Βοήθεια με κτηνιατρικές εξετάσεις


lorena

Well-Known Member
3 Μαϊου 2016
46
7
24
Παιδιά καλησπέρα και πάλι. Θέλω να κάνω μια διευκρίνηση σχετικά με κτηνιατρικές εξετάσεις από τον έναν γονιό του κουταβιού για το οποίο ενδιαφέρομαι να πάρω από ένα εκτροφείο. Οι εξετάσεις του βγήκαν καλές, μόνο κάτι με προβλημάτισε για το οποίο δεν ξέρω αν πρέπει να ανησυχήσω ή οχι. Συγκεκριμένα γράφει:

“Genotype has low risk for PRA-IG1. Dog is not likely to develop PRA-IG1 but is carrier of PRA-risk alleles b and c.”

Έψαξα στο internet να δω τι είναι αυτό και γράφει ότι ουσιαστικά είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και δεν γιατρεύεται. Ρίξτε μια ματιά εδώ αν είναι εύκολο. Susceptibility to Progressive Retinal Atrophy (PRA) in Italian Greyhounds | Veterinary Genetics Laboratory

Συγκεκριμένα λέει:

“ Dogs with Aa/b-/c- genotype (dashes represent either allele) are 9 times more likely to develop PRA-IG1 progressive retinal atrophy (PRA-IG1b subtype).
Dogs with Aa/BB/CC or Aa/b-/C- or Aa/B-/c- genotype (dashes represent either allele) are at low risk of progressive retinal atrophy, but are carriers that may transmit PRA-risk allele(s) to their offspring.”

ενώ πιο κάτω γράφει:

“Breeders should avoid mating any dogs that will produce puppies with PRA-susceptible genotypes.”

Έχω προβληματιστεί αρκετά φοβάμαι πολύ μην αποκτήσει κληρονομικό και αρρωστήσει στην πορεία το κουτάβι μου και τυφλωθεί. Δεν ξέρω αν οι εξετάσεις του γονέα είναι ανησυχητικές γιατί δεν είχα ποτέ σκυλάκι και δεν έχω εμπειρία με κτηνιατρικές εξετάσεις. Εσεις τι λέτε; Να συνεχίσω τις διαδικασίες για να πάρω τον μικρούλη, ή να κάνω πίσω; :(