Αναζητώντας τις ανάγκες του Άρη!

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Καλησπέρα κι από μένα. Φέρνω στην παρέα τον Άρη, ένα ασπρόμαυρο πρώην αδέσποτο που συνάντησε τους γονείς μου ως 2-3 μηνών κουτάβι μια κρύα μέρα πριν 8 μήνες. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και κατέληξε (εγωιστικά) στη δικιά μου αγκαλιά καθώς οι γονείς μου χαίρονταν ήδη δυο άλλους υπέροχους ημίαιμους πρών αδέσποτους.

Και κάπου εδώ χρειάζομαι τις απόψεις της κοινότητας:
Μπορεί ο Άρης να είναι αισίως το 4ο σκυλί που μεγαλώνει μαζί μου μετά τους 2 προαναφερθέντες με τους οποίους ζούσα ως κάποια χρόνια πριν, (+ το 1ο σκυλί της οικογενείας που χάρισαν στον πατέρα μου όταν ήμουν μόλις 7 ετών - το καλύτερο δώρο διαπαιδαγώγησης που μπορείς να κάνεις σε ένα παιδί κατά την άποψή μου, ο οποίος χρόνια τώρα όμως μας άφησε σε βαθιά γεράματα), παρόλα αυτά είναι το πρώτο ζώο που είναι αποκλειστικά δικιά μου ευθύνη.

Και εδώ έρχομαι να αναζητήσω ότι περισσότερο μπορώ, για να μάθω νέες πληροφορίες που ακόμα δε γνωρίζω και πράγματα που μπορεί να έκανα/κάναμε οικογενειακά λάθος με τα προηγούμενα σκυλιά. Πέρα από τα γενικά της εκπαίδευσης και διαβίωσης και ορμώμενη από το γεγονός ότι με ρωτάνε συνέχεια στο δρόμο τι ράτσα είναι και εκπλήσσονται πάρα πολύ όταν τους λέω ότι δεν είναι κάποια συγκεκριμένη ράτσα, άρχισα να ψάχνω όσο μπορώ την/τις κυρίαρχη/ες ράτσα/ες του για να μάθω τις ειδικότερες ανάγκες που έχει κληρονομήσει.

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει με ημίαιμο border collie. Μια κτηνίατρος μας είπε ότι έχει κάτι από ακίτα, λόγω της χαρακτηριστικής γυριστής φουντωτής ουράς του. Δεν έχει όμως τίποτα στα εξωτερικά του χαρακτηριστικά από ακίτα (καμία σχέση το τρίχωμα, το κεφάλι, τα αυτιά), ακόμα και η ουρά του δεν έχει το ίδιο μήκος και γύρισμα. Ψάχνοντάς το ακόμα αυτές τις μέρες συνάντησα μια ράτσα (που δεν είχα ξαναακούσει) με την οποία μοιάζει πάρα πολύ, τα karelian bear dogs (KBD).

Η γνώμη που σχημάτισα με την αναζήτηση είναι πώς πιθανώς να είναι κυρίως KBD, ή ακόμα και διασταύρωση αυτής της ράτσας με border collie, για τους εξής λόγους:

Χαρακτηριστικά κοινά και με τις 2 ράτσες (που μοιάζουν σε πολλά πράγματα όπως διάβασα):
'Εχει το ίδιο ασπρόμαυρο τρίχωμα (μάυρη πλάτη, άσπρη κοιλιά και στήθος που ανεβαίνει ως τη μουσούδα). Είναι πλέον 11 μηνών και μπορώ να κρίνω ότι όπως είπε και η κτηνίατρος θα γίνει (μείνει) σίγουρα μεσαίου μεγέθους. Εϊναι υπερενεργητικός (εκ πείρας μπορώ να πω ότι έχει πιο πολύ ενέργεια από το μέσο - ημίαιμο τουλάχιστον - νεαρό σκυλί) και χρειάζεται πολλή φυσική και νοητική άσκηση για να μη γίνει γκρινιάρης. Δεν έχει ομώς καταστροφικές και εκδικητικές τάσεις άμα δεν πάρει κάποια μέρα όλη την ποσότητα παιχνιδιού που ζητάει (ευτυχώς!), χαρακτηριστικό που έχουν συνήθως και οι 2 ράτσες.

Χαρακτηριστικά border collie:
Η μουσούδα του και τα αυτιά του (μυτερά και πιο ψηλά από των KBD τα οποία έχουν μικρά και στρόγγυλα αυτιά) είναι όπως των border collie. Επίσης είδα σήμερα ότι τα border collie κάνουν συχνά μια χαρακτηριστική κίνηση "φερμαρίσματος" όταν θέλουν να πλησιάσουν κάτι που τα ενδιαφέρει, πράγμα που το κάνει από την πρώτη στιγμή συνεχώς, είτε όταν θέλει να κυνηγήσει (περιστέρια, παλιά μας άρεσαν πολύ τα περιστέρια ), είτε όταν θέλει να "ορμήξει" για παιχνίδι σε επερχόμενο σκύλο (είμαστε λίγο απότομοι και ενθουσιώδεις στο παιχνίδι μας).

Χαρακτηριστικά KBD:
Το σώμα, πιο δυνατό και σκληρό από το μέσο border collie, με πιο ευρύ στήθος. Η τρίχα, μεσαίου μεγέθους και "χωρίς αφέλειες" (δηλαδή κολλημένη στο σώμα του και όχι φουντωτή). Φυσικά η χαρακτηριστική γυριστή φουντωτή ουρά του που είναι απίστευτα ίδια. Από το λαιμό και κάτω βασικά είναι πανομοιότυπος. Το γεγονός ότι, όπως διάβασα για τα KBD, δεν έχει τη χαρακτηριστική σκυλο-οσμή και δεν χρειάζεται πολύ συχνά μπάνιο για να είναι καθαρός και να έχει ένα πολύ λαμπερό τρίχωμα. Για το μέγεθος της τρίχας του ζεσταίνεται πολύ περισσότερο και πιο γρήγορα στις ζέστες από ότι οποιοδήποτε άλλο σκυλί έχω δει (που δεν είναι πολύ πιο μαλλιαρό ή double coated), πράγμα που μου κάνει πιο πιθανή τη σχέση του με την οικογένεια των "vikings" KBD.

Αυτά τα πολλά είχα να μοιραστώ για τον Άρη, παραθέτω μια φωτό, αλλά επειδή είμαι από δανεικό λάπτοπ δεν έχω τώρα άλλες δυστυχώς που να δείχνουν το σώμα του (γι'αυτό έκανα τόσο εκτενή περιγραφή).

Υ.Σ. Εδώ είναι ακόμα μικρός και δεν είχε σηκώσει πλήρως τα αυτιά του. Τώρα είναι και τα δύο φουλ όρθια.

Οι απόψεις σας για τη ράτσα και ότι συνεπάγεται αυτή είναι ευπρόσδεκτες. Και βασικά ότι άλλο σας θυμίζει πείτε το μου και θα το ψάξω να δω κατά πόσο μοιάζει. Και για έναν ακόμα λόγο: είχα σκοπό να τον στειρώσω και δεν είχα ποτέ κανένα σκοπό να τον ζευγαρώσω. Διαβάζω όμως ότι τα KBD είναι σπάνια ράτσα. Αν όντως είναι KBD έστω και ημίαιμο και το ζευγάρωμά του έχει κάτι να προσφέρει στο να μην εκλείψει το είδος θα ήθελα να το ξέρω για να ξανασκεφτώ την εκδοχή να αφήσει απογόνους.

Ευχαριστώ και καλώς σας βρήκα!

• Like
Reactions: d-friend

Celia

Member
28 Νοεμβρίου 2012
10
0
Χαίρετε Estranged και Άρη, καλωσήλθατε!

Αρχικά, συγχαίρω αυτό το σπίτι για την ειλικρινή αγάπη που τρέφει απέναντι στους σκύλους!
Έπειτα, θα έλεγα πως το σκυλί φέρει πράγματι στοιχεία των προαναφερθέντων φυλών, ωστόσο σ' εμένα φαίνεται να υπερισχύει επάνω του το Border Collie. Όπως και να 'χει, πρόκειται για ένα ενεργητικό σκυλί, συνεπώς χρειάζεται τροφή ενεργείας και πολύωρη καθημερινή άσκηση. Μπορείς να λες σε όσους σε ρωτούν πως δεν είναι ράτσας, είναι φάτσας και γι αυτό τον αγαπάς τόσο πολύ!

Όσον αφορά στο ζευγάρωμα, θα έλεγα να το αφήσεις στους εκτροφείς :)

Καλή σας ημέρα από εμάς!

Last edited:

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Γειά σου Celia, σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τα καλά σου λόγια!

Μπορείς να λες σε όσους σε ρωτούν πως δεν είναι ράτσας, είναι φάτσας και γι αυτό τον αγαπάς τόσο πολύ!
Απλά υπέροχη ατάκα, αυτή θα λέω!

Όσον αφορά στο ζευγάρωμα, θα έλεγα να το αφήσεις στους εκτροφείς :)
Να σου πω τη μαύρη μου αλήθεια κι εγώ δεν ένιωθα ποτέ άνετα με το να ζευγαρώσω το σκυλι. Φοβάμαι πού και πώς θα καταλήξουν τα μωρά και δε μπορώ να ζω με τη σκέψη ότι θα δω ένα πατημένο αδέσποτο που ήμουν υπαίτια εγώ που ήρθε στον κόσμο και όσα άλλα μπορούν να πάθουν τα σκυλάκια.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.971
20.403
Καλώς ήρθες στο φόρουμ :)

Να τον χαίρεσαι τον μικρό σου.

Θα σου έλεγα...να μην ασχολείσαι με το τι ράτσα είναι. Δεν έχει καμμία απολύτως σημασία.
Οι σπάνιες ράτσες, να ξέρεις δεν βρίσκονται αδέσποτες στους δρόμους. Εκτός αν στον λαιμό τους, κρέμεται και το pedigree τους :) Το αν θα τον στειρώσεις είναι ένα θέμα που θα το σκεφτείς και θα το αποφασίσεις μόνη σου. Το αν θα τον ζευγαρώσεις όμως, είναι απλά...απαγορευτικό. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Αντιθέτως, υπάρχει τεράστια επιχειρηματολογία...κατά.

Ολα αυτά και ακόμη περισσότερα, θα τα βρεις σιγά-σιγά στο φόρουμ.

Όπως και να 'χει, πρόκειται για ένα ενεργητικό σκυλί, συνεπώς χρειάζεται τροφή ενεργείας και πολύωρη καθημερινή άσκηση.
Celia...αυτό δεν το ξέρεις μόνο απο μία φωτό :) Το ότι μοιάζει με border, δεν σημαίνει ότι "κουβαλάει" και τον χαρακτήρα του. Μπορεί να είναι το πιο τεμπέλικο σκυλί ever, οπότε φαντάζεσαι με μία τροφή high energy, τι έχει να γίνει; Απλώς θα μετατραπεί σε ένα όμορφο ασπρόμαυρο μπαλλονάκι :D

Celia

Member
28 Νοεμβρίου 2012
10
0
Εγώ απλώς βασίστηκα στα λεγόμενά της για να εκφέρω αυτή την άποψη :Ρ

"Είναι υπερενεργητικός-εκ πείρας μπορώ να πω ότι έχει περισσότερη ενέργεια από το μέσο (ημίαιμο τουλάχιστον) νεαρό σκυλί..."

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Οι απόψεις σας για τη ράτσα και ότι συνεπάγεται αυτή είναι ευπρόσδεκτες. Και βασικά ότι άλλο σας θυμίζει πείτε το μου και θα το ψάξω να δω κατά πόσο μοιάζει. Και για έναν ακόμα λόγο: είχα σκοπό να τον στειρώσω και δεν είχα ποτέ κανένα σκοπό να τον ζευγαρώσω. Διαβάζω όμως ότι τα KBD είναι σπάνια ράτσα. Αν όντως είναι KBD έστω και ημίαιμο και το ζευγάρωμά του έχει κάτι να προσφέρει στο να μην εκλείψει το είδος θα ήθελα να το ξέρω για να ξανασκεφτώ την εκδοχή να αφήσει απογόνους.
Εφόσον βρέθηκε και δεν αγοράστηκε από εκτροφείο με pedigree, όσο και να μοιάζει, δε μπορεί να θεωρηθεί καθαρόαιμο.
Για να ζευγαρώσει ένα καθαρόαιμο ζώο πρέπει να έχει ανάλογο γεννεαλογικό δέντρο και να είναι απαλλαγμένο από κληρονομικά προβλήματα. Εσύ πώς ξέρεις τι ήταν ή τι είχαν η μάνα του, η γιαγιά του, κτλ; Δεν είναι μόνο το θέμα αν γεννηθούν κουτάβια και να καταλήξουν αδέσποτα, υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα να γεννηθούν κουτάβια με κληρονομικές ασθένειες.

Οπότε, περιορίσου στη σωστή ανατροφή του από δω και πέρα και άσε τα ζευγαρώματα και τη διαιώνιση του είδους. Υπάρχουν ειδικοί γι' αυτό :)

Πάντα φιλικά!

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Πάνω απ' όλα ψυχραιμία. Είναι πολλά τα δίχρομα κοπρίτακια που έχουν όρθια αυτιά και γυριστή ουρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή μοιάζουν με karelian bear dog πως είναι κιόλας. Άσε κάποιον σύλλογο (που σίγουρα θα υπάρχει στο εξωτερικό) να ανησυχεί για την διάσωσή του αν όντως είναι τόσο σπάνια ράτσα. Να χαίρεσαι τον Άρη σου.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις απόψεις σας αλλά δεν τόνισα μάλλον αρκετά στο ποστ μου ότι το ζευγάρωμα είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει για τους λόγους που προαναφέρατε κι εσείς και μάλλον δεν έπρεπε να το αναφέρω καθόλου γιατί είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα και παρόλα αυτά προκάλεσε το περισσότερο ενδιαφέρον. Το αν είναι καθαρόαιμο και αν θα παράγει καθαρόαιμα κουτάβια καθόλου μα καθόλου δε με ενδιαφέρει. Το μόνο που με έκανε να αναρωτηθώ ήταν καθαρά βιολογικός λόγος, άσχετος με το breeding σκυλιών (θέμα που με αφήνει παγερά αδιάφορη να σας πω την αλήθεια) όμως αν φέρει κάποια γονίδια που τείνουν να εκλείψουν, από άποψη νατουραλιστική είναι κάτι που σε βάζει σε σκέψη - σε σκέψη να ζυγίσεις το τι μπορείς να κάνεις, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά που είπατε, τα οποία και γνωρίζω, αλλά και κυρίως τη γνώμη κτηνιάτρων.. Έτσι κι αλλιώς 4 σκυλιά τώρα ποτέ μας δε ζευγαρώσαμε κανέναν για πολλούς λόγους, περισσότερους και από αυτούς που αναφέρατε εδώ.

mad00lini πάντως η περίπτωση κληρονομικής ασθένειας είναι πολύ σωστή ανησυχία και πραγματικά σοβαρή και σε ευχαριστώ που το τονίζεις. Παρόλα αυτά, για την ιστορία και καθαρά φιλολογικά, μέχρι πριν πολύ λίγο καιρό στην εξέλιξή τους (αναλογικά με την αρχή της ύπαρξής τους) τα σκυλιά αναπαράγονταν όπως όλα τα ζώα (και οι άνθρωποι, και τα ψάρια και τα φυτά) στη φύση - δηλαδή όχι ελεγχόμενα και με risky επιμειξίες που πρόσφεραν στη φυσική τους εξέλιξη πολλές κληρονομικές παθήσεις αλλά και πολλούς εξαίρετους συνδυασμούς από τους οποίους προέκυψαν εξαιρετικές νέες ράτσες που τώρα κόπτονται να τις αναπαράγουν αυτούσιες - όπως όλα τα πράγματα στη φύση. Αυτό βέβαια δεν το λέω ως δικαιολογία για ασυνείδητη αναπαραγωγή τους από αδαείς ιδιοκτήτες αλλά το να φέρνεις ανεξέλεγκτα κουτάβια στον κόσμο αδιαφορώντας για την τύχη τους με το να είσαι pedigree-crazed ιδιοκτήτης για μένα είναι τα δύο άκρα οριακών συμπεριφορών (παρόλες τις ευκολίες που καταλαβαίνω ότι φέρνει στην κατανόηση της συμπεριφοράς και των αναγκών του ζώου το να γνωρίζεις το ιατρικό και συμπεριφορικό του παρελθόν).

mareco, προφανώς και δεν βρίσκεις καθαρόαιμο να τρέχει στους δρόμους, ούτε πιστεύω ότι ο Άρης είναι καθαρόαιμο. Κάθε σκυλί όμως έχει κάποια χαρακτηριστικά και καθώς το αγόρι μου έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εξωτερικά και χαρακτήρα με κάνουν να θεωρώ πως μπορούμε και οι δύο να επωφεληθούμε μελετώντας τις επιρροές από τους βασικούς προγόνους του (αν ποτέ τους ανακαλύψουμε) - αυτός είναι ο βασικός, βασικότατος λόγος για τον οποίο ψάχνω τις ρίζες του και ΟΧΙ η αναπαραγωγή που ως φαίνεται και ως λέξη τρομάζει. Επίσης αναλύω πολλά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς όπως πρόσεξε και η Celia και δεν παραθέτω απλά μια φωτογραφία. Εξάλλου είναι σύνηθες σε εμάς που περιθάλπτουμε ημίαιμα να ρωτάμε τους κτηνιάτρους να μας πουν την άποψή τους σχετικά τη βασική τους ρίζα για αυτούς ακριβώς τους λόγους, αλλά ο Άρης με έχει μπερδέψει. Εξάλλου όπως είναι γνωστό κάθε ζώο, καθαρόαιμο και μη, έχει τον προσωπικό του χαρακτήρα και δεν πρόκειται ποτέ κανενας ιδιοκτήτης είτε καθαρόαιμου είτε ημίαιμου να βασιστεί αποκλειστικά στα χαρακτηριστικά της φυλής του ζώου για να καθορίσει το πώς του συμπεριφέρεται και το φροντίζει (ελπίζω), αλλά θα τα χρησιμοποιήσει ως οδηγό για να κατανοήσει το ζώο του και τις ανάγκες του, σωστά?

Κοινώς και ως επιμύθιο, αναζητώ την άποψή σας για τη ράτσα του όχι για να τρέξω να τον αναπαράξω αλλά για να αναζητήσω αυτόν τον "οδηγό" που προανέφερα που θα συνεισφέρει ακόμα καλύτερα στην αντιμετώπιση αναγκών του Άρη, όπως λέω και στον τίτλο. Προφανώς και έχουν δει πολλά τα μάτια σας για να σας κάνουν να ανησυχείτε για την αλόγιστη αναπαραγωγή σκύλων με γελοίες επιφάσεις, αλλά θεωρώ πως από το αρχικό μου ποστ είχα κάνει κατανοητό πως είναι το τελευταίο που με ενδιαφέρει. Οπότε μπορούμε να γυρίσουμε αυτό το θέμα στις απόψεις για τις μίξεις του και το τι ανάγκες μπορεί να έχει και όχι σε συμβουλές για την αναπαραγωγή του? Ευχαριστώ

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.971
20.403
Οπότε μπορούμε να γυρίσουμε αυτό το θέμα στις απόψεις για τις μίξεις του και το τι ανάγκες μπορεί να έχει και όχι σε συμβουλές για την αναπαραγωγή του? Ευχαριστώ
Αυτό...δεν είναι αρμόδιος κανένας να το κάνει, για έναν σκύλο ημίαιμο, εντελώς αγνώστου προελεύσεως. Και μη σου πω, ότι πιο ακατάλληλοι απ'όλους μας, είναι οι κτηνίατροι, με ελάχιστες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, εξαιρέσεις.

Από κει και πέρα...εγώ λυπάμαι αλλά εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω ακριβώς, τι σε ενδιαφέρει, από τι προέρχεται. Δεν ζεις με τον σκύλο σου; Δεν κατανοείς τις ανάγκες του; Δεν παρατηρείς πόσο δραστήριος είναι και με τι του αρέσει να ασχολείται; Με τι βαριέται και πόσο εύκολα ή δύσκολα κουράζεται; Ποιό είναι το όριο της αντοχής του; Φαντάζομαι προφανώς και προφανώς πράττεις και αναλόγως, για να του καλύψεις αυτές τις ανάγκες. Ποιός είναι δυνατόν να σου πει, ότι...ξέρεις...επειδή ο σκύλος σου μοιάζει πχ με border, πρέπει να κάνεις αυτό κι αυτό και να προσέχεις αυτό κι αυτό. Κατά την γνώμη μου, εντελώς άτοπο, από κάποιον που δεν γνωρίζει τον σκύλο σου. Η το να συζητήσουμε, τι μπορεί να κάνει ένα αυθεντικό border, μπορεί να είναι ακόμη πιο άτοπο συγκριτικά. Μπορείς πχ έξτρα, αν νομίζεις ότι δεν εκτονώνεται αρκετά, να ασχοληθείτε με κάποιο κυνάθλημα. Agillity ή frisby ή dogdancing ας πούμε. Οπου και πάλι, βλέποντας και κάνοντας θα τον πας. Αυτά, τέλος πάντων, νομίζω εγώ :)

* Συγχώρεσέ μου, ένα off topic, εσωτερικό μας αστείο, που εν καιρό θα το καταλάβεις οπωσδήποτε...τρέμε Johnk :D

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
mareco νομίζω πώς θα συμφωνήσω απόλυτα σε όλα. Ειδικά το σχόλιο για τους κτηνιάτρους, το οποίο με έκανε να αναζητήσω την πολυφωνία από ανθρώπους που είναι πραγματικά κοντά στα σκυλιά. Και ναι φυσικά ίσως είναι άτοπη όλη η αναζήτησή μου ακριβώς για όσα προανέφερες, και σε ευχαριστώ που με επαναφέρεις!

dogdancing?? Δεν το χω ξανακούσει! Θα το ψάξω, ευχαριστώ!!! Γενικά εγώ χορεύω με τον Άρη παίζοντας με τον κόμπο του αλλά δε νομίζω να εννοείς αυτο!

Με ανησύχησε το εσωτερικό σου αστείο :p .. Αφορά το υπερτεράστιο κείμενο? :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.971
20.403
dogdancing?? Δεν το χω ξανακούσει! Θα το ψάξω, ευχαριστώ!!! Γενικά εγώ χορεύω με τον Άρη παίζοντας με τον κόμπο του αλλά δε νομίζω να εννοείς αυτο!
Ναι...όχι ακριβώς...:D

Αgility Addicts - Ελάτε στην ομάδα μας!

Με ανησύχησε το εσωτερικό σου αστείο :p .. Αφορά το υπερτεράστιο κείμενο? :)
Χαχα...ξεφτέρι είσαι. Το 'πιασες :wink: Μας παρακολουθείς καιρό είπες ε; ;) Μην ανησυχείς όμως. Καλό είναι. Επιτέλους θα βρει τον δάσκαλό του, ο φίλος μας.

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
mad00lini πάντως η περίπτωση κληρονομικής ασθένειας είναι πολύ σωστή ανησυχία και πραγματικά σοβαρή και σε ευχαριστώ που το τονίζεις. Παρόλα αυτά, για την ιστορία και καθαρά φιλολογικά, μέχρι πριν πολύ λίγο καιρό στην εξέλιξή τους (αναλογικά με την αρχή της ύπαρξής τους) τα σκυλιά αναπαράγονταν όπως όλα τα ζώα (και οι άνθρωποι, και τα ψάρια και τα φυτά) στη φύση - δηλαδή όχι ελεγχόμενα και με risky επιμειξίες που πρόσφεραν στη φυσική τους εξέλιξη πολλές κληρονομικές παθήσεις αλλά και πολλούς εξαίρετους συνδυασμούς από τους οποίους προέκυψαν εξαιρετικές νέες ράτσες που τώρα κόπτονται να τις αναπαράγουν αυτούσιες - όπως όλα τα πράγματα στη φύση. Αυτό βέβαια δεν το λέω ως δικαιολογία για ασυνείδητη αναπαραγωγή τους από αδαείς ιδιοκτήτες αλλά το να φέρνεις ανεξέλεγκτα κουτάβια στον κόσμο αδιαφορώντας για την τύχη τους με το να είσαι pedigree-crazed ιδιοκτήτης για μένα είναι τα δύο άκρα οριακών συμπεριφορών (παρόλες τις ευκολίες που καταλαβαίνω ότι φέρνει στην κατανόηση της συμπεριφοράς και των αναγκών του ζώου το να γνωρίζεις το ιατρικό και συμπεριφορικό του παρελθόν).
Μα ποτέ δε μίλησα για pedigree-crazed ιδιοκτήτες, παρά μόνο για τη χρησιμότητα του Pedigree που προφανώς καταλαβαίνεις κι εσύ ο ίδιος. :)

Celia

Member
28 Νοεμβρίου 2012
10
0
Ολόκληρο δικαστήριο εστήθη!

Estranged σε παραπέμπω στο πρώτο σχόλιο, πιστεύω σε καλύπτει πλήρως.

Καλή συνέχεια!

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Νομίζω έχεις δίκιο κι εσύ Celia! mad00lini παρεξήγηση, πλατίασα σε γενικότερα θέματα, δεν εννοούσα ότι αυτό είπες εσύ.

Υ.Γ .
που προφανώς καταλαβαίνεις κι εσύ ο ίδιος. :)
κι εγώ Η ίδιΑ ;)