπας γιατι? Σιγα που επαθε και τραυμα το παιδάκι. αμα φωνάζει το παιδι θα φοβηθει τα σκυλια!! ακομα και αν το χαιδεψε μετα..
Επρεπε και εσυ να του πεις να μη φωνάζει γιατι δημιουργει τραυμα στο πατσαβουρακι σου που ειναι και ευαισθητο !!!! :p :p :p :p :lol: