Βλαβερές τροφές, φυτά και ουσίες για τον σκύλο


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Πάντα γίνεται λόγος για τροφές που είναι επικίνδυνες ή βλαβερές ή πιθανόν βλαβερές για τους σκύλους μας, μα πολλές φορές υπάρχει υπερβολή ή παρερμηνεία σε αυτά που γράφονται ή ακούγονται. Επίσης, σπάνια γίνεται λόγος για βασικές ουσίες, όπως η ζάχαρη, το αλάτι και τα άλευρα, που είναι ουσιαστικά βλαβερές για σκύλο και άνθρωπο και δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να τις αποφύγουμε, ειδικότερα αν επιλέγουμε να ταΐζουμε τα σκυλιά μας με επεξεργασμένες τροφές. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από αυτά την λίστα μας:

Ζάχαρη

Η ζάχαρη στις επεξεργασμένες, «ραφιναρισμένες» μορφές τις (και όχι τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσιολογικά στις τροφές, όπως τα φρούτα και τα οποία καταναλώνονται ως ένα συστατικό μέσα σε ένα πολλαπλά θρεπτικό σύνολο, όπως το φρούτο) δεν παρέχουν καμία ουσιαστική θρεπτική αξία. Δεν παρέχουν πρωτεΐνες, δεν παρέχουν βιταμίνες, δεν παρέχουν λιπαρά, δεν παρέχουν ιχνοστοιχεία… παρέχουν απλά «ενέργεια» χαμηλής ποιότητας και για αυτό χαρακτηρίζονται ως «κενές θερμίδες».

Επίσης, επιβαρύνουν την λειτουργία του ήπατος (συκώτι), είναι η κύρια αιτία για την εμφάνιση διαβήτη και ευθύνεται και για την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνων. Φυσικά αυξάνει σημαντικά και επικίνδυνα το σωματικό βάρος, την χοληστερόλη και την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Αλάτι

Όπως και με την ζάχαρη, το αλάτι που χρειάζεται ο οργανισμός μπορεί και πρέπει να το προσλαμβάνει από τις φρέσκες, ωμές και μη επεξεργασμένες τροφές. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέτουμε αλάτι στην διατροφή μας ή την διατροφή των σκύλων μας, όπως και κανένας ζωντανός οργανισμός στην φύση δεν «αλατίζει» την τροφή του πριν την καταναλώσει!

Το αλάτι αυξάνει την πίεση του αίματος και αυτό έχει «διαβρωτικά» και επιδεινώνει οποιαδήποτε άλλη παθολογική κατάσταση του οργανισμού. Αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού, στεφανιαίας νόσου, καρκίνου του στομάχου, νοσημάτων του νεφρού, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, διαβήτη και πολλά ακόμα.

Άλευρα

Τα περισσότερα άλευρα έχουν υποστεί βαριά επεξεργασία με αποτέλεσμα να έχουν αφαιρεθεί η πλειονότητα των θρεπτικών ουσιών και συστατικών τους. Τα άλευρα ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη με ότι αυτό συνεπάγεται, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, προκαλούν δυσκοιλιότητα, αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Όπως με όλες τις τροφές, είναι και εδώ καλύτερα να αποφεύγουμε την κατανάλωση των επεξεργασμένων αλεύρων και να προτιμούμε φρέσκα, μη επεξεργασμένα υποκατάστατα όπως π.χ. οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, το «άγριο» ρύζι, κ.α.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι πιθανόν δηλητηριώδης για τα σκυλιά, τόσο στη καθαρή μορφή της (μεγάλο ποσοστό κακάο) όσο και στις επεξεργασμένες ή πιο αραιωμένες μορφές της (π.χ. σοκολάτα γάλακτος). Το συστατικό της σοκολάτας που φέρεται ως δηλητηριώδες είναι η θεοβρωμίνη που είναι καρδιοτονωτική και διουρητική.

Πολλά σκυλιά έχουν φάει, από λάθος ή όχι, σοκολάτα υπό διάφορες μορφές και δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει να δίνουμε στο σκύλο σοκολάτες ή γλυκά γενικότερα. Δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία για τον σκύλο, δεν αποτελούν «λιχουδιά» για αυτόν (όπως ένα κομματάκι κρέας για παράδειγμα) και σίγουρα δεν θα πρέπει να δίνουμε μακροχρόνια ή/και μεγάλες ποσότητες.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε αν ο σκύλος μας φάει ένα κομματάκι σοκολάτα κατά λάθος ή από κάποιον τρίτο που δεν γνώριζε. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να παρατηρήσουμε τον σκύλο μας για τις επόμενες ώρες για τυχόν συμπτώματα και τότε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο μας. Συνήθως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Πιθανά συμπτώματα από την υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας είναι η υπερδιέγερση και υπερκινητικότητα, η συχνοουρία και η ασυνήθιστη δίψα (εξαιτίας της διουρητικής δράσης της θεοβρωμίνης). Επίσης, ο εμετός, η διάρροια, η αρρυθμία και η ταχυκαρδία.

Κρεμμύδια και Σκόρδο

Τα κρεμμύδια περιέχουν υποσουλφίδιο ή αλλιώς θειοσουλφονικό του νατρίου το οποίο είναι πιθανόν δηλητηριώδες για τους σκύλους. Αυτό το συστατικό βρίσκεται και σε άλλα μέλη της οικογένειας των κρεμμυδιών και ειδικά στο σκόρδο. Όπως και με την σοκολάτα, πολλά σκυλιά έχουν φάει, από λάθος ή όχι, κρεμμύδι ή σκόρδο (που υπάρχει ως συστατικό και σε κάποιες έτοιμες, εμπορικές τροφές για σκύλους) και δεν έχουν παρουσιάσει πρόβλημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί αυτό να συμβεί. Η υπερβολική δόση έχει ως αποτέλεσμα τη ρήξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων του σκύλου (αιμολυτική αναιμία).

Βέβαια, στο σκόρδο αποδίδονται την ίδια στιγμή και ευεργετικές ιδιότητες (που πολλές φορές υπερβάλλουν και αυτές προς την αντίθετη κατεύθυνση) κυρίως στην καταπολέμηση και κυρίως πρόληψη της εμφάνισης παρασίτων. Για άλλη μια φορά «κλειδί» είναι η δόση, η ποσότητα μα ίσως πιο σοφή απόφαση να είναι η αποφυγή αφού δεν αποτελούν αυτές οι τροφές «βασικό πυλώνα» της διατροφής του σκύλου.

Όπως είπαμε και παραπάνω, δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε αν ο σκύλος μας φάει ένα κομματάκι κρεμμύδι ή σκόρδο κατά λάθος ή από κάποιον τρίτο που δεν γνώριζε. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να παρατηρήσουμε τον σκύλο μας για τις επόμενες ώρες για τυχόν συμπτώματα και τότε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο μας. Συνήθως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, μειωμένο ενδιαφέρον ή έλλειψη ενδιαφέροντος για τροφή, ακεφιά και αδυναμία. Επίσης, ούρα ελαφρώς κόκκινα (από τη ρήξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων), λαχάνιασμα (λόγω απώλειας ερυθρών αιμοσφαιρίων). Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μέρες μετά την κατανάλωση κρεμμυδιού.
 
Last edited:


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Φιστίκια Μακαντέμια

Τα φιστίκια Μακαντέμια φέρονται και αυτά ως πιθανόν τοξικά για τους σκύλους αν και το ακριβές συστατικό τους που ευθύνεται για την τοξικότητά τους δεν είναι ακόμα γνωστό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Μυϊκά ρίγη.
Αδυναμία ή παράλυση των πίσω άκρων.
Δυσκολία στην αναπνοή.
Πρησμένα μέλη που πονάνε στο άγγιγμα.

Οι συνέπειες από τη κατανάλωση φιστικιών Macadamia δεν έχουν ερευνηθεί καλά. Χωρίς περαιτέρω έρευνα δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε αν τα παραπάνω συμπτώματα είναι βραχυπρόθεσμα ή όχι. Η μέχρι τώρα έρευνα υποδεικνύει ότι 6 φιστίκια Macadamia είναι αρκετά για να εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα.

Κουκούτσια φρούτων

Τα κουκούτσια διαφόρων φρούτων μπορεί να είναι επικίνδυνα. Κατά συνέπεια, αν δίνετε φρούτα στο σκύλο σας καλό είναι να αφαιρείτε προληπτικά τα κουκούτσια. Δηλητηριώδη θεωρούνται τα κουκούτσια του μήλου, του βερίκοκου, του ροδάκινου, του αχλαδιού και του δαμάσκηνου λόγω της παρουσίας κυανίου.

Καφές, κόκκοι καφέ και τσάι

Η καφεΐνη που υπάρχει σε αυτά τα κάνει ακατάλληλα για σκύλους, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην καρδία και στο νευρικό σύστημα. Φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσουμε κάτι από αυτά στον σκύλο μας επίτηδες!

Αβοκάντο

Ο φλοιός, η σάρκα και το κουκούτσι του περιέχουν περσίνη, μια ουσία που προκαλεί στο σκύλο εμετό και διάρροια. Ακόμη, η μεγάλη ποσότητα λίπους τα καθιστά ανθυγιεινά. Όπως και σε άλλα, δεν θα πρέπει να πανικοβληθούμε αν ο σκύλος μας φάει ένα κομματάκι κρεμμύδι ή σκόρδο κατά λάθος ή από κάποιον τρίτο που δεν γνώριζε. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να παρατηρήσουμε τον σκύλο μας για τις επόμενες ώρες για τυχόν συμπτώματα και τότε να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο μας. Συνήθως δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Ηλιόσποροι

Δεν είναι τοξικοί. Αντίθετα έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξε ότι συμβάλλουν στη βελτίωση του δέρματος και του τριχώματος του σκύλου (όπως και άλλοι ξηροί καρποί). Σε μεγάλη ποσότητα όμως μπορεί να φέρουν διάρροια και διαταραχή του εντέρου, ιδίως σε κουτάβια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε λιπαρά.

Σταφύλια

Σταφύλια και σταφίδες φέρονται ως πιθανά τοξικά λόγο μιας άγνωστης, προς το παρόν, τοξικής ουσίας, η οποία προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια. Πολλά σκυλιά έχουν καταναλώσει ή καταναλώνουν σταφύλια χωρίς πρόβλημα, μα όπως πολλές φορές σημειώσαμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ο σκύλος μας να παρουσιάσει πρόβλημα. Αν αντιληφθείτε ότι το ζώο έχει φάει σταφύλια ή σταφίδες, πρέπει να το έχετε υπό παρακολούθηση και αν δείτε οτιδήποτε «ύποπτο» να το πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.

Η τοξίνη αρχίζει να δρα μέσα σε 24 ώρες. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν λίγες ώρες μετά τη βρώση. Τα ζώα παρουσιάζουν πολυδιψία, σταματάνε να τρώνε, έχουν πόνους στην κοιλιά και κάποια πέφτουν σε λήθαργο. Τα συμπτώματα αυξάνονται μετά το 24ωρο και μπορεί να διαρκέσουν ημέρες ή και εβδομάδες. Οι αιματολογικές εξετάσεις δείχνουν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου, ουρίας, κρεατινίνης και φωσφόρου.

Σύκα

Δεν είναι τοξικά αλλά είναι βαριά για το στομάχι του, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Δηλητηρίαση από φυτά

Οι περισσότεροι σκύλοι έχουν εύκολη πρόσβαση σε αρκετά φυτά , κάποια από τα οποία είναι τοξικά . Τοξικές ουσίες μπορεί να βρίσκονται σε οποιοδήποτε μέρος (φύλλα, μίσχο, καρπούς ή ρίζες) ή και σε ολόκληρο το φυτό . Σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής τους κάποια φυτά είναι πιο τοξικά (π.χ. όταν δεν είναι ακόμη ώριμα). Συχνά τα δηλητηριώδη φυτά είναι αρκετά γευστικά για τα ζώα συντροφιάς και ειδικά όταν έχουν υποστεί επεξεργασία (αποξήρανση, ψύξη). Το έδαφος και το κλίμα μπορούν να επηρεάσουν την τοξικότητα και την γευστικότητα των φυτών. Οι περισσότερες δηλητηριάσεις προκαλούν ήπια έως μέτρια αυτοπεριοριζόμενα κλινικά συμπτώματα, τα οποία είναι συνήθως γαστρεντερικής φύσης. Τα κλινικά συμπτώματα στη δηλητηρίαση από φυτά δεν είναι ειδικά και η διάγνωση είναι δύσκολη. Η τοξικότητα ορισμένων φυτών είναι τόσο μεγάλη, ώστε ακόμα και έμμεση επαφή (π.χ. γλείψιμο νυχιών που ακούμπησαν στο φυτό) μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα.

Γενικά, οι τοξίνες συνήθως έχουν σωρευτική δράση. Μπορεί η ποσότητά τους μία φορά να μην είναι βλαβερή, μα αν λαμβάνεται τακτικά, να γίνει. Επίσης, τοξίνη που μεμονωμένα είναι αβλαβής, συνδυασμένη με άλλη τοξίνη ίσως γίνει επικίνδυνη. Η ποσότητα των βλαβερών ουσιών που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς συνέπειες εξαρτάται και από το μέγεθος του ζώου. Ένα μεγάλο σκυλί μπορεί να φάει παραπάνω από ένα μικρόσωμο χωρίς να αναπτύξει συμπτώματα, το ίδιο κι ένα υγιές από ένα άρρωστο. Τα γέρικα ζώα ή τα κουτάβια είναι πιο ευάλωτα στις δηλητηριώδεις ουσίες.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Με έπιασε η προκοπή να φτιάξω καμιά γλάστρα στο μπαλκόνι.
Ερώτηση: Εκτός από τα κλασικά αρωματικά λεβάντες, βασιλικός, δυόσμος, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, υπάρχει κανα άλλο ασφαλές για σκύλο (και γάτα) που να ...βλέπεται και λίγο ως λουλουδοφυτό, να χει λίγο χρώμα κάτι...? Γκουγκλάρω αλλά όλα όσα ανθοφορούν βλέπω να είναι σε λίστα με ελαφρώς έως περισσότερο τοξικά. Αν ήταν και σκνιποδιωκτικό ακόμη καλύτερα.
 




bouf

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2011
181
330
χμμμ, εγω που κοιταγα αντιστοιχα αυτες τις μερες δεν εβγαλα ακρη, τα ιδια λουλουδια αλλοι τα λενε ασφαλη και αλλοι τοξικα..
μαλλον η λυση σου ειναι απλα οι κρεμαστες γλαστρες..
offtopic: φτιαχνω κι εγω τωρα το μπαλκονι και τα εχει βαλει η λουλου με το βασιλικο, μιλαμε για μεγαλο μισος.. :unsure:
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.552
6.983
Ά θές κ λουλουδια.. Εεε πολλά θες! Βαλε εκεί βασιλικό, δυόσμο που είναι εντομοαπωθητικά, πέτα και μια θαυματουργή αλόη για εξωτικό λουκ όασης και καθάρισες.
 


vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.123
10.078
Athens
Ά θές κ λουλουδια.. Εεε πολλά θες! Βαλε εκεί βασιλικό, δυόσμο που είναι εντομοαπωθητικά, πέτα και μια θαυματουργή αλόη για εξωτικό λουκ όασης και καθάρισες.
Η αλόη είναι τοξική διαβάζω. Επίσης δεν θέλω να βγάλουν κανα μάτι - τα χουμε χειρουργήσει όλα, δεν μας έχει μείνει και κανένα απείραχτο.

@bouf oι κρεμαστές γλάστρες δεν μου λύνουν το πρόβλημα έτσι κι αλλιώς γιατί ότι πέφτει κάτω σε φύλλο ή πέταλο το τρώνε επιτόπου. Γενικά βόσκουν ό,τι βρουν, από βασιλικό και δυόσμο δεν μένει τίποτα όρθιο. Τους πήρα και σπόρο ραδίκι να τους βάλω στη γλάστρα για να το σαβουριάζουν επιτόπου. Αλλά ήθελα και κάτι με χρώμα να ξεκολλήσουμε από το σκέτο πράσινο.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.552
6.983
Η αλόη είναι τοξική διαβάζω. Επίσης δεν θέλω να βγάλουν κανα μάτι - τα χουμε χειρουργήσει όλα, δεν μας έχει μείνει και κανένα απείραχτο.
Το διάβασα κι εγώ, αλλά ξέρω ότι ενδείκνυται για πολλά, το εκχύλισμα. Η @elpinor τη χρησιμοποιεί στα σκυλιά της. Δε θυμάμαι πώς ακριβώς, γι'αυτό την ταγκάρω.

Εμετούς και διάρροιες φερνει το φυτό διαβάζω, όχι κάτι τρομερό, αλλά υποθέτω αυτό σε περίσσια κατανάλωση, και νομίζω ισχύει και για τον άνθρωπο. Αλλά για αυτό η φύση το κανε θεόπικρο το φυτό, για να μην τρώει κανείς μπουκιές ολάκερες - μάλλον. Βέβαια είναι κάποια σκυλιά που δεν τους λένε κάτι αυτά τα πτωχά και ταπεινά όπως η πικρή γεύση...
 




bouf

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2011
181
330
πωπω δηλαδη εγω να κανω το σταυρο μου που δεν τρωει τιποτα αντι να γκρινιαζω που γριλιζει στο βασιλικο..
ε δεν εχεις και πολλες επιλογες μαλλον, το θυμαρι κανει ωραιο μωβ λουλουδακι, τη λεβαντα την εχεις ηδη γραψει, αντε και κανενα μικρο κουμ κουατ να τρωνε και φρουτακια
 




elpinor

Well-Known Member
27 Αυγούστου 2015
846
3.188
Αθήνα
Το διάβασα κι εγώ, αλλά ξέρω ότι ενδείκνυται για πολλά, το εκχύλισμα. Η @elpinor τη χρησιμοποιεί στα σκυλιά της. Δε θυμάμαι πώς ακριβώς, γι'αυτό την ταγκάρω.
Το φύλλο έχει 2 μέρη
Το απέξω που είναι σούπερ τοξικό, και το εσωτερικό ζελέ που είναι σούπερ φάρμακο.
Αν έχουμε φυτό το κρατάμε μακριά από τα σκυλιά ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.
Χρησιμοποιούμε πάντα μόνο το ζελέ
Αν δεν μπορούμε αγοράζουμε πόσιμη αλόη από το φαρμακείο (σκέτη όχι αυτές με τα ροδάκινα και τις άλλες αηδίες) και την χρησιμοποιούμε σαν πολυεργαλείο.
1. Εσωτερικά, στην σωστή ποσότητα ρυθμίζει το γαστρεντερικό & βοηθάει στην υγεία του τριχώματος.
2. Εξωτερικά (σε υγρό ή σε τζελ) είναι ήπιο αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, σούπερ επουλωτικό.

τα σκυλια δεν εχουν γευση.
Είναι σίγουρο αυτό;
 






Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Με έπιασε η προκοπή να φτιάξω καμιά γλάστρα στο μπαλκόνι.
Ερώτηση: Εκτός από τα κλασικά αρωματικά λεβάντες, βασιλικός, δυόσμος, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, υπάρχει κανα άλλο ασφαλές για σκύλο (και γάτα) που να ...βλέπεται και λίγο ως λουλουδοφυτό, να χει λίγο χρώμα κάτι...? Γκουγκλάρω αλλά όλα όσα ανθοφορούν βλέπω να είναι σε λίστα με ελαφρώς έως περισσότερο τοξικά. Αν ήταν και σκνιποδιωκτικό ακόμη καλύτερα.
Calendula_officinalis,_pot_marigold.jpg
Καλέντουλα/Calendula officinalis.
Πανεμορφη, ευκολη στην καλλιεργεια και οι ιδιοτητες της ατελειωτες.
Οι Ελληνες και οι Ρωμαιοι την χρησιμοποιουσαν σαν γαρνιτουρα σε σαλατες και γενικως στην μαγειρικη.
Οχι μονο ασφαλης(σε σωστες ποσοτητες, παντα με μετρο!) αλλα και θεραπευτικη για ανθρωπους και σκυλους.
Αφηνω την μητερα φυση να την καλλιεργει για εμενα, μαζευω αγρια δλ, αλλα μπορεις ανετα να την βαλεις σε γλαστρα.
http://www.dogsnaturallymagazine.com/calendula-great-herb-dogs/
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.552
6.983
που σημαινει οτι σχεδον δεν εχουν.
Not quite. Or not even at all. Το άρθρο (του AKC) λέει ξεκάθαρα ότι έχουν γεύση, τις 4 γεύσεις που έχουμε, και γεύονται κανονικά, αλλά αρκετά πιο "υπό". Τουτέστιν έντονες γεύσεις σίγουρα τις γεύονται. (Και δεν είναι μόνο μία μελέτη).

Επίσης κάνει τη γνωστή συσχέτιση όσφρησης-γεύσης και δεδομένων των υπερπαραπάνω οσφρητικών σενσόρων στα σκυλιά, καταδεικνύει τη γευστική εμπειρία αλλα και αποδεικνύει την προτίμηση σε πιο αρωματικές τροφές .

Και οι άνθρωποι αν ρωτούσες τα σκυλιά Σπύρο αν μυρίζουν πιθανόν να λέγαν "σχεδόν καθόλου" αλλά κάποια βασικά και έντονα μια χαρά τα μυρίζουμε :)

Βέβαια όσο αφορά τις αισθήσεις θα λεγα, επειδή είναι κάτι πολυπαραγοντικό, πέρα από τους σένσορες, όπως π.χ. η δραστηριότητα του αντίστοιχου τμήματος στον εγκέφαλο, να κρατάμε μικρό καλάθι (όπως π.χ. για την όσφρηση και την όραση βγαίνουν διάφορες αντικρουόμενες έρευνες), since we cannot be in the other's shoes. (Ούτε για τους ανθρώπους δεν είναι να μαστε πολύ απόλυτοι).

"the senses of taste and smell have evolved to alert us to the bitter taste of poisons and the sour taste and off-putting smell of spoiled foods. These sensory systems help people and animals to eat defensively, and they provide the brake that helps them avoid ingesting foods that are harmful."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342754/
 
Last edited:
  • Like
Reactions: spyv and vrmode


bouf

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2011
181
330
Επειδη η καλεντουλα συχνα συγχεεται με τον κατιφε (και σε φυτωρια, οχι μονο απο ασχετους), ο οποιος ειναι στη λιστα με τα ψιλοτοξικα, αν παει καποιος να παρει να τονισει οτι θελει τη φαρμακευτικη.
 


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
Επειδη η καλεντουλα συχνα συγχεεται με τον κατιφε (και σε φυτωρια, οχι μονο απο ασχετους), ο οποιος ειναι στη λιστα με τα ψιλοτοξικα, αν παει καποιος να παρει να τονισει οτι θελει τη φαρμακευτικη.
Πολυ σωστα το αναφερεις αυτο, η καλεντουλα ειναι αυτη που εβαλα στην φωτο παραπανω, ευτυχως τα φυλα και το ανθος ειναι τελειως διαφορετικα απο τον κατιφε, ειναι σχεδον αδυνατον εμπειρος να την μπερδεψει...

Αν θες παραδειγμα φυτων που μοιαζουν, με το ενα να ειναι θρεπτικοτατη τροφη, και το αλλο δηλητηριο ακομα και σε μικρη ποσοτητα, τσεκαρε αγριο καροτο και κωνειο:confused:...αυτη ειναι αναγνωριση που θελει εμπειρια και πολυ ψαξιμο...
 
  • Like
Reactions: bouf


bouf

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2011
181
330
ναι η διαφορα ειναι οντως εμφανης απλα επειδη εχει επικρατησει να τον λενε κι αυτον καλεντουλα (στη γουικιπιντια πχ τα εχουν ως το ιδιο ενω δεν ειναι) συχνα αυτος που τα πουλαει ως καλλοπιστικα παιζει να σου δωσει κατιφε θεωροντας οτι θες το ωραιο λουλουδακι, οποτε καλο ειναι αν καποιος παει να παρει με σκοπο να ειναι ντογκ απρουβντ να το πει μη βρεθει με λαθος φυτο
 
  • Like
Reactions: vrmode


Hammer

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2017
1.468
2.709
ναι η διαφορα ειναι οντως εμφανης απλα επειδη εχει επικρατησει να τον λενε κι αυτον καλεντουλα (στη γουικιπιντια πχ τα εχουν ως το ιδιο ενω δεν ειναι) συχνα αυτος που τα πουλαει ως καλλοπιστικα παιζει να σου δωσει κατιφε θεωροντας οτι θες το ωραιο λουλουδακι, οποτε καλο ειναι αν καποιος παει να παρει με σκοπο να ειναι ντογκ απρουβντ να το πει μη βρεθει με λαθος φυτο
Σωστα, θελει ερευνα, προσοχη, απλη λογικη και μετρο με ολα τα βοτανα.
Στην καλεντουλα πχ χρησιμοποιουμε μονο το ανθος οχι τα φυλλα.
Κατι αλλο, οι "καλλωπιστικες" ποικιλιες καλεντουλας που θα βρειτε στο εμποριο πιθανον να μην εχουν τις θεραπευτικες ιδιοτητες του "αγριου" φυτου, οποτε αν το θελετε για φαρμακευτικη χρηση θα πρεπει να ψαξετε λιγο.
Τα καλα νεα ειναι οτι βρισκεται σχετικα ευκολα σε ακαλλιεργητα χωραφια και ακρες δρομων, απο αυτα τα φυτα παιρνεις σπορο και τον φυτευεις νωρις την ανοιξη σε καθαρο μερος ή οποτε θελεις στο σπιτι σε γλαστρα.

Προσωπικα το θεωρω λαθος να επιτρεπεις στον σκυλο να τρωει κατα βουληση φυτα απο γλαστρες, ακομα κι αν προοριζονται για αυτον, ειναι κακη συνηθεια για πολλους λογους.
 
  • Like
Reactions: vrmode


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf