"Από τη Βαγδάτη με αγάπη"

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Είναι ο τίτλος του βιβλίου που διάβασα μονορούφι χτες. Το έγραψε ο αντισυνταγματάρχης Jay Kopelman, πεζοναύτης που υπηρέτησε στο Ιράκ και περιμάζεψε ένα ημίαιμο κουτάβι που οι συνάδελφοί του του σώματος Lava Dogs ονόμασαν Lava. Ο Kopelman αψήφισε τη διαταγή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να εγκαταλείψουν ή να σκοτώσουν σκυλιά και κίνησε γη και ουρανό μέσα από πολύ εχθρικές συνθήκες απ' όλες τις πλευρές να κρύψει και εν τέλει να σώσει το κουταβάκι. Μετά από πολλές περιπέτειες, κατάφερε να το φέρει στη Καλιφόρνια όπου κατοικεί ο ίδιος και να το υιοθετήσει.

Το βιβλίο είναι αντιπολεμικό και έγινε best-seller, όπως και η συνέχειά του που φέρει τον τίτλο From Bagdad to America και πραγματεύεται το φλέγον ζήτημα του Συνδρόμου Μετατραυματικού Στρες των στρατιωτών και των σκυλιών. Επίσης συνέβαλε στο να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να αλλάξουν οι συνθήκες στο στρατό ώστε να επιτραπεί στους στρατιώτες να σώσουν σκυλάκια που υιοθέτησαν στον πόλεμο, αντίθετα με τους Βρεττανούς που ακόμα τα σκοτώνουν. Δείχνει επίσης το πώς ένα σκυλάκι ξυπνάει τη χαμένη ανθρωπιά των ειδικών δυνάμεων και έχει τη δύναμη να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο.

[video=youtube;vLIzyAM5qrQ]http://www.youtube.com/watch?v=vLIzyAM5qrQ[/video]

[video=youtube;55EoXDohHmk]http://www.youtube.com/watch?v=55EoXDohHmk[/video]

Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Μπράβο του για το θάρρος του με τον Λάβα και την αντοχή του να γράψει για ένα τέτοιο θέμα και να καταγράψει τις εμπειρίες του. Γλύτωσε λεφτά που θα έδινε στους ψυχο-επιστήμονες...

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Στα ελληνικά δε νομίζω ότι υπάρχει. Δεν ξέρω αν μπορείτε να το αγοράσετε στα αγγλικά σε ηλεκτρονική μορφή. Εγώ το πήρα για Kindle, αλλά το διαβάζω με το πρόγραμμα του Kindle και του MacBook μου, οπότε δε χρειάζεται να έχετε Kindle. Είναι και φτηνότερο αν το πάρετε σε ηλεκτρονική μορφή.

Τα σκυλιά πάντως βοηθάνε πολύ στην αντιμετώπιση ψυχολογικών προβλημάτων και έχουν φτιάξει τώρα προγράμματα για να εκπαιδεύσουν σκυλιά καταφυγίων που τα δίνουν σε στρατιώτες που αναρρώνουν. Γενικά το πρόβλημα των βετεράνων και κυρίως η ψυχολογική υποστήριξη και περίθαλψή τους είναι τεράστια προβλήματα, κυρίως αφού η κοινή γνώμη είναι αρκετά disillusioned με τον πόλεμο.

Υπάρχουν πάμπολλα βίντεο που παρουσιάζουν τα προγράμματα των σκύλων θεραπείας για βετεράνους, από τα οποία παραθέτω μερικά:

[video=youtube;bFPLk-SZPfk]http://www.youtube.com/watch?v=bFPLk-SZPfk[/video]

[video=youtube;2PVQ8M8mhBk]http://www.youtube.com/watch?v=2PVQ8M8mhBk[/video]

[video=youtube;ErFgYXta2gk]http://www.youtube.com/watch?v=ErFgYXta2gk[/video]

[video=youtube;mPQSavJ0uXw]http://www.youtube.com/watch?v=mPQSavJ0uXw&feature=related[/video]

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Ξέχασα να πω ότι ο Λάβα αποδείχτηκε και εξαιρετική γκομενοπαγίδα όταν ο αντισυνταγματάρχης ιδιοκτήτης του ήταν μόνος. Μια μέρα που πήγαν στο σκυλόπαρκο στο Σαν Ντιέγκο και ο Λάβα βούτηξε ένα αγοράκι, του οποίου η χωρισμένη μάνα τρόμαξε ότι τον δάγκωσε και έβαλε τις φωνές. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο Λάβα δεν είχε δαγκώσει το αγοράκι και έπιασε μάλιστα φιλίες με το σκύλο του παιδιού. Σε μερικούς μήνες ο αντισυνταγματάρχης και η κυρία αυτή παντρέυτηκαν. :)

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Εννοείς στρατοδικείο. :) Ο λόγος είναι ότι τα σκυλιά κάνουν τους ανθρώπους να δείχνουν τον καλύτερο εαυτό τους και την ανθρωπιά τους. Υποτίθεται ότι ο στρατός, κυρίως δε τα επίλεκτα σώματα όπως οι πεζοναύτες, πρέπει να είναι αυτόματες μηχανές που σκοτώνουν και τα σκυλιά τους κάνουν συναισθηματικά ευάλωτους. Επειδή όμως ο πόλεμος στο Ιράκ αποδείχτηκε τρομερά επιβλαβής για πολύ μεγάλο ποσοστό βετεράνων που ανέπτυξαν πολύ σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, και φυσικά η κοινή γνώμη αγαπάει γενικά τα σκυλιά, τώρα τα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο για σκυλιά θεραπείας και για την πρόληψη προβλημάτων.

Γενικά η κουλτούρα του στρατού είναι πολύ περίεργη, κυρίως δε των πεζοναυτών. Κάθε φορά που διδάσκω στρατιωτική ιστορία, δηλαδή Σπάρτη, Μεγαλέξανδρο ή Πελοποννησιακό, καταφθάνουν όλα τα στρατά και γεμίζει η τάξη στρατιωτικούς, κυρίως πεζοναύτες. Σου λέει, αρχαία ιστορικός είναι, Ελληνίδα είναι, δεν μπορεί, θα πρέπει να έχει κατευθείαν τηλεφωνική γραμμή και καθημερινή επικοινωνία με το πνεύμα του Θουκυδίδη! Συνήθως δε έχουν ήδη διαβάσει τα περισσότερα αρχαία κείμενα που διδάσκω διότι είναι μέρος του καταλόγου βιβλίων που είναι υποχρεωμένοι να διαβάζουν και έρχονται σε μένα για περισσότερη ανάλυση. Οι μεγάλοι ήρωες των Αμερικανών πεζοναυτών είναι .... ο Λεωνίδας και οι 300 και το αγαπημένο τους βιβλίο το Gates of Fire του Steven Pressfield που είναι υποχρεωτικό διάβασμα για τους νεοσύλλεκτους μαζί με τον Ηρόδοτο και μάλιστα τους βάζουνε να δώσουν και εξετάσεις να δούνε αν το διαβάσανε. Αν θέλει κανείς να φτάσει στο βαθμό του συνταγματάρχη πρέπει να καταπιεί κυριολεκτικά όλο το Θουκυδίδη!!

Η πιο κουφή φάση ήταν που κάποτε είπα να προσφέρω πειραματικά μάθημα που να λέγεται Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος. Είπα ότι στην τάξη θα είμαι μόνο εγώ και ο εαυτός μου. Μπα! Το πήρανε όλοι οι πεζοναύτες και οι μπάτσοι απανταχού Καλαμποκιστάν!! Σκέτη τρέλλα! Διαβάσανε, ρε σεις, μέσα σ' ένα εξάμηνο ΟΛΟ το Θουκυδίδη, κάθε λέξη που έγραψε, μετά τα Ελληνικά του Ξενοφώντα, τα Ελληνικά της Οξυρύγχου, το Διόδωρο και Ο,ΤΙ απόσπασμα υπήρχε από παπύρους και άλλους συγγραφείς για τον πόλεμο!! Και τα παρουσιάσανε και στην τάξη, να βλέπατε τον αντισερίφη του Καλαμποκιστάν να αναλύει τη Σικελική εκστρατεία, να σας φύγει το καφάσι! Έχω και κάτι πορωμένους που κάνουνε παρέα με άλλους πορωμένους που φτιάχνουνε αρχαίους καταπέλτες και σε λίγο θα με τρέχουνε να τους χαζεύω να εκσφενδονίζουνε κοτρώνες μες στα καλαμπόκια...

Αφήστε δε τον Όμηρο που έχει γίνει ο μέγας γιατρός όλων των στρατιωτών με το σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Ο Οδυσσέας είναι το μεγάλο τους ίνδαλμα, ο Αχιλλέας και ο Αγαμέμνονας σύμβολα της προδοσίας μου νοιώθει ο μέσος Αμερικάνος προς την κυβέρνησή του που ξεκίνησε τον πόλεμο. Έχουν γραφεί ένα σωρό βιβλία πάνω στο θέμα, αρκετά από τα οποία τα γράψανε ψυχίατροι.

Και καλά η φάση με τον Άργο και τον Οδυσσέα. Εκεί αναλύονται όλοι σε λυγμούς, μέχρι και ο καθηγητής της Γιαπωνέζικης Ιστορίας μου έμπηξε τις φωνές την προπερασμένη βδομάδα διότι, λέει, γιατί του το έκανε αυτό το κακό ο Όμηρος και σκότωσε το καημένο το σκυλάκι!!

Σας λέω, κάτι τρέχει με την ανθρώπινη ψυχολογία και το πώς ανταποκρινόμαστε στους σκύλους.

Last edited: