Αντιμυκητιακό απορρυπαντικό πλυντηρίου?

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.977
7.561
Καλησπέρες, ο Άρης μου έχει μυκητίαση. Δε βάζω το θέμα στο "Υγεία-ασθένεις" καθώς για την αγωγή του θα πάμε αύριο στη γιατρό να μας πει (σήμερα που βγήκανε τα αποτελέσματα μίλησα από το τηλέφωνο, δεν πρόλαβα να πάω). Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι σχετικό με την απολύμανση του χώρου.

Καθώς οι μύκητες σκοτώνονται με πλύση σε υψηλή θερμοκρασία, σε ρούχα-ριχτάρια- κουβέρτες που δε μπορούν να πλυθούν σε υψηλή θερμοκρασία έχω διαβάσει ότι συνιστάται αντιμυκητιακό απορρυπαντικό. Αυτά τα βρήκα σε ξένα σάιτ και στο εξωτερικό έχουν κάποια προϊόντα. Εδώ τι μπορώ να χρησιμοποιήσω? Υπάρχει κάτι στο εμπόριο?

Και κάτι ακόμα. Ο Άρης έχει 2 συγκεκριμένα μέρη στο σαλόνι που ξαπλώνει-κοιμάται, μια πολυθρόνα και μια μεριά του καναπέ. Σε αυτά τα 2 σημεία για κακή μου τύχη έβγαλα πριν καμιά 10αριά μέρες τα ριχτάρια και δεν τα ξανάβαλα ακόμα, οπότε έχουν εκτεθεί σε μύκητες και ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να τα απολυμάνω τοπικά αφού δεν πλένονται.

Anesidora

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2012
504
5
Εμείς ταλαιπωρηθήκαμε με μύκητες πριν πολύ καιρό(θεραπεύτηκε πλήρως, αλλά ένα σημάδι μάλλον θα μείνει κενό από τρίχωμα). Σου μεταφέρω ότι μου είπε ο κτηνίατρος. Οι μύκητες είναι απίστευτα ανθεκτικοί. Μπορεί να μείνουν σε κάποιο σημείο πάνω από έναν χρόνο! Ο μόνος τρόπος να σκοτωθούν τελείως είναι απολύμανση με νερό και χλωρίνη σε μεγάλη αναλογία ή με έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία.

Εγώ σφουγγάριζα καθημερινά με χλωρίνη. Για τα χαλιά και τα υφάσματα μου έδωσε ένα απολυμαντικό που χρησιμοποιεί ο ίδιος για να καθαρίζει τον πάγκο και το πάτωμα του ιατρείου του. Ψέκασα τα χαλιά και μετά τα άφησα ώρες στον ήλιο.

Επίσης εξαιρετικό αντιμυκητιακό είναι το αιθέριο έλαιο τειόδενδρου. Θα μπορούσες να τα μουλιάσεις σε νερό με αρκετές σταγόνες ελαίου, αφού πρώτα κάνεις μια δοκιμή με μια άκρη του υφάσματος για να δεις οτι δεν ξεβάφει. Προσοχή μόνο μην είναι κοντά σου ο σκύλος και πάει να δοκιμάσει το νερό. Το έλαιο είναι πολύ τοξικό για τους σκύλους.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.977
7.561
Ωραία σ'ευχαριστώ πολύ! Μόνο μου πρόβλημα τώρα είναι.. πού θα βρω ήλιο άπαξ και τα ψεκάσω για να στεγνώσουν!

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
τα στεγνοκαθαριστηρια που πλενουν με στεγνο καθαρισμα,,,?? τα ρουχα μπαινουν σε ενα διαλυτικο για καθαρισμο,,, μηπως σκοτωνονται οι μυκητες εκει,,?? δεν ρωτας στο καθαριστηριο,,??

maxinikol

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
1.091
87
Υπάρχει και απολυμαντικό σπρέι dettol για ψεκασμο,συνιστάται και για σκυλόσπιτα.δε ξέρω για μύκητες αλλά τα μικρόβια τα σκοτώνει.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.977
7.561
feroza ναι όντως, μπορεί για τα ριχτάρια και μια κουβέρτα που σκεπάζομαι στον καναπέ να δω αν κάνει τίποτα το καθαριστήριο, θα ρωτήσω, θενκς. Αλλά αυτό που με καίει πιο πολύ είναι τα δύο σημέια σε καναπέ και πολυθρόνα που μ'αυτά έχει τη βασική επαφή και αποτελούν πιο πολύ κίνδυνο νομίζω.

maxi θα το ψάξω αν κάνει για μύκητες, αλλά νομίζω όχι, μόνο βακτήρια. Γι'αυτό και δε σφουγγάρισα με dettol για το πάτωμα όπως κάνω συνληθως αλλά με χλωρίνη γιατί διάβασα ότι χλωρίνη ενδείκνυται για την περίπτωση. Νομίζω ένα σπρέυ που έχω όμως πρέπει να ναι το ίδιο που εννοείς, θα του ρίξω μια ματιά.

Ευχαριστώ παιδια!

Last edited:

golden boy

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
805
93
Hell
Ισως θα μπορουσες τον καναπε και την πολυθρονα να τα καθαρισεις με ατμο εφοσον οι μυκητες σκοτωνονται σε υψηλες θερμοκρασιες.Αν δεν εχεις καποιον ατμοκαθαριστη,θα μπορουσες να το δοκιμασεις με το ατμοσιδερο.Για σιγουρια,βαλε και κανενα λεπτο πανακι απο πανω πριν ακουμπησεις το σιδερο(αν τυχον φοβασαι μην κολλησει στο υφασμα).Δωσε ατμο στο φουλ,ισως να εχει αποτελεσμα,λεω εγω τωρα μια ιδεα...

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.977
7.561
Μπορεί να ξεπεράσαμε τη μυκητίαση επιτυχώς αλλά αυτό για παν ενδεχόμενο σε ριχτάρια, κουβερτούλες, σεντόνια κτλ δε με χαλάει καθόλου να το χρησιμοποιώ. Θενξ για την πληροφορία!!

υ.γ. golden boy τώρα είδα τι είχες γράψει, δεν ήταν κακή ιδέα, αλλά δεν την είχα δει!