Αμυλοείδωση-Υψηλή κρεατινίνη

natalia75

New Member
17 Μαρτίου 2013
4
1
Καλησπέρα! Είμαι νέα στο φόρουμ σα μέλος, αν και διαβάζω πολύ καιρό διάφορα από εδώ.
Έχω μια μικρή ημίαιμη σκυλίτσα, υιοθετημένη από μωρό, 14 μηνών πλέον, την οποία στείρωσα πριν λίγες μέρες και γιατί το είχα σχεδιασμένο, αλλά και γιατί είχε εμφανίσει ανεμογκάστρι.
Ο γιατρός στην κλινική που μας έκανε την στείρωση, έκανε αρχικά, πριν τη νάρκωση, όλες τις αιματολογικές εξετάσεις και ενώ όλα βγήκαν μια χαρά, αρνητική σε όλα και τα πάντα σε φυσιολογικότατες τιμές, η κρεατινίνη βγήκε στα 3,1. Ουρία έχει κανονικότατη. Κάναμε την στείρωση (κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι είχε μεγάλη μήτρα και πολυκυστικές ωοθήκες, οπότε για λίγο γλυτώσαμε την πυομήτρα) και ο γιατρός με συμβούλευσε να επαναλάβω την κρεατινίνη και να κάνουμε υπέρηχο νεφρών. Όπως και έγινε. 2,9 η κρεατινίνη μετά από 5 μέρες και μετά από 3 μέρες ο υπέρηχος έδειξε ότι η μικρή έχει εκ γενετής, πιθανόν από κληρονομικά αίτια (μιας και φέρνει από δαλματίας) περίεργη κατασκευή στα νεφρά. Δεν έχει νεφρική ανεπάρκεια, αλλά δεν είναι ξεκάθαρα τα τοιχώματα των νεφρών (έτσι μου το εξήγησε ο γιατρός για να το καταλάβω με απλά ελληνικά) και αργότερα μπορεί να έχουμε σοβαρό θέμα. Συμπέρασμα, ότι από εδώ και πέρα τρώμε μόνο ειδική τροφή για νεφροπαθή, ακόμη δεν έχω καταλήξει και την έχω με κοτόπουλο και ρύζι και για ένα μήνα θα παίρνουμε zylapour προληπτικά 2 φορές τη μέρα, για να δούμε αν θα πέσει η κρεατινίνη. Φυσικά, εδώ και 2 βδομάδες που ξεκίνησε όλο αυτό έχω χάσει τον ύπνο μου, καθώς φοβάμαι τη νεφρική ανεπάρκεια. Ψάχνομαι για τροφές με χαμηλό φώσφορο και πρωτεΐνες και μάλλον θα καταλήξω στις κονσέρβες rinti. Θέλω να ρωτήσω ωστόσο, αν έχει συμβεί σε κάποιον από εδώ κάτι ανάλογο, ένα τόσο νεαρό σκυλί, να έχει μόνο υψηλή κρεατινίνη, χωρίς ουρία... Και το zylapour ακόμη δεν έχω καταλάβει σε τι θα βοηθήσει. Σε όλο αυτό έχουν εμπλακεί 3 γιατροί και οι 3 καταλήγουν στην ειδική τροφή, στο κληρονομικό αίτιο, ο ένας θέλει και εξετάσεις ούρων, ενώ ο άλλος μου δίνει το zylapour. Δεν ξέρω ποιον να εμπιστευτώ και τι να πιστέψω. Αν έχει τύχει σε κάποιον το ίδιο ας μου πει την εμπειρία του, παρακαλώ πολύ!
Ευχαριστώ και χίλια συγγνώμη για το μνμ γκουμούτσα!

natalia75

New Member
17 Μαρτίου 2013
4
1
Παιδιά ανέβηκε και άλλο η κρεατινίνη και αυτή τη φορα ανέβηκε και η ουρία. 58 η ουρία και πάνω από 5 η κρεατινίνη. Καταλήγουμε στο zylapour, το οποίο το καθυστερήσαμε, μήπως και βλέπαμε βελτίωση με την τροφή για νεφροπαθη. Και όλα αυτά στον 15ο μήνα ηλικίας. 2 βδομάδες πριν είχε γρατζουνιστει το μάτι της, σα χαδι ήταν βσκ δεν είχε πληγωθεί, μόνο είχε θαμπωσει στο σημείο που χτυπησε σαν τελειτσα και της δώσαμε αντιβωση για 4 μέρες. Παίζει να ανέβηκε από αυτό η κρεατινίνη; είναι τραγικό σε 1 μήνα να ανεβαίνει τοσο από μόνη της...

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Η κρεατινίνη είναι υψηλή...η τιμή της ουρίας πολλές φορές εξαρτάται και από το πόσο είναι ενυδατωμένος ενας οργανισμός. Τι αντιβίωση δώσατε ? κάποιες αντιβιώσεις σε ήδη προβληματικούς νεφρούς μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση.

natalia75

New Member
17 Μαρτίου 2013
4
1
Καλησπέρα! Τα νέα δεν είναι καλά. Μετά από επανάληψη των αιματολογικών, εξετάσεων ούρων και δεύτερου υπέρηχου νεφρών σε ειδικό, βγήκε το συμπέρασμα πως πρέπει να κάνουμε βιοψία. Όπερ, θα δώσουν μικρή νάρκωση και θα πάρουν δείγμα που θα σταλεί Αγγλία, για να επιβεβαιώσουν ότι έχει αμυλοείδωση. Είναι μια ασθένεια ειδικού χειρισμού... Η μικρή κάποια στιγμή σίγουρα θα καταλήξει γτ τα νεφρά της είναι ήδη σε άσχημη κατάσταση, απλά η βιοψία θα μας βοηθήσει να βγάλουμε αγωγή. άντε τώρα να μαζευτεί άλλη μια 500άρα ξέροντας ότι το μόνο που θα κάνω είναι να καθυστερήσω το αναπόφευκτο και να φοβάμαι μην υποτροπιάσει μέχρι να μαζέψω τα χρήματα και να μην αρχίσουν τα συμπτώματα... αντιβιώσεις και ο,τιδήποτε άλλο δεν επηρέασαν την κατάσταση, γιατί είναι ήδη 15 μηνών και τα νεφρά είναι χάλια. Απλά μας έτυχε ο παράγοντας "εκ γενετής". απλά από δω και πέρα δε χορηγούμε τπτ από φάρμακα, που θα μπορέσει να ανεβάσει κρεατινίνη και ουρία (οι οποίες στις τελευταίες αιματολογικές και με τη βοήθεια της renal (ΚΑΙ ΜΟΝΟ) έκαναν ένα τικ και κατέβηκαν, αλλά από ότι φαίνεται έτσι θα ανεβοκατεβαίνουν, θα παίζουν κάπου στο 3-3,50 και στο 28-30 αντίστοιχα, μέχρι να γίνει το μεγάλο μπαμ). Έχουμε δλδ εντελώς υποθετικά 4 χρόνια ζωής ακόμη... κάτι τέτοιο. περισσότερο τα γράφω σε περίπτωση που κάποιος κάποτε κάνει αναζήτηση για την αμυλοείδωση, γτ εγώ δε βρήκα πολλά στοιχεία κ γενικά σωτηρία δεν έχουμε, αλλά ας υπάρχουν κάποιες πληροφορίες. Τώρα που είναι φρέσκο και μπορώ ακόμη να γράφω γι'αυτό...

• Like
Reactions: Jella

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
η Αμυλοιδωση δυστυχως δεν εχει θεραπεια. . . :(
Εξετασεις ουρων κανατε να δειτε αν εχει λευκοματουρια? Θυροειδη?
Γιατι 500 για την βιοψια? Στη Σοκο που εκανε δεν πληρωσα τοσα,
ουτε τα μισα μαζι με υπερηχους και φουλ αιματολογικες.
Επειδη η συγκεκριμενη ασθενεια ειναι κληρονομικη των shar pei μπορεις να ριξεις μια ματια
και το ξενο φορουμ θα βρεις πολλες πληροφοριες.
The Shar-Pei Forums-Health Behavior Diet & Rescue Info and Discussion Group • Index page
Θα βρεις αρκετες συμβουλες, πολλοι δινουν και το Hyvitality το οποιοα εχει αντιοξειδωτικη
δραση και βοηθαει τους νεφρους. Το στελνουν και Ελλαδα αλλα πριν κανεις το οτιδηποτε να συμβουλευτεις και τον γιατρο σου.

Θα περιμενω τα νεα σας!

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Πωπω! :( Μεγαλη εξελιξη σε λιγο χρονο! Δεν ειχα καν ξανακουσει το ονομα αυτης της παθησης! Μεγαλη ατυχια για το σκυλακι! Ευχομαι να κυλησει ομαλα απο εδω και περα, οσο γινεται και να συνεχισεις να προσπαθεις να εχει την καλυτερη ποιοτητα ζωης για οσο εχει ακομη. Μην αφηνεις κανεναν να σε ριχνει ψυχολογικα για το ποσος χρονος της μενει, μπορει να μας εκπληξει ολους!

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Επισης μπορεις να στειλεις ενα e mail στην Dr Tintle που ειδικευεται στην αμυλοιδωση
και σιγουρα θα σου δωσει αρκετες συμβουλες. εξηγησε της την κατασταση της μικρης,
στειλε της το ιστορικο της και ρωτα την τι μπορεις να κανεις για να την βοηθησεις.
Εκει επειδη η αμυλοιδωση ειναι πιο συχνη σε σκυλια εχουν και καλυτερες συμβουλες
σε σχεση με εδω που δεν συνανταται συχνα και πολλοι δεν την ξερουν καν.
Απανταει γρηγορα παρολο το φορτο εργασιας της και τα e mail ειναι τα εξης
www.wvc.vetsuite.com

Jella

New Member
6 Ιανουαρίου 2022
4
0
35
Καλησπέρα! Αν και πάνε χρόνια τώρα μπήκα στο site και είδα την σχετική συζήτηση για την αμυλοειδωση. Αν υπάρχει κάποιος ακόμη εδώ μέσα και γνωρίζει την εξέλιξη που είχε το σκυλάκι και θελει ας γράψει. Μάλλον το σκυλάκι μου πάσχει από αμυλοειδωση

Jella

New Member
6 Ιανουαρίου 2022
4
0
35
Τι εννοείτε αν έχω μιλήσει με τον γιατρό?
Προηγείται συζητηση και ενημερωση απο τον κτηνίατρο πάντα.
Ήθελα να μάθω την εξέλιξη που έχει η νόσος στα σκυλάκια.
Η δική μας περιπέτεια έχει ξεκινήσει τον τελευταίο μήνα και αναμένουμε οριστική διάγνωση αναλόγως τις εξετάσεις και την ανταπόκριση της στα φάρμακα.
Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να γνωρίζω την εξέλιξη της νόσου στα σκυλάκια γτ η αμυλοειδωση αναφέρθηκε σαν πιθανή αιτία και είναι ασθένεια που την γνωρίζω, αλλά οσον αφορά τους ανθρώπους.

Εάν έχετε αντιστοιχη εμπειρία θα βοηθούσε η γνώμη σας.
Σας ευχαριστώ.

17 Νοεμβρίου 2021
13
4
38
Ναι αυτο εννοώ αν έχετε μιλήσει με τον γιατρό σας, αν έχει γίνει διάγνωση. Αλλά απο ότι κατάλαβα περιμένετε αποτελέσματα. Όχι εμείς δεν έχουμε εμπειρία με αμυλοειδωση, απλά τα συμπτώματα που περιέγραψε η κοπέλα στην αρχή ήταν ίδια με τα δικά μας, αλλά εμάς τελικά έχει άλλο θεματάκι που ανακαλύψαμε τυχαία με τον ίδιο τρόπο, πριν τη στείρωση. Ίσως άν το δεί η κοπέλα που έκανε το αρχικό post σας βοηθήσει. Ενημερώστε μας παρολαυτα για την εξέλιξη σας! ΕΛπίζω να πάνε όλα καλά :giggle:

Jella

New Member
6 Ιανουαρίου 2022
4
0
35
Εμας ξεκίνησε να πονάει στην σπονδυλική στήλη και να έχει αδυναμία στα πίσω άκρα. Απο τον πόνο έτρεμε σε όλο το σώμα.
Αρχικά ο κτηνιατρος είπε για κηλη σε κάποιον δίσκο αλλά η ακτινογραφία δεν έδειξε κάτι. Καναμε εξετάσεις αίματος και η κρεατινινη ήταν στα ύψη. Εξετάσεις ουρων οι οποίες έδειξαν πολλές πρωτεΐνες στο συκώτι. Ξεκινήσαμε κάποιες αντιβιωσεις για να αποκλείσουμε την πιθανότητα μικροβιου αλλά δεν έπιασαν και πολύ γρήγορα ο πόνος στην σπονδυλική στήλη που αρχικά ήταν τοπικός εγινε σε όλο το σώμα και όλα αυτά μαζί με πυρετό, τιμές σε ουρά και αιμα,τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα πρόκειται για αυτοανοσο. Αμυλοειδωση η σπείρωματονεφριτιδα. Η μαγνητική που αρχικά ήταν να κάνουμε δεν έγινε για την ωρα επειδή ξεκινήσαμε άμεσα κορτιζονη σε χάπι επειδή η κατάσταση της ήταν απελπιστική. Αμέσως την έπιασε φυσικά και έγινε όπως πριν. Την Δευτέρα θα πάμε ξανά στον κτηνίατρο γτ μας είπε να την ξαναδεί για να μειώσει την κορτιζονη σταδιακά και να δούμε ξανά ουρά και αίμα.
Η μαγνητική δεν είναι κτ που αποκλείουμε αλλά σε περίπτωση αυτόανοσου όντως δεν θα δείξει κάτι και είναι πανάκριβη. Βέβαια θα βρούμε χρηματα σε περίπτωση που ο κτηνιατρος το θεωρήσει απαραίτητο βήμα για διάγνωση. Αν και μέχρι στιγμής η εμπειρία του δείχνει πως όλα οδηγούν σε αυτοανοσο. Δεν μ φαίνεται περίεργο γτ πολύ πρόσφατα στο οικογενειακό περιβάλλον μας είχαμε την αμυλοειδωση και τα ζωάκια δυστυχώς δένονται και συμπασχουν. ( απιστευτο ).
Θα ενημερώσω μόλις βρούμε άκρη.
Ελπίζω να ειναι καλά το δικό σας σκυλάκι και να μην είναι κάτι σοβαρο

17 Νοεμβρίου 2021
13
4
38
Κατάλαβα..τι να πώ υπομονή να έχετε και όλα θα πάνε καλά!Εμάς η δικιά μας γεννήθηκε με ένα νεφρό και το ένα που έχει δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο. Ευτυχώς όμως το ανακαλύψαμε νωρίς όταν ήταν περίπου 2 χρονών. Πήγαμε για προεγχειριντικές εξετάσεις και ήταν η κρεατινίνη και η ουρία στα ύψη. Οπότε με φαρμακευτική διατροφή και συμπληρώματα είναι καλά με συνεχή παρακολούθηση βέβαια. Καταλαβαίνω το άγχος σας γιατί το πέρασα κι εγώ μέχρι να καταλάβουμε τι συμβαίνει και δε θα ξεχάσω ποτέ την ημέρα που μου είπε ο γιατρός οτι έχει ένα νεφρό. Αλλά θέλει ψυχραιμία και να προσφέρουμε στα παιδάκια μας μια υπέροχη ζωή όσο είναι κοντά μας!!

• Like
Reactions: Jella

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.082
Νεότερο μέλος
liakosxr