Βοηθήστε με !!! (ερλιχίωση)

Ballu+chara

Member
5 Αυγούστου 2018
13
19
33
Καλησπέρα σε όλους ,
έχω απελπιστεί και ψάχνω οποιαδήποτε πληροφορία για την ερλιχια που μπορεί να μην γνωρίζω.... Ας τα πάρουμε όμως απο την αρχή. Πρίν τρία χρόνια βρήκα ένα αδεσποτάκι την μπαλού η οποία είχε ερλίχια. Κάναμε θεραπεία και ο τότε κτηνίατρος που την παρακολουθούσε μας ενημέρωσε ότι την ξεπέρασε με 20 μέρες vibramacyn. Δεν έγιναν επαναληπτικές εξετάσεις και δυστυχώς τότε ήμουν ακόμα φοιτήτρια και δεν είχα την εμπειρία και δεν ήμουν καχύποπτη. Οπότε εφόσον ο γιατρός μας έστειλε σπίτι τον εμπιστεύτηκα. Απλά δεν αμέλησα ποτέ χειμώνα καλοκαίρι την αμπούλα για να μην ξανακολλήσει. Ήταν μια χαρά η σκυλίτσα μου κάναμε μαζί ταξίδια έτρωγε τα πάντα. Βέβαια σαν αδεσποτάκι είχε το συνήθειο να τρώει μόνο το βράδυ που κοιμόμασταν ή νωρίς το πρωί που δεν είχαν ξυπνήσει όλοι. Τρία χρόνια μετά, φέτος τέλη Μαΐου η γλυκούλα μου άρχισε να μην τρώει κροκέτες ούτε κονσέρβα μόνο κρεατάκια. Νόμιζα ότι ήταν κάποια ζήλεια γιατί μετακομίσαμε και ζούσε πλέον με άλλο σκυλάκι στο ίδιο σπίτι. Ώσπου μία ημέρα την έβγαλα βόλτα και άρχισε να μην περπατάει στεκόταν και με το ζόρι έκανε βηματάκια. Την άφησα να ξεκουραστεί και την επόμενη μέρα παρατήρησα πετέχειες (αιματώματα) στο στέρνο της. Φύγαμε στο κτηνίατρο αμέσως όπου μας έβγαλε θετικό το τέστ της ερλίχιας... και δυστυχώς οι εξετάσεις αίματως ήταν όπως είπε και ο γιατρός... στα τάρταρα!! Αιματοκρίτης 6.....την ίδια ώρα βρήκα κλινική στη θεσσαλονίκη όπου κάναμε 2 μεταγγίσεις. Οι γιατροί εκεί της έκαναν κι άλλες εξετάσεις και η γνώμη τους δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική. Μείναμε στην κλινική μία εβδομάδα αρχίσαμε θεραπεία με αντιβίωση μόνο και όταν πήραμε τα πάνω μας και αρχίσαμε ξανά να τρώμε γυρίσαμε σπίτι με τους γιατρούς σταντ μπαι και με αιματοκρίτη 37.. μετά από δέκα μέρες κάναμε εξετάσεις οι οποίες ήταν χαμηλές με αιματοκρίτη 27.. ξεκινήσαμε κορτιζόνη (prezolon) για να σωθεί ο νωτιαίος μυελός και μετά από δέκα μέρες ξανά εξετάσεις..... τα λευκά αιμοσφαίρια είχαν ανέβει όπως και τα αιμοπετάλια.. αλλα όλα τα υπόλοιπα ξανά χάλια....αιματοκρίτης 12,9... επίσης η μικρή μου μετά απο όλη αυτή την ταλαιπωρία έχει βγάλει εξανθήματα σαν σπυράκια ο γιατρός λέει είναι σμηγματόρροια... κάνουμε μπάνια με ειδικό σαμπουάν αλλά όχι με τόσο καλό αποτέλεσμα πλέον λόγω του ανοσοποιητικού της. Έχω ρωτήσει πόσους γιατρούς έχω διαβάσει ότι εργασία υπάρχει και δεν ξέρω πλέον τι άλλο να κάνω... η μικρή κάθε μέρα και χειροτερεύει. Δυστυχώς ειναι 13 χρονών και αυτό δεν την βοηθάει καθόλου... έχω απελπιστεί. Αν έχει ζήσει κάποιος παρόμοιο περιστατικό και μπορεί ας με βοηθήσει... Επίσης αν ξέρετε κάτι για τη σμηγματόρροια κάποιο τρόπο να φύγει εκτός σαμπουάν κ αντιβίωση γιατί πολλά χάπια παίρνει.... ευχαριστώ εκ των προτέρων..

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.953
20.376
Καλώς ήρθες στο φόρουμ, αν και δυστυχώς, με θέμα απόγνωσης!

Ελπίζω να πάνε όλα, όσο γίνεται καλύτερα, για την Μπαλού.
Η αλήθεια είναι, πως η ηλικία της, δεν βοηθάει. Σ'αυτές τις ηλικίες [στο μεταξύ, μπορεί να είναι μικρότερη ή και μεγαλύτερη υποθέτω ε; εφόσον την βρήκες αδέσποτη, ήδη ενήλικη] όλοι οι γιατροί, λίγο-πολύ συντηρητικά το πάνε. Βλέποντας και κάνοντας. Οτιδήποτε πολύ παρεμβατικό δεν το προτιμούν, με τον κίνδυνο ότι το υπερήλικο σκυλάκι, δεν θα αντέξει.
Τελικά έχει ενοχοποιηθεί η ερλίχεια, για την κατάστασή της, 100%;
Φαίνεται σαν κάποια εσωτερική αιμορραγία, να μην μπορεί να ελεγχθεί.
Τα σπυράκια την ενοχλούν σε κάτι; Της προκαλούν φαγούρα και ξύνεται;
Αν όχι, γιατί ασχολείστε τώρα με αυτά;

Ballu+chara

Member
5 Αυγούστου 2018
13
19
33
Καλώς ήρθες στο φόρουμ, αν και δυστυχώς, με θέμα απόγνωσης!

Ελπίζω να πάνε όλα, όσο γίνεται καλύτερα, για την Μπαλού.
Η αλήθεια είναι, πως η ηλικία της, δεν βοηθάει. Σ'αυτές τις ηλικίες [στο μεταξύ, μπορεί να είναι μικρότερη ή και μεγαλύτερη υποθέτω ε; εφόσον την βρήκες αδέσποτη, ήδη ενήλικη] όλοι οι γιατροί, λίγο-πολύ συντηρητικά το πάνε. Βλέποντας και κάνοντας. Οτιδήποτε πολύ παρεμβατικό δεν το προτιμούν, με τον κίνδυνο ότι το υπερήλικο σκυλάκι, δεν θα αντέξει.
Τελικά έχει ενοχοποιηθεί η ερλίχεια, για την κατάστασή της, 100%;
Φαίνεται σαν κάποια εσωτερική αιμορραγία, να μην μπορεί να ελεγχθεί.
Τα σπυράκια την ενοχλούν σε κάτι; Της προκαλούν φαγούρα και ξύνεται;
Αν όχι, γιατί ασχολείστε τώρα με αυτά;

Η ερλίχια είναι το τεστ που βγήκε θετικό. Κάναμε και καλαζάρ αλλά δεν έχει ευτυχώς. Με τα σπυράκια αγχώνομαι διότι τα ξύνει ματώνει και χάνει αίμα που της είναι πολύτιμο. Η αλήθεια είναι πως στην κλινική δεν ξέρω αν εξέτασαν μήπως υπάρχει και κάτι άλλο. Το μόνο που είχε ήταν ελεύθερο υγρό στην κοιλιά της το οποίο εξαφανίστικε τις πρώτες μέρες της θεραπείας.. Ο κτηνίατρος μου εδώ έκανε τα τέστ και τις πρώτες αιματολογικές. Τώρα πλέον η μπαλού δεν έχει αιμορραγίες εξωτερικές τουλάχιστον όπως στην αρχή. Το μόνο που έχει είναι τα σπυράκια, κόπωση, μειωμένη όρεξη, Λευκή γλώσσα και ούλα λόγω αιματοκρίτη (12,5 τώρα που μιλάμε κ ίσως χαμηλότερο) και μέχρι το βράδυ συνήθως την πιάνει και αναπνέει γρήγορα. Ίσως από την κορτιζόνη, ίσως από τη ζέστη, ίσως από αδυναμία...ίσως όλα μαζί.. Το μόνο που δεν έχω ρωτήσει τους γιατρούς είναι πόσος είναι ο μέσος όρος χρόνου που παίρνει στην ερλίχια να δείχνει συμπτώματα υποχώρησης γενικά...ξέρετε;

• Like
Reactions: mareco

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.953
20.376
Αργεί πάρα πολύ, χωρίς στην πραγματικότητα να νοσεί το ζώο. Μπορεί να δείχνει ψευδώς ότι πάσχει, ακόμη και χρόνια.
Έχετε κάνει pcr?

Ballu+chara

Member
5 Αυγούστου 2018
13
19
33
pcr.... όχι.. Δυστυχώς είμαι σε επαρχιακή πόλη και δεν έχουν τα μέσα όλοι οι κτηνίατροι. Στην κλινική στη Θεσσαλονίκη δεν έκαναν. Χαρακτήρισαν χρόνια τη μορφή της ερλιχίωσης και δεν μου είπαν κάτι παραπάνω, Θα ψάξω μήπως βρω κάποιον να κάνει pcr. Όταν λέτε ότι μπορεί να δείχνει ψευδώς ότι πάσχει τι εννοείται; Υπάρχει περίπτωση το σκυλί να έχει κάτι άλλο και κανείς να μην το έχει βρει και να στηρίχθηκαν όλοι στο τέστ της ερλίχιας;;;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.953
20.376
Όταν λέτε ότι μπορεί να δείχνει ψευδώς ότι πάσχει τι εννοείται;
Ότι μπορεί οι εξετάσεις της, να δείχνουν κάποιο τίτλο, ενώ στην πραγματικότητα, το σκυλί είναι υγιές. Ο τίτλος αργεί πάρα πολύ να πέσει. Ξέχνα όμως τον τίτλο, γιατί έτσι κι αλλιώς, έχει συμπτώματα. Και αυτά δεν αμφισβητούνται. Υπάρχουν όντως.

Υπάρχει περίπτωση το σκυλί να έχει κάτι άλλο και κανείς να μην το έχει βρει και να στηρίχθηκαν όλοι στο τέστ της ερλίχιας;;;
Ε όχι, αν και όλα μπορεί να συμβούν, δεν ισχυρίζομαι κάτι τέτοιο, σε καμιά περίπτωση. Δεν είμαι γιατρός και δεν ξέρω καλύτερα από γιατρό. Άλλωστε, λες ότι έχεις πάει σε πολλούς. Άρα θεωρητικά, είναι επιβεβαιωμένη η διάγνωση.

lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
31
Mπορει ο σκυλος να εχει καποιο αλλο αιμοπαρασιτο οπως πχ η babesia που χτυπαει τα ερυθρα
Η ισχυροτερη θεραπεια ειναι 2 ενεσεις (imidocarb)με διαφορα 15 ημερων η καθε μια αν δεν κανω λαθος, η οποια πιανει κ babesia κ ερλιχια στις επιμονες μορφες της.
Δεν στα εχουν αναφερει αυτα?
Για τα σπυρακια μην ασχολεισαι τοσο,τοπικα μπορεις να κανεις πλυσεις με hibitane. Για να μιλαμε για αιμορραγια πρεπει ο σκυλος να χανει πολυ αιμα κ απο τα σπυρακια που ξυνει μου φαινεται λιγακι απιθανο.

Ballu+chara

Member
5 Αυγούστου 2018
13
19
33
Γενικά αιμορραγίες δεν έχει κάνει από την αρχή. Δύο φορές έχει τρέξει κανα 2λεπτο η μύτη της και μετά οι πετέχειες που είχε στο δέρμα (αιματωματα). Τα σπυράκια τα ξύνει και αιμορραγούν για λίγο αλλά σύντομα η πληγή κλείνει. Δεν είναι το θέμα οι αιμορραγίες.. Το θέμα είναι ότι είμαστε ήδη στον ενάμιση μήνα θεραπεία και ενώ δεν έχουμε συμπτώματα η μπαλού γίνεται χειρότερα.. Σήμερα μάλιστα έχει μεγάλη επιδείνωση. Μου δείχνει ότι πονάει και δεν σηκώνεται. Αύριο θα πάμε για υπέρηχο.. Αυτά για τον τίτλο τα έχω διαβάσει όμως δεν μου έχει αναφέρει κανείς τίποτα. Σε 3 γιατρούς έχω πάει και στην κλινική που την παρακολούθησαν 3 διαφορετικοί.... Θέλω να πιστεύω ότι αν ήταν κάτι άλλο κάποιος θα το είχε σκεφτεί η θα είχε αναφέρει κάτι. Αν και όπως είπατε όλα είναι δυνατά...Επίσης σήμερα αν κ είναι χειρότερα έχει φάει λίγο όπως κ χθες αλλά δεν πήγε τουαλέτα.. και κάτι που μου φαίνεται περίεργο (μέσα στο άγχως μου ίσως είναι και βλακεία) ενώ είναι φανερό ότι ο αιματοκρίτης της έχει πέσει τρώει από λίγο και δεν κάνει εμετούς. Αυτά ήταν τα πρώτα συμπτώματα που είχε εμφανίσει η μπαλού από την ασθένεια. Υπάρχει περίπτωση η ερλίχια να θεραπεύετε και να συμβαίνουν όλα αυτά από κάτι άλλο που δεν φαίνεται σε βιοχημικές;

Ballu+chara

Member
5 Αυγούστου 2018
13
19
33
Ξέρω ρωτάω πράγματα που θα έπρεπε να ρωτήσω σε γιατρό και εννοείται θα το κάνω αύριο. Απλά ο λόγος που γράφω εδώ είναι για να συγκρίνω περιστατικά να έχω όλες τις πλευρές μπροστά μου μήπως βρω καμία άκρη... Γιατί έχουμε ένα μήνα που τρέχουμε και ξεκάθαρα δεν τα έχω στο κεφάλι μου.. διάβασα και αρκετές εργασίες για την ερλίχια και η αλήθεια είναι ότι πλέον η μπαλού το μόνο δείγμα που έχει είναι ο χαμηλός αιματοκρίτης και μου φαίνεται περίεργο ...

• Like

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.953
20.376
Η ερλίχεια, κανονικά, θεραπεύεται 100%
Έχω τωρινό παράδειγμα σκύλου, που ένα πρωί, ξύπνησε και δεν μπορούσε να σταθεί στα πίσω πόδια της. Έμεινε παράλυτη για πολλές μέρες, μέχρι να επιβεβαιώσουν, χρόνια ερλίχεια. Πήρε την αντιβίωση της και συνήλθε άμεσα.
Η δική σας περίπτωση όμως, έχει την μοναδικότητά της.

lostresam

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2016
428
422
31
Γενικα μην πανικοβαλεσαι δεν θα σε βοηθησει ουτε σενα ουτε τη μικρη.
Ζητα απο τον γιατρο να κανετε εξετασεις κ για αλλα αιμοπαρασιτα οπως επίσης να τον ρωτησεις κ για τις ενεσεις που σου ανεφερα.
Παρομοια συμπτωματα κανει κ η μπαμπεσια.

• Like
Reactions: vek

Ballu+chara

Member
5 Αυγούστου 2018
13
19
33
Για ενέσεις μου έχουν αναφέρει το imizol που είναι για ερλίχια αλλά η μπαλού είναι αρκετά ταλαιπωρημένη και δεν θα αντέξει τις ενέσεις αυτές είναι λίγο δυνατές μου είπαν όλοι.. @mareco όταν λέτε άμεσα; περίπου σε πόσο καιρό;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.953
20.376
@mareco όταν λέτε άμεσα; περίπου σε πόσο καιρό;
Δεν έχει νόημα να κάνεις αυτή τη σύγκριση. Η σκύλα που σου λέω, είναι ένα νεαρό σχετικά και υγιές κατά τα λοιπά ζώο. Ανόμοιες καταστάσεις.
Συζήτα με τον γιατρό σου για ότι απορίες έχεις. Να μην σου μένουν ερωτήματα. Και αν του έχεις εμπιστοσύνη, ακολούθα τις οδηγίες του.

Ballu+chara

Member
5 Αυγούστου 2018
13
19
33
Δεν έχει νόημα να κάνεις αυτή τη σύγκριση. Η σκύλα που σου λέω, είναι ένα νεαρό σχετικά και υγιές κατά τα λοιπά ζώο. Ανόμοιες καταστάσεις.
Συζήτα με τον γιατρό σου για ότι απορίες έχεις. Να μην σου μένουν ερωτήματα. Και αν του έχεις εμπιστοσύνη, ακολούθα τις οδηγίες του.
Δυστυχώς τα νέα είναι άσχημα.... Η μπαλού έπεσε στο 7 ξανά.. υγρό στην κοιλιά της δεν υπάρχει αλλά δυστυχώς λόγω της αναιμίας που έχει κάνει έχει φύσιμα στην καρδιά..Χρειάζεται μετάγγιση η οποία θα κοστίσει για μένα που είμαι από καστοριά τουλάχιστον ένα 200αρι.. και αυτή τη στιγμή ότι λεφτά είχα τα έδωσα στον κτηνίατρο το απόγευμα.. την Δευτέρα πληρώνομαι όμως δεν ξέρω αν θα αντέξει μέχρι τότε... έχω απελπιστεί..... επίσης ο καινούριος γιατρός που πήγαμε ξύνισε λίγο με το prezolon που παίρνει γιατί λέει πως κάνει ανοσοκαταστολή. και η αλήθεια είναι πως η Μπαλού ξεκίνησε να πέφτει σωματικά από τότε που το άρχισε. Οι εξετάσεις τις βέβαια τότε είχαν ήδη να πέφτουν και ο κτηνίατρος που μας παρακολούθησε σε όλη την πορεία της το έδωσε για να αυξηθούν τα λευκά αιμοσφαίρια... έχει κανείς κάποια εμπειρία με το prezolon;

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
καλησπέρα
γενικά με τις κορτιζόνες είμαι πολύ αντίθετος κι έχουν περισσότερες παρενέργειες παρά καλό κάνουν..
αυτό ξέρω απο περιπτώσεις γιατρών...
η ερλίχεια είναι θανατηφόρος ασθένεια αλλά ευτυχώς ιάσιμη...
το πόσο γρήγορα θα ανταποκριθεί ο ασθενής από την θεραπεία εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ξεκίνησε η θεραπεία... κι εσείς ξεκινήσατε αργά...
εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή κι εσείς είσαστε μεγάλοι...
επίσης ενώ φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται εύκολα με απλή αντιβίωση δύο μήνες μετά την θεραπεία χρειάζεται επαναληπτική εξέταση και συνήθως επανάληψη της θεραπείας τουλάχιστον για το μισό χρονικό διάστημα της αρχικής.

τι την ταΐζεις?
πολύ καλή ανταπόκριση είχαμε δει όταν δίναμε βραστό κοτόπουλο (χωρίς πέτσα) με ρύζι... .

Ballu+chara

Member
5 Αυγούστου 2018
13
19
33
καλησπέρα
γενικά με τις κορτιζόνες είμαι πολύ αντίθετος κι έχουν περισσότερες παρενέργειες παρά καλό κάνουν..
αυτό ξέρω απο περιπτώσεις γιατρών...
η ερλίχεια είναι θανατηφόρος ασθένεια αλλά ευτυχώς ιάσιμη...
το πόσο γρήγορα θα ανταποκριθεί ο ασθενής από την θεραπεία εξαρτάται από το πόσο γρήγορα ξεκίνησε η θεραπεία... κι εσείς ξεκινήσατε αργά...
εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή κι εσείς είσαστε μεγάλοι...
επίσης ενώ φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται εύκολα με απλή αντιβίωση δύο μήνες μετά την θεραπεία χρειάζεται επαναληπτική εξέταση και συνήθως επανάληψη της θεραπείας τουλάχιστον για το μισό χρονικό διάστημα της αρχικής.

τι την ταΐζεις?
πολύ καλή ανταπόκριση είχαμε δει όταν δίναμε βραστό κοτόπουλο (χωρίς πέτσα) με ρύζι... .
Την ταιζω με το ζορι... τρωει μιαμε δυο μπουκες και μετά γυρίζει το κεφάλι..ξεκινησαμε με κοτοπουλο κ τωρα πηγαμε στο μοσχαρι για βοηθεια στον αιματοκρίτη..θα ηθελα κ εγω νανα την σταματήσει αλλά τώρα στην κατάσταση που ειναι θα αφησω τη θεραπεια ως εχει..μου ειπαν οτι πιθανον να επηρεάστηκε ο μυελός γιαυτο να μην επανερχεται.. με ενα μηνα θεραπεια και δυο μεταγγισεις δεν θα επρεπε να εχει σημάδια βελτίωσης;

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.953
20.376
Μάλλον περιμένεις να γραφτεί κάτι, απ'το οποίο να πιαστείς ψυχολογικά :unsure:

Ballu+chara

Member
5 Αυγούστου 2018
13
19
33
Είναι το καλύτερο σκυλί που έχω γνωρίσει με είχε σαν μαμά της από την στιγμή που τη βρήκα και με άκουγε λες και με ξέρει χρόνια.... είναι ήσυχη υπάκουη και γλυκειά... Δυστυχώς είναι μεγάλη και όπως κι αν έχει δεν θα την είχα στο πλάι μου αρκετά χρόνια... μέχρι να την πιάσει όμως αυτός ο διάολος της ερλίχιας ήταν υγιέστατη... ούτε καρδιά ούτε δόντια ούτε κόκαλα δεν είχε τίποτα... και ξαφνικά σε 2 μήνες έχει πέσει στο κρεβάτι... είναι σκληρό και θέλω να της δώσω ότι έχω και να κάνω ότι μπορώ για να γίνει καλά.. κοιμάμαι και ξυπνάω με αυτό γιαυτό χρειάζομαι βοήθεια... να βρω αυτά που δεν έχω κάνει για να τα κάνω...

• Like

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.953
20.376
Έχεις ήδη κάνει τα πάντα!
Την μάζεψες από τον δρόμο και την έβαλες στο σπίτι σου, να περάσει τα καλύτερα γηρατειά, που θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί.
Μην βασανίζεσαι! Η Ballu να είσαι σίγουρη, ότι το έχει εκτιμήσει!