Ανισοκορία: καμία λύση μέχρι στιγμής

What

Member
13 Ιουλίου 2011
17
0
Αθήνα
Καλησπέρα σας. Εδώ και περίπου ένα μήνα η σκυλίτσα μου (10 ετών) ταλαιπωρείται από ανισοκορία. Το αποτέλεσμα είναι ο,τι το ένα της ματάκι είναι σχεδόν κλειστό τις περισσότερες φορές. Άλλες είναι σχεδόν ίδιο με το άλλο.

Ακολούθησα 2 σχήματα θεραπείας. Ένα με κορτιζονούχο κολλύριο (tobradex) και ένα με κορτιζονούχο δισκίο (prezolon). Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είχαμε αποτελέσματα.

Να σημειώσω ο,τι το σκυλάκι το παρακολούθησε και ειδικός κτηνίατρος ειδικευμένος σε οφθαλμολογικά θέματα και δεν βρήκε τίποτα. Ούτε πρόβλημα στην όραση, ούτε πρόβλημα στα αντανακλαστικά, ούτε πίεση σε κανένα από τα δύο μάτια. Επίσης μου είπε πως μάλλον δεν αξίζει να πάμε σε μαγνητική γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δείξει τίποτα και μου σύστησε απλά να το παρακολουθούμε.

Απ' ο,τι ενημερώθηκα μάλλον πρόκειται για νευρολογικό θέμα αλλά άκρη δεν έχουμε βγάλει ακόμα. Το άσχημο στην υπόθεση είναι ο,τι το σκυλάκι ενοχλείται και το ξύνει/πειράζει με το πόδι του ενίοτε.

Καμία γνώμη; Ευχαριστώ.

ΥΓ Από εβδομάδα θα επισκεφτώ ξανά τον κτηνίατρο μιας και η δεύτερη θεραπεία δεν έφερε αποτελέσματα.

Sadah

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2010
779
137
Θεσσαλονίκη
Ισως να οφείλεται και σε μολυνση, η οποια προκαλει πονο και αυτό με τη σειρα του δημιουργει την ανισοκορια.
Όπως επισης και από τον πονο τριβει,ξυνει,κλεινει το ματι ανα διαστήματα (μεσα στην ημερα)
Ειχε παθει το ιδιο, το δικο μου σκυλι προσφατα και αφου αποκλεισαμε την νευρολογικη διαταραχη, χτυπημα στο κεφαλι, ογκο στον εγκεφαλο, περασαμε στα πιο ''απλα'' που είναι η μολυνση.

Το αντιμετωπίσαμε με Ατροπινη (κολλυριο) η οποια δρα σαν καταπραυντικο. Σταματάει τον πονο, οποτε και μεγαλωνει η κορη (θα πρεπει να εχει αμεσο αποτέλεσμα, αλλιως υπαρχει περιπτωση να είναι νευρολογικο η εγκεφαλικο το πρόβλημα). Περα από αυτό επρεπε να βγαινουμε νωρις πρωι η βραδυ για να αποφεύγεται η εκθεση στο φως. (Ποναει πολύ όταν πεφτει φως σε διαστελμενη κορη)

Maxidex (κολλυριο) κορτιζονουχο

Tobrex (κολλυριο) αντιβιοτικο

Zinadol (χαπια) αντιβιωση

Ηταν πολύ μεγαλη ταλαιπωρια λογο της ωρας που επρεπε να παρει το κάθε σκευασμα, αλλα ευτυχως συνηλθε το ματι κανονικα χωρις να αφησει κατι.

Δεν λεω ότι και το δικο σου σκυλι εχει το ιδιο η πως πρεπει να παρει αυτά σε καμια περιπτωση, όμως σκεψου και αυτή την πιθανοτητα. Ελπιζω να συνελθει! Περαστικα.

What

Member
13 Ιουλίου 2011
17
0
Αθήνα
Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση.

Ξέχασα να πω πως πριν από το tobradex και το prezolon της είχα δώσει για κάποιο διάστημα tobrex χωρίς αποτελέσματα. Ή μάλλον εκείνη την περίοδο δεν φαινόταν να την ενοχλεί και να το σκαλίζει τόσο. Βέβαια αν ήταν μόλυνση μετά από τόσο καιρό θα είχε χειροτερεύσει αρκετά μάλλον κάτι που δεν το βλέπω. Η νευρολογική διαταραχή με ποιον τρόπο μπορεί να διαγνωστεί; Τι εξετάσεις κάνατε πριν καταλήξετε στην πιθανή μόλυνση; Ευχαριστώ.

Sadah

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2010
779
137
Θεσσαλονίκη
Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση.

Ξέχασα να πω πως πριν από το tobradex και το prezolon της είχα δώσει για κάποιο διάστημα tobrex χωρίς αποτελέσματα. Ή μάλλον εκείνη την περίοδο δεν φαινόταν να την ενοχλεί και να το σκαλίζει τόσο. Βέβαια αν ήταν μόλυνση μετά από τόσο καιρό θα είχε χειροτερεύσει αρκετά μάλλον κάτι που δεν το βλέπω. Η νευρολογική διαταραχή με ποιον τρόπο μπορεί να διαγνωστεί; Τι εξετάσεις κάνατε πριν καταλήξετε στην πιθανή μόλυνση; Ευχαριστώ.
Πηραμε πρωτα την ατροπινη για να διασταλει η κορη και να μην ποναει, μαζι με Maxidex κ Zinadol Ειδαμε ότι ανταποκρίνεται και πως τα δεδομενα δειχνουν πως είναι μολυνση και μετα προσθεσαμε το Tobrex σαν επιπλέον τοπικο αντιβιοτικο γιατι ειχε καποια ''σημαδακια'' κοκκινα στο ματι από την μολυνση.
Λες όμως πως στην αρχη δεν φαινοταν να την ενοχλεί και να το σκαλιζει τοσο, αρα μετα εγινε πιο εντονο; Αν ναι, τοτε ισως να χειροτερευσε οντως.
Από την άλλη ΑΝ η ανισοκορια οφείλεται σε τραυμα στο ματι (από τον πονο συστελλεται η κορη) και δωσατε Tobradex τοτε το κανατε χειροτερα.
Η νευρολογικη διαταραχη μπορει να δαγνωστει με ελεγχο αντανακλαστικών από τον ειδικο. Αν δεν αντιδρα η κορη στο ερεθισμα, τοτε είναι πιθανο να μιλαμε για κατι νευρολογικο.
Οι εγκεφαλικες βλαβες μπορουν να διαγνωστουν με μαγνητικη.

What

Member
13 Ιουλίου 2011
17
0
Αθήνα
Μάλιστα. Όχι το τραύμα στο μάτι το έχουμε αποκλείσει μιας και δεν εντοπίστηκε κάτι τέτοιο από τον οφθαλμίατρο. Οπότε μάλλον μπαίνει στο παιχνίδι και η πιθανή μόλυνση που για να είμαι ειλικρινής κανένας από τους δύο κτηνιάτρους που την κοίταξε δεν μου το είπε. Οπότε μάλλον είτε δεν είδαν κάποιο σύμπτωμα είτε απλά το ξέχασαν (!).

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα το συζητήσω περισσότερο με τον κτηνίατρο την Δευτέρα.

Sadah

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2010
779
137
Θεσσαλονίκη
Μάλιστα. Όχι το τραύμα στο μάτι το έχουμε αποκλείσει μιας και δεν εντοπίστηκε κάτι τέτοιο από τον οφθαλμίατρο. Οπότε μάλλον μπαίνει στο παιχνίδι και η πιθανή μόλυνση που για να είμαι ειλικρινής κανένας από τους δύο κτηνιάτρους που την κοίταξε δεν μου το είπε. Οπότε μάλλον είτε δεν είδαν κάποιο σύμπτωμα είτε απλά το ξέχασαν (!).

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Θα το συζητήσω περισσότερο με τον κτηνίατρο την Δευτέρα.
Να εισαι καλα. Θα περιμενω νεα!

What

Member
13 Ιουλίου 2011
17
0
Αθήνα
Τα πράγματα φαίνονται να μην είναι και τόσο καλά. Την πήγα σήμερα σε δύο γιατρούς και ο δεύτερος γιατρός μου είπε ο,τι μάλλον έχει πειραχτεί ομάδα νεύρων που έχει να κάνει με τα αντανακλαστικά και το βλέφαρο. Παρατήρησε επίσης πως πίσω από τον βολβό το δέρμα έχει κρεμάσει κάτι που επαληθεύει αυτή την υπόνοια (δυστυχώς εγώ δεν έχω παρατηρήσει κάτι τέτοιο).

Πιστεύει πως είναι κάτι με τον εγκέφαλο και ίσως είναι και σοβαρό. Μου συνέστησε να συνεχίσω για κάποιες μέρες ακόμα την θεραπεία με prezolon και μετά το Πάσχα να το ξαναδούμε μήπως αξίζει να πάει για μαγνητική η οποία κοστίζει πολύ και αν δείξει κάτι κακό στον εγκέφαλο, δεν υπάρχει θεραπεία.

Αύριο σκέφτομαι να την πάω και σε έναν άλλο οφθαλμίατρο να δω τι θα μου πει κι αυτός. Έχω ψιλοθολώσει και δεν ξέρω τι βήματα να κάνω σε περίπτωση που είναι τόσο άσχημη η περίπτωση. Οποιαδήποτε εμπειρία, γνώμη, συμβουλή για γιατρό κλπ ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ.

Sadah

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2010
779
137
Θεσσαλονίκη
Μου εχουν συστησει καποιον ο οποιος ειδικευεται στα ματια.

Προσωπικα δεν τον γνωριζω αλλα εχω ακουσει πολυ καλα λογια.

Ιγνατιος Λιαπης

210-6845323

Υ.Γ Εχεις παρατηρησει καποια αλλαγη στη συμπεριφορα του ζωου σου τελευταια;

κατι που δεν εκανε ποτε κ σου φαινεται περιεργο π.χ.

What

Member
13 Ιουλίου 2011
17
0
Αθήνα
Ναι αυτόν μου σύστησαν κι εμένα.

Συμπεριφορά το ζώο δεν φαίνεται να έχει αλλάξει πέρα από τις ενοχλήσεις και το ξύσιμο που κάνει με το πόδι στο μάτι. Τρέφεται κανονικά, πίνει νερό κανονικά, όρεξη παρ' ο,τι την ηλικία της έχει.

Sadah

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2010
779
137
Θεσσαλονίκη
Επειδή θα με φαει η περιεργεια . Κανενας δεν σου εδωσε τιποτα για να μην ποναει;

Last edited:

What

Member
13 Ιουλίου 2011
17
0
Αθήνα
Όχι. Παρ' ο,τι τους είπα ο,τι την ενοχλεί και ίσως γκρίνιαξε 1-2 φορές από αυτό (ίσως!?!). Μάλιστα μου είπε ο δεύτερος ο,τι η κόρη της είναι σαν να της έχουν δώσει ατροπίνη (αυτό που έγραψες παραπάνω).

Sadah

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2010
779
137
Θεσσαλονίκη
Όχι. Παρ' ο,τι τους είπα ο,τι την ενοχλεί και ίσως γκρίνιαξε 1-2 φορές από αυτό (ίσως!?!). Μάλιστα μου είπε ο δεύτερος ο,τι η κόρη της είναι σαν να της έχουν δώσει ατροπίνη (αυτό που έγραψες παραπάνω).
Η ατροπινη προκαλει διαστολή, αρα το θεμα είναι πως εχει μεγαλυτερη κορη και όχι μικροτερη.
Στη δικη μου περιπτωση ηταν μικροτερη. Ανισοκορια λεγεται και στις 2 περιπτώσεις αλλα αλλαζουν οι λογοι που την προκαλουν.
Δεν μπορω να σου πω κατι παραπανω, θα πρεπει να σου εξηγησει ο κτηνίατρος.

Οσον αφορα το ότι ποναει κ κανεις δεν δινει καποιο παυσιπονο η οτιδήποτε, πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω τον λογο.
Αν θελεις και σου είναι ευκολο, στειλε μου μια φωτο σε π.μ.

Last edited:

What

Member
13 Ιουλίου 2011
17
0
Αθήνα
Αν δεν κάνω λάθος όταν η μια κόρη είναι μικρότερη έχει να κάνει με ένα σύνδρομο το οποίο δεν είναι και τόσο σημαντικό. Βέβαια στην περίπτωσή σου ήταν απλά μόλυνση. Αύριο που θα είναι μέρα θα σου στείλω φωτό γιατί τώρα με το φλας κλείνει και τα δύο μάτια και δεν φαίνεται.

Όπως και να 'χει ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Sadah

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2010
779
137
Θεσσαλονίκη
Αν δεν κάνω λάθος όταν η μια κόρη είναι μικρότερη έχει να κάνει με ένα σύνδρομο το οποίο δεν είναι και τόσο σημαντικό. Βέβαια στην περίπτωσή σου ήταν απλά μόλυνση. Αύριο που θα είναι μέρα θα σου στείλω φωτό γιατί τώρα με το φλας κλείνει και τα δύο μάτια και δεν φαίνεται.

Όπως και να 'χει ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
Ναι, εννοεις το συνδρομο Horner καταλαβα.
Θα περιμενω φωτο, δεν πειραζει που δεν μπορεις τωρα δεν είναι αναγκη να παιδευτεί το ζωντανο.
Να'σαι καλα.