Απορία: τι νομίζετε ότι είναι?


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.325
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! Ξύπνησα αγκαλιά με το σκύλο μου το Βαγγέλη, τον αγκάλιασα για "Καλά Χριστούγεννα" κι εκείνος άρχισε τα "φιλιά"...
Ιδού η χριστουγεννιάτικη απορία μου: Γιατί μας γλείφουν?
Είναι κίνηση τρυφερότητας, δήλωση υποταγής, περιέργεια για τη γεύση μας, προσπάθεια κοινωνικοποίησης, ενστικτώδης κίνηση χωρίς νόημα? Τι απ' όλα αυτά?
Τι λέτε ειδικοί ή απλά κυνόφιλοι?
 


S

SwkDoG

Guest
Το γλείψιμο είναι και αυτό ένα μέρος της επικοινωνίας των σκύλων.

Από πολύ μικρά τα κουτάβια δέχοντε το γλείψιμο της μητέρας τους,όχι απλά σαν δείγμα στοργής,αλλά για να διεγερθεί η ούρηση και η αφόδευση τους.

Αργότερα και τα ίδια τα κουτάβια γλείφοντε μεταξύ τους για να καθαριστούν αλλά και να δείξουν την φιλία τους το ένα στο άλλο.

Ίσως η πιο σημαντική χρήση του γλειψίματος είναι όταν τα κουτάβια γλείφουν τους γονείς τους όταν γυρίζουν από το κυνήγι για να τους προκαλέσουν έμετο ώστε να τραφούν.

Και σαν ενήλικοι όμως οι σκύλοι γλείφοντε,πότε για να καθαριστούν και πότε σαν δείγμα σεβασμού στο κυρίαρχο ζώο αλλά και σαν δείγμα στοργής.

Στις σχέσεις τους με τον άνθρωπο τώρα το γλέιψιμο είναι ένας τρόπος για να παίρνουν αυτό που θέλουν.
Πότε αυτό είναι φαΐ,πότε ένα χάδι αλλά κυρίως προσοχή ακόμα και με αρνητικό τρόπο (δηλ. να τα "μαλώσουμε",επιπλήξουμε,κλπ.).
Αυτό κατά ένα 90% των περιπτώσεων,γιατί υπάρχουν και φορές που μας δείχνουν το σεβασμό ή την στοργή τους.
 


boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
προσεξε το βλεμμα του οταν σε γλειφει απο χαρα μολις ξυπνησες, οταν μολις εχεις φαει κατι, οταν γλειφει πχ το χερι σου, οταν εχει κανει κατι κακο, οταν θελει να φαει, κλπ.

πιστευω θα προσεξεις καποιες διαφορες. και θα δεις οτι τα σκυλια γλειφουν και απο χαρα και αγαπη, και απο υποταγη, και για καλοπιασμα, και για καθαρισμα, κλπ.

ωραιο thread παντως :wink:
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.095
Μηνύματα
895.468
Μέλη
19.910
Νεότερο μέλος
MochiandEmma